Da li je unitaristička politika Bošnjaka u BiH realna i koji su njene osnove? Da li je to plan da se u nekom narednom periodu ugasi RS, da se Srbi koji bi bili protiv tog scenarija jednostavno vojno protjeraju, kao i u HR, ili je to neko neka goruća želja za novim bratstvom-jedinstvom? Da li B-Jedinstvo kao romantična ideja održava Bošnjake da nasuprot sopstvenim interesima održavaju "silom", uz pomoć MZ, državu sa dva naroda koji ne žele da budu u njoj. Treba podjsetiti da su Srbi i Hrvati konstitutivni jednako kao i Bošnjaci.[/quote]
Nisu Bošnjaci ti koji vode unitarističku politiku i prebacivati Bošnjacima unitarizam u državi koja ima dva entieta, jedan distrikt, deset kantona i ne znam koliko više vlada i ministarstava je neozbiljno. Manji BH entiet, RS, koji zauzima cca. 49% teritorije BiH je izrazito centralizovan i unitaristički ustrojen dok je F.BiH izrazito decentralizovana i vrlo komotno ustrojena gdje Bošnjaci i Hrvati mogu i imaju instrumente zaštite svog nasljeđa, jezika, kulture pa i ekonomije. Ne govorim sada šta je jeftinije sa ekonomske strane. Dakle ako je taj sistem u RS bolji, a govore da jeste barem ovi iz RS-a, hajmo onda taj bolji sistem implementirati na nivou BiH?
Sa druge strane Bošnjaci ne održavaju ništa silom niti imaju toliku moć ali hvala na tom komplimentu ako misliš da je tako.
Srbi kao, Hrvati i Bošnjaci su su sami POTPISALI i PRISTALI na ovakvu BiH!
Dakle to što ta dva naroda ne žele da budu u BiH nije razlog da okrivljuju Bošnjake da ih drže jer mogu otići kad' god im je volja. Svi znamo o čemu se ovdje radi i pa bi ta dva naroda nakon jebanja htjela malo da je kaju na račun Bošnjaka pa odnesu dio BiH tamo gdje ne pripada a to jednostavno ne ide druže, ne barem legalno i legitimno.[/quote]
Zašto bi neko krivio Bošnjake? RS je prenijela kompletan ustav iz 92 sa malim ispravkama po pitanju BiH u Dejtonu. On aje centralizovana po svom ustavu jer to su htjeli njeni građani, za razliku od BiH, čiji svi građani ne žele centralizovanu državu.
Nisam baš siguran u komociju Hrvata u FBiH i čini mi se da bi svako ko ima TV a da ne kažem šta drugo u BiH, takvu izjavu smatrao licemjernom.
Mene interesuje postoji li način da se svi ili složimo ili da se razilazimo. Interesa za oboje ima, na svim stranama. Srbima je bolje u BiH ekonomski (koliko to god zvučalo patetično), Bošnjacima bi bilo daleko bolje samima nega sa Srbima i Hrvatima, a Hrvatima je svejedno, jer jedino oni su u EU, kao ni građani matične im države, nemaju od toga mnogo koristi.[/quote]
Pa eto ti prvi kažeš da Bošnjaci žele unitarnu BiH a ja ti dadoh primjer da upravo Srbi to imaju i grčevito se bore da taj unitarizam zadrže a osporavaju Bošnjacima to isto i uzimaju kao glavni argument protiv Bošnjaka. Licemjerno zar ne?

RS nije izdvojen entiet na Marsu već sastavni dio BiH gdje svaki građanin jednakopravan po Ustavu BiH, presudama Suda BiH a R.BiH shodno članu 1. Mirovnog sporazuma nastavlja svoj kontiuitet i postojanej kao B
iH država JEDNAKOPRAVNIH naroda. Dakle vodeći se ovom činjenicom ne mogu samo građani RS odlučiti o ustroju RS već svi građani BiH. Ja samo konstatujem da ako je pola države unitarno i centralizovano zašto to ne može biti cijela država ili zašto cijela država ne bi bila izrazito decentralizovana kao F:BiH.
Koliko god to tebi bilo čudno i licemjerno bilo Hrvati u F.BiH imaju širok dijapazon instrumenata zaštite svojih prava za razliku od RS gdje namaju niti jedan sličan instrument. Mogu ti rado pojasniti koji su to mehanizmi a propagandu HDZ-a o "fizičkom nestanku Hrvata" ne uzimam kao relevantan čimbenik, barem ne u F.BiH.[/quote]
Ja se slažem da svi građani treba da odluče o npr referendumu za ocjepljenje RS-a. To bi jedino bilo fer. Slažem se i da to pitanje treba da bude zajednička tema a ne samo ekskluzivno pravo jednog naroda. Isto bi važilo da se Federacija ocjepi od BiH. Svaki drugi put nas sve zajedno vodi u veliko beznađe.Srbi i Hrvati u BiH i u RS imaju specifičan odnos, bilo je tu mnogo dogovora o iseljavanju Srba iz Hr i Hrvata iz RS. To je ujedno i razlog zašto Hrvati ne pretenduju na RS ili bilo koji dio njene teritorije. A o pravima Hrvata je suvišno govoriti, pa tek sada imaju legalnog predstavnika nakon 8 godina. Jel' to taj mehanizam? Nemaju TV kanal itd itd.. ima dosta razloga njihovom nezadovoljstvu, kao i srpskom i bošnjačkom.
Srpski narod nakon Dejtona nikada nije iskazao želju za unitarizmom nad cijelom BiH, a svakodnevno možemo čuti takve maštarije iz Sarajeva.
BiH nikada više ne može biti država jednakopravnih naroda, jer je etnički podijeljena. Konstitutivnost je jedini mehanizam očuvanja prava naroda, a ista je prekršena na referendumu o izdvajanju iz Juge. Znači mora biti "međa" da se ne ubijamo kao stoka. To je činjenica. Onda oni koji su krojili ovu pravnu nakazu nisu računali na ostale narode koji žive u BiH.
E sada, ako je to jedini način da se ovo sve što se zove BiH održi da li stvarno neko želi da bude dio te države, ili da po ranije poznatom principu sam odredi svoju sudbinu.
Poenta cijele priče je da vidimo ima li načina da ovo funkcioniše i ako nema, a 20 godina je dokaz da i nema baš, šta dalje? Regionalizacija, unitarizam, oduzimanje konstitutivnosti, preglasavanje, referendumi....
Sada smo se svi zajedno dovel ido toga da imamo visokog predstavnika...eeeej, pa to je poražavajuće. Znači stranac koji nije građanin ove države ima više prava od bilo kog građanina iste te države. Možemo mi pričati da smo ovakvi ili onakvi, ali ovo nema ni Ruanda.