U jedan dzep novcanik i kljucevi, a u drugi mobitel i cigare._BataZiv_0809 wrote:Kad je ljeto, gdje stavis mobitel, novcanik, kljuceve od stana, kljuc od auta, cigare, upaljac itd...dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
- Arteta
#126 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#128 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ma bjezi ba.Arteta wrote: U jedan dzep novcanik i kljucevi, a u drugi mobitel i cigare.
-
Idriz
#129 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
4 dzepa imas ako nisi na plazi. jedan za kljuceve, jedan za cigare, jedan za mobitel i jedan za novcanik. meni pored novcanika stane i pasos, ako cu guzit kondom u novcanik, ako imam gavobolju i tablete mogu stat u novcanik. mislim, fakat sve ostalo je suvisno. a ako bas nosis neke dokumente formata a 4, onda nosis jebenu poslovnu tasnu ili torbu od laptopa. helker unutra mozes stavit._BataZiv_0809 wrote:Kad je ljeto, gdje stavis mobitel, novcanik, kljuceve od stana, kljuc od auta, cigare, upaljac itd...dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
- House
#130 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
turskoj,naravno 
-
hAZNADAR
#131 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
To na mnogim radnim mjestima ne mozes imati na sebi - vec duge hlace. Na mnogim kancelarijskim, pedagoskim,.. zabrana sorca zbog kodeksa oblacenja a na mnogim proizvodnim nije ni prakticno. I sta ti je onda alternativa za novcanik, cigare, upaljac, nesto sice, svezanj kljuceva? Cak i tom sorcu sa ekstra dzepovima itekako iritiraju gute sa strane i zveket.prog321 wrote:![]()
Ima ustvari jos jedna prakticna alternativa koja je bila popularna prije torbica a i danas se moze vidjeti. To je ekstra futrola koja se kaci na kais od hlaca. Ali to je mnogima danas papanski.
Totbica je najprakticnije rjesenje a svi sto izigravaju neke macho i druge nazivaju pederima mozda imaju potrebu da se dokazu iz nekog razloga.
Osim naziva pederusa - koristi se i model zvan "bubreg" i "preklapaca".
- Tesla10
#132 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Evo ja nosim torbicu i uloške.......
Ali uloške za obuću
.
Pripadamo Slavenima.
Ali uloške za obuću
Pripadamo Slavenima.
- Tabhana
#133 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
znoji se novčanik i u tim bermudama, nije mostar sarajevo da se možeš šetkati po suncu bez problema.
isprobao sve, torbica je najbolja riješenje, ja sam je prvi zvao pederušom i zvat ću je i dalje ali je funkcionalno
drugo stvar one torbice oko stomaka kao da na poarking radiš, ono je tzv zemunski pokušaj tzv mafijaša
isprobao sve, torbica je najbolja riješenje, ja sam je prvi zvao pederušom i zvat ću je i dalje ali je funkcionalno
drugo stvar one torbice oko stomaka kao da na poarking radiš, ono je tzv zemunski pokušaj tzv mafijaša
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#134 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
hAZNADAR wrote:To na mnogim radnim mjestima ne mozes imati na sebi - vec duge hlace. Na mnogim kancelarijskim, pedagoskim,.. zabrana sorca zbog kodeksa oblacenja a na mnogim proizvodnim nije ni prakticno. I sta ti je onda alternativa za novcanik, cigare, upaljac, nesto sice, svezanj kljuceva? Cak i tom sorcu sa ekstra dzepovima itekako iritiraju gute sa strane i zveket.prog321 wrote:![]()
Ima ustvari jos jedna prakticna alternativa koja je bila popularna prije torbica a i danas se moze vidjeti. To je ekstra futrola koja se kaci na kais od hlaca. Ali to je mnogima danas papanski.
Totbica je najprakticnije rjesenje a svi sto izigravaju neke macho i druge nazivaju pederima mozda imaju potrebu da se dokazu iz nekog razloga.
Osim naziva pederusa - koristi se i model zvan "bubreg" i "preklapaca".

Mačo
- Arteta
#135 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Salim se, nista protiv torbica ali ja ih samo par puta pokusao nositi ljeti i nije to to, osjecam se nesigurno kada mi osnovne stvari nisu po dzepovima i postoji velika vjerovatnoca da je izgubim jer bas i ne volim misliti o stvarima._BataZiv_0809 wrote:Ma bjezi ba.Arteta wrote: U jedan dzep novcanik i kljucevi, a u drugi mobitel i cigare.
-
hAZNADAR
#136 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ja mislim da je prije bosanski mahalski sindrom kod tebe gdje se sunarodnjaci tumace redovno samo na negativan nacin. Pa se neko ili folira, ili glumi, ili lize jajca, ili se uvlaci, ili je perverznjak, ...prog321 wrote:Ja mislim da se tu radi o Stokholmskom sindromu.
Okruzenje je subtilno rasisticko i oni misle da ce pridobiti domicilne ako im lizu jajca.
Ocigledan primjer je bio Zviz, Animal, i jos par. Ne shvataju da su za domicilne svi imigranti isti.
Sto se moze prije upotrijebiti u psihoanalizu istih.
A ocigledno i neznas sta je Stokholmski sindrom kada ga upotrebljavas u tom slucaju.
Upravo u dijaspori i vidis kulturolosku razliku Evrope i Azije jer imas priliku upoznati mnoge grupacije. Nisam protiv izbjeglica i protivim se rasizmu, desnici i zatvaranju granica. Kao izbjeglica nemam ni moralno pravo biti protiv ljudi koji dolaze ili pokusavaju doci. Par nasih politicara i publicista vani koji su izjavili nesto u desnicarskom maniru su dobili siroku osudu i kritiku velike vecine sunarodnjaka. Primjerice politicarka mersiha u Danskoj koja je za zatvaranje granica - dovoljno je samo procitati sve silne komentare i osude nasih ljudi sto na portalima sto na fejsu - u pitanju su hiljade a privatno neznam ama nikoga ko bi se slozio sa time. Tako da "lizanje jajca" ostavis za svoja sanjarenja.
Medjutim ima jedna stvar koja je u ovoj temi itekako bitna i relevantna. Iako su Bosnjaci u dijaspori vecinom protiv zatvaranja granica za izbjeglice i protiv rasizma - radije biraju domicilno okruzenje negoli stranacko bilo da je prebivaliste, posao u pitanju, skola za tvoje dijete. Iz cisto prakticnog razloga.
Cinjenica je ipak da je daleko, daleko vise kriminala, prljavstine nepostivanja kucnog reda, sikaniranja, besomucne voznje na parkingu, divljanja na igralistu, smrada u ulazima, nasilja i prijetnji u naseljima sa arapskom ili afrcickom vecinom. Cinjenica je da je vise mobanja i nasilja u skolama sa vecinom djece arapskog ili africkog porijekla. Cast izuzecima ali tako je. To nisu stereotipi vec statistike.
Komsije Svede ili Danci i pored rasizma se znaju licemjerno naceriti i pozdraviti a u sebi ti hebu mater. Ali te ne diraju, ne prijete, ne sikaniraju, nocu spavaju i ne prave buku, bacaju smece u kante, ne skacu ti po autu i ne buse gume ako se usprotivis i ne napucavaju svoju djecu da mobaju tvoju. Bosnjaci su iako stranci i iako u ocima rasista isti kao svi ostali - ipak kulturoloski slicniji domicilnima negoli Arapima i Afrikancima. Po stilu zivota, kucnom redu, opcim pravilima socijalne prirode, saobracaja,.. itd.
Ne moze o ovome diskutovati neko ko ne poznaje niti Evropu u cjelosti niti Aziju, Afriku.
Najveci dio ove teme se svodi na stereotipe od ljudi koji nisu mrdnuli sa Balkana.
- radiša
#137 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Budite ozbiljni ne nose svi ovakve bermude ljeti,u moje ne moze stat mobitel kolki je a novcanik pogotovo.Hoces negdje sjest vadi sve iz dzepova jer te zulja,smeta,srklet bez potrebe.Torbica me spasila.I jos su neki zaboravili da su zadnji dzepovi tuđi dzepovi,nebi u njima nikad nista nosio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#138 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Dobar post,uz dvije ograde:hAZNADAR wrote: Ja mislim da je prije bosanski mahalski sindrom kod tebe gdje se sunarodnjaci tumace redovno samo na negativan nacin. Pa se neko ili folira, ili glumi, ili lize jajca, ili se uvlaci, ili je perverznjak, ...
A ocigledno i neznas sta je Stokholmski sindrom kada ga upotrebljavas u tom slucaju.
Upravo u dijaspori i vidis kulturolosku razliku Evrope i Azije jer imas priliku upoznati mnoge grupacije. Nisam protiv izbjeglica i protivim se rasizmu, desnici i zatvaranju granica. Kao izbjeglica nemam ni moralno pravo biti protiv ljudi koji dolaze ili pokusavaju doci. Par nasih politicara i publicista vani koji su izjavili nesto u desnicarskom maniru su dobili siroku osudu i kritiku velike vecine sunarodnjaka. Primjerice politicarka mersiha u Danskoj koja je za zatvaranje granica - dovoljno je samo procitati sve silne komentare i osude nasih ljudi sto na portalima sto na fejsu - u pitanju su hiljade a privatno neznam ama nikoga ko bi se slozio sa time. Tako da "lizanje jajca" ostavis za svoja sanjarenja.
Medjutim ima jedna stvar koja je u ovoj temi itekako bitna i relevantna. Iako su Bosnjaci u dijaspori vecinom protiv zatvaranja granica za izbjeglice i protiv rasizma - radije biraju domicilno okruzenje negoli stranacko bilo da je prebivaliste, posao u pitanju, skola za tvoje dijete. Iz cisto prakticnog razloga.
Cinjenica je ipak da je daleko, daleko vise kriminala, prljavstine nepostivanja kucnog reda, sikaniranja, besomucne voznje na parkingu, divljanja na igralistu, smrada u ulazima, nasilja i prijetnji u naseljima sa arapskom ili afrcickom vecinom. Cinjenica je da je vise mobanja i nasilja u skolama sa vecinom djece arapskog ili africkog porijekla. Cast izuzecima ali tako je. To nisu stereotipi vec statistike.
Komsije Svede ili Danci i pored rasizma se znaju licemjerno naceriti i pozdraviti a u sebi ti hebu mater. Ali te ne diraju, ne prijete, ne sikaniraju, nocu spavaju i ne prave buku, bacaju smece u kante, ne skacu ti po autu i ne buse gume ako se usprotivis i ne napucavaju svoju djecu da mobaju tvoju. Bosnjaci su iako stranci i iako u ocima rasista isti kao svi ostali - ipak kulturoloski slicniji domicilnima negoli Arapima i Afrikancima. Po stilu zivota, kucnom redu, opcim pravilima socijalne prirode, saobracaja,.. itd.
Ne moze o ovome diskutovati neko ko ne poznaje niti Evropu u cjelosti niti Aziju, Afriku.
Najveci dio ove teme se svodi na stereotipe od ljudi koji nisu mrdnuli sa Balkana.
1) Proga ne uzimaj za ozbiljno
2) Skontao sam sto se ti toliko upalis kad se neko drzne prokomentarisati negativno dijasporu. Kaze stara izreka: najvise kod drugih mrzimo osobine koje i sami imamo. I ti poprilicno potcjenjujes ljude koji zive ovdje. Zivjeti na balkanu i ne vidjeti svijeta nisu sinonimi.
-
prog321
#139 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
hAZNADAR wrote:Ja mislim da je prije bosanski mahalski sindrom kod tebe gdje se sunarodnjaci tumace redovno samo na negativan nacin. Pa se neko ili folira, ili glumi, ili lize jajca, ili se uvlaci, ili je perverznjak, ...prog321 wrote:Ja mislim da se tu radi o Stokholmskom sindromu.
Okruzenje je subtilno rasisticko i oni misle da ce pridobiti domicilne ako im lizu jajca.
Ocigledan primjer je bio Zviz, Animal, i jos par. Ne shvataju da su za domicilne svi imigranti isti.
Ne trzaj se ako nisi prozvan.
Jasno i glasno sam opisao ljude koji se protive Afroazijatima i spominju ih stalno u negativnom kontestu. To su prvenstveno Zviz, Animals i jos par na onoj temi o izbjeglicama.
Prljavstina, tuca, mahalsko busanje u prsa ima u svakom narodu, cak i kod Danaca i Sveda. To nema toliko veze o porijeklu covjeka koliko o opstem obrazovanju i kulturi iz kuce. Ima i kod Danaca i Sveda neobrazovanih, nekulturnih krkana sa flasom u ruci i iglom u venama.
Sjecam se devedesetih kako su Nijemci govorili o Jugosima kada su u svojim ghetoima radili sve to sto ti gore pripisujes Arapima i Afroazijatima.
Poslije par generacija sve se to razcisti i razvodni.
- sinuhe
#140 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Bosnjaci se izdvajaju kao jedine evropske izbjeglice.
Ljudi iz svih dijelova svijeta najnormalnije zive na Zapadu pa cak i u BiH.
-
AzerVisoko
#141 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Po kulturi i veri su nam arapi i turci braca i bez njih tesko da bi opstali na ovim prostorima
- annoy
#142 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
- Edin H.
#143 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
sinuhe wrote:Bosnjaci se izdvajaju kao jedine evropske izbjeglice.
Zato sto im Zapad pruza bosnjacki san koji se ne moze ostvariti u BiH - nakaci se na socijalu, izganjaj dodatne beneficije, jer si kao puko od rata, radis kao bastovan ili krecis na crno i onda na ljeto sjednes u mecku, pa za BiH, gradis ili obnavljas kucu. a Srbin radi za tebe. Nema dalje
-
prog321
#144 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Vec nekoliko puta ulijeces klizeci bez ikakvog razloga._BataZiv_0809 wrote: 1) Proga ne uzimaj za ozbiljno
Molio bih da me prestanes spominjati. Tvoji su tekstovi na intelektualnom nivou novorodjencadi. Nemam zelju da ih citam u bilo kojem kontekstu sa mojim nazivom. Fala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#145 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Boli me rackasprog321 wrote:Vec nekoliko puta ulijeces klizeci bez ikakvog razloga._BataZiv_0809 wrote: 1) Proga ne uzimaj za ozbiljno
Molio bih da me prestanes spominjati. Tvoji su tekstovi na intelektualnom nivou novorodjencadi. Nemam zelju da ih citam u bilo kojem kontekstu sa mojim nazivom. Fala.
-
hAZNADAR
#146 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Vecina nasih ljudi vani radi - to nikada nemoj zaboraviti.Edin H. wrote:sinuhe wrote:Bosnjaci se izdvajaju kao jedine evropske izbjeglice.
Zato sto im Zapad pruza bosnjacki san koji se ne moze ostvariti u BiH - nakaci se na socijalu, izganjaj dodatne beneficije, jer si kao puko od rata, radis kao bastovan ili krecis na crno i onda na ljeto sjednes u mecku, pa za BiH, gradis ili obnavljas kucu. a Srbin radi za tebe. Nema dalje
Prvo sto najveci dio zivi tamo gdje ili nema socijale ili nije dovoljna poput Amerike, Engleske, Njemacke,... a drugo i u zemljama gdje se moze zivjeti od socijale - vecina radi iako moze prezivjeti i bez posla.
A i u samoj BiH vecina bi radije da radi negoli da lezi na budzetu.
Ovakve stereotipe o Bosnjacima parazitima stvaraju upravo oni koji su takvog mentalnog sklopa pa zavide i budzetlijama i socijalcima.
- Edin H.
#147 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Jednostavno nije tacno, rade samo tamo gdje su ih natjerali. Znaci oni koji su dosli u ratu, ako je postojala mogucnost da ostanu na socijali, upravo su uradili kako sam napisao. Uostalom vecina je nedavno proslavila dvije decenije. I ne radi se ni o kakvoj zavisti, nego o opservaciji.hAZNADAR wrote:Vecina nasih ljudi vani radi - to nikada nemoj zaboraviti.Edin H. wrote:sinuhe wrote:Bosnjaci se izdvajaju kao jedine evropske izbjeglice.
Prvo sto najveci dio zivi tamo gdje ili nema socijale ili nije dovoljna poput Amerike, Engleske, Njemacke,... a drugo i u zemljama gdje se moze zivjeti od socijale - vecina radi iako moze prezivjeti i bez posla.
A i u samoj BiH vecina bi radije da radi negoli da lezi na budzetu.
Ovakve stereotipe o Bosnjacima parazitima stvaraju upravo oni koji su takvog mentalnog sklopa pa zavide i budzetlijama i socijalcima.
-
hAZNADAR
#148 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Tacno, ima u svakom narodu neotesanih i neobrazovanih. Takvi su cast izuzecima nekada davno prije rata isli na baustel u njemacku i tako je stvore stereotip gastarbajtera kojeg neki pogredno pripisuju dijasporcu. Opet sve te nase Jugose ne mozes ni u snu porediti sa istim slojem ljudi iz arapskih zemalja i afrike. I nasi najneotesaniji Jugosi su opet krkani na jedan nacin na kojeg je Evropa navikla. U prvom redu vjera kao tobozi razlog neintegracije i kocnice.prog321 wrote:
Ne trzaj se ako nisi prozvan.
Jasno i glasno sam opisao ljude koji se protive Afroazijatima i spominju ih stalno u negativnom kontestu. To su prvenstveno Zviz, Animals i jos par na onoj temi o izbjeglicama.
Prljavstina, tuca, mahalsko busanje u prsa ima u svakom narodu, cak i kod Danaca i Sveda. To nema toliko veze o porijeklu covjeka koliko o opstem obrazovanju i kulturi iz kuce. Ima i kod Danaca i Sveda neobrazovanih, nekulturnih krkana sa flasom u ruci i iglom u venama.
Sjecam se devedesetih kako su Nijemci govorili o Jugosima kada su u svojim ghetoima radili sve to sto ti gore pripisujes Arapima i Afroazijatima.
Poslije par generacija sve se to razcisti i razvodni.
Ljudi nauce bacati smece u kante i paziti na neka pravila kada dobiju kaznu. Ali se obzir nikada ne nauci ako nemas kulturu gdje se zna sta je obzir prema drugima niti se cijeni.
Treca generacija stranaca iz Azije i Afrike u Evropi jednostavno nema odgojem naucen obzir prema drustvu oko sebe.
To nema veze ni sa rasizmom ni sa ulizivanjem domicilnima - to je cista fakta.
Bosnjaci u Evropi iako stranci i iako svjesni ksenofobije, islamofobije, protivnici desnice,... ipak radije zive sa rasistickim Svedima, Dancima negoli sa Arapima, Afrikancima jer je bezbjednije.
-
prog321
#149 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Pravilnije je reći da sposobni i ekonomski situirani Bosnjaci radije žive sa ekonomski situiranim Šveđanima.
Isto to rade ekonomski situirani Afroazijati.
Postoje nekoliko skinhead četvrti gdje žive sami Šveđani u kojim sigurno nijedan Bošnjak ne bi htio živjeti
Isto to rade ekonomski situirani Afroazijati.
Postoje nekoliko skinhead četvrti gdje žive sami Šveđani u kojim sigurno nijedan Bošnjak ne bi htio živjeti
-
hAZNADAR
#150 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?
Ama nisi u pravu.Edin H. wrote:
Jednostavno nije tacno, rade samo tamo gdje su ih natjerali. Znaci oni koji su dosli u ratu, ako je postojala mogucnost da ostanu na socijali, upravo su uradili kako sam napisao. Uostalom vecina je nedavno proslavila dvije decenije. I ne radi se ni o kakvoj zavisti, nego o opservaciji.
Mislis da je problem na osnovu trauma iz rata, postraumatskog stresa, depresije, i "socijalnog nefunkcionisanja" izbjeci posao? Pa ja sutra to mogu uraditi i otici na socijalu i nema sanse da me neko natjera na bilo kakav posao. A i ako natjera, posvadjam se sa svima na poslu zbog sitnica i otkaz.
A druga stvar sto poslova bas nema - mnogi bi jedva docekali da ih drzava, opcina,.. natjera na posao.
Oni koje je komuna i natjerala da nesto rade, nemaju nista osim kupljenja smeca po parkovima gdje inace i nema smeca pa ispijaju sokove na klupi cekajuci da prodje satnica.
U drzavama sa jakom socijalom je zivot na socijali crnjak. Nije to Bosna gdje imas uvijek ljudi na ulici, po kaficima, gdje mozes sa kafice na kaficu i sresti raje, imati socijalni zivot. U Skandinaviji si medju 4 zida kada si na socijali, nemas ni raje ni kafica,.. i svi koji su izradili drzavu da ne rade su tek na socijali prolupali. Arapima je lakse - ima ih toliko mnogo da imaju svoj mini svijet, svoje skole, klubove, kafice, stambena naselja i nerad lakse podnose. Nasi ljudi vani od nerada prolupaju i padnu u depresiju.
I najbitnija stvar. Bosnjaci toliko vole novac i prestiz da radije rintaju negoli da sjede.