Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#126 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Prema odluci Ministarstva odbrane BiH iz 2006 ???, osnovni tip puške OSBiH biće američka M16A1 kalibra 5,56x45 mm, puškomitraljezi M-60 i M-84 kalibra 7,62 mm. Osnovni tip tenka biće M60A3 američke proizvodnje s topom kalibra 105 mm i M-84 s topom kalibra 125 mm; oklopni transporter je M113 američke proizvodnje. Odlučeno je da se zadrži haubica D-30J 122 mm kao i samohodni višecevni lanser raketa APR-40 kalibra 122 mm, MB 120mm, MB 60mm. OSBiH čine tri pješadijske, brigada taktičke podrške i brigada vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, oklopni bataljon Tuzla. Vojnoobavještajni bataljon se nalazi u sastavu Brigade taktičke podrške u kasarni u Butilama – Sarajevo, kao i Vojnopolicijski bataljon, dok svaka od tri postojeće brigade u sastavu ima po jednu izviđačku četu.

Puska M16A1
Image

puskomitraljez M60
Image

Puskomitraljez M84
Image

haubica D-30J 122 mm
Image

APR-40 122mm
Image

MB 120mm
Image

MB 60mm
Image
Last edited by archi_a on 20/04/2015 15:29, edited 3 times in total.
drunken tiger

#127 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

![/quote]od njih 20 svih 20 je upalo preko stele, sto ne znaci da su svi nesposobni. ima tu momaka koji bi upali i bez stele da se bez stele moze upasti. mada treba biti posten pa reci da oni njih dole ipak naprave da na nesto lice.

helem, vojska se sasvim solidno pokazala tokom poplava. medjutim, ocekivati da OS mogu nesto uraditi u slucaju rata je infantilno, ali imaju svoj znacaj u sprecavanju libanonizacije drzave.[/quote]
U pravu si, možda sam malo i prenaglio. Ne treba umanjivati ono dobro što su uradili. Ali sama činjenica da je potrebna štela za profesionalnu vojnu službu je razlog za zabrinutost i razlog da se ih nazovem nesposobnjakovićima. Ne govorim ja samo o vojnicima nego o kompletnom sistemu oružanih snaga. Četnici marširaju uporedo s vojnicima OS BiH i niko ništa. Smijurija jedna obična od vojske. Znaš ko je vojnik u OS BiH? Onaj ko je imao sreću da ode na obuku negdje drugo, negdje van BiH (Turska, Engleska, USA i sl.) Ostalo papci i spadala. NI snijeg ne mogu lopatati teža lopata puna snijega od njih.
lajkujMe

#128 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Dosli pljuvaci da uniste i ovu temu.

Pricajte vi sta hocete za vrijeme poplava vojska je nevjerovatno pomogla ako hoces dokaz eno youtube pa gledaj klipove. Pola vojske se mobilizovala i pomagala ljudima. Nema ih dovoljno da budu na svakom centimetru razorenih podrucja. Kopnene snage su logisticki pomogle i razvozile hranu i potrepstine do ugrozenih, evakuaciju kriticnih.
Zracnim putem i pored nedostatka letjelica i goriva za iste uspjeli su neizmjerno pomoci na stotine letova svim operativnim letjelicama su uspjeli evakuisati preko 1000 ljudi i doturiti hranu, lijekove i potrebstine svima koji su to najvise trebali.

Gradili nasipe i barijere i radili na sprijecavanju razvijanja opasnih infekcionih bolesti.

Sto se tenkova tice, neka ih mozda su stari ali su itekako dovoljni protiv neprijatelja a nasi neprijatelji su u regionu prvenstveno mislim na Srbiju kojoj je vojska u kolapsu. Glavni neprijatelji nasih tenkova su Srbijanski M84 i T55 i portabilna protivoklopna sredstva koji se u vecoj mjeri mogu neutralizovati ovim:

Image

Nije toliko skupo opremiti nase tenkove ovim.

Opet pitanje ima li iko informacije da li nasi tenkisti uopste voze tenkove, je li iko ko mozda zivi blizu skladista vidio/cuo ikada da je tenk vozio po kasarni makar?

I sta je s PVO? Ne govorim i PAT'ovima nego nesto malo sofisticiranije jel jos uvijek imamo one SA-6 (2k12 Kub) baterije?
Edit: Prema wikipediji imamo 20? Cega baterija?

ps. da nam je neprijatelj Rusija, Amerika ili Nato ili Turska da ne znam koliko dobre momke imamo i ulaganja u tehniku govorimo o zemljama s stotinama miliona stanovnika i daleko vecom ekonomskom moci i tu ne moze nista pomoci osim saveza. Mogli bi mi mozda s supermodernom vojskom izdrzati koju sedmicu i to je to poklopili bi nas.
SmokingMan

#129 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SmokingMan »

Ovi tenkovi i nisu toliko loša skalamerija,ali za današnje moderne standarde su daleko ispod norme.M60A3 je izašao iz upotrebe prije gotovo 20 godina.Mogli su nam koji izgrebani Abrams donirati.Ovakva vojska je zaslužila bolju opremu...
archi_a

#130 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Pokusao sam da nadjem nesto o protiv-vazdusnoj odbrani i pravo malo informacija ima. Da li je to tajna,nemam blage ali nema ni slika. :| (uspio sam iskopati samo jednu, napravljenu u Sarajevu).
Sada cu staviti model raketnog sistema koji bi trebalo da je u funkciji. Ovu sliku iz Sa. stavim naknadno, na radnom sam mjestu. :D
Radi se o raketnom sistemu 2k12 KUB. Navodno imamo vise lansirnih vozila u kompletu sa radarom P40. Pravo je tesko bilo doci do ove info. Ako neko ima vise informacija bilo bi lijepo da napise. Lp

raketni sistem 2k12 KUB
Image

2k12 KUB i radar P40
Image
drunken tiger

#131 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

SmokingMan wrote:Ovi tenkovi i nisu toliko loša skalamerija,ali za današnje moderne standarde su daleko ispod norme.M60A3 je izašao iz upotrebe prije gotovo 20 godina.Mogli su nam koji izgrebani Abrams donirati.Ovakva vojska je zaslužila bolju opremu...
<in donacija we trust!! Eto vojske i jada tenk jedan ne mogu da kupe. I o kakvoj vojsci pričamo?!
Klavikula

#132 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

drunken tiger wrote:!
od njih 20 svih 20 je upalo preko stele, sto ne znaci da su svi nesposobni. ima tu momaka koji bi upali i bez stele da se bez stele moze upasti. mada treba biti posten pa reci da oni njih dole ipak naprave da na nesto lice.

helem, vojska se sasvim solidno pokazala tokom poplava. medjutim, ocekivati da OS mogu nesto uraditi u slucaju rata je infantilno, ali imaju svoj znacaj u sprecavanju libanonizacije drzave.[/quote]
U pravu si, možda sam malo i prenaglio. Ne treba umanjivati ono dobro što su uradili. Ali sama činjenica da je potrebna štela za profesionalnu vojnu službu je razlog za zabrinutost i razlog da se ih nazovem nesposobnjakovićima. Ne govorim ja samo o vojnicima nego o kompletnom sistemu oružanih snaga. Četnici marširaju uporedo s vojnicima OS BiH i niko ništa. Smijurija jedna obična od vojske. Znaš ko je vojnik u OS BiH? Onaj ko je imao sreću da ode na obuku negdje drugo, negdje van BiH (Turska, Engleska, USA i sl.) Ostalo papci i spadala. NI snijeg ne mogu lopatati teža lopata puna snijega od njih.[/quote]
OS drzavna firma ko i svaka druga. kako ti treba stela da upadnes u telekom, opstinu, komunalno, klinicki... tako ti treba i za vojsku. a ekonomska situacija je takva da pravnik, ekonomista... silom prilika moraju traziti posao pa cak i u OS. navala velika, mjesta relativno malo. ko ima stelu prolazi ko nema jbg. dzaba mu sto je dobar.

nazalost, ali to je tako.

sto se kadra tice, vjeruj mi imas ti ljudi koji su skolovani samo u BiH a imaju znanje da padnes na guzicu kad ih slusas. opet imas ljudi kojima dvije nacrtane ovce ne bi dao da cuvaju. mada recimo nasi ljudi se haman po pravilu dobro pokazu u mirovnim misijama i doguraju do visokih pozicija, iskljucivo na osnovu svog rada i svojih sposobnosti, jer eventualnih pogodnosti nemaju.

u principu ima svega, od vrhunskog do katastrofalnog.
archi_a

#133 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Druze, hajde bolan popusti malo. Razumijemo, ne vjerujes, ne volis, ne svidja ti se etc. Uredu je. Nemoj vise molim te.
SmokingMan

#134 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SmokingMan »

Sa ovakvim državnim uređenejm i nećemo nikada biti u stanju priuštiti sebi,makar jedan.
lajkujMe

#135 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Sto se Kub'a tice Srbi su tokom rata u BIH uspjeli oboriti 1 F-16 (film po tom sniman) i jedan Helikopter Mi-17 u kojem je bio ministar Irfan Ljubajankic (ma da nisam siguran jesu li ga ovi nas srbi oborili ili ovi iz Hrvatske).

Ako moze oboriti F-16 onda je za nase uslove dobar jer opet glavna prijetnja nam je Mig-21, Mig-29 i oni Galebovi :D
Tesla10

#136 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Holandija ima daleko snažniju vojsku od naše, a manja je država od naše države i daleko mirnije susjede ima nego mi. Kad oni imaju opet oko 350 borbenih aviona tipa F-16, nama bi trebalo jedno 600 minimalno kako bi se mogli braniti od agresora u budućnosti (zna se na koga se ovo prvenstveno odnosi).

Što se tiče PVO-a trebali bi uzeti jedno 10 komada S-500 sistema od Rusa. Normalno ne znam da li bi nam ih prodali. A ako ne bi njih onda bi vjerovatno S-400 ili S-300 bili spremni da daju. Kako god ovo bi nam trebalo biti must have.

Tenkovi. Uzeti jedno 300-400 komada tenkova od Rusa ili Amerikanaca. Mogu i francuski ali i izraelski tenkovi, međutim ako hoćemo najbolje trebamo uzimati od najboljih.

Helikopteri nam također trebaju. Ovo što sada imamo ne valja ni malo. Oni lete, ali opet i moj komšija od 94 godine hoda što ne znači da može i trčati. Pod hitno kupiti 30-40 jurišnih helikoptera i jedno 50 transportnih helikoptera. Opet najbolje je da ih od najjačih nabavimo.

Ovdje bih da stanem sad za sad, jer tema je široka a sad mi se baš više i ne piše dugo.
Ludzak

#137 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Ludzak »

AA kakvo mišljenje čovjek treba da ima prema OSBiH kad jedan dio ide na doček Daria Kordića, a drugi dio ide na četnička okupljanja ?? To za vrijeme poplava je zahvalno, ali ne daj bože rata. :(
Juliuscezar

#138 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

U slucaju nekog sukoba vise bi se nasi iznenadili onim sto posjeduju neko neprijatelj, barem koliko ja vidim po dostupnosti informacija.

@Tesla fino to izgleda na papiru ali kod nas ne moze dalje od papira stici, mozda cak ni do papira
Tesla10

#139 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

S-500 je dole na fotografiji.

Image
junior3

#140 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by junior3 »

Mislim da su S-500 prodali samo kinezima, a BiH ne bi prodali ni S-300.
Tesla10

#141 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Te ova jedna bebica...

Image
Klavikula

#142 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

dakle, nas budzet je 290 i koji milion KM-ova. od toga preko 80% otpada na plate i naknade. muku mucimo da remontujemo dva tri helikoptera godisnje, a vi pricate o Abramsima, S-500 i kojekakvim cudima. nemojte kvariti temu bezveze.
lajkujMe

#143 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Tesla10 wrote:Holandija ima daleko snažniju vojsku od naše, a manja je država od naše države i daleko mirnije susjede ima nego mi. Kad oni imaju opet oko 350 borbenih aviona tipa F-16, nama bi trebalo jedno 600 minimalno kako bi se mogli braniti od agresora u budućnosti (zna se na koga se ovo prvenstveno odnosi).

Što se tiče PVO-a trebali bi uzeti jedno 10 komada S-500 sistema od Rusa. Normalno ne znam da li bi nam ih prodali. A ako ne bi njih onda bi vjerovatno S-400 ili S-300 bili spremni da daju. Kako god ovo bi nam trebalo biti must have.

Tenkovi. Uzeti jedno 300-400 komada tenkova od Rusa ili Amerikanaca. Mogu i francuski ali i izraelski tenkovi, međutim ako hoćemo najbolje trebamo uzimati od najboljih.

Helikopteri nam također trebaju. Ovo što sada imamo ne valja ni malo. Oni lete, ali opet i moj komšija od 94 godine hoda što ne znači da može i trčati. Pod hitno kupiti 30-40 jurišnih helikoptera i jedno 50 transportnih helikoptera. Opet najbolje je da ih od najjačih nabavimo.

Ovdje bih da stanem sad za sad, jer tema je široka a sad mi se baš više i ne piše dugo.
Gdje ti zivis? :-) :-)

To sto si ti naveo je sve glanc ali odakle nam pare za to i za sta ce nam? Nama treba dovoljno jaka vojska da nase potencijalne neprijatelje zastrasi od moguceg napada. Ovo sto si ti nabrojao ne da je van svake pameti nego je dovoljno da se odbranimo od citavog NATO'a totalno nepotrebno.

Rusi S-300 bi i mozda prodali a kako ja znam 6 baterija koje je Iran narucio kostaju 3,5 milijardi dollara, ali S-400 i S-500 nikada to ne daju nikome osim najvecim prijateljima Moskve i tada cak za masne pare.

Necemo najbolje tenkove nego ono sto imamo treba modernizovati malo.

Za helikoptere se slazem :D Sve helikoptere koje sad imamo trebaju se rementovati i modernizirati. Treba kupiti jos Mi-8 i to najvise njih, jeftini su, jeftini su za odrzavanje, cvrsti i kvalitetni i najbolje su za nas.
Jurisni helikopteri pa ne znam ako ce se to kupovati onda Cobre ali samo 6-7 komada.

Ali sve ovo je opet van pameti jer je budzet za odbranu 300 miliona km a veliki dio toga ide na plate i tekuce odrzavanje vojske.

I Holandija nije manja od nas odkud ti to, imaju 16 miliona stanovnika to je skoro 5 puta vise od nas, oni su takodjer bogata zemlja i imaju dovoljno love da odrzavaju takvu vojsku. A imaju je jer su ispali teske pizde u I i II svjetskom ratu gdje su pokoreni oba puta za koji dan bez ispaljenog metka.
archi_a

#144 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Sarkazam je cudo..... :D Nema veze. Dobro dosli su i takvi na forumu. A da budemo iskreni, ne mozemo im ni zabraniti. Pa, dobro nam dosli i lijepo se osjecajte.
Klavikula

#145 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

5 baterija S-300 koje je Iran narucio kostaju ukupno oko 800 miliona dolara. to dodje ravno petogodisnji budzet BiH za odbranu :D

S-500 se ocekuje da ce postati operativan do 2020 :D

sad vidjeh da pisete i o jurisnim helikoperima. BiH se odrekla takve vrste naoruzanja. svi borbeni helikopteri koje smo posjedovali su prenamijenjeni za neborbene misije.
junior3

#146 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by junior3 »

A gdje bas m16a1 da bude osnovna puska, moguce da je zapala koja iz Vijetnama ovde. :D

Moje misljenje je da je m70 dosta bolja od nje.
Tesla10

#147 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

lajkujMe wrote:
Tesla10 wrote:Holandija ima daleko snažniju vojsku od naše, a manja je država od naše države i daleko mirnije susjede ima nego mi. Kad oni imaju opet oko 350 borbenih aviona tipa F-16, nama bi trebalo jedno 600 minimalno kako bi se mogli braniti od agresora u budućnosti (zna se na koga se ovo prvenstveno odnosi).

Gdje ti zivis? :-) :-)

To sto si ti naveo je sve glanc ali odakle nam pare za to i za sta ce nam? Nama treba dovoljno jaka vojska da nase potencijalne neprijatelje zastrasi od moguceg napada. Ovo sto si ti nabrojao ne da je van svake pameti nego je dovoljno da se odbranimo od citavog NATO'a totalno nepotrebno.

Rusi S-300 bi i mozda prodali a kako ja znam 6 baterija koje je Iran narucio kostaju 3,5 milijardi dollara, ali S-400 i S-500 nikada to ne daju nikome osim najvecim prijateljima Moskve i tada cak za masne pare.

Necemo najbolje tenkove nego ono sto imamo treba modernizovati malo.

Za helikoptere se slazem :D Sve helikoptere koje sad imamo trebaju se rementovati i modernizirati. Treba kupiti jos Mi-8 i to najvise njih, jeftini su, jeftini su za odrzavanje, cvrsti i kvalitetni i najbolje su za nas.
Jurisni helikopteri pa ne znam ako ce se to kupovati onda Cobre ali samo 6-7 komada.

Ali sve ovo je opet van pameti jer je budzet za odbranu 300 miliona km a veliki dio toga ide na plate i tekuce odrzavanje vojske.

I Holandija nije manja od nas odkud ti to, imaju 16 miliona stanovnika to je skoro 5 puta vise od nas, oni su takodjer bogata zemlja i imaju dovoljno love da odrzavaju takvu vojsku. A imaju je jer su ispali teske pizde u I i II svjetskom ratu gdje su pokoreni oba puta za koji dan bez ispaljenog metka.
Kao prvo mi para imamo, za to se ne brinem :) (Bosna srebrena, Bosna zlatna).

Drugo, ovo gore kad sam pisao želio sam samo da istaknem koliko ima nelogičnih stvari u vezi naše države i recimo evo Holandije.

Normalno da nam treba mnogo manje aviona, tenkova i ovih helikoptera nego što je gore napisano (ali opet i više nego je dovoljno da u slučaju trojne agresija od strane naših susjeda budemo u stanju da im nanesemo apsolutne poraze). Ali eto, želio sam samo da ukažem na neke stvari :D .

I još nešto. Trebali bi da imamo oko 800.000 vojnika u rezervi. Možda malo više. Sposobnih, opremljenih do zuba oružjem, kako se nikada, nikada ne bi više dogodila Srebrenica, Tomašica, Prijedor i druga stratišta.

:bih: :bih: :bih: .
archi_a

#148 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

junior3 wrote:A gdje bas m16a1 da bude osnovna puska, moguce da je zapala koja iz Vijetnama ovde. :D

Moje misljenje je da je m70 dosta bolja od nje.
Imas m70 u rezervi. 10-tine hiljada. :-D
Tesla10

#149 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tesla10 »

Holandija je teritorijalno manja od naše države. Na ovo sam mislio.
ins

#150 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

drunken tiger wrote:
ins wrote:Mogao ih je vidjeti na terenu i za vrijeme poplava, ali nije stigao od vremena provedenog pljuvajuci po forumima, udobno zavaljen na kaucu! :run:
Nisam ih vidio na terenu za vrijeme poplava jer sam bio na terenu za vrijeme poplava i pomagao i izvlačio narod. Jedino što sam vidio da su uradili je to da su vozali Bakira da vidi kakve su poplave. Vojska nam je smiješna!! Tragikomična. Teško onome koga ovi budu branili.
Da si za vrijeme poplava bilo gdje maknuo sa svog kauča, ne bi pričao priču koju sada pričaš :run:

Tipični troll :-)
Post Reply