Travnik

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milijarder

#126 Re: Travnik

Post by milijarder »

forzaitalia wrote:Sa "Normalnom" prevoznickom firmom sat i pol najvise, sa autom cca sat i 15 min.
Ja sam iz Tr cesto idem u SA... Pozdrav svima, posebno Travnicanima ;)
uh dobra ti ta relacija :-D

pozdrav i tebi :-D
lolita_xx

#127 Re: Travnik

Post by lolita_xx »

uvijek volim doci u tr :) bila sam neki dan i meni je bas lijepo :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#128 Re: Travnik

Post by Toto »

surajaa wrote:Nravno da ih je birao narod, gdje pise da ja tvrdim suprotno...ocigledno nisi shvatio poentu posta, no nije ni bitno, ono sto sam zeljela reci, vec je napisano 8-)
nista od Travnika biti nece dok vam na prijest'o ne zasjedne kakav vezir iz Mudrika ili Turbeta. :D
Miralem80

#129 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Zasjeo je, možda ne odatle odakle ti aludiras da bi trebalo da bude, ali sa susjednog brda jeste.
surajaa

#130 Re: Travnik

Post by surajaa »

Toto wrote:
surajaa wrote:Nravno da ih je birao narod, gdje pise da ja tvrdim suprotno...ocigledno nisi shvatio poentu posta, no nije ni bitno, ono sto sam zeljela reci, vec je napisano 8-)
nista od Travnika biti nece dok vam na prijest'o ne zasjedne kakav vezir iz Mudrika ili Turbeta. :D
Postoji legenda da su Travnicani uspjeli otjerati svih sedamdeset vezira za njihove vladavine, onih preostalih sedam je umrlo u Travniku, a gotovo sam sigurna da ove sadasnje "vezire" ne otjera niko ziv...i caruju i kraljuju, podobna vremena za njih dosla...

A sto se tice samih Travnicana, generalno vlada neko misljenje da su strasno nadmeni, ponosni, arogantni, samo svoji, tesko da ih neko ili nesto moze zadiviti ili zadovoljiti, nista nije dovoljno dobro za njih...cudna neka sorta ljudi...iako ne simpatisem Andrica i njegov stil pisanja, mislim da ih je u svojoj "Travnickoj hronici" razotkrio do gole koze...

dio jednog odlomka...

"Tu, na vodi, tajanstvenoj, nestalnoj i moćnoj stihiji, rađaju se i umiru naraštaji Travničana…

Tako se smjenjuju pokolenja i predaju jedno drugome ne samo utvrđene tjelesne i duševne osobine, nego i zemlju i vjeru, ne samo nasljedno osjećanje mjere i granice, ne samo znanje i razlikovanje svih staza, kapidžika i prolaza svoje zamršene varoši nego i urođenu sposobnost za poznavanje svijeta i ljudi uopšte.

Sa svim tim dolaze travnička djeca na svijet, ali više od svega sa gordošću. Gordost, to im je druga priroda, živa sila koja ih kroz cio život prati i pokreće i udara im vidan znak po kome se razlikuju od ostalog svijeta. To osnovno osjećanje, da su oni stvoreni i pozvani za nešto bolje i više, ulazilo je u svako ljudsko stvorenje sa hladnim vjetrom sa Vlašića, sa reskom vodom iz Šumeća, sa ’slatkim’ žitom prisojnih njiva oko Travnika, i nije ih nikad napuštalo, ni u snu ni u bijedi ni na samrtnom času.”
Toto

#131 Re: Travnik

Post by Toto »

surajaa wrote:
A sto se tice samih Travnicana, generalno vlada neko misljenje da su strasno nadmeni, ponosni, arogantni, samo svoji, tesko da ih neko ili nesto moze zadiviti ili zadovoljiti, nista nije dovoljno dobro za njih...cudna neka sorta ljudi...iako ne simpatisem Andrica i njegov stil pisanja, mislim da ih je u svojoj "Travnickoj hronici" razotkrio do gole koze...
Sve ovo sto si navele za travnicene se skoro uz zarez moze reci i za stanovnike nekih drugih gradova i po tome travnicani i nisu bas osobeni. Sa ovim tvojim navodima cu se sloziti iako ne mogu reci da travnicane bas najbolje poznajem. Najvise poznajem turbecane :D a posto je vecina njih sada travnicani to na isto dodje :mrgreen:.

Ivo Andric nije samo rodjen u travnickom komsiluku (Nova Bila) nego je i zivio u Travniku, pa ima pravo na ocjenu travnicana. Negdje za studentskih dana je bio, zbog politickog rada, protjeran iz Austrije u Travnik tj u Gucu Goru, gdje je proveo oko godinu dana.
surajaa

#132 Re: Travnik

Post by surajaa »

Mozda si u pravu...uglavnom, ja kada se susrecem s ljudima i kada im kazem da sam Travnicanka, obicno cujem gore opisane osobine koje na neki nacin pesronificiraju ljude koji su rodjeni u Travniku i koji nose tu neopravdanu gordost u sebi, i kao sto pomenuti pisac rece, prenose je na svoja pokoljenja i razlikuju se po tome, vise nego po bilo cemu od ostatka svijeta...ne pamtim da sam od nekoga cula da se takvim smatraju ljudi rodjeni u Zenici, Tuzli, Bihacu, Tesnju, Gorazdu, Foci, pa i Sarajevu, oni nose neke druge posebnosti koje ih cine i vezu za podneblje odakle dolaze...

I da, moram te ispraviti, Ivo Andric je rodjen u Gornjem Docu, ne u Novoj Biloj, koja je od Travnika udaljena nekih 6-7 km, cini mi se...
Miralem80

#133 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Generalno govoreci ima nesto u tom njegovom pisanju...sad da se bas to tice samo Travnicana tesko da bi se moglo samo odnostiti na nas Travnicane. jesmo mi onako " drugaciji od drugih" kao sto su i visocaci " drugaciji" kao sto su busovljaci, zenicani, sarajlije i svi ostali "drugaciji" od drugih...opcenito Andric je poprilicno tendenciozno opisivao "neke" narode u Bosni. To je bio njegov stil pisanja, ali opet kazem tesko da se na osnovu jednog romana može steci utisak i dojam o gradjanima nekog grada.
Toto

#134 Re: Travnik

Post by Toto »

surajaa wrote:Mozda si u pravu...uglavnom, ja kada se susrecem s ljudima i kada im kazem da sam Travnicanka, obicno cujem gore opisane osobine koje na neki nacin pesronificiraju ljude koji su rodjeni u Travniku i koji nose tu neopravdanu gordost u sebi, i kao sto pomenuti pisac rece, prenose je na svoja pokoljenja i razlikuju se po tome, vise nego po bilo cemu od ostatka svijeta...ne pamtim da sam od nekoga cula da se takvim smatraju ljudi rodjeni u Zenici, Tuzli, Bihacu, Tesnju, Gorazdu, Foci, pa i Sarajevu, oni nose neke druge posebnosti koje ih cine i vezu za podneblje odakle dolaze...

I da, moram te ispraviti, Ivo Andric je rodjen u Gornjem Docu, ne u Novoj Biloj, koja je od Travnika udaljena nekih 6-7 km, cini mi se...
Svako ima pravo na svoju gordost - od pojedinca do zajednice- pa tako i travnicani. Treba pokusati spoznati odakle oni crpe osjecanje gordosti i kojim vrijednostima potvrdjuju ta osjecanja. Neko gordost crpi iz najprostije cinjenice da je slucajno i ne svojom voljom rodjen na nekom mjestu; neko brojcanoscu zajednice i kojoj obitava; neko ljepotom samo nekog arhitektonskog objekta; nekome je ljepota prirode motiv gordosti; neko ce istaknuti neku ljudsku vrlinu; neko ce opet isticati neko kolektivno djelo itd.

Ja gordost smatram opravdanom ako potice iz neke cijenjene ljudske vrline, sposobnosti; nekog vrijednog ljudskog djela, koji je rezultat rada cijele zajednice; necega sto je okruzenju prepoznatljivo a da nema etikete na sebi.
Ja sam Travnik upoznao u djetinjstvu, tako da nisam siguran mogu li reci da sam nepristrasan.
Djetinjstvo je emocija, a emocija nije dobar saputnik objektivnosti.
Ja mislim da travniceni imaju vrlinu da onome cime su posveceni podare prepoznatljivost, neku novu vrijednost i dimenziju, koje okruzenje prepoznaje, vrijednuje kao posebnos i lokalni pecat. Za takvo postignuce treba imati neku tajnu caroliju koje ce biti vezivno tkivo za sastojake neophodne za takvo postignce: radinost, vjestinu, istrajnost, samouvjerenost itd.
Sireva, golubova, cevapa, kahva ima toliko vrsta i podvrsta da bi svaka carsija mogla imat prepoznatljivo svoje vrste koje bi se po njoj zvale. Mnoge carsije to nemaju, ali zato dunjaluk prepoznaje travnicki cevap, travnicki sir, travnickog goluba prevrtanera. Ovo su najprepoznatljiviji produkti travnicke posebnosti ali iz iste sahare je i Lutvina kahva. Ima Travnik i dugih kafedzija i ne servira svako kahvu ko Lutvo. I druge carsije imaju iste takve kafedzije, ali ni jedna carsija nema svoju Lutvinu kahvu. Samo Travnik ima svoga Lutfu, jer ima to nesto iz cega ce da se iznjedri jedan Lutfo, Ivo Andric, Vajta, Rus, Travnicki Nocni Setac.

Ima gradova kod kojih dominira drugi izvor gordosti.
Ja sam imao priliku ili nepriliku da u isto svoje vrijeme i na istovjetne nacine prozivljavam Mostar, Stolac i Dubrovnik, a neke druge gradove i na drukcije nacine.
Mostarom diminira gordost koja je podarena. Mostarci su gordi na Neretvu, svjetlost, ljepotu prirode, Stari Most. Stari Most nisu stvorili mostarci. Stari Most je stvarao mostarce, pa glavni izvor njihove gordosti nije u njima samima nego u prirodi ili necemu od drugih podarenom. Imaju mostarci u sebi i travnicke gordosti ali nije tako prepoznatljiva kao u Travniku.

Stocem diminira gordost za koju mi se cini da je genetska. Osebujna, ali joj ne mozes dokucit izvor, pa naslucujem da je samo genetika u pitanju.
Gordost koja dominira dubrovnikom je najslicnija travnickoj. Dubrovacni su stvorili sami sebe. Nista nisu naslijedili, ni od prirode, ni predaka ni genetikom. Oni su tvrdoglavo gordi ko zidine njihovog grada. Toliko su gordi da vam se cini da su oholi dok ne udjete iz njihovih zidina, upoznate ih i dokucite gdje im je izvor tolike gordosti.

Sarajevo nisam dozivljavao nego sam ga pohodio kao putnik namjernik. Mozda je obuzetos namjerom i kratkoca vrema ucinila da nisam mogao uociti koja gordost dominira Sarajevom ili njegova gordost i jeste kolaz svih ovih koje ja umijem uociti i prepoznati.

@surajaa
Sto se tice mjesta rodjenja Ive Andrica dugo godina sam bio ubjedjen da je rodjen u Travniku, jer sam ko dijete obilazio njevu rodnu kucu u Travniku pa je to bio jaci utisak od onoaga sto se ucilo. Kasnije sam se podsjetio za Dolac na Lasvi, citajuc njegove biografe. Prije par godina sam cuo pricu da je moguce da je on stvarno rodjen u Novoj Biloj, jer su mu roditelji cesto mjenjali mjesto boravka u ova tri mjesta, spominjalo se cak i Sarajevo pa je to mozda uticalo da nacinim ovaj lapsus i pomjesam Dolac i Bilu.
zelenashica

#135 Re: Travnik

Post by zelenashica »

pozzz..ako ima neko iz travnika trebala bi par informacija na pp....hvala

ps.izvinjavam se za skretanje s teme ;-)
nuttyyy

#136 Re: Travnik

Post by nuttyyy »

ja sam travnicka snaha 8-)
Globus

#137 Re: Travnik

Post by Globus »

Hertz (Y) nije bas u travniku ali je odlicno 8-)
Miralem80

#138 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Globus wrote:Hertz (Y) nije bas u travniku ali je odlicno 8-)

jesi li to vec bio??? :-D :-D :-D i ja sam cuo da sijevaju minici ko nigdje u svijetu :-D :-D :-D :-D
Globus

#139 Re: Travnik

Post by Globus »

Ma bio nego sta .. u srijedu opet aBd .. da vidis dijaspore brate :D prijateljica me moli da je povedem tamo .. da pokupi sta :D najjaca diskoteka u kojoj sam bio ubjedljivo ...
Miralem80

#140 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

ima li zenske dijaspore :-D :-D :-D
Kraljica_Suza

#141 Re: Travnik

Post by Kraljica_Suza »

hocu i jaaaaaaaaaa :cry:
Miralem80

#142 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Kraljica_Suza wrote:hocu i jaaaaaaaaaa :cry:

hocemo li zajedno :-D :-D :-D
Kraljica_Suza

#143 Re: Travnik

Post by Kraljica_Suza »

hm...tvoje obecanje ludom radovanje :D
Miralem80

#144 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

ma daj...nije do mene onda bilo...pa ako si isla onim busem znas i sama kako je bilo. :-D :-D :-D
Globus

#145 Re: Travnik

Post by Globus »

Ima i zenske ... sjedile su takve pored mene ...minjaci naprosto sjevaju .. ima za svakoga .. ne po nesto .. nego svega :D ja cu sutra aBd prvi put da cu ici busem a vratit se bog zna kako :D
Miralem80

#146 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Globus wrote:Ima i zenske ... sjedile su takve pored mene ...minjaci naprosto sjevaju .. ima za svakoga .. ne po nesto .. nego svega :D ja cu sutra aBd prvi put da cu ici busem a vratit se bog zna kako :D
jeli ti fakultet tamo kod diskoteke ili gore kod Bingo ???
Kraljica_Suza

#147 Re: Travnik

Post by Kraljica_Suza »

sta ima sutra gore? i ja bih dosla busem...pa cemo nazad stopom :thumbup: :D
Globus

#148 Re: Travnik

Post by Globus »

Pa tako sam i ja planiro jebiga .. ti imas vise sansi za stop .. :D bogami ako ste ozbiljni da se Zdogovorimo ? a sutra je Slavica :D jebo Slavicu :lol: bitno je da se sigica :D
Miraleme nisam skontao pitanje bgm :D
Miralem80

#149 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Image
Miralem80

#150 Re: Travnik

Post by Miralem80 »

Globus wrote:Pa tako sam i ja planiro jebiga .. ti imas vise sansi za stop .. :D bogami ako ste ozbiljni da se Zdogovorimo ? a sutra je Slavica :D jebo Slavicu :lol: bitno je da se sigica :D
Miraleme nisam skontao pitanje bgm :D

gdje ces ici na fakultet??
Post Reply