Papa Franjo u Sarajevu
-
walk_M-A-N
#126 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Za one što pričaju o zaradi:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ljetne-b ... /150604082
Treba zatvoriti i sve kafiće, samoposluge, tržne centre ..
A najsmješnija vijest da ni hotelski kapaciteti nisu popunjeni.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ljetne-b ... /150604082
Treba zatvoriti i sve kafiće, samoposluge, tržne centre ..
A najsmješnija vijest da ni hotelski kapaciteti nisu popunjeni.
- It_is_a_Leclerc
#127 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Može li meni neko objasniti zašto su u Hrvatskoj ovoliko ljubomorni na dolazak Pape u BiH ?!
Totalno me fascinira ta količina jeda.
P.S. Hoteli su u Sarajevu popunjeni. Provjervao sam za prijatelje. Nema ništa. U TZ KS mi je rečeno da probam naći u prenoćištima, pa sam našao na PIK-u nekadašnjem neke sobe, iz petog pokušaja.
I SUGERISANO je objektima koji se nalaze na ruti Papinog prolaska, a ne svima. Pa na šta li bi to ličilo, da ljudi ispijaju kafe u kafićima, sa flašama i čašama, a Papina povorka oko njih prolazi..
P.S. Hoteli su u Sarajevu popunjeni. Provjervao sam za prijatelje. Nema ništa. U TZ KS mi je rečeno da probam naći u prenoćištima, pa sam našao na PIK-u nekadašnjem neke sobe, iz petog pokušaja.
I SUGERISANO je objektima koji se nalaze na ruti Papinog prolaska, a ne svima. Pa na šta li bi to ličilo, da ljudi ispijaju kafe u kafićima, sa flašama i čašama, a Papina povorka oko njih prolazi..
- Better Man
#128 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Ma ovi iz MUP-a su teški retardi. Pogotovo blebetalo Irfan Nefić. Blokirati bez potrebno grad u subotu i uvoditi neka besmislena ograničenja je glupost. Pa kad je Bill Clinton dok bio predsjednik SAD dolazio nije bilo ovoliko ograničenja. Ok je saobraćaj na trasi kojom bude išao Papa reducirati, ali ove gluposti oko zabrane parkiranja i sl. su pretjerane. Šta će čovjek koji stanuje na trasi kuda Papa prolazi i auto mu parkirano ispred zgrade? Da je policija ažurna ovako svaki dan ne bi bilo kriminala, krađa, paljevina auta i sl. Da se razumijemo dolazak pape je nešto najbolje što se moglo desiti, ali mjere koje se uvode su pretjerane. Mislim da i sam Papa ne bi odobrio neke od ovih mjera i ograničenja.
- It_is_a_Leclerc
#129 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Standardne mjere.Better Man wrote:Ma ovi iz MUP-a su teški retardi. Pogotovo blebetalo Irfan Nefić. Blokirati bez potrebno grad u subotu i uvoditi neka besmislena ograničenja je glupost. Pa kad je Bill Clinton dok bio predsjednik SAD dolazio nije bilo ovoliko ograničenja. Ok je saobraćaj na trasi kojom bude išao Papa reducirati, ali ove gluposti oko zabrane parkiranja i sl. su pretjerane. Šta će čovjek koji stanuje na trasi kuda Papa prolazi i auto mu parkirano ispred zgrade? Da je policija ažurna ovako svaki dan ne bi bilo kriminala, krađa, paljevina auta i sl. Da se razumijemo dolazak pape je nešto najbolje što se moglo desiti, ali mjere koje se uvode su pretjerane. Mislim da i sam Papa ne bi odobrio neke od ovih mjera i ograničenja.
Kad je dolazio Buš u Zagreb, bilo je i gore.
Građanima su u sobama sjedili snajperisti.
- dalmatinka
#130 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Pa ja bih ti rado objasnila da sam to primjetila. Ako das izvor svojih tvrdnji mozda bi se i dalo objasnitiIt_is_a_Leclerc wrote:Može li meni neko objasniti zašto su u Hrvatskoj ovoliko ljubomorni na dolazak Pape u BiH ?!Totalno me fascinira ta količina jeda.
..
- Edin H.
#131 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Cvikaju da ga neko ne rokne, i Tito kada je dolazio u Sarajevo bili su snajperisti po krovovima.It_is_a_Leclerc wrote:Standardne mjere.Better Man wrote:Ma ovi iz MUP-a su teški retardi. Pogotovo blebetalo Irfan Nefić. Blokirati bez potrebno grad u subotu i uvoditi neka besmislena ograničenja je glupost. Pa kad je Bill Clinton dok bio predsjednik SAD dolazio nije bilo ovoliko ograničenja. Ok je saobraćaj na trasi kojom bude išao Papa reducirati, ali ove gluposti oko zabrane parkiranja i sl. su pretjerane. Šta će čovjek koji stanuje na trasi kuda Papa prolazi i auto mu parkirano ispred zgrade? Da je policija ažurna ovako svaki dan ne bi bilo kriminala, krađa, paljevina auta i sl. Da se razumijemo dolazak pape je nešto najbolje što se moglo desiti, ali mjere koje se uvode su pretjerane. Mislim da i sam Papa ne bi odobrio neke od ovih mjera i ograničenja.
- It_is_a_Leclerc
#132 Re: Papa Franjo u Sarajevu
HTV.dalmatinka wrote:Pa ja bih ti rado objasnila da sam to primjetila. Ako das izvor svojih tvrdnji mozda bi se i dalo objasnitiIt_is_a_Leclerc wrote:Može li meni neko objasniti zašto su u Hrvatskoj ovoliko ljubomorni na dolazak Pape u BiH ?!Totalno me fascinira ta količina jeda.
..
"Gospodine Puljiću, zašto je Papa došao u BiH, a ne u Hrvatsku" ?
I moram se ispraviti. Ne mislim na građane Hr, već na medije. Pojedine.
- muha_sa
#133 Re: Papa Franjo u Sarajevu
a registrovani klošari par dana prije u centralniEdin H. wrote:Cvikaju da ga neko ne rokne, i Tito kada je dolazio u Sarajevo bili su snajperisti po krovovima.It_is_a_Leclerc wrote:Standardne mjere.Better Man wrote:Ma ovi iz MUP-a su teški retardi. Pogotovo blebetalo Irfan Nefić. Blokirati bez potrebno grad u subotu i uvoditi neka besmislena ograničenja je glupost. Pa kad je Bill Clinton dok bio predsjednik SAD dolazio nije bilo ovoliko ograničenja. Ok je saobraćaj na trasi kojom bude išao Papa reducirati, ali ove gluposti oko zabrane parkiranja i sl. su pretjerane. Šta će čovjek koji stanuje na trasi kuda Papa prolazi i auto mu parkirano ispred zgrade? Da je policija ažurna ovako svaki dan ne bi bilo kriminala, krađa, paljevina auta i sl. Da se razumijemo dolazak pape je nešto najbolje što se moglo desiti, ali mjere koje se uvode su pretjerane. Mislim da i sam Papa ne bi odobrio neke od ovih mjera i ograničenja.
- Država
#134 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...

-
arslanbey
#135 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Država wrote:Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nje papa tako veliki u zapadu,osim u italiji i poljskoj
-
backizagrestuphaseja
#136 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Zapazuju se. Bas se zapazuju. Nemas pojma koliko se zapazuju.arslanbey wrote:Država wrote:Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nje papa tako veliki u zapadu,osim u italiji i poljskojposjete se ne zapazuju toliko u medijima
- It_is_a_Leclerc
#137 Re: Papa Franjo u Sarajevu
1000 akreditovanih novinara, sa tehničkim ekipama. CNN, BBC, France24 šalju svoje reportere.Država wrote:Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Preko župnih ureda u crkvama u regionu, prijavilo se 65 000 ljudi samo za misu. Tu ne brojim ljude koji neće na liturgiju, već dolaze da Papu sretnu na trasi puta, na Grbavici, pred Predsjedništvom, na aerodromu... Otprilike 100.000 po mojoj slobodnoj procjeni. Prema podacima iz Turističke zajednice KS nema više slobodnih mjesta u hotelskom smještaju, i turisti se upućuju na prenoćišta i hostele. Dio turista je već stigao, drugi dio će doći sutra, a tek manji broj dolazi u subotu, jer svi koji će na misu moraju biti u 04:00 h na Koševu..
Direktna financijska korist je očita.
-
arslanbey
#138 Re: Papa Franjo u Sarajevu
zivim na zapadu,i ne moras mi pricatibackizagrestuphaseja wrote:Zapazuju se. Bas se zapazuju. Nemas pojma koliko se zapazuju.arslanbey wrote:Država wrote:Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nje papa tako veliki u zapadu,osim u italiji i poljskojposjete se ne zapazuju toliko u medijima
-
tm84
#139 Re: Papa Franjo u Sarajevu
ma ja, bosna samo poznata po tome sto u njoj ima vise religija... jes mi preko glave i to... sto drzavu ne mozemo na drugi nacin da prezentujemo svijetu a ne kroz prizmu religija i naroda? nije da mi smeta dolazak pape, ali o tome se sad prica kao da ce se sve promjeniti odjednom, ovo je podsjeca na dolazak U2 na kosevo i kako su svi pricali o tome, a zapravo se nista nije promjenilo poslije koncerta, ili jos drasticniji primjer... kad je merkator otvorio svoj trzni centar pa svi nesto u fazonu "evo napokon smo" u evropi...
nesto slicno je bilo sa mekom 2010... elem neise... da ne budem hater... koliko ce ovo kostati budzetske korisnike?! 
- JohnnyS
#140 Re: Papa Franjo u Sarajevu
tm84 wrote:ma ja, bosna samo poznata po tome sto u njoj ima vise religija... jes mi preko glave i to... sto drzavu ne mozemo na drugi nacin da prezentujemo svijetu a ne kroz prizmu religija i naroda? nije da mi smeta dolazak pape, ali o tome se sad prica kao da ce se sve promjeniti odjednom, ovo je podsjeca na dolazak U2 na kosevo i kako su svi pricali o tome, a zapravo se nista nije promjenilo poslije koncerta, ili jos drasticniji primjer... kad je merkator otvorio svoj trzni centar pa svi nesto u fazonu "evo napokon smo" u evropi...nesto slicno je bilo sa mekom 2010... elem neise... da ne budem hater... koliko ce ovo kostati budzetske korisnike?!
Jamačno manje nego što će se sliti nazad u budžet od para što će potrošiti oni koji dođu vidjeti Papu.
Od svih argumenata kontra dolaska pape, ovaj je najpromašeniji.
- It_is_a_Leclerc
#141 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Može li meni neko reći zašto se potura priča o tome kako Papa dolazi da "ohrabri katolike u BiH". Pa nije ovo irak, 'bem mu trunje, da se nekog ohrabruje ?! Ili će ih možda ohrabriti da ne bježe u Zagreb unatoč "državotvornoj politici HDZ-a"
- Država
#142 Re: Papa Franjo u Sarajevu
tm84 wrote:ma ja, bosna samo poznata po tome sto u njoj ima vise religija... jes mi preko glave i to... sto drzavu ne mozemo na drugi nacin da prezentujemo svijetu a ne kroz prizmu religija i naroda? nije da mi smeta dolazak pape, ali o tome se sad prica kao da ce se sve promjeniti odjednom, ovo je podsjeca na dolazak U2 na kosevo i kako su svi pricali o tome, a zapravo se nista nije promjenilo poslije koncerta, ili jos drasticniji primjer... kad je merkator otvorio svoj trzni centar pa svi nesto u fazonu "evo napokon smo" u evropi...nesto slicno je bilo sa mekom 2010... elem neise... da ne budem hater... koliko ce ovo kostati budzetske korisnike?!
Ja pristajem da me košta koliko god treba, jer znam da će se najmanje deset puta toliko novca sliti u budžet zbog ove posjete, a o direktnoj zaradi privrednika u BiH da i ne govorim...
Ja da se pitam, Papa bi nam dolazio svakih šest mjeseci...
- madtv
#143 Re: Papa Franjo u Sarajevu
to pitanje treba postaviti Kolindi...It_is_a_Leclerc wrote:Može li meni neko reći zašto se potura priča o tome kako Papa dolazi da "ohrabri katolike u BiH". Pa nije ovo irak, 'bem mu trunje, da se nekog ohrabruje ?! Ili će ih možda ohrabriti da ne bježe u Zagreb unatoč "državotvornoj politici HDZ-a"
-
tm84
#144 Re: Papa Franjo u Sarajevu
pa i nije trebao da bude kontraargument, ovo ostalo donekle, ali ovo pitanje me potaklo, jer mi smo relativno siromasna zemlja i dolazak neke velike zvijezde svijeta (pardon, za mene je vatikan car komercijalnog guljenja sljedbenika) izaziva odma osjetljivo pitanje ko ce to sve finansirati?! ali eto, dobro je cuti da cemo makar u jednom segmentu imati koristi, ako je vjerovati tome koliko ce ljudi doci u sarajevo...JohnnyS wrote:tm84 wrote:ma ja, bosna samo poznata po tome sto u njoj ima vise religija... jes mi preko glave i to... sto drzavu ne mozemo na drugi nacin da prezentujemo svijetu a ne kroz prizmu religija i naroda? nije da mi smeta dolazak pape, ali o tome se sad prica kao da ce se sve promjeniti odjednom, ovo je podsjeca na dolazak U2 na kosevo i kako su svi pricali o tome, a zapravo se nista nije promjenilo poslije koncerta, ili jos drasticniji primjer... kad je merkator otvorio svoj trzni centar pa svi nesto u fazonu "evo napokon smo" u evropi...nesto slicno je bilo sa mekom 2010... elem neise... da ne budem hater... koliko ce ovo kostati budzetske korisnike?!
Jamačno manje nego što će se sliti nazad u budžet od para što će potrošiti oni koji dođu vidjeti Papu.
Od svih argumenata kontra dolaska pape, ovaj je najpromašeniji.
- animals
#145 Re: Papa Franjo u Sarajevu
svaka tv zapadna, zabiljezi taj dogadjaj..veci i utjecajniji , no sto ti mislis..arslanbey wrote:Država wrote:Ima Sarajevo da zaradi kamaru para. Preko 500 novinarskih ekipa (svi će noćiti u Sarajevu), desetine hiljada vjernika (svi će jesti, popiti piće ili kafu, nasuti gorivo, neki će i noćiti...), auto-cestama FBiH će svanuti zbog naplate putarina... a da ne govorim o poruci koju dolazak Pape šalje u svijet. Ponovo će Sarajevo biti centar svijeta u vijestima, ali ne po ratu nego po gostoljubivosti...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Fudo387
#146 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Ja opet ne kontam, od toliko zemalja zasto bas Bosna?
- Kombat
#147 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Zato sto je vukojebina na kvadrat gdje sve religije imaju toliko uticaja kao nigdje drugo u Evropi (mozemo se samo porediti sa vukojebinama centralne i juzne Amerike, te subekvatorijalne Afrike). Divljaci koji nastanjuju ove prostore su toliko omadzijani svojim bogovima i kurcima-palcima da na 4 miliona stanovnika nema niti jedan jedini jebeni krematorijum jer svi vjeruju u zagrobni zivot. Sa sadasnjim cijenama koje se krecu, samo od leseva ove pijavice mogu dobro zivjeti a kamoli od drugih davanja.Fudo387 wrote:Ja opet ne kontam, od toliko zemalja zasto bas Bosna?
Ocigledno je da je mazohizam duboko ukorijenjen u ljudskom genetskom kodu, jer kako drugacije bi smo objasnili toliku "ushicenost" cinjenicom da u Sarajevo dolazi predsjednik kluba jebacha malih djecaka, koji je takodje krace poznat kao katolicka crkva. Klub koji je stvoren i nastao da bi zadovoljio ekskluzivne potrebe VIP clanova kluba (svecenika, biskupa, kardinala i ...otaca)...
Kao sto je neko naveo iznad, KJMD je prvak u guljenju populacije i zivljenju na grbaci pravovjernih, tako da BiH od ove posjete ne moze nikako profitirati - ni materijalno a ni politicki. Hoce to Vatikan mozda neke investitore dovesti?!
- Edin H.
#148 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Paradajz turistiKombat wrote:Sto se tice jednodnevnih turista, svi ce donijeti svoj paradajz
-
Dobrinja80
#149 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Logičnije bi bilo da su ovo organizovali u Kiseljaku, tamo živi više katolika nego u Sarajevu.
Ovako možemo dočekati i Dalaj Lamu.
- animals
#150 Re: Papa Franjo u Sarajevu
Ne ide Papa na selo, vec u glavni gradDobrinja80 wrote:Logičnije bi bilo da su ovo organizovali u Kiseljaku, tamo živi više katolika nego u Sarajevu.