DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

StupskaBitanga

#126 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by StupskaBitanga »

SDA u DIFU je snaga
muha_sa

#127 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by muha_sa »

hizo ramidovic wrote:kolko mogu vidijet naovoj temi ni je vam dosta sto napadate baketa vego sad kudite i unjega hanumu ovdije covijek tacno vidi da ljucka zavist i ljubomora nema granica umijesto da reknete sucurelhamdulilah panam je jedna taka ekspertica ostala ovdije da svoim znanjem i strukom pomaze ljudima u bih vi se ufatili nekake price o diplomama i kurjaku koda to nesta bitno boljebi vam bilo dase ufatite knjige ida svoim radom znanjem i trudom dodzete na tako mijesto
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

da prostite..moram cega mjenjat il pelenu turit :lol: :lol: :lol:
putokaz1

#128 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by putokaz1 »

Čestitke na smjeni ali izgleda još malo pa bivša ministrica iz razloga vjerovatnog istjerivanja df a iz vlasti
Haris.ba

#129 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Haris.ba »

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/267 ... rakse.html

Protivnici dvojnog ljekarskog angažmana, u koje spada i dr. Sebija Izetbegović, smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.
No, golema većina ljekari u principu se ne slaže s tom idejom. Štaviše, misle da takva restrikcija ne bi eliminirala korupciju iz zdravstva, da bi potaknula odlazak doktora u države Evropske unije i da bi takav zakon bio neustavan, jer bi samo ljekarima bio zabranjen paralelni rad u javnom i privatnom sektoru.

Ljekari ne poriču zlupopotrebe - da neki doktori pacijente šalju u privatne ordinacije – no tvrde da nije riječ o masovnoj pojavi nego o pojedinačnim slučajevima koje svakako treba i sankcionirati, ali tvrde da se zbog prekršaja nekog ne smije sankcionirati svako.
Trebalo bi temu preimenovati u Sebija Izetbegovič ALL ABOUT, ili KCUS?

A kakvi su ovo argumenti? Ja koliko znam, ja ne mogu "poslije" radnog vremena raditi posao koji radim, jer ne mogu po ugovoru - jer bi bio sukob interesa sa mojim poslodavcem. A nisam doktor. Moj poslodavac ima pravo na to. Zašto bi doktori bili izuzeti? Ja ne smijem osnovati firmu i baviti se poslom kojim se bavi moj poslodavac. Mogu, ali prvo moram dati otkaz.

I kakva je to priča o zabrani u javnom i privatnom sektoru?
Bolnica može biti privatna i državna (mislim da nema miksa) u smislu vlasništva. I to je to. Bolnica privatna ili državna po zakonu bi trebala biti jednaka. Pruža usluge, i plaća joj se za te usluge. Nekad iz javnog fonda, nekad iz džepa onome kome se pruža usluga.
Onda, ostaje pitanje radnoga vremena. Jasno je koliko se može raditi sedmično. Sa svojim smjenama - doktori su na granici zakonskog dozvoljenog.

Da li će biti i dalje doktora koji će upućivati raji iz privatnog sektora - hoće. Ali, protiv toga se treba boriti prijavljivanjem.
Hoće li biti doktora koji će otići iz "javnog" sektora u privatni. Hoće. I ne vidim problem u tome. Odlazak doktora u Hrvatskoj u zemlje EU je najbolji dokaz. Većina ne odlazi zbog male plate. Već zbog nemogućnosti specijalizacije. I kakav je to argument. Ako ne radim dnevno 16 sati u BiH, otiću u EU?
julisiz es grant

#130 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by julisiz es grant »

Haris.ba wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/267 ... rakse.html

Protivnici dvojnog ljekarskog angažmana, u koje spada i dr. Sebija Izetbegović, smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.
No, golema većina ljekari u principu se ne slaže s tom idejom. Štaviše, misle da takva restrikcija ne bi eliminirala korupciju iz zdravstva, da bi potaknula odlazak doktora u države Evropske unije i da bi takav zakon bio neustavan, jer bi samo ljekarima bio zabranjen paralelni rad u javnom i privatnom sektoru.

Ljekari ne poriču zlupopotrebe - da neki doktori pacijente šalju u privatne ordinacije – no tvrde da nije riječ o masovnoj pojavi nego o pojedinačnim slučajevima koje svakako treba i sankcionirati, ali tvrde da se zbog prekršaja nekog ne smije sankcionirati svako.
Trebalo bi temu preimenovati u Sebija Izetbegovič ALL ABOUT, ili KCUS?

A kakvi su ovo argumenti? Ja koliko znam, ja ne mogu "poslije" radnog vremena raditi posao koji radim, jer ne mogu po ugovoru - jer bi bio sukob interesa sa mojim poslodavcem. A nisam doktor. Moj poslodavac ima pravo na to. Zašto bi doktori bili izuzeti? Ja ne smijem osnovati firmu i baviti se poslom kojim se bavi moj poslodavac. Mogu, ali prvo moram dati otkaz.
Pa i u zdravstvu je tako, po važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, na nekoj temi o Sebiji već sam postavljao članove. Uglavnom, ne možeš imati privatnu praksu i radni odnos u zdravstvenoj ustanovi istovremeno. E sad, što doktori to ne znaju ili neće da znaju, ne znači i da su u pravu.
Banksy

#131 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Banksy »

Apsolutno protiv.

Bio bi to odličan prijedlog, da ne postoje liste višemjesečnih čekanja na KCUS-u, pa su ljudi prisiljeni ići kod privatnika (iz iskustva maj za februar naredne godine, dakle, za 9 mjeseci). U slučaju da sav kvalitetan kadar s KCUS-a, a koji bi mogao živjeti od svog privatluka, odluči da napusti kliniku, gore ostaju samo neznalice s kojima smo svi, vjerujem, nekad imali iskustva, pa se zna o čemu pričamo.
Unaprijedite i popravite uslugu, pa onda zavodite kadrovsku disciplinu i preraspodjelu.
palermo

#132 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by palermo »

Banksy wrote:Apsolutno protiv.

Bio bi to odličan prijedlog, da ne postoje liste višemjesečnih čekanja na KCUS-u, pa su ljudi prisiljeni ići kod privatnika (iz iskustva maj za februar naredne godine, dakle, za 9 mjeseci). U slučaju da sav kvalitetan kadar s KCUS-a, a koji bi mogao živjeti od svog privatluka, odluči da napusti kliniku, gore ostaju samo neznalice s kojima smo svi, vjerujem, nekad imali iskustva, pa se zna o čemu pričamo.
Unaprijedite i popravite uslugu, pa onda zavodite kadrovsku disciplinu i preraspodjelu.
Neće kvalitetan kadar napustiti bolnicu zato što je prava medicina ipak bolnica. I rad u bolnici, pravoj bolnici nudi još uvijek više prednosti. Ove privatne prakse kod nas su još uvijek manje više pilićarenje. A neznalice ti mogu biti i u privatnoj praksi kao i u bolnici.

Ali ukoliko se ne popravi položaj ljekara, ozbiljan problem će biti njihov odlazak u inostranstvo.
julisiz es grant

#133 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by julisiz es grant »

palermo wrote:

Neće kvalitetan kadar napustiti bolnicu zato što je prava medicina ipak bolnica. I rad u bolnici, pravoj bolnici nudi još uvijek više prednosti. Ove privatne prakse kod nas su još uvijek manje više pilićarenje. A neznalice ti mogu biti i u privatnoj praksi kao i u bolnici.

Ali ukoliko se ne popravi položaj ljekara, ozbiljan problem će biti njihov odlazak u inostranstvo.
Tako je...većina stvarnih stručnjaka među privatnicima u Sarajevu, koje ja znam i iz moje struke, rade isključivo privatno.
A ovi što rade u bolnicama i privatno, velikom većinom nisu nosioci privatluka, već tezgare u nekoj poliklinici. A među takvima stvarno ima svega. I takvi se sigurno neće odreći sigurne državne plate zarad rada pod gazdom, ne, ne.
Banksy

#134 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Banksy »

palermo wrote:

Pa to bi tek bila katastrofa, znači ne bi postojao način da dođeš do kvalitetnog ljekara prije tih 9 mjeseci čekanja, zamisli na šta bi to ličilo. Ovako, opet postoji mogućnost da se dođe do zdravstvene usluge, pa makar i za novac, na bilo koji način. Za pacijente, ovo što se predlaže bi bilo pogubno.
VjecitiStudent

#135 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by VjecitiStudent »

Uskoro očekujte otvaranje privatnih bolnica u koje će preći pogodite ko?
Što je i bila pozadina plana sa uništavanjem Opće, da se isprazni prostor u kojeg bi onda uletila raznolika SDAovčad sa svojim privatlucima.

Jedini Sebijin naum jeste da uništi sve društveno čega se dotakne, tako da se ovo potpuno uklapa u širu sliku.
JThomas

#136 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by JThomas »

otkad u opštoj ima privatna klinika, da ste živi i zdravi. a kako je "operater" došao do toga o tome bi se mogao fin esej napisati. biće bukvalno lijevo za fukaru (i umiranje), desno za bogate, u istoj zgradi.
friskyoreo

#137 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by friskyoreo »

Vidjeh temu, kontam to sad se desilo... Otvaram klix, nema nista o tome. Vracam se na temu, ono od prosle godine... :-) A taman se obradovao, neko je imao muda da je smijeni... Kad ono nista. :(
palermo

#138 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by palermo »

Banksy wrote:
Pa to bi tek bila katastrofa, znači ne bi postojao način da dođeš do kvalitetnog ljekara prije tih 9 mjeseci čekanja, zamisli na šta bi to ličilo. Ovako, opet postoji mogućnost da se dođe do zdravstvene usluge, pa makar i za novac, na bilo koji način. Za pacijente, ovo što se predlaže bi bilo pogubno.
a pazi, ja ne kažem da ovo što Sebija predlaže riješava nešto.Problemi leže negdje drugo, između ostalog i u lošoj primarnoj medicini, kod nas su ljekari opšte prakse još uvijek samo skretničari i pisači uputnica za specijaliste umjesto da liječe ljude.I onda naravno dolazi do zagušenja na tim višim nivoima iako objektivno mnogio zapravo nisu trebali ni doći kod specijaliste. Bila je tema o ovome na forumu i baš se fino razglabalo, a bilo je i ljekara koji su učestvovali na temi, i svakako su najpozvaniji da kažu nešto.
Tako da ja nisam ni za ni protiv ovog rješenja, ne mislim da što se tiče pacijenata on nešto rješava a.i istovremeno ni da će biti na gubitku

Apropo Seke i ovoga što radi, onako jedan usputan komentar, ok je ovo, uvođenje rada, disciplina i bla, bla....ali ona će morati na neki način da tim ljekarima i ponudi nešto da bi se zaista podigao nivo usluge. Imati nezadovoljne ljekare, koji su jel'te srž bolnice, nikako nije put u bolje zdravstvo
VjecitiStudent

#139 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by VjecitiStudent »

JThomas wrote:otkad u opštoj ima privatna klinika, da ste živi i zdravi. a kako je "operater" došao do toga o tome bi se mogao fin esej napisati. biće bukvalno lijevo za fukaru (i umiranje), desno za bogate, u istoj zgradi.
Da, "njihova mala klinika", a otvorio Sebijin glasnik kod Fahre.
No, pukli su oni na mnogo veće, otud i cijela igra sa Općom.
Haris.ba

#140 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Haris.ba »

Banksy wrote:
Ne kontam. Ko ima para, svakako se ne liječi u "javnom" sektoru. Ja prvi. Imam zdravstveno, ali nazovem privatnu bolnicu, tad i tad mi odgovara - i odem. Ako neki doktor ne može, nazovem onoga ko može. Ja biram.

Jer imam trenutno iskustvo. Odeš kod doktora u KCUS, i kaže - haj mi dođi poslije posla u privatnu ordinaciju. Neki otvoreno, neki zakukuljeno.
Ili, radi nalaze u KCUS (sredi preko reda nalaze od državnih para), i onda te liječi kod sebe u ordinaciji.

Mi ne možemo spriječiti odlazak doktora. Ali, može se smanjiti odlazak ako se jasno razdvoji da onaj ko radi u KCUS ne može raditi i privatno. Jer, tržište za privatluk postoji. Čak i kad ga doktori iz KCUS ne bi vještački stvarali svojim neradom. Je li normalno doći u ovlašteni servis, radnik uradi dijagnostiku i kaže - dođi poslije posla uradiću ti ja to, a poslije dođi i programiraću ti u servisu što sam kući odradio? Zato su i neki servisi propali (između ostalog).

Bila je tema. Najveći problem našega zdravstva je loša primarna medicina. Čituckao sam o kanadskom modelu zdravstvene zaštite - što sad hoće u Hrvatskoj. Pa kod njih doktori u primarnoj zaštiti čak obavljaju i "sitne" hirurške zahtjeve, i daju anesteziju pri njima.
A ima i do nas. Ja prvi od sebe polazim. Imamo katastrofa navike što se tiče održavanja zdravlja.
Styling

#141 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Styling »

Iza Horizonta wrote:treba zakonom zabranit doktorima da budu članovi stranaka i da se bave politikom, nisam neki fan SDA i para Izetbegović ali ako se uvodi red podržavam.
Po tome bi prva Sebija trebala dati ostavku. Ona je jedan od prvih clanova SDA. Kada se depolitizuje menadzment moze se ici i na nize nivoe.
VjecitiStudent

#142 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote:
Jer imam trenutno iskustvo. Odeš kod doktora u KCUS, i kaže - haj mi dođi poslije posla u privatnu ordinaciju. Neki otvoreno, neki zakukuljeno.
Ili, radi nalaze u KCUS (sredi preko reda nalaze od državnih para), i onda te liječi kod sebe u ordinaciji.

Mi ne možemo spriječiti odlazak doktora. Ali, može se smanjiti odlazak ako se jasno razdvoji da onaj ko radi u KCUS ne može raditi i privatno. Jer, tržište za privatluk postoji. Čak i kad ga doktori iz KCUS ne bi vještački stvarali svojim neradom. Je li normalno doći u ovlašteni servis, radnik uradi dijagnostiku i kaže - dođi poslije posla uradiću ti ja to, a poslije dođi i programiraću ti u servisu što sam kući odradio? Zato su i neki servisi propali (između ostalog).

...
Jednostavno, ako se dobri ljekari dobro plate, neće biti potrebe da malu platu dopunjavaju privatlukom.
Ali onda, razdvojiti dobre od loših, i dobro ih nagraditi za svoju stručnost, u ovakvom našem "sistemu" gdje biti SDA vrijedi od svega ostaloga na svijetu je logička kontradiktornost u samom startu.

Tako da, objesite sve dobre Sebijine namjere ovdje o neku stvar. Uništavanje je jedina njena svrha na ovom svijetu.
strong69

#143 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by strong69 »

Haris.ba wrote: Ne kontam. Ko ima para, svakako se ne liječi u "javnom" sektoru. Ja prvi. Imam zdravstveno, ali nazovem privatnu bolnicu, tad i tad mi odgovara - i odem. Ako neki doktor ne može, nazovem onoga ko može. Ja biram.

Ja sam bio u privatnoj poliklinici i ljekar koji tamo radi rekao mu da mu dodjem u privatnu ordinaciju :D Hocu reci da je nivo odnosa prema poslodavcu i pacijentu generalno veoma nizak i amaterski.
Trebam te

#144 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Trebam te »

Apsolutno ZA.

Moj neko trebao je operaciju, svi nalazi uredno izvadjeni u domu zdravlja Ilidza prije jednog dana odlaska u bolnicu Kosevo. Dolazi ujutro da ostane u bolnici, prima ga imedju ostalih i internista, pogleda nalaze i kaze aa evo ovaj ti NE VAZI. Trebas novi i bice ti najkasnije za 10 dana ako hoced odmah idi u tu i tu privatnu kliniku na Grbavicu bice za sat i po gotov.

Naravno covjeku se zurila operacija ( jer drugi nalazi nece vise vaziti za 10 dana) ode privatno dobije nalaz za 43KM. Sta hocu reci imaju cake na koje hvataju gradjanstvo kako gulitii novce. (Cuj nalaz ti ne vrijedi sa Ilidze, veoma uredno uradjen, fakticki ista ustanova :shock: )...

Treba istjerati punoglavce sa Koseva i dovesti madji kadar koji zeli raditi! :bih:
Trebam te

#145 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Trebam te »

VjecitiStudent wrote:
Haris.ba wrote:

...
Jednostavno, ako se dobri ljekari dobro plate, neće biti potrebe da malu platu dopunjavaju privatlukom.
Ali onda, razdvojiti dobre od loših, i dobro ih nagraditi za svoju stručnost, u ovakvom našem "sistemu" gdje biti SDA vrijedi od svega ostaloga na svijetu je logička kontradiktornost u samom startu.

Tako da, objesite sve dobre Sebijine namjere ovdje o neku stvar. Uništavanje je jedina njena svrha na ovom svijetu.

Cuj, ako uvede red u zdravstvu onda je podrzavam, eto dobila je sansu a znacemo hoce li je prokockati ili ne!!!

Kako god bolja ce biti od Sanke, Aganovica kojima je policija visila na klinici oko otimanja stolica, dok je mlada pacijentica podlegla!

Narod mora vise biti proaktivan..traziti svoja prava!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#146 Re: DF Ministrica Smjenila Sebiju Izetbegović

Post by Chmoljo »

Locked