ljutiajvar wrote:Ja jesam Čarli.
Ima njegov rad malo veću vrijednost od "blasfemičnih figura".
Zamisli zabrane karikature.
Zatim zabrane učenje o evoluciji.
Pa onda zabrane da misliš, A ZABRANE I DA VJERUJEŠ U BOGA NA NAČIN NA KOJI TI VJERUJEŠ.
Ti karikaturisti nisu vrijeđali vjeru. Vjera je nešto što nosiš sa sobom u srcu. Oni su ismijavali vjersku korporokratiju i poremećene sisteme vrijednosti današnje globalizacije.
Ja jesam Čarli.
Jeste li ili niste Čarli
Moderator: anex
-
kakavdanakneiskustvu
#126 Re: Jeste li ili niste Čarli
- Zokipfc
#127 Re: Jeste li ili niste Čarli
Izvini, ali nisi u pravu. Sa slobodom misljenja i govora se podrazumjeva i izrugivanje. Ne zove se 'politicki korektna sloboda govora'johnlock071 wrote:Pretjeruješ, nismo o tome pričali. Ja nemam problem s tvojim stavom i mišljenjem, jer poštujem slobodu govora i mišljenja. Ali hajde probaj sad ti crtati vjerske karikature i ismijavati te drugove svoje i njihovu vjeru i vidi da li ćete ostati drugovi?Zokipfc wrote: Imam ja drugove koji su muslimanske vjeroispovesti, a oni znaju kako ja mislim o njihovoj vjeri. Isto sto imam prijatelje hriscane koji takodjer znaju sta ja mislim o crkvi, papi itd. To ti se zove sloboda govora, sloboda da kazes i mislis sta god zelis bez da te neko zakolje, pretuce ili da te strpa u zatvor. Kontas? Ne, znam da ne kontas.
Jednostavno, sloboda mišljenja i govora je jedno. Izrugivanje, provociranje, to je nešto sasvim drugo.
Ali ovo nije 'izrugivanje ili provokacija'. To je vec tvoja interpretacija
Last edited by Zokipfc on 09/01/2015 20:42, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#128 Re: Jeste li ili niste Čarli
madner wrote:Realno, vjernici su velike pizde koje ne mogu podnjeti podsmjeh njihovim ritualima.
Vjerovatno jer su svjesni koliko su smjesni 2015, a sav autoritet ode ako se covjek smije.
-
kakavdanakneiskustvu
#129 Re: Jeste li ili niste Čarli
Zokipfc wrote:Imam ja drugove koji su muslimanske vjeroispovesti, a oni znaju kako ja mislim o njihovoj vjeri. Isto sto imam prijatelje hriscane koji takodjer znaju sta ja mislim o crkvi, papi itd. To ti se zove sloboda govora, sloboda da kazes i mislis sta god zelis bez da te neko zakolje, pretuce ili da te strpa u zatvor. Kontas? Ne, znam da ne kontas.johnlock071 wrote:
Vidiš, u vjeri Islamu se taj "lik" voli mnogo više od majke i oca. Nemoj ni probati to da shvatiš, neće ti poći za rukom.
A to što snivaš se neće nikada desiti, broj muslimana raste iz dana u dan, a broj muslimanske djece već odavno prešišao sve druge, čak u i nekim Evropskim zemljama.
A ja sam uvjeren da će se objavljivanje ovakvih karikatura iskorjeniti, jer su ljudi uvidjeli da nije zdravo gurati jezik u utičnicu.
Ja mogu shvatiti da neko moze voljeti njega vise nego sto voli svoje roditelje. To sto ja to smatram besmislenim je moja licna stvar.
Ma razumjem ja razlog za ljutnju. Ali meni nikad nece biti normalno da se djeci od malena trpa svasta u glavi o nekoj vjeri, tradiciji itd. Hvala bogu pa sam se ja odrekao vjere svojih roditelja. Posto meni, a i mnogima oko mene ne treba crkva, dzamija, hodza, pop, biblija, kuran ili muhamed da vjerujem u boga. Toliko ljudi pljuje ideale u koje ja vjerujem, pa sta sad? Da se ljutim zbog toga? Da se osjecam uvrijedjen? Mozes mi i majku opsovat ako hoces, boli me ona stvar, pa sta? Ja sad da se ljutim kao ovi sto se ljuti ako neko nacrta muhameda? Ma daj.Ridjobrki wrote: Ma ne moramo se mi složiti ni oko čega, ali kad već pričamo onda vrijedi istaknuti nešto:
Islamska vjera, tradicija i islamski svjetonazor kaže da se Muhammeda a.s ne smije crtati a to nije bez razloga. Muslimani slijede mišljenje da se ne smiju obožavati slike, kipovi i bilo šta što materijalizira vjeru koja mora ostati spiritualna i transcendentna stvar. Stoga, Muhammeda se ne može crtati ni u najboljoj namjeri jer to udara na temeljne stvari islamskog vjerovanja.
E sad, kad je to tako jako uklesano u svijest, tradiciju, ponašanje i svjetonazor muslimana i kad je crtanje Muhammeda neprihvatljivo i iz najboljih i najplemenitijih namjera - zamisli onda šta njegovo vizuelno ismijavanje predstavlja prosječnom čovjeku koji je predan svome vjerovanju i pomnoži to sa X da skontaš šta to predstavlja retardiranom fundamentalisti.
Postoji razlog za takvu reakciju i ona je bila lako predvidljiva i očekivana. Ko god je svjesno pristupio takvoj vrsti zajebancije ZNAO je koji će njegovo djelo nemir u hiljadama ljudi izazvati. Objavljivanje takvih slika je stvar egoizma, kurčenja, bezobrazluka, zle namjere i iznad svega društvene neodgovornosti.
To je taj arogantni europski i zapadni pristup ostatku svijeta a takvi likovi koji furaju svoje tripove bez razmišljanja o posljedicama i oni islamski fanatični retardi su samo dva kraja iste batine. S tim da kao i kod svake batine, neko po glavi dobije deblji kraj.
-
kakavdanakneiskustvu
#130 Re: Jeste li ili niste Čarli
supercali wrote:davno jedan pametan covjek rece
religija opijum za mase
uvijek bilo
-
kakavdanakneiskustvu
#131 Re: Jeste li ili niste Čarli
_BataZiv_0809 wrote:Sjajno!JanuaryJones wrote:Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
Ako dozvolis, prepisao bih u svoje biljeske
i ja takođe
- alibegoa
#132 Re: Jeste li ili niste Čarli
Je suis Charlie
- dale cooper
-
ed72
#135 Re: Jeste li ili niste Čarli
Dajte molim vas, niko nije Charli! Ko zeli da to bude neka nastavi njegovim stazama revolucije!
Zivjela sloboda i prava svih!
Neko je nekad rekao da ako zelimo mir onda moramo osigurati pravdu. Namjerno i smisljeno provocirati svetinje drugih kako bi na tome napravio karijeru i zgrnuo ogromnu lovu bez osjecaja za bilo koga definitivno trazi belaj. Kakva je ovo satira ako je iskljucivi cilj provokacija?!?
Zaustavimo terorizam i konflikt respekujuci druge i drugacije postivanjem njihovih svetinja!
Neko je nekad rekao da ako zelimo mir onda moramo osigurati pravdu. Namjerno i smisljeno provocirati svetinje drugih kako bi na tome napravio karijeru i zgrnuo ogromnu lovu bez osjecaja za bilo koga definitivno trazi belaj. Kakva je ovo satira ako je iskljucivi cilj provokacija?!?
Zaustavimo terorizam i konflikt respekujuci druge i drugacije postivanjem njihovih svetinja!
- sinuhe
#136 Re: Jeste li ili niste Čarli
Ko je danas najpoznatiji kritičar islama?
- Zokipfc
#137 Re: Jeste li ili niste Čarli
To jedino tvrdite vi, koji ne shvacate svrhu satire.ed72 wrote:Dajte molim vas, niko nije Charli! Ko zeli da to bude neka nastavi njegovim stazama revolucije!
-
Juliuscezar
#138 Re: Jeste li ili niste Čarli
Ja nisam Charlie. Koliko vidim sad bi muslimani kako bi se "opravdali" (iako nema ni jednog jedinog razloga da se muslimani pravdaju) trebali i sami poceti crtati likove Muhammeda a.s.
- Logovan
- forest gump
#140 Re: Jeste li ili niste Čarli
Prosto je nevjerovatno kako veliki zagovornici slobode govora imaju minimalnu toleranciju prema svima koji drugačije misle.
Highlight njihove argumentacije se svodi na vrijeđanje i ponižavanje sugovornika.
Highlight njihove argumentacije se svodi na vrijeđanje i ponižavanje sugovornika.
- madner
#141 Re: Jeste li ili niste Čarli
No bez obzira koliko glupa bila druga strana, treba joj omoguciti da to pokaze bez cenzure.
-
oskarboy
#142 Re: Jeste li ili niste Čarli
stvarno muslimani i to ovi kvazimuslimani svaki danom pokazuju svoju neobrazovanost .prvo naucite sta znaci satira pa onda glasajte a ne odmah napamet rec NE,mislite zato sto ste rekli ne da ste veci muslimani
.charli ce sad bi jos jaci a vi idalje ostanite zatucani.taj casopis je objavljivao masu karikatura pape i krscanstva i judaizma i opet ih niko nije ubio.vi ne kontate francusku slobodu izrazavanja.pa kako onda toliko muslimana zivi u francuskoj?pravo ste zadrti i vi ste iskljucivi krivci sto danas se na islam gleda negativno.pa zato sto ga vi pogresno tumacite i iskrivljujete ga.pravite od islama radikalizam i nasilje.a ovo vase NE dovoljno govori o vama kako ste na strani terorista.
-
gagy06
#143 Re: Jeste li ili niste Čarli
Jednom davno sam na blogger.ba iliti tako nesto, ne sjecam se bas, napisao (eh, sada moram parafrazirati sam sebe...) "Fransoa Miteran je u Sarajevu ubio 100 000 ljudi, ali ja ipak volim Francusku..." Tekst se odnosio na principe slobobode i lekcije koje nam o slobodi dolaze, meni se tada cinilo, iz Francuske ( bilo je ono da onaj Le Pen pobijedi zbog male izlaznosti glasaca, ali vec sljedeci krug je izaslo koji milion Francuza vise i reklo NE).
No mi o slobodi nismo naucili nista, kazuju nam rezultati zadnjih izbora.
U mojoj zemlji, u Bosni sloboda je vec odavno misaona imenica. Sloboda ne postoji, a kamoli sloboda govora.
Nazalost,sve ovo je vec vidjeno i vec se odigralo u Bosni. Kad razmisljam o Čarliju (ili Šarliju kako god) ja uvijek razmisljam o svojoj zemlji.
Ja vjerujem da je pokretac teme mozda htio i pitati- postoji li sloboda u Bosni?
Odgovorno tvdim da ne postoji. Koje su granice slobode? Da li sloboda jednoga (vjernika) ugrozava slobodu drugoga ( da ne kazem nevjernika)?
A sta ako ja nemam nista sa Budhom, Isusom, Allahom....zasto to uopste treba da bude dio mog zivota. Zasto da ja razmisljam o tome u svom zivotu?
Nama ne trebaju karikature ni satira jer smo kao drustvo odavno satira (satire me satira...).
Kada razmisljam o Charliju ja im zapravo zavidim na hrabrosti i smjelosti na svoj toj slobodi. To je sloboda kakvu ja nikada (osim ako ne emigriram) necu imati.
Oni jos mogu i da crtaju. Kod nas je uvreda postalo i reci "dobar dan".
I bas za dobar dan, ja jesam charli.
No mi o slobodi nismo naucili nista, kazuju nam rezultati zadnjih izbora.
U mojoj zemlji, u Bosni sloboda je vec odavno misaona imenica. Sloboda ne postoji, a kamoli sloboda govora.
Nazalost,sve ovo je vec vidjeno i vec se odigralo u Bosni. Kad razmisljam o Čarliju (ili Šarliju kako god) ja uvijek razmisljam o svojoj zemlji.
Ja vjerujem da je pokretac teme mozda htio i pitati- postoji li sloboda u Bosni?
Odgovorno tvdim da ne postoji. Koje su granice slobode? Da li sloboda jednoga (vjernika) ugrozava slobodu drugoga ( da ne kazem nevjernika)?
A sta ako ja nemam nista sa Budhom, Isusom, Allahom....zasto to uopste treba da bude dio mog zivota. Zasto da ja razmisljam o tome u svom zivotu?
Nama ne trebaju karikature ni satira jer smo kao drustvo odavno satira (satire me satira...).
Kada razmisljam o Charliju ja im zapravo zavidim na hrabrosti i smjelosti na svoj toj slobodi. To je sloboda kakvu ja nikada (osim ako ne emigriram) necu imati.
Oni jos mogu i da crtaju. Kod nas je uvreda postalo i reci "dobar dan".
I bas za dobar dan, ja jesam charli.
-
oskarboy
#145 Re: Jeste li ili niste Čarli
kakavdanakneiskustvu wrote:
-
aktivacija
#146 Re: Jeste li ili niste Čarli
Kad ste vidjeli da se muslimani vjernici izruguju i šprdaju sa krscanskim i inim svetinjama?
Kad ste vidjeli da crtaju karikature, koje nemaju NIKAKAV drugi cilj osim da nekoga povrijede.
Ako hoces nekog da nasmijes, crtas ono sto mu je smijesno, ali ako crtas nesto za sta unaprijed znas da ces nekog povrijediti, onda smatram da trazis nevolju ili u ovom slucaju pokazujes nevidjenu drskost i bezobrazluk tipa, "odakle ti pravo da nesto zahtijevas, jer ja imam apsolutno pravo nad svim...a ti muslimanu...nisi ni ljudsko bice"...
Zato, ovo sto se desilo pokazuje samo stanje muslimana koje je jadno, jer da su muslimani slozni i jedinstveni, dobro bi neko razmslio sta ce nacrtati ... Da su muslimani, kakvi nisu, francuska vlada bi sama sankcionisala raspirivace mrznje i trcala pred noge islamskih vladara da se izvinu i da mi ni ne pomislimo da to oni stvarno tako misle...
Zivimo u vremenu kad je musliman donji...u svakom pogledu. Ali dobro znamo da poslije kise sunce dolazi... Kajace se nevjernici, sto nisu vjernici bili...
Sura 60. ....O vjernici, ne prijateljujte s ljudima koji su protiv sebe Allahovu srdžbu izazvali; oni su izgubili nadu da će bilo kakvu nagradu na ovome svijetu imati, isto kao što su izgubili nadu nevjernici da će se njihovi umrli živi vratiti.
Kad ste vidjeli da crtaju karikature, koje nemaju NIKAKAV drugi cilj osim da nekoga povrijede.
Ako hoces nekog da nasmijes, crtas ono sto mu je smijesno, ali ako crtas nesto za sta unaprijed znas da ces nekog povrijediti, onda smatram da trazis nevolju ili u ovom slucaju pokazujes nevidjenu drskost i bezobrazluk tipa, "odakle ti pravo da nesto zahtijevas, jer ja imam apsolutno pravo nad svim...a ti muslimanu...nisi ni ljudsko bice"...
Zato, ovo sto se desilo pokazuje samo stanje muslimana koje je jadno, jer da su muslimani slozni i jedinstveni, dobro bi neko razmslio sta ce nacrtati ... Da su muslimani, kakvi nisu, francuska vlada bi sama sankcionisala raspirivace mrznje i trcala pred noge islamskih vladara da se izvinu i da mi ni ne pomislimo da to oni stvarno tako misle...
Zivimo u vremenu kad je musliman donji...u svakom pogledu. Ali dobro znamo da poslije kise sunce dolazi... Kajace se nevjernici, sto nisu vjernici bili...
Sura 60. ....O vjernici, ne prijateljujte s ljudima koji su protiv sebe Allahovu srdžbu izazvali; oni su izgubili nadu da će bilo kakvu nagradu na ovome svijetu imati, isto kao što su izgubili nadu nevjernici da će se njihovi umrli živi vratiti.
- SaraFina
#147 Re: Jeste li ili niste Čarli
Ovaj slučaj u Parizu je produkt bolesnih mozgova, koji pod krinkom vjere siju namjerno strah, unose razdor izmedju ljudi i šire paniku.
Poruka koju mozemo izvući iz svega ovoga je naprosto zastrašujuća. Oni zele da se mi kolektivno bojimo:
-ulaska u podzemnu
-trzni centar ili kino
-da strahujemo za sigurnost djece u školama i obdanistima
-drugih dragih ljudi koji zive i rade normalno.
Jer naprosto teroristi bez straha, kajanja i sućuti poručuju kako su oni tu.
Medju nama.
Zato nisam sigurna da li sam Čarli baš, ali sam sigurna da sam uplašena. S razlogom.
Poruka koju mozemo izvući iz svega ovoga je naprosto zastrašujuća. Oni zele da se mi kolektivno bojimo:
-ulaska u podzemnu
-trzni centar ili kino
-da strahujemo za sigurnost djece u školama i obdanistima
-drugih dragih ljudi koji zive i rade normalno.
Jer naprosto teroristi bez straha, kajanja i sućuti poručuju kako su oni tu.
Medju nama.
Zato nisam sigurna da li sam Čarli baš, ali sam sigurna da sam uplašena. S razlogom.
-
kakavdanakneiskustvu
#148 Re: Jeste li ili niste Čarli
JanuaryJones wrote:Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
jos jednom
- forest gump
#149 Re: Jeste li ili niste Čarli
Čarlijevci skontali da su manjina pa sad galamom pokušavaju kompenzirati.
Original vehabije.
Original vehabije.
- madner
#150 Re: Jeste li ili niste Čarli
Klasican primjer satire.aktivacija wrote:Kad ste vidjeli da se muslimani vjernici izruguju i šprdaju sa krscanskim i inim svetinjama?
Objasnio covjek plasticno zasto ne treba razmisljati kao ovi zatucani varvari, da ti se masa smije.