Ko smije priznati?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stafi

#126 Re: Ko smije priznati?!

Post by stafi »

nije ....., no se pas ......
Saian

#127 Re: Ko smije priznati?!

Post by Saian »

stafi wrote:
JThomas wrote:al' zanimljivo je kako i forumske budžetlije priznaju da se "većina" poslova u upravi dobija preko veza, te da "većina" onih koji ih "rade" ne radi ništa...ali oni su svi u onoj svijetloj manjini koja je tu pošteno došla i koja tegli za 5-6 onih koji nisu.
zašto isključuješ mogućnost da je zaista tako?
Mislim da JThomas polazi od premise da su odluka da se pise ovako po forumu i okolnosti pri zaposljavanju potpuno nevezane (statisticki nezavisne :D) i da je uzorak koji se usudi pisati i pise o ovome na forumu samo slucajni uzorak iz citavog korpusa zaposlenih u javnim sluzhbama. Pod tom premisom njegova skeptichnost je opravdana, jer ukoliko je uzorak potpuno slucajan, odnos u uzorku bi trebao pratiti proporcije koje postoje drzavnoj sluzbi kad se radi o odnosu opravdano i neopravdano zaposlenih. No ja ipak mislim da usudit se pisati ovako na forumu o tome i okolnosti pod kojim se doslo do uposlenja nisu nezavisne. Docim je onda procitati ove postove u tonu "ima kod nas u sluzbi svega, no ja sam jedan od rijetkih cistih" mnogo vjerovatnije i manje iznenadjujuce.
calculator

#128 Re: Ko smije priznati?!

Post by calculator »

JThomas wrote:al' zanimljivo je kako i forumske budžetlije priznaju da se "većina" poslova u upravi dobija preko veza, te da "većina" onih koji ih "rade" ne radi ništa...ali oni su svi u onoj svijetloj manjini koja je tu pošteno došla i koja tegli za 5-6 onih koji nisu.

Da li se ikad iko od njih makar u sebi postidio zbog nepozizma u kojem je učestvovao :(
Saian

#129 Re: Ko smije priznati?!

Post by Saian »

calculator wrote: Da li se ikad iko od njih makar u sebi postidio zbog nepozizma u kojem je učestvovao :(
ccc, bichuju se u podrumu kuce redovno pred spavanje :oops: :D de nemoj zahebavat, pa to je zapravo citava filozofija, onaj koji zna da ce se stidit i okretat preko ramena da vidi ko ga kako gleda jer ni sam sebi ne moze dat mira taj obicno i ne ulazi u te deal-ove (iako ljudsko sjecanje i um mogu cuda uciniti kad se radi o opravdavanju svojih postupaka (ovo iz iskustva pricam, nevezano za posao i zaposljavanje u drzavnoj sluzhbi)), onaj kojem to nije ni na kraj pameti taj prihvati nagodbu i zna da se nece stidit, ja nesto mislim da je manji udio onih koji udju posteni i onda prepuste da vrijeme, zaborav, kreativno objasnjavanje sebi tih teskih okolnosti pod kojima si bio primoran da to prihvatis, ucine svoje
supercali

#130 Re: Ko smije priznati?!

Post by supercali »

calculator wrote:

Da li se ikad iko od njih makar u sebi postidio zbog nepozizma u kojem je učestvovao :(
ko se bolan postidio?
to je nekima i cast se pohvaliti kako ima rodju koji ga je zaposlio
skuterumoj

#131 Re: Ko smije priznati?!

Post by skuterumoj »

ho oponopono wrote:...pusti zemlje van GP BiH...ovdje ljudi pizde na iste jer stela nije odraz sposobnosti, muka je vise da guzeljaju i vade mast ovima na birou... :pusi2:

...ne zna dopis napisati, poslati fax, a jos manje rijesiti neki problem, ali zato status na fb i selfije azuriraju u toku radnog dana redovno, vikend planine, da se izluftaju od silnog ko fol napora tokom sedmice, a sve to odrzavaju redovnim treninzima...

...a kad pukne nokat to stres ne moze djeva doci sebi taj dan, tog momenta je za nju efektivno radno vrijeme gotovo, to su traume, izljecice ih obilatim sopingom, frizurom, nece hranom, to se mjeri gramima koliko se pojede, sve za bjuti slip jebote...

...a onaj jado sto sjedi doma moze on biti ekspert kad ne daju mu poslodavci priliku nazalost, uvijek neki poziv, vecera jer jebiga svako trpa svog, zezne vecinom tu njegovu nadu da ce ga ovaj put pozvati i obavijestiti da je dobio posao, dok grize nokte, gleda u nebo a i magare je crklo nadajuci se ...i tako mu grah pao, jedino to u sebi moze reci... :pusi2:
i onda ga izvadi baci jednom na brzinu da olaksa i zaboravi na jade i da brze zaspe..

p.s. ne radim
Cherry-Cherry

#132 Re: Ko smije priznati?!

Post by Cherry-Cherry »

...a kad pukne nokat to stres ne moze djeva doci sebi taj dan, tog momenta je za nju efektivno radno vrijeme gotovo, to su traume, izljecice ih obilatim sopingom, frizurom, nece hranom, to se mjeri gramima koliko se pojede, sve za bjuti slip jebote...
Odmah se tri slobodna dana uzimaju... 8-)
Drinski

#133 Re: Ko smije priznati?!

Post by Drinski »

Muhamed Đakmić wrote:Meni je informatiku u srednjoj predavao lik koji je profesor biologije :D Renomirana sarajevska škola :D
sadasnja izvrsna direktorica u Bingu je prije rata, kao dipl.oec., predala matematiku u tuzlanskoj gimnaziji.

Sto se tice teme, nije problem kada se pogura dobar, problem nastupa kada se pogura loš. A lakse je i lobirati kada neko ima reference.
dobar osjecaj

#134 Re: Ko smije priznati?!

Post by dobar osjecaj »

azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
Da li biste se učlanili u stranku samo da dobijete pos'o?
Koliko nas :D se može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?
Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.
Ne znam da li ima slična tema...ne zamjerite.
Ja nikome bukvalno ne dugujem nista. Samo osjecam neku blagu kombinaciju duga i postovanja prema roditeljima koji su mi pruzili sve uslove i koji su me od rane dobi naucili da radim i da preuzimam odgovornost za svoj zivot. U odnosu na opsti prosjek, predavala sam relativno malo prijava za posao. Nisam slatkorjeciva na razgovorima za posao i ne bavim se balon marketingom vlastitih kvaliteta.

Poznajem relativno puno kvalitetnih ljudi koji su sami sebi preporuka i kojima nije potrebno da se iko kompromituje/zrtvuje da bi dobili posao.
O'zone
Globalni moderator

#135 Re: Ko smije priznati?!

Post by O'zone »

Od sedam različitih poslova koje sam radio dva su bila preporuka a 5 sam upao redovnom procedurom. Sve privatni sektor.
MedenoSrce

#136 Re: Ko smije priznati?!

Post by MedenoSrce »

nemam sta priznati. U realnom sektoru vec 14 godina. Prethodni posao mi obicno bude preporuka za naredni.
Prvi posao dobila tako sto sam se javila na oglas. Svako dalje objasnjenje bi bilo u domenu samohvale.
Bloody

#137 Re: Ko smije priznati?!

Post by Bloody »

dobar osjecaj wrote:
azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
Da li biste se učlanili u stranku samo da dobijete pos'o?
Koliko nas :D se može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?
Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.
Ne znam da li ima slična tema...ne zamjerite.
Ja nikome bukvalno ne dugujem nista. Samo osjecam neku blagu kombinaciju duga i postovanja prema roditeljima koji su mi pruzili sve uslove i koji su me od rane dobi naucili da radim i da preuzimam odgovornost za svoj zivot. U odnosu na opsti prosjek, predavala sam relativno malo prijava za posao. Nisam slatkorjeciva na razgovorima za posao i ne bavim se balon marketingom vlastitih kvaliteta.

Poznajem relativno puno kvalitetnih ljudi koji su sami sebi preporuka i kojima nije potrebno da se iko kompromituje/zrtvuje da bi dobili posao.
:thumbup:
madner

#138 Re: Ko smije priznati?!

Post by madner »

Sve za raju jarane.

:D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#139 Re: Ko smije priznati?!

Post by Zviz »

Jooj ljudi, pa u drzavi koja po tim nekim procjenama je uvijek u top 5 bilo cega pozitivnog tj. Danskoj ko fol nepotizma nema, a kad upitas one u jobcentru sta je networking kad je posao u pitanju onda ce vako reci:

1: rodbina i bliski prijatelji (dugogodisnji)
2: bivse kolege, prijatelji iz skole (soskolarci)
3: poznanici i evt. hobi prijatelji (ako igras sport npr.)

3/4 poslova u DK ide preko rodbine ili prijatelja tj pozanstva
1/4 sve ostalo.

Naravno u nekim strukama je vise izrazena stela ne,go u drugim ali generalno gledano 3/4 stela na 1001 nacin.
Post Reply