Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#126 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Takodje, Alipasino Polje vam se bas ne uklapa u pricu o "zeljovcima od Marin Dvora na nize".

AP je imalo svoj transparent na sjeveru Kosevu, i gomilu navijaca Sarajeva.

Nekako uvijek dodjes na to da je svako navijao za onoga za koga mu je navijao tata. To je tako manje vise i danas... a opet, mene je moj jos u vrticu vodio na Grbavicu, sjecam se utakmice Zeljo Vojvodina. Ali nikad ja nikakvih emocija do tog Zelje nisam imao, s rajom poceo ici na Kosevo i tako... nesto mi ni Sarajevo nije bilo da rezem vene za njim, vise je to zbog raje bilo. Nedeljom na utakmicu, privalimo se na sjever medju Horde, mi balavurdija sedmi osmi osnovne, bilo je interesantno. Posebno bakljade, donese ti neko onih dimnih kutija iz JNA, sta sam ih pobacao broja im nema.
Opetja033

#127 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

-LIBERO- wrote:Mnogi nisu svjesni da je do rata jako malo bilo frke na relaciji navijaca Sarajeva, kasnije Hz, i Zeljeznicara, kasnije Manijaci.

Bio sam mali, ali se jasno sjecam i u osnovnoj skoli u razredu, i na ulici po naseljima kojima sam odrastao, da smo se uvijek onako presutno, ali i otvoreno drzali zajedno. Naravno u kontru navijaca Zvezde, Partizana, i manje Hajduka i Dinama, jer ih je prosto manje bilo :mrgreen:
Nerijetko su Hz i Manijaci isli zajedno na jaca gostovanja, bili jedni kod drugih na domacim utakmicama, kada se trebalo pokazasti pred prije svega Delijama ali i drugima, jer cinjenica je da je navijaca Zvezde prije rata cak i u Sarajevu, narocito ako uzmemo sarajevsku regiju, bilo nevjerovatno puno. I vecina velikih sukoba i tuca protiv prije svega Delija i Grobara, bila je kombinovana ekipa Hz i TM, manje ili vise. Na sve se to posmatralo k'o na odbrasnu casti grada. Mozda je to sada malo nejasno novim generacijama al bilo je tako.

Drugo, moja porodica je iz Starog grada Dedo rahmetli navijao za Dzerzelez. A vec je poznato da je pred Dzerzeleza, koji je kao bio muslimanski klub, bila i Slavija-srpski, kao hrvatski - HSK Napredak. Bio je i Makabi, jevrejski klub....ali je zbog NDH i nacista i te price, o kojoj ne bih sada, jevrejsko stanovnistvo bilo skoro pa 'izbrisano'.

Dolaskom komunista, ukidaju se nacionalni klubovi. Zeljo, dolazi u prvi plan, jer je prosto nastao izvan te price, cisto kao sportska sekcija uposlenika na zeljeznici. Dakle radnicki klub, znaci prihvatljiva prica za tadasnju vlast :mrgreen:
Normalno, geografsko logicno, da je najzagrizeniju podrsku Zeljeznicar imao na Grbavici, tamo blizu sadasnjeg stadiona gdje je bilo naselje uposlenika na zeljeznici, onda i na drugim mjestima gdje su bila ta naselja uposlenika na zeljeznici, i bliska im naselja, fakticki raja koja se druzila sa njima i sl. Kao i u blizini stadiona i sl. Prosto mikro geografska logika.
Druga cinjenica, da je vicinom hrvatskog, da ne kazem katolickog stanovnistva, od nasih Hrvata do Madzara i Ceha, bili vezani uz zeljeznicu, kao profesiju, jos od dolaska Austrougarske monarhije, koja ju je i uspostavila.

Odatle vjerovatno i ta pocetna povezanost sa tadasnjom vecom podrskom hrvatskoh-katolickog stanovnistva Zeljeznicaru. Prosto logicne i prakticne prirode.

I ovo sto je Ivica Osim izjavio je prosto istina. Vecina prijasnjih navijaca narocito Dzerzeleza, koji su bili najvise i bazirani u dijelovima Sarajeva koje se popularno nazivaju mahale - jer nije svako naselje mahala, kako se to sada kao praktikuje za reci- prosto nisu se identifikovali ni sa jednim klubom, jer je ukinut njihov, a slicno je i sa velikom vecinom navijaca Slavije.
Komunisti su skontali situaciju, i fakticki totalno pragmaticno rezonovali, napravivsi fakticki fudbaksku reprezentaciju grada Sarajeva, dajuci mu ime FK Sarajevo. Logicno.

Kasnije se situacija razvijala postepeno, rekao bih razlicito u razlicitim intervalima. Ali cinjenica je da je do nekih kasnih '70 ranih '80 striktno bila podjeljena, geografsko navijacki, situacija u gradu.
Od carsije do Marijinog dvora, vecina 80% za Sarajevo, dole u novim naseljima obratna situacija 80% za Zeljeznicar.

Naravno, uz veliku populaciju navijaca drugih klubova, narocito Zvezde.

Olimpijadom, izgradnjom Sarajeva, Vojnicko polje, Alipasino, Dobrinja itd...gdje su stanove dobili velikom vecinom mladi bracni parovi, situacija se sto se tice striktne podjele dobrano izmijesala.
Kasnije, poslije rata nastao je opsti haos i ogromne migracije, kako iz Sarajeva, u Sarajevo....i po Sarajevu, gdje se stanovnistvo dodatno izmjesalo, preselilo, raselilo, doselilo. Sto je dodatno razbilo tu pocetnu geografsku 'podjelu'.

Mada je i danas ipak vidljiva dominacija jednih ili drugih, u pojedinim naseljima. Naselja bliza stadionima, navijaju u vecoj mjeri za te klubove. I nije vise preocigledna ta granica, ali i dalje stoji da je vise rupisan brojbordo navijaca u Starom gradu i Centru, nego recimo na Grbabici, Hrasnom, Cengicvili....i sl.

Sto se tice navijaca klubova ex.yu 'velike cetvorke'. Zvezda je imala bas jaku podrsku. I to je bio omjer otprilike 80% Srba, prije svega okolnih naselja, ali i gradskog stanovnistva koje je volilo 'pobjednike' :D favorizovane od drzave, medija i sl. Logicno je da steknes veliku bazu navijaca kada ti prenose utakmice redovno na TV, osvajas titule, uspjesno igras u Evropi i slicno.

Pred rat je vise doslo do te nacionalno-nacionalisticke podjele, pojavom organizovanih navijackih grupa i njihovih preciznih profilacija po tom pitanju.

Do tada je sve bila logika, kako sam i prije pisao, splet mikro-teritorijalnih logicnih podjela, i istorijskih desavanja.itd.

E onda je krenulo nacionalno grupisanje.

Nacionalno 'osvjesteni' Srbi svi za Zvezdu, manje za Partizan, ali i za njih. Ovi 'nacionalno osvjesteni' Hrvati za Dinamo, Hajduk nesto manje, jer je Hajduk uvijek u najvecoj mjeti bio klub Dalmacije i zaledja. Ali se striktno pocelo grupisati po toj osnovi.

Navijaci Sarajeva i Zeljeznicara, su medju zadnjima prihvatili taj princim podjele.
Dugo, dugo se na Kosevu na povike gostujucih, ali i domacih 'gostujucih', navijaca, recmo Srbija, Srbija...odgovaralo Jugoslavija, Jugoslavija. Il na velicanje Tudzmana i HDZ, ili Vuka Draskovica i Seselja, jer tada ovi extremni navijaci iz Srbije nisu Milosevica ni spominjali, bio im je suvise light :D , odgovaralo, recimo, pjesmom, a bilo ih je vise ' Neka cuje Srbiha, i cijela Hrvatska da je nasa Bosna, zajednica bratska' :D .

Interesantno je, sto sa ove tacke gledista mozda i manje ocekivano, da su prvi istom mjerom, nekog nacionalizma na nacionalizam odgovorili navijaci Zeljeznicara Manijaci. Znam da su oni prvi donjeli zastavu SDA na jug, i poceli na nacionalisticke uvrede odgovarati istom mjerom. Tu je isto bilo slojevitost odredjena, al ne bih sada u detaljno seciranje...mozda bi islo vise islo u navijacku pricu-subkulturu...pa necu o tome, jer svakako sam napisao previse. :D
Navijaci Sarajeva, ovaj 'ekstremni dio' Hz, su zadnji prihvatili tu pricu. Znam da je bilo cak trzavica i na tribini zbog toga, al je krenulo lagano....okrecuci se sa Jugo patriotizma ka Bosanskom patriotizmu....prestanak sa donosenjem zastava Jugoslavije, pocele zastave SRBiH, do one pred sami rat cak i sa ljiljanima, veliki transparent 'Volim te Bosno', ili 'Bosnjaci pa sta' itd itd. Pocelo se na uzvike Srbija, i Hrvatska odgovarati Bosna, ili ovo je Bosna. I tu ima cijeli niz desavanja, slojevitosti i sl....ali ne zelim u detaljno seciranje k'o ni sa Manijacima.

Helem, hronoloski poredano. Od mikro-geografskih privrzenosti klubovima, do zanimanja....i ko je tu u datom momentu bio u vecini....pa sve do politike, ukidanja, osnivanja....pa migracija, istorijskih desavanja, nacionalizama i sl. To je odredjivalo svakog pojedinca, porodicu, pa hajmo reci i nacionalnu skupinu, mada ljude najmanje zelim oromatrati kroz tu orizmu....za koga ce navihati. Zeljeznicar, Sarajevo, Zvezdu, Partizan, Dinamo, Hajduk....Velez :mrgreen: . A to sto Nele pokusava navuci podjelu, navijacku, prioritetno po nacionalnim skupinama, je ocito segment koji je njemu bitan. Rekao bih i najbitniji. Sto opet najvise govori o njemu samom. :skoljka: ;-)

:thumbup: :thumbup:

Ovo zasluzuje da se nadje i na ovoj stranici teme. Definitivno najkvalitetniji komentar na temi.

Samo jedna mala ispravka: jevrejski klub se nije zvao Maccabi (za divno cudo :mrgreen: ), nego Barkohba (prvobitno se zvao Židovski športski klub). Ima tu jos jedna interesantna cinjenica. Navijaci Zeljeznicara cesto danas pokusavaju da se predstave kao radnicki klub kroz citavu svoju historiju. To je samo malim dijelom tacno kada je sarajevski fudbal prije Drugog Svjetskog rata u pitanju. Naime, postojao je klub koji je u mnogoj vecoj mjeri nego Zeljeznicar okupljao navijace svih sfera radnicke klase - sarajevski Hajduk. Do onog rata za Zeljeznicar su navijali gotovo iskljucivo ljudi/porodice koje su bile vezane za zeljeznice.

Sjecam se one frke kada su pred utakmicu Partizan - Sarajevo u Beogradu izbodeni oni Grobari pred stadionom JNA. I ekipa koja je otisla odavde u BG je bila mjesovita (HZ i nesto Manijaka). Znam da se u Sarajevu kao pozar rasirila prica da ima ubijenih, tesko ranjenih i rahmetli Djilda je odmah okupio poveliku ekipu Manijaka i ono Hordi sto je ostalo u gradu da se ide u Beograd. Srecom na vakat je dosao haber da su nasi manje-vise OK i da su Grobari izbodeni.

Sarajevo je vazilo za najzajebanije gostovanje 80-tih u bivsoj drzavi. Stariji pripadnici, pogotovo srbijanskih grupa, i dan danas pricaju kako su se prvo morali tuci sa jalijom, pa onda sa jednom navijackom grupom pa onda tek sa navijackom grupom protiv cijeg kluba igraju. Bilo je slucajeva gdje su gostojuce grupe (npr. Delije) popusile prejak degenek od ucenika "hairli" srednje skole u Sarajevu bez da je ijedna sarajevska navijacka grupa organizovano ucestvovala u tuci.
Last edited by Opetja033 on 07/05/2015 12:14, edited 1 time in total.
nosara

#128 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by nosara »

Sve moze bit i ovako i onako, ali ne mogu i nikad nisam mogao shvatit nase sugradjane, a "navijace" klubova iz drugih gradova, republika... Kao sto ni danas ne shvatam ove koji pizde za evropskim/svjetskim klubovima, kao nesto ono navija za lacio i romu, a nikad nije bio na utakmici niti ima veze s njima ali bas nikakve... Uvijek sam zajebavao svoje iz raje, zvezdase, hajdukovce, partizanovce...

Kako mozes navijat za klub na ciji trening ne mozes otic i dohvatat lopte svojim ljubimcima...? Udjes ljeti popodne pred trening i s rajom se izlezavas na travnjaku svetinje... Najljepsa trava u drzavi...

U Sarajevu je bilo navijaca svih vaznijih klubova bivse drzave, nas i pitara tu negdje, drugih manje u samom gradu... Problema je bilo samo kad bi dolazili zvezda, hajduk... dinamo nula bodova, a partizan je tad imao korektne navijace, ne sjecam se nekoh belaja s njima...

Mrzio sam zvezdu i hajduk jer su namjestali utakmice... I pitare zbog carsijskog mentaliteta (nema sta para ne moze kupit)...

Svim svojim vezan za Zeljeznicar, od osnivanja do danas... Dedo ucestvovao u osnivanju, stari, stric, brat igrali za Zelju, puno familije radilo na zeljeznici... Stadion tu, udjes kad hoces... Svoje...!
Eborg

#129 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Eborg »

U pravu si za radnički klub. :)

Image
dječak sa šibicama

#130 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

-LIBERO- wrote:
dječak sa šibicama wrote:HZ su imali samo jednu bratsku grupu, Lesinare iz Banjaluke.

Oni su dolazili na Kosevo kad je neki derbi, manja grupa naravno, nasi su isli tamo, i tako.
Ne govorim da smo bili bratske grupe, ali se nismo ni klali kako mozda mnogi misle. I vise puta se islo zajjedno na druge gruoe, i dolazilo na sjever ili jug, k'o 'gosti' podrska. Mozda neshvatljivo novoj generaciji ali je bilo tako.
A to za Lesinare je istina. Tada su Lesinare vodila gradska raja Banja Luke, vecinom Bosnjasci i Srbi, koje nije interesovao nacionalizam. Isti prelaz su imali, sa Jugoslovenstva na Bosanski patriotizam, otprilike ko i Hz. Al oni nisu tema, zato ih nisam ni spomenuo :thumbup:
Ma naravno, nije bilo "klanja", ja se sjecam samo kad je Djilda na Vecernjakovom novogodisnjem turniru u Skenderiji ko uragan preletio teren i zaletio se na HZ, ne znam zasto.... sve one stolice ispod njega popupcale, ko kad je bio ko omanji tenk :D

Kakavi su ti turniri u Skenderiji bili jebote, kad sam vec kod toga, dodju Dinamo, Zvezda, sidjes dole i blejis sa metra udaljenosti ko budala u Prosineckog, Panceva, Sukera, ko cigo kad ugleda tv kameru :D dok te zastitari ne otjeraju.

Bila je ona tuca kod Holidej Ina, kad su HZ i Manijaci zajedno nalupali Delije. Koliko se ja sjecam detalja...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#131 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hrasno38 »

Posto ajde spadam sasvim sigurno u najstarije forumase reci cu samo jedno da ove nekakve kvartovske podjele navijaca nemaju blage veze sa pamecu. Kao ono stari grad navijao za Sarajevo a Novo sarajevo za Zelju.....nidje ama bas nidje veze. Evo konkretno u mojoj zgradi gdje sam odrastao bilo je malte ne navijaca svih klubova i tako je bilo u cijelom naselju..naravno ovi sto su bukvalno odrasli uz Grbavicu i Kosevo su i bili navijaci tih klubova a sve ostalo je bilo sareno ko politikin zabavnik. Velezovaca u SA je bilo dosta a i dobro zustre su utakmice bile izmedju sarajevskih prvoligasa i Veleza pogotovo susreti navijaca prije utakmica po zelejznickoj stanici:) I sad kad neko napise prije rata Hrvati, Srbi, Bosnjaci navijali za ...... ma to S B H prije rata nije bas pilo vode makar u SA niti se apsolutno to spominjalo jer nas je bolila kita jesi li S ili B ili H..tad smo prije svega prvo bili Jugosloveni pa onda sve ostalo. Pa vodja navijaca Sarajeva (Ramljak) je zivio 20 metara od stadiona Grbavica u sivoj zgradi preko puta Lorisa...mislim da je i dan danas tamo tako da socioloski, psiholoski, navijacki ili kako god hocete Sarajevo je bilo kao i BiH....sareno po svim pitanjima.
dječak sa šibicama

#132 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Opetja033 wrote: Sarajevo je vazilo za najzajebanije gostovanje 80-tih u bivsoj drzavi. Stariji pripadnici, pogotovo srbijanskih grupa, i dan danas pricaju kako su se prvo morali tuci sa jalijom, pa onda sa jednom navijackom grupom pa onda tek sa navijackom grupom protiv cijeg kluba igraju.
Netacno, najgore gostovanje u Jugi su bili Vinkovci, sto kad Dinamo Vinkovci igra u 1. ligi sto kad treba proci vozom kroz Vinkovce a moras proci ako ides iz BG u ZG, SA, ST, i obratno... tamo su svi dobijali batine, ali u Vinkovcima njihovi Ultrasi nisu bili ono najgore sto te ceka, vec lokalni razbijaci, posebno Mala Bosna naselje uz samu prugu... sjekirama su lomili vrata vagona. Nisu birali metu, tukli su sve redom, sve navijacke grupe koje prolaze ili dolaze u Vinkovce.

Uvijek se govorilo, prodjes Vinkovce neozljedjen, dalje je lako.
nosara

#133 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by nosara »

dječak sa šibicama wrote: Kakavi su ti turniri u Skenderiji bili jebote, kad sam vec kod toga...
Ovo zasluzuje posebnu temu... turnir u Skenderiji je bio, po znacaju, za svakog pravog bolesnika, kao gradski derbi ili utakmica s nekim iz velike cetvorke... Koncentracija svega sto valja u fudbalu bivse drzave i prepuna dvorana svaki dan...
Last edited by nosara on 07/05/2015 12:20, edited 1 time in total.
Opetja033

#134 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

dječak sa šibicama wrote:Bila je ona tuca kod Holidej Ina, kad su HZ i Manijaci zajedno nalupali Delije. Koliko se ja sjecam detalja...
To je ono o cemu sam ja pisao u zadnjem komentaru. Ali koliko se sjecam sporednu ulogu su tu imali HZ i Manijaci, glavnu rijec su vodili ucenici elitne srednje skole u neposrednom komsiliku. :mrgreen:
Smio bih se zakleti da Delije tada nisu organizovano napali ni HZ ni Manijaci. Ali mozda grijesim, davno je to bilo.
Opetja033

#135 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

dječak sa šibicama wrote:
Opetja033 wrote: Sarajevo je vazilo za najzajebanije gostovanje 80-tih u bivsoj drzavi. Stariji pripadnici, pogotovo srbijanskih grupa, i dan danas pricaju kako su se prvo morali tuci sa jalijom, pa onda sa jednom navijackom grupom pa onda tek sa navijackom grupom protiv cijeg kluba igraju.
Netacno, najgore gostovanje u Jugi su bili Vinkovci, sto kad Dinamo Vinkovci igra u 1. ligi sto kad treba proci vozom kroz Vinkovce a moras proci ako ides iz BG u ZG, SA, ST, i obratno... tamo su svi dobijali batine, ali u Vinkovcima njihovi Ultrasi nisu bili ono najgore sto te ceka, vec lokalni razbijaci, posebno Mala Bosna naselje uz samu prugu... sjekirama su lomili vrata vagona. Nisu birali metu, tukli su sve redom, sve navijacke grupe koje prolaze ili dolaze u Vinkovce.

Uvijek se govorilo, prodjes Vinkovce neozljedjen, dalje je lako.
Mislio sam na vece gradove, sa jacim navijackim grupama. Za Vinkovce si u pravu, tu jos hladno mozes dodati i Zenicu.
hrasno38

#136 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hrasno38 »

nosara wrote:
dječak sa šibicama wrote: Kakavi su ti turniri u Skenderiji bili jebote, kad sam vec kod toga...
Ovo zasluzuje posebnu temu... turnir u Skenderiji je bio, po znacaju, za svakog pravog bolesnika, kao gradski derbi ili utakmica s nekim iz velike cetvorke... Koncentracija svega sto valja u fudbalu bivse drzave i prepuna dvorana svaki dan...
To su bili Novogodisnji turniri u malom fudbalu u prepunoj velikoj dvorani Skenderije sa svim mogucim zvijezdama YU fudbala.
Opetja033

#137 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

Inace prejaka tema i nivo diskusije na njoj, svaka cast svima! :thumbup:

Samo da ne uprskamo sve na kraju. :mrgreen:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#138 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by -LIBERO- »

piupiu wrote:
Eborg wrote:Je li u Sarajevu ikad bilo "zadrtih" navijača lokalnih klubova koji su voljeli iste ne obazirući se na "veliku gradsku braću" Željezničar i Sarajevo?

Navijači Vrbanjuše, Vratnika, Dobrinje, Bisera, Saobraćajca, Pofalićkog i sličnih koji nisu navijali za druge, ono baš na engleski fazon? :)

Čak je i Braco Gumena glava kao poznati vrbanjušar "pola-pola", tj. povuklo ga u Pitare. :mrgreen:
Ja pitah za Pofalicki prije dvije strane, al’ niko ne benda. :D

Libero i Avangarda (za statistike), :thumbup:

Sociolog, kad se baCHis u analizu, mogao bi i ona imena klubova izanalizirati: Zvezda, Partizan, Radnicki, Zeljeznicar, Metalac, Lokomotiva, Rad, Proleter, Borac, Rabotnicki, Celik, Buducnost, Sloboda, Napredak … :D … i onda malo geografije … i jedan ‘uljez’ - Hajduk! :P

Prvo se izvinjavam na greske u tipkanju, sa mobitala tipkam, mrsko mi se, a i neprakticno :zzzz: , vracati to sve ispravljati. Al hajde, kome nije mrsko procitati onoliki post, skontat cete sta sam pisao :thumbup:

A odgovor na ovo. Ma jok. Braco iz Vrbanjuse i vecina ekipe, svaku utakmicu su na istoku Koseva....a tako i iz nekih drugih ekipica :D
Samo je recimo bila ta neka poveznica, da recimo Vrbanjusa, Vratnik i sl., valjda po tome za koga navijaju, su kao blizi sa Sarajevom, pa svoje utakmice su uvijek igrali, i igraju, na pomocnim terenima Koseva. Dok eto Pofalicki i sl....vise uz Zelju, i utakmice igraju na pomocnom Grbavice.

Nema tu prostora za druge navijace. Bordo i plavi, sada vise nema ovih uljeza :D , 'velike cetvorke'....al zato ima 'navijaca' Barselone i Chelsija, kojima je ispod casti biti i simpatizer, lokalnog kluba, kamoli navijac. Al hajd, to je vise za pdf.o fudbalu. Valjda :D
nosara

#139 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by nosara »

hrasno38 wrote:
nosara wrote:
To su bili Novogodisnji turniri u malom fudbalu u prepunoj velikoj dvorani Skenderije sa svim mogucim zvijezdama YU fudbala.
Sjecam se finala Sarajevo-Partizan i Susicevih driblinga i golova jedne godine... A navijanje u prepunoj skenderiji... :-) Koji je to nivo bio...
dječak sa šibicama

#140 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Novogodisnji turnir Vecernjih novina je uz Kutiju sibica u ZG, vjerovatno bio najbolji turnir u malom nogometu.

s tim sto su u Kutiji sibica igrale bas malonogometne ekipe, u Skenderiju je dolazila krema YU nogometa.

Cak i Pape, dodje iz Pariza i igra za Sarajevo, pa Bazdarevic, Skoro dodje iz Zagreba ako ne igra Dinamo, i tako dalje. To je bio bas dogadjaj. I vrhunska organizacija ekipe iz VN.
Anestezija

#141 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Anestezija »

:D
stakasa

#142 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

dječak sa šibicama wrote:Novogodisnji turnir Vecernjih novina je uz Kutiju sibica u ZG, vjerovatno bio najbolji turnir u malom nogometu.

s tim sto su u Kutiji sibica igrale bas malonogometne ekipe, u Skenderiju je dolazila krema YU nogometa.

Cak i Pape, dodje iz Pariza i igra za Sarajevo, pa Bazdarevic, Skoro dodje iz Zagreba ako ne igra Dinamo, i tako dalje. To je bio bas dogadjaj. I vrhunska organizacija ekipe iz VN.
Ne znate vi za Kantarevac. Mostarske kise su redovno uzimale kutiju sibica
hrasno38

#143 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hrasno38 »

Cinjenica je da prije rata nisi znao gdje ces prije od sportskih priredbi, ili je na Grbavici utakmica ili je Kosevu a kao sto je napisalo par forumasa tako cu i ja da prije rata ovakve netrpeljivosti izmedju navijaca dva sarajevska kluba nije bilo ni na mapi osim kad je bio derbi u pitanju. Na svim ostalim utakmicama a posebno kad je dolazila velika cetvorka zajednicki se navijalo za sarajevske klubove. I na dosta utakmica van Sarajeva se zajednicki islo. Finale kupa u BG Zeljo Velez je islo bruka navijaca Sarajeva da bodri Zelju. Posto su se fudbalske utakmice uglavnom igrale nedeljom subotom se picilo na utakmice KK Bosne. Takodje ovdje ovi poslijeratni forumasi tesko da znaju da su u Sarajevu bili i jako kvalitetni kosarkaski klubovi Zelje i Sarajeva i da su derbiji u Skenderiji igrani u odlcnim atmosferama.
U globali sport sad i sport nekad....neuporedivo!!!!!
palermo

#144 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by palermo »

stakasa wrote:
dječak sa šibicama wrote:Novogodisnji turnir Vecernjih novina je uz Kutiju sibica u ZG, vjerovatno bio najbolji turnir u malom nogometu.

Ne znate vi za Kantarevac. Mostarske kise su redovno uzimale kutiju sibica
Parana na golu, onda redom, Asim sa Pasjaka, Čorba, Ivo Bradvica, Levi i naravno najbolji igrač malog fudbala svih vremena :D Lola Grgić (šteta što ga je povreda omela da u americi pokaže šta zna).

A onaj turnir u Skenderiji sam redovno gledao, najveći majstori su bili Pape Sušić i Semir Tuce. Al jednom dođe iDuško Bajević da igra (on je vrlo rijetko igrao mali fudbal) kakav je tad gol zabio sa pola igrališta, i sad kao da ga vidim.

By the way, ne pročitah ovih zadnjih par stranica, otkud ova priča ovdje :D
stakasa

#145 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

Sliskovic je vjerovatno najbolji igrac malog fudbala. Mesa nista posebno, u Mostaru sluzio vojsku pa oprobo
Opetja033

#146 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

hrasno38 wrote:Posto su se fudbalske utakmice uglavnom igrale nedeljom subotom se picilo na utakmice KK Bosne. Takodje ovdje ovi poslijeratni forumasi tesko da znaju da su u Sarajevu bili i jako kvalitetni kosarkaski klubovi Zelje i Sarajeva i da su derbiji u Skenderiji igrani u odlcnim atmosferama.
Treba tu dodati i hokejase. Nevjerovatan (ali istinit) je podatak da je nekoliko sezona nakon olimpijade u Sarajevu hokejaski klub Bosna imao u prosjeku vise gledalaca nego pandani im iz KK Bosne. Najveci uspjeh je bio pobjeda nad gigantom tadasnje drzave, prejakom ljubljanskom Olimpijom (3:2 ili 4:3 cini mi se).
Manijaci su cak isli na meceve bokserskog kluba Zeljeznicar, znala je biti ludnica na tim mecevima.

Nije to samo do kvaliteta, drugacija su vremena i drugacija omladina. Tada nisi imao previse izbora realno. Sada internet, igrice, drustvene mreze, tekme iz liga petice na TV-u, kablovska, Liga Prvaka. Sa druge strane se malo to i previse napuhuje. Neko je pisao o tome i na ovoj temi, nisi bas stadioni i dvorane ni tada bili krcati. Naprotiv, daleko od toga. Jbg i kosarkasi i rukometasi Bosne su punili Skenderiju u vrlo bliskoj proslosti.

Ali jbg, odosmo u off topic.
palermo

#147 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by palermo »

stakasa wrote:Sliskovic je vjerovatno najbolji igrac malog fudbala. Mesa nista posebno, u Mostaru sluzio vojsku pa oprobo
Pitaj Baku ko je najbolji igrač malog fudbala, reći će ti Lola Grgić :D .I Tuce je bio bolji od Bake, iako je Baka isto bio majstor.......koliko se ja sjećam i Haris Škoro je bio maher za mali fdubal
nosara

#148 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by nosara »

Opetja033 wrote:
hrasno38 wrote:Posto su se fudbalske utakmice uglavnom igrale nedeljom subotom se picilo na utakmice KK Bosne. Takodje ovdje ovi poslijeratni forumasi tesko da znaju da su u Sarajevu bili i jako kvalitetni kosarkaski klubovi Zelje i Sarajeva i da su derbiji u Skenderiji igrani u odlcnim atmosferama.
Treba tu dodati i hokejase. Nevjerovatan (ali istinit) je podatak da je nekoliko sezona nakon olimpijade u Sarajevu hokejaski klub Bosna imao u prosjeku vise gledalaca nego pandani im iz KK Bosne. Najveci uspjeh je bio pobjeda nad gigantom tadasnje drzave, prejakom ljubljanskom Olimpijom (3:2 ili 4:3 cini mi se).
Manijaci su cak isli na meceve bokserskog kluba Zeljeznicar, znala je biti ludnica na tim mecevima.

Nije to samo do kvaliteta, drugacija su vremena i drugacija omladina. Tada nisi imao previse izbora realno. Sada internet, igrice, drustvene mreze, tekme iz liga petice na TV-u, kablovska, Liga Prvaka.

U stvari, tad si imao previse izbora... TV i internet ne racunam kao pravu konkurenciju jednom nasem okrsaju s pocetka osamdesetih, npr... Bilo je toliko kvaliteta da je to bila strahota, gdje god pogledas u sportu bili smo vrh ili vrlo blizu...
hrasno38

#149 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hrasno38 »

Opetja033 wrote:

Nije to samo do kvaliteta, drugacija su vremena i drugacija omladina. Tada nisi imao previse izbora realno. Sada internet, igrice, drustvene mreze, tekme iz liga petice na TV-u, kablovska, Liga Prvaka. Sa druge strane se malo to i previse napuhuje. Neko je pisao o tome i na ovoj temi, nisi bas stadioni i dvorane ni tada bili krcati. Naprotiv, daleko od toga. Jbg i kosarkasi i rukometasi Bosne su punili Skenderiju u vrlo bliskoj proslosti.

:thumbup: Tako je na hokejase sam zaboravio i punu Zetru na pojedinim utakmicama. Da jesu punili su dvorane ali opet to nije bio taj smek prijeratnih punjenja dvorana kada se dolazilo da se navija a ne da bi te neko tu vidio. Posljeratne utakmice KK Bosne u GY ligi su postale prave modne revije sminkera i javnih licnosti sa Dinom Konakovicem na celu kolone.
Anestezija

#150 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Anestezija »

Pa tačno sve propalo,samo nam derbi ost'o :twisted:
Post Reply