direstraits0078 wrote:GY F1 Assymetric 2 je guma koja je na trzistu nesto dulje od Michelin Primacy 3, otuda i vise pozitivnih dojmova i veca predjena kilometraza. Cisto sumnjam da se Michelin trosi vise od GY, to bi bilo maltene nevjerovatno jer ljudi kupuju michelin izmedju ostalog zato sto se na njima prelazi vise km uz iste ili bolje performanse od ostalih tzv. premium proizvodjaca. Ovi utisci na stranicama su samo donekle validni, jer kao i sve stranice ovog tipa, na njima imas stvarne korisnike koji imaju montirane te gume na vozilu, i tipove kao sto je Memo, dilajla, golf 1.4 itd. koji nemaju ni vozacku, a o autu da ne govorimo. Zato ih treba uzmiati s odredjenom dozom rezerve, isto kao i ADAC-ove ili testove novina koje finansiraju upravo gumari.
GY je izlaskom iz F1 prije nekih 15 godina (tako nekako) poceo dobro nazadovati.
Ja sam imao dva puta GY Eagle F1 i rekao sam nika vise. Nije stvar kako koce, drze cestu itd. SUper su. Problem je sto je svaka guma koju sam imao izasla iz balansa nekih 10,000km nakon kupovine. Nikad vise ih nisam mogao balansirati.
Od tada se drzim samo Michelina, Bridgestonea i Continentala (zimske i All-season, ali to je u SAD).
Razlika izmedju Michelina i Bridgestonea je u najnovijim tehnologijama i egzoticnim materijalima. Michelin u svojim top gumama koristi kevlar, sto cini gumu konstrukcijski daleko jacom od konkurencije i laksom. Moje Michelin PSS su nevjerovatno lagane, ali i pored toga sto vozim na cestama koje su gore nego u Bih (ovo najozbiljnije kazem) do sada se na njima ama bas ne vidi nikakav trag ostecenja itd. Vrlo lako se balansiraju, vrlo malo utega trebaju.
Bridgestone je isto vrlo jak konstrukcijski (imam dva seta njihovih zimskih guma), medjutim imao sam prije i njihove Potenza gume. I dok su performanse vrhunske, mana po mom misljenju je tezina. Konstantno na volanu imas osjecaj naspram Michelina kao da su tegovi na tockovima.
Medjutim, sto se tice jacine konstrukcije itd, nema im mane.
Continental je imao problema sa bocnim zidovima. Prije nekoliko dana Continental je izbacio najnoviju verziju njihove DWS gume koja je najprodavanija na Americkom trzistu, a prije nekoliko mjeseci izbacili su Wintercontact SI (opet za SAD trziste). Oba puta su naglasavali da su bocni zidovi ojacani, sto znaci da i oni sami priznaju taj problem. Ja imam na jednom autu za ljetu proslu generaciju DWS gume, i do sada nakon nekih 20,000km nisam imao problema.
S druge strane, imao sam u BiH na SKodi SPort Contact 3, i dao bi im prednost naspram Potenze. Vrlo brzo su se grijale, trajale su dugo, i drzale su prvobitne performanse fakat dugo.
Ako odlucis z Michelin, Bridgestone i Continental, nece pogrjesiti nikako. Do tebe je.