MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
-
hizo ramidovic
#126 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
zaposljavanje na budjetsku pipu je buducnost ove zemlje i sigurno cese u buduce vodit racuna dase u adiministraciji zaposli jos ljudi saobzirom kolko posla ceka ovu drzavu kod pregovora zapristup eu zato svi ovi koi misle dacese smanjit broj ti radnika ni su upravu i nek malo bolje protabire te papire pace vidijet dzese treba uvaljivat
- JThomas
#127 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
i prošlost i sadašnjost i budućnost 
- tandmand
-
megaman4
#129 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Bez reindustrijalizacije države BiH i bez pokretanja agrara, nema ni Bosne i Hercegovine za par godina. Pa ko će puniti budžet za 10-15 ili 20 godina kada se i ovo malo privrede ugasi?
Postavlja se pitanje hoće li uopšte i biti penzijskog fonda za 20 ili 30 godina ili će biti posebni fondovi gdje će svako za sebe uplaćivati za penziju? Dosta pitanja a malo odgovora, a još manje vremena. Ne piše nam se dobro. 
- ilkbahar
#130 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Polako nemoj se sikirati, doci ces i ti na red!madner wrote:Naravno, ako IMF ukine pemzije to ce me bas tesko pogoditi.ilkbahar wrote:madner wrote:
Vidim, argumenti su ti jaki i u skladu sa poznavanjem materije.
Sta reci
Pa sasvim ocekivano da bolje poznajes materiju jer si BUDZETLIJA! Prpa te uhvatila je li? !
-
Megiddo
#131 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Cijena bi značajno porasla samo kada je na djelu tržišni monopol. Valjda je smisao privatnog sektora da nemaš monopol na tržištu.rumenige_brajtner wrote: prodajom navedenih preduzeća, cijena usluga bi značajno porasla. to je činjenica, barem po iskustvima onih zemalja koje su se odlučila na to. dakle, u interesu građana je da se to ne desi.
- Prpa.ba
#132 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Koprcanje se intenzivira, budzetska sisa je pri kraju. Drzavnim uhljebljenicima zelim sretan skori izlazak na trziste rada.

- Sanjarko
#133 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Neka oni/Elite dizu plate i primanja u administraciji i drugdje stalno to je bitno a sto narod crkava i ni crkavicu nece moci primiti nebitno.
Mnogi invalidi ni ne primaju invalidnine iako su invalidi a nezaposleni ne primaju socijalnu pomoc.
Bitno je da oni/Elite iz administracije imaju plate i primanja mjesecna od 1.500-15.000 KM a narod neka crkava.
Nije narod napravio deficit nego Oni/Elite iz administracije koje su napuhale sebi nerealna primanja i plate pa Narod mora da placa kredit IMF-u
itd. da pokrije plate i primanja administracije.
Neka ovo Elite rade neka jashu ali prije ili kasnije obiti ce im se ovo o glavu tad kad.
Izgleda svugdje Oni/Elite ovo zele u Svijetu da jashu narod a Narod/Konj ce ili crknuti pa ga nece moci vise jahati ili ce se podici a
kada masa se pokrene nastati ce veliko sranje.
Mnogi invalidi ni ne primaju invalidnine iako su invalidi a nezaposleni ne primaju socijalnu pomoc.
Bitno je da oni/Elite iz administracije imaju plate i primanja mjesecna od 1.500-15.000 KM a narod neka crkava.
Nije narod napravio deficit nego Oni/Elite iz administracije koje su napuhale sebi nerealna primanja i plate pa Narod mora da placa kredit IMF-u
Neka ovo Elite rade neka jashu ali prije ili kasnije obiti ce im se ovo o glavu tad kad.
Izgleda svugdje Oni/Elite ovo zele u Svijetu da jashu narod a Narod/Konj ce ili crknuti pa ga nece moci vise jahati ili ce se podici a
-
razonoda
#134 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Kad narod nece da kazni politicare ili ti elitu --onda DAVALAC MMF, mora kazniti narod. Nema trece opcije.Vizionar 1985 wrote:Neka oni/Elite dizu plate i primanja u administraciji i drugdje stalno to je bitno a sto narod crkava i ni crkavicu nece moci primiti nebitno.
-
dječak sa šibicama
#135 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Kad Princ zaposli 100.000 ljudi, isplata tih penzija nece biti problem.
Inace, sehidnine i kojekakve invalidnine nerijetko idu preko 1000 km. Nece tu biti nikakvih ukidanja, jer to je velika glasacka baza, i niko njima vise ne smije smanjiti ili ukinuti primanja. SDP je nesto pokusao onomad, umalo linc nisu dozivjeli od okupljenih "invalida"... sve okupljeni invalidi ali spremni se pobiti i prebiti nekoga.
Inace, sehidnine i kojekakve invalidnine nerijetko idu preko 1000 km. Nece tu biti nikakvih ukidanja, jer to je velika glasacka baza, i niko njima vise ne smije smanjiti ili ukinuti primanja. SDP je nesto pokusao onomad, umalo linc nisu dozivjeli od okupljenih "invalida"... sve okupljeni invalidi ali spremni se pobiti i prebiti nekoga.
-
dječak sa šibicama
#136 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Dok poslusno slusaju sta im komanduje MZ, nece ih dirati.Henry Chinaski wrote:Koliko ja kontam, MMF traži rezove kod ovih koji ne mogu da se brane? Nepotrebnu administraciju koja, kao "radi", niko ne smije da dira. Čak ni MMF.
MMF trazi svoje, ovi vladajuci poslusno slusaju, jer su sami napravili neodrziv sistem i ovise o MMF fondovima, zajmovima, kreditima. Duznicko ropstvo, ukratko.
Moze se i MMF otkaciti, kako je Island uradio odbijanjem "revitalizacije banaka" po MMF modelu i okrenuli se ribarenju i ostalim vidovima prihoda cime su uspjeli MMF-u dug vratiti i prije roka... jedino sto to ne mozes uraditi sa neuredjenom drzavom i katastrofalnom ekonomijom.
- Sanjarko
#137 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Pa isto svuda u Svijetu se desava Od Kanade do Australije od Japana do Chilea.razonoda wrote:Kad narod nece da kazni politicare ili ti elitu --onda DAVALAC MMF, mora kazniti narod. Nema trece opcije.Vizionar 1985 wrote:Neka oni/Elite dizu plate i primanja u administraciji i drugdje stalno to je bitno a sto narod crkava i ni crkavicu nece moci primiti nebitno.
Svuda prava,primanja,plate itd. se Narodu smanjivaju a Primanja Elita samo rastu.
Hoce sranje veliko napraviti svjesno ili nesvjesno.
- rumenige_brajtner
#138 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
jel ti ozbiljno misliš da privatni vlansik ne teži ka monopolu? pa to je san svakome ko ima biznis. pogledaj konzum, npr. neki dan sam pročitao dobar članak o tome kako su cijene telekom usluga u hrvatskoj porasle nakon privatizacije. staviću link ako nađem.Megiddo wrote:Cijena bi značajno porasla samo kada je na djelu tržišni monopol. Valjda je smisao privatnog sektora da nemaš monopol na tržištu.rumenige_brajtner wrote: prodajom navedenih preduzeća, cijena usluga bi značajno porasla. to je činjenica, barem po iskustvima onih zemalja koje su se odlučila na to. dakle, u interesu građana je da se to ne desi.
-
razonoda
#139 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
dječak sa šibicama wrote:Kad Princ zaposli 100.000 ljudi, isplata tih penzija nece biti problem.
-
dječak sa šibicama
#140 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Ne znam, samo se sjecam "invalida" koji urlaju pred skupstinom na Marin dvoru i samo policija ih sprjecava da ne skoce na onu ministricu iz SDP-a.razonoda wrote:dječak sa šibicama wrote:Kad Princ zaposli 100.000 ljudi, isplata tih penzija nece biti problem.
Inace, sehidnine i kojekakve invalidnine nerijetko idu preko 1000 km. Nece tu biti nikakvih ukidanja, jer to je velika glasacka baza, i niko njima vise ne smije smanjiti ili ukinuti primanja. SDP je nesto pokusao onomad, umalo linc nisu dozivjeli od okupljenih "invalida"... sve okupljeni invalidi ali spremni se pobiti i prebiti nekoga.e, kako ce ga prebiti --kad je invalid.
Bas onako poletno i ratoborno djeluju za nekog ko se naziva "100% invalidom".
- supercali
#141 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
madner je u pravu kad se uporede porezi kod nas i u europi kod nas su medju najmanjim pa se po nekim kriterijima svrstavamo u porezne rajove kao sto su i kajmanska otocja i slOpetja033 wrote:Nevjerovatne su mi cifre, potpuno nevjerovatne. Poslujem gotovo iskljucivo sa inostranstvom - ono bukvalno od Australije do Amerike i sa kim god sam se dotakao nameta - niko ne moze da vjeruje. Naravno ne tvrdim da izmisljas ali misli da si ili negdje u racunici pogrijesio ili su ti podaci pogresni. Ne iskljucujem u potpunosti ni mogucnost da si u pravu.madner wrote:
Kada se nasi doprinosi obracunaju prema Evropskom sistemu, nisu 70%, nego manje od 40%. Kazem ljudi porede od nase neto plate, dok je tamo osnovica bruto iznos.
Koristeci tvoju metodologiju:
Belgija, za 1 KM uposleniku, 2.3 KM
Francuska 2.18
Austria 2.13
Njemacka 1.98
Italija 1.9
Ovo su podaci za 2014 godinu.
S tim da kod kroz TO postoji iznos koji se placa 1:1.
Odakle ti ovi podaci? Imas neki link? Da ustedim na pretrazi i vremenu. Valja budzetlije nahraniti, vidis da su odmah poceli kmecati.![]()
Inace pozdravljam itekako ove zahtjeve MMF-a. Na prvom mjestu ukidanje nebuloznih kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme. Ne znam za takve primjere negdje drugo. Kolektivni ugovori koji bi zastitili prava radnika - da. Kolektivni ugovori na neodredjeno vrijeme - idiotizam. Da bi se smanjila nezaposlenost moraju se prvobitno nameti poslodavcima smanjiti. Niko normalan nece da rizikuje sa ovako brutalno visokim nametima. Ukidanje kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme, smanjenje poreza i ostalih debilnih nameta, ukidanje nepotrebnih nameta i stroga porezna kontrola i kazne nakon toga.
Ne treba izmisljati toplu vodu, ovo su neke od mjera koje su Madjari uradili i nakon samo nekoliko godina uspjeli zavrsiti pricu sa MMF-om i Svjetskom Bankom.
- Fudo Bosna
#142 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
„Invalidske mirovine bi se trebale isplaćivati samo osobama koje su “nesposobne za bilo kakav posao”, a ne za posao koji su radile kad su ostale invalidi, primjerice bili vojnici, i to samo do trenutka kad napune godine za umirovljenje, od kad bi dobivale starosne mirovine!
“Najjezovitija” preporuka je da se udovicama i udovcima isplaćuju naknade od trenutka kad napune godine potrebne za regularno umirovljenje, a ukidale bi se u slučaju novog braka. Štoviše, naknade bi se smanjile na 60 posto za jednog korisnika, 70 posto za dva, 80 posto za tri i maksimalno 90 posto za četiri i više korisnika!“
Znači to je ta bajna EU i MMF, kada su u pitanju fukare, penzioneri i "fukara" države , poput BiH, Crne Gore, Srbije i slično i to nam je kao prespektiva???
Ovo je gaženje osnovnih ljudskih prava i prava slika bajnog MMF-a i Europske Unije.
Prvo, invalidske mirovine/penzije, znači ako si otišao u invalidsku penziju jer si težak bubrežni bolesnik , ili srčani bolesnik, jer nije istina, laž je da se može lako otiči u invalidsku penziju, možda ima tu korupcije, recimo 5 %, ali koga oni otprate u penziju, taj zaista nije ni za kakav posao. I ako si težak bolesnik i moraš non stop uzimati terapiju i svakih mjesec dva po 15- tak dana izostajati sa posla zbog liječenja, koji če te gazda primiti u radni odnos, ovo je idiotizam, jer današnje gazde ne daju 7-10 dana godišnjeg u godini dana a ne da tolerišu to što ti moraš na dijalizu npr svakih 2-3 dana, pravi fašizam Eto neko je od bijesa otišao u penziju u 4o tim ili 50-tim godinama, i taman će ga sada tako bolesnog neko primiti. Hoče ali malo morgen.
Ili ovo sa udovicama, znači umre ti muž a imaš 50 ili više godina, podizala si djecu i održavala kuću, udaš se i osta fukara i bez penzije.
Ukratko na največoj fukari na invalidskim penzionerima , ljudima koji bukvalno žive od 326 KM, baš me interesuje gdje još u EU imaju ovako "velike" penzije i na udovicama se eto „lome „ ekonomske reforme, svi mi koji smo u petoj ili pogotovo oni stariji u 6-deceniji , a kojima prijeti gubitak „stečenih“ „velikih-sirotinjskih prava“, preporuka kolektivno samoubistvo ili ne?
Otiči, do prvog gazde i reči; Znaš ja imam recimo od 45 do 55 godina imam ugrađen bajpas ili me "malo grebe" pritisak od 220/130 ali "zdrav sam ko drijen" ili malkice idem na dijalizicu, bi li ti mene zaposlio, eto malo ću ti luftati sa posla zbog hastaluka, ali dosta sam se i ja „grebao“ primajući od države čitavih pišljivih 160 EUR ? Fuuuj !!!
“Najjezovitija” preporuka je da se udovicama i udovcima isplaćuju naknade od trenutka kad napune godine potrebne za regularno umirovljenje, a ukidale bi se u slučaju novog braka. Štoviše, naknade bi se smanjile na 60 posto za jednog korisnika, 70 posto za dva, 80 posto za tri i maksimalno 90 posto za četiri i više korisnika!“
Znači to je ta bajna EU i MMF, kada su u pitanju fukare, penzioneri i "fukara" države , poput BiH, Crne Gore, Srbije i slično i to nam je kao prespektiva???
Ovo je gaženje osnovnih ljudskih prava i prava slika bajnog MMF-a i Europske Unije.
Prvo, invalidske mirovine/penzije, znači ako si otišao u invalidsku penziju jer si težak bubrežni bolesnik , ili srčani bolesnik, jer nije istina, laž je da se može lako otiči u invalidsku penziju, možda ima tu korupcije, recimo 5 %, ali koga oni otprate u penziju, taj zaista nije ni za kakav posao. I ako si težak bolesnik i moraš non stop uzimati terapiju i svakih mjesec dva po 15- tak dana izostajati sa posla zbog liječenja, koji če te gazda primiti u radni odnos, ovo je idiotizam, jer današnje gazde ne daju 7-10 dana godišnjeg u godini dana a ne da tolerišu to što ti moraš na dijalizu npr svakih 2-3 dana, pravi fašizam Eto neko je od bijesa otišao u penziju u 4o tim ili 50-tim godinama, i taman će ga sada tako bolesnog neko primiti. Hoče ali malo morgen.
Ili ovo sa udovicama, znači umre ti muž a imaš 50 ili više godina, podizala si djecu i održavala kuću, udaš se i osta fukara i bez penzije.
Ukratko na največoj fukari na invalidskim penzionerima , ljudima koji bukvalno žive od 326 KM, baš me interesuje gdje još u EU imaju ovako "velike" penzije i na udovicama se eto „lome „ ekonomske reforme, svi mi koji smo u petoj ili pogotovo oni stariji u 6-deceniji , a kojima prijeti gubitak „stečenih“ „velikih-sirotinjskih prava“, preporuka kolektivno samoubistvo ili ne?
Otiči, do prvog gazde i reči; Znaš ja imam recimo od 45 do 55 godina imam ugrađen bajpas ili me "malo grebe" pritisak od 220/130 ali "zdrav sam ko drijen" ili malkice idem na dijalizicu, bi li ti mene zaposlio, eto malo ću ti luftati sa posla zbog hastaluka, ali dosta sam se i ja „grebao“ primajući od države čitavih pišljivih 160 EUR ? Fuuuj !!!
Last edited by Fudo Bosna on 18/06/2015 20:39, edited 1 time in total.
- gospodja profiterka
#143 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Biće kako MMF kaže ili neće biti ništa.
- Sanjarko
#144 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Fudo Bosna wrote:„Invalidske mirovine bi se trebale isplaćivati samo osobama koje su “nesposobne za bilo kakav posao”, a ne za posao koji su radile kad su ostale invalidi, primjerice bili vojnici, i to samo do trenutka kad napune godine za umirovljenje, od kad bi dobivale starosne mirovine!
Ukratko na največoj fukari na invalidskim penzionerima , ljudima koji bukvalno žive od 326 KM, baš me interesuje gdje još u EU imaju ovako velikje penzije i na udovicama se „lome „ ekonomske reforme, svi mi koji smo u petoj ili pogotovo oni stariji u 6-deceniji , a kojima prijeti gubitak „stečenih“ „velikih-sirotinjskih prava“, preporuka kolektivno samoubistvo ili ne?
Otiči, do prvaog gazde i reči; Znaš ja imam recimo od 45 do 55 godina imam ugrađen bajpas ili me "malo grebe" pritisak od 2220/130 ali "zdrav sam ko drijen" ili malkice idem na dijalizicu, bi li ti mene zaposlio, eto malo ću ti luftati sa posla zbog hastaluka, ali dosta sam se i ja „grebao“ primajući od države čitavih pišljivih 160 EUR ? Fuuuj !!!
Svaka cast.
Castan si nisi ko ovi Elitisti/Elite Sljam ljudski lopovi,ubice itd.
- Better Man
#145 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Plate administracije su smješne i male u odnosu na plate npr u javnim preduzečima tipa EP, BH telekom i agencijama. Ono što treba uraditi je da se napravi potpuna reforma Penzionog sistema, ukine prijevremeno penzionisanje, pod tim mislim na ove što odu sa 40 godina u penziju, a radno su sposobni. Takve lijepo na biro i da traže posao. Ko odbije, onemogućiti mu bilo kakva prava. Poslati porezne inspekcije u Hercegovinu i to posebno u kladionice i ako treba prislinim putem naplatiti poreze od svakog onog koje dužan. Ko odbije da plati na licu mjesta mu oduzeti svu imovinu i namiriti ono što sleduje državi, a ostatak mu vratiti. Administracija se može smanjiti tako što sve one lezihljeboviče koji ništa ne rade, tj. drugi rade za njih, otpustiti s posla, odnosno poslati na biro kao isto tako sve koji imaju uslove za penziju penzionisati i ukinuti njihova radna mjesta osim ako je riječ o nekim bitnim i potrebnim radnim mjestima. Glede boračkih naknada tu treba dobru čistku napraviti tako što će se sprovesti istinska revizija i svi lažni invalidi poskidati kao i oni koji imaju dobre poslove i zarađuju dobro, a još bi i invalidninu.Danguba wrote:Sa ovim zahtjevima MMF-a treba uporedo da ide smanjenje administracije i njihove plate.
Poslije toga mislim da bi para bilo.
Last edited by Better Man on 18/06/2015 22:03, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#146 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
nema ni jednog logicnog razloga zasto bi cijena pala. logicn je da se otpusti i visak i firma posluje sa jos vecim profitom.rumenige_brajtner wrote:jel ti ozbiljno misliš da privatni vlansik ne teži ka monopolu? pa to je san svakome ko ima biznis. pogledaj konzum, npr. neki dan sam pročitao dobar članak o tome kako su cijene telekom usluga u hrvatskoj porasle nakon privatizacije. staviću link ako nađem.Megiddo wrote:Cijena bi značajno porasla samo kada je na djelu tržišni monopol. Valjda je smisao privatnog sektora da nemaš monopol na tržištu.rumenige_brajtner wrote: prodajom navedenih preduzeća, cijena usluga bi značajno porasla. to je činjenica, barem po iskustvima onih zemalja koje su se odlučila na to. dakle, u interesu građana je da se to ne desi.
-
Bodkin
#147 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
ako mu je racunica na svaku marku koju isplate neto radniku isplate jos ovoliko drzavi, to nije tacno.Opetja033 wrote:Nevjerovatne su mi cifre, potpuno nevjerovatne. Poslujem gotovo iskljucivo sa inostranstvom - ono bukvalno od Australije do Amerike i sa kim god sam se dotakao nameta - niko ne moze da vjeruje. Naravno ne tvrdim da izmisljas ali misli da si ili negdje u racunici pogrijesio ili su ti podaci pogresni. Ne iskljucujem u potpunosti ni mogucnost da si u pravu.madner wrote:
Kada se nasi doprinosi obracunaju prema Evropskom sistemu, nisu 70%, nego manje od 40%. Kazem ljudi porede od nase neto plate, dok je tamo osnovica bruto iznos.
Koristeci tvoju metodologiju:
Belgija, za 1 KM uposleniku, 2.3 KM
Francuska 2.18
Austria 2.13
Njemacka 1.98
Italija 1.9
Ovo su podaci za 2014 godinu.
S tim da kod kroz TO postoji iznos koji se placa 1:1.
Odakle ti ovi podaci? Imas neki link? Da ustedim na pretrazi i vremenu. Valja budzetlije nahraniti, vidis da su odmah poceli kmecati.![]()
Inace pozdravljam itekako ove zahtjeve MMF-a. Na prvom mjestu ukidanje nebuloznih kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme. Ne znam za takve primjere negdje drugo. Kolektivni ugovori koji bi zastitili prava radnika - da. Kolektivni ugovori na neodredjeno vrijeme - idiotizam. Da bi se smanjila nezaposlenost moraju se prvobitno nameti poslodavcima smanjiti. Niko normalan nece da rizikuje sa ovako brutalno visokim nametima. Ukidanje kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme, smanjenje poreza i ostalih debilnih nameta, ukidanje nepotrebnih nameta i stroga porezna kontrola i kazne nakon toga.
Ne treba izmisljati toplu vodu, ovo su neke od mjera koje su Madjari uradili i nakon samo nekoliko godina uspjeli zavrsiti pricu sa MMF-om i Svjetskom Bankom.
- Danguba
#148 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Kod nas je naveci problem u rashodovnoj strani sto i MMF stalno konstatuje ali to je zmijsko gnijezdo.Better Man wrote:Plate administracije su smješne i male u odnosu na plate npr u javnim preduzečima tipa EP, BH telekom i agencijama. Ono što treba uraditi je da se napravi potpuna reforma Penzionog sistema, ukine prijevremeno penzionisanje, pod tim mislim na ove što odu sa 40 godina u penziju, a radno su sposbni. Takve lijepo na biro i da traže posao. Ko odbije, onemogučiti mu bilo kakva prava. Poslati porezne inspekcije u Hercegovinu i to posebno u kladionice i ako treba prislinim putem naplatiti poreze od svakog onog koje dužan. Ko odbije da plati na licu mjesta mu oduzeti svu imovinu i namiriti ono što sledije državi, a ostatak mu vratiti. Administracija se može smanjiti tako što sve one lezihljeboviče koji ništa ne rade, tj. drugi rade za njih, otpustiti s posla, odnosno poslati na biro kao isto tako sve koji imaju uslove za penziju penzionisati i ukinuti njihova radna mjesta osim ako je riječ o nekim bitnim i potrebnim radnim mjestima. Glede boračkih naknada tu treba dobru čistku napraviti tako što ćr se sprovesti istinska revizija i svi lažni invalidi poskidati kao i oni koji imaju dobre poslove i zarađuju dobro, a još bi i invalidninu.Danguba wrote:Sa ovim zahtjevima MMF-a treba uporedo da ide smanjenje administracije i njihove plate.
- vivaldi
#149 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
u pravu si, ali mmf se dri skolskog sablona kojeg primjenjuju na sve, a to je opet u nasem slucaju gotovo nemgouce izvesti.Danguba wrote:Kod nas je naveci problem u rashodovnoj strani sto i MMF stalno konstatuje ali to je zmijsko gnijezdo.Better Man wrote:Plate administracije su smješne i male u odnosu na plate npr u javnim preduzečima tipa EP, BH telekom i agencijama. Ono što treba uraditi je da se napravi potpuna reforma Penzionog sistema, ukine prijevremeno penzionisanje, pod tim mislim na ove što odu sa 40 godina u penziju, a radno su sposbni. Takve lijepo na biro i da traže posao. Ko odbije, onemogučiti mu bilo kakva prava. Poslati porezne inspekcije u Hercegovinu i to posebno u kladionice i ako treba prislinim putem naplatiti poreze od svakog onog koje dužan. Ko odbije da plati na licu mjesta mu oduzeti svu imovinu i namiriti ono što sledije državi, a ostatak mu vratiti. Administracija se može smanjiti tako što sve one lezihljeboviče koji ništa ne rade, tj. drugi rade za njih, otpustiti s posla, odnosno poslati na biro kao isto tako sve koji imaju uslove za penziju penzionisati i ukinuti njihova radna mjesta osim ako je riječ o nekim bitnim i potrebnim radnim mjestima. Glede boračkih naknada tu treba dobru čistku napraviti tako što ćr se sprovesti istinska revizija i svi lažni invalidi poskidati kao i oni koji imaju dobre poslove i zarađuju dobro, a još bi i invalidninu.Danguba wrote:Sa ovim zahtjevima MMF-a treba uporedo da ide smanjenje administracije i njihove plate.
mi smo imali krvav rat koji je totalno unistio ekonomiju, zbog rata smo preskocili period privatizacije u ovom dijeli evrope sto nas je dodatno hendikepiralo, i na kraju krajeva rat je ostavio toliko zrtava da su objetkivene potrebe za socijalnim davanjima neuporedivo vece nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ali njih boli tuki.
u knjigama pise da to ne mozete priustiti i to je to. u sustini vjerovatno i jesu u pravu, ali dosljedna primjena toga bi nas bukvalno unistila
- GoldenSpoon
#150 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Vivaldi, upravo nas ovakav pristup uništava iz dana u dan. Mi ili moramo mjenjati sadaka mentalitet i početi ulagati u obrazovanje, privlačiti strane investitore ili ćemo završiti kao grčka, samo što mi nismo u EU, a grci jesu