Ne znam bas. Burek otis'o u penziju... Ja bih se pripazio da sam na tvom mjestu.Chmoljo wrote:i ja isto.Capajebo wrote:Ja imam stelu na forumu
Kultura dijaloga na forumu
- Capajebo
#126 Re: Kultura dijaloga na forumu
- SaraFina
#127 Re: Kultura dijaloga na forumu
dale cooper wrote:Takođe, ali uvijek sam pazio da ne pređem granicu dobrog ukusa, niti da koga uvrijedim.SaraFina wrote:dale cooper wrote:Nažalost, malo je te kulture dijaloga ovdje. Zato se teme i masovno zatvaraju, jer nakon
par stranica se pređu sve granice normalne rasprave pa se završi na uvredama najgore vrste.
I sve tako iznova. Začaran krug, nažalost.
![]()
Ja volim kad ima verbalnog konflikta malo, ali naravno da se završi na uljudan način.
To nekako daje čar raspravama.
I ako se neko uvrijedio, ponudio bih ispriku. To bi jednostavno trebala da bude stvar odgoja,
i u stvarnosti i u virtualnom svijetu.
Ispiriku svakako. No ako vidim da druga strana je zasluzuje, pokazuje dobru volju.. ako pak vidim da vuče i namjerno se oglušuje o sve moje napore onda pokazem i ja da mogu biti grozna i hladnokrvno bijesna.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#128 Re: Kultura dijaloga na forumu
nije on meni bio iza leđa zato što ih je čuvao...Capajebo wrote: Ne znam bas. Burek otis'o u penziju... Ja bih se pripazio da sam na tvom mjestu.
- dale cooper
#129 Re: Kultura dijaloga na forumu
Naravno. Ima ljudi koji niti žele niti zaslužuju ispriku, ali to je obično ta vrsta sklona niskim, ličnim uvredama.SaraFina wrote:dale cooper wrote:
Takođe, ali uvijek sam pazio da ne pređem granicu dobrog ukusa, niti da koga uvrijedim.
I ako se neko uvrijedio, ponudio bih ispriku. To bi jednostavno trebala da bude stvar odgoja,
Ispiriku svakako. No ako vidim da druga strana je zasluzuje, pokazuje dobru volju.. ako pak vidim da vuče i namjerno se oglušuje o sve moje napore onda pokazem i ja da mogu biti grozna i hladnokrvno bijesna.
- SaraFina
#130 Re: Kultura dijaloga na forumu
dale cooper wrote:Naravno. Ima ljudi koji niti žele niti zaslužuju ispriku, ali to je obično ta vrsta sklona niskim, ličnim uvredama.SaraFina wrote:dale cooper wrote:
Takođe, ali uvijek sam pazio da ne pređem granicu dobrog ukusa, niti da koga uvrijedim.
Što je najgore, ako u takvim situacijama pokazeš slabost, vjeruj mi da je to zeleno svjetlo pojedincima i da neće prestati za provokacijama.
Dzaba ona stara poslovica " pametniji popusta"
Naprotiv takvi ljudi kontaju da su verbalno nadmocniji i da imaju preimućstvo te se maltretiranje s njihove strane do besvijesti nastavlja.
- Capajebo
#131 Re: Kultura dijaloga na forumu
NiiiiceChmoljo wrote:nije on meni bio iza leđa zato što ih je čuvao...Capajebo wrote: Ne znam bas. Burek otis'o u penziju... Ja bih se pripazio da sam na tvom mjestu.

- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#132 Re: Kultura dijaloga na forumu
Ti si za muštulukaCapajebo wrote: Burek otis'o u penziju...
- jao_situacije
#133 Re: Kultura dijaloga na forumu
Ima li zaključka, da li smo kulturni ili ipak nismo ?
- dale cooper
#134 Re: Kultura dijaloga na forumu
Neko danas reče da su maniri i odgoj postali znaci slabosti u današnjem društvu. I meni se sve čini da to postaje istina.SaraFina wrote:
Što je najgore, ako u takvim situacijama pokazeš slabost, vjeruj mi da je to zeleno svjetlo pojedincima i da neće prestati za provokacijama.
Naprotiv takvi ljudi kontaju da su verbalno nadmocniji i da imaju preimućstvo te se maltretiranje s njihove strane do besvijesti nastavlja.
Forum u tom pogledu ništa nije drugačiji.
- SaraFina
#135 Re: Kultura dijaloga na forumu
Upravo, stvari koje su se nazivale kompromisom i manirima sada se kod pojedinaca mogu okarakterizirati slabošću. Nazalost!dale cooper wrote:Neko danas reče da su maniri i odgoj postali znaci slabosti u današnjem društvu. I meni se sve čini da to postaje istina.SaraFina wrote:
Forum u tom pogledu ništa nije drugačiji.
Zato zbilja neka nema druge, nego istrpiti do kraja i ne poviti kičmu, zarad budućih odnosa i hijerarhijske ljestvice, ako mogu tako reći
- Ljakan
#136 Re: Kultura dijaloga na forumu
Moje mišlenje je da ovde jedni te isti vrte istu suplju od 0 do 24.Ti sta god napiso jok oni svoje i poslje uhvate jedan drugog hvalitruzavjetrova wrote: Kakvo je vase misljenje o tome?
u 90% slucajeva su im srbi glavna tema pa onda zidovi i ostali...
-
šarf
#137 Re: Kultura dijaloga na forumu
Krasna tema za razgovor.Kultura dijaloga na forumu.Dodat ću, ne samo na forumu,svugdje.Kod kuće,na ulici,kod frizera,u komšiluku,školi,fakultetu,parlamentu...
Ako bismo analizirali samu riječ kultura,možemo doći do odgovora.Riječ kultura dolazi od latinske riječi kult,a ona znači poštovanje nekoga ili nečega.POŠTOVANJE.To je početak,trajanje i kraj svega,pa i razgovora.
Vi ste postavili ovu temu i vjerovatno ćete sa POŠTOVANJEM pročitati svaki odgovor koji drugi budu dali u vezi Vaše teme.Onda ćete sa POŠTOVANJEM komentirati dobijeni odgovor.
Hoću reći,POŠTOVANJE ili NEPOŠTOVANJE Vas i Vašeg mišljenja odlučuje hoće li se razgovor nastaviti i u kom pravcu će krenuti.POŠTOVANJE određenih pravila u razgovoru.Ne može se nekoga nazvati budalom,iako se ne vidimo,to ne smije biti dio našeg rječnika.Ili napisati veliko K pa staviti nekoliko tačkica pa napisati veliko C,ne znam što se time želi postići.
Poštovanje nivoa obrazovanja sugovornika,ne možemo nekome reći ti nisi dorastao temi idi ponovi gradivo.
Čak ako i vidimo da je neko ispod našeg nivoa nepristojno je to nekome dati na znanje.
Da ne duljim,POŠTOVATI drugog na svaki mogući način na svim poljima.Imati kulturu u osnovi znači imati POŠTOVANJE prema drugome.Biti kulturan moglo bi značiti ,biti poštovan.Tačnije imati samopoštovanje.Ovdje ću izraziti i svoje ne slaganje sa Vama.Napisali ste "bez obrazovanosti nema ni kulture dijaloga".Pretpostavljam da ste mislili na školu ili fakultet.Uvjeren sam da ste kroz neke od komentara uvidjeli da ta vrsta obrazovanja ni malo ne igra ulogu u kvalitetnom dijalogu.
Ovdje sam Vas persirao,što bi trebalo biti pravilo svakog razgovora.Mada sam i ja na forumima na ti.
S poštovanjem,S.S.
Ako bismo analizirali samu riječ kultura,možemo doći do odgovora.Riječ kultura dolazi od latinske riječi kult,a ona znači poštovanje nekoga ili nečega.POŠTOVANJE.To je početak,trajanje i kraj svega,pa i razgovora.
Vi ste postavili ovu temu i vjerovatno ćete sa POŠTOVANJEM pročitati svaki odgovor koji drugi budu dali u vezi Vaše teme.Onda ćete sa POŠTOVANJEM komentirati dobijeni odgovor.
Hoću reći,POŠTOVANJE ili NEPOŠTOVANJE Vas i Vašeg mišljenja odlučuje hoće li se razgovor nastaviti i u kom pravcu će krenuti.POŠTOVANJE određenih pravila u razgovoru.Ne može se nekoga nazvati budalom,iako se ne vidimo,to ne smije biti dio našeg rječnika.Ili napisati veliko K pa staviti nekoliko tačkica pa napisati veliko C,ne znam što se time želi postići.
Poštovanje nivoa obrazovanja sugovornika,ne možemo nekome reći ti nisi dorastao temi idi ponovi gradivo.
Čak ako i vidimo da je neko ispod našeg nivoa nepristojno je to nekome dati na znanje.
Da ne duljim,POŠTOVATI drugog na svaki mogući način na svim poljima.Imati kulturu u osnovi znači imati POŠTOVANJE prema drugome.Biti kulturan moglo bi značiti ,biti poštovan.Tačnije imati samopoštovanje.Ovdje ću izraziti i svoje ne slaganje sa Vama.Napisali ste "bez obrazovanosti nema ni kulture dijaloga".Pretpostavljam da ste mislili na školu ili fakultet.Uvjeren sam da ste kroz neke od komentara uvidjeli da ta vrsta obrazovanja ni malo ne igra ulogu u kvalitetnom dijalogu.
Ovdje sam Vas persirao,što bi trebalo biti pravilo svakog razgovora.Mada sam i ja na forumima na ti.
S poštovanjem,S.S.
- S4mpion
#138 Re: Kultura dijaloga na forumu
Recept je, zapravo, vrlo jednostavan.
Kada, zbog nedostatka argumenata, gubite raspravu, nipošto ne odustajte, obavezno je oborite na lični nivo, a onda uvredama, obavezno u dječijem stilu, pokušajte diskreditovati sagovornika, jer je nedopustivo da neko vaše, apsolutno nepogriješive, stavove prikaže ili, ne daj Bože, dokaže kao pogrešne.
Ako niste skloni uvredama, izmislite nešto što sagovornik nije rekao, a onda počnite to nametati kao činjenicu. Obavezno potražite podršku istomišljenika, sutra ćete vi njima zatrebati.
xe xe
Kada, zbog nedostatka argumenata, gubite raspravu, nipošto ne odustajte, obavezno je oborite na lični nivo, a onda uvredama, obavezno u dječijem stilu, pokušajte diskreditovati sagovornika, jer je nedopustivo da neko vaše, apsolutno nepogriješive, stavove prikaže ili, ne daj Bože, dokaže kao pogrešne.
Ako niste skloni uvredama, izmislite nešto što sagovornik nije rekao, a onda počnite to nametati kao činjenicu. Obavezno potražite podršku istomišljenika, sutra ćete vi njima zatrebati.
xe xe
- Šveđanin
#139 Re: Kultura dijaloga na forumu
To bi trebalo samo biti odraz stanja u drustvu.
Zao mi je sto neke osobe koje volim citati ne pisu tako mnogo u zadnje vrijeme (Cybernetic, Sinuhe, stakasa, Kikibombona, Cyprus, Bodkin, Challenger, FreakyStyley... ).
Dok neki koji bas, zestoko umaraju sa svojim postovima se ne skidaju sa tastature (ne samo mene, vec i druge forumase sudeci po reakcijama).
I moram izdvojiti par ljudi koji konstantno svaku temu pretvaraju u chat, ne pamtim kad sam nesto smisleno procitao od njih.
Ali dobro, forum je privatni, tako da ja mogu dati samo prijedlog.
Jos da se Tapatalk popravi i nije to toliko lose. 
Zao mi je sto neke osobe koje volim citati ne pisu tako mnogo u zadnje vrijeme (Cybernetic, Sinuhe, stakasa, Kikibombona, Cyprus, Bodkin, Challenger, FreakyStyley... ).
Dok neki koji bas, zestoko umaraju sa svojim postovima se ne skidaju sa tastature (ne samo mene, vec i druge forumase sudeci po reakcijama).
I moram izdvojiti par ljudi koji konstantno svaku temu pretvaraju u chat, ne pamtim kad sam nesto smisleno procitao od njih.
Ali dobro, forum je privatni, tako da ja mogu dati samo prijedlog.
- insomnia78
#140 Re: Kultura dijaloga na forumu
Kaki ste sa sevdalinkom?Chmoljo wrote:nije on meni bio iza leđa zato što ih je čuvao...Capajebo wrote: Ne znam bas. Burek otis'o u penziju... Ja bih se pripazio da sam na tvom mjestu.
-
palermo
#141 Re: Kultura dijaloga na forumu
Ako je tako kao što ti kažeš (a imao bih nešto argumenata i protiv,jer obrazovanost i pamet, nužno ne donose kulturu dijaloga) onda si dobila i odgovor na tvoje prvotno pitanje.ruzavjetrova wrote:palermo wrote:Ne bih rekao da nedostaje kultura dijaloga na forumu. Ima tu povremenih ispada, ali meni se čini da nije to baš tako loše. Ljudi jednostavno različito misle. Različito i iskazuju svoje misli. To je tako.
Meni više fali pameti, obrazovanja, iskustva na samome forumu, nego kulture dijaloga.
Obrazovan i pametan covjek ce uvijek saslusati / uvaziti svako misljenje ili stav,ma koliko on bio drugaciji,ukoliko naravno bude argumentovano dokazan.Bez obrazovanosti nema ni kulture dijaloga.
- madner
#142 Re: Kultura dijaloga na forumu
Realno nema kompromisa izmedju ispravnog i pogresnog stava.
I svakako je dobro za drustvo glupanima reci da su glupi, time stvaraju realnu sliku o sebi.
I svakako je dobro za drustvo glupanima reci da su glupi, time stvaraju realnu sliku o sebi.
- raoul duke
#143 Re: Kultura dijaloga na forumu
A ko je taj heroj koji odredjuje sta je ispravno i pogresno, totalitaristcki bog ili nesto realno, drustvo, zajednica?madner wrote:Realno nema kompromisa izmedju ispravnog i pogresnog stava.
- madner
#144 Re: Kultura dijaloga na forumu
Logika, argumenti, cinjenice.
- Ali Kemal
#145 Re: Kultura dijaloga na forumu
Mediji u rukama vlasti, kao i vjerskih zajednica, odredjuju sta je ispravno, ispiraju svakodnevno mozak gradjanima i objektivno se tesko oduprijeti tome svemu.raoul duke wrote:A ko je taj heroj koji odredjuje sta je ispravno i pogresno, totalitaristcki bog ili nesto realno, drustvo, zajednica?madner wrote:Realno nema kompromisa izmedju ispravnog i pogresnog stava.
Tako da je madner u pravu u dijelu kada kaze da nema kompromisa, jer ga i nema, zato i jeste ovako kako je.
madner wrote:Logika, argumenti, cinjenice.
- ruzavjetrova
#146 Re: Kultura dijaloga na forumu
palermo wrote:Ako je tako kao što ti kažeš (a imao bih nešto argumenata i protiv,jer obrazovanost i pamet, nužno ne donose kulturu dijaloga) onda si dobila i odgovor na tvoje prvotno pitanje.ruzavjetrova wrote:palermo wrote:Ne bih rekao da nedostaje kultura dijaloga na forumu. Ima tu povremenih ispada, ali meni se čini da nije to baš tako loše. Ljudi jednostavno različito misle. Različito i iskazuju svoje misli. To je tako.
Meni više fali pameti, obrazovanja, iskustva na samome forumu, nego kulture dijaloga.
Obrazovan i pametan covjek ce uvijek saslusati / uvaziti svako misljenje ili stav,ma koliko on bio drugaciji,ukoliko naravno bude argumentovano dokazan.Bez obrazovanosti nema ni kulture dijaloga.
Iako se mogu se sloziti s tim ipak bih rado cula to sto imas reci.
- madner
#147 Re: Kultura dijaloga na forumu
Ali Kemal u borbi sa logikom.
Zbog medijske slike je njemu nemoguce doci do kompromisa, a kompromis je sam po sebi dobar. Tako da kada on tvrdi da je zemlja ravna, a mediji da je sfericna, najbolje bi bilo da se dodje do kompromisa.
Zbog medijske slike je njemu nemoguce doci do kompromisa, a kompromis je sam po sebi dobar. Tako da kada on tvrdi da je zemlja ravna, a mediji da je sfericna, najbolje bi bilo da se dodje do kompromisa.
- Cherry-Cherry
#148 Re: Kultura dijaloga na forumu
Kada je neko svjestan da nije u pravu, onda mu je i kompromis dobar. Tako i ona strana, koja je u pravu, ispada budala. 
- ruzavjetrova
#149 Re: Kultura dijaloga na forumu
Cherry-Cherry wrote:Kada je neko svjestan da nije u pravu, onda mu je i kompromis dobar. Tako i ona strana, koja je u pravu, ispada budala.
Ali nije bit da neko popusti ili ispadne budala, bit je kompromisom do boljeg razumjevanja,prihvatanja tudjeg i drugacijeg misljenja, otvaranje vlastitih vidika i razbijanje predrasuda.Zar je lose promjeniti misljenje ukoliko uvidimo(neko nas uvjeri) u nesto?
- Cherry-Cherry
#150 Re: Kultura dijaloga na forumu
Ok je promijeniti mišljenje. Ali ako su činjenice na našoj strani, zašto bismo popustili?ruzavjetrova wrote:Cherry-Cherry wrote:Kada je neko svjestan da nije u pravu, onda mu je i kompromis dobar. Tako i ona strana, koja je u pravu, ispada budala.
Ali nije bit da neko popusti ili ispadne budala, bit je kompromisom do boljeg razumjevanja,prihvatanja tudjeg i drugacijeg misljenja, otvaranje vlastitih vidika i razbijanje predrasuda.Zar je lose promjeniti misljenje ukoliko uvidimo(neko nas uvjeri) u nesto?