Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
-
Dobrinja80
#126 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Šta zna Šeik šta su četri milijarde
- Bosanac sa dna kace
#127 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
...cifra je mislim ono stvarno......hm
eh sad, pitanje za ekonomiste: da li bi imali inflaciju kada bi, hipteticki narafno, doslo da uladanja tih 4,5 milijarde??? zasto da, zasto ne?
eh sad, pitanje za ekonomiste: da li bi imali inflaciju kada bi, hipteticki narafno, doslo da uladanja tih 4,5 milijarde??? zasto da, zasto ne?
-
Dobrinja80
#128 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Bosanac sa dna kace wrote:...cifra je mislim ono stvarno......hm
Imali bi deflaciju, po zakonima ekonomije.
jedna KM vrijedi 1,5 euro.
- karanana
#129 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
staaa?Dobrinja80 wrote:Bosanac sa dna kace wrote:...cifra je mislim ono stvarno......hm
moze li malo detaljnije objasnjenje?
ja kontam da, ako bi bilo ikakvog efekta, da bi to onda bila inflacija. evo kako:
ulaze kod nas 4.5 milijarde, za ovu lovu se prave ta fol zdanja zbog cega se angazuju firme koje zaposljavaju nove radnike. nisu samo zaposleni direktni radnici koji ce graditi te kurce palce, nego se zaposljavaju indirektno i firme koje su dobavljaci i gradjevinskog materijala, i infrastruktrue i svega drugog. za ove 4.5 milijarde, ja pretpostavljam da je to mozda 30-40 hiljada poslova. znaci plate generalno rastu jer radnici prelaze na bolje uvjete i onda svi poslodavci dizu plate da zadrze radnike i prime nove kao zamjenu onih koji su otisli da rade na projektu arapske chune u trnovu. znaci vise love dolazi do zaposlene raje, sto stvara povecanu potrosnju sto povecava potraznju i sto dize cijene i auta i televizora i stanova i hrane itd itd.....za promjenu kursa euro/km ne vjerujem da bi imalo uticaja.
ali mozda nisam u pravu pa da cujem teoriju o deflaciji.
- Bosanac sa dna kace
#130 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Pa i ja tako mnim, samo sto bi na kraju toga nakon sto se to izgradi puko taj balon, jer to bi bio samo jedan ciklus, ne vjerujem da bismo ostvarili veliki napredak u ostalim granama privrede, mislim da bismo vecinom uvozili.karanana wrote:staaa?Dobrinja80 wrote:Bosanac sa dna kace wrote:...cifra je mislim ono stvarno......hm
ja kontam da, ako bi bilo ikakvog efekta, da bi to onda bila inflacija. evo kako:
ulaze kod nas 4.5 milijarde, za ovu lovu se prave ta fol zdanja zbog cega se angazuju firme koje zaposljavaju nove radnike. nisu samo zaposleni direktni radnici koji ce graditi te kurce palce, nego se zaposljavaju indirektno i firme koje su dobavljaci i gradjevinskog materijala, i infrastruktrue i svega drugog. za ove 4.5 milijarde, ja pretpostavljam da je to mozda 30-40 hiljada poslova. znaci plate generalno rastu jer radnici prelaze na bolje uvjete i onda svi poslodavci dizu plate da zadrze radnike i prime nove kao zamjenu onih koji su otisli da rade na projektu arapske chune u trnovu. znaci vise love dolazi do zaposlene raje, sto stvara povecanu potrosnju sto povecava potraznju i sto dize cijene i auta i televizora i stanova i hrane itd itd.....za promjenu kursa euro/km ne vjerujem da bi imalo uticaja.
- karanana
#131 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
pa dobro, neko bi koristio to sto je izgradjeno za 4.5 milijarde a to koristenje svega toga bi donosilo nove investicije i poslove.
ali je smijesno o ovome pricati i ovako se razbacivati milijardama kojih nema niti ce ih ikad biti. jebote, treba stat pa malo razmisliti sta moras napraviti da potrosis 4.5.milijarde. sad u prodajnim cijenama nekretnina, mogo bi sigurno pola sarajeva kupiti za te pare. da je prosjecan stan 100.000 KM a vjerovatno je i manje, mogao bi kupiti 45.000 stanova. to je ja mislim stvarno pola sarajeva i po stanovnistvu i po stambenom prostoru.
ali je smijesno o ovome pricati i ovako se razbacivati milijardama kojih nema niti ce ih ikad biti. jebote, treba stat pa malo razmisliti sta moras napraviti da potrosis 4.5.milijarde. sad u prodajnim cijenama nekretnina, mogo bi sigurno pola sarajeva kupiti za te pare. da je prosjecan stan 100.000 KM a vjerovatno je i manje, mogao bi kupiti 45.000 stanova. to je ja mislim stvarno pola sarajeva i po stanovnistvu i po stambenom prostoru.
- holowey
#132 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
ma nema od tih para nista ali hajde...
od tih 4.5 milijardi, koliko bi otislo vani jer domaca ponuda ne moze da zadovolji traznju? materijali za gradnju i opremanje...pa onda zinula bi guzica za novim autom, televizorom, racunarom, putovanjima... za koliko bi balon ispuhao? nesto slicno kao sto je ispuhao balon u rs nakon prodaje telekoma... bilo bi fino godinu-dvije-tri a onda opet kokuzluk i nezadovoljstvo
od tih 4.5 milijardi, koliko bi otislo vani jer domaca ponuda ne moze da zadovolji traznju? materijali za gradnju i opremanje...pa onda zinula bi guzica za novim autom, televizorom, racunarom, putovanjima... za koliko bi balon ispuhao? nesto slicno kao sto je ispuhao balon u rs nakon prodaje telekoma... bilo bi fino godinu-dvije-tri a onda opet kokuzluk i nezadovoljstvo
- MOSALJOZE
#133 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
karanana i to stoji,ali što bi rekao Konjić ajmo biti pozitivni 
-
Dobrinja80
#134 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Nije puno četdo milijarde, ako treba graditi infrastruktu, puteve komunalne instalacije, el mrežu.....i sve to na 1000 m nadmorske visine.karanana wrote:pa dobro, neko bi koristio to sto je izgradjeno za 4.5 milijarde a to koristenje svega toga bi donosilo nove investicije i poslove.
-
Dobrinja80
#135 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Bosanac sa dna kace wrote:Pa i ja tako mnim, samo sto bi na kraju toga nakon sto se to izgradi puko taj balon, jer to bi bio samo jedan ciklus, ne vjerujem da bismo ostvarili veliki napredak u ostalim granama privrede, mislim da bismo vecinom uvozili.karanana wrote:staaa?Dobrinja80 wrote:
Nek pukne bar bi se 5 godina dobro živilo, a onda naduvati novi balon.
Tako Amerika radi .
-
the_stick
#136 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
sve i sve.... ali da neko objasnjava kako bi investicija od 4,5 milijarde na kraju ispala losa za nas..
koliko bi otislo vani.. nekakav balon... a ebo te kralj...
naravno da od 4,5 milijarde nema nista... ali da u nekom nenormalno ludom scenariju ipak ispadne da je neko fakat naumio uloziti te pare ovdje, opet ima onih koji bi srali i koji bi nas ubjedjivali kako je to ustvari za nas lose... daj fabrika, jer od turizma nikad niko nije zaradio...
koliko bi otislo vani.. nekakav balon... a ebo te kralj...
naravno da od 4,5 milijarde nema nista... ali da u nekom nenormalno ludom scenariju ipak ispadne da je neko fakat naumio uloziti te pare ovdje, opet ima onih koji bi srali i koji bi nas ubjedjivali kako je to ustvari za nas lose... daj fabrika, jer od turizma nikad niko nije zaradio...
- Banksy
#137 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Kako nam se to još nije dogodilo, ne možemo znati kako bi ko reagirao.the_stick wrote:
da u nekom nenormalno ludom scenariju ipak ispadne da je neko fakat naumio uloziti te pare ovdje, opet ima onih koji bi srali i koji bi nas ubjedjivali kako je to ustvari za nas lose...
-
vendetta87
#138 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
joj dobrinja kakva marka 1,5 eura, o cemu ti pricas
-
rekla-kazala
#139 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Te četiri i po milijare ne bi čestito ni osjetili jer bi to bila investicija koja bi se razvukla u minimalno 3 godine.
Koliko su nas pogurale investicije u gradnju autoputa u zadnje tri godine ?
Evo investira se u termoelektranu Stanari 400 miliona eura i bojim se da korist od te investicije osjete ljudi do Doboja i Dervente ali dalje u svakom slučaju ne.
Trebaju nam godišnje strane investicije bar na nivou 2007. godine.
U milionima eura:

Koliko su nas pogurale investicije u gradnju autoputa u zadnje tri godine ?
Evo investira se u termoelektranu Stanari 400 miliona eura i bojim se da korist od te investicije osjete ljudi do Doboja i Dervente ali dalje u svakom slučaju ne.
Trebaju nam godišnje strane investicije bar na nivou 2007. godine.
U milionima eura:
- JThomas
#140 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
dobro, hipotetički kad bi bile 4 milijarde za 3 godine to je otprilike to. samo što neće biti.
-
vendetta87
#141 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
to 2007 je telekom srpske kupljen
- Zeljoooo
#142 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Hoce. Obezbjedi radnu snagu 1 Euro na dan pa ces vidjeti proizvodnje.hazbi wrote:dragi Boze hoce li iko doci ovdje i otvoriti ikakvu proizvodnju.....kao sto vecina sumlja poucena dosadasnjim obecanjima i ja sa rezervom uzimam mogucnost da neko ulozi 4 milijarde NECEGA u BiH...al eto ljudski je nadati se.....
zelim da vjerujem da ce tu biti radnih mjesta/zasigurno hoce dok traje gradnja/ali sta nakon toga.....
jadni mi sa ovakvom vlascu...nekako mi ova prica ponajvise lici na onu -Beograd na vodi.......
- karanana
#143 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
e to sa kupovinama sto se prikazuje kao investicija je po meni zavaravajuce.
haj telekom srpske inekako, pare date, mile ih je kako-tako ubacio u promet, sto kroz socijalnu kupovinu mira, sto kroz izgradnju zgrade vlade.
ali glupo mi je recimo kada je sberbanka kupila VB, mislim da je to prikazano kao strana investicija u 2012 ili 2013 nisam siguran. kakva je to investicija? stranac prodo banku drugoj stranoj banci i otiso.
haj telekom srpske inekako, pare date, mile ih je kako-tako ubacio u promet, sto kroz socijalnu kupovinu mira, sto kroz izgradnju zgrade vlade.
ali glupo mi je recimo kada je sberbanka kupila VB, mislim da je to prikazano kao strana investicija u 2012 ili 2013 nisam siguran. kakva je to investicija? stranac prodo banku drugoj stranoj banci i otiso.
- Zeljoooo
#144 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Kazu da ce se sa Mjeseca vidjeti ova gradjevina. A kruze price da ce vrh kite biti okrenut prema RS-u.Ridjobrki wrote:Evo procurili su prvi nacrti budućeg 4.5 milijarde vrijednog turističkog kompleksa:
Last edited by Zeljoooo on 05/02/2015 14:25, edited 1 time in total.
- karanana
#145 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
nek nesto naprave i na oblim brdima.
-
rekla-kazala
#146 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
Naravno da strane investicije ne mogu zamjeniti domaće investicije a kakve su one najbolje pokazuje podatak da se cementa u 2014. god. prodalo duplo manje nego u 2008. godini iako su radovi na autoputu u 2014. godini bili mnogo značajniji nego u 2008. godini.karanana wrote:e to sa kupovinama sto se prikazuje kao investicija je po meni zavaravajuce.
- insomnia78
- JThomas
#148 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
arapi poštuju ugovore i dogovore?

- Bosanac sa dna kace
#149 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad
.....mislim 4,5 milijarde....pa ne znam........stvarno nikako da povjerujem u to....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak