Jbg, ja konto ti znas sam odgovoriti.drastic wrote:As long as apathy and ignorance permeates the public consciousness, the masters of the debt created money system will continue to rule over the political, social and economic environment. A trillion here and another trillion there might someday add up to an unsustainable level, but it will never become real money - See more at: http://www.batr.org/corporatocracy/1203 ... GixFA.dpufjefferson wrote:Sta ti mislis? Garant su kojekavi tipovi iza debelih zidova, sapucu jedni drugima kako ce zajebat nekog drugog sutra.drastic wrote:dzefe jeli ti ozbiljno mislis da kongres I politika ima ikakvu kontrolu sto se tice dolara I ekonomije?
Kad cete ovdje shvatiti da Americka, japanska, Brazilska, argentinska, kineska politika i nacin poslovanja se odvijaju drugacije od bosanskog nacina poslovanja/mentaliteta.
Eto glavni americki cilj je sjebat Putina.
Glavn americki cilj, tj. politicara, je da onaj bekan sto je glasao za njega ima posao, jer ako izgubi taj posao, i on gubi svoje mjesto u kongresu, bejloj kuci itd, itd.
Amerikanci imaju vrlo malo toleranciju za nezaposlenje. Nisu to bosanci i ne poznaju uzrecicu: cuti jaro, moze biti gore, ili: dobro je dok ne puca.
Ili ruske ublehe: trpite, vasi djedovi su se borili da bi vi danas bla, bla, bla.
Ako hoces rpicati o nekim kontrolama i zavjerama, okreni se prema Putinu pa istrazuj.
putin prodaje naftu za zlato
-
jefferson
#126 Re: putin prodaje naftu za zlato
-
drastic
#127 Re: putin prodaje naftu za zlato
a ovako se kontrolise politika
http://www.recordonline.com/article/201 ... e=printart
http://www.recordonline.com/article/201 ... e=printart
-
drastic
#128 Re: putin prodaje naftu za zlato
[quote="jefferson"][
]
jebi ga nismo svi skolovani a I ovo tipkanje mi ne ide bas
]
-
jefferson
#129 Re: putin prodaje naftu za zlato
Sta ces, tako to ide, neko zna neko ne zna.drastic wrote:jefferson wrote:[
]
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#130 Re: putin prodaje naftu za zlato
Mislim da niti jedna jedina valuta trenutno na svijetu ne moze sama zamjeniti USD. Jednostavno nema je dovoljno i nije moguce kreirati je dovoljno a postovati zlatnu podlogu. Ako se podloga ne postuje, onda je to opet FIAT valuta cija vrijednost je regulisana iskljucivo kolicinom iste u opticaju. Ipak, udarac za USA je dovoljan ukoliko bi zemlje medjusobno u vecoj mjeri pocele da trguju u lokalnim valutama za sta vec ima i nazanaka i konkretnih dogovora kao sto je nedavni Rusko - Kineski koji nije toliko bitan zbog dogovorene cifre vec zbog toga sto se desava mimo USD-a. Ukoliko bi se taj trend omasovio (npr. Iran - Kina, Venecuela - Kina itd itd) i USD u odredjenoj mjeri izbacio iz jednacine, taj isti USD bi se vjerovatno vratio u USA (mada to nije neophodnbo da se desi) izazivajuci nekontrolisanu inflaciju sa pogubnim posljedicama po USA ekonomiju.
Kao druga najveca svijetka ekonomija, ovakvo stanje stvari bi potreslo naravno citav svijet a sasvim sigurno Kinu u velikoj mjeri tako da je njihov medjusobni odnos slican odnosu ovisnika o drogi (Kina) i dilera (USA) i nije ga tako lako prekinuti.
Kao druga najveca svijetka ekonomija, ovakvo stanje stvari bi potreslo naravno citav svijet a sasvim sigurno Kinu u velikoj mjeri tako da je njihov medjusobni odnos slican odnosu ovisnika o drogi (Kina) i dilera (USA) i nije ga tako lako prekinuti.
-
UnscarD
#131 Re: putin prodaje naftu za zlato
Clanak (barem meni) uvodi novi termin : FIZICKO zlato i objasnjava da je Rusija istog nabavila u ogromnoj kolicini. Sam termin meni ima smisla znajuci da zemlje saveznice do istog ne mogu da dodju. Dakle trgovina zlatom je ok sve dok se kupcu izdaje potvrda o vlasnistvu da je zlato njegovo ali neka ono ne mrda iz USA. Obim trgovanja sa fizickim pomjeranjem zlata po obimu je 1000 puta manji od ukupne trgovine zlatom. Clanak objasnjava da je Rusija nabavila 55 tona FIZICKOG zlata.jefferson wrote:Znaci ako sam dobro ovo skontao:
1. Rusi ce prodavati naftu za zlato umjesto doalre i time oslabiti dolar, kao i zapadne ekonomije kojima prodaju naftu. Dobra ta strategija.
2. Kina je isto u tome, da sjebe dolar jerbo Kinezima je najvaznije da imaju najveci qrtz na svijetu, a ne ekonomija. Tako ce sjebati valutu zemlje zbog koje su sa bicikala presli u auta i iz opanaka u adidaske, jer ocito auta i adidske im se vise ne svidjaju. Znaci kinezima je glavni cilj da sjebu valutu najveceg uvoznika kineske robe?
Kakve su implikacije svega toga, nije mi bas potpuno jasno ali ono sto sam otprilike shvatio da autor hoce da kaze je sljedece :
USA drze vjestacki nisu cijenu zlata i nafte za koje autor misli da su direktno povezane (ovaj dio ne razumijem, zasto su ove dvije robe povezane) i da jedna bez druge ne mogu biti niske (ako ide nafta gore ide i zlato i obrnuto).
Rusija umjesto da rupe u budzetu puni prodajom svog zlata (kao SSSR prilikom Reganovog slicnog udara) radi upravo suprotno, kupuje FIZICKO zlato i povecava rezerve sto povecava pritisak na USA da smanjuje svoje FIZICKE zalihe zlata.
Autor vjeruje da ovakava strategija Rusije dovodi zapad u situaciju u kojoj moraju ili vratiti cijenu nafte ili rizikovati da svoje zlatne rezerve smanje.
Ono sto autor ne objasnjava a sto mene zanima jeste procjena do kada ce Rusija moci da kupuje zlato i ko ce u toj igri izcrpljivanja moci duze da izdrzi. Laicki gledano i kada bvi cisti brojevi bili u pitanju, zapadna ekonomija bi morala moci duze da izdrzi ali nije samo to u pitanju. Zapadnjak je vrlo osjetljiv na nepovoljne ekonomske prilike a Rus danas zivi 10 puta bolje nego prije 15-ak godina i moze da trpi. Rusija je puno manje osjetljiva na pritisak javnog mjenja. Mozda su ovo faktori na koje Putin racuna, ukoliko mu je ovo zaista strategija. Naravno samo moje skromno misljenje.
-
jefferson
#132 Re: putin prodaje naftu za zlato
Hajmo ovako:UnscarD wrote:Mislim da niti jedna jedina valuta trenutno na svijetu ne moze sama zamjeniti USD. Jednostavno nema je dovoljno i nije moguce kreirati je dovoljno a postovati zlatnu podlogu. Ako se podloga ne postuje, onda je to opet FIAT valuta cija vrijednost je regulisana iskljucivo kolicinom iste u opticaju. Ipak, udarac za USA je dovoljan ukoliko bi zemlje medjusobno u vecoj mjeri pocele da trguju u lokalnim valutama za sta vec ima i nazanaka i konkretnih dogovora kao sto je nedavni Rusko - Kineski koji nije toliko bitan zbog dogovorene cifre vec zbog toga sto se desava mimo USD-a. Ukoliko bi se taj trend omasovio (npr. Iran - Kina, Venecuela - Kina itd itd) i USD u odredjenoj mjeri izbacio iz jednacine, taj isti USD bi se vjerovatno vratio u USA (mada to nije neophodnbo da se desi) izazivajuci nekontrolisanu inflaciju sa pogubnim posljedicama po USA ekonomiju.
1. Rusija: Nista nisu naucili iz perioda 1979-1981 kada su 1979 plivali u stranim rezervama, a 1981 crkavali od gladi. Za svo ovo vrijeme, nisu htjeli da udju u neophodne reforme da naprave diversifikaciju ekonomije, pa kad nafta padne imaju enki drugi izvor prihoda. Bas me zanima koji im je dugorocni plan kada svi budemo vozali Teslu, BMW i3 i slicno.
2. Kina usporava i to jebeno. Kinez vise nece da radi za dolar dnevno, hoce i kinez zdravstveno, hoce i kinez godisnji odmor, i ovo, i ono. Mnoge firme sele proizvodnju iz Kine u meksiko, i tu dolazi do problema na koji su kinu upozoravali decenijama: inovacije. Kinezi su dobri plagijatori, ali nista ne znaju sami napraviti.
Vidjet cemo. U SAD vec ozes naci Samsung telefone Made in USA, Apple ubrzo pokrece proizvodnju MacBook serije u Texasu, itd, itd. O Meksiku necu da elaboriram, tamo je opsta navala kada su u pitanju FDI.
-
detroit-mercy
#133 Re: putin prodaje naftu za zlato
Sta mislis koliko ti lokalni vjeruju jedni drugima odnosno njihovim centralnim bankamaUnscarD wrote:Mislim da niti jedna jedina valuta trenutno na svijetu ne moze sama zamjeniti USD. Jednostavno nema je dovoljno i nije moguce kreirati je dovoljno a postovati zlatnu podlogu. Ako se podloga ne postuje, onda je to opet FIAT valuta cija vrijednost je regulisana iskljucivo kolicinom iste u opticaju. Ipak, udarac za USA je dovoljan ukoliko bi zemlje medjusobno u vecoj mjeri pocele da trguju u lokalnim valutama za sta vec ima i nazanaka i konkretnih dogovora kao sto je nedavni Rusko - Kineski koji nije toliko bitan zbog dogovorene cifre vec zbog toga sto se desava mimo USD-a. Ukoliko bi se taj trend omasovio (npr. Iran - Kina, Venecuela - Kina itd itd) i USD u odredjenoj mjeri izbacio iz jednacine, taj isti USD bi se vjerovatno vratio u USA (mada to nije neophodnbo da se desi) izazivajuci nekontrolisanu inflaciju sa pogubnim posljedicama po USA ekonomiju.
- jao_situacije
#134 Re: putin prodaje naftu za zlato
Imam ja jedno pitanje iz ekonomije.. Jeffersone na kojoj si ti novčanici jarane 
-
jefferson
#135 Re: putin prodaje naftu za zlato
Na dolaru naravno, znas sta ameri kazu: u boga vjerujemo, ali je ispisano na dolarujao_situacije wrote:Imam ja jedno pitanje iz ekonomije.. Jeffersone na kojoj si ti novčanici jarane
- jao_situacije
#136 Re: putin prodaje naftu za zlato
Ne sad ozbiljno ipak mislim da će kina profitirati od ovoga jer koliko ja znam, najviše njihova privreda zavisi od cijene nafte, a ovo ko će duže izdržati ameri ili rusi teško je to i nezahvalno prognozirati, ali kao što neko reče trpili su i lošija vremena sad će uzimati dovoljno hrane od turske, potrošačkih gluposti imaju u kini; šta treba više od toga prosječnom rusu ako mu je hrana jeftina i dostupna, a i potrošačko smeće. Ne vjerujem da je moguć scenario kolapsa k'o SSSR, kriza da ali s obje strane, ali prije da će se konzumeristički nastrojeni američani pobuniti nego rusi. A dodaj da imaju sve kanale za podrivanje širih masa u svojim rukama imaju svoj pretraživač tv agenciju društvene mreže itd. Tako da odmah možeš isključiti neke buntove proizvedene od strane zapadnih medijajefferson wrote:Na dolaru naravno, znas sta ameri kazu: u boga vjerujemo, ali je ispisano na dolarujao_situacije wrote:Imam ja jedno pitanje iz ekonomije.. Jeffersone na kojoj si ti novčanici jarane
-
jefferson
#137 Re: putin prodaje naftu za zlato
Pa naravno, ja govorim da nisu naucili ako trezveno razmisljamo, ono nacija napreduje, svakim danom sve vise nauci itd.jao_situacije wrote:Ne sad ozbiljno ipak mislim da će kina profitirati od ovoga jer koliko ja znam, najviše njihova privreda zavisi od cijene nafte, a ovo ko će duže izdržati ameri ili rusi teško je to i nezahvalno prognozirati, ali kao što neko reče trpili su i lošija vremena sad će uzimati dovoljno hrane od turske, potrošačkih gluposti imaju u kini; šta treba više od toga prosječnom rusu ako mu je hrana jeftina i dostupna, a i potrošačko smeće. Ne vjerujem da je moguć scenario kolapsa k'o SSSR, kriza da ali s obje strane, ali prije da će se konzumeristički nastrojeni američani pobuniti nego rusi. A dodaj da imaju sve kanale za podrivanje širih masa u svojim rukama imaju svoj pretraživač tv agenciju društvene mreže itd. Tako da odmah možeš isključiti neke buntove proizvedene od strane zapadnih medijajefferson wrote:Na dolaru naravno, znas sta ameri kazu: u boga vjerujemo, ali je ispisano na dolarujao_situacije wrote:Imam ja jedno pitanje iz ekonomije.. Jeffersone na kojoj si ti novčanici jarane
Putin je danas vec dao govor ono: vasi djedovi su se borili i slicna sranja.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#138 PRAVILA POLITIČKE IGRE
Znači, piši propalo...
Analiza: Što za Hrvatsku znači otkazivanje projekta 'Južni tok'
Hrvatska može biti europsko energetsko čvorište samo pod uvjetom da razvija snažne odnose sa zemljama Višegradske skupine
Već se neko vrijeme nagađalo da će Južni tok, ključni ruski geopolitički projekt za učvršćivanje političkog utjecaja na Balkanu bankrotirati, a sada je to, prigodom posjeta Turskoj ruski vladar Vladimir Putin i priznao. Taj plinovod nema nikakve druge logike, osim geopolitičke. Naime, ne postoje nove količine zemnog plina, koje bi iz Rusije valjalo dostaviti do europskih zemalja, nego je Putinova administracija, iz geopolitičkih razloga, odlučila promijeniti trasu kojom plin dostavlja Europi. Plin je jedno od važnih ruskih geopolitičkih oruđa, a igrama cijenom plina Putin je dugo vremena održavao svoju političku dominaciju nad Ukrajinom, kroz koju prolazi plinovod za Mađarsku te Srednju i Istočnu Europu.
Južni je tok trebao plin iz Rusije po dnu Crnog mora dovesti u Bugarsku, a otuda u Srbiju, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Italiju. Iako je od početka bilo jasno da je Južni tok geopolitički a ne ekonomski projekt, bilo je ideja kako bi se i Hrvatska morala uključiti u nj, a zagovornici tijesne suradnje na Putinovu projektu energetskog imperijalizma snatrili su o velikim prihodima što bi ih Hrvatska ostvarivala kao tranzitna država. Karakter projekta jasan je i iz činjenice da ga s ruske strane nije vodilo ministarstvo gospodarstva, energetike ili neki drugi ekonomski resor u vladi, nego Sergej Šojgu, tada „ministar za izvanredna stanja“, a ruska je strana Hrvatskoj sudjelovanje u projektu uvjetovala, između ostaloga, popuštanjem ruskim kvazi-investitorima u Hrvatskoj, čiji projekti se uglavnom ne razvijaju i ne napreduju, zbog koruptivnog karaktera kapitala koji stoji iza njih, i zbog nastojanja „investitora“ da ne ispunjavaju niti minimalne zahtjeve države i lokalne zajednice.
Cijeli projekt Južnog toka bio je, nadalje, ekonomski uspostavljen na temeljima nespojivima s pravilima konkurencije unutar EU. Temeljni je problem gaženje načela zaštite tržišnog natjecanja, jer se u projektu vlasnik plina, koji bi se transportirao plinovodom, pojavljuje i kao vlasnik plinovoda, što znači da plinovod ne bi mogao transportirati plin iz drugih izvora, osim onoga ruske državne kompanije „Gazprom“. Drugi neprihvatljiv uvjet ekonomski je inženjering koji prati svaki ruski projekt, u kojem se redovito javljaju kompanije osnovane u poreznim oazama, i u kojima su evazija novca i porezna evazija uvijek elementi „financijske konstrukcije“. Projekti s ruskim državnim kompanijama uvijek su povezani s korupcijom, odnosno unose rizik korupcije na tržišta gdje ruske državne kompanije „investiraju“.
Treći, i najveći problem s konceptom Južnog toka činjenica je da Rusija pomoću energetike nastoji pojedine države dovesti u podređeni položaj, čineći ih energetski ovisnima o sebi. U „tajnom“ paketu vezanom uz hrvatsko pristupanje projektu Južni tok bilo je nekoliko neugodnih elemenata: ruski interes za Jadranski naftovod (JANAF), kojeg su iz ulaznog sustava za naftu u Srednju Europu željeli pretvorili u sustav za transport ruske nafte na Mediteran; interesi za vlasništvo nad INA-om; te interesi za istraživanje nafte i plina na Jadranu. Rusko vlasništvo nad INA-om značilo bi ukidanje obiju njenih rafinerija, jer ruske državne kompanije i na Balkanu i u Zapadnoj Europi imaju rafinerijske kapacitete, dostatne za opskrbu hrvatskog tržišta derivatima, a INA bi se svela tek na lanac benzinskih servisa. Rusko vlasništvo nad INA-om značilo bi, nadalje, i blokadu razvijanja projekta LNG terminala, jer ruska geopolitička koncepcija ne želi diversifikaciju na tržištu energenata. Isto tako, propao bi i za Hrvatsku važan projekt - onaj povezivanja na Transjadranski plinovod, kojim se plin iz Azerbejdžana treba preko Turske, Grčke i Albanije dovesti do Italije, na jednu, te Crne Gore, Hrvatske i BiH, na drugu stranu.
Ključni kreatori vanjske politike u Hrvatskoj, prije svega, premijer i predsjednik Republike, nisu shvatili velike opasnosti od ulaska u projekte s Rusijom i dovođenja Hrvatske u položaj energetske ovisnosti. Nakon spora s mađarskim suvlasnikom INA-e, prijetila je opasnost da mađarski suvlasnik svoje dionice proda ruskoj državnoj kompaniji, koja je već ovladala energetskim monopolistom u Srbiji, NIS-om, ali da i država ruskom vlasniku proda svojih 25 % udjela u kompaniji. Tek je ruska aneksija Krima, odnosno stvaranje nove klime euroatlantske suradnje i u SAD i u Europi, dovelo do uklanjanja ove ekonomske i geopolitičke pogibelji za Hrvatsku. Takvim aranžmanom, izvjesno je, INA ne bi preživjela kao „vertikalno integrirana kompanija“, nego bi kao dio Gazpromneftovog sustava postala filijalom novosadskog NIS-a, a Hrvatska bi izgubila kontrolu nad svojim tržištima nafte i plina.
Geopolitika je često redukcionistički okvir analize međunarodnih odnosa, ali kad se razmatra ulazak u posao s državom, koja uz pomoć energetike, kao oruđa dominacije, gradi svoj međunarodni utjecaj, valja biti svjestan opasnih aspekata takvih odluka. Hrvatska je država članica EU i NATO-a i otud proizlazi njena međunarodna stabilnost. Maksimalizaciju političkih i ekonomskih dobiti Hrvatskoj donosi samo ona politika koja naglašava hrvatski euroatlantizam i stabilnost, koja iz njega proizlazi, ali koja istovremeno afirmira i činjenicu da je Hrvatska zemlja koja spaja Mediteran i Srednju Europu.
Hrvatska može biti europsko energetsko čvorište samo pod uvjetom da razvija snažne odnose sa zemljama Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska), s Austrijom i Italijom te s Njemačkom, kao najutjecajnijom zemljom europske „makroregije“, i s ključnim euroatlantskim partnerom – Sjedinjenim Državama. Kao zemlja mediteranske fasade, Hrvatska može biti energetska spojnica srednjoeuropskih država, ali i baltičkih republika, pa čak i Ukrajine, a ta njena uloga važna je u globalnoj igri ograničavanja europske energetske ovisnosti o Rusiji.
Jedna je Putinova geopolitička ofenziva propala: od Južnog toka neće biti ništa, i sve one države koje su, iako članice EU i NATO, bile spremne zanemariti zajedničke euroatlantske interese radi ostvarivanja kratkoročnih dobiti, sada će ostati na gubitku, a Hrvatskoj, koja je ostala u geopolitičkom okviru euroatlantizma (doduše, više zahvaljujući sreći nego racionalnom odlučivanju aktualne administracije), otvaraju se ozbiljna razvojna niša i šansa da postane energetskim čvorištem Mediterana i Srednje Europe.
Izvor: direktno.hr
-
UnscarD
#139 Re: putin prodaje naftu za zlato
Niti vece niti manje u odnosu na USD. Jedna valuta koja se istice je swiss franak. Moje najvece povjerenje lezi u nekretninamadetroit-mercy wrote:Sta mislis koliko ti lokalni vjeruju jedni drugima odnosno njihovim centralnim bankamaUnscarD wrote:Mislim da niti jedna jedina valuta trenutno na svijetu ne moze sama zamjeniti USD. Jednostavno nema je dovoljno i nije moguce kreirati je dovoljno a postovati zlatnu podlogu. Ako se podloga ne postuje, onda je to opet FIAT valuta cija vrijednost je regulisana iskljucivo kolicinom iste u opticaju. Ipak, udarac za USA je dovoljan ukoliko bi zemlje medjusobno u vecoj mjeri pocele da trguju u lokalnim valutama za sta vec ima i nazanaka i konkretnih dogovora kao sto je nedavni Rusko - Kineski koji nije toliko bitan zbog dogovorene cifre vec zbog toga sto se desava mimo USD-a. Ukoliko bi se taj trend omasovio (npr. Iran - Kina, Venecuela - Kina itd itd) i USD u odredjenoj mjeri izbacio iz jednacine, taj isti USD bi se vjerovatno vratio u USA (mada to nije neophodnbo da se desi) izazivajuci nekontrolisanu inflaciju sa pogubnim posljedicama po USA ekonomiju.
Kao druga najveca svijetka ekonomija, ovakvo stanje stvari bi potreslo naravno citav svijet a sasvim sigurno Kinu u velikoj mjeri tako da je njihov medjusobni odnos slican odnosu ovisnika o drogi (Kina) i dilera (USA) i nije ga tako lako prekinuti.. Opet pitanje, je li ti licno imas povjerenja u Centralnu Banku Venezuele, Kine ili Rusije
.
Last edited by UnscarD on 05/12/2014 12:54, edited 1 time in total.
-
prog321
#140 Re: putin prodaje naftu za zlato
Cija vrijednost je takodje napuhana svagdje u modernom svijetu.UnscarD wrote: Moje najvece povjerenje lezi u nekretninama
-
prog321
#141 Re: putin prodaje naftu za zlato
Ovo sto mi danas imamo u svjetskoj ekonomiji je balon.
Balon u vrijednosti nekretnina, balon na borzi, balon u valutama.
Zlato je jedino logicno rjesenje. Ali nisam siguran sta to Putin radi. Kako god okrenem njegova strategija nema puno smisla.
Balon u vrijednosti nekretnina, balon na borzi, balon u valutama.
Zlato je jedino logicno rjesenje. Ali nisam siguran sta to Putin radi. Kako god okrenem njegova strategija nema puno smisla.
- fidoremilienko
#142 Re: putin prodaje naftu za zlato
Može li neko školski da pojasni povezanost dolara i nafte (pad i rast jednog u odnosu na drugo)? Isto tako, kakvu ulogu ima zlato u svemu tome?
-
Avetinho
#143 Re: putin prodaje naftu za zlato
jao_situacije wrote:Ne sad ozbiljno ipak mislim da će kina profitirati od ovoga jer koliko ja znam, najviše njihova privreda zavisi od cijene nafte, a ovo ko će duže izdržati ameri ili rusi teško je to i nezahvalno prognozirati, ali kao što neko reče trpili su i lošija vremena sad će uzimati dovoljno hrane od turske, potrošačkih gluposti imaju u kini; šta treba više od toga prosječnom rusu ako mu je hrana jeftina i dostupna, a i potrošačko smeće. Ne vjerujem da je moguć scenario kolapsa k'o SSSR, kriza da ali s obje strane, ali prije da će se konzumeristički nastrojeni američani pobuniti nego rusi. A dodaj da imaju sve kanale za podrivanje širih masa u svojim rukama imaju svoj pretraživač tv agenciju društvene mreže itd. Tako da odmah možeš isključiti neke buntove proizvedene od strane zapadnih medijajefferson wrote:Na dolaru naravno, znas sta ameri kazu: u boga vjerujemo, ali je ispisano na dolarujao_situacije wrote:Imam ja jedno pitanje iz ekonomije.. Jeffersone na kojoj si ti novčanici jarane
Evo ovdje pise da hrana nije jeftina i dostupna. Ko ce ga znati sta je istina.
http://www.themoscowtimes.com/business/ ... 12594.htmlThe Moscow Times wrote:Russian Inflation Surges to 9.1 Percent in November; Food Prices Skyrocket
Food products have seen the fastest upticks with the price of Russian staple buckwheat rocketing 54.4 percent in November on fears of shortages. The cost of fresh tomatoes jumped 34.9 percent, the price of cucumbers 20.7 percent and the price of potatoes 12.6 percent, according to Rosstat.
-
prog321
#144 Re: putin prodaje naftu za zlato
Jednostavno je.fidoremilienko wrote:Može li neko školski da pojasni povezanost dolara i nafte (pad i rast jednog u odnosu na drugo)? Isto tako, kakvu ulogu ima zlato u svemu tome?
Nafta je placena u dolarima.
Zato kad je dolar jak cijena nafte pada. I obratno.
Zlato je sigurica za sve vrste investicija. Ako imas turbulenci na borzi, turbulenci u valutama onda cijena zlata raste jer ga ljudi kupuju da spase sto se spasit moze.
Vjerovatno je to glavni razlog ruskog kupovanja zlata. Njihova je valuta otisla u kurac. i Ruski tajkuni, oligarhi kupuju zlato da bi sacuvali svoje bogastvo.
- fidoremilienko
#145 Re: putin prodaje naftu za zlato
A ima veze i sa uvozom nafte, jer je USA najveći uvoznik nafte?prog321 wrote:Jednostavno je.fidoremilienko wrote:Može li neko školski da pojasni povezanost dolara i nafte (pad i rast jednog u odnosu na drugo)? Isto tako, kakvu ulogu ima zlato u svemu tome?
Zlato je sigurica za sve vrste investicija. Ako imas turbulenci na borzi, turbulenci u valutama onda cijena zlata raste jer ga ljudi kupuju da spase sto se spasit moze.
Vjerovatno je to glavni razlog ruskog kupovanja zlata. Njihova je valuta otisla u kurac. i Ruski tajkuni, oligarhi kupuju zlato da bi sacuvali svoje bogastvo.
- jao_situacije
#146 Re: putin prodaje naftu za zlato
Ima logike.. EU zabranila izvoz u Rusiju, ali su neki dan potpisali ugovor sa Turkiye oni će nadoknaditi hranu iz EU a ovi njima energiju; jednostavno je zato je i potpisao ugovor sa Turskom. Tako da sam ja ustvari nekako gledao šta će se desiti, a ne šta je u novembru bilo..Avetinho wrote:jao_situacije wrote:
Ne sad ozbiljno ipak mislim da će kina profitirati od ovoga jer koliko ja znam, najviše njihova privreda zavisi od cijene nafte, a ovo ko će duže izdržati ameri ili rusi teško je to i nezahvalno prognozirati, ali kao što neko reče trpili su i lošija vremena sad će uzimati dovoljno hrane od turske, potrošačkih gluposti imaju u kini; šta treba više od toga prosječnom rusu ako mu je hrana jeftina i dostupna, a i potrošačko smeće. Ne vjerujem da je moguć scenario kolapsa k'o SSSR, kriza da ali s obje strane, ali prije da će se konzumeristički nastrojeni američani pobuniti nego rusi. A dodaj da imaju sve kanale za podrivanje širih masa u svojim rukama imaju svoj pretraživač tv agenciju društvene mreže itd. Tako da odmah možeš isključiti neke buntove proizvedene od strane zapadnih medija
http://www.themoscowtimes.com/business/ ... 12594.htmlThe Moscow Times wrote:Russian Inflation Surges to 9.1 Percent in November; Food Prices Skyrocket
Food products have seen the fastest upticks with the price of Russian staple buckwheat rocketing 54.4 percent in November on fears of shortages. The cost of fresh tomatoes jumped 34.9 percent, the price of cucumbers 20.7 percent and the price of potatoes 12.6 percent, according to Rosstat.
-
Avetinho
#147 Re: putin prodaje naftu za zlato
Sumnjam da ce im biti bolje nego u novembru. Kupuje se zlato, posto-poto, jebo sitnu raju, treba pakovati ruksake, pa na Ural.jao_situacije wrote:Ima logike.. EU zabranila izvoz u Rusiju, ali su neki dan potpisali ugovor sa Turkiye oni će nadoknaditi hranu iz EU a ovi njima energiju; jednostavno je zato je i potpisao ugovor sa Turskom. Tako da sam ja ustvari nekako gledao šta će se desiti, a ne šta je u novembru bilo..Avetinho wrote:jao_situacije wrote:
Ne sad ozbiljno ipak mislim da će kina profitirati od ovoga jer koliko ja znam, najviše njihova privreda zavisi od cijene nafte, a ovo ko će duže izdržati ameri ili rusi teško je to i nezahvalno prognozirati, ali kao što neko reče trpili su i lošija vremena sad će uzimati dovoljno hrane od turske, potrošačkih gluposti imaju u kini; šta treba više od toga prosječnom rusu ako mu je hrana jeftina i dostupna, a i potrošačko smeće. Ne vjerujem da je moguć scenario kolapsa k'o SSSR, kriza da ali s obje strane, ali prije da će se konzumeristički nastrojeni američani pobuniti nego rusi. A dodaj da imaju sve kanale za podrivanje širih masa u svojim rukama imaju svoj pretraživač tv agenciju društvene mreže itd. Tako da odmah možeš isključiti neke buntove proizvedene od strane zapadnih medija
-
prog321
#148 Re: putin prodaje naftu za zlato
Nema.fidoremilienko wrote:A ima veze i sa uvozom nafte, jer je USA najveći uvoznik nafte?prog321 wrote:Jednostavno je.fidoremilienko wrote:Može li neko školski da pojasni povezanost dolara i nafte (pad i rast jednog u odnosu na drugo)? Isto tako, kakvu ulogu ima zlato u svemu tome?
Evropska Unija uvozi vise nafte od USA.
-
drastic
#149 Re: putin prodaje naftu za zlato
po mom skromnom misljenju dolar ide gore narednih nekoliko godinaUnscarD wrote:detroit-mercy wrote:UnscarD wrote: Niti vece niti manje u odnosu na USD. Jedna valuta koja se istice je swiss franak. Moje najvece povjerenje lezi u nekretninamaNo, posto zivim u BiH a previse sam glup da bih krao, ne dotice me ova prica jer svakako nemam ustedjevine nego samo dugove iz kojih, ako se malo pristedi i sve bude ok, mozda izadjem za 15-ak godina. Da imam ustedjevinu, USD ne bi svakako bio izbor jer u odnosu na BAM znacajno oscilira. Pamtim kada je bio 1: 1.3 ali i kada je bio 1:2.2 ....u ovo drugo vrijeme, raja iz US ambasade je znacajno cesce placala pice u kafani
-
drastic
#150 Re: putin prodaje naftu za zlato
nafta I zlato su prave vrijednostifidoremilienko wrote:Može li neko školski da pojasni povezanost dolara i nafte (pad i rast jednog u odnosu na drugo)? Isto tako, kakvu ulogu ima zlato u svemu tome?
Zlato je antidolar
neki dan je CB japan kupila x drzavnih bondova I time devalvirala jen. Samim tim je japanska roba u prednosti u odnosu na eu.Za ocekivati je da eu devalvira svoju valutu a to ce slijediti sve ostale CB. Kina je isto tako smanjila kakmatu I oslobodila novih XXXmilijardi bankama da bi oslabila svoju valutu.Americka ekonomija gura dobro I ocekuje se da ce FED dignuti kamatu pocetkom sljedece godine.Za ocekivati je da ce dolar nastaviti rasti
Zlato je samo mehanizam kad su vremena nesigurna na berzama da se sacuva vrijednost. Zato se zove antidolar.
ali kao sto neko rece dosad se zlatom trgovalo samo preko papira dok se medutim zadnjih godina povecala kupovina fizickog zlata.