Ja kad sam odlazio imao sam 3 godine i ljudi bjezali za zivot,novac im nije bio na pametiHAVANA wrote:
Jel ti garantovo ko kad si odlazio? Ako volis i zelis ovde da zivis,vratices se ma sta ko pricao.
Ako imas muda.Allahami
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
arslanbey
#126 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- ho oponopono
#127 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
...izmedju ostalog prezivljavam i sta da radim, kako mi je tako mi je... ne znam sta je taj vas "dobar zivot" niti imam vremena razmisljati o istom...krunicu molim svaku noc, da budemo zdravi a nekako cemo vec pregurati dan... 
-
razonoda
#128 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Gabrielo wrote:Buduci da imam stan i sam zivim, 2200 mi je previse. Ne znam na sta trositi.
- Thorgerson
#129 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nemam pojma, imam havera u Oslu, na socijali trenutno i bgm iskren da budem fino se hrani...ne bi reko da su makaroni u pitanju. Stan mu placen, rezije placene...sta hos vise?arslanbey wrote:a sta cu od socijale? ne mozes ni jesti kako treba ,jedi makarane 15 dana da bi ti moglo biti
- Russki
#130 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
5 iljada ladno
-
arslanbey
#131 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ma jbg norveska se hrani od nafteThorgerson wrote:Nemam pojma, imam havera u Oslu, na socijali trenutno i bgm iskren da budem fino se hrani...ne bi reko da su makaroni u pitanju. Stan mu placen, rezije placene...sta hos vise?arslanbey wrote:a sta cu od socijale? ne mozes ni jesti kako treba ,jedi makarane 15 dana da bi ti moglo biti
-
saja_dj
#132 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ocito samo pare pare pare, cifre, plate.HAVANA wrote:A sta je dobar zivot?
Po meni iskreno malo plitko mjerilo.
Previse stvari utice na dobar zivot koje se ne mogu promijeniti samo dobrom platom, od gradskog prevoza, kommunalnih usluga, pravosudja...
Super, eto, jeftino je u Bosni zivit...Samo ta jeftinoca ima svoju cijenu. Redukcije vode, redukcije grijanja, neredovan prevoz, zdravstvo u pm, prljavo i zapusteno, korupcija i kriminal, kome te stvari ne smetaju moze fino zivit sa 1500km.
-
Niemand
#133 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
"Pod uslovom da je rijeseno stambeno pitanje, bez kredita, za 2 osobe potrebno je 2 000 pa nadalje, a kad dodju djeca naravno vise..."
Kako se to rijesi stambeno pitanje? Ako se uzme kredit, jel onda nije pametno imati djecu dok se ne otplati isti?
A necemo ignorisati ni to da se prema forumasima ne trebaju kupovati jeftini stanovi ala tibra, oni naime nisu nicemu, to je geto. A ne more vala ni nesto plaho udaljeno od grada, nije to zivot dostojan cojeka jal ti ga forumasa. Dakle, ne treba nam mali kredit, neg za fin stan, na finoj lokaciji, pa onda da se to malo bolje opremi, ne mislim da to lici na nesto, neg ono da se to opremi iz nekih cuvenijih salona namjestaja.
Pa onda fino stan, bez kredita, solidna primanja, pa onda djeca, samo sto onda sa 40 guras djecija kolica ispred sebe (ovo ako si fkt sretan pa uspijes se iscupati iz svih kredita jer prema tim nekim standardima mescini da ces se jos zaduziti da uspijes uhvatiti korak sa tim "covjekom dostojnog zivota"). I opet prema tim zakljucima ne zivis uopce fino i iznad bh prosjeka, neg et, nekako normalno, ono zivotari se sa par hiljada mjesecno.
Blage veze nemam kolko kome treba para, al znam da nekim ne treba kablovska jer ocito previse gledaju fox i tako te kanale dje kupe vako neke bisere.
Kako se to rijesi stambeno pitanje? Ako se uzme kredit, jel onda nije pametno imati djecu dok se ne otplati isti?
A necemo ignorisati ni to da se prema forumasima ne trebaju kupovati jeftini stanovi ala tibra, oni naime nisu nicemu, to je geto. A ne more vala ni nesto plaho udaljeno od grada, nije to zivot dostojan cojeka jal ti ga forumasa. Dakle, ne treba nam mali kredit, neg za fin stan, na finoj lokaciji, pa onda da se to malo bolje opremi, ne mislim da to lici na nesto, neg ono da se to opremi iz nekih cuvenijih salona namjestaja.
Pa onda fino stan, bez kredita, solidna primanja, pa onda djeca, samo sto onda sa 40 guras djecija kolica ispred sebe (ovo ako si fkt sretan pa uspijes se iscupati iz svih kredita jer prema tim nekim standardima mescini da ces se jos zaduziti da uspijes uhvatiti korak sa tim "covjekom dostojnog zivota"). I opet prema tim zakljucima ne zivis uopce fino i iznad bh prosjeka, neg et, nekako normalno, ono zivotari se sa par hiljada mjesecno.
Blage veze nemam kolko kome treba para, al znam da nekim ne treba kablovska jer ocito previse gledaju fox i tako te kanale dje kupe vako neke bisere.
- Thorgerson
#134 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ma ja mislim da je ovaj najbolje objasnio. posteno.

- Thorgerson
#135 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Bravo!saja_dj wrote:Ocito samo pare pare pare, cifre, plate.HAVANA wrote:A sta je dobar zivot?
Po meni iskreno malo plitko mjerilo.
Previse stvari utice na dobar zivot koje se ne mogu promijeniti samo dobrom platom, od gradskog prevoza, kommunalnih usluga, pravosudja...
Super, eto, jeftino je u Bosni zivit...Samo ta jeftinoca ima svoju cijenu. Redukcije vode, redukcije grijanja, neredovan prevoz, zdravstvo u pm, prljavo i zapusteno, korupcija i kriminal, kome te stvari ne smetaju moze fino zivit sa 1500km.
Kaze onaj jeftin restoran. Jebote restoran, hoces da snimis nesto naruce te za 6 mjeseci. Hos nalaz da izvadis nemaju. itd itd...hoces da se istusiras u ponoc - kurko. Zimi grijanje gase u pola devet.
Iskreno, da je to rijeseno ovdje bi bilo super zivjeti i sa 1000 KM...
I generalno opsta nesigurnost...pa eto ima druga tema...ljudi se boje kupiti nekretninu blizu 'granice' sa rs-om!? Dakle, i ja kad razmislim ne bi tu kupio...zasto, pa ne znam ni sam...20 godina poslije rat je i dalje glavna tema..
- Muhamed Đakmić
#136 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Boga mi, usudio bih se reci, ako vec znamo prosjek plate u BiH i Sarajevu, da sve i jedan forumas zivi dobro natprosjecno 
- Thorgerson
#137 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jos dodaj da svi imamo i po 20cm+Muhamed Đakmić wrote:Boga mi, usudio bih se reci, ako vec znamo prosjek plate u BiH i Sarajevu, da sve i jedan forumas zivi dobro natprosjecno
-
prezimenko
#138 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jer svi drugi zive losijearslanbey wrote:Nebi bili preseravanje zato sto te pare u Svedskoj ne vrijede nista..zato sto je ta plata neka standardna,kao kod nas 500-600.I zato sto realno u Bosni s 600 zivis bolje nego na zapadu s tim paramaCi-Nick wrote:Ne znam u čemu je problem ?Njanjavi wrote:Mislim da bi se tema trebala preimenovat u grupno piskenje po bosanskoj fukari by bosanski uhljebljeni kompleksasi
Talasika ste dok se ne pohvalite koliko trosite hiljada mjesecno, sta vozate, gdje odmarate i gdje se ide u soping ono
Da je pitanje postavljeno u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Švedskoj,... odgovori bi uglavnom bili,... između 5000 i 10.000 eura.
I takvi odgovori ne bi bili nikakvo preseravanje ni pišanje po njihovoj fukari.
Ja evo kažem da nikad ni jedna marke iz budžeta ni dobio ni potrošio nisam,... a u budžet do sada brdo love dao.
Eto sad bi se trebao stiditi što trošim svoje.
- HAVANA
#139 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Thorgerson wrote:Jos dodaj da svi imamo i po 20cm+Muhamed Đakmić wrote:Boga mi, usudio bih se reci, ako vec znamo prosjek plate u BiH i Sarajevu, da sve i jedan forumas zivi dobro natprosjecno
Vala plate imam kako zaradim,nekad minus,nekad ihihiii.A kita mi je manja od 20 centi.Ako je to bitno za nesta.
-
prezimenko
#140 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ovo je 100% tacno za inzenjere odnosno manjinu. Ali kad dodjes u Bosnu onda je skroz druga prica sve je prejjeftino i tim zivotom ne zivis vani. Isti je problem kad neko iz BiH ode vani pa mu je sve preskupo.arslanbey wrote:
kazem ti,u BIH se narod zali vise nego sto ima prava.Osim ovi koji zaista imaju bijedne nefakultetske poslove! moj drug u SA,radi kao inzinjer,prima ekstra platu ,ima sve...izlazi svaki vikend,par puta sedmicno jede po restoranima(ja koji takodjer imam dobru platu u svedskoj mogu jednom mjesecno izaci van i jesti u nekom ekstra restoranu )
Cinjenica je da kad dijasporac dodje u BiH da mu je sve jeftino ali kad pogledas odnos plate vani i u BiH naspram tim stvarima skontas da je odnos odgovarajuci.
Recimo becka snicla u BiH 10-12 KM a plata je 1000-1200 KM sto je oko 1% plate. Becka snicla vani je oko 20-50 Eura a ako ti je plata 5000 eura onda je 1% oko 50 eura sto odgovara odnosu.
U BiH - Sarajevu sam davao oko 25% svoje plate za stan, sada zivim vani i opet djem 25% svoje plate za stan tako da to nije istina da je vani skuplje ili sl.
U oba slucaja sam radio za drzavnu firmu tako da je odnos opravdan prema stepenu obrazovanja.
Ode u offtopic ali eto ako dijaspora pocne srati samo izrazite sve u procentima
- supercali
#141 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pocni se drogirati i kockati u isto vrijemeGabrielo wrote:Imam auto. Vikendica je porodicna.
Ma ostane meni svaki mjesec dosta. Kazem da ne znam na sta trositi.
-
arslanbey
#142 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ali ko god hoce moze da zivi inzenjerski,zapni i uciprezimenko wrote:Ovo je 100% tacno za inzenjere odnosno manjinu. Ali kad dodjes u Bosnu onda je skroz druga prica sve je prejjeftino i tim zivotom ne zivis vani. Isti je problem kad neko iz BiH ode vani pa mu je sve preskupo.arslanbey wrote:
kazem ti,u BIH se narod zali vise nego sto ima prava.Osim ovi koji zaista imaju bijedne nefakultetske poslove! moj drug u SA,radi kao inzinjer,prima ekstra platu ,ima sve...izlazi svaki vikend,par puta sedmicno jede po restoranima(ja koji takodjer imam dobru platu u svedskoj mogu jednom mjesecno izaci van i jesti u nekom ekstra restoranu )
Cinjenica je da kad dijasporac dodje u BiH da mu je sve jeftino ali kad pogledas odnos plate vani i u BiH naspram tim stvarima skontas da je odnos odgovarajuci.
Recimo becka snicla u BiH 10-12 KM a plata je 1000-1200 KM sto je oko 1% plate. Becka snicla vani je oko 20-50 Eura a ako ti je plata 5000 eura onda je 1% oko 50 eura sto odgovara odnosu.
U BiH - Sarajevu sam davao oko 25% svoje plate za stan, sada zivim vani i opet djem 25% svoje plate za stan tako da to nije istina da je vani skuplje ili sl.
U oba slucaja sam radio za drzavnu firmu tako da je odnos opravdan prema stepenu obrazovanja.
Ode u offtopic ali eto ako dijaspora pocne srati samo izrazite sve u procentima
-
prog321
#143 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Većina ljudi oko mene primaju platu veću od prosjeka. Poslodavac prikaze minimum zbog poreza a razliku isplati u ruke.Muhamed Đakmić wrote:Boga mi, usudio bih se reci, ako vec znamo prosjek plate u BiH i Sarajevu, da sve i jedan forumas zivi dobro natprosjecno
-
razonoda
#144 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
prog321 wrote:Većina ljudi oko mene primaju platu veću od prosjeka. Poslodavac prikaze minimum zbog poreza a razliku isplati u ruke.Muhamed Đakmić wrote:Boga mi, usudio bih se reci, ako vec znamo prosjek plate u BiH i Sarajevu, da sve i jedan forumas zivi dobro natprosjecno
nevjerovatno-- i kaze ona , pa to je normalno, kazem pa --bice mala penzija--------ih ko razmislja openziji , ko ce je dozivjeti.
-
Sunny-7
#145 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Najbolji su mi ovi sto ne mogu podnijeti dijasporu, jadna dijaspora, samo se zali i kuka. Zatim slijedi ono poznato:pa kad ti je tako lose, vrati se u Bosnu.
Ode ova tema u ...
Nikad necu shvatiti ovu nasu dijasporu koji su na socijali. Da sam ja slucajno na socijali, pokrila bih se, od sramote to ne bih spomenula ma ni na forumu! Socijlni slucaj je socijalni slucaj bilo gdje! (Naravno da se ovo sada moze protumaciti kako god ko hoce; ja mislim na one "zdrave, prave" a bez posla
)
Dalje, to sto je dijaspori u Bosni sve jeftino... I da nije tako, opet bi potrosili brdo para da se ode i na neko drugo mjesto, drzavu, jer je to godisnji odmor!
Ode ova tema u ...
Nikad necu shvatiti ovu nasu dijasporu koji su na socijali. Da sam ja slucajno na socijali, pokrila bih se, od sramote to ne bih spomenula ma ni na forumu! Socijlni slucaj je socijalni slucaj bilo gdje! (Naravno da se ovo sada moze protumaciti kako god ko hoce; ja mislim na one "zdrave, prave" a bez posla
Dalje, to sto je dijaspori u Bosni sve jeftino... I da nije tako, opet bi potrosili brdo para da se ode i na neko drugo mjesto, drzavu, jer je to godisnji odmor!
-
razonoda
#146 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
u Bosni narod misli da je dijaspora ''nesto'', svima je pred ocima vjerovatno Dzeko (fudbaler) no kad bi se nasli u nekom mjestu vani i usli u neku nasu prodavnicu -ala --boosnian store---kupciSunny-7 wrote:Najbolji su mi ovi sto ne mogu podnijeti dijasporu, jadna dijaspora, samo se zali i kuka. Zatim slijedi ono poznato:pa kad ti je tako lose, vrati se u Bosnu.
Ode ova tema u ...
Nikad necu shvatiti ovu nasu dijasporu koji su na socijali. Da sam ja slucajno na socijali, pokrila bih se, od sramote to ne bih spomenula ma ni na forumu! Socijlni slucaj je socijalni slucaj bilo gdje! (Naravno da se ovo sada moze protumaciti kako god ko hoce; ja mislim na one "zdrave, prave" a bez posla)
-
_someone
#147 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
...
Last edited by _someone on 01/11/2024 12:34, edited 1 time in total.
- supercali
#148 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sad kad navale mlade forumasice na tebe 
-
_someone
#149 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zbog njih sam i napisao ovo
salim se naravno, moje je srce zauzeto 
- dječak sa šibicama
#150 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Bogami ja razvlacim od prvog do prvog, nema luksuza, tu i tamo kad kapne koja veca para.
Znaci, ima nas i siromasnih forumasa, sto je pravo cudo reklo bi se
Znaci, ima nas i siromasnih forumasa, sto je pravo cudo reklo bi se