Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#126 Re: Jugonostalgija...

Post by VjecitiStudent »

jao_situacije wrote:
VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote: Ma ne kažem to, nego meni je glupo praviti bunker u planini za skoro 5 mlrd dolara. Moglo se pametnije iskoristiti ali eto hajd ni ovi danas nisu ništa pametniji u trošenju kredita..
A izvor za gore navedenu cijenu izgradnje bunkera u planini ti je novinar klixa?
:-)
Rekao sam da sam bio u navedenom bunkeru, i oficir koji je tamo stacioniran mi je pokazivao bunker i govorio činjenice.. Mislim da je bio pukovnik nisam siguran. Poslije toga me zanimalo pa sam malo čačkao po netu i pročitao da je izvor financiranja bio kredit. :roll: Zadovoljan ?
Citiraj izvor, pliz.
jao_situacije

#127 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

radostan dan wrote:
jao_situacije wrote:
radostan dan wrote:
bravo za tebe, nisi neodgovoran lik...ali generalno, ovakve države i njena društvena uređenja ne daju ni sigurnost ni mogućnosti koje je davao bivši sistem.
Boldirani dio je najveći problem za sve bivše soc. države, ljudi i dalje očekuju da se država brine za njih.
povećani dio je najveći problem vas -bolonjaca-... znači uspjeli su da vas ubjede da država nema nikakve obaveze prema vama.
pa hoće to u banana republkama i kvazi državama...
I šta sad da ja bolonjac čekam da me država zbrine, ili prihvatim činjenicu da je tako i počnem raditi za sebe nešto ?
JThomas

#128 Re: Jugonostalgija...

Post by JThomas »

radostan dan wrote:
jao_situacije wrote:
radostan dan wrote:
bravo za tebe, nisi neodgovoran lik...ali generalno, ovakve države i njena društvena uređenja ne daju ni sigurnost ni mogućnosti koje je davao bivši sistem.
Boldirani dio je najveći problem za sve bivše soc. države, ljudi i dalje očekuju da se država brine za njih.
povećani dio je najveći problem vas -bolonjaca-... znači uspjeli su da vas ubjede da država nema nikakve obaveze prema vama.
ali da ti istovremeno imaš ogromne obaveze prema njoj. da plaćaš namete kao u najadministrativnijem administrativnom socijalizmu, a zauzvrat nemaš ništa.
jao_situacije

#129 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote:
VjecitiStudent wrote:
A izvor za gore navedenu cijenu izgradnje bunkera u planini ti je novinar klixa?
:-)
Rekao sam da sam bio u navedenom bunkeru, i oficir koji je tamo stacioniran mi je pokazivao bunker i govorio činjenice.. Mislim da je bio pukovnik nisam siguran. Poslije toga me zanimalo pa sam malo čačkao po netu i pročitao da je izvor financiranja bio kredit. :roll: Zadovoljan ?
Citiraj izvor, pliz.
Kad nađem pošaljem, jel može ?
Hajvan

#130 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

radostan dan wrote:

problem ove države je što je cca 50% kršćanskog stanovništva (ortodoksi i katolici, uglavnom) ne žele. osnovni problem.
jefferson

#131 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

ja ne kažem da ovo sada valja.

blizi sam 50-oj nego 40-im.
sjecam se stajanja u redovima i čekanja fasunge u lokalnom granapu na Kovačima- sve na tačkice (dozvoljena mjesećna potrošnja u gramima i decilitrima) svega- brašna, šećera, ulja, kafe - početkom '80-ih. Ko se ovih tačkica ne sjeća, onda ima JAKO selekciono (ili maliciozno) pamćenje.

ja kao neko ko je bio dječak '80-ih se sjeća vlastitog straha kad je prolazio određenim zonama po gradu- "...nemoj tamo ići, tamo su zboli nekog prekjuce…" itd

iako je mater radila (i to kao VSS), podstanar je bila do 1988. (tada, sa 18 godina radnog staža)
manite se bajki

prostom usporedbom što sam ja postigao, a što roditelji (svi smo VSS) te što su oni meni mogli priuštiti a što ja svojem potomstvu- mogu samo jedan zaključak donijeti. Oprostite što se ne slažem sa vama- no to je subjektivno. JBG :(

Objektivno- razlike su u nijansama.

PS. nisam na budžetu, nisam blizu strukturama vlasti, ne živim ni od kakvih "javnih konkursa", NGO kuraca-palaca i otali uhhljeb/nehljeb fora i fazona.
Jesil ti ikad vdio redove u SAD zbog goriva 70-tih? Najveca ekonomija na svijetu, pa sta bi?
Jest, stajalo se u redovima, jeste banae su bile rjedje nego danas. Ali pazi, u SFRJ nisi smio posjeci sumu gdje si htio i kako si htio. Nakon II sv. rata BiH je prosla kao i ostale Republike kroz masovno posumljavanje radi klizista, vodnih tokova itd.
Sta danas? Proslog maja se desilo ono na sto su svi sa dvije ciste upozoravali, ta neplanska sjeca, "demokratija" koju su ljudi shvatili kao anarhiju. U onoj drzavi je postojao nadsve sistem, nije se moglo desiti da pozar bukne pa da se od Italije sadaka trazi kao sto mi danas trazimo od Hrvatske.
Najbitnije, GLUPO je porediti tu drzavu sa ovom tkz. drzavom. Ovo nije drzava, ovo ej stanje permanentne krize koja odgovara ljudima koji bi u onoj drzavi bili nizerangirani sluzbenici. Ovo stanje je njihova jedina mogucnost da postanu neko i nesto, i oni ce to stanje braniti dok mogu.
SaraFina

#132 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

kakavdanakneiskustvu wrote:
SaraFina wrote:
mali_balon wrote:345872903845890260387465807236ta tema na temu jugonostalgije blablablablab alija allalablabla blab ablab laa blalbblal tito bvalblabalbalbalblab imalo se balbalblablablalblballab mos pircat ic u dzamij ali nemas sta jest bbalblalbalblablalbalbaabal meni ove raje zao sto ne zanju sta je rahatluk balbdlablablablablabalbalalalaablaallllllllll
srbi balbalblab alblalballblallabbabaablal hrvati balblablalbalba titina milicjija bablalbalblablalbal jugo pasos blavbalbalblablalbalblabla nije se smjelo u dzamiju bablablalbalblablablab mogo si spavat gdje god balbalblablalbalblablalblablablalbla

Image

I meni ponekad komentari nekih osoba zvuče nebulozno a najzanimljivija su mi skupina Jugonostalgičari rodjeni krajem osamdesetih. Dakle koji se poput mene i ne sjećaju te slobodarske Juge :)

:thumbup: :thumbup:

Meni je to zbilja fenomen. Ako ima neko pojašnjenje rado bi ga cula .. ono Jugonostalgicar sam tim se dicim, a djedo morebit poginuo na kriznom putu.

Antifašistički skup u slobodarskoj Zenici ili Tuzli, Sarajevu, Zaječaru, mozda u Nikšiću do godine :D
SaraFina

#133 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Kinesko prkno wrote:
Stoner wrote:
Kinesko prkno wrote: Jok eto ti imas veze sa mozganjem,prosjecna plata u BiH je 830 km,a 80 % zaposlenih u realnom sektoru ima 350-500 km.
Slicno je sa Bocvanom koja uvozi doktore,prosvjetne radnike ,ekonomiste,inzinjere i razne strucnjake i koji imaju vecu platu do lokalnog stanovnistva.
Prosle godine je moja rodica tuhala mjesec dana po Africi,kaze da su smjestaj i hrana najskuplji u Bocvani,hranu gotovo svu uvoze iz JAR -a a masa ih iz Zimbambvea dolazi raditi za male pare.
Nezaposlenost oko 25% ,drugi u svijetu po broju slucajeva oboljelih od Aidsa i jos predvidjaju da ce dijamanata nestati oko 2017.
Eto ti Bocvana koju ti skoro pa sa Svabama uporedi.
Opet odgovor temeljen na poluinformacijama i losem googlanju.
Prosjecna plata u realnom sektoru 400 maraka?
Uzimaju novac od poreznih platisa da uvezu i isplacuju strance?
Sta jos kaze rodica?
Ne znam,odjednom sam te prestao shvatati zaozbiljno :D

Pročitaj ti njegove upise na temi o istočnoj Njemačkoj ili Rusiji :D

Meni su nepresušan izvor dobre zezancije.

A lik mrtav ozbiljan :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Ovo je podvala. I to trećerazredno - odvjetnička sa nekog imaginarnog univerziteta gdje profe predaju po 146 predmeta :D

Vidi se da si produkt pravnog univerziteta u Bosovači, Travniku i sličnim destinacijama.

Dakle bilo je riječ o Dretelju i Heliodromu i Bošnjacima Stolca.

Ja sam tvrdila da Stolac u okruzenju u kakvom jeste nije prestavljao nikakav vojni faktor a ni prijetnju da bi trebao biti etnički očišćen a ljudi sprovedeni u logore. Naravno Bošnjaci ..

Jer U Sarajevu i vecinskim bošnjačkim enklavama toga nije bilo ni u jeku najvećeg B-H sukoba.

Sad što se lik našao uvrijedjen ja ne znam.

A ti ponovi to pravo na sarajevskom univerzitetu :D
Nisi ti tom decku iz Busovace ili Travnika jos halalila? :D

Lik se uvrijedio jer je nosio pusku u to vrijeme, dok si ti vrsila nuzdu u pelene, a sad bi mu iz dijaspore pricala koliki je vojni faktor bila jedinica u kojoj se covjek borio. :run:
dale cooper

#135 Re: Jugonostalgija...

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu :D

Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )

Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?

Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?

Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.

Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
Osjećam.

Što se ostalog tiče, izgleda da si ti sve skužila, pa da ne polemišemo. :wink:
radostan dan

#136 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

JThomas wrote:
radostan dan wrote:
ali da ti istovremeno imaš ogromne obaveze prema njoj. da plaćaš namete kao u najadministrativnijem administrativnom socijalizmu, a zauzvrat nemaš ništa.

tako je...
ali oni neće da mućnu glavom da iimaju PRAVO da TRAŽE nešto zauzvrat.
ne..boldano je već mejnstrim - I šta sad da ja bolonjac čekam da me država zbrine, ili prihvatim činjenicu da je tako i počnem raditi za sebe nešto -

pod -bolonjom- (za @jao situacije) ne mislim samo na obrazovni proces...sve oko nas je bolonja...odnosi, razmišljanja, emocije, stavovi.
sve je instant...
SaraFina

#137 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Ovo je podvala. I to trećerazredno - odvjetnička sa nekog imaginarnog univerziteta gdje profe predaju po 146 predmeta :D

Vidi se da si produkt pravnog univerziteta u Bosovači, Travniku i sličnim destinacijama.

Dakle bilo je riječ o Dretelju i Heliodromu i Bošnjacima Stolca.

Ja sam tvrdila da Stolac u okruzenju u kakvom jeste nije prestavljao nikakav vojni faktor a ni prijetnju da bi trebao biti etnički očišćen a ljudi sprovedeni u logore. Naravno Bošnjaci ..

Jer U Sarajevu i vecinskim bošnjačkim enklavama toga nije bilo ni u jeku najvećeg B-H sukoba.

Sad što se lik našao uvrijedjen ja ne znam.

A ti ponovi to pravo na sarajevskom univerzitetu :D
Nisi ti tom decku iz Busovace ili Travnika jos halalila? :D

Lik se uvrijedio jer je nosio pusku u to vrijeme, dok si ti vrsila nuzdu u pelene, a sad bi mu iz dijaspore pricala koliki je vojni faktor bila jedinica u kojoj se covjek borio. :run:

Nadji postove gdje sam ja pominjala bilo kakvu vojnu jedinicu slovima ili brojem.

I prestani podvaljivati :D

Ja nisam samo oprostila jednom iz Sarajeva za tvoju informaciju :D

A Busovača, Travnik i sl imaju oprost do kraja zivota.

Uzgred i ti si vršio nuzdu u pempas pa sad ovdje forsiraš komunističke pamflete .. Osjećaš se vjerovatno urbano medju nemilosrdnim Sarajlicama tako :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#138 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Nadji postove gdje sam ja pominjala bilo kakvu vojnu jedinicu slovima ili brojem.

Uzgred i ti si vršio nuzdu u pempas pa sad ovdje forsiraš komunističke pamflete .. Osjećaš se vjerovatno urbano medju nemilosrdnim Sarajlicama tako :D
Al ti valjas gluposti to je cudo jedno. :lol:
Freamon Lester

#139 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

SaraFina wrote: Nadji postove gdje sam ja pominjala bilo kakvu vojnu jedinicu slovima ili brojem.

Jebo Jugoslaviju, mene vise ovo boldano zanima. 8)
SaraFina

#140 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:

Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )

Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?

Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?

Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.

Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
Osjećam.

Ja s tobom imam kul kominikaciju :D

Zbilja mi pojasni evo što je to u Jugi bilo vrijedno današnjeg zaljenja?
Ja je se ne sjećam i priznam da je moje vidjenje formirano na osnovu priča i pročitanog do sada :D

Osjećala bi se poluretardirano da evociram uspomene devedesetih, i veličam nešto poput Jugoslavije a bila sam stara svega dvije godine.

Je li kul biti Jugonostalgičar. Ako jeste radi raje evo ja ću spomenuti eurokrem blok :)

Njega se sjećam a i danas ga rado pojedem :D
SaraFina

#141 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Freamon Lester wrote:
SaraFina wrote: Nadji postove gdje sam ja pominjala bilo kakvu vojnu jedinicu slovima ili brojem.

:sad:

Tuzna je to priča!
jefferson

#142 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

dale cooper wrote:

Osjećam.

Kada neko izvjavi da je postojao PRIVID da se nesto radilo, znas otprilike koliko je sati.
Freamon Lester

#143 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

SaraFina wrote: :sad:

Tuzna je to priča!
Lako je iz tuzne price happy end napraviti. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#144 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote:

Mogla bi te glava zaboliti prijatelju moj zenički :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#145 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Kada neko izvjavi da je postojao PRIVID da se nesto radilo, znas otprilike koliko je sati.
Nemoj tako, sve ona zna :twisted:
SaraFina

#146 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
Al ti valjas gluposti to je cudo jedno. :lol:
Pa daj dokaze..
Ti si u rangu onog advokata iz lud, zbunjen, normalan :D

Enesa!

Stranka te prati i ima planove s tobom.
Freamon Lester

#147 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

_BataZiv_0809 wrote: Mogla bi te glava zaboliti prijatelju moj zenički :D
I Tito je prioritete znao. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#148 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Pa daj dokaze..
Ti si u rangu onog advokata iz lud, zbunjen, normalan :D

Enesa!

Stranka te prati i ima planove s tobom.
Pa pola raje na temi ti govori da si trol, a jos bi i dokaze da ti se daju. Mnogo je bre kume :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#149 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote: I Tito je prioritete znao. :D
Tito je bio Tito.

Nego ako ces vec cackat mecku, ne spominji joj da si iz Zenice. Naime ona tvrdi da grad koji je zamisljen kao radnicka spavaonica nema nista urbano :lol:
dale cooper

#150 Re: Jugonostalgija...

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:
dale cooper wrote:

Osjećam.

Ja s tobom imam kul kominikaciju :D

Zbilja mi pojasni evo što je to u Jugi bilo vrijedno današnjeg zaljenja?
Ja je se ne sjećam i priznam da je moje vidjenje formirano na osnovu priča i pročitanog do sada :D

Osjećala bi se poluretardirano da evociram uspomene devedesetih, i veličam nešto poput Jugoslavije a bila sam stara svega dvije godine.

Je li kul biti Jugonostalgičar. Ako jeste radi raje evo ja ću spomenuti eurokrem blok :)

Njega se sjećam a i danas ga rado pojedem :D
Ja samo mogu govoriti o ličnom iskustvu, o odrastanju dječaka koji je dobar dio svog djetinjstva proveo u toj
državi, i o iskustvu svojih roditelja. I bilo je lijepo. Puno divnih sjećanja, kojih se i danas mogu sjetiti sa istom kristalnom jasnošću.
Da li je to sve bilo privid? Moguće. Ali je onda jedna od najboljih fatamorgana ikada.
Post Reply