To je ravno porazu.arslanbey wrote:Imas 25 godina,Bogami nisi mlada...ili se udaj ili odseli ,nadji posao,stan
Šta, da joj se intruderka useli u sobu i da šalta njene kanale?
To je ravno porazu.arslanbey wrote:Imas 25 godina,Bogami nisi mlada...ili se udaj ili odseli ,nadji posao,stan
zasto? moja mama zivjela 10 godina u takvoj zajednici...svekar,svekrva i zaova(koja se nikada nije udavalarazonoda wrote:Mislim da nema statistike, -------------ali veliki procenat mladih bracnih parova --zapocnu bracni zivot kod jednih od roditelja u kuci --------------I TO JE NAVECA GRESKA.
jedan od glavih razloga raspada iste.
arslanbey wrote:zasto? moja mama zivjela 10 godina u takvoj zajednici...svekar,svekrva i zaova(koja se nikada nije udavalarazonoda wrote:Mislim da nema statistike, -------------ali veliki procenat mladih bracnih parova --zapocnu bracni zivot kod jednih od roditelja u kuci --------------I TO JE NAVECA GRESKA.
jedan od glavih razloga raspada iste.)
nije,radi se o tome kakva je snaharazonoda wrote:arslanbey wrote:zasto? moja mama zivjela 10 godina u takvoj zajednici...svekar,svekrva i zaova(koja se nikada nije udavalarazonoda wrote:Mislim da nema statistike, -------------ali veliki procenat mladih bracnih parova --zapocnu bracni zivot kod jednih od roditelja u kuci --------------I TO JE NAVECA GRESKA.
jedan od glavih razloga raspada iste.)
drago mi je , ali je rijedak slucaj.
Ali ne moze svako,isplatilo se ili ne neko nema tih uslovarazonoda wrote:Ok, znaci nije med i mlijeko. Sto je normalno.
I dalje mislim da ''mladi'' treba da zapocnu novi zivot SAMI. Mozda -vise kosta ---ali isplati se.
arslanbey wrote:Ali ne moze svako,isplatilo se ili ne neko nema tih uslovarazonoda wrote:Ok, znaci nije med i mlijeko. Sto je normalno.
I dalje mislim da ''mladi'' treba da zapocnu novi zivot SAMI. Mozda -vise kosta ---ali isplati se.
zašto da se ona seli iz porodične kuće? ima pravo na nju isto kao i njen brat. Po meni kriv je brat koji je tu doveo ženu i sada imaju grupnjak, tj svak svakog nervira i niko nema dovoljno slobode i prostora.arslanbey wrote:Imas 25 godina,Bogami nisi mlada...ili se udaj ili odseli ,nadji posao,stan
Jel to zivis sa starcima i imas 30+ god.?stafi wrote:al si navaljao gluposti
Brat je taj koji mora svojoj zeni reci dosta, ako je to bas tako, da ona tebe provocira svojim ponasanjem. Ti, opet trebas fino bratu reci, ali direktno bez nekog pakovanja rijeci i biranja. Znaci konkretno to i to je problem. Ima danas bezobrazluka kod osoba, koje prekorace tudji prag, pa misle, ha muz ha zena, nebitno, sad mogu po zelji. Tako je i moja supruga mislila, da moze sve kako se njoj svidi. Jedan kraci ali vrlo ozbiljan i precizan razgovor i sve je bilo rijeseno.Amra_5 wrote:astala_vistala wrote:Vjerovatno mislis na roditelje ili brata i sestru,i vjerovatno si vec odrasla osoba koja jos zivi sa njima,naravno postaje tijesno i svak svakoga nervira.
To su prvi znakovi da se morate osamostaliti,naravno ovo je samo predpostavka fino se izjasni.
Mislim na bratovu zenu. A sta ako ne postoji nacin da se iselim tj. trenutno je to ne moguce zbog losih financija
Ovo je vec patologija.otherside wrote:E'o konkretno![]()
moja zaova nesto poput amre. "poseban odnos" s bratom (mojim cojekom)
poslije ce se ispostaviti da je taj njen odnos postao poseban kad sam se pojavila ja.
prije toga su se svadjali i bili u normalnim odnosima bas kao i svaki prosjecni brat i sestra, nisu skupa ni zivjeli, ona starija od njega 5 godina, razvedena.
helem, prvi moj susret s njom-dizaster, totalno me pomnozila s nulom, nijednom mi se nije obratila, jedva mi i ruku pruzila da se upoznamo.
kasnije se sve jos vise iskomplikovalo zbog njenog insistiranja da se vidja nasamo sa bratom, idu na kafe, izlete i sl... (skoro svaki dan).
kad planira porodicna okupljanja, mene ne zove (mi bili pred brakom).
helem, on se pomalo hladio od nje jer je vidio da pravi belaje, ona sve vise dramila....bili zahladnili skroz.
u medjuvremenu mi se mi vjencali, dobili djecu, ona bila iskljucena iz svega-nije htjela da kontaktira s nama, ljuta, osjecala se odbacenom.
nakon par godina takvih odnosa, izadjemo nas dvije nasamo na kafu i donekle izgladimo odnose.
tokom te kafe shvatim da je ipak kod nje u pitanju usamljenost, nezadovoljstvo, neki cudni zivotni prioriteti....i bude mi je zao.
helem, djeca imaju tetku i vole je, to je ipak najbitnije
U-zap wrote:Svako ko ima preko 25 god.i jos zivi sa roditeljima, amidzicima, nanama ugl.sa porodicom je po meni propalica. U nekim ekstremnim situacijama tipa bolest i sl.razumijem ali zdrava mlada osoba je jednostavno nista drugo nego propalica. Takodjer za cure bih podigao ovu granicu do jedno 27 god.maksimalno ali preko toga je za mene lijeno za zivot. Na zapadu roditelji izbace djecu cim napune 18 godina. Mislite da je neposteno izbaciti tako mlado dijete iz kuce? Oni se tako i nauce radu, redu i disciplini. Zato i jesu uspjesniji. U Bosni( a ni ostale zemlje balkana nisu izuzetak) ustane sin u 1 poslijepodne, ode do stare i trazi joj da mu ubije jedno 10-15 jaja za dorucak i onda krmelja do 5 poslijepodne. Nemas posla? Idi na gradjevinu. Radi sta bilo. Niko mi ne moze reci da nema apsolutno nikakvog posla. Nego svi ocekuju da ce im sve pasti sa neba i dok to cekaju kukaju kako je koga amidza zaposlio u telekom i sl. Nego fino zavrnite rukave i bacite se na potragu posla. Imas fakultet? Koga boli k sto imas fakultet. Radi nesto. Idi roditeljima iz kuce i pusti ih da zive malo u miru. Nego to je sve lijeno, pasivno zivi zivot i ceka neko cudo da se desi.
Ma ok to ali vidjeti klipana ili klipacu od 25 ili vise godina koji ceka da mu mama promijeni posteljinu ili starog da mu da "dzeparac" je po meni ludost. Takva osoba nije za zivota a ne da ima curu/momka ili da je za zenidbu/udaju.MJAU - da wrote:U-zap wrote:Svako ko ima preko 25 god.i jos zivi sa roditeljima, amidzicima, nanama ugl.sa porodicom je po meni propalica. U nekim ekstremnim situacijama tipa bolest i sl.razumijem ali zdrava mlada osoba je jednostavno nista drugo nego propalica. Takodjer za cure bih podigao ovu granicu do jedno 27 god.maksimalno ali preko toga je za mene lijeno za zivot. Na zapadu roditelji izbace djecu cim napune 18 godina. Mislite da je neposteno izbaciti tako mlado dijete iz kuce? Oni se tako i nauce radu, redu i disciplini. Zato i jesu uspjesniji. U Bosni( a ni ostale zemlje balkana nisu izuzetak) ustane sin u 1 poslijepodne, ode do stare i trazi joj da mu ubije jedno 10-15 jaja za dorucak i onda krmelja do 5 poslijepodne. Nemas posla? Idi na gradjevinu. Radi sta bilo. Niko mi ne moze reci da nema apsolutno nikakvog posla. Nego svi ocekuju da ce im sve pasti sa neba i dok to cekaju kukaju kako je koga amidza zaposlio u telekom i sl. Nego fino zavrnite rukave i bacite se na potragu posla. Imas fakultet? Koga boli k sto imas fakultet. Radi nesto. Idi roditeljima iz kuce i pusti ih da zive malo u miru. Nego to je sve lijeno, pasivno zivi zivot i ceka neko cudo da se desi.
Hehe, isto razmišljamo, ali, trebaš biti svjestan da nije samo do djeteta, nego i roditelja. Naši roditelji su dosta topli za djecu, ono, normalno je da mama sina, ili kćer od 50+ zove djetetom. To je mentalitet, mogu ti reći da nemam ništa protiv, jer je to ljubav, a ljubavi se ne treba odricati.
Ma ok to ali vidjeti klipana ili klipacu od 25 ili vise godina koji ceka da mu mama promijeni posteljinu ili starog da mu da "dzeparac" je po meni ludost. Takva osoba nije za zivota a ne da ima curu/momka ili da je za zenidbu/udaju.[/quoteU-zap wrote:MJAU - da wrote:U-zap wrote:Svako ko ima preko 25 god.i jos zivi sa roditeljima, amidzicima, nanama ugl.sa porodicom je po meni propalica. U nekim ekstremnim situacijama tipa bolest i sl.razumijem ali zdrava mlada osoba je jednostavno nista drugo nego propalica. Takodjer za cure bih podigao ovu granicu do jedno 27 god.maksimalno ali preko toga je za mene lijeno za zivot. Na zapadu roditelji izbace djecu cim napune 18 godina. Mislite da je neposteno izbaciti tako mlado dijete iz kuce? Oni se tako i nauce radu, redu i disciplini. Zato i jesu uspjesniji. U Bosni( a ni ostale zemlje balkana nisu izuzetak) ustane sin u 1 poslijepodne, ode do stare i trazi joj da mu ubije jedno 10-15 jaja za dorucak i onda krmelja do 5 poslijepodne. Nemas posla? Idi na gradjevinu. Radi sta bilo. Niko mi ne moze reci da nema apsolutno nikakvog posla. Nego svi ocekuju da ce im sve pasti sa neba i dok to cekaju kukaju kako je koga amidza zaposlio u telekom i sl. Nego fino zavrnite rukave i bacite se na potragu posla. Imas fakultet? Koga boli k sto imas fakultet. Radi nesto. Idi roditeljima iz kuce i pusti ih da zive malo u miru. Nego to je sve lijeno, pasivno zivi zivot i ceka neko cudo da se desi.
Hehe, isto razmišljamo, ali, trebaš biti svjestan da nije samo do djeteta, nego i roditelja. Naši roditelji su dosta topli za djecu, ono, normalno je da mama sina, ili kćer od 50+ zove djetetom. To je mentalitet, mogu ti reći da nemam ništa protiv, jer je to ljubav, a ljubavi se ne treba odricati.
Amra_5 wrote:Joj ljudi pisala bih tu jos sto sta ali se suzdrzavam . Ne bih da ide u detalje vezano za njeno sadasnje ponasanje .. S bratom sam razgovarala ali brat ni da cuje . Prijatelja nema,roditelji mu ne valjaju (a ti isti ih izdrzavaju jer ne rade ni snaha ni brat) ljuboorna je na mene,krivo joj je kad otas zamoli brata da odu nesto da kupe napravi mu svadju ..Posvadja se s bratom ako nije slika sa njom na profilu...
Elem..ima tu jos sto sta da se doda svaku normalnu osobu bi takvo ponasanje iritiralo ali cutis do odredjene granice za ljubav bratovu.
O nepostovanju roditelja o tome ne bih jer i sama pomisao na to ...
Ja sam ovdje samo pitala kako sve to podnijeti a da se ne nerviras .Je li neko prolazio kroz isto iskustvo pa da mi da savjet sto se toga tice. Zar je pitanje toliko tesko da se ne razumije
Preopširno si postavila temu, samo si napisala da te određena osoba nervira i upitala forumski auditorij imamo li što efikasno?Amra_5 wrote:Ako vas zanimaju moje godine imam 25 godina dakle djevojka sam. O braku ne razmisljam postoje neki ciljevi prije toka. Nije sve u udaji!
Sto se tice mojih partnera nisam zeljna paznje, pa da mi treba muskarac kako bi moje "bubice" smirio(jer vi vidite mene tako)
Niti se svijet vrti oko mene kad je brat u pitanju..
U pitanju je drugaciji odgoj,drugaciji karakter koji meni nije bas prijatan.
Ok mozda sam ja prenaglila nervira me ..Ne nervira me ona nego neki od njenih postupaka. Nisam svadjalica pa da joj zagorcavam zivot nego zelim da sebe smirim da se ne nerviram na neke stvari koje nisu Ok.
Vi kao u zivotu nemate nekog cije vam ponasanje nije iritantno.
Pitanje je kako se vi nosite s takvim osobama cije vam je ponasanje iritantno . Eto mozda vam je tako lakse.(napadate e jer je u pitanju odnos zaova snaha ..da sam napisala prijateljica vi bi drugacije reagovali ).
fortaleza wrote:Preopširno si postavila temu, samo si napisala da te određena osoba nervira i upitala forumski auditorij imamo li što efikasno?Amra_5 wrote:Ako vas zanimaju moje godine imam 25 godina dakle djevojka sam. O braku ne razmisljam postoje neki ciljevi prije toka. Nije sve u udaji!
Sto se tice mojih partnera nisam zeljna paznje, pa da mi treba muskarac kako bi moje "bubice" smirio(jer vi vidite mene tako)
Niti se svijet vrti oko mene kad je brat u pitanju..
U pitanju je drugaciji odgoj,drugaciji karakter koji meni nije bas prijatan.
Ok mozda sam ja prenaglila nervira me ..Ne nervira me ona nego neki od njenih postupaka. Nisam svadjalica pa da joj zagorcavam zivot nego zelim da sebe smirim da se ne nerviram na neke stvari koje nisu Ok.
Vi kao u zivotu nemate nekog cije vam ponasanje nije iritantno.
Pitanje je kako se vi nosite s takvim osobama cije vam je ponasanje iritantno . Eto mozda vam je tako lakse.(napadate e jer je u pitanju odnos zaova snaha ..da sam napisala prijateljica vi bi drugacije reagovali ).![]()
U ovoj čitavoj priči nisi bitna ti već čitav odnos koji je u kući, a ništa nisi napisala o tome tako da se ne nadaj nekom odgovoru.
Ovo je jedan urbani mit, proputovao sam dosta Europe i uglavnom ljudi kroz većinu svojih 20-tih ostaju pod brigom svojih roditelja, što situirano, financijski i na bilo koji drugi način. Također, izbaciti svoje dijete na ulicu do ranih 20-tih je ravno ubijanju ikakve perspektive u mladoj osobi posebno ako se radi o Bosni i Hercegovini! Moramo shvatiti da mi nismo zapad i nemamo uvjete da isto postupamo. Čak mislim da je veći problem u novcu nego o nekoj tradiciji.U-zap wrote:Svako ko ima preko 25 god.i jos zivi sa roditeljima, amidzicima, nanama ugl.sa porodicom je po meni propalica. U nekim ekstremnim situacijama tipa bolest i sl.razumijem ali zdrava mlada osoba je jednostavno nista drugo nego propalica. Takodjer za cure bih podigao ovu granicu do jedno 27 god.maksimalno ali preko toga je za mene lijeno za zivot. Na zapadu roditelji izbace djecu cim napune 18 godina. Mislite da je neposteno izbaciti tako mlado dijete iz kuce? Oni se tako i nauce radu, redu i disciplini. Zato i jesu uspjesniji. U Bosni( a ni ostale zemlje balkana nisu izuzetak) ustane sin u 1 poslijepodne, ode do stare i trazi joj da mu ubije jedno 10-15 jaja za dorucak i onda krmelja do 5 poslijepodne. Nemas posla? Idi na gradjevinu. Radi sta bilo. Niko mi ne moze reci da nema apsolutno nikakvog posla. Nego svi ocekuju da ce im sve pasti sa neba i dok to cekaju kukaju kako je koga amidza zaposlio u telekom i sl. Nego fino zavrnite rukave i bacite se na potragu posla. Imas fakultet? Koga boli k sto imas fakultet. Radi nesto. Idi roditeljima iz kuce i pusti ih da zive malo u miru. Nego to je sve lijeno, pasivno zivi zivot i ceka neko cudo da se desi.
Amra_5 wrote:Pozdrav. Kako s osobama koje vas namjerno iritiraju i nerviraju u kuci ? Jeste li vi nekad dolazili u takvu situaciju ?
Amra_5 wrote:
Duga je prica ..Od zabavljanja njena ljuboora prema bliskosti izmedju mene i brata. Onda brat kao sto je i logicno sada mu je zena tako da je na njenoj strani uz svadjice izedju brata i mene zahladnili su odnosi (zbog njene ljubomore jer smo brat i ja bili veoma bliski) sad vise ni ne komuniciramo. Ima tu jos dosta toga za pisati ali ne bih da duzim. Uglavnom to je jedan od najvecih razloga..
Ona je tu prolazimo istim hodnikom, dijelimo zajednicki dnevni boravak a meni je iskreno receno tesko kad sam u njenom prisustvu da kontrolisem emocije. Borim se unutar same sebe i val nervoze prodje kroz mene. Ja je izbjegavam ,dosa vremena kad sam kuci provodim u svojoj sobi, nisam u dnevnom kako bih izbjegla susret sa njom ..Drugaciji je nacin i odgajanja i karakteri su razliciti a ja jedem sama sebe.Mnogo se lose osjecam ..ne zelim bilo sta lose da joj kazem ali bih voljela naci nacin kako se nositi s tom situacijom a da ne planem ,da ne vodim dijalog sama sa sobom nervozom i bijesom.
Ako je iko prosao kroz slicno iskustvo bilo bi mi drago ako bi mi neko dao neki savjet