hAZNADAR wrote:Nema ovdje nikakve sujete, boze sacuvaj,.. pa nismo mi Krajisnici nikada bili cjepidlake oko birokratije da se nase ime mora spomenuti u imenu drzave. BiH se ovako zove kao danas zato sto su drugi nekada davno tako odlucili a tada ni mi sami nismo imali neku jaku politicku svijest.KIseljak12 wrote:
U cemu je problem kod vas, osim te djetinjaste sujete? Hrvatska se zove tako kako se zove, isto kao sto se i Bosna i Hercegovina zove tako kako se zove. Sto se ovoga nije niko sjetio prije referenduma? Sta se to znacajno dobija potenciranjem da se promijeni naziv? Ponavljam opet, a to nije zbog toga sto bi se ja zalagao za to, nego sto ima dovoljno ljudi koji bi, da ce se prije Hercegovina otcijepiti nego biti u sastavu "samo" Bosne.
Danas smo malo zreliji i mozemo otvoreno o ovome jer nije tabu tema.
Prakticni razlozi prije svega. Stvarno vec odavno ime Hercegovina u oslovljavanju ove drzave ne samo da smeta - vec je cesto i sprdacina. Cijeli svijet niti zna izgovoriti a konta da su u pitanju dvije ujedinjene drzave kao nekada Cehoslovacka.
Osim toga - Bosna kao ime drzave i Bosanac kao drzavljani se uvijek upotrebljava i kod nas i u svijetu. Nije ovo nikakav novitet, samo zvanicna verifikacija necega sto odavno postoji i uvijek ce postojati.
A to je da ce se Bosna uvijek upotrebljavati kao skracenica za ovo nametnuto ime drzave. Tako je uvijek bilo i uvijek ce biti.
Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
-
L u c i f e r
#126 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
-
stari grad Visegrad
#127 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Imaju 2 razloiga zasto sam za:
1. Lakse je reci Bosnia nego Bosnia and Hercegovina. Svi kazu Bosnia a kada zel reci Hercegovinia onda im s e jezik spetlja i nesto promumlaju
2. Gledano korz istrojih Hercegovina je bila samostalna 24 godine ukupno. Zauzimla je sve do Herceg-Novog a danas ne. 24 godine je vremenski malo da bi cijela drzvava koja postoji vise od 1000 godina imala taj naziv: Bosna i Hercegovina. Isto da zoves Hrvtaska i Istra. Ili npr Srbija i Beogradski pasaluk.
1. Lakse je reci Bosnia nego Bosnia and Hercegovina. Svi kazu Bosnia a kada zel reci Hercegovinia onda im s e jezik spetlja i nesto promumlaju
2. Gledano korz istrojih Hercegovina je bila samostalna 24 godine ukupno. Zauzimla je sve do Herceg-Novog a danas ne. 24 godine je vremenski malo da bi cijela drzvava koja postoji vise od 1000 godina imala taj naziv: Bosna i Hercegovina. Isto da zoves Hrvtaska i Istra. Ili npr Srbija i Beogradski pasaluk.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#128 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Hercegovacka Drzavna Zajednica ili skraceno HDZ.
Za ostatak mi je svejedno moze i Bosna skraceno
Za ostatak mi je svejedno moze i Bosna skraceno
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#129 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Papanluk u zadnje dvije decenije kipti , nebitno gdje se ljudi nalaze......goli papanluk.bhnapoleon1 wrote:Jos samo hercegovci nisu poceli prijetit nezavisnoscu (normalno ne mislim na monstruma herceg-bosnu).
Bila bi zanimljiva tema o tim regionalnim predrasudama unutar BiH.
Hercegovci- akcenat (dobro to nije predrasuda), bijele čarape
Krajišnici- Lahko se pale, živcani i hrabri
Mozda Spreča i izvorna muzika
Kakve vi predrasude poznajete ?
Svi znamo ko je kriv ali nema veze guramo dalje..................
- Goldenhand
#130 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ovi hercegovci su fakat teški ljudi. Razumijem Srbe i Hrvate, ali Bošnjake ne. Onda se sjetim da su oni krivi što nam nije ustanak protiv Osmanlija uspio.
-
emillio estevez
#131 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ma naravno.....Goldenhand wrote:Ovi hercegovci su fakat teški ljudi. Razumijem Srbe i Hrvate, ali Bošnjake ne. Onda se sjetim da su oni krivi što nam nije ustanak protiv Osmanlija uspio.
Sto imaju oni sa zmajem od Bosne?
-
breuer
#132 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Fkt dobro pitanje, osim što je jedna od najjačih hercegovačkih porodica zaslužna za njegov pad, šta Hercegovci imaju sa Gradaščevićem?emillio estevez wrote:Ma naravno.....Goldenhand wrote:Ovi hercegovci su fakat teški ljudi. Razumijem Srbe i Hrvate, ali Bošnjake ne. Onda se sjetim da su oni krivi što nam nije ustanak protiv Osmanlija uspio.
Sto imaju oni sa zmajem od Bosne?
-
Martinez_
#133 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
A Bošnjaci Hercegovine bi trebali da se konfrotiraju sa komšijama Srbima i Hrvatima za interes Bošnjaka Bosne?Goldenhand wrote:Ovi hercegovci su fakat teški ljudi. Razumijem Srbe i Hrvate, ali Bošnjake ne. Onda se sjetim da su oni krivi što nam nije ustanak protiv Osmanlija uspio.
-
emillio estevez
#134 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
A h ti bosanci ,samo da zavadeMartinez_ wrote:A Bošnjaci Hercegovine bi trebali da se konfrotiraju sa komšijama Srbima i Hrvatima za interes Bošnjaka Bosne?Goldenhand wrote:Ovi hercegovci su fakat teški ljudi. Razumijem Srbe i Hrvate, ali Bošnjake ne. Onda se sjetim da su oni krivi što nam nije ustanak protiv Osmanlija uspio.
-
muzicar_iz_parka
-
L u c i f e r
#136 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Znači braćo: Karlovac - Karlobag - Virovitica - Šabac - Mitrovica - Kotor.
To mora da bude naš krajnji geopolitički cilj.
Do konačnog oslobođenja svih teritorija na kojima postoji Bosanski grob.
- Goldenhand
#137 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ja sam zadovoljan i bez ovog dijela sjeverno od Save.L u c i f e r wrote:
- Ajatolah_
#138 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Šta ima ko biti kriv? Narod je takav kakav je.tvsabina wrote:Papanluk u zadnje dvije decenije kipti , nebitno gdje se ljudi nalaze......goli papanluk.bhnapoleon1 wrote:Jos samo hercegovci nisu poceli prijetit nezavisnoscu (normalno ne mislim na monstruma herceg-bosnu).
Bila bi zanimljiva tema o tim regionalnim predrasudama unutar BiH.
Hercegovci- akcenat (dobro to nije predrasuda), bijele čarape
Krajišnici- Lahko se pale, živcani i hrabri
Mozda Spreča i izvorna muzika
Kakve vi predrasude poznajete ?
Svi znamo ko je kriv ali nema veze guramo dalje..................
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#139 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Zavidim tiL u c i f e r wrote:E fala bogu nek i meni neko rekne da sam nacionalista, dosta su me zvali cetnik salonac...
Ja sam i dalje samo to boldano
-
L u c i f e r
#140 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Mozda bi nas zavolili ako ih pocastimo kilom prasetine..._BataZiv_0809 wrote:Zavidim tiL u c i f e r wrote:E fala bogu nek i meni neko rekne da sam nacionalista, dosta su me zvali cetnik salonac...![]()
Ja sam i dalje samo to boldano
-
emillio estevez
#141 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Goldenhand wrote:Ja sam zadovoljan i bez ovog dijela sjeverno od Save.L u c i f e r wrote:
Vidje dicenja sa okupatorskom silom.
Ima ona karta od Bosanskog kraljevstva a ne kalifata
-
L u c i f e r
#142 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Nisam htio da idem sa maximalistickim zahtjevima, vec fer i umjerenim....emillio estevez wrote:Goldenhand wrote:Ja sam zadovoljan i bez ovog dijela sjeverno od Save.L u c i f e r wrote:
Vidje dicenja sa okupatorskom silom.![]()
Ima ona karta od Bosanskog kraljevstva a ne kalifata
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#143 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Upravo tako.Ajatolah_ wrote: Šta ima ko biti kriv? Narod je takav kakav je.
Školuje se na Pinku i Hajatu umjesto u školi.
-
Cybernetic
#144 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:32, edited 2 times in total.
- animals
#145 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Blesavo..zove se BIH..Cybernetic wrote:Posto Hrvati u Hercegovinu vole isticati svoj hercegovacki ponos sto stalno izrazavaju kojekakvim pjesmama, posvecenim Hercegovini, i vatrenom obranom hercegovackog imena u imenu drzave BiH, zanima me sljedece: da li bi isto tako postupali da se recimo zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj? Da li bi trazili da se ta drzava zove Hrvatska i Hercegovina? Da ne bude nesporazuma, i ja sam apsolutno za ocuvanje sadasnjeg imena BiH. Jednostavno postavljam pitanje iz radoznalosti.
Bosna se moze samo zvati u slucaju otcjepljenja Hercegovine..
tako oni sto forsiraju samo Bosna, rade na opciji odcjepljenja..
-
BAK-eV
#146 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Potpuno pogresna dioptrija!Cybernetic wrote:Posto Hrvati u Hercegovini vole isticati svoj hercegovacki ponos sto stalno izrazavaju kojekakvim pjesmama, posvecenim Hercegovini, i vatrenom obranom hercegovackog imena u imenu drzave BiH, zanima me sljedece: da li bi isto tako postupali da se recimo zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj? Da li bi trazili da se ta drzava zove Hrvatska i Hercegovina? Da ne bude nesporazuma, i ja sam apsolutno za ocuvanje sadasnjeg imena BiH. Jednostavno postavljam pitanje iz radoznalosti.
Hrvati u Hercegovini nisu Hercegovci!
To je samo klise.
Nije Hercegovina 3-4 grada u njenom zapadnom djelu!
Sta imaju hrvati sa Bilecom, Trebinjem, Gackom ...
Nista!
Sta imaju srbi sa Ljubuskim, Capljinom, Pociteljem ...
Nista!
Jedino su bosnjaci vezani za sve gradove u Hercegovini, imaju svoje GRADSKE pjesme, urbanu nosnju, kuhinju.
I jedino se mogu bosnjaci smatrati Hercegovcima.
To su historijsko-kulturne cinjenice.
Politicke proklamacije velikosrpskohrvatskih projekata od 1878 do danas su nesto drugo!
Obicna kradja identiteta!
-
emillio estevez
#147 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
BAK-eV wrote:Potpuno pogresna dioptrija!Cybernetic wrote:Posto Hrvati u Hercegovini vole isticati svoj hercegovacki ponos sto stalno izrazavaju kojekakvim pjesmama, posvecenim Hercegovini, i vatrenom obranom hercegovackog imena u imenu drzave BiH, zanima me sljedece: da li bi isto tako postupali da se recimo zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj? Da li bi trazili da se ta drzava zove Hrvatska i Hercegovina? Da ne bude nesporazuma, i ja sam apsolutno za ocuvanje sadasnjeg imena BiH. Jednostavno postavljam pitanje iz radoznalosti.
To je samo klise.
Nista!
Nista!
Jedino su bosnjaci vezani za sve gradove u Hercegovini, imaju svoje GRADSKE pjesme, urbanu nosnju, kuhinju.
Politicke proklamacije velikosrpskohrvatskih projekata od 1878 do danas su nesto drugo!
Hahaha
Kradja indentiteta .
Ma bjazi
Gdje kradja , kada i kome ?
Pa isti ljudi zive stoljecima tamo , samo imena mijenjaju po generaciji skoro pa jednom.
-
BAK-eV
#148 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Zive i Jevreji, Romi, pa opet ih ne mozemo smatrati Hercegovcima.emillio estevez wrote:BAK-eV wrote:Potpuno pogresna dioptrija!Cybernetic wrote:Posto Hrvati u Hercegovini vole isticati svoj hercegovacki ponos sto stalno izrazavaju kojekakvim pjesmama, posvecenim Hercegovini, i vatrenom obranom hercegovackog imena u imenu drzave BiH, zanima me sljedece: da li bi isto tako postupali da se recimo zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj? Da li bi trazili da se ta drzava zove Hrvatska i Hercegovina? Da ne bude nesporazuma, i ja sam apsolutno za ocuvanje sadasnjeg imena BiH. Jednostavno postavljam pitanje iz radoznalosti.
To je samo klise.
Nista!
Nista!
Hahaha
Kradja indentiteta .
Ma bjazi
Gdje kradja , kada i kome ?
Pa isti ljudi zive stoljecima tamo , samo imena mijenjaju po generaciji skoro pa jednom.
Interesantno je, da recimo niko crnogorce ne smatra Hercegovcima, mad su oni prisutniji i prirodniji zitelji tu od srba ....
Zasto je to tako?!
Pa zbog politicke dioptrije.
Ono ako imas vlast (ojacanu genocidom i protjerivanjem, zatiranjem drugih u zadnjih 80 godina) prisvajas i identitet te regije.
Bosnjaci to vise ne priznaju!
Ostatako procitati gore!
-
broj dva
#149 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
---------Mjesanac wrote:Pa kad vam je dug naziv, onda promjenite naziv drzave na Hercegovina.
Jes vala. Nego odma da se Hercegovina ukine...
-
Cybernetic
#150 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:32, edited 1 time in total.