Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post Reply
JBT

#126 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

HM 2011 wrote:
JBT wrote:
HM 2011 wrote:Konkretno naziv teme treba promjeniti:

Ispravan bi glasio:

Ujedinjene političkih partija koje karakterizira izrazita etnička izmješanost a koje 90% glasova očekuju na teritoriji na kojoj je bošnjački narod većina.

Smatram da je to precizniji naziv teme ?
A moze i ovako: " Ujedinjenje politickih partija koje ocekuje glasove svih onih u onih 100 000 koje je Bakir obecao zaposliti, a koji nece biti zaposleni, a to isto vrijedi i za one kojima nece biti ispunjena obecana data od drugih lidera nacionalistickih stranaka." :)
Može to za 100.000 birača od tih obećanih 100.000 radnih mjesta u sljedećih 8 do 10 godina (dugovati ćeš glasove SDA-u)....

A za ostala obećanja lidera - moram te obavjestiti da nema nacionalističkih lidera u BiH - samo etničkih lidera i opet te upućujem - pažnju koncetriraj na teritorije gdje su Srbi i Hrvati većina - na pažnju mislim na sredstva za promociju ideje i ciljeva te jačanje infrastrukture....
Mogao je isto tako reci u sljedecih 100 godina. Isto bi zvucalo. Pa sta je do sada radio? Do sada je u 10 posljednjih godina najmanje 100 000 ostalo bez posla. Sad treba vjerovati da ce to tek tako, odjednom, bez ikakvih promjena iz neba pasti 100 000 radnih mjesta. Da nije tragicno bilo bi smijesno. To je tako nizak nivo politickog djelovanja da je pitanje moze li se uopste nazvati politickim djelovanjem. Meni vise lici na prodavanje magle. Ali, razumijem. Nije nista drugo ostalo. Teze mi je razumjeti one koji maglu kupuju, a nemaju sta za jesti. Zato i razumijem tvoja nastojanja kao simpatezira onih koji prodaju maglu da "otjeras" ljevicu "onima anamo". Muko moja predji na drugoga. :)
Naravno, razumljive su ovakve reakcije nacionalistickih opcija na sam spomen mogucnosti ujedinjenja ljevice jer, kao sto rekoh, nije njima problem nacionalisticka opcija druge boje. Njima je problem nenacionalisticka opcija. Upravo iz razloga sto nacionalisticke opcije odrzavaju jedne druge na pozicijama kao sisteme koji su svrha samim sebi putem uzajamnog prepadanja onih za koje kazu da ih predstavljaju. Time se gradjani BiH i dalje drze u nekom ozracju prijetnje i rata, a to znaci stezanje kaiseva do iznemoglosti jer stanje je konstantno "vanredno". Dok lideri, ili kako se oni vole nazvati, "politicka elita" bivaju sve bogatiji. Simpatizeri kupe mrvice oko stola i glade bradu, kao, njima "dobro". Hodaju gradom napuhanih prsa jer su, eto, face za vecinu koji nemaju sta ni jesti. I sad treba tu doci neka ljevica koja ce sve to preokrenuti naopako (tj. to naopako preokrenuti na onako kako treba da bude) i poremetiti sve ono za sta se "borilo". Nije ovo propagiranje nicega. Ni ono sto je PeppermintSA izanalizirao. To je realnost. I to ljudi znaju. Svi to znaju. I samo se ceka neko ko ce to odraditi. A ko ce drugi nego ujedinjena ljevica koja ce zaista zastupati radnike (bukvalno moderne robove), potencijalne radnike (nezaposlene), obespravljene, gladne..... ma kako se oni privatno izjasnjavali po pitanju etnicke, vjerske, rasne.... pripadnosti.
Pokajnik

#127 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Pokajnik »

JBT wrote:PeppermintSA je obrazlozio prioritete djelovanja ljevice, a sto, u principu, proizilaze iz ideologije ljevice. Mislim da je odlicno obrazlozio stvarno stanje u danasnjoj BiH. Mada se ljevica nikako ne moze svrstati u okvire jednog etnosa. Mozda u okvir nacije, ali se tu onda radi o nivou drzave koja u slucaju BiH obuhvata vise etnosa. Ljevica se u skladu sa ideologijom ne ogranicava na etnicku podjelu clanstva, ali niti ne iskljucuje pravo svakog clana ili covjeka opcenito da se privatno izjasnjava kao pripadnik bilo kojeg etnosa, kao pripadnika bilo koje religije ili kao ateiste. Ljevica itekako zastupa stvavove koji se odnose na postivanje ljudskih prava. Ideologija ljevice je legalisticka i svako odstupanje od zakona, pa i krsenje ljudskih prava kvalifikuje kao predmete koje treba obraditi kroz pravni sistem drzave u kojoj djeluje.
Kao sto rekoh, ljevica (naravno, pricamo o principijelnim opcijama, a ne o nacional-socijalizmu tipa SNSD-a) ne moze ni teoretski predstavljati clanove samo jednog etnosa pa tako ni Bosnjackog. Ali, posto je vise i snaznije BiH sa kvalitetnijom i jacom ljevicom u BiH, onda je i za ocekivati da se takva kvalitetna i efektivna ljevica pocinje stvarati u dijelu BiH koji vidi BiH kao svoju domovinu i koji zeli sto funkcionalniju drzavu BiH. Takva kvalitetna i ujedinjena ljevica moze raditi na pitanjima koje je upravo PeppermintSA naveo. tj. na prioritetima koji jesu krucijalni za svakog covjeka u BiH. Upravo zbog toga je za ocekivati daljne jacanje ljevice radi ostvarenih rezultata, a sto za posljedicu neminovno ima i reakciju u RS-u i u kantonima sa Hrvatskom vecinom koja bi dovela za sirenje pokreta i na te dijelove . Ocekivati i cekati da se takvi procesi pokrenu u sredinama gdje bi takav angazman bio nazvan izdajom i direktnom prijetnjom za etnose koji su tamo naglaseni je samo pranje svojih ruku od cinjenice da se prica o patriotizmu, a da se zeli sacuvati status quo koji vodi u podjelu drzave po svim osnovama, a radi zadrzavanja svoji pozicija i ostvarivanja cisto licnih materijalnih interesa.
Takodje mislim da je ujedinjenje ljevice neminovno i da je njeno jacanje neminovno iz jednog jednostavnog razloga. Stanovnici BiH sve vise shvataju da nacionalisticke stranke ne mogu vise maknuti iz ovog blokiranog stanja drzave u kojoj je svaka nacionalisticka opcija izgradila sistem koji je sam sebi svrha tj. postoji samo da bi sebi produzio zivot, a u svrhu licnog bogacenja pojedinaca na vrhu svakog tog sistema, kupljenju mrvica oko stola onih koji su ispod tih pojedinaca u hijerarhiji vodjenja sistema i velike vecine onih koji su dovedeni na rub licne egzistencije. Niti jednom od tih sistema ne odgovara formiranje jake i ujedinjene ljevice i oni intenzivno rade na tome da do toga ne dodje. Zbog toga jos nismo imali to ujedinjenje, a zbog toga imamo tako malu izlaznost na izborima jer nema te opcije za koju bi ljudi glasali. Nedostaje opcija sa prioritetima koje je jednim dobrim dijelom naveo PeppermintSA.
Hoćeš da kažeš da je SNSD politička partija poput Nacionalsocijaliističke radničke partije Njemačke iz tridesetih godina prošlog vijeka ?
Gojeni H

#128 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

Vec je neko rekao ... da bi se nesto ujedinilo, prvo treba da postoji.

A formiranje ljevice ima otprilike istu sansu kao i formiranje narodnjacke ili desne politicke opcije.
Helena2014

#129 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Helena2014 »

Stjepan Kljujić: Ne želimo u SDP :-)

Ujedinjenje Socijaldemokratske partije (SDP) i Unije socijaldemokrata (USD), tvrdi član Predsjedništva USD-a BiH Stjepan Kljuić, nije prema Statutu ove stranke

Samo je kongres mogao donijeti odluku o priključenju Unije nekoj drugoj stranci ili uniji. Jedan dio starih komunista koji su se prikrivali kao socijaldemokrate vodili su pregovore sa Zlatkom Lagumdžijom. Tu, prije svega, mislim na Miru Lazovića i Ivu Komšića, i onda su oni, nakon što su obavili sve te razgovore i vjerovatno osigurali sebi nešto u rukovodstvu SDP-a, sazvali Glavni odbor, na kojem su dobili većinu i otišli u SDP. Međutim, to nije statutarno pravilno, a s druge strane ostali smo mi koji ne želimo da idemo, kazao je za Oslobođenje Kljuić.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... limo-u-sdp
JBT

#130 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Helena2014 wrote:Stjepan Kljujić: Ne želimo u SDP :-)

Ujedinjenje Socijaldemokratske partije (SDP) i Unije socijaldemokrata (USD), tvrdi član Predsjedništva USD-a BiH Stjepan Kljuić, nije prema Statutu ove stranke

Samo je kongres mogao donijeti odluku o priključenju Unije nekoj drugoj stranci ili uniji. Jedan dio starih komunista koji su se prikrivali kao socijaldemokrate vodili su pregovore sa Zlatkom Lagumdžijom. Tu, prije svega, mislim na Miru Lazovića i Ivu Komšića, i onda su oni, nakon što su obavili sve te razgovore i vjerovatno osigurali sebi nešto u rukovodstvu SDP-a, sazvali Glavni odbor, na kojem su dobili većinu i otišli u SDP. Međutim, to nije statutarno pravilno, a s druge strane ostali smo mi koji ne želimo da idemo, kazao je za Oslobođenje Kljuić.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... limo-u-sdp

To je jedna faza u tom procesu koji ce dovesti do ujedinjenja ljevice do narednih opstih izbora.
sinuhe

#131 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by sinuhe »

Sve do skoro SDP je bio ponos one bolje, gradjanske BiH. :D
U Bosni su najgora ta prevelika ocekivanja i pogresna tumacenja svega i svacega. To bi je moglo i sahraniti.
HM 2011

#132 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by HM 2011 »

Re: SDP
Postby HM 2011 » 06/12/2014 23:18

VjecitiStudent wrote:
Bez Nerke, potop.

Nermin Nikšić je rekao da se danas odlučuje hoće li biti bratstva i jedinstva i normalne BiH.

SUltan, Kralj, Homeini - Nermin Nikšić - bratstvo i jedinstvo !!!!!!!!!!!!!!!

To KRALJU !
JBT

#133 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Nije samo SDP ljevica. Mozda je bila nekad, ali danas nije. Danas je DF veci od SDP-a. I to nesto govori. Kada se uklone razlozi za podjelu ljevice, koja je nekad bila sva u SDP-u, onda ce doci i do ujedinjenja. Jedan od tih razloga su i licni interesi pojedinih ljudi u rukovodstvu, a ti licni interesi su sli na stetu i partije, a i drzave. Do ujedinjenja ljevice ce doci. To nije upitno. Oni pojedinci kojima je prioritet licni interes ce ostati sami i nestace iz politike u BiH.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#134 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by -LIBERO- »

I kada krece ujedinjenje :D :zzzz:
Pokajnik

#135 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Pokajnik »

HM 2011 wrote: Ujedinjene političkih partija koje karakterizira izrazita etnička izmješanost a koje 90% glasova očekuju na teritoriji na kojoj je bošnjački narod većina.

?
Ništa čudno u tome.(Programski) ciljevi stranaka koje se deklarišu kao lijeve - SDP,SDU možda i Naša stranka gotovo 100% -tno se podudaraju sa bošnjačkim ili velikobošnjačkim nacionalnim ciljevima.
JBT

#136 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

-LIBERO- wrote:I kada krece ujedinjenje :D :zzzz:
Nije bitno kada ce poceti. Bitno je kada ce proces ujedinjenja biti okoncan.
JBT

#137 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Pokajnik wrote:
HM 2011 wrote: Ujedinjene političkih partija koje karakterizira izrazita etnička izmješanost a koje 90% glasova očekuju na teritoriji na kojoj je bošnjački narod većina.

?
Ništa čudno u tome.(Programski) ciljevi stranaka koje se deklarišu kao lijeve - SDP,SDU možda i Naša stranka gotovo 100% -tno se podudaraju sa bošnjačkim ili velikobošnjačkim nacionalnim ciljevima.

E, svasta ce covjek ovdje procitati. :-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#138 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by sabina1 »

PeppermintSA wrote:
Pa neka predstavlja samo Bošnjake. Ne vidim šta je u tom problem?

Zanimljivo je kako bošnjački nacionalisti, kako na ovom forumu tako i u stvarnom životu, konstantno ističu ljevicu kao nešto loše ako je druga dva naroda neprihvate. Kao da ljevica, kada predstavlja antitezu nacionalizmu, po automatizmu stvara opasnost nekakvog nacionalnog uništenja. Zašto bi bilo katastrofalno po ''bošnjačko nacionalno tkivo'' da ostala dva naroda ''furaju'' teški nacionalizam, a da bošnjaci ''furaju'' radikalnu ljevicu. Jel' bi to BiH odmah nestala? Valjda nam historija i drugi svjetski rat pokazuju da nije baš tako.

Sve se gleda u kontekstu ''anamo onih''. Kao, ako su oni nacionalisti, moramo biti i mi. Ako oni žele rušiti Bosnu, onda mi moramo biti mega-uber patriote. Ja ti ga vala ne mogu biti patriota ovakve zemlje koja mi ne pruža ama baš ništa, tako da Katarinu Kosaču, Tvrta Kotromanića, ''Od Drine do Une'' i ćevape možete okačiti mačku o rep. Nacionalizam ''anamo onih'' je papirni tigar, ne predstavlja ništa osim klasičnog folklora u realnom političkom diskursu. Priča se isključivo svodi na prepiranje oko nadležnosti. Kakve veze imaju entitetske nadležnosti sa činjenicom da 20 godina haraju čakijaši po sarajevskim tramvajima? Kakve veze imaju nadležnosti sa činjenicom da je skuplje doktorirati na univerzitetu u Sarajevu nego na Sorboni? Ovdje se stranice i stranice pišu o nekakvim četničkim skupovima u okolini Bileće ili na Romaniji. Koji je to stepen eskapizma :roll: Ljudi po granapima rade duple smjene za crkavicu, srednjoškolci maturiraju bez da znaju da se Ilidža ne piše Iliđa, Studentski parlament je omladinsko krilo SDA i bavi se isključivo pohodima po Pragu i Barceloni, nekadašnji evropski košarkaški prvaci se gase kao da ih nikad nije bilo, vjerski poglavari prijete nekakvim sarajevskim proljećima ako ocjena iz vjeronauke (u jednoj sekularnoj zemlji) ne bude više ulazila u prosjek ocjena, neofeudalna (aristokratska) politička klasa mjesecima ne želi usvojiti zakon o jedinstvenom matičnom broju dok sebi grade Poljine Hills, vehabije postavljaju bombe pred policijskim stanicama, prijeratni električari u vlasništvu drže cijelu Ilidžu, cijelo Sarajevo tri godine ima restrikcije vode poslije ponoći, pacijenti po bolnicama umiru od sepse, a ovdje se samo raspravlja o četrnaest četnika u Bileći, koliko ima Bošnjaka u Argentini, šta će Bošnjaci raditi ako se BiH raspadne i gdje je Tvrtko Kotromanić posljednji put kakio. :roll: :roll:

Dakle, svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH trebala bi boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih'', jer jedino tad se možemo okrenuti sebi i riješiti naše probleme - a naši problemi su bošnjački tajkunizam i korupcija, bošnjački nacionalizam i neokonzervatizam, islamski klerikalizam i vjerski fanatizam, bošnjačke društvene anomalije, bošnjačka zloupotreba žrtava rata i genocida kako bi se određeni Bošnjaci bogatili, bošnjačka partokratija, bošnjačko jednoumlje itd. Dakle, iz naše perspektive problemi ove zemlje leže u anomalijama i negativnim tendencijama sa bošnjačkim predznakom, dok bi iz srpskog ugla te tendencije i anomalije imale srpski predznak. To što oni nisu spremni da se s njima suočavaju ne daje nama za pravo da se mi s našim ne suočavamo.

Drugim riječima, meni lično mnogo više smetaju bošnjački tajkuni i ratni profiteri, bošnjačke vjerske zajednice, bošnjački korumpirani sindikati, bošnjački kvaziakademici, bošnjački političari, bošnjački neobrazovani i politički podobni profesori, bošnjački odnos prema homoseksualcima, romima, ženama, jevrejima, ateistima, prostituciji, opijatima, okolišu itd. nego što mi smeta tamo neki srpski šovinizam. Ne može meni Dodik više smetati od raznoraznih Bakira, Brankovića, Lagumdžija, Cerića i kompanije jer ja Dodika jedino vidim na televiziji, dok svakodnevno osjetim klaustrofobičnost života u jednom nesređenom, opljačkanom i indoktriniranom društvu čiji su dželati pomenuti.. Da sam Srbin koji živi u BL i da sam okružen tim, sigurno bi mi to više smetalo ali ja to nisam. Živim u Sarajevu, gdje su ostale nacije na nivou statističke greške (kao što su Bošnjaci na nivou statističke greške tamo), imenom i prezimenom sam Bošnjak i za mene navedeno predstavlja najveći problem po moju zajednicu, gledajući kroz prizmu mog svjetonazora, ideološkog opredijeljenja i intelektualnog diskursa. Plastičnije rečeno, jebala vas RS više.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Aplauz.....ovo je za Chmoljinu listu najboljih postova....
JBT

#139 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Pokajnik wrote:
JBT wrote:PeppermintSA je obrazlozio prioritete djelovanja ljevice, a sto, u principu, proizilaze iz ideologije ljevice. Mislim da je odlicno obrazlozio stvarno stanje u danasnjoj BiH. Mada se ljevica nikako ne moze svrstati u okvire jednog etnosa. Mozda u okvir nacije, ali se tu onda radi o nivou drzave koja u slucaju BiH obuhvata vise etnosa. Ljevica se u skladu sa ideologijom ne ogranicava na etnicku podjelu clanstva, ali niti ne iskljucuje pravo svakog clana ili covjeka opcenito da se privatno izjasnjava kao pripadnik bilo kojeg etnosa, kao pripadnika bilo koje religije ili kao ateiste. Ljevica itekako zastupa stvavove koji se odnose na postivanje ljudskih prava. Ideologija ljevice je legalisticka i svako odstupanje od zakona, pa i krsenje ljudskih prava kvalifikuje kao predmete koje treba obraditi kroz pravni sistem drzave u kojoj djeluje.
Kao sto rekoh, ljevica (naravno, pricamo o principijelnim opcijama, a ne o nacional-socijalizmu tipa SNSD-a) ne moze ni teoretski predstavljati clanove samo jednog etnosa pa tako ni Bosnjackog. Ali, posto je vise i snaznije BiH sa kvalitetnijom i jacom ljevicom u BiH, onda je i za ocekivati da se takva kvalitetna i efektivna ljevica pocinje stvarati u dijelu BiH koji vidi BiH kao svoju domovinu i koji zeli sto funkcionalniju drzavu BiH. Takva kvalitetna i ujedinjena ljevica moze raditi na pitanjima koje je upravo PeppermintSA naveo. tj. na prioritetima koji jesu krucijalni za svakog covjeka u BiH. Upravo zbog toga je za ocekivati daljne jacanje ljevice radi ostvarenih rezultata, a sto za posljedicu neminovno ima i reakciju u RS-u i u kantonima sa Hrvatskom vecinom koja bi dovela za sirenje pokreta i na te dijelove . Ocekivati i cekati da se takvi procesi pokrenu u sredinama gdje bi takav angazman bio nazvan izdajom i direktnom prijetnjom za etnose koji su tamo naglaseni je samo pranje svojih ruku od cinjenice da se prica o patriotizmu, a da se zeli sacuvati status quo koji vodi u podjelu drzave po svim osnovama, a radi zadrzavanja svoji pozicija i ostvarivanja cisto licnih materijalnih interesa.
Takodje mislim da je ujedinjenje ljevice neminovno i da je njeno jacanje neminovno iz jednog jednostavnog razloga. Stanovnici BiH sve vise shvataju da nacionalisticke stranke ne mogu vise maknuti iz ovog blokiranog stanja drzave u kojoj je svaka nacionalisticka opcija izgradila sistem koji je sam sebi svrha tj. postoji samo da bi sebi produzio zivot, a u svrhu licnog bogacenja pojedinaca na vrhu svakog tog sistema, kupljenju mrvica oko stola onih koji su ispod tih pojedinaca u hijerarhiji vodjenja sistema i velike vecine onih koji su dovedeni na rub licne egzistencije. Niti jednom od tih sistema ne odgovara formiranje jake i ujedinjene ljevice i oni intenzivno rade na tome da do toga ne dodje. Zbog toga jos nismo imali to ujedinjenje, a zbog toga imamo tako malu izlaznost na izborima jer nema te opcije za koju bi ljudi glasali. Nedostaje opcija sa prioritetima koje je jednim dobrim dijelom naveo PeppermintSA.
Hoćeš da kažeš da je SNSD politička partija poput Nacionalsocijaliističke radničke partije Njemačke iz tridesetih godina prošlog vijeka ?

Nije SNSD nacisticka stranka kao sto su to bili nacional-socijalisti u Njemackoj, tj. nacisti. Da se ne bi donosili pogresni zakljucci, upotrijebicemo dugi izraz: etno-socijalizam. Ni etno-socijalizam nije ljevica pa zbog toga ne moze biti ni clan Svjetske internacionale (svjetsko udruzenje socijalista). Etno-socijalizma je opcija koja zastupa interese jednog etnosa, a za sta za posljedicu ima podjele na etnickoj osnovi sto je potpuna suprotnost u odnosu na istinsku socijaldemokratiju i ljevicu uopste koja se ideoloski oponira sa podjelama takve vrste i zastupa ravnopravnost u ostvarivanju ljudskih prava svakog pojedinca na bilo kojem teritoriju i u bilo koke vrijeme, bez obazira na etnicku, vjersku i rasnu pripadnost.
Banksy

#140 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Banksy »

PeppermintSA wrote:
Sve je to tačno donekle, ali odnekle :D nije.
Željene stranke ljevice neće ordinirati samo po Federaciji i Sarajevskom kantonu, niti će se baviti samo komunalnim pitanjima. Dejtonski ustav i izborni zakon favoriziraju političko organiziranje na nacionalnom konceptu i proizvode permanentnu političku krizu koju nije moguće prevazići tek lijevim političkim idejama, a bez temeljitog pretresanja i rekonstrukcije države. To o čemu ti sve vrijeme pišeš jeste poželjno, ali je parcijalno i nekompletno.
DeutscheAusweis

#141 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by DeutscheAusweis »

tvsabina wrote:
PeppermintSA wrote:
Pa neka predstavlja samo Bošnjake. Ne vidim šta je u tom problem?

Zanimljivo je kako bošnjački nacionalisti, kako na ovom forumu tako i u stvarnom životu, konstantno ističu ljevicu kao nešto loše ako je druga dva naroda neprihvate. Kao da ljevica, kada predstavlja antitezu nacionalizmu, po automatizmu stvara opasnost nekakvog nacionalnog uništenja. Zašto bi bilo katastrofalno po ''bošnjačko nacionalno tkivo'' da ostala dva naroda ''furaju'' teški nacionalizam, a da bošnjaci ''furaju'' radikalnu ljevicu. Jel' bi to BiH odmah nestala? Valjda nam historija i drugi svjetski rat pokazuju da nije baš tako.

Sve se gleda u kontekstu ''anamo onih''. Kao, ako su oni nacionalisti, moramo biti i mi. Ako oni žele rušiti Bosnu, onda mi moramo biti mega-uber patriote. Ja ti ga vala ne mogu biti patriota ovakve zemlje koja mi ne pruža ama baš ništa, tako da Katarinu Kosaču, Tvrta Kotromanića, ''Od Drine do Une'' i ćevape možete okačiti mačku o rep. Nacionalizam ''anamo onih'' je papirni tigar, ne predstavlja ništa osim klasičnog folklora u realnom političkom diskursu. Priča se isključivo svodi na prepiranje oko nadležnosti. Kakve veze imaju entitetske nadležnosti sa činjenicom da 20 godina haraju čakijaši po sarajevskim tramvajima? Kakve veze imaju nadležnosti sa činjenicom da je skuplje doktorirati na univerzitetu u Sarajevu nego na Sorboni? Ovdje se stranice i stranice pišu o nekakvim četničkim skupovima u okolini Bileće ili na Romaniji. Koji je to stepen eskapizma :roll: Ljudi po granapima rade duple smjene za crkavicu, srednjoškolci maturiraju bez da znaju da se Ilidža ne piše Iliđa, Studentski parlament je omladinsko krilo SDA i bavi se isključivo pohodima po Pragu i Barceloni, nekadašnji evropski košarkaški prvaci se gase kao da ih nikad nije bilo, vjerski poglavari prijete nekakvim sarajevskim proljećima ako ocjena iz vjeronauke (u jednoj sekularnoj zemlji) ne bude više ulazila u prosjek ocjena, neofeudalna (aristokratska) politička klasa mjesecima ne želi usvojiti zakon o jedinstvenom matičnom broju dok sebi grade Poljine Hills, vehabije postavljaju bombe pred policijskim stanicama, prijeratni električari u vlasništvu drže cijelu Ilidžu, cijelo Sarajevo tri godine ima restrikcije vode poslije ponoći, pacijenti po bolnicama umiru od sepse, a ovdje se samo raspravlja o četrnaest četnika u Bileći, koliko ima Bošnjaka u Argentini, šta će Bošnjaci raditi ako se BiH raspadne i gdje je Tvrtko Kotromanić posljednji put kakio. :roll: :roll:

Dakle, svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH trebala bi boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih'', jer jedino tad se možemo okrenuti sebi i riješiti naše probleme - a naši problemi su bošnjački tajkunizam i korupcija, bošnjački nacionalizam i neokonzervatizam, islamski klerikalizam i vjerski fanatizam, bošnjačke društvene anomalije, bošnjačka zloupotreba žrtava rata i genocida kako bi se određeni Bošnjaci bogatili, bošnjačka partokratija, bošnjačko jednoumlje itd. Dakle, iz naše perspektive problemi ove zemlje leže u anomalijama i negativnim tendencijama sa bošnjačkim predznakom, dok bi iz srpskog ugla te tendencije i anomalije imale srpski predznak. To što oni nisu spremni da se s njima suočavaju ne daje nama za pravo da se mi s našim ne suočavamo.

Drugim riječima, meni lično mnogo više smetaju bošnjački tajkuni i ratni profiteri, bošnjačke vjerske zajednice, bošnjački korumpirani sindikati, bošnjački kvaziakademici, bošnjački političari, bošnjački neobrazovani i politički podobni profesori, bošnjački odnos prema homoseksualcima, romima, ženama, jevrejima, ateistima, prostituciji, opijatima, okolišu itd. nego što mi smeta tamo neki srpski šovinizam. Ne može meni Dodik više smetati od raznoraznih Bakira, Brankovića, Lagumdžija, Cerića i kompanije jer ja Dodika jedino vidim na televiziji, dok svakodnevno osjetim klaustrofobičnost života u jednom nesređenom, opljačkanom i indoktriniranom društvu čiji su dželati pomenuti.. Da sam Srbin koji živi u BL i da sam okružen tim, sigurno bi mi to više smetalo ali ja to nisam. Živim u Sarajevu, gdje su ostale nacije na nivou statističke greške (kao što su Bošnjaci na nivou statističke greške tamo), imenom i prezimenom sam Bošnjak i za mene navedeno predstavlja najveći problem po moju zajednicu, gledajući kroz prizmu mog svjetonazora, ideološkog opredijeljenja i intelektualnog diskursa. Plastičnije rečeno, jebala vas RS više.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Aplauz.....ovo je za Chmoljinu listu najboljih postova....
Nižerazredno razmišljanje studenta koji ne zna ništa o slonovima ali itekako zna o leptirovima... i to tebe oduševljava..lol

Pozdravljam tebe, farmu5 ili je već izašla nova, Ivanovića i autora gore navedenog posta...kao i Čmolju (da se ne nadje izopćen)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#142 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by sabina1 »

DeutscheAusweis wrote:
Nižerazredno razmišljanje studenta koji ne zna ništa o slonovima ali itekako zna o leptirovima... i to tebe oduševljava..lol

Pozdravljam tebe, farmu5 ili je već izašla nova, Ivanovića i autora gore navedenog posta...kao i Čmolju (da se ne nadje izopćen)
Tvoja širina govora u dvije rečenice mi je otvorila oči....

Ipak razlika između tebe i nas ostalih ipak ostaje iako si vrhunski retoričar - s tako malo riječi pogodiš suštinu :roll: .

Ti jedeš obećanim zlatnim kašikama a mi o njima samo pričamo..tebi i više nego dovoljno...

Pozdrav i tebi , širom otvori oči jer na Poljinama još uvijek mjesta za gradnju....čisto da se ne lociraš negdje dalje....
DeutscheAusweis

#143 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by DeutscheAusweis »

tvsabina wrote:
DeutscheAusweis wrote:

Tvoja širina govora u dvije rečenice mi je otvorila oči....

Ipak razlika između tebe i nas ostalih ipak ostaje iako si vrhunski retoričar - s tako malo riječi pogodiš suštinu :roll: .

Ti jedeš obećanim zlatnim kašikama a mi o njima samo pričamo..tebi i više nego dovoljno...

Pozdrav i tebi , širom otvori oči jer na Poljinama još uvijek mjesta za gradnju....čisto da se ne lociraš negdje dalje....
Mrsko mi brojati koliko je puta u pomenutom postu pomenut leptir (Bošnjak), kao što mi je mrsko da ti sad slikam kašike (iako je to davno dokazana laž, ona inventivna)... a da se ne uzbudiš reći ću ti da kad sam u BiH zna se desiti da me neki od vozača likova sa poljina često zamole da pomjerim auto...jer ne mogu proći..
JBT

#144 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Banksy wrote:
PeppermintSA wrote:
Željene stranke ljevice neće ordinirati samo po Federaciji i Sarajevskom kantonu, niti će se baviti samo komunalnim pitanjima. Dejtonski ustav i izborni zakon favoriziraju političko organiziranje na nacionalnom konceptu i proizvode permanentnu političku krizu koju nije moguće prevazići tek lijevim političkim idejama, a bez temeljitog pretresanja i rekonstrukcije države. To o čemu ti sve vrijeme pišeš jeste poželjno, ali je parcijalno i nekompletno.

Kao sto rekoh, do promjena se dolazi kroz procese. Isto vrijedi za ujedinjenje ljevice, pa onda za jacanje iste, a onda i samo drzavno uredjenje i ustav, kroz proces, postaju prilagodjeni potrebama drustva koje bi u tom slucaju glasalo vecinski za nenacionalisticke (neetnicke) koncepte. Ustav nije Bozije slovo. Ustav je skup pravila koja su u sluzbi sto kvalitetnog zivljenja drustva u kojem egzistira. Da bi doslo do procesa onda se od necega mora poceti. Danasnji status quo odrzava stanje kakvo jeste. A stanje je takvo da je sve losiji kvalitet zivljenja i drustva i pojedinca u danasnjem statusu quo.
Helena2014

#145 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Helena2014 »

JBT wrote:
Banksy wrote:
PeppermintSA wrote:

Kao sto rekoh, do promjena se dolazi kroz procese. Isto vrijedi za ujedinjenje ljevice, pa onda za jacanje iste, a onda i samo drzavno uredjenje i ustav, kroz proces, postaju prilagodjeni potrebama drustva koje bi u tom slucaju glasalo vecinski za nenacionalisticke (neetnicke) koncepte. Ustav nije Bozije slovo. Ustav je skup pravila koja su u sluzbi sto kvalitetnog zivljenja drustva u kojem egzistira. Da bi doslo do procesa onda se od necega mora poceti. Danasnji status quo odrzava stanje kakvo jeste. A stanje je takvo da je sve losiji kvalitet zivljenja i drustva i pojedinca u danasnjem statusu quo.

Kako si romantičar :stidljiv:
AlfaKentaur

#146 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

Eto vidite koliko je Federacija zaostala za RS-om. Tamo se ljevica vec ujedinila. Entitetsku vlast cine socijalisticke partije na celu SNSD-om. :D :)
Pokajnik

#147 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Pokajnik »

Banksy wrote:
PeppermintSA wrote:
Zanimljivo viđenje posebno kad se ima u vidu da su prvi slobodni izbori održani još sa ustavom Socijalističke Republike BIH i da su na tim izborima stranke sa nacionalnim predznakom osvojile oko 80 % glasova :mrgreen:
JBT

#148 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JBT »

Zanimljivo je vidjeti simpatizere nacionalistickih stranaka kako se bez imalo napora uklope u zajednicki front protiv ljevice. Lakse nego 1990-e, kad su SDS-HDZ-SDA vezali zastave u zajednickoj borbi protiv socijaldemokratije rahmetli Nijaza Durakovica. :) Zastitnici torovskih interesa. :)
Pokajnik

#149 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Pokajnik »

JBT wrote:Zanimljivo je vidjeti simpatizere nacionalistickih stranaka kako se bez imalo napora uklope u zajednicki front protiv ljevice. Lakse nego 1990-e, kad su SDS-HDZ-SDA vezali zastave u zajednickoj borbi protiv socijaldemokratije rahmetli Nijaza Durakovica. :) Zastitnici torovskih interesa. :)
O podjeli na ljevicu i desnicu na političkom spektru ima smisla govoriti u zemljama gdje postoji uslovno rečeno višak novca koje država prikupi kroz poreze pa one pol.stranke ili vlade koje taj novac ulažu npr u projekte koji pogoduju siromašnijim slojevima,mogle bi se označiti kao ljevičarske.
U zemljama kakva je BiH gdje nema viška i gdje vlade sastavljaju kraj s krajem,ta podjela je samo deklarativna jer silom prilika svi vode istu politiku Drugačije nije ni moguće.
reis1

#150 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

Bosanskohercegovacka ujedinjena ljevica meni najvise slici ovomu:

Moja naaaaajprva asocijacija kad se spomene taj termin. Samo umjesto povijesnih licnosti prikazanih na gornjem spotu treba zamisliti lidere nase nacional-socijal-demokratije - u potpunosti se uklapaju u filmic.
Post Reply