Peksinizam Vol 1 & 2 (Spojene 'smrdljive' teme)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#126 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:Ima veze, znam raje koja ovdje radi kao moleri. Uglavnom rade kuce od bolje stojecih. Svi redom kazu da kad odes kod Indijaca, Bismillah pa u kucu . A sve redom doktori i inzinjeri.
Negdje sam citao da je to dio tradicije prezivljavanja, navodno, ako se dobro usmrdis ni tigar te nece.
Sad, haj' ti njemu objasni da po Detroitu ne tumaraju tigrovi i lavovi...cudno je to.
tapeta

#127 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by tapeta »

razonoda wrote:Od politicara na balkanu---najcistie izgleda --Djukanovic, pa Fahro, Tadic......oko sredine Bakir... :roll:
Ne da mu Sebija vec jednom mjesecno, pa sto da se covjek dzaba kupa :mrgreen:
JanuaryJones

#128 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by JanuaryJones »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:Ima veze, znam raje koja ovdje radi kao moleri. Uglavnom rade kuce od bolje stojecih. Svi redom kazu da kad odes kod Indijaca, Bismillah pa u kucu . A sve redom doktori i inzinjeri.
Negdje sam citao da je to dio tradicije prezivljavanja, navodno, ako se dobro usmrdis ni tigar te nece.
Sad, haj' ti njemu objasni da po Detroitu ne tumaraju tigrovi i lavovi...cudno je to.
Oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
todd_smith

#129 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by todd_smith »

iz licnog iskustva sa osobama iz Indije, kako rekose imaju neki obicaj ili nesto u vezi vjere ugl ako imaju nesto bitno recimo neki intervju ili neku prezentaciju ljudi se 7-10 dana prije toga ne kupaju, tusiraju, mirisu ama nista znaci apsolutno nista nije dozvoljeno, ni lice ni ruke oprati

sada kontao sam da je sprdnja ili da izmisljaju, ali bilo ih je 5-6 i poprilicno prestizan fakultet je bio u pitanju, tako da ne znam da bi se toliko zajebavali radi sale da 10 dana ni lice ne operu, a smrdili su uzasno taj period nisi trebao prilaziti da znas da su oni uzrok toga
Queen_of_hearts

#130 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Queen_of_hearts »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Queen_of_hearts wrote:Ma odakle samo vadite te budalastine o neizuvanju i nehigijeni ,iz srednjeg vijeka ?! anblivbl :-) :-) :-) :-)
Cuj u cipelama hodaju u zapadnoj Evropi,a osmanlije ih "ucile " cistoci........eno vam djanm-djanm safunjara,slabo im ide ono izuvanje pred kamerama :lol: ,doduse ljepsi guzovi u stiklama i salonkama jamacno :mrgreen:
Koja pretjerana i emotivna reakcija na ovako blesavoj temi.

Nigdje ne spomenuh nehigijenu nego drugi stil života.
Ako ti je lakše vjeruj da smo tupi bosanci kojima o anamo njima pričale nane (i ti se snebivas na predrasude, svašta) ali niti je bide standard niti se ljudi fanatično izuvaju...pogotovo to ne zahtijevaju od gostiju, i dosta češće posjeduju kućnog ljubimca. Češće se bave i sportom. U prosjeku.
I da, uz sve te faktore za održavanje higijene je potrebno češće tuširanje.
Problem?

I taman kad je tema postala takmičenja ko se više pere ulete i ovi paćenici sa ja-guzio-humorom. Tuga brate.
Kakvo primanje srcu izrecenog nigdjetebecitiranog na ovako blesavoj temi .....a prisi mi i pretjerivanje :mrgreen:
Problem ja sa tobom ? hu iz ju !
Ti sa sobom ? aj don't ker !
Napatiste minderpuze i portparoli -neka nama nas i nase avlije ,pa kad se vec przni........
Better Man

#131 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Better Man »

Opšte poznato je da nije zdravo svakodnevno se kupati i tuširati. Nedavno sam čitao da prilikom kupanja treba prati samo određene dijelove tijela kao stopala, pazuh itd., dok neke dijelove tijela ne treba uopšte trljati spužvom i šamponom, jer se oni imaju mogučnost da se sami regeniraju, tj. čiste. Ja lično se kupam 2 puta sedmično, a to je komplet pranje tijela i kose i pored ta dva puta još jednom sedmično perem kosu (ukupno 3 puta perem kosu u sedmici). Dodatna tuširanja ne praktikujem izuzev pranja ispod pazuha ujutro ako se učutim nakon spavanja i u ljetnom periodu nakon rekreacije (vožnje bicikla, trčanja itd.)kada je normalno da se oznoji, tad se istuširam. Isto tako kod pranja zuba treba znati da je dovoljno ujutro i navečer oprati zube kaladontom, jer pranje istim nakon svakog obroka samo šteti zubima i nije zdravo za zube odmah nakon jela da ih pereš i čistiš, jer ih time oštečuješ. Potrebno je da prođe barem 40 minuta nakon jela. Dakle pranje kaladontom ujutro i navečer, a tokom dana je dovoljno isprati usta od hrane i mrva. Umivanje lica sapunom svakodnevno nije dobro. Dovoljno je ujutro i navečer i obavezno koristiti neku kremu za lice kako bi štitila kožu i davala joj potrebnu vlažnost, jer je sapun isušuje. I najbolje ako možete da koristite sapune i šampone na prirodnoj bazi,a ne industrijsku hemiju. Pročitao sam jedan članak gdje kažu da ljudi sa kratkom kosom treba da je peru češće, dok ljudi sa dugom kosom treba da je peru rjeđe.
Last edited by Better Man on 29/01/2015 21:10, edited 4 times in total.
Bambi_na_kofeinu

#132 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Bambi_na_kofeinu »

Queen_of_hearts wrote: Kakvo primanje srcu izrecenog nigdjetebecitiranog na ovako blesavoj temi .....a prisi mi i pretjerivanje :mrgreen:
Problem ja sa tobom ? hu iz ju !
Ti sa sobom ? aj don't ker !
Napatiste minderpuze i portparoli -neka nama nas i nase avlije ,pa kad se vec przni........
Dramica.
Cherry-Cherry

#133 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Cherry-Cherry »

Tuširam se svaki dan ujutro i naveče, nezavisno od godišnjeg doba. Kosu perem tri puta sedmično. I ne ide mi u glavu kako neko može da se tušira/kupa jednom sedmično. Kako legne u krevet naveče, ako se ne istušira... Fuj :-?
Cherry-Cherry

#134 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Cherry-Cherry »

Queen_of_hearts wrote:Kakav supkocentrizam na temi :run:
Ja na tom trulom zapadu vidjoh vise bidea za pranje,nego sto cu ovdje u narednom stoljecu .Pustite se vise toga,meni nana pricala anamo oni ne peru supak :-) :-) :-) :-) :-)
animals wrote:Ma teske gluposti, da su Turci ili Arapi cisci od zapadnjaka..
samo pogledajte, sela i gradove u zapadnoj Evropi..a ko je bio u Egiptu ili u nekim manjim mjestima u Turskoj,
zna i sam..
:thumbup:
Better Man

#135 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Better Man »

Cherry-Cherry wrote:Tuširam se svaki dan ujutro i naveče, nezavisno od godišnjeg doba. Kosu perem tri puta sedmično. I ne ide mi u glavu kako neko može da se tušira/kupa jednom sedmično. Kako legne u krevet naveče, ako se ne istušira... Fuj :-?
Tuširanje svaki dan i ujutro i navečer nije zdravo za organizam i tvoju kožu i time uništavaš svoj imunitet i prirodnu zaštitu svoje kože.
Last edited by Better Man on 29/01/2015 22:08, edited 3 times in total.
Cherry-Cherry

#136 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Cherry-Cherry »

Better Man wrote:
Cherry-Cherry wrote:Tuširam se svaki dan ujutro i naveče, nezavisno od godišnjeg doba. Kosu perem tri puta sedmično. I ne ide mi u glavu kako neko može da se tušira/kupa jednom sedmično. Kako legne u krevet naveče, ako se ne istušira... Fuj :-?
Tuširanje svaki dan i uutro i navčer nije zdravo za organizam i tvoju kožu i time uništavaš svoj imunitet i prirodnu zaštitu svoje kože.
Ako koristiš blage kupke, onda je ok. Nećeš se svaki put izribati da zguliš kožu.
Boateng

#137 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Boateng »

Šveđanin wrote:Znam jednog Indijca, daleko od socijalnog slučaja kojem je upravo svrabež podsjetnik da se treba kupati. Kad krene da ga od nekupanja svrbi dole, pa korijen kose, onda skonta da bi se mogao okupati. Sramota me pitati i nešto komentarisati jer moguće da ima veze sa običajima odakle dolazi, a on mi jednom samouvjereno reče kako kupanje nije njegov prioritet, nije tako naučio.. :kiss:
Bitno je odrediti prioritete u životu.
Digla_da_kreci

#138 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Digla_da_kreci »

Better, ne mogu da vjerujem da se samo plahnes ispod pazuha nakon rekreacije. :sad:
Drvosjeca iz Dejcica

#139 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Cherry-Cherry wrote:
Ja na tom trulom zapadu vidjoh vise bidea za pranje,nego sto cu ovdje u narednom stoljecu .Pustite se vise toga,meni nana pricala anamo oni ne peru supak :-) :-) :-) :-) :-)
samo pogledajte, sela i gradove u zapadnoj Evropi..a ko je bio u Egiptu ili u nekim manjim mjestima u Turskoj,
zna i sam..
Ritual pranja ruku, nogu, kupanja dolazi upravo sa Istoka. Neću sada biti isključiv pa reći Arapi ili Turci ovo-ono ali samo prije 300-400 godina Evropa nije bila takva kakva je danas da ne idemo sada u srednji vijek. Najraniji pisani dokazi o proizvodnji sredstava nalik sapunu datiraju iz perioda oko 2800. godine p.n.e. iz Vavilona. :-) Islamski dokumenti u 12. vijeku već uveliko opisuje cijeli proces izrade sapuna. Pominje se riječ al-qaly (pepeo) koja kasnije dobiva krucijalni značaj za modernu hemiju. Dakle ko o čemu kurva o poštenju. Privid čiste Evrope a prljavih Arapa je samo farsa jer svugdje i u svakom narodu ima prljavih ljudi pa i na tom Zapadu i na Istoku koji je donio osnovnu higijenu tom istom današnjem Zapadu.
sema911s

#140 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by sema911s »

beter gdje nauci te gluposti da svakodnevno kupanje unistava kozu, samanjuje imunitet,. koji se to dio koze sam cisti, ako mislis da znoj cisti kozu tesko, jer znoj je tu da hladi tijelo, a neugodan miris se stvara jer organizmi koji zive na nama kake to sto pojedu iz znoja i kako da ta kaka spadne ako se ne okupas,.
Cherry-Cherry

#141 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Cherry-Cherry »

Digla_da_kreci wrote:Better, ne mogu da vjerujem da se samo plahnes ispod pazuha nakon rekreacije. :sad:
I to samo ljeti. :(
supercali

#142 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by supercali »

nije tema ko je prvi poceo nego ko sada koristi sapun sampon i ostalo i u kojoj mjeri i ko ne koristi
Queen_of_hearts

#143 Re: Kupanje jednom sedmično

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Cherry-Cherry wrote:
zna i sam..
Ritual pranja ruku, nogu, kupanja dolazi upravo sa Istoka. Neću sada biti isključiv pa reći Arapi ili Turci ovo-ono ali samo prije 300-400 godina Evropa nije bila takva kakva je danas da ne idemo sada u srednji vijek. Najraniji pisani dokazi o proizvodnji sredstava nalik sapunu datiraju iz perioda oko 2800. godine p.n.e. iz Vavilona. :-) Islamski dokumenti u 12. vijeku već uveliko opisuje cijeli proces izrade sapuna. Pominje se riječ al-qaly (pepeo) koja kasnije dobiva krucijalni značaj za modernu hemiju. Dakle ko o čemu kurva o poštenju. Privid čiste Evrope a prljavih Arapa je samo farsa jer svugdje i u svakom narodu ima prljavih ljudi pa i na tom Zapadu i na Istoku koji je donio osnovnu higijenu tom istom današnjem Zapadu.
Nije istok donio higijenu zapadu,Rimljani su izmedju ostalog napravili javna kupatila i gradske vodovode do svakog kutka carstva i digli higijenu na izuzetno visok nivo.....Moda parfema i nekoristenja vode u Evropi je relativno novijeg datuma,prvo je srednjevjekovna crkva branila gradska kupatila jer ih je smatrala nemoralnim ,a potom su dosle kuge i raznorazne bolesti kojima su nastojali doskociti ,ma kako nama blesavo sad izgleda-nekupanjem ! :-)
Stoner

#144 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Stoner »

Sasvim je dovoljno okupati se jednom sedmicno. Takva je moja rutina. Ne znam ko normalan se kupa svaki dan. Kakav je to prljavac?

Ni svinja se ne mora kupati svaki dan.

:)
Drvosjeca iz Dejcica

#145 Re: Kupanje jednom sedmično

sema911s wrote:beter gdje nauci te gluposti da svakodnevno kupanje unistava kozu, samanjuje imunitet,. koji se to dio koze sam cisti, ako mislis da znoj cisti kozu tesko, jer znoj je tu da hladi tijelo, a neugodan miris se stvara jer organizmi koji zive na nama kake to sto pojedu iz znoja i kako da ta kaka spadne ako se ne okupas,.
Pretjerana higijena može imati negativne efekte. Kada bi čovjek živio u sterilnom okruženju jednostavno bi umro. Rađena je studija gdje su miševe uzgajali u 100% sterilnom okruženju i rezultat je bio odrasle nepomične jedinke nalik na biljke. Cijela naša evolucija je produkt između ostalog bakterija i virusa. Da nije njih vjerovatno danas ne bi bili to što jesmo.

Redovna higijena je pola zdravlja ali pretjerana higijena također može biti štetna. Lično perem kosu svaki teći/četvrti dan. Tuširanje svaki dan ujutro ali ostanem savršeno živ i zdrav ako preskočim jedan dan u sedmici a ne istuširam se. Dok sam bio u tim nekim godinama 17-18 godina prao sam kosu doslovno svaki dan bez obzira kakvo vrijeme vani bilo ljeto/zima. Sada u tim nekim zrelim godinama ne pada mi na pamet da to isto radim jer jednostavno nema ni subjektivne niti objektivne potrebe za prenjem kose svaki dan, 365 dana u godini.
__Phoenix__

#146 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by __Phoenix__ »

Osmanlije možda jesu bili veliki šupci ali peksini nikako, i to je jedna od boljih stvarih ostalih ukorijenjeno u život današnjih stanovnika BiH.

Naučen sam da se ne prljam bez razloga, tako i ne kupam bez potrebe, ne razumijem ljude koji su stalno prljavi i imaju potrebu za tuširanjem/kupanjem svaki dan ili dva puta dnevno što je sa medicinsko ekonomskog aspekta kontraproduktivno.
Drvosjeca iz Dejcica

#147 Re: Kupanje jednom sedmično

Queen_of_hearts wrote: Nije istok donio higijenu zapadu,Rimljani su izmedju ostalog napravili javna kupatila i gradske vodovode do svakog kutka carstva i digli higijenu na izuzetno visok nivo.....Moda parfema i nekoristenja vode u Evropi je relativno novijeg datuma,prvo je srednjevjekovna crkva branila gradska kupatila jer ih je smatrala nemoralnim ,a potom su dosle kuge i raznorazne bolesti kojima su nastojali doskociti ,ma kako nama blesavo sad izgleda-nekupanjem ! :-)
Imali su i Grci kupatila pa i Egipćani, a čim je Vavilon prije 4-5 hiljada godina imao sapun vjerovano su imali neku vrstu i kupatila, ali nećemo sada o tome. Poenta je da ne postoje prljavi i čisti narodi kako to neki žele podmetati.
Queen_of_hearts

#148 Re: Kupanje jednom sedmično

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Queen_of_hearts wrote: Nije istok donio higijenu zapadu,Rimljani su izmedju ostalog napravili javna kupatila i gradske vodovode do svakog kutka carstva i digli higijenu na izuzetno visok nivo.....Moda parfema i nekoristenja vode u Evropi je relativno novijeg datuma,prvo je srednjevjekovna crkva branila gradska kupatila jer ih je smatrala nemoralnim ,a potom su dosle kuge i raznorazne bolesti kojima su nastojali doskociti ,ma kako nama blesavo sad izgleda-nekupanjem ! :-)
Imali su i Grci kupatila pa i Egipćani, a čim je Vavilon prije 4-5 hiljada godina imao sapun vjerovano su imali neku vrstu i kupatila, ali nećemo sada o tome. Poenta je da ne postoje prljavi i čisti narodi kako to neki žele podmetati.
Bra'o :)
alphonse kauders

#149 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by alphonse kauders »

Prati više puta dnevno - zubi (2x dnevno,prije prvog obroka i pred spavanje), ruke, područje oko prepona :D

Prati 1x dnevno: pazuh, stopala (ovo se može obrisati ponekad i vlažnim maramicama);

Prati 2-3 sedmično: tijelo (najbolje prirodnim sapunom, ali eto i gel za tuširanje neće ubiti)

Prati 1-2 sedmično - kosa

U svakom slučaju:
- hemikalije koristiti što manje;
- informisati se malo preko neta o štetnostima prekomjernog tuširanja i pranja, ako već ne zna nijedan dermatolog;
- razmisliti o tome koliko reklame za šampone i gelove za tuširanje utiču na vaše ponašanje.

Naravno, ljudi koji se često bave sportom, imaju i potrebu za češćim pranjem, ali i tu važi pravilo da se za "smelly" područja (stopala, pazuh, genitalije) koristi što je moguće više prirodni sapun.
Last edited by alphonse kauders on 29/01/2015 22:09, edited 1 time in total.
Better Man

#150 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Better Man »

Digla_da_kreci wrote:Better, ne mogu da vjerujem da se samo plahnes ispod pazuha nakon rekreacije. :sad:
Nisi dobro pročitala. Ispod paszuha se perem ujutro kad ustanem ako se učutim, tj. oznojim,a nakon rekreacije se fino istuširam.
Post Reply