Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
TESLA_EDISON wrote:5G se nigdje ne koristi komercijalno čak ni u J. Koreji. Sporadično neka zemlja pusti testnu mrežu ali to nije 5G. Čak ta mreža nije ni stanrdadizovana od strane UTI-a. Ne postoje ni 5G uređaji još uvijek. Tek kad UTI izda standard za 5G tada se može polahko krenuti u komercijalnu upotrebu.
Digitalne mobilne mreže postoje od 1985. ali tek 1991. jedna od tih testiranih mreža je standardizovana kao GSM. Dakle, sve oko 5G ke trenutno na dugom štapu.
Uglavnom normalne zemlje će je imati do 2020te garantovano a za našu lijepu je pitanje hoćemo li i 4G
Realno bolje je ona i preskočiti nego ulagati u zastarjelu tehnologiju
A to da se kvalitetno pokrije 3G signalom je veća ubleha nego 5G Pa BHT nema dobar 3G signal u po Sarajeva a kamo li šta dalje da pričamo...
Albanija je komplet pokrivena 4G mrežom, telekom operateri koji posluju u Albaniji su, između ostalih, vodafone, deutche telecom...
tako da cijeli Balkan je pokriven 4G mrežeom već odavno, osim naravno BiH, iako nam je to najmanji problem u državi
IkaIJ wrote:ko nas jebe, jebo 4G, de da vidimo sta kaze dodik hocemo li u nato jebo nam on mater svima
E pa Dodik je glavni krivac. Preko svojih ljudi opstruira digitalizaciju kako bi PTPC izašla iz sistema javnih servisa. Bez digitalizacije RAK neda licence, čak ni privremene bez obzira na deklaracije i strategije Juskinog ministarstva. Ako bi BHT krenuo u 4G bez dozvole RAK-a, prijeti mu kazna od 100 000KM i ako istu ne ugasi za mjesec, trajno gubi GSM licencu i 061, 062 i 060 numeraciju. To važi i za Eronet.
Mtel ima 4G u centru BL već 5 godina i bez problema radi. RAK ne smije ni da pisne jer ipak mtel je to. Otimačinom od BH Telecoma su nelegalno došli do infrasrukture na okupiranom dijelu BiH i tako pokrivaju 49% BiH fiksnom mrežom a da nisu ni marke uložili.
Još nas sad je*e i za NATO.
MTV wrote:Cuj mtel oteo infrastrukturu BHTelecomu. Valjda mislis i BHTelecom i mtel oteli infrastrukturu PTT-a.
PTT-a RBIH čiji je pravni nasljednik BH Telecom i JP BH Pošta (a PTT RBiH je pak pravni nasljednik PTT-a SRBiH od prije rata). Budući da je infrastruktura današnjeg mtela u tadašnjoj SR BiH a današnjoj tzv. PC-u spadala pod sektor žičanih komunikacija (telegraf i telefon), BH Telecom je nasljednik TT-a. Dakle od PTT-a, BH Pošti je pripalo P tj. pošta a BH Telecom-u TT tj. telegraf i telefon koje se danas zovu telekomunikacije.
Ako nekog zanima, mogu mu pokloniti monografiju BH Telecom-a gdje je detaljno opisana ta otimačina. Samo ću kratko navesti neke stvari.
02. 05. 1992. godine, tadašnja JNA a kasnije VRS su presjekli sve TT komunikacije koje su bile pod njihovom kontrolom. Diverzijom su zapalili glavnu Poštu i centralu u Sarajevu i tako cijeli grad ostavili bez telefona i bilo kakve komunikacije. Zatim su presjekli i preusmjerili RR veze na Vlašiću i odjeskli srednju Bosnu i Krajinu od ostatkla svijeta. Sve centrale koje su imali a i dalje imaju na svojoj teritoriji su preusmjerili preko Srbije i osnovali tadašnju Poštu Srpske a današnji Mtel.
Uglavnom, ovo sam otišao malo off ponukan prethodnim postom. Samo sam želio navesti pravog krivca zastojaTK razvoja u BiH.
diablobih wrote:Ah taj jadni BH telecom Sve suze niz ledja
Uzmi maramicu.
Da se vratimo temi.
Glavni krivac što danas nemamo 4G sjedi u Banjaluci. Eronet i BHT su spremni ne za 4G već i za 6G ako treba ali bez licence ne može. Licence pak nema bez digitalizacije RTV signala.
Vidite da su sve tv stanice prešle na digitalu DVB-C (BHT HD, TVSA HD, HAYAT HD, USK HD, MTV IGMAN HD, TV1 SD 16:9,...) ali koči Banja Luka sve. Nažalost dok neko od stranaca krmku ne zavrne ruku, ništa ni od DVB-T-a ni od 4G-a.
Evo vijest iz 2009te... Ima na još izvora ali mrsko mi tražiti tako da
Mi uglavnom nemamo 4G dok sve zemlje u regionu to odavno koriste i uživaju u povoljnijim cijenama a boljim uslugama nego mi u lijepoj našoj
Evo vijest iz 2009te... Ima na još izvora ali mrsko mi tražiti tako da
Mi uglavnom nemamo 4G dok sve zemlje u regionu to odavno koriste i uživaju u povoljnijim cijenama a boljim uslugama nego mi u lijepoj našoj
Kod nas i sutra da bude 4G bit ce 200-300-500-800 MB koje brate sprzis za 5 minuta. Za mjesec dana u HR sam potrosio skoro 30 GB interneta. (2x55 kn po 10 GB= 20 GB) + bila dnevna akcija 3GB dan za 5 kn. Kad ce ovo bit kod nas vjerovatno 2020 hidzretske...
Biće kad ne bude Dodika, Telemacha, Mtela, Logosofta, Torabija i onih malih gremlina
Možda još neko dođe na red, bitno je samo da se kmeči a to što krajnji korisnici nemaju ništa od toga...
A to 2020te još stoji kao opcija e sada je li Hidžretske ili ne, vrijeme će reći hahah
Nije mi jasno šta se ovdje raspravlja. Fino pozovete RAK i pitate zašto nema licenci. Reći će vam zbog digitalizacije, koči PC. Zatim pozovite predsjednika PC a on će reći da čeka referendum,... mislim stvarno.
Prežvakana tema jedno 10 puta. Sve se zna, znaju se krivci, sve. Sve kontakt informacije imate na internetu. Pozovite, pošaljite upit i dobićete službenu informaciju. Na forumu palamudi ko stigne a pola ih i ne zna o čemu pišu a tu su.
MTV wrote:
Kod nas i sutra da bude 4G bit ce 200-300-500-800 MB koje brate sprzis za 5 minuta. Za mjesec dana u HR sam potrosio skoro 30 GB interneta. (2x55 kn po 10 GB= 20 GB) + bila dnevna akcija 3GB dan za 5 kn. Kad ce ovo bit kod nas vjerovatno 2020 hidzretske...
diablobih wrote:Pa smijesna ti prica da koci RS, jer k'o da njima u korist ide sto se ne digitalizuju, nema razloga da koce time.
Politika koci samo telekome koji bi da jos zaradjuju na zastarjeloj tehnologiji. Sve dok RAK ne pocne kaznjavati provajdere, nema od 4G nista.
Čovječe, RAK neće da izda licence. Pošalji im upit i vidjećeš da je tu razlog. A licence se ne izdaju bez digitalizacije. Kako RAK može da kazni nekoga kome i nedozvoljava to da sprovede?
Vizionar 1985 wrote:Nego pitanje jedno. Hoce li se gasiti 3G kada se uvede 4G. Info mi potreban pa zato pitam.
Neće se gasiti 3G mreža, to nijedna zemlja ne radi, jer postoje uređaji koji ne podržavaju LTE/4G tehnologiju, isto tako kao što postoje uređaji kori ne podržavaju 3G tehnologiju, pa je u upotrebi i dalje 2G - GSM i 2.5G EDGE.
Vizionar 1985 wrote:Nego pitanje jedno. Hoce li se gasiti 3G kada se uvede 4G. Info mi potreban pa zato pitam.
Neće se gasiti 3G mreža, to nijedna zemlja ne radi, jer postoje uređaji koji ne podržavaju LTE/4G tehnologiju, isto tako kao što postoje uređaji kori ne podržavaju 3G tehnologiju, pa je u upotrebi i dalje 2G - GSM i 2.5G EDGE.
Ma pitam iz razloga sto sam naletio na povoljan uredzaj koji hocu da uzmem sebi a nema 4G. Reko da nece gasiti 3G kada uvedu 4G, naravno nisam ni mislio da ce odmah gasiti ni da ce ali eto da pitam. Ko pita ne skita.
Hajde ne baksuzirajte ;D
4G je jedno 6 puta bolji od 3G i držim fige da se što prije uvede... Ako budemo čekali do 2020te kao što je vrlo moguće treba odmah na 5G ići
Bez gasenja analogne TV nema 4G a kamo li 5G.
Treba li te podsjecat koliko je trebalo nasim guzonjama da pokrenu testno 3-4 digitalna kanala. A onda slijedi nadogradnja predajnika, pustanje komercijalnih kanala...talovi/dilovi/otezanje od do izbora...
Opet sa druge strane poznavajuci nase guzonje od telekoma biti ce 4G na 500 MB. Ovcica za sisanje jos uvijek ima