Život i brak bez potomaka?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
LieToMe

#126 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

S4mpion wrote:
SaraFina wrote:
Ovisi iz kojih razloga zeliš dijete. Ako su ti razlozi moralno upitni poput brige za starost, produzenje loze i sl..slazem se s tvojom definicijom da se ta pojava moze okarakterizirati sebičnom ..

Medjutim postoje i razlozi kao što su dijete je produkt ljubavi izmedju mene i voljenog muskarca i smatram da će našu vezu/brak svojim postojanjem oplemeniti.

Tu mi onda ne mozeš spočitavati da sam sebična ..
Želiš ispuniti SVOJU ŽELJU, želiš oplemeniti SVOJ BRAK da bi TVOJ ŽIVOT bio bolji, nisi se udaljila od sebičnosti.
:lol:
Inace je jako je sebicno kad ne spavas nocima, kad bebu presvlacis po 3-4 puta u toku noci...kad je bolesna, ima temperaturu pa ti se srce cijepa u komadima kad cujes taj tuzni plac...pa je nosas da grcevi prodju, pa prebolis i zube i vakcine, peres platnene pelene, peglas, kuhas hapice...strahujes kad pravi prve korake i gledas kako ce se zabiti u neki sto, komodu ili zid...ili kad euforicno skace po krevetu (naknadno procitas da je neki dr.mr.spec rekao da je to dobro za razvoj inteligencije) a tebi samo na pameti da ne odleti gdje sa kreveta, ne padne, ne slomi se...i pri tome svemu imas onaj blazeno-teleci pogled kad te to tvoje dijete pogleda,nasmijeti se...ili kad dodjes s posla pa ti potrci u zagrljaj i kaze mama ne ocekujuci nista od tebe sem da i ti njega zagrlis i uzvratis mu istim osmjehom...

Bas smo sebicni u PM :mrgreen:
S4mpion

#127 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by S4mpion »

LieToMe wrote: :lol:
Inace je jako je sebicno kad ne spavas nocima, kad bebu presvlacis po 3-4 puta u toku noci...kad je bolesna, ima temperaturu pa ti se srce cijepa u komadima kad cujes taj tuzni plac...pa je nosas da grcevi prodju, pa prebolis i zube i vakcine, peres platnene pelene, peglas, kuhas hapice...strahujes kad pravi prve korake i gledas kako ce se zabiti u neki sto, komodu ili zid...ili kad euforicno skace po krevetu (naknadno procitas da je neki dr.mr.spec rekao da je to dobro za razvoj inteligencije) a tebi samo na pameti da ne odleti gdje sa kreveta, ne padne, ne slomi se...i pri tome svemu imas onaj blazeno-teleci pogled kad te to tvoje dijete pogleda,nasmijeti se...ili kad dodjes s posla pa ti potrci u zagrljaj i kaze mama ne ocekujuci nista od tebe sem da i ti njega zagrlis i uzvratis mu istim osmjehom...

Sve te stvari su u tvom interesu. Slijediš svoj interes baš kao što neko, ko nema djecu, slijedi svoj.

U tome nema ništa loše.
LieToMe

#128 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

S4mpion wrote:
LieToMe wrote: :lol:

Sve te stvari su u tvom interesu. Slijediš svoj interes baš kao što neko, ko nema djecu, slijedi svoj.

U tome nema ništa loše.
Ti fulas u jednom ocitom...nemam ja interes da ustajem u 3 ujutru i da pjevam i da skacem (kad svi "normalni ljudi spavaju), i da onda u 6 (nakon mozda pola sata spavanja) ustanem ponovo da bih se spremala za posao.
Ali ja to radim iz ciste ljubavi ne iz sebicnosti (pri tome ne mislim da ljudi koji ne zele djecu ne zele zbog sebicnosti). I pri svemu tome se ne zalim, niti kukam, niti se pravdam nekome ko je mozda iz sebicnosti ili cejfa bio u kafani do tih doba a ja sam u tom trenutku pjevala weels on the bus go round and round (po milionti put) dok je moja curica skakala i pljeskala i krepavala od sege :mrgreen:

Ne radjamo svi djecu da bi nas pazili u starosti. Ja djetetu ne namjeravam ostaviti u amanet da me pazi bolesnu i onemocalu (nadam se da hoce iz zahvalnosti i ljubavi ne iz obaze i moranja). Ja i suprug smo dijete dobili iz ljubavi, jer zelim da iza sebe na ovom svijetu umjesto pisane rijeci ostavim bice koje ce imati djelic mene u svojim ocima i osmjehu... Kad jednog dana (nadam se jako stara i zadovoljna) napustim ovaj svijet iza mene ce ostati samo moja djeca, slike i uspomena na weels in the bus u 3 ujutru...
S4mpion

#129 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by S4mpion »

LieToMe wrote:
Ti fulas u jednom ocitom...nemam ja interes da ustajem u 3 ujutru i da pjevam i da skacem (kad svi "normalni ljudi spavaju), i da onda u 6 (nakon mozda pola sata spavanja) ustanem ponovo da bih se spremala za posao.
Ali ja to radim iz ciste ljubavi ne iz sebicnosti (pri tome ne mislim da ljudi koji ne zele djecu ne zele zbog sebicnosti). I pri svemu tome se ne zalim, niti kukam, niti se pravdam nekome ko je mozda iz sebicnosti ili cejfa bio u kafani do tih doba a ja sam u tom trenutku pjevala weels on the bus go round and round (po milionti put) dok je moja curica skakala i pljeskala i krepavala od sege :mrgreen:

Ne radjamo svi djecu da bi nas pazili u starosti. Ja djetetu ne namjeravam ostaviti u amanet da me pazi bolesnu i onemocalu (nadam se da hoce iz zahvalnosti i ljubavi ne iz obaze i moranja). Ja i suprug smo dijete dobili iz ljubavi, jer zelim da iza sebe na ovom svijetu umjesto pisane rijeci ostavim bice koje ce imati djelic mene u svojim ocima i osmjehu... Kad jednog dana (nadam se jako stara i zadovoljna) napustim ovaj svijet iza mene ce ostati samo moja djeca, slike i uspomena na weels in the bus u 3 ujutru...
Zapravo imaš interes. Tvoj interes je da tvom djetetu bude dobro, da tvoje dijete prestane plakati. Zato ti kažem da sopstveni interes ne mora biti ništa loše. Majka kojoj nije u interesu da brine o djetetu je loša majka.
no_sikiriki

#130 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by no_sikiriki »

LieToMe wrote:
Ja i suprug smo dijete dobili iz ljubavi, jer zelim da iza sebe na ovom svijetu umjesto pisane rijeci ostavim bice koje ce imati djelic mene u svojim ocima i osmjehu... Kad jednog dana (nadam se jako stara i zadovoljna) napustim ovaj svijet iza mene ce ostati samo moja djeca, slike i uspomena na weels in the bus u 3 ujutru...
Zelis da iza sebe ostavis bice koje ce imati djelic tebe u svojim ocima i osmjehu?
Meni to nije sebicno, ali recimo da mi nije bas ni "skromna" izjava :D
LieToMe

#131 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

S4mpion wrote:
LieToMe wrote:

Zapravo imaš interes. Tvoj interes je da tvom djetetu bude dobro, da tvoje dijete prestane plakati. Zato ti kažem da sopstveni interes ne mora biti ništa loše. Majka kojoj nije u interesu da brine o djetetu je loša majka.
Vidi sad mi mozemo o milion vrsta interesa. Meni je interes nesto sto ima finansijsku korist :mrgreen: da se razumijemo. Sve od cega ja nemam neku finansijsku korist ne vezem za interes. Sto bi nas narod rekao IMAL MENE DJE TU? :mrgreen: Ovo ostalo vezem ili za porodicu, ili za ljubav prema prijateljima, kolegama...vezem generalno za ljubav. Imam "korist" jer izmamim nekom osmjeh, neko je sretniji zbog mene, jer me neciji zagrljaj i lijepa rijec nahrani iznutra...jedina korist je sto sam i ja sretnija. Tako da ta rijec koja se ovdje stranicama povlaci (a procitala sam skoro pa sve) interes i sebicnost... :-)

Znam ljude koji nemaju djecu, neki nemaju jer ne zele donijeti dijete na ovakav svijet (kriminal, ratovi, besparica, losi uslovi...bla bla), takodjer znam ljude koji ne zele djecu jer smatraju da nece imati slobodu, dijete ce ih sputavati, nisu zreli (neki tacno ni biljku ne bi odrzali na zivotu), ne osjecaju da mogu biti dobri roditelji...zele putovati, pijanciti i slicno...sto opet u konacnici ne znaci da mozda ne bi bili dobri roditelji i da nisu materijal za to. Jel to sve sebicno mozda, jel imaju neki drugi interes...mozda. Ne znam, ne sudim, ne interesuje me. Svak ima svoje razloge.

Ja znam da u zadnje vrijeme sve vise i vise ljude tacno moram "dozirati" :mrgreen: zbog pogleda na zivot i njihove konstante zelje da je njihov nacin ispravan nacin :mrgreen: (nista licno da opet ne uletimo u neku raspravu).
S4mpion

#132 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by S4mpion »

LieToMe wrote:
Vidi sad mi mozemo o milion vrsta interesa. Meni je interes nesto sto ima finansijsku korist :mrgreen: da se razumijemo.
Taj interes je daleko od onog o kojem sam govorio, da se razumijemo. :mrgreen:
LieToMe

#133 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

S4mpion wrote:
LieToMe wrote:
Vidi sad mi mozemo o milion vrsta interesa. Meni je interes nesto sto ima finansijsku korist :mrgreen: da se razumijemo.
Taj interes je daleko od onog o kojem sam govorio, da se razumijemo. :mrgreen:
E u tom sucaju onda mozes navesti milion drugih rijeci (bar u pitanju kad neko zeli djecu) koje bi kao sinonim zamijenile taj tvoj "interes".

Neko rodi iz potrebe, neko slucajno,nekome se omaklo, neko ne zeli pa rodi, neko rodi iz neke obaveze, zbog pritiska (roditelja, supruznika...), ima i djece koja su plod silovanja,koja su plod jedne pijane lude noci...a ima ljudi koji djecu dobiju iz ciste zelje i ljubavi...

Isto kao sto ja umjesto sebicnosti (osoba koja ne zeli dijete) mogu reci da je osoba samoziva, nezrela, nedorasla, egocentricna, egoisticna... :mrgreen: i jos more slicnih sinonima i pridjeva.

Na kraju, mozda sam ja ipak interesdjija :mrgreen: bitno mi je da je moje dijete sretno, zivo, zdravo...mozda je onaj neko tamo stvarno sebican zato sto ne zeli da kvari beauty sleep u 3 ujutru i pjeva pjesmice i da SVOJU platu trosi na pelene, sirupe, igracke i suknjice :mrgreen: Ne znam zaista.
dobar osjecaj

#134 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

SaraFina wrote:
dobar osjecaj wrote:
Gabrielo wrote:Vec sam rekao, time da ne zele djecu se tjese one koje nisu uspjele naci odgovarajuceg partnera.
A inace, zna se, svi zivimo u idilicnom, perspektivnom, savrsenom vremenu bez raznih ratova, trovanja raznim hemikalijama, izmisljenog i stvarnog nacionalizma okruzeni desavanjima i ljudima medju koje svi jako rado zelimo donositi nove jedinke na svijet.
Čovječanstvo nikad nije bilo na većem stupnju razvoja, uprkos svemu što si pobrojala.
Ako misliš da jeste, kada?
Inace sam komentarisala jasno vidljivo jednostrano vidjenje zasto neko ne bi zelio danas radjati djecu. Nije sve pitanje utjehe. Postoje ljudi koji imaju drugacije potrebe i drugacije zivotno iskustvo radi kojeg ne zele nastavljati dio licnog razocarenja brinuci se u kakav svijet donose bice za koje ce snositi odgovornost. Meni je sasvim prihvatljivo da je tebi sa tvojim zivotnim iskustvom ovaj svijet i mogucnosti najbolji koji mozes zamisliti. Nije nam svima zivot samo ono sto mozes izguglati u par sekundi.
dobar osjecaj

#135 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Altsa wrote:
dobar osjecaj wrote:
Gabrielo wrote:Vec sam rekao, time da ne zele djecu se tjese one koje nisu uspjele naci odgovarajuceg partnera.
A inace, zna se, svi zivimo u idilicnom, perspektivnom, savrsenom vremenu bez raznih ratova, trovanja raznim hemikalijama, izmisljenog i stvarnog nacionalizma okruzeni desavanjima i ljudima medju koje svi jako rado zelimo donositi nove jedinke na svijet.
i zato ne treba da imamo djecu ? svakakvih gluposti se covjek ovdje naslusa.
Kao sto napisah vec slicnoj kofeinskoj instant gugl sagovornici, komentrarisala sam ovaj jadni argument sta mogu biti iskljucivi razlozi zasto neko ne zeli djecu. Svi ljudi imaju razlicito zivotno iskustvo i pravo da zele ili ne zele biti roditelj vodeci se kriterijima koji su njima bitni. Neki od razloga koje sam nabrojala meni definitivno jesu dobri razlozi da se zamislim gdje i medju kakvim ljudima zelim da mi dijete odrasta. Nekome su bitni razlozi da ne zeli uopste da se upusta u citavu pricu o roditeljstvu. Meni sasvim razumljivi razlozi.
S4mpion

#136 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by S4mpion »

LieToMe wrote: E u tom sucaju onda mozes navesti milion drugih rijeci (bar u pitanju kad neko zeli djecu) koje bi kao sinonim zamijenile taj tvoj "interes".

Neko rodi iz potrebe, neko slucajno,nekome se omaklo, neko ne zeli pa rodi, neko rodi iz neke obaveze, zbog pritiska (roditelja, supruznika...), ima i djece koja su plod silovanja,koja su plod jedne pijane lude noci...a ima ljudi koji djecu dobiju iz ciste zelje i ljubavi...

Isto kao sto ja umjesto sebicnosti (osoba koja ne zeli dijete) mogu reci da je osoba samoziva, nezrela, nedorasla, egocentricna, egoisticna... :mrgreen: i jos more slicnih sinonima i pridjeva.
Ovo je interes. Nema potrebe da se sopstveni interes za dobijanjem potomstva smatra nečim lošim što bi trebalo zamijeniti nekim "sinonimom".
Na kraju, mozda sam ja ipak interesdjija :mrgreen: bitno mi je da je moje dijete sretno, zivo, zdravo...mozda je onaj neko tamo stvarno sebican zato sto ne zeli da kvari beauty sleep u 3 ujutru i pjeva pjesmice i da SVOJU platu trosi na pelene, sirupe, igracke i suknjice :mrgreen: Ne znam zaista.
Lahko je SVOJU platu trošiti na SVOJE dijete. :mrgreen:

Kad je u pitanju tuđe dijete, nema interesa da se tuđem djetetu da ljubav, briga i pažnja koja se daje svom djetetu. Tu sebičnost dolazi do izražaja.
HAVANA

#137 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by HAVANA »

O cemu ti matere ti?
LieToMe

#138 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

:lol: ja zivota mi ne mogu vise :lol: :lol: :lol:

zelim samo da kazem ovima sto ne zele djecu da je ok sto ne zele i ok je i ako im neko kaze da su sebicni jer sudeci po svemu i ja sam interesdjija i zaboli me...uho sto neko misli da je to vlastiti interes.

Eto toliko :mrgreen: ugodan ostatak dana nama interesdjijama a i vama sebicnima i vi ste Bozija bica ko i mi :mrgreen:
Ridjobrki

#139 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Ridjobrki »

Sad sam se zbunio. Ja, naprimjer, volim sex. I volim kad mi partnerica uživa. Jesam li ja sad sebični papak kad god ona doživljava multiple orgazme? I jel to u mom interesu ili nije. Šta je interes? Ko smo mi? Zašto se kitovi nasuču?

Sad mi ode libido u pm. :-?
HAVANA

#140 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by HAVANA »

Ovo za kitove ne znam. :jbt:
HAVANA

#141 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by HAVANA »

Beli im se nesta pojebe,ne znaju dje gone. :lol:
ZenaZbrkovima

#142 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by ZenaZbrkovima »

Ridjobrki wrote:Sad sam se zbunio. Ja, naprimjer, volim sex. I volim kad mi partnerica uživa. Jesam li ja sad sebični papak kad god ona doživljava multiple orgazme? I jel to u mom interesu ili nije. Šta je interes? Ko smo mi? Zašto se kitovi nasuču?

Sad mi ode libido u pm. :-?
Sebicnjak :mrgreen: sve u svrhu ne bi li se vratila po jos.. tebi. Fuj si, fujj :D
madner

#143 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by madner »

Sebicno sebicno, no nije lose ni to sto je sebicno jer zapravo i nije sebicno, te je shodno tome zapravo win win sebicno. :D
annoy

#144 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by annoy »

I želja za imanjem vlastitog potomka u jednom je segmentu sebična. Ako se netko samo zbog silne nesebičnosti želi ostvariti kao roditelj, zašto ne posvojiti dijete? Na kugli zemaljskoj nas ima dovoljno, a napuštene djece previše...ali djeca se posvajaju uglavnom samo ako se ne može imati dijete, jer je eto nužno da to bude NAŠE dijete, NAŠ genetski materijal, da djeca budu produžeci NAS SAMIH. Ako netko ne želi djecu svakako da je u jednu ruku sebičan ali nije ni želja za imanjem potomaka potpuno lišena sebičnosti. Opet se u jednoj mjeri radi o ostvarenju sebe, svojih interesa, okrunjenje svoga braka, svoje ljubavi.
To je sasvim normalno i prirodno čovjeku. Naravno da roditelj u svom odnosu prema djetetu daje veliku dozu nesebičnosti :) međutim sama želja za potomstvom može itekako biti sebična u jednom smislu, da ne spominjem sad one što djecu imaju samo da im stvore obavezu da se jednom brinu za njih i da ne budu sami u starosti.
MJAU - da

#145 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by MJAU - da »

annoy wrote:I želja za imanjem vlastitog potomka u jednom je segmentu sebična. Ako se netko samo zbog silne nesebičnosti želi ostvariti kao roditelj, zašto ne posvojiti dijete? Na kugli zemaljskoj nas ima dovoljno, a napuštene djece previše...ali djeca se posvajaju uglavnom samo ako se ne može imati dijete, jer je eto nužno da to bude NAŠE dijete, NAŠ genetski materijal, da djeca budu produžeci NAS SAMIH. Ako netko ne želi djecu svakako da je u jednu ruku sebičan ali nije ni želja za imanjem potomaka potpuno lišena sebičnosti. Opet se u jednoj mjeri radi o ostvarenju sebe, svojih interesa, okrunjenje svoga braka, svoje ljubavi.
To je sasvim normalno i prirodno čovjeku. Naravno da roditelj u svom odnosu prema djetetu daje veliku dozu nesebičnosti :) međutim sama želja za potomstvom može itekako biti sebična u jednom smislu, da ne spominjem sad one što djecu imaju samo da im stvore obavezu da se jednom brinu za njih i da ne budu sami u starosti.
:thumbup:
banjaluka078

#146 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by banjaluka078 »

Lucky Strike wrote:Otvaram ovu temu jer me zanima misljenje forumasa o ovom pitanju. :izet:

Znači, da li se možete zamisliti u braku ako vas voljeni/na ne želi da ima djecu sa vama, odnosno ako ne zeli djecu nikada imati?

Znaci, ako mu / joj se djeca da tako kažem, "ne svidjaju" i gnusaju se od same pomisli da imaju potomke.

Takav sam i ja, ne volim jednostavno djecu i ne vidim uopste utemeljenost tvrdnje da nam je glavna osobina i cilj produzenje vrste. :skoljka:

Ma kakvi, ja bih da uzivam u zivotu bez ikakvih obaveza, djeca su mi jednostavno pritisak i strasna obaveza i ne znam kako bih se snasao u ulozi oca. :run:

Iskreno receno, bojim se ocinstva i obaveza koje se dobijaju s tim.

Djeca su strasan teret, i valjalo bi svaki dan misliti o temi gdje je , s kim je , naravno i kad odraste, briga nikad nece prestati..

A valjalo bi jos dok su mali, mjenjati usrane pelene svaki dan, slusati plač, ako se razboli vodi doktoru, i milion slicnih obaveza. :skoljka:

Ne znam jesam li uopsten svjestan ovoga sto govorim, ali meni se djeca trenutno ne svidjaju i ako mi je ova pamet, ne bih ih volio nikako imati.

Zelim pitati forumase da li bi pristali zivjeti u braku bez djece, i jesu li osobe koje tako razmisljaju uopce shvacene od strane okoline?

Jednostavno je , zaista.

NEMA DJECE, NEMA MUKE! 8-)

Da cujem misljenja. Jel okej ostariti bez potomaka?

Uzdravlje! :thumbup:

Savim OK, ako si načisto sa sobom. Važno je biti iskren, prema sebi, ali i prema budućoj ženi, mnogo prije nego što ona to postane. Mnoge neće moći preko toga, ili će kontati da će te već nekako premuntati.
Po meni, puno je više fer znati da nećeš biti dobar roditelj i da ćeš poštedjeti neko dijete toga da ima isfrustriranog roditelja, koji smatra da je zakinut za svoju slobodu i da su mu nametnute obaveze. Da nećeš imati dijete koje nije 100% željeno i voljeno samo zato da bi ti eventualno u starosti imao nekog da ti donese fasungu, opere dupe, promijeni pelenu...ili da bi izbjegao kajanje tamo negdje sa 50-60 godina i kontove "joj, što nisam".
Ja sam totalno majčinski tip. Nažalost, još ih nemam. Imam prijateljice koje su izričite u tome da neće imati djecu, nemam problema s njima i njihovim izborom. Od svih stvari koje mi smetaju kod njih, ta je najmanja, recimo. Jedna je nemiran duh, nigdje i ni sa kim se ne smiruje, nije taj tip i ne želi uraditi nešto samo zato što to on nje očekuje tetka, mama... Druga je već u godinama u kojima ih i ne može imati, živi sama i svakog puta kad pričamo o tome, sasvim je sigurna da je napravila dobar izbor. Neke osobe jednostavno znaju da to nije za njih. Ponavljam, to je fer, jedno dijete manje koje će biti nesretno.

Dva članka, iz ženske perspektive, na temu:
http://www.6yka.com/novost/73464/zena.-mjera-majcinstvo
http://www.6yka.com/novost/70447/imam-4 ... a.-sta-sad
ho oponopono

#147 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by ho oponopono »

....ma pojedine persone nisu ni za kuce ni mace kakvi kinderi i bolje sto ih ne stancaju, zali boze i onih radi "produzenja vrste " a odgoj, briga i vaspitanje to neka stavka tamo nekome u amanet ostavljena pobogu, ko prezivi pricace...ali bitno je da su roditelji pa kako bude...

...patologije more, a zali boze opet onih koji bi rado ali nisu u mogucnosti...eh, svako svoju karmu nosi, kinderi najvise ispastaju jer ih rode ne donose nazalost, niti je 2+2= jebenih 5!
george

#148 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by george »

I ja sam jedna od ovih koji misle da zelja da uljepsas svoj zivot djecom, okrunis svoju ljubav ili produzis svoj genetski kod jesu rezultat sebicnosti u istoj mjeri u kolikoj su i oni koji takvo nesto ne zele sebicni. Naime stvar je sto su to odluke kroz koje i jedni i drugi pokusavaju da budu sretni, odnosno da zive u skladu sa svojim potrebama.
Sto rekao neko dati SVOJU platu na SVOJE dijete ni meni nije znak nesebicnosti vec jednostavno prioriteta. Isto tako je pomalo smijesno stavljanje svih ljudi koji ne zele djecu u ladicu neodraslih, nezrelih, zeljnih lagodnog zivota i jefnitih zadovoljstava. A naspram toga su tu roditelji koji jedini posjeduju licencu za duboke emocije, nesebicnost i razumjevanje zivotnog smisla.
Matzan

#149 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Matzan »

Bog/Priroda/Evolucija je u čovjeka ugradio/la mehanizam produženja vrste, kao i u sva ostala živa bića uostalom.
Mnogo je razloga zbog kojih neki ljudi ne žele da imaju svoje potomke, neki od njih su jako racionalni i
usuđujem se reći potpuno opravdani.
Stoga, priče o nekoj generalnoj sebičnosti ili nesebičnosti onih koji hoće ili onih koji neće da imaju djecu nema smisla.
nightvision

#150 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by nightvision »

Imao sam priliku biti ukljucen u odrastanje djeteta koje me zvalo tatom iako to nisam bio. Takodje imao sam priliku gledati kako to isto dijete postaje sebicno i oholo i djubre.. I ma koliko i sta uradis za njega uopste nije bitno... Nemam svoje djece i ne zelim da ih imam, pomalo zbog toga, a pomalo i zato sto prvo treba naci zenu s kojom se covjek moze usuditi praviti djecu, sto je samo po sebi nemoguca misija u danasnji vakat.

EDIT: Kao odgovor dezurnim moralistima i dusebriznicima moram reci da je daleko manje sebicno nemati djecu nego ih praviti zato da bi zadovoljio neku svoju potrebu za osjecajem srece koju ti donosi vec sam pogled na potomstvo.
Posebna prica su ovi sto prave djecu da ne bi ostali sami pod starost. To se ono bas zove planiranje unaprijed. I takvi mi se ljudi posebno gade jer su u pravilu najveci sljam i olos koji postoji.
Post Reply