Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#126 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

NK33 wrote:"ChemChina će zadržati sjedište Pirellija u Italiji, tačnije u Milanu, ali kompletan dio poslovanja koji se odnosi na kamionske i industrijske gume bit će preseljen i spojen sa kompanijom AEOLUS, koja je najveća kineska kompanija za proizvodnju pneumatika."
Ja nasao podatak da je to tek peta kómpanija u kini a 25 u svijetu po proizvodnji guma?!

Al' da kinezi prijete opasno,prijete.d
NK33

#127 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

konektovan wrote:
NK33 wrote:"ChemChina će zadržati sjedište Pirellija u Italiji, tačnije u Milanu, ali kompletan dio poslovanja koji se odnosi na kamionske i industrijske gume bit će preseljen i spojen sa kompanijom AEOLUS, koja je najveća kineska kompanija za proizvodnju pneumatika."
Ja nasao podatak da je to tek peta kómpanija u kini a 25 u svijetu po proizvodnji guma?!

Al' da kinezi prijete opasno,prijete.d
Moze bit, ovo je kopirano iz nekog clanka, uglavnom ostaje dio Pirellia u Italiji definitivno.
jefferson

#128 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

supercali wrote:
ElRe wrote:Kad smo kod Pirelia steta je sto nisu vise zastupljeni na nasem trzistu. Nisu nivo Continentala, ali sa Michelinom, GY, Dunlopom... su mogli da se takmice kvalitetom.
Ovako odose sad na nivo Trayala, pa i nije neka steta.
Hoces da kazes da je conti iznad dunlopa michelina i gy-a?
Iznad GY i Dunlopa svakako jesu. Michelinu i Bridgestoneu jos ne mogu prici, iako su im zimske gume u kategoriji auta tipa Golf, Skoda, najbolje na trzistu. Ali, jos pure oni moraju ejsti, pogotovo da uhvate Michelin.
NK33

#129 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

Pitanje za jeffersona, koliku su relevantni podaci na ovakvim stranicama:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Miche ... cy-3_4.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goody ... ic-2_2.htm

Pise da su tu ocjene ljudi koji su vec imali te gume (imaju ispod komentari ko je dao koju ocjenu i zasto) i ako je suditi po ovom Goodyear Asymmetric 2 je poprilicno bolja od Primacy 3, pogotovo kad je u pitanju trajanje gume. Valjda bi ovakve ocjene od strane korisnika ipak trebale biti najrelevantnije ali sam ja nesto skeptican, ne znam bas koliko je ovo realno.
direstraits0078

#130 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by direstraits0078 »

GY F1 Assymetric 2 je guma koja je na trzistu nesto dulje od Michelin Primacy 3, otuda i vise pozitivnih dojmova i veca predjena kilometraza. Cisto sumnjam da se Michelin trosi vise od GY, to bi bilo maltene nevjerovatno jer ljudi kupuju michelin izmedju ostalog zato sto se na njima prelazi vise km uz iste ili bolje performanse od ostalih tzv. premium proizvodjaca. Ovi utisci na stranicama su samo donekle validni, jer kao i sve stranice ovog tipa, na njima imas stvarne korisnike koji imaju montirane te gume na vozilu, i tipove kao sto je Memo, dilajla, golf 1.4 itd. koji nemaju ni vozacku, a o autu da ne govorimo. Zato ih treba uzmiati s odredjenom dozom rezerve, isto kao i ADAC-ove ili testove novina koje finansiraju upravo gumari.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#131 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

I ja hocu da kazem upravo ovo kao direstraits. Ljudi vecinom izuzetno hvale trajnost Michelin zbog trajnosti i jednakih osobina kroz cijeli vijek vozanja,odnosno trajanja gume.
NK33

#132 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

To je i mene iznenadilo. Kad god gledam na nekom testu Michelin hvale zbog trajnosti i zbog onog sto je jefferson spominjao da najduze zadrzavaju performanse a sad vidim na tim stranicama gdje korisnici ocjenjuju u dosta slucajeva pisu da su razocarani kako im Michelin kratko traju. Pa sad kontam ko laze, da li oni koje rade testiranja ili ovi 'korisnici' :).

Vidim da Goodyear ima 270+ reviewa a Michelin 40+ sto znaci da je tacno to da ima puno vise ljudi koji su koristili Asymmetric 2 jer su duze prisutne na trzistu.
KLIT.ba

#133 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by KLIT.ba »

Zanima me da li neko ima iskustvo sa ovim gumama (Matador MP44 Elite 3) dimenzije 205/55R16 cijena za 4 gume je 369,24 KM u GUMA-M, isto tako ima i jos jeftinija verzija radi se o gumi (Dayton D320 Evo) ista dimenzija a cijena je 302,08 KM
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume
jefferson

#134 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:GY F1 Assymetric 2 je guma koja je na trzistu nesto dulje od Michelin Primacy 3, otuda i vise pozitivnih dojmova i veca predjena kilometraza. Cisto sumnjam da se Michelin trosi vise od GY, to bi bilo maltene nevjerovatno jer ljudi kupuju michelin izmedju ostalog zato sto se na njima prelazi vise km uz iste ili bolje performanse od ostalih tzv. premium proizvodjaca. Ovi utisci na stranicama su samo donekle validni, jer kao i sve stranice ovog tipa, na njima imas stvarne korisnike koji imaju montirane te gume na vozilu, i tipove kao sto je Memo, dilajla, golf 1.4 itd. koji nemaju ni vozacku, a o autu da ne govorimo. Zato ih treba uzmiati s odredjenom dozom rezerve, isto kao i ADAC-ove ili testove novina koje finansiraju upravo gumari.
GY je izlaskom iz F1 prije nekih 15 godina (tako nekako) poceo dobro nazadovati.
Ja sam imao dva puta GY Eagle F1 i rekao sam nika vise. Nije stvar kako koce, drze cestu itd. SUper su. Problem je sto je svaka guma koju sam imao izasla iz balansa nekih 10,000km nakon kupovine. Nikad vise ih nisam mogao balansirati.
Od tada se drzim samo Michelina, Bridgestonea i Continentala (zimske i All-season, ali to je u SAD).
Razlika izmedju Michelina i Bridgestonea je u najnovijim tehnologijama i egzoticnim materijalima. Michelin u svojim top gumama koristi kevlar, sto cini gumu konstrukcijski daleko jacom od konkurencije i laksom. Moje Michelin PSS su nevjerovatno lagane, ali i pored toga sto vozim na cestama koje su gore nego u Bih (ovo najozbiljnije kazem) do sada se na njima ama bas ne vidi nikakav trag ostecenja itd. Vrlo lako se balansiraju, vrlo malo utega trebaju.
Bridgestone je isto vrlo jak konstrukcijski (imam dva seta njihovih zimskih guma), medjutim imao sam prije i njihove Potenza gume. I dok su performanse vrhunske, mana po mom misljenju je tezina. Konstantno na volanu imas osjecaj naspram Michelina kao da su tegovi na tockovima.
Medjutim, sto se tice jacine konstrukcije itd, nema im mane.
Continental je imao problema sa bocnim zidovima. Prije nekoliko dana Continental je izbacio najnoviju verziju njihove DWS gume koja je najprodavanija na Americkom trzistu, a prije nekoliko mjeseci izbacili su Wintercontact SI (opet za SAD trziste). Oba puta su naglasavali da su bocni zidovi ojacani, sto znaci da i oni sami priznaju taj problem. Ja imam na jednom autu za ljetu proslu generaciju DWS gume, i do sada nakon nekih 20,000km nisam imao problema.
S druge strane, imao sam u BiH na SKodi SPort Contact 3, i dao bi im prednost naspram Potenze. Vrlo brzo su se grijale, trajale su dugo, i drzale su prvobitne performanse fakat dugo.
Ako odlucis z Michelin, Bridgestone i Continental, nece pogrjesiti nikako. Do tebe je.
Drvosjeca iz Dejcica

#135 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

KLIT.ba wrote:Zanima me da li neko ima iskustvo sa ovim gumama (Matador MP44 Elite 3) dimenzije 205/55R16 cijena za 4 gume je 369,24 KM u GUMA-M, isto tako ima i jos jeftinija verzija radi se o gumi (Dayton D320 Evo) ista dimenzija a cijena je 302,08 KM
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume
Gledao sam i ja tu Dayton ali onda naletim na Uniroyal RAINSPORT 3, oko 118KM, mislim da ću nju uzeti jer je daleko bolja, u klasi top modela.
alenthekiller

#136 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by alenthekiller »

gdje ima kod nas uzeti pirelli p zero... ako ima igdje uzeti?
channel10

#137 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by channel10 »

Vidi u ASD-u. Bio sam neki dan kod njih i nudili su mi neku pirelli za 99KM u dimenziji 195/65/15. Ne znam da li je to ta.
hladan.preminger

#138 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by hladan.preminger »

Legle nove Contipremium Contact 205 55 16 91V. Nakon zimskih guma auto se necuje kad vozis. 140 KM po komadu.
kokuz_sa

#139 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by kokuz_sa »

ima li ko kakvu stranicu da se mogu vidjeti cijene gume u njemackoj..

ovdje kod nas se mislim izmeju FULDE 90KM komad i Hankook k425 89KM
a tamo nasao na nekim stranicama nasao

Vredestein
185/60 R14 82H Sportrac 5 za nekih 76KM
Danguba

#140 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Danguba »

hladan.preminger wrote:Legle nove Contipremium Contact 205 55 16 91V. Nakon zimskih guma auto se necuje kad vozis. 140 KM po komadu.
gdje?
Optimist

#141 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Optimist »

kokuz_sa wrote:ima li ko kakvu stranicu da se mogu vidjeti cijene gume u njemackoj..

ovdje kod nas se mislim izmeju FULDE 90KM komad i Hankook k425 89KM
a tamo nasao na nekim stranicama nasao

Vredestein
185/60 R14 82H Sportrac 5 za nekih 76KM
Evo za Sloveniju nekih cijena:

https://www.facebook.com/pages/Gumi-Cen ... k=timeline
hladan.preminger

#142 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by hladan.preminger »

Danguba wrote:
hladan.preminger wrote:Legle nove Contipremium Contact 205 55 16 91V. Nakon zimskih guma auto se necuje kad vozis. 140 KM po komadu.
gdje?
Kod mene u gradu u radnji.
530i

#143 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by 530i »

alenthekiller wrote:gdje ima kod nas uzeti pirelli p zero... ako ima igdje uzeti?
Unitrade Ljubuški je uvoznik Pirellija. Nazovi ih pa da te upute imaju li i gdje je tebi najbliže. Mislim da ti mogu željene gume poslati i do najbliže poslovnice ASD-a. Ljubazni su i preko telefona tako...
Al'din

#144 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Al'din »

d i l a j l a wrote:nema se tu šta razmišljat
ako neko misli da ima "dobra" guma za 86 KM u dimenziji 16" taj pojma nema
kao što ranije rekoh, čim ta guma nije došla čak ni na test ADAC-a a kamoli da vidimo kakve su joj ocjene
to je obično smeće ranga tigra, falkena i ostalih šaban brendova

Tek sad ovo vidjeh :D stvarno mi nije u interesu da se svadjam ali ovdje sam malo isprovociran. Ta guma ili ti ga pneumatik koju pomenuh, i nije za sabane, jer je izasla na trziste sa cijenom od 115 KM u dimenziji 195-50-15 a svi znamo da to nije nestobas skupa dinezija. Prodavao, montirao balansirao reparirao vozio na njima, te sve pneumatike koje ti gledas i citas o njima po tim testovima.
Covjek je trazio savjet, nekoga ko je vozio 20000km s jednim gimama, a ne sa ADAC testova koji su nam svima dostupni, bar nama koji imamo internet :)

I eto, ja mislim da je ta Deyton guma pravo super, extra, vrh itd jer ja je vozio i vozit cu opet...

Imao sam kolekciju slika pneumatika sa potrosenim gazecim slojem na otprilike istoj kilometrazi, po nasim bosanskim Testama :) , potrudit cu se da nadjem pa da postavim ovdje.
Optimist

#145 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Optimist »

Ja sam od danas na ljetnim gumama. Valjda nece biti iznenadnih zahladjenja vise. :)
Danguba

#146 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Danguba »

hladan.preminger wrote:
Kod mene u gradu u radnji.
De malo preciznije, Jablanska, Zrtava fashizma...da te nadjem sada krajem aprila. :D
Cafe Camargue

#147 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Cafe Camargue »

Tražim ljetne gume u dimenziji 205/40/17 , alternativno mogu i 195/40/17 ili 215/40/17

Navodno je dosta rijetka guma za naći, samim tim i skupa.

Našao sam Sava Intensa UHP 205/40/17 u Makbelu za 149 KM, što mi je cijenom prihvatljivo, a ono što me interesuje- kakva je guma, ima li neko iskustva?

Volim agresivniju vožnju, namjenjena je za sportski auto, pa ne bih nešto čime ću plesat po cesti :)
taureg71

#148 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by taureg71 »

Cafe Camargue wrote:Tražim ljetne gume u dimenziji 205/40/17 , alternativno mogu i 195/40/17 ili 215/40/17

Našao sam Sava Intensa UHP 205/40/17 u Makbelu za 149 KM, što mi je cijenom prihvatljivo, a ono što me interesuje- kakva je guma, ima li neko iskustva?

Volim agresivniju vožnju, namjenjena je za sportski auto, pa ne bih nešto čime ću plesat po cesti :)
SAVA UHP jedna od boljih na trzistu, neces pogrijesiti.,...imao sam HP i bio zadovoljan, a UHP je jos bolja
taureg71

#149 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by taureg71 »

idem u Segedin 10. aprila, da li mogu staviti ljetne gume prije, ili da vozim na ovom plusu sa zimskim, da me Madjari ne kazne...ne znam propise tamo, ali kuzim ako je +15 da nece traziti zimske gume da imam ??? sta mislite ?? valjda je zimska oprema do 15.4. ? HVALA
iTo

#150 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by iTo »

Cafe Camargue wrote:Tražim ljetne gume u dimenziji 205/40/17 , alternativno mogu i 195/40/17 ili 215/40/17

ja ne bi savu na tvom mjestu.....
Locked