Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post Reply
drastic

#126 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by drastic »

_BataZiv_0809 wrote:Jedno je predizborna prica :roll:
tacno ne vjerujem da ce se ista desiti mada mislim da je grcima najboljr da bankrotiraju I vrate se drahmi
drastic

#127 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by drastic »

drastic wrote:
tacno ne vjerujem da ce se ista desiti mada mislim da je grcima najboljr da bankrotiraju I vrate se drahmi
da je drukcije euro bi pao najmanje 5-10%
Cybernetic

#128 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:50, edited 1 time in total.
Bodkin

#129 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Bodkin »

ioannes wrote:
Bodkin wrote:Najbolji su ovi sto mrze kapitalizam iz ideala i zato sto mrze recimo ameriku. Grcka nikad nije ni trebala dobiti toliko love ali kao dug ali labava unija to dozvolila. Ponijelo valjda to sto je sve cvjetalo 2002-2008. I grci bi da zive kao njemci, a rade kao balkanci. E ne moze

Sa druge strane, ko jebe privatni kapital sto je ulagao u grcku. Ko ih jebe sto su mislili da je rejting aaa dovoljan da ulozis 300 milijardi.Nego bio dobar povrwt na investiciju. A i imali su 6 godina da ih izbace iz knjiga i otpisu gubitke
nije problem u kapitalizmu i privatnoj djelatnosti to je pozeljno
problem je u samom kamatnom sistemu,gomilanjem kapitala kod malog procenta ljudi prilivom sredstava od dole prema gore itd.
EU opet na drugu stranu ima sustavni problem,veliki problem je staviti razlicite zemlje sa razlicitim ekonomijama pod krov jedne valute
jedna devalvacija koji bi Grckoj bila potrebna nije moguca je su svi pod istim krovom,to je bit problema
Mozemo mi pricati o strukturalnim problemima eu, fiskalnoj uniji i tako dalje. Ovo za kamate sto pricas je smijesno. Ne mozes ti ograniciti koliko bi ko trebao imati kapitala. Dalje, problem grcke je sto nema para kao njemacka, a zivi kao njemacka. A organizacija eu joj je to dopustila i onda katastrofa. I tu lezi problem.
Bodkin

#130 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Bodkin »

A i uostalom, ne mogu da vjerujem kako se neko stavi na stranu grcke. Ljudi su na konto toga sto su u eu i nista vise uzeli 300 milijardi jebenih eura i kad treba vratiti onda nek vraca njemacka. Imaju oni para. U stvari kontam. Grcka je nasa dijaspora na socijali.
stakasa

#131 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by stakasa »

ioannes wrote:
parangal_ wrote:ovo je pomak, ne zato sto ce se rijesiti duznicka kriza - nece niti moze da se rijesi, poenta duga nije da se on vrati vec da se duznik porobi - ali je pomak jer su grci prvi glasaci u evropi koji se nisu prepali standarde neoliberalne price o smaku svijeta ako glasaju za partiju koja nije sablonska. jos jedan korak naprijed bi bila pobjeda radikalne ljevice u nekoj drugoj zemlji i tako redom. tek onda bi se stvorili uslovi za restartovanje sistema.
slazem se da je ovo pomak....pitanje je kako ce Syriza biti u stanju provesti svoju politiku i koliko ce se ta politika razrijediti kroz moguce kompromise.
jedna je stvar jasna dugovi se nemogu vratiti nazad,to prakticki nije moguce.... poenta je u tome da onaj koji ti posudi novac taj novac ne ocekuje nazad nego ocekuje samo kamate...to je ta perverzija ovog sistema ,gdje kamatne kamate eksponecijalno rastu....Grcka kriza je pocela 2008 nakon sto je Deutsche Bank u velikom stilu kupovala Grcke drzavne obveznice, svjesno su spekulirali na propast grcke....jer su znali da ce politika taj novac povratiti banci na ledima porezni obveznika,sto je se na kraju i dogodilo. restart sistema je opcija koja ne donosi nikakvu promjenu nego samo dobijamo vremena do sljedece krize i nista drugo....potrebna je promjena sistema
Zato prije 2008-e Grci sve po peesu...
stakasa

#132 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by stakasa »

bingov buraz wrote:Ovo ko da napravis ceha 2000 maraka u kafani i sutradan kad te gazdin pitbul uhvati za usi objasnis da nisi duzan da platis jer si odlucio da ne cugas vise :mrgreen:
Upravo tako
nosara

#133 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by nosara »

Bodkin wrote:A i uostalom, ne mogu da vjerujem kako se neko stavi na stranu grcke. Ljudi su na konto toga sto su u eu i nista vise uzeli 300 milijardi jebenih eura i kad treba vratiti onda nek vraca njemacka. Imaju oni para. U stvari kontam. Grcka je nasa dijaspora na socijali.
A sto su im dali...? Znali su da ovi nemaju kapacitet da vrate, ali su im ipak dali... Guranje u duznicko ropstvo kao po knjizi...

Ako ovima prodje barem nesto kurcenja koje se najavljuje, eu bi mogla da se zabavi o svom jadu, bilo da ovi uspiju da sa eu krvopijama rijese dug administrativno, bilo da se suprotstave nasilnicki prema nasilnicima...

Ocekujem i od Predsjednika da ne bude samo posmatrac... :D
Bodkin

#134 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Bodkin »

nosara wrote:
Bodkin wrote:A i uostalom, ne mogu da vjerujem kako se neko stavi na stranu grcke. Ljudi su na konto toga sto su u eu i nista vise uzeli 300 milijardi jebenih eura i kad treba vratiti onda nek vraca njemacka. Imaju oni para. U stvari kontam. Grcka je nasa dijaspora na socijali.
A sto su im dali...? Znali su da ovi nemaju kapacitet da vrate, ali su im ipak dali... Guranje u duznicko ropstvo kao po knjizi...

Ako ovima prodje barem nesto kurcenja koje se najavljuje, eu bi mogla da se zabavi o svom jadu, bilo da ovi uspiju da sa eu krvopijama rijese dug administrativno, bilo da se suprotstave nasilnicki prema nasilnicima...

Pa pogledaj moj prethodni upis. Ja bih pustio privatni kapital da izgubi lovu ali ti isto kao da je grcima neko uz pistolj davao lovu. Prisilio ih da izdaju obveznice sta li. Nego je problem sto im je realni rejting trebao biti bb- a ne skoro pa kao njemacki. Da su se zaduzili po realnom rejtingu bili bi duzni jos 100 milijardi kamata
TDK-90

#135 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by TDK-90 »

Pretpostavljam, gotovo sam siguran da je ukidanje mjera stednje predizborna suplja prica, a Grci beznadezni se upecali. Tesko ce se formirati vlada a kada "zavlada" obecavace uprazno sutra, sutra cim svane ukidamo stednju i pocinje blagostanje.
nosara

#136 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:

Pa pogledaj moj prethodni upis. Ja bih pustio privatni kapital da izgubi lovu ali ti isto kao da je grcima neko uz pistolj davao lovu. Prisilio ih da izdaju obveznice sta li. Nego je problem sto im je realni rejting trebao biti bb- a ne skoro pa kao njemacki. Da su se zaduzili po realnom rejtingu bili bi duzni jos 100 milijardi kamata
A ti isto kao da je Grcka bila izvan tog sistema, a ne njegov dio... Niko nikog pistoljem ne tjera da se zaduzuje, ali je neoliberalizam takav, potrosacka klima na svim nivoima, od drzave do pojedinca... Ispastaju oni koji bas i nisu u strukturama koje vuku konce... Cijeli jug Evrope ceka ista sudbina kao i Grcku, manje-vise...

Pitanje je sta ce se sefovima manje gadit, da im euro rikne 20% ili da halale 300 milijardi, koji je ionako spekulativa, daj-dam, idi mi dodji mi... Nema tu 10% istinskog zivljaka...
Ecci
Vozim: Biciklam

#137 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Ecci »

Ne očekujem ništa posebno, a pogotovo ne izlazak iz EU ili eurozone.
Jedno je predizborna kampanja a drugo problemi koji čekaju novu vlast.
Birači će im najvjerovatnije ostati razočarani.

A i ovi napisi novinara i glorifikacija Sirize obična je glupost.
Danas nema lijevih i desnih, nema razlike, osim u predizbornoj priči.
Mister Yes

#138 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Mister Yes »

nosara wrote: A ti isto kao da je Grcka bila izvan tog sistema, a ne njegov dio... Niko nikog pistoljem ne tjera da se zaduzuje, ali je neoliberalizam takav, potrosacka klima na svim nivoima, od drzave do pojedinca... Ispastaju oni koji bas i nisu u strukturama koje vuku konce... Cijeli jug Evrope ceka ista sudbina kao i Grcku, manje-vise...

Pitanje je sta ce se sefovima manje gadit, da im euro rikne 20% ili da halale 300 milijardi, koji je ionako spekulativa, daj-dam, idi mi dodji mi... Nema tu 10% istinskog zivljaka...
Ako popuste Grcima onda će to biti signal i ostalim zemljama sa juga da dovedu slične ljevičare. Neće im popustiti. Upravo suprotno. Od Grčke će napraviti primjer da više nikome ne padne na pamet da se suprostavlja.
Challenger__

#139 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Challenger__ »

Mister Yes wrote:Ako popuste Grcima onda će to biti signal i ostalim zemljama sa juga da dovedu slične ljevičare.

Tačno.
Neće im popustiti. Upravo suprotno. Od Grčke će napraviti primjer da više nikome ne padne na pamet da se suprostavlja.
Kako i preko koga će ih "disciplinovati"? Šta predviđaš?
nosara

#140 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote: A ti isto kao da je Grcka bila izvan tog sistema, a ne njegov dio... Niko nikog pistoljem ne tjera da se zaduzuje, ali je neoliberalizam takav, potrosacka klima na svim nivoima, od drzave do pojedinca... Ispastaju oni koji bas i nisu u strukturama koje vuku konce... Cijeli jug Evrope ceka ista sudbina kao i Grcku, manje-vise...

Ako popuste Grcima onda će to biti signal i ostalim zemljama sa juga da dovedu slične ljevičare. Neće im popustiti. Upravo suprotno. Od Grčke će napraviti primjer da više nikome ne padne na pamet da se suprostavlja.
Kako...? Ako ovi radikalno nastupe (bankrot, vracanje drahme, jednostavno odbijanje da plate dug) sta eu moze ucinit a da sacuva kredibilitet na jugu...?
nosara

#141 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by nosara »

Ecci wrote:Ne očekujem ništa posebno, a pogotovo ne izlazak iz EU ili eurozone.
Jedno je predizborna kampanja a drugo problemi koji čekaju novu vlast.
Birači će im najvjerovatnije ostati razočarani.

A i ovi napisi novinara i glorifikacija Sirize obična je glupost.
Danas nema lijevih i desnih, nema razlike, osim u predizbornoj priči.
To vrijedi samo AKO se ispostavi da su ovi luk i voda... AKO... Ako pak ne, moze bit svega... Jos u 4 "grcke" u eu postoje slicni problemi...
Challenger__

#142 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Challenger__ »

JBT wrote:Ko predvidja krah EU i USA? Dapache, i Amerika i Engleska ce biti proleterska. :) Malo sale. Je li i tebi uspjeh sto par promila ljudi drzi citavu planetu u dugovima kamatarenjem? Ja sam licno situiran, ali mi ovo stanje nikako ne odgovara. Zaduzenost, ratovi, extremna desnica, moderno robstvo.... Kada bi se svi morali iseliti sa ove planete i da dobijemo par opcija novih planeta da izaberemo novi dom. Siguran sam da niko od nas ne bi izabrao opet planetu na kojoj vladaju ovakvi nametnuti odnosi koji imaju za cilj nesto slicno sadrzaju knjige "1984". Zbog toga izraz "zavist" gubi potpuno smisao u ovim odnosima. Suvise je to pojednostavljeno. Da ne kazem do idiotizma. A znam da se moze bolje.
Precjenjuješ intelektualne i etičke kapacitete ovaca kojima se obraćaš.
Mister Yes

#143 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote: Kako i preko koga će ih "disciplinovati"? Šta predviđaš?
Pa hebiga ako nećeš da budeš dio civilizovanog svijeta i poštuješ potpisano onda ide kazna. Isključenje iz međunarodnih organizacija zbog nepoštivanja međunarodnih ugovora. Hoćeš da budeš Sjeverna Koreja i Kuba? Nema problema. Napolje iz NATO saveza. Napolje iz EU. I onda laganini. Prvo malo svjetske sile priznaju Makedoniju pod tim imenom. Čisto kao predigra :D Pa se onda malo izađe Turcima u susret ala Nusret. Pa ostrva. Ma joj. Zgaziće ih kao buba švabu.
Bodkin

#144 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Bodkin »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:

Kako...? Ako ovi radikalno nastupe (bankrot, vracanje drahme, jednostavno odbijanje da plate dug) sta eu moze ucinit a da sacuva kredibilitet na jugu...?
Da ih izbaci iz eurozone. Kao flaster. Sto brze to bolje
Mister Yes

#145 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Mister Yes »

Bodkin wrote: Da ih izbaci iz eurozone. Kao flaster. Sto brze to bolje
Izbacit će ih iz svega. I iz EU i iz NATO. Jednostavno, ako želiš biti svjetski revolucionar i rušiti svjetski poredak bićeš kažnjen. Čuj da odluče da ne vraćaju dug? Ima Sjeverna Koreja, ima Kuba pa bujrum u to društvo. Iz svega će ih izbaciti a onda pomagati njihovim susjedima u aspiracijama.

Evo nek sutra Španija isto to pokuša i odmah će raznorazni separatizmi u Španiji dobiti podršku. Sve zemlje imaju prigušene sukobe koji se mogu aktivirati ako ne slušaju.
mO k3

#146 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by mO k3 »

drastic wrote:
Nijemci vec prave viceve sta ce uraditi sa grčkom .... Ima da je asfaltiraju i naprave veliki parking

Grci su vise nego pokvareni , ne kaže se kod nas džabe propo ko Grčka
spacek

#147 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:42, edited 1 time in total.
mO k3

#148 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by mO k3 »

spacek wrote:2 su scenarija u igri:
- prvi je predizboran prica i naravno ples po pravilima eu
- drugi je istinsko razilazenje sa eu i rasprodaja drzave (prislina naplata)

grcka ima itekako sta izgubiti, pogotovo otoke i turisticke oaze na koje su svabe odavno oko bacile.
ovo ne razumijem-ß????
de mi objasni molim te
madner

#149 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by madner »

:D
Challenger__

#150 Re: Radikalna ljevica uzela izbore u Grčkoj

Post by Challenger__ »

spacek wrote:2 su scenarija u igri:
- prvi je predizboran prica i naravno ples po pravilima eu
- drugi je istinsko razilazenje sa eu i rasprodaja drzave (prislina naplata)

grcka ima itekako sta izgubiti, pogotovo otoke i turisticke oaze na koje su svabe odavno oko bacile.
Zar poznaješ elemente prinudne naplate u grkom slučaju? Gdje si to pročitao?
Post Reply