Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Challenger__

#126 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:Nađoh nešto zanimljivo kod Corbina:

Pojam skrivenog Imama vodio je učitelje šayhie škole produbljivanju smisla i načina te nevidljive prisutnosti. Ovdje ponovo mundus imaginalis ('alam al-mital) preuzima bitnu ulogu. Vidjeti Imama u Nebeskoj zemlji Hurqalya (usporediti u maniheizmu, Zemlju svjetlosti, Terra lucida), znači vidjeti ga tamo gdje je on uistinu: u svijetu u isti mah konkretnom i nadosjetilnom, i s prilagođenim organom što ga zahtijeva percepcija jednog takvog svijeta. To je, na neki način, fenomenologija gaibata koju je šaihizam ocrtao.
Ličnost kao što je ona XII.-og Imama ne pojavljuje se i ne nastaje po zakonima materijalne povijesnosti. To je nadprirodno biće koje tipizira iste duboke težnje, kao one kojima je, u izvjesnom kršćanstvu, odgovarala ideja jedne čiste caro spiritualis Christi. Od ljudi ovisi da Imam sudi može li se pojaviti ili ne. Njegova pojava je smisao njihove obnove, a u tome je, konačno, pravi smisao ši'itske ideje o iščeznuću i dolasku. Ljudi su ti koji su sami sebi sakrili Imama, sami postavši nesposobni vidjeti ga, jer su izgubili ili su im paralizirani organi "teofaničke percepcije", te "spoznaje srcem", definirane u gnoseologiji Imama. Nema, dakle, nikakvog smisla govoriti o Očitovanju skrivenog Imama tako dugo dok su ljudi nesposobni da ga prepoznaju. Dolazak, dakle, nije događaj koji bi mogao iznenada iskrsnuti jednog lijepog dana. To je nešto što se dešava od danas na sutra u svijesti vjernih ši'ita (sljedbenika Ehli bejta a.s.). Ovdje je, dakle, ezoterizam taj koji krši nepokretnost tako često predbacivanu legalitarnom Islamu, a njegove pristaše su uvučene u usponsko kretanje ciklusa walayata.

U jednom slavnom hadisu, Poslanik a.s. je izjavio: : "Kada bi na svijetu trebao postojati samo jedan dan, Bog bi taj dan produljio, dok se ne pokaže čovjek koji će doći poslije mene i čije će ime biti moje ime, a prezime moje prezime; on će Zemlju ispuniti skladom i pravdom, kao što je do sada bila ispunjena nasiljem i tlačenjem..." Ova predaja je prenesena od Imama Bakira a.s. i Imama Sadika a.s. Taj dan koji se produljuje, to je vrijeme gaibata.
Veliki iranski sufijski šejh, Sa'dudin Hamuyah (XIII. vijek) je izjavio: "Skriveni Imam neće se pojaviti prije nego budemo u stanju shvatiti sve do preko remena njegovih sandala tajne tewhida, to znači ezoterički (batinski) smisao božanske Jedinstvenosti." Ta tajna, to je upravo on, Očekivani Imam a.s., Savršeni čovjek, Potpuni čovjek, "jer on je taj koji sve stvari čini izražajnim, a svaka stvar, kad oživi, postaje početak duhovnog svijeta". Buduće pojavljivanje Imama predpostavlja, dakle, promjenu srca ljudi; od vjernosti njegovih pristalica ovisi da li će se postupno taj dolazak ostvariti, samim činom njihova opstojanja.

Velika razlika je između izraza "biti nevidljivi" i "biti nepoznat". Imam Sadik a.s. je rekao: "Ljudi će izgubiti svoga Imama [i neće ga moći prepoznati]. [Svake godine će] bit će prisutan na Hadžu, gledat će ljude, ali ga oni neće vidjeti.

Imam Mehdi a.s. je u poruci koju je, posredstvom Muhammeda ibn Osmana, poslao Ishaku ibn Jakubu, napisao: "A što se tiče koristi ljudima od mene, to je slično koristi koju imaju od Sunca kad je pokriveno oblacima."

________

Francuski filozof Henry Corbin, profesor sa Sorbone i čuveni svjetski orijentalist, kaže:

"Držim kako su sljedbenici škole Ehli bejta jedini koji putem vilajeta uspješno čuvaju vezu između Božanske upute i stvorenja. Židovska religija, koja je predstavljala stvarnu vezu između Boga i ljudskog svijeta okončana je Musaom a.s..Svojim neprihvatanjem Mesiha i Muhammeda oni su prekinuli tu vezu. Kod muslimana, neki su se zaustavili na Muhammedovom poslanstvu, poričući da poslije njega postoji iko ko bi bio veza između Stvoritelja i stvorenja. Jedino se za školu Ehli bejta poslanstvo okončava sa Muhammedom, ali vilajet, predstavljen osobama na koje je on ukazao kao nastavak između Boga i ljudi, ostaje živjeti i nakon njega, dapače zauvijek."

Image

Henry Corbin (14. April, 1903.– 7. Oktobar, 1978.)

I treći upis. To je to.
Last edited by Challenger__ on 26/10/2015 14:24, edited 1 time in total.
asurbanipal

#127 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
asurbanipal wrote:
Image

Jel' ovo oliander iza njega, sreće ti? :mrgreen:

Misliš Nerium oleander ?

Meni više liči na Imelu... :mrgreen:
zvizdan

#128 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:
asurbanipal wrote:
Image

Jel' ovo oliander iza njega, sreće ti? :mrgreen:

Misliš Nerium oleander ?

Meni više liči na Imelu... :mrgreen:
To je mlada mušmula, ašićare :D
zvizdan

#129 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Evo jos nekih predaja o Imamu Mehdiju, a.s.

Zayd Az-Zurrad priča: „Rekoh Imamu Sadiku, mir neka je na nj, da se plašim kako mi nećemo biti ubrojani među vjernike. „Zašto tako misliš?“, upita me, pa rekoh: „Zato što niko među nama ne daje prednost svome bratu u vjeri u odnosu na dinare i dirheme. I obratno, draži su nam dirhemi i dinari nego naša braća u vjeri. Imam Sadik, mir neka je na nj, reče mi: „Nije baš tako kako kažeš. Vi jeste ljudi vjere, ali vaša vjera neće biti upotpunjena dok ne ustane Qaim iz porodice Muhammedove, blagoslov i mir Božiji neka su na nj i njegove. Tada će Bog usavršiti vašu mudrost i vi ćete postati savršeni vjernici. A kunem ti se Bogom u Čijoj ruci je moja duša, u svijetu ima ljudi u čijim očima čitav ovaj svijet ne vrijedi koliko krilo komarca!“ (Bihar al-Anwar, vol. 67, p. 351)

Imam Sadik: Kao da vidim Qaima kako oblači na sebe oklop Poslanikov, blagoslov i mir Božiji neka je na nj. A neće biti stanovnika nijedne zemlje a da ga neće vidjeti na način kao da se Qaim nalazi u njegovoj zemlji. (Kamil az-Ziyarat, p. 119; Nu‘mani, Ghaybah, p. 309;Kamaluddin, vol. 2, p. 671; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 325;Ithbat al-Hudah, vol. 3, p. 493; Nur ath-Thaqalayn, vol. 1, p. 387; Mustadrak al-Wasa’il, vol. 10, p. 245; Jami‘ Ahadith ash-Shi‘ah, vol. 12, p. 370) (Predaja sasvim razumljivog smisla u nasem vremenu)

Imam 'Ali: Neće biti šehida u Mehdijevoj vojsci a da njegovi dugovi neće biti otplaćeni; Imam će dodijeliti nagradu i redovna primanja njegovoj porodici. (‘Ayyashi, Tafsir ‘Ayyashi, vol. 2, p. 261; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 224)

Poslanik, s.a.v.a.s., rekao je: „Zemlja će njemu (Mehdiju) otvoriti riznice svoje, pa će on ljude darovati golemim imetkom i dobrima.“ (Biharedž, sv. 51, str. 68)

Poslanik, s.a.v.a.s., rekao je: „Ummet će se naposljetku okupiti oko njega kao što se pčele okupljaju oko matice, pa će on ispuniti zemlju pravdom i redom onako kako će ona dotad biti ispunjena nepravdom i opačinom.“ (Ibn Hamad, str. 99)

Poslanik, s.a.v.a.s., rekao je: „Stanovnici nebesa i zemlje bit će zadovoljni njime. Nebesa onda nikad neće uskratiti kišu, niti će zemlja uskratiti svoj urod. Bit će tako da će živi govoriti: 'Kamo sreće da su naši umrli ovo dočekali!'“ (Ibn Hamad, str. 99)

Imam Bakir, a.s., rekao je: „Kad Qaim ustane, u svaki kraj svijeta poslat će svoga namjesnika i kazati mu: 'Propise imaš na dlanu ruke svoje. Ako se javi neko pitanje koje ne razumiješ i ne znaš kako presuditi, pogledaj na dlan ruke svoje pa postupi prema onome što tamo budeš vidio.“ (mislim da je komentar suvisan u kontekstu savremenih komunikacija i tehnologije, nekad je sigurno zvucalo kao teski keramet)

Imam Bakir, a.s., rekao je: „Mehdi će ustati i uz njega će biti 313 muškaraca i 50 žena, koji se o tome neće prethodno dogovarati nego će se sastaviti kao oblaci raštrkani po nebesima. I to je ono na što se odnose riječi Svevišnjeg: 'Ma gdje bili, Allah će vas sve sabrati – Allah zaista sve može!' A onda će oni prisegnuti Mehdiju na vjernost na prostoru između crnog kamena i Mekam-i Ibrahima. (Bihar al-Anwar, sv. 5. str. 223)

Imam Sadik: Kad Qaimu bude dopušteno da ustane, tri stotine i trinaest ljudi prisegnut će mu na vjernost. Imam će ostati u Mekki dok broj njegovih drugova ne poraste na deset hiljada, a onda će se zaputiti u Medinu. (Al-Mustajad, str. 511)

Imam Ali, a.s., rekao je: „Mehdiju će se oni koji stanu uz njega morati zavjetovati na sljedeće: da neće nepravedno ubiti bilo koga, neće blud činiti, neće potkradati nikoga, neće narušavati tuđu čast i dostojanstvo, neće vrijeđati vjernike, neće uznemiravati ljude u njihovim kućama, zlopatiti nemoćne životinje, neće nositi na sebi zlato, svilu niti raskošnu odjeću, neće zatvarati puteve ljudima, neće činiti nikakvu nepravdu siročadi, nikoga neće lagati i varati, neće jesti imetak siročadi, neće se odavati homoseksualnosti, neće piti alkoholna pića, neće iznevjeriti ono što obećaju, neće nikome uskratiti utočište, neće mučiti niti ubijati ranjene, neće progoniti poražene, neće sami nepravedno proliti nečiju krv niti na neki način učestvovati u tome. Štaviše, na njima će biti da nose grubu odjeću, da spavaju na tlu, hrane se skromno, učestvuju u džihadu onako kako bude traženo od njih, koriste lijepe mirise i drže se urednima i da se klone svake prljavštine. (iz „Imam Al-Mahdi“, Sayyid Sadruddin As-Sadr)
asurbanipal

#130 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by asurbanipal »

asurbanipal wrote:Imam jednu od Imama Alija. Indirektno je vezana za Mehdija a.s. iako ga ne spominje. Podugačka je ali i jaka. Kako za koga. :mrgreen:
Challenger__ wrote:

Daj Azure...

Trebao sam je staviti jučer, ali obaveze spriječiše. Izvinjavam se...

Evo je sada:

Zahvaljujem Bogu i prizivam Ga u pomoć u onome što odbija i udaljuje šejtana i čuvam se od zamki šejtanskih i prepredenosti. Svjedočim da nema boga osim Boga i svjedočim da je Muhammed rob Njegov i Poslanik Njegov - mir neka je Božiji na nj i potomstvo njegovo ! - i Njegov izabrani i odabrani. Odličnost je njegova neusporediva. Gubitak njega ne može biti nadomješten. Njime su krajevi obasjani nakon što su bili u zabludi i tmini, neznanju općem i surovosti bezgraničnoj. Ljudi su nedozvoljeno smatrali dozvoljenim, mudrog ponižavali, provodili život bez propisa Božijih i umirali kao oni koji Istinu poriču.

Vi ste, o Arapi, doista ciljevi nevolja koje moraju uskoro nastupiti. Zato se čuvajte opijenosti životom udobnim. Budite oprezni spram nedaća kazne. Postojano se držite u tmini i okrutnosti smutnje kada se skrivena narav njezina pokaže, tajne njezine postanu vidljive i osovina njezina i uporišnice vrtnje njezine ojačaju. Ona započinje u stupnjevima prikrivenim, ali završava u grozoti otvorenoj. Mladost njezina je kao mladost mladića, a ožiljci su njezini kao ožiljci od kamena.

Nasilnici je međusobno nasljeđuju sporazumima. Prvi njihov vođa je posljednjem njihovom, a posljednji njihov povodi se za prvim njihovim. Oni se natječu međusobno za svijet ovaj bezvrijedni i otimaju se za leš usmrdjeli. Uskoro će se sljedbenik odreći slijeđenog, a slijeđeni sljedbenika. Razdvojit će se jedan od drugog u mržnji silnoj i proklinjat će jedan drugog pri susretu. Onda, poslije toga, pojavit će se zvijezda smutnje koja će silovito potresti propastima koje će žestoko navaliti. Srca će skrenuti nakon ispravnosti, ljudi zalutati nakon sigurnosti, strasti postati raznolike kada ona navali, a mišljenja se zamrsiti kada se ona pojavi.

Ko god se njoj primakne - uništit će ga. A ko god se trudi radi nje - smrvit će ga. Grist će jedan drugoga dok ona traje, kao što magarci divlji grizu jedan drugog u krdu. Usukanosti konopa će se raspasti i lica stvari zamračiti. Za vrijeme nje mudrost će biti u povlačenju, a tlačitelji će progovoriti u njoj. To će zlo uništiti Arape maljevima svojim i zdrobiti ih grudima svojim. U prašini njezinoj hodači osamljeni bit će izgubljeni, a na putu njezinu konjanici će stradati. Ona će se primaći gorčinom sudbine i musti krv čistu. Razorit će svjetionike i razmrskati spone uvjerenja čvrstog. Pametni će bježati od nje, dok će je poticati oni koji su grijehom uprljani. Ona će grmjeti i sijevati. Proizvest će nevolju ljutu. U njoj će biti prekinute veze rodbinske i islam napušten. Onome koji će je oglašavati ona će također štetiti, a onaj koji će od nje bježati bit će prisiljen da u njoj boravi.

Neki među njima bit će mučenici neosvećeni. A neki će biti strahom obuzeti i tražit će zaštitu. Bit će prisegama zavedeni i vjerom prijevarnom. Zato ne budite međaši smutnji i znaci novotarija, nego se stalno držite uz ono na čemu je usukano uže Zajednice i na čemu su postavljeni stupovi - nosači pokornosti. Napredujte prema Bogu kao tlačeni, a ne napredujte prema Njemu kao tlačitelji. Izbjegavajte puteve šejtana i mjesta nasilja. Ne trpajte u trbuhe svoje zalogaje onog što je zabranjeno, jer vas doista gleda Onaj koji vam je zabranio griješenje i učinio vam put pokornosti lahkim.

Govor Imama Alija - mir neka je s njim

Uvjeti ljudi u vrijeme nereda, savjet protiv tlačenja i zarada nedopuštena
Challenger__

#131 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Challenger__ »

Iz "Nehdžul-belaga", Mahmutčehajićev prevod ako se ne varam.
asurbanipal

#132 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:Iz "Nehdžul-belaga", Mahmutčehajićev prevod ako se ne varam.

Da. Zanimljiv govor u svakom slučaju...
zijancer

#133 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zijancer »

i okrutnosti smutnje kada se skrivena narav njezina pokaže
kako vi ovo shvatate..stalno se vracam na ovo, ali ne ide
kako bi trebala izgledati skrivena narav neceg samog po sebi loseg
zvizdan

#134 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

zijancer wrote:
i okrutnosti smutnje kada se skrivena narav njezina pokaže
kako vi ovo shvatate..stalno se vracam na ovo, ali ne ide
kako bi trebala izgledati skrivena narav neceg samog po sebi loseg
Pa, nesto kontam, smutnja se sprva i ne manifestuje kao ocito zlo, jer smutnji podlegne i u njoj ucestvuje i mnogo dobronamjernih ljudi. Hocu reci, nije smutljivac svako ko postane dijelom te price, vec onaj ko je zakuha iz svojih razloga. Ustvari tako smutnja i funkcionise valjda.

Trebalo bi pogledati koju su rijec Hadzic i Mahmutcehajic preveli kao smutnja. Pretpostavljam da je fitna, a Ibn Arebi kaze da fitna znaci i ispit, iskusenje (kao u ajetu: "Racunaju li ljudi da ce ako kazu 'Mi vjerujemo!' biti ostavljeni na miru i da neće biti izlozeni fitni (iskusenju?)", ali da znaci i bogatstvo, i djeca (u arapskom, prema Ibn Manzuru), sto je, onako, znakovito. A pored toga fitna znaci i ludilo, i nevjerovanje, i zabludu. Malo mozda komplikujem, ali pitanje jeste zanimljivo.
zvizdan

#135 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Nego, evo malo prorocanstava ove vrste iz Veda, da ne bude kako samo muslimani vjeruju u ovakvu konacnicu svijeta :)

U to vrijeme vladat će haos na Zemlji. Nedolična djela bit će činjena posvuda, i bit će sve više lupeža i pljačkaša. I tada, u domu brahmana po imenu Vishnuyasha, kao zraka će se roditi Kalki kao sin tog brahmana. Posjest će na konja velikog, držeći mač u ruci, i uništit će sve zle na Zemlji. Oslobodit će Zemlju od zlih i opakih, a potom će otići. (Prakriti Khanda, Chapter 7.60, 58-59)

A kada dođe vrijeme, rodit će se brahman Kalki Vishnuyasha. Bit će obdaren silom, mudrošću i hrabrošću. Rodit će se u mjestu zvanom Shambhala, u obitelji blaženog brahmana. Uskoro će se pod njegovim zapovijedanjem naći ratnici, vozila, oružje i oklopi. Snagom svoje vrline uspostavit će svekoliku vlast. Uspostavit će red i mir u ovome svijetu pretrpanom stvorenjima čiji se zakoni sukobljavaju. Taj blistavi i mudri brahman uništit će sve te stvari i stvoriti doba nove Yuge. Taj dvaput rođeni, a jednom ljudima okruženi, brahman istrijebit će sve što je nisko i prezira dostojno. (Mahabharatra, Vana Parva, 190.93-97)

Gospodar Kalki, prvak Univerzuma, uspet će se na svoga bijelog konja Devadattu i, s mačem u ruci, putovat će širom Zemlje. Izlagat će ljudima osam svojih mističnih obilja i osam svojih osobenosti u Bogu. Predstavit će svoj neusporedivi sjaj, pa će jahati golemom brzinom i pobiti milione onih koji su se drznuli da se odjenu u odjeću kraljeva. (Srimad-Bhagavatam 12.2.19-20)

Oni koji pripadaju Kali Yuga vremenu narušit će sve sveto i svaku vrlinu, jer oni će kršiti sva načela svetih knjiga. Oni su izvori mentalne patnje, bolesti, urušavanja vjerskih načela, tuge, jada i straha. Ti potomci Kali nalazit će se svuda, uništavajući ljude svijeta. Takvi ljudi zavedeni su utjecajima vremena, nemirne prirode, puni materijalnih želja, iznimno nasilni i ponosni, osini čak i prema vlastitom ocu i majci. (Kalki Purana, 1.22-24)

Tadašnji brahmani jesu pale duše koje se koriste suhoparnim dokazima i koriste vjeru kao sredstvo kojim se uzdržavaju za život te znanje o svetim spisima koriste kao svoju profesiju, a ne suzdržavaju se od onoga što im je zabranjeno. Sirove su naravi i najvažnije im je zadovoljiti svoje trbuhe i spolne organe. (Kalki Purana 1.25-27)

Svojom silom kojoj se ne može oduprijeti uništit će sve zle i lopove, sve one čiji su umovi posvećeni bezakonju. Uspostavit će pravdu na Zemlji i umovi onih koji žive na kraju Kali Yuga doba probudit će se i postati bistri kao kristal. Ljudi koji će u to osebujno vrijeme promijeniti sebe postat će sjeme novih ljudskih bića, onih koji će slijediti zakone Satya Yuga vremena, Doba čistote. (Vishnu Purana, Book Four, Chapter 24)

Kada nastupi Doba čistote, grijeh će posve propasti, vrlina će cvjetati, a ljudi će se posvetiti vjeri. Svuda će biti dobro zasađeni vrtovi i njive, veliki spremnici za žito, učilišta i vjerske škole. Svećenici će biti pošteni i dobri, posvećeni samoodricanju i mudri. Ljudi će početi cijeniti i prakticirati istinu. Svaka vrsta usjeva će rasti u svako godišnje doba. Ljudi će se predati ljubavi i vjerskim obredima, a kraljevi će vladati zemljama onako kako priliči. ((Mahabharata, Vana Parva, Chap.191, Text 7-17)
Opetja033

#136 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

Cudi me da niko do sada nije ovo postavio:
Saeed bin Al-Musayab said: "There will be a Fitna in Sham. Its beginning will be like a play of boys. Then, the affairs of people will not settle on anything and unity will not be achieved until a caller calls from Heaven: 'Follow this person', and a hand appears as a sign." (Nuaim Ibn Hammad's Kitab Al-Fitan)
Svi znamo kako je sve pocelo u Siriji: djecaci u Daari pisali antirezimske grafite, i oni i roditelji se branili time da se radilo o djecackim nestaslucima/igri.
zvizdan

#137 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Opetja033 wrote:Cudi me da niko do sada nije ovo postavio:
Saeed bin Al-Musayab said: "There will be a Fitna in Sham. Its beginning will be like a play of boys. Then, the affairs of people will not settle on anything and unity will not be achieved until a caller calls from Heaven: 'Follow this person', and a hand appears as a sign." (Nuaim Ibn Hammad's Kitab Al-Fitan)
Svi znamo kako je sve pocelo u Siriji: djecaci u Daari pisali antirezimske grafite, i oni i roditelji se branili time da se radilo o djecackim nestaslucima/igri.
Slicnih predaja, onih u kojima se spominju odredjene zemlje i krajevi (Šam, Irak, Hidžaz, Egipat, Jemen, pa čak i prostori nekadasnjeg Bizanta ili današnje Rusije), postoji u tradicionalnoj literaturi na stotine. Izbjegavam ih postavljati upravo zato sto se u posljednjih hiljadu godina uvijek lako nalazilo lunatika koji su desavanja u svome vremenu (pad Emevija, mongolsku invaziju, krizarske ratove, uspon i pad Fatimida, uspon i pad Osmanlija, pa do svjetskih ratova i kojekakvih lokalnih previranja) tumacili u tom kljucu, sto je vjerski i racionalno pogresno. Ne bih da postavljam predaje koje ce sluziti kao poticaj razlicitim aktuelnim furkama i dnevnopolitickim idejama.
zvizdan

#138 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Evo jos malo predaja iz ove kategorije:

Imam Džafer, a.s., rekao je: „Kad se naš Qaim pojavi, ljudima će vid i sluh tako osnažiti da ništa neće ometati njihovu vezu s Imamom. Imam će im se, gdje god bio, izravno obraćati, a oni će ga čuti i vidjeti baš kao da je među njima.“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 336)

Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: „Allah će mu, s raznih strana svijeta, okupiti onoliko ljudi koliko ih je bilo na Bedru. A on će imati ploču na kojoj će biti zapisani podaci o njegovim drugovima, njihov broj, imena, gradovi, narav, čak i njihova porodična loza. Oni su ljudi na najvišem stupnju vjerovanja... (pa do kraja predaje) (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 310-311)

Poslanik islama, s.a.v.a..s, rekao je: „Tada (za Mehdijeve vlasti) ljudi će tražiti nekog ubogog kome bi mogli dati zekjat ili sadaku, ali neće biti takvoga, jer, milošću Božijom, neće više biti potrebitih.“ (Bisharat al-Islam, str. 256; Ilzam al-Nasib, str. 230)

Imam Sadik, a.s., rekao je: "Dvije godine prije stvaranja tijela, Bog upostavi bratstvo među dušama. Kad se pojavi Qaim između nas, Ehli-bejta, oni čije je bratstvo uspostavljeno na nebesima naslijeđivat će jedni druge onako kako sada krvna braća, oni od istoga oca i majke, naslijeđuju jedni druge.“ (Al-Faqih, sv. 4, str. str. 254; Bihar al-Anwar, str. Sv. 6, str. 249 i sv. 101, str. 367)

Imam Sadik, a.s., rekao je: „Kad Qaim ustane, porušit će zatečeni Mesdžidul-Haram i vratit će mu njegov prvobitni oblik.“ (Al-Irshad, str. 364; Ghaybah Tusi, str. 297; Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 332)

Imam Sadik, a.s., rekao je: „Tako mi Boga, doista će Mehdijeva pravda prodrijeti u domove ljudi onako kako u njih prodiru vrućina ili studen.“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 362; Ghaybah Nu'mani, str. 159)

Imam Rida, a.s., rekao je: „Kada se Mehdi pojavi, uspostavit će u društvu takvu pravdu i poredak da niko više neće moći tlačiti drugoga.“ (Ihtibat al-Hudah, sv. 3, str. 496)

Imam Bakir, a.s., rekao je: „Kada Qaim od nas, Ehli-bejta, ustane, on će javna dobra razdijeliti među ljudima ravnopravno i odnosit će se prema svima pravedno.“ (Ghaybah, Nu'mani, str. 237; Bihar al-Anwar, sv. 51, str.29)

Imam Bakir, a.s., rekao je: „Mehdi će darivati ljude dvaput godišnje, a plate će biti dijeljene dvaput mjesečno; on će uspostaviti takvu jednakost među ljudima da se više neće moći naći nekoga kome bi se dalo zekjat. Ljudi će nuditi zekjat onima koje budu smatrali siromašnijim od sebe, ali ovi će odbijati, govoreći: 'Nama taj novac ne treba.'“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 390; Hilyah al-Abrar, sv. 2, str. 642)

Imam Bakir, a.s., rekao je: „Za Mehdijeve vlasti neće u svijetu ostati ruševnog mjesta, a da neće biti obnvoljeno i unaprijeđeno.“ (Kamaluddin, sv. 1, str. 331; Wafi, sv. 2, str. 112; Nur as-Saqalayn, sv. 2, str. 212)

Imam Sadik, a.s., rekao je: „Za vladavine našega Qaima, ljudski vijek će se mnogo produžiti i ljudi će imati mnogo djece.“ (Bihar al-Anwar, sv. 53, str. 62; Khara'idž, sv. 2, str. 489)

Imam Husein, a.s., rekao je: „Za Mehdijeve vlasti, u svijetu neće ostati paralizirane, slijepe ili bolesne osobe, a da, milošću Božijom, neće biti izliječena.“ (Irshad, str. 363; Wafi, sv. 2, str. 113)
Opetja033

#139 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

zvizdan wrote:
Opetja033 wrote:Cudi me da niko do sada nije ovo postavio:
Slicnih predaja, onih u kojima se spominju odredjene zemlje i krajevi (Šam, Irak, Hidžaz, Egipat, Jemen, pa čak i prostori nekadasnjeg Bizanta ili današnje Rusije), postoji u tradicionalnoj literaturi na stotine. Izbjegavam ih postavljati upravo zato sto se u posljednjih hiljadu godina uvijek lako nalazilo lunatika koji su desavanja u svome vremenu (pad Emevija, mongolsku invaziju, krizarske ratove, uspon i pad Fatimida, uspon i pad Osmanlija, pa do svjetskih ratova i kojekakvih lokalnih previranja) tumacili u tom kljucu, sto je vjerski i racionalno pogresno. Ne bih da postavljam predaje koje ce sluziti kao poticaj razlicitim aktuelnim furkama i dnevnopolitickim idejama.
Ma da se razumijemo, meni kompletan ovaj protestantsko-armagedonski pristup islamskom eshatoloskom diskursu ide itekako na zivce. Postavio sam samo jer se tice teme.
Last edited by Opetja033 on 04/11/2015 09:52, edited 1 time in total.
zvizdan

#140 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

@Opetja, neka si se ti jos jednom pozabavio omiljenom disciplinom razvrstavanja ljudi na ovom i na onom svijetu. Bolan, valjat ce ti nekad dzevab dati. Cisto, eto, da ti napomenem. A sve bi bilo ljepse da sam potvrdio da je Assad ustvari Dedzal himself, jel de? Ali ne mogu, halali, nismo svi obdareni istim sposobnostima. :D
salik79

#141 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

zvizdan wrote:@Opetja, neka si se ti jos jednom pozabavio omiljenom disciplinom razvrstavanja ljudi na ovom i na onom svijetu. Bolan, valjat ce ti nekad dzevab dati. Cisto, eto, da ti napomenem. A sve bi bilo ljepse da sam potvrdio da je Assad ustvari Dedzal himself, jel de? Ali ne mogu, halali, nismo svi obdareni istim sposobnostima. :D

Nekad njega malo prenese, sto bi rekli prenagli, ali u dubini duse ne misli tako, više puta sam se uvjerio :-D Dokaz - vec je editovao upis :thumbup: :kiss:

:mrgreen:
zvizdan

#142 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

salik79 wrote:
zvizdan wrote:@Opetja, neka si se ti jos jednom pozabavio omiljenom disciplinom razvrstavanja ljudi na ovom i na onom svijetu. Bolan, valjat ce ti nekad dzevab dati. Cisto, eto, da ti napomenem. A sve bi bilo ljepse da sam potvrdio da je Assad ustvari Dedzal himself, jel de? Ali ne mogu, halali, nismo svi obdareni istim sposobnostima. :D

Nekad njega malo prenese, sto bi rekli prenagli, ali u dubini duse ne misli tako, više puta sam se uvjerio :-D Dokaz - vec je editovao upis :thumbup: :kiss:

Ma razumijem ga ja, nije morao editovati, lakse je nekako insanu nositi se s kojecime kad je svijet crno-bijeli. Poredas fino sve u svoju ladicu, sebe naravno smjestis gdje bi ti volio da pripadas, i prst u uho. Nejse.
salik79

#143 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

zvizdan wrote:
salik79 wrote:

Ma razumijem ga ja, nije morao editovati, lakse je nekako insanu nositi se s kojecime kad je svijet crno-bijeli. Poredas fino sve u svoju ladicu, sebe naravno smjestis gdje bi ti volio da pripadas, i prst u uho. Nejse.
Ja ga razumijem, izuzetno je patriotski nastrojen i osjetljiv po pitanju bosnjacke historije... Sejh Imran je odvalio neku "nebulozu" po pitanju ratnih desavanja vezana za BiH (nisam gledao pa nisam siguran sta), a to je Opetjaova apsolutna crvena linja.
Opetja033

#144 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

Ma editovao sam ja ranije, dok ti nisi bio ni postavio komentar :mrgreen: . Editovao radi vas, necu da spamujem temu off topicom. Stojim jos uvijek iza onoga sto sam napisao o doticnom: demon u ljudskom obliku.
Tema je OK, dobre stvari postavljate i ti i @azur, pa ne bih da ode u pogresnom pravcu pa da o tom necovjeku pocnemo pricati. Da se ostali ne zalete: ne radi se o Assadu. :mrgreen:

Ono sto sam postavio o igri djece i Shamu se nikako ne moze staviti u kontekst furanja jedne od zaracenih strana. Ukoliko neko zeli da tumaci datu predaju u kontekstu ovog vremena, ali to moze bilo koja od strana. Uopce mi nije bio cilj navoditi vodu na neki od mlinova. :)
Opetja033

#145 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:

:thumbup: :kiss:
zvizdan

#146 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Opetja033 wrote:
Ma editovao sam ja ranije, dok ti nisi bio ni postavio komentar :mrgreen: . Editovao radi vas, necu da spamujem temu off topicom. Stojim jos uvijek iza onoga sto sam napisao o doticnom: demon u ljudskom obliku.
Tema je OK, dobre stvari postavljate i ti i @azur, pa ne bih da ode u pogresnom pravcu pa da o tom necovjeku pocnemo pricati. Da se ostali ne zalete: ne radi se o Assadu. :mrgreen:

Ono sto sam postavio o igri djece i Shamu se nikako ne moze staviti u kontekst furanja jedne od zaracenih strana. Ukoliko neko zeli da tumaci datu predaju u kontekstu ovog vremena, ali to moze bilo koja od strana. Uopce mi nije bio cilj navoditi vodu na neki od mlinova. :)
Ne znam stvarno sto se tog Imrana Huseina tice, prilicno sam povrsno upucen osim sto sam birvaktile pogledao neki klip na jutjubetu i nije me nesto odusevio. A demonima se ne bavim niti ih detektujem, jos mi samo to treba pored raznih drugih mojih budalesanja :D A mislim da sam i vise puta ponovio da i kad stavim neke predaje ovdje, stavljam ih kao gradju iz literature koja vecini raje nije dostupna. Nesto nemam osjecaj da sam iznosio bilo kakve licne stavove. Nemam stvarno prosvjetiteljskih ambicija oko toga, ako mi vjerujes.
jao_situacije

#147 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by jao_situacije »

nek ste oživili ovu temu ranije je nisam primjetio :zoka:
zvizdan

#148 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zvizdan »

Imam Sadik, a.s., govori o stanju ljudi u vremenu pred dolazak Imama Mehdija, a.s. Navodi 119 predznaka, to bi bilo previse za foruma, pa evo nekih:

- kad vidiš da se ubija istinu i one koji ju iznose;
- kad vidiš da su silništvo i nepravda svuda prevladali;
- kad vidiš da se pristalicama zablude daje prednost u odnosu na prostalice istine;
- kad vidiš da se zlo čini javno i niko ga ne pokušava spriječiti;
- kad vidiš da zločinitelji bivaju podržani i potaknuti u onome što čine, pa se laži koje govore ne vraćaju njima samima;
- kad vidiš da dječake odijevaju i dotjeruju kao djevojčice;
- kad vidiš da žene međusobno spolno opće i stupaju u brak;
- kad vidiš da se sve više hvali one koji su zabludjeli i kad bude mnoštvo ulizica i onih koji podilaze moćnicima;
- kad vidiš da ljudi imetak troše na ono što im neće donijeti zadovoljstvo Božije, a nikoga nije briga za to;
- kad vidiš da se susjedi međusobno uznemiravaju i to postane normalno;
- kad vidiš da je sve više muškaraca i žena koji zarađuju prostitucijom;
- kad vidiš da žena podržava svoga muža u činjenju bluda;
- kad vidiš da je postalo normalno krivo svjedočiti;
- kad vidiš da ljudi vjeru tumače shodno vlastitim mišljenjima, a ne shodno Knjizi Božijoj;
- kad vidiš da se među državnim službenicima uobičajilo davati i uzimati mito;
- kad vidiš da muškarci jedu hljeb koji su zaradile njihove žene radeći nedolične poslove;
- kad vidiš da je kockanje postalo javna stvar;
- kad vidiš da se alkohol toči i prodaje javno, i to postane uobičajeno;
- kad vidiš da se muslimanke bez zazora podaju nevjernicima;
- kad vidiš da se učene i poštovanja dostojne ljude ponižava kako bi se umililo nepravednim vladarima;
- kad vidiš da onoga ko voli Ehli-bejt budu vrijeđali i nazivali lažljivcem te ne budu prihvatali njegov šehadet;
- kad vidiš da ljudima teško pada čuti istinu, ali zato rado slušaju laži;
- kad vidiš da vladari ponižavaju vjernike kako bi se umilili nevjernicima;
- kad vidiš ljude kako idu u rat i na hadždž, a da to što rade ustvari nije zarad Boga;
- kad vidiš da se krv ljudi prolijeva lahko i često;
- kad vidiš da ljudi gomilaju imetak, a ne pada im na pamet dati zekjat;
- kad vidiš da se i mrtve vadi iz njihovih grobova i uznemirava ih se;
- kad vidiš da se ljudi natječu u tome ko će više zaraditi na nedozvoljen način;
- kad vidiš da ljudi klanjaju zato da bi vili viđeni kako obavljaju namaz;
- kad vidiš kako se omalovažava onoga ko traži halal zaradu, a hvali onoga ko zarađuje haramom;
- kad vidiš kako Mekka i Medina postupaju na način kojim Bog nije zadovoljan, a tamošnjim ljudima to postane normalno;
- kad vidiš da se poštovanje među ljudima stječe samo imetkom;
- kad vidiš da ljudi ne mare za nebeske znakove koji im se budu ukazivali;
- kad vidiš da se ljudi prema spolnom činu odnose kao životinje i kad to postane normalno;
- kad vidiš da je čovjek tužan ako mu prođe dan a da u njemu nije činio kakvu opačinu;
- kad vidiš da ljudi uzimaju novac zato što uče ezan i predvode namaz;
- kad vidiš džamije pune ljudi sklonih ogovaranju, onih koji se ustvari ne boje Boga;
- kad vidiš da se s minbera govori o bogobojaznosti i skromnosti, a oni koji to pričaju sami nisu ni bogobojazni ni skromni;
(Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 256)
Towelie

#149 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Towelie »

zvizdan wrote:Imam Sadik, a.s., govori o stanju ljudi u vremenu pred dolazak Imama Mehdija, a.s. Navodi 119 predznaka, to bi bilo previse za foruma, pa evo nekih:

- kad vidiš da se ubija istinu i one koji ju iznose;
- kad vidiš da su silništvo i nepravda svuda prevladali;
- kad vidiš da se pristalicama zablude daje prednost u odnosu na prostalice istine;
- kad vidiš da se zlo čini javno i niko ga ne pokušava spriječiti;
- kad vidiš da zločinitelji bivaju podržani i potaknuti u onome što čine, pa se laži koje govore ne vraćaju njima samima;
- kad vidiš da dječake odijevaju i dotjeruju kao djevojčice;
- kad vidiš da žene međusobno spolno opće i stupaju u brak;
- kad vidiš da se sve više hvali one koji su zabludjeli i kad bude mnoštvo ulizica i onih koji podilaze moćnicima;
- kad vidiš da ljudi imetak troše na ono što im neće donijeti zadovoljstvo Božije, a nikoga nije briga za to;
- kad vidiš da se susjedi međusobno uznemiravaju i to postane normalno;
- kad vidiš da je sve više muškaraca i žena koji zarađuju prostitucijom;
- kad vidiš da žena podržava svoga muža u činjenju bluda;
- kad vidiš da je postalo normalno krivo svjedočiti;
- kad vidiš da ljudi vjeru tumače shodno vlastitim mišljenjima, a ne shodno Knjizi Božijoj;
- kad vidiš da se među državnim službenicima uobičajilo davati i uzimati mito;
- kad vidiš da muškarci jedu hljeb koji su zaradile njihove žene radeći nedolične poslove;
- kad vidiš da je kockanje postalo javna stvar;
- kad vidiš da se alkohol toči i prodaje javno, i to postane uobičajeno;
- kad vidiš da se muslimanke bez zazora podaju nevjernicima;
- kad vidiš da se učene i poštovanja dostojne ljude ponižava kako bi se umililo nepravednim vladarima;
- kad vidiš da onoga ko voli Ehli-bejt budu vrijeđali i nazivali lažljivcem te ne budu prihvatali njegov šehadet;
- kad vidiš da ljudima teško pada čuti istinu, ali zato rado slušaju laži;
- kad vidiš da vladari ponižavaju vjernike kako bi se umilili nevjernicima;
- kad vidiš ljude kako idu u rat i na hadždž, a da to što rade ustvari nije zarad Boga;
- kad vidiš da se krv ljudi prolijeva lahko i često;
- kad vidiš da ljudi gomilaju imetak, a ne pada im na pamet dati zekjat;
- kad vidiš da se i mrtve vadi iz njihovih grobova i uznemirava ih se;
- kad vidiš da se ljudi natječu u tome ko će više zaraditi na nedozvoljen način;
- kad vidiš da ljudi klanjaju zato da bi vili viđeni kako obavljaju namaz;
- kad vidiš kako se omalovažava onoga ko traži halal zaradu, a hvali onoga ko zarađuje haramom;
- kad vidiš kako Mekka i Medina postupaju na način kojim Bog nije zadovoljan, a tamošnjim ljudima to postane normalno;
- kad vidiš da se poštovanje među ljudima stječe samo imetkom;
- kad vidiš da ljudi ne mare za nebeske znakove koji im se budu ukazivali;
- kad vidiš da se ljudi prema spolnom činu odnose kao životinje i kad to postane normalno;
- kad vidiš da je čovjek tužan ako mu prođe dan a da u njemu nije činio kakvu opačinu;
- kad vidiš da ljudi uzimaju novac zato što uče ezan i predvode namaz;
- kad vidiš džamije pune ljudi sklonih ogovaranju, onih koji se ustvari ne boje Boga;
- kad vidiš da se s minbera govori o bogobojaznosti i skromnosti, a oni koji to pričaju sami nisu ni bogobojazni ni skromni;
(Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 256)
Citajuci ove predznake, pokusao sam da vizualizujem prakticni primer ljudi u nasem vremenu. SubhanAllah, za svaki sam uspeo. Allah swt da nam popravi stanje.
zagortenej

#150 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zagortenej »

Tako je i Enes ibn Malik, kad su ga pitali pred kraj života o stanju muslimana, pa on zaplakao i rekao da ne prepoznaje ništa od vjere, pa pitali ga zar ni namaz, kaže on ni namaz. Imaš hadis u Buhariji.
Post Reply