Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post Reply
Skijaš

#126 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Skijaš »

BenDover wrote:
Skijaš wrote:
bole1st wrote: Opet pokusavas da se izvadis sa bezlicnim gramatickim oblicima poput "kada se ukloni". Time pokusavas da sakrijes cinjenicu da taj bezlicni subjekt, koji ce sve da popravi i ucini sve sto ti mislis da treba, jednostavno ne postoji. A nista nece samo od sebe da "desi se".
Alternativa je da povjerujem kako je prosječan čovjek bolesnik koji uživa u tuđoj patnji. Uzmimo za primjer insistiranje da djeca u Konjević polju, u školi u kojoj nema srpske djece, moraju učiti srpski kao maternji ? Ili recimo crkvu u dvorištu Fate Orlović ? Šta prosječan Srbin misli kada se suoči sa tim primjerima ?

- neka, neka, samo jebi turadiju lojavu

ili

- oba su slučaja dio propagandnog rata kojeg vodi SDA

Ja sam siguran da prosječan Srbin, pod utjecajem velikosrpske propagande, misli ovo drugo. I ako bi se eliminisalo tu propagandu, utjecaj kojeg velikosrpska opcija ima nad policijom, obrazovanjem, crkvom itd, sigurno je da bi prosječan Srbin bio u stanju jasno razlučiti šta je istina a šta laž. Ako se ne radi o posljedicama propagande i ako svjesno podržava maltretiranje "lojavaca", onda srpski narod jeste genocidan i treba biti sveden na status nacionalne manjine.

Shvataš li sad zašto insistiram na pravljenju razlike između srpskog naroda i velikosrpske politike ?
dobro jutro kolumbo. to je osnvna lekcija svake religije i frojdove psihoanalize.
To i ako je tačno, ne treba se prenositi na djecu nego treba tražiti cjepivo. Kažem ako je tačno, mada znam da nije, vidio sam ja ljudskost oči u oči.
BenDover

#127 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by BenDover »

Skijaš wrote:
BenDover wrote:
Skijaš wrote:

Prosječan čovjek ne mrzi i tolerantan je, a animoziteti su rezultat propagande i kampanje sijanja straha. Ne vidim zašto je tu potrebna globalna revolucija ?
"tolerancija" je jedan novi ideoloski termin koji je zapravo u sustini upravo suprotan svom nominalnom znacenju. hoce nam se reci da smo razliciti, da su te razlike organske i da se u politici trebamo baviti kolektivnim identitetima. da se prirodno ne podnosimo i da te razlike valja kulturno trpiti. sve je dio neoliberalne price prema kojoj je jedina konstanta klasna nejednakost, a sirotinja nek se nauci toleranciji.

martin luter king rijec tolerancija nije nikada izgovorio. za njega bi bilo opsceno trditi da je rjesenje u tome da bijelci tolerisu crnce i tako ce nestati rasizam. sve ovo sto se desava kod nas je prosta ekstenzija vladajuce svjetske ideologije.
Pod tolerancijom podrazumjevam to da ja doniram nešto love za obnovu pravoslavnih hramova, neki tamo Bošnjak pravi katoličku crkvu u Bugojnu a Srbin redovno odvoji sto maraka za džamiju u Trebinju. Ne bih sad u semantiku i šta je Martin Luter King htio a ako ti moje poimanje tolerancije nije dovoljno jasno, mogu ja navesti još dosta primjera.
znaci ti bi investirao u institucije sirenja mrznje i nazadnosti i jos cijeli taj cin prefarbao u nesto pozitivno. uzas.
bole1st

#128 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by bole1st »

Skijaš wrote: Shvataš li sad zašto insistiram na pravljenju razlike između srpskog naroda i velikosrpske politike ?
Meni izgleda da uvijek pokusavas da izbrises razliku koristeci providne akrobacije, al nije to sad bitno, kao ni otkuda odjednom fokus na Srbima.

Ali ajde da pretpostavimo za sekundu da su Srbi beznadezni, pitanje je zasto tih pozitivnih desavanja ciji nagli nadolazak predvidjas nema ni kod Bosnjaka i Hrvata.
AkHolic

#129 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by AkHolic »

bole1st wrote:
Skijaš wrote: Shvataš li sad zašto insistiram na pravljenju razlike između srpskog naroda i velikosrpske politike ?
Meni izgleda da uvijek pokusavas da izbrises razliku koristeci providne akrobacije, al nije to sad bitno, kao ni otkuda odjednom fokus na Srbima.

Ali ajde da pretpostavimo za sekundu da su Srbi beznadezni, pitanje je zasto tih pozitivnih desavanja ciji nagli nadolazak predvidjas nema ni kod Bosnjaka i Hrvata.
Velikosrpstvo je bošnjačka izlika da se sačuva status quo u Federaciji,da se Hrvate još više marginalizira.
Skijaš

#130 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Skijaš »

BenDover wrote:
Skijaš wrote:
BenDover wrote:

"tolerancija" je jedan novi ideoloski termin koji je zapravo u sustini upravo suprotan svom nominalnom znacenju. hoce nam se reci da smo razliciti, da su te razlike organske i da se u politici trebamo baviti kolektivnim identitetima. da se prirodno ne podnosimo i da te razlike valja kulturno trpiti. sve je dio neoliberalne price prema kojoj je jedina konstanta klasna nejednakost, a sirotinja nek se nauci toleranciji.

martin luter king rijec tolerancija nije nikada izgovorio. za njega bi bilo opsceno trditi da je rjesenje u tome da bijelci tolerisu crnce i tako ce nestati rasizam. sve ovo sto se desava kod nas je prosta ekstenzija vladajuce svjetske ideologije.
Pod tolerancijom podrazumjevam to da ja doniram nešto love za obnovu pravoslavnih hramova, neki tamo Bošnjak pravi katoličku crkvu u Bugojnu a Srbin redovno odvoji sto maraka za džamiju u Trebinju. Ne bih sad u semantiku i šta je Martin Luter King htio a ako ti moje poimanje tolerancije nije dovoljno jasno, mogu ja navesti još dosta primjera.
znaci ti bi investirao u institucije sirenja mrznje i nazadnosti i jos cijeli taj cin prefarbao u nesto pozitivno. uzas.
Ogroman procenat našeg stanovništva je religiozno i vjeru smatra dijelom svog identiteta.
Skijaš

#131 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Skijaš »

bole1st wrote:
Unutar hrvatskog korpusa imamo sličan pritisak, Živka Budimira su udarali, Jurišiću su ostavljali grafite pred ulazom, fratre koji su bliski ideji suživotu se vrijeđa itd. Što se tiče stanja među Bošnjacima, mislim da taj pluralizam ipak postoji, kada Fatmir Alispahić dobije izljev krvi u mozak kritike pišu uglavnom Bošnjaci, dok je s druge strane Nino Raspudić (hrvatska verzija Alispahića) u atmosferi Čovićeve politike dobio status estradne zvijezde.
gospodja profiterka

#132 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by gospodja profiterka »

Skijaš wrote:
bole1st wrote:
Unutar hrvatskog korpusa imamo sličan pritisak, Živka Budimira su udarali, Jurišiću su ostavljali grafite pred ulazom, fratre koji su bliski ideji suživotu se vrijeđa itd. Što se tiče stanja među Bošnjacima, mislim da taj pluralizam ipak postoji, kada Fatmir Alispahić dobije izljev krvi u mozak kritike pišu uglavnom Bošnjaci, dok je s druge strane Nino Raspudić (hrvatska verzija Alispahića) u atmosferi Čovićeve politike dobio status estradne zvijezde.
Kojem Jurišiću? Pavelićevom? O ostalim svjetlim primjerima da ne pričam.
Skijaš

#133 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Skijaš »

gospodja profiterka wrote:
Skijaš wrote:
bole1st wrote:
Kojem Jurišiću? Pavelićevom? O ostalim svjetlim primjerima da ne pričam.
Govorimo o nepostojanju pluralizma, nije to samo Jurišić, to su svi koji izađu van okvira HDZ-ove vizije hrvatskog Dodikistana.
Tesla10

#134 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Tesla10 »

Srbi i Hrvati ako ne vole ovu državu mogu fino da idu u susjedne nam države. Ovo sam već rekao ali nema veze, ponavljanje je majka znanja.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#135 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by emillio estevez »

stari grad Visegrad wrote:Bh Hrvati i BH Srbi su kroz generacije i generacije uzgajani da im je Hrvatska i Srbija draza od Bosne i Hercegovine.

U tom uzgoju su ucestvavli crkveni poglavari, roditelji, pisci, novinari i skola.

Jedino sto mi nije jasno ako vise volite te zemlje i ako misle da je tamo trava zelija, zbog ce a onda zivete u Bosni i Hercegovini?
Danas svako ima mogucnost da zivi tamo gdje ga srce vuce.
Zbog toga ne rzaumijem da ti BH Hrvati i Srbi sprecavaju napredak u zemlji u kojoj zive?? Ima li tu razuma? Mozag im se ispirao i ispirao godinama.
Te ne kontaju kako to da je Svicarska jedna od najrazvijenijih zemlja iako tu zive tri naroda, takodje i drugi primejri. To ne kontaju ni njihovi 100-godisnji pisci ni politicari ni roidtelji, jer da razumiju svijet i ekonomiju ne bi tako nakaradno ucili svoju djecu.
Nije sreca u siromastvu.

Mislim da si fulao
Barem vecinu . Da ne vole svoju drzavu da li bi zivjeli u njoj i trazili svoja prava.
Da li bi kokodakali da je ne vole.
Samo izgleda da ne vole nacin na koji trenutno funkcionira i da je misljenje barem Hrvata
Nebitno u tzv federaciji , da im drugi birali predstavnika.
:sax:
I kako Mi Hrvati sprjecavamo napredak drzave ?
almir90

#136 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by almir90 »

emillio estevez wrote: Mislim da si fulao
Barem vecinu . Da ne vole svoju drzavu da li bi zivjeli u njoj i trazili svoja prava.
Samo izgleda da ne vole nacin na koji trenutno funkcionira i da je misljenje barem Hrvata
I koja su to vaša prava ugrožena?
emillio estevez

#137 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

almir90 wrote:
emillio estevez wrote: Mislim da si fulao
I koja su to vaša prava ugrožena?
Koje je tvoje misljenje o tome.

Bore se za svoja prava .
Da li se ti brines ili boris za svoja prava?
almir90

#138 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by almir90 »

emillio estevez wrote:

Bore se za svoja prava .
Nije priča o meni, i šta ja mislim. Ti si naveo da u "tzv Federaciji" su ugrožena prava Hrvata, ja tebe pitam da da mi navedeš sva prava koja se vama uskraćuju i koja su ugrožena. Kad govoriš o nečemu, moraš detaljno objasniti.
emillio estevez

#139 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

almir90 wrote:
emillio estevez wrote:

Bore se za svoja prava .
Nije priča o meni, i šta ja mislim. Ti si naveo da u "tzv Federaciji" su ugrožena prava Hrvata, ja tebe pitam da da mi navedeš sva prava koja se vama uskraćuju i koja su ugrožena. Kad govoriš o nečemu, moraš detaljno objasniti.

Detaljno objasniti .

Kao osnovno

Da se postuje Dayton.

Ostalo ide po defaultu.
almir90

#140 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by almir90 »

I koja se prava Hrvata ugrožavaju, a spominju se u Dejtonskom mirovnom sporazumu? Očigledno da ovdje prosipaš samo prazne floskule, trebaš otići @Hafisu na instrukcije, on makar zna esej sastavit o pravima.

I kako to da predsjednik Federacije (one takozvane), koji je uvijek Hrvat dopušta tako veliko "kršenje hrvatskih prava"?
emillio estevez

#141 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

almir90 wrote:I koja se prava Hrvata ugrožavaju, a spominju se u Dejtonskom mirovnom sporazumu? Očigledno da ovdje prosipaš samo prazne floskule, trebaš otići @Hafisu na instrukcije, on makar zna esej sastavit o pravima.

I kako to da predsjednik Federacije (one takozvane), koji je uvijek Hrvat dopušta tako veliko "kršenje hrvatskih prava"?

Ne postuju se.
almir90

#142 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by almir90 »

Ti nemaš pojma o čemu pričaš, već prosipaš nekakve gluposti koje čuješ i pročitaš o "ugroženim pravima Hrvata". Da li imaš kontakta sa Hrvatima koji ne žive u Herceogovini? Da li su njihova prava ugrožena? Ah, da vi njih ne smatrate Hrvatima, jedino vi u kamenjaru dole ste "pravi i legitimni Hrvati".

Već sam ti napisao, kad hoćeš da pričaš o ugroženosti otiđi kod Hafisa nek' ti da instrukcije, on to puno bolje zna opisati, o "majorizaciji".
emillio estevez

#143 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

almir90 wrote:Ti nemaš pojma o čemu pričaš, već prosipaš nekakve gluposti koje čuješ i pročitaš o "ugroženim pravima Hrvata". Da li imaš kontakta sa Hrvatima koji ne žive u Herceogovini? Da li su njihova prava ugrožena? Ah, da vi njih ne smatrate Hrvatima, jedino vi u kamenjaru dole ste "pravi i legitimni Hrvati".

Već sam ti napisao, kad hoćeš da pričaš o ugroženosti otiđi kod Hafisa nek' ti da instrukcije, on to puno bolje zna opisati, o "majorizaciji".

Hocu tata
Odo na instrukcije
Pa se javim sa najnovijim uputama

Nismo sandzaklije da se dijelimo
Pises floskulu kojom se godinama lijecite o neljubavi Hrvata , koje dijeli
Granica
Sluzi za lijecenje vlastitih frustracija o nepostojanju prava jednog naroda za mogucnost postojanja
Samo domovine Vaseg naroda.
almir90

#144 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by almir90 »

Ja ti lijepo napišem da mi navedeš sva prava koja mi (Bošnjaci) konstantno ugrožavamo vama Hrvatima, u nedostatku argumenata ti pođeš sa napadima. Klasična priča osoba koje trube nešto, a nikad da pokažu neke jasne dokaze. I kako da se ovdje ozbiljno diskutuje, kad ti daš optužiš nekoga bez argumenata, i kad od tebe neko zahtijeva objašnjenje, ti kontriraš napadanjem.

Da si makar napisao "neće Bošnjaci da nam plaćaju nacionalistički TV program", eto ja moram navoditi primjer majorizacije. Ti ni to nisi mogao da spomeneš, a nešto bi se raspravljao. :lol:
burger_pasa

#145 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by burger_pasa »

Velkoski wrote::mrgreen:

И ЗАНЕСЕН ТОМ ЉЕПОТОМ
Ja bih formulisao, treba li BiH srbe i hrvate? Moj odgovor bi bio NE, NEVER.... Mogu ostat oni koji prihvataju zemlju tisuc ljetnu, sa glavnim seher gradom. A ostali NOGA....
Putnik ali stvarno

#146 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Putnik ali stvarno »

emillio estevez wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
emillio estevez wrote:
Pravilno bi bila.
TREBA LI BOSNJACIMA BOSNA I HERCEGOVINA BEZ SRBA I HRVATA .?
Mislim da tema treba glasiti: Treba li Bošnjacima BiH sa Srbima i Hrvatima?
:thumbup:

Onda da ih pitamo zajedno.
Da je takvo pitanje postavljeno , svim silama bi se uprlo ,
Da je upce glupost i pitat ih tako nesto.

Multi ovi oni ,pardon samo jedni. :mrgreen:

Odo popiti da se smirim.
1992 Bosna i Hercegovia se granicila sa Jugoslavijom i Hrvatskom

1992 Srbima je Jugoslavija trebala.
1992 Bosnjacima i Hrvatima Jugoslavija nije trebala.

1992 Bosna i Hercegovina je za Srbe bila izdvajanje iz Jugoslavije
1992 Bosna i Hercegovina je za Bosnjake bila izdvajanje od Srbije i Hrvatske
1992 Bosna i Hercegovina je za Hrvate bila izdvajanje iz Jugoslavije i novi front protiv Jugoslavije

2015 Bosna i Hercegovina je dobila u medjuvremenu nove komsije, granici se sasvim razlicito, sa EU i Srbijom.

Obe nove komsije BiH ni ne znaju gde su im granice, veci komsija ne zna dokle da se siri; manji komsija ne zna kako da prestane da se smanjuje.

EU trebaju Ukrajina, pa Turska, pa onda ostalo, a na samom kraju Bosna i Hercegovina
Srbija je u tranziciji 1389 - 2015 i treba joj novac.

BiH novim komsijama je previse njihovih problema i bez BiH.

BiH Jugosloveni imaju redak period od 20 godina, a da bas niko ne pretenduje na njih.
BenDover

#147 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by BenDover »

Skijaš wrote:
BenDover wrote:
Skijaš wrote:
Ogroman procenat našeg stanovništva je religiozno i vjeru smatra dijelom svog identiteta.
bingo. kad sam ja odrastao vecina ljudi su bili civilizovani, ili nadomak toga da budu civilizovani. demokratiju su shvatili kao povratak "korijenima" odnosno kao grupisanje u vjerske, primitivne, identitete. vjerovanje u bajke od prije par hiljada godina je ostavljeno zaostalim nanama i bakama. samo one neobrazovane porodice iz zabiti i malograđanskih starogradskih mahala su drzale do toga. masa djece u osnovnoj nisu ni znala svoju "nacionalnost", nije bilo potrebe da se neko "tolerise" jer nismo ni mislili da smo razliciti.

umjesto da demokratija bude to kako ljudi glasaju koliki ce nam porezi biti i gdje da se trose pare, demokratija je postala odvajanje, naglasak na razlicitost, identifikacija sa grupom u zavisnosti od toga u kojeg imaginarnog boga njihovi obicaju gledaju. ispalo je kao da odjednom imamo razlicite interese. nahuskalo se ljude jedne na druge, prefarbali nas u identitete da se prvo pokoljemo, pa onda dosli putem nevladinih i drugih organizacija da nam kazu da treba da se tolerisemo. to je bilo potrebno kako bi se javna dobra raskrcila, lakse i jeftinije privatizovala, drustvo zatupilo i feudalizovalo, pretvorilo u nemislecu masu i ovce.

shvati da su fasizam i neoliberalni kapitalizam dvije strane iste medalje i savrseno dobro funkcionisu u tandemu. politika identiteta je neoliberalni protofasisticki koncept, a religija najpagoaniji alat u tu svrhu. djeci treba objasniti da je religija smece, a ne podrzavati vjeronauku i postovati vjerske zajednice. pogledaj procenat ateista u skandinaviji, francuskoj, beneluksu i drugim civilizovanim zemljama a pogledaj kod nas i na bliskom istoku. sto vise religije to veci postotak majmuna u drzavi. i to gora zemlja.
hAZNADAR

#148 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by hAZNADAR »

AkHolic wrote:
Velikosrpstvo je bošnjačka izlika da se sačuva status quo u Federaciji,da se Hrvate još više marginalizira.
Bosnjaci nemaju razloga biti blagonakloni prema velikosrpskoj politici, - a takodjer ni prema vjernim saveznicima te politike. Mozda je na poskoku popularno praviti krscanska bratstva protiv primitivnog islamizma i izigravati odbranu europske civilizacije zdruzenim snagama,... - ali u praksi to ide malo teze.

Sto se tice marginalizacije Hrvata - iskreno se nadam da ce Bosnjaci biti na isti takav nacin marginalizirani u BiH. Da ce zastupljenost Bosnjaka u svim sektorima u odnosu na njihov broj biti istovjetan sa zastupljenosti Hrvata s'obzirom na njihov broj. Eh da je nama takve marginalizacije,...
hAZNADAR

#149 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
Alternativa je da povjerujem kako je prosječan čovjek bolesnik koji uživa u tuđoj patnji. Uzmimo za primjer insistiranje da djeca u Konjević polju, u školi u kojoj nema srpske djece, moraju učiti srpski kao maternji ? Ili recimo crkvu u dvorištu Fate Orlović ? Šta prosječan Srbin misli kada se suoči sa tim primjerima ?

- neka, neka, samo jebi turadiju lojavu

ili

- oba su slučaja dio propagandnog rata kojeg vodi SDA

?
Oficijelno i javno ovo drugo - a licno i iskreno ovo prvo.

Sve je interes. Sa moralne strane velik broj Srba osudjuje i genocid u proteklom ratu i sikaniranje povratnika danas. Ali im je ipak drago da su vlasnici te teritorije. Prica o moralu nema svrhe ovdje jer sve je interes.

BiH ne treba ni Srbima ni Bosnjacima ni Hrvatima. Razlika je samo u tome sto dva imaju alternativu a jedan nema.
Martinez_

#150 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?

Post by Martinez_ »

Tesla10 wrote:Srbi i Hrvati ako ne vole ovu državu mogu fino da idu u susjedne nam države. Ovo sam već rekao ali nema veze, ponavljanje je majka znanja.

Nemoj i treći put reći, možeš se opeći.

Image
Post Reply