13. godišnjica od osnivanja Armije Republike BIH

Post Reply
trtmrt

Post by trtmrt »

:-)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

stickitout wrote:
Nenadv24 wrote:
Petrovic wrote:Potpuno se slazem sa Nobilom kada kaze da je Hrvatska izvrsila agresiju. Pravno,politicki i vojno su izvrsili agresiju a veoma sam ljut na neke u Hrvatskoj koji se eto dice sa ponosom kako njihova vojska nikad nije prelazila granice susjednih zemalja. :-)
Ociti primjer je Bosna i Hercegovina a isto su to cinile i Ustase kada im je isto cilj bio da stvore nezavisnu Hrvatsku koja bi poduhvatala BiH,vojvodinu, Crnu Goru itd. :shock:
Pa ne trebaju Anto Nobilo, Vesna Pusić i novinari Ferala da nam to govore jer je to očito samo ne znam dokle će to Mesić poricati i kada će gospoda u Sarajevu to priznati. Kada je Mesić došao na vlast posjetio je i Mostar i izjavio kako se on nema za šta ispričavati jer on nema veze s HDZ-om i Tuđmanom. Netačno, Mesić je bio u Tuđmanovoj vladi do 1994 a rat u BiH je uveliko trajao.
Ma vidi ti molim te papirnih demokrata, dajete si za pravo da spominjete Hrvatsku agresiju na BiH a o JNA ni rijeci!!!! Daj ba stvarno serete!!!! Nenade opet ti negiras postojanje zla u svojim redovima. Gospodo, budite bar malo realni.....ima li za to muda ili ce te se uvijek praviti blesavi. Nije ni cudo onda sto Srbe i smatraju blesavim.

Nenade jesi ovo raju zvao na forum? pazi da ne osjedis!!!! :D :D :D

Ja nigdje nisam spominjao da JNA 1992 nije prelazila državnu granicu.

Hrvatska ju je takođe prelazila i to još 1992.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

trtmrt wrote:
Kotromanic wrote:Prema riječima svjedoka, Milošević je tvrdio da je "BiH i onako vještačka Titova tvorevina i da ne može opstati",
pa evo, kako se vidi nije puno ni pogrijesio, mislis li da bi opstala da nije diktatora iz EU?
Mislim da bi opstala da nije bilo dogovora Milošević-Tuđman o podjeli BiH. Naši susjedi (Srbija i RH) zadojeni mržnjom, odgajani u guslarsko-nomadskom duhu nikada neće znati praviti razliku između primitivizma i čaršije. Kao što Tolstoj reče, voli se ono što se razumije, a ja bih dodao da se mrzi ono što se ne razumije, barem u slučajevima veliko-Srba i veliko-Hrvata, pa zato ni ne čudi tvoja konstatacija, ili divljenje Balkanskom kasapinu, jer gusle nikada nisu dostigle nivo akorda, još uvijek to je za njih misaona imenica, što se najbolje vidjelo na današnji dan u vrijeme polaganja temeljca za porušenu džamiju Ferhadiju (koju srušiše Srbi zajedno sa svim ostalim džamijama, njih hiljadu i po), kada je horda divljaka ubila čovjeka pred desetinama kamera, ambasadora i novinskih ekipa.
trtmrt

Post by trtmrt »

Kotromanic wrote: Mislim da bi opstala da nije bilo dogovora Milošević-Tuđman o podjeli BiH. Naši susjedi (Srbija i RH) zadojeni mržnjom, odgajani u guslarsko-nomadskom duhu nikada neće znati praviti razliku između primitivizma i čaršije. Kao što Tolstoj reče, voli se ono što se razumije, a ja bih dodao da se mrzi ono što se ne razumije, barem u slučajevima veliko-Srba i veliko-Hrvata, pa zato ni ne čudi tvoja konstatacija, ili divljenje Balkanskom kasapinu, jer gusle nikada nisu dostigle nivo akorda, još uvijek to je za njih misaona imenica, što se najbolje vidjelo na današnji dan u vrijeme polaganja temeljca za porušenu džamiju Ferhadiju (koju srušiše Srbi zajedno sa svim ostalim džamijama, njih hiljadu i po), kada je horda divljaka ubila čovjeka pred desetinama kamera, ambasadora i novinskih ekipa.
trtmrt

Post by trtmrt »

Nenadv24 wrote: Ja nigdje nisam spominjao da JNA 1992 nije prelazila državnu granicu.

pa sta, jel mozda napadala beograd ili novi sad ili banjaluku? u cemu je problem? :zzzz:
Kotromanic

Post by Kotromanic »

trtmrt wrote:
Kotromanic wrote: Mislim da bi opstala da nije bilo dogovora Milošević-Tuđman o podjeli BiH. Naši susjedi (Srbija i RH) zadojeni mržnjom, odgajani u guslarsko-nomadskom duhu nikada neće znati praviti razliku između primitivizma i čaršije. Kao što Tolstoj reče, voli se ono što se razumije, a ja bih dodao da se mrzi ono što se ne razumije, barem u slučajevima veliko-Srba i veliko-Hrvata, pa zato ni ne čudi tvoja konstatacija, ili divljenje Balkanskom kasapinu, jer gusle nikada nisu dostigle nivo akorda, još uvijek to je za njih misaona imenica, što se najbolje vidjelo na današnji dan u vrijeme polaganja temeljca za porušenu džamiju Ferhadiju (koju srušiše Srbi zajedno sa svim ostalim džamijama, njih hiljadu i po), kada je horda divljaka ubila čovjeka pred desetinama kamera, ambasadora i novinskih ekipa.
a patetike :D :D :zzzz:
kao što rekoh, akord je za njih misaona imenica...
trtmrt

Post by trtmrt »

:)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

trtmrt wrote:
Nenadv24 wrote: Ja nigdje nisam spominjao da JNA 1992 nije prelazila državnu granicu.

pa sta, jel mozda napadala beograd ili novi sad ili banjaluku? u cemu je problem? :zzzz:
Od Mostara su napravili Hirošimu.
rei

Post by rei »

trtmrt wrote:
Kotromanic wrote: kao što rekoh, akord je za njih misaona imenica...
ma nema vi ste najpoznatiji glazbenici, i mozart je bio musliman samo to nije znao, roditelji ga zeznuli. pise to i u kuranu!

a covjeka pun mrznje i dosao da "razgovara" :lol:
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Prvu i najvažniju formulaciju, ideja Velike Srbije dobija u djelu srbijanskoga ministra Ilije Garašanina "Načertanije", nastalom 1844. Esencijalno, radi se o planu promocije srpskoga imena, kulture i nacionalnoga identiteta, te u čekanju pogodnoga trenutka da bi se stvorilo moćno srpsko carstvo. Neki od citata to ilustriraju:

«Srpska država koja je već srećno počela, no koja se rasprostirati i ojačati mora, ima svoj osnov i temelj tvrdi u carstvu srpskom 13-ga i 14-ga stoljetija i u bogatoj i slavnoj srpskoj istoriji. Po istoriji ovoj zna se da su srpski carevi počeli bili grčkom carstvu mah otimati i skoro bi mu konac učinili te bi tako na mesto propadšeg istočno-rimskog carstva srbsko-slavensko carstvo postavili i ovo naknadili...... Nova srbska država na jugu podavala bi Evropi sve garancije da ce ona biti vrsna i krepka država i koja će se moći među Austrijom i Rusijom održati..... Da bi se narod katoličeskog ispovedanija od Austrije i njenog upliva odvraćali i Srbiji većma priljubili nužno je na to osobito vnimanije obraćati. Ovo bi se najbolje postići moglo posredsvom fratera ovdašnjih, između kojih najglavnije trebalo bi za ideju sojedinjenja Bosne sa Srbijom zadobiti..»

Obratite pažnju na broj boldiranih riječi.
trtmrt

Post by trtmrt »

:)
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Među prominentnijim intelektualcima koji su oblikovali novi velikosrpski projekt bili su uglavnom pisci, ekonomisti, historičari, filozofi i politolozi: Dobrica Ćosić-Gedža, Ljubomir Tadić (otac sadašnjega predsjednika Srbije), Mihailo Marković, Dejan Medaković, Antonije Isaković-Lule, Miodrag Bulatović-Bule, Milorad Ekmečić, Zagorka Golubović, Kosta Mihailović, Vojislav Koštunica (sadašnji premijer Srbije), Radmilo Marojević, ...

Najznačajniji dokument koji potječe iz toga razdoblja je tzv. "Memorandum SANU", tj. šapirografirani tekst nacionalno-političkoga projekta iz 1986. Osnovne teze Memoranduma su:

* SFRJ kao «tamnica srpskoga naroda»;
* Srbi potlačeni i izvrgnuti denacionalizaciji i eksploataciji;
* Granice među republikama umjetne tvorevine koje su iscrtali dominantni hrvatski i slovenski komunisti, kao i njihovi srpski anacionalni poslušnici.

Te teze su bile u opticaju posebno nakon razmaha pansrpskog mitingaškoga pokreta. Velikosrpski pokret opisan u tekstu akademika Dušana Bilandžića, koji su organizirale srpske naučne i kulturne grupe stalno je podgrijavao situaciju u zemlji, no nije uspio preoblikovati Jugoslaviju- sve dok Slobodan Milošević, na valu masovnih srpskih mitinga , nije zasjeo na čelo srbijanskih komunista i nizom različitih mjera (mitinzi, partijski pučevi, policijsko nasilje,..) srušio vodstva vojvođanskih i crnogorskih komunista, te nasilno ponovo «inkorporirao» Kosovo u Srbiju, kao pokrajinu bez realne autonomije. To je, uz glumljenu neutralnost JNA koja je mogla zavarati samo slijepce, bio snažan korak prema pretvaranju Jugoslavije u Veliku Srbiju.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Kotromanic wrote:Prvu i najvažniju formulaciju, ideja Velike Srbije dobija u djelu srbijanskoga ministra Ilije Garašanina "Načertanije", nastalom 1844. Esencijalno, radi se o planu promocije srpskoga imena, kulture i nacionalnoga identiteta, te u čekanju pogodnoga trenutka da bi se stvorilo moćno srpsko carstvo. Neki od citata to ilustriraju:

«Srpska država koja je već srećno počela, no koja se rasprostirati i ojačati mora, ima svoj osnov i temelj tvrdi u carstvu srpskom 13-ga i 14-ga stoljetija i u bogatoj i slavnoj srpskoj istoriji. Po istoriji ovoj zna se da su srpski carevi počeli bili grčkom carstvu mah otimati i skoro bi mu konac učinili te bi tako na mesto propadšeg istočno-rimskog carstva srbsko-slavensko carstvo postavili i ovo naknadili...... Nova srbska država na jugu podavala bi Evropi sve garancije da ce ona biti vrsna i krepka država i koja će se moći među Austrijom i Rusijom održati..... Da bi se narod katoličeskog ispovedanija od Austrije i njenog upliva odvraćali i Srbiji većma priljubili nužno je na to osobito vnimanije obraćati. Ovo bi se najbolje postići moglo posredsvom fratera ovdašnjih, između kojih najglavnije trebalo bi za ideju sojedinjenja Bosne sa Srbijom zadobiti..»

Obratite pažnju na broj boldiranih riječi.
Znamo za to ne trebaš ponavljati nego reci mi jesi li se razočarao odgovorom Bojana Kostreša (člana jedne minorne stranke čija je popularnost 5%) o pašaluku.
digger

Post by digger »

ErrorNo1 (citat oko komentara Fair Life):
Cilj je omalovazavanje borbe BH gradana za multietnicku BIH kroz prezentovanje ARMIJE BIH kao stranacke (evo ti to jasno imputira u prethodnom postu), kao nacionalne, kao vjerske i slicnih gluposti. Naravno likovi poput njega nisu ni vidjeli Armije BIH, mada ne sumnjam da su i da sada gaje simpatije pa i veze sa nekim drugim armijama...

Cilj je nastavak borbe protiv Bosne kao ideala i na zalost pustog ostrva multietnicnosti u regionu. Cilj je potkopavanje bilo kakvog uspjeha Bosnjaka u svom vlastitom opstanku ali i razvoju kroz opstrukciju tema ala Armija BIH, ratni uspjeh-cudo Bosanskog otpora, koridor 5, ekonomski napredak i sl. a sa ublehama ala korupcija, Islamska zajednica, SDA, Alija r.a., dzihad, mudzahidi...

Sve u svemu proziran i bijedan pokusaj istih onih koji su u ratu sa nestrpljenjem cekali novo javljanje majstora novinarstva Dzoge i Sagolja...

Najprije, sta i koliko ti znas o Fair Life? Sta znas o tome sta je ili sta nije ucinio za BH?

Po cemu kritikovati postavu linkova sa dodatnim materijalima koji daju kompletnu sliku armije BH? Armija je bila dobra i znala je zasto se bori, i ucinila je najbolje sto se moglo u skoro nemogucim uslovima. To su cinjenice.

Ali, nigdje u svijetu nema savrsene armije jer nema ni savrsenog rata. Takve armije nije imao ni Tito, ni Alija. Zato nema razloga da ne velicamo uspijehe i kritikujemo propuste. Ako valja nauciti nesto iz svega, ne treba se zanositi samo glorificiranjem uspijeha, a istovremeno sakrivati greske.

Interesantno je napomenuti da na jos aktivne teme oko Tita (pro i kontra), naslo se dosta kriticara Tita i njegove armije oko gresaka i navodnih zlocina koje je ista pocinila. Zasto onda biti pogodjen kada se danasnja armija prikazuje u stvarnom svijetlu? Dupli standard.

I bogati Error, postedi nas tvojih komentara u vidu parola: Cilj je omalovazavanje borbe BH gradana za multietnicku BIH kroz prezentovanje ARMIJE BIH kao stranacke... Kakav bullshit!
Maximilijan Pegasus

Post by Maximilijan Pegasus »

Armija BiH je iznikla iz naroda, oslobodilacka armija Republike BiH. Nazalost srpski agenti, dovedeni na vlast u RBiH neposredno prije pocetka agresije, pokusali su od te armije napraviti "vjersku armiju" i tako dati propagandnu prednost/opravdanje Milosevicu i Tudjmanu za agresiju na RBiH.

Opasniji je jedan izdajnik od stotinu bataljona, a mi smo ih imali i imamo ih i danas u vrhu vlasti dejtonske BiH. Od Fikreta Abdica, Nijaza Durakovica do Alije Izetbegovica, Harisa Siljadjica, Zlatka Lagumdzije, Adnana Terzica...sve go izdajnik. Dobro je od Bosne ista i ostalo, pored njih.
Fair Life

Post by Fair Life »

SD-6 wrote:...ne naprduj zlaje ti. :oops: ..covjek koji se poziva na Dane i S.B kao na svetu knjigu :shock: zasluzuje samo sazaljenje.. :zzzz:
Pozvacu se na Aliju Izetbegovica da bi i tebi bilo po volji.

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

- "Niko ne moze zatvarati oci pred cinjenicom da je etnicka podjela vec izvrsena" (I.A. izjava u septembru 1993. suprotna "Platformi Predsjednistva" /poziv gradjanima na odbranu cjelovite BiH/ s pocetka 1992.i Ustavu RBiH, donesenim rezolucijama UN-a koje definiraju situaciju u RBiH kao agresiju, te suprotno vazecim medunarodnim konvencijama o neprihvatanju promjena granice silom). Ovim se A. Izetbegovic prikljucuje osnovnoj strategiji neprijatelja Bosne - pretvaranju svake nove dostignute pozicije agresora u osnovicu buducih pregovora o Bosni.

-"Boricemo se dok ne oslobodimo sve opstine sa vecinskim bosnjacko-muslimanskim stanovnistvom po popisu iz 1991." A.I. time direktno krsi Ustav republike BiH na koji je svojevremeno polozio zakletvu. KZ BiH sankcionira kao tesko krivicno djelo sve one po stupke i radnje koje ugrozavavaju suverenitet i cjelovitost drzave, RBiH. A.I. upravo to cini, iscrtavajuci zajedno sa Karadzicem i Bobanom granice novih triju drzava na teritoriji suverene RBiH, ciji je on, kojeg li paradoksa, Predsjednik Predsjednistva.

- "Banju Luku ne mozemo osloboditi jer nemamo snage". Ova Izetbegoviceva misao iz Novembra 1993. u Zenici mnogo je jasnija u kontekstu druge njegove misli iz Zeneve u januaru 1993: "Bijeljenu ne mozemo traziti jer tamo vise nema Muslimana". Svaki musliman bi citirao Kur'an i rekao: Istjerajte ih odakle su vas istjerali; nijedan drzavnik ne bi prihvatao fakticko stanje umjesto drzavnog subjektiviteta, a svaki normalan covjek ne bi rusio moral ljudi i boraca od kojih je vecina iz okupiranih krajeva i nakon genocida takvim izjavama prakticno cestitao krvniku i samim tim prizivao da se genocid nastavi. Tim izjavama Izetbegovic je gotovo direktno poslao signal cetnicima koji se moze definirati na slijedeci nacin: Sto god cetnici/JNA osvoje genocidom i ratnim zlocinima, bice im na medjunarodnim dokumentima potpisano rukom Alije Izetbegovica. Preostaje samo pitanje:Zar iko misli da bi cetnici ikada odbili ovaj dodatni poziv ?!
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Kotromanic wrote:
trtmrt wrote:
Kotromanic wrote:Prema riječima svjedoka, Milošević je tvrdio da je "BiH i onako vještačka Titova tvorevina i da ne može opstati",
pa evo, kako se vidi nije puno ni pogrijesio, mislis li da bi opstala da nije diktatora iz EU?
Mislim da bi opstala da nije bilo dogovora Milošević-Tuđman o podjeli BiH. Naši susjedi (Srbija i RH) zadojeni mržnjom, odgajani u guslarsko-nomadskom duhu nikada neće znati praviti razliku između primitivizma i čaršije. Kao što Tolstoj reče, voli se ono što se razumije, a ja bih dodao da se mrzi ono što se ne razumije, barem u slučajevima veliko-Srba i veliko-Hrvata, pa zato ni ne čudi tvoja konstatacija, ili divljenje Balkanskom kasapinu, jer gusle nikada nisu dostigle nivo akorda, još uvijek to je za njih misaona imenica, što se najbolje vidjelo na današnji dan u vrijeme polaganja temeljca za porušenu džamiju Ferhadiju (koju srušiše Srbi zajedno sa svim ostalim džamijama, njih hiljadu i po), kada je horda divljaka ubila čovjeka pred desetinama kamera, ambasadora i novinskih ekipa.

Ako si ti "ljubavlju" zadojen...

meni je drago sto ja nisam :oops:
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Maximilijan Pegasus wrote:Armija BiH je iznikla iz naroda, oslobodilacka armija Republike BiH. Nazalost srpski agenti, dovedeni na vlast u RBiH neposredno prije pocetka agresije, pokusali su od te armije napraviti "vjersku armiju" i tako dati propagandnu prednost/opravdanje Milosevicu i Tudjmanu za agresiju na RBiH.

Opasniji je jedan izdajnik od stotinu bataljona, a mi smo ih imali i imamo ih i danas u vrhu vlasti dejtonske BiH. Od Fikreta Abdica, Nijaza Durakovica do Alije Izetbegovica, Harisa Siljadjica, Zlatka Lagumdzije, Adnana Terzica...sve go izdajnik. Dobro je od Bosne ista i ostalo, pored njih.
Armija BIH je bila vojska bosnjackog naroda!

pa ljudi nemojte sami sebe da lazete, pa to nije bila moja armija

a i ja sam gradjanin,pardon( seljak) BIH!
Fair Life

Post by Fair Life »

Oficir s puzom wrote:Armija BIH je bila vojska bosnjackog naroda!

Jasno je da nije bila tvoja.

Tvoja armija je bila cetnicka.

PS__Ne prodaji muda pod bubrege... dosta je vise.
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Fair Life wrote:
Oficir s puzom wrote:Armija BIH je bila vojska bosnjackog naroda!

Jasno je da nije bila tvoja.

Tvoja armija je bila cetnicka.

PS__Ne prodaji muda pod bubrege... dosta je vise.

Oni koji ruse i pale(Neroni) nisu moja vojska, a palili su i bosnjacka armija
i srpska i hrvatska....

Ja palio nisam ja sam moj dom cuvao, i sacuvao!
JBT

Post by JBT »

Ma jah. Ko jedan tipican nacista u odbrani Berlina. Koji nije, mozda, isao po Rusiji i cinio genocid, ali koji je ipak bio pripadnik masinerije koja je to radila.
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

JBT wrote:Ma jah. Ko jedan tipican nacista u odbrani Berlina. Koji nije, mozda, isao po Rusiji i cinio genocid, ali koji je ipak bio pripadnik masinerije koja je to radila.
jah.. stereotipi...
dobre bosnje i losi srbi...

ne pije ta prica vise vode jarane...

svi su zlo cinili!
neki mozda vise (srbi) ali i bosnjaci nisu mnogo zaostajali...
ani braca croati...
ma jebo ja balkan!
JBT

Post by JBT »

Nemas razloga da se srdis. Cinjenica je da si bio seraf u masini koja je pocinila genocid i etnicko ciscenje, najvecih razmjera poslije drugog svjetskog rata. Cinjenica je da je ta strana bombardovana od ostatka svijeta. Cinjenica je da se vodjama te strane sudi u Haag-u zbog pocinjenih nedjela kao sto se nacistima sudilo u Ninbergu.
Tebi se nece suditi. Nigdje. Kao sto se nije sudilo vojnicima nacisticke vojske. Ali....
Ti bivsi nacisticki vojnici su se suocili sa sitinom i osudili su ta nedjela. Onako, ljudski, iz srca. I oprosteno im je. Jer su morali ici tim putem u to vrijeme. Pogresnim putem, kojeg su kasnije jednodusno osudili.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Problem sa Bošnjacima je što je njima kriv svaki Srbin na ovoj planeti ma gdje se god on nalazio i koji Bosne u životu nije vidio . To su dosad iskazali ne brojeno puta.
rei

Post by rei »

JBT wrote:Nemas razloga da se srdis. Cinjenica je da si bio seraf u masini koja je pocinila genocid i etnicko ciscenje, najvecih razmjera poslije drugog svjetskog rata. Cinjenica je da je ta strana bombardovana od ostatka svijeta. Cinjenica je da se vodjama te strane sudi u Haag-u zbog pocinjenih nedjela kao sto se nacistima sudilo u Ninbergu.
Tebi se nece suditi. Nigdje. Kao sto se nije sudilo vojnicima nacisticke vojske. Ali....
Ti bivsi nacisticki vojnici su se suocili sa sitinom i osudili su ta nedjela. Onako, ljudski, iz srca. I oprosteno im je. Jer su morali ici tim putem u to vrijeme. Pogresnim putem, kojeg su kasnije jednodusno osudili.

tako je, sto je najgore kod vecine u njihovim glavama gori isti plam umjesto da se suoce sa istinom osude sva ta nedjela. :shock:
Post Reply