BUDIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
rei

Post by rei »

pitt wrote:
bosniak wrote:amina je za vecinu vas visa inteligencija.
cura je na svom mjestu.
bolje vam je da se brinete za svoju pamet
Brino bi se ja za svoju da je imam :D:D Ovako mi nista ne preostaje nego da se o tudjoj brinem :D:D:D
kolega razumijemo se :-)
rei

Post by rei »

pitt wrote:
rei wrote:
bosniak wrote:amina je za vecinu vas visa inteligencija.
cura je na svom mjestu.
bolje vam je da se brinete za svoju pamet

amina-provokatorcic :lol: hana bezvezno vrijedja
a zadig slican njima :lol:
Auuu sto si se ti ofursatila.....sad kad te prozvani napadnu ja te necu braniti :D:D:D

uhhh sad opale provokatorcici i svadjalice :D

p.s. u muci se poznaju junaci :D pa ti vidi :D

nego pitt kidam jaaaaa :-D
pitt

Post by pitt »

"Bolje dzabe lezat nego se dzabe muchiti"

~Pitt The Great, 2005 A. D.
~
rei

Post by rei »

pitt wrote:"Bolje dzabe lezat nego se dzabe muchiti"

~Pitt The Great, 2005 A. D.
~
:lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Neka te sad...da pojedes pogachu sto si zakuhala... :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

e jeste face...sto mi kvarite temu...
sad cu zvati zooma :D
rei

Post by rei »

zena wrote:e jeste face...sto mi kvarite temu...
sad cu zvati zooma :D
izvini zena necu vise kuhati :D dosta mi i ovo :D
pitt

Post by pitt »

Izvini zeno (uvijek mi neprijatno ovako ti se obratiti :sad: ), ovo ja smao dobronamjerno da upozorim da ne bi bilo svadje ti na temi.

Evo za oprost nudim ovaj link o budistima u mojoj mahali :D

http://www.prairiewindzen.org/zcp/

:roll:
rei

Post by rei »

pitt wrote:Izvini zeno (uvijek mi neprijatno ovako ti se obratiti :sad: ), ovo ja smao dobronamjerno da upozorim da ne bi bilo svadje ti na temi.

i ja sve iz dobrih namjera :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:Izvini zeno (uvijek mi neprijatno ovako ti se obratiti :sad: ), ovo ja smao dobronamjerno da upozorim da ne bi bilo svadje ti na temi.

zasto neprijatno? zar je biti zena nesto neprijatno... :?
tctctctc...
pitt

Post by pitt »

Ma jokkkkkto :? :? :( :(

Nego kad kazes "hej zeno" nekako mi krkanski zvuchi jer slusam neke kretene koji tako dobacuju svim osobama ljepseg spola :? Nadam se da sam sad malo jasniji... :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:Ma jokkkkkto :? :? :( :(

Nego kad kazes "hej zeno" nekako mi krkanski zvuchi jer slusam neke kretene koji tako dobacuju svim osobama ljepseg spola :? Nadam se da sam sad malo jasniji... :(
jesi...i hajd'...nek i ja od tebe vidjeh recenicu :D ...
nego, ovo za zenu...da sama sebi ne zachatavam temu...sve je to slika naseg poimanja rijeci "zena"...meni to odrazava sliku ljepote, njeznosti, inteligencije :D pismenosti...al' eto... :D
...zao mi sto u tvom okruzenju nema profinjenih ljudi...koji bi rijec zena znali izgovoriti s postovanjem...
pitt

Post by pitt »

zena wrote:
pitt wrote:Ma jokkkkkto :? :? :( :(

jesi...i hajd'...nek i ja od tebe vidjeh recenicu :D ...
nego, ovo za zenu...da sama sebi ne zachatavam temu...sve je to slika naseg poimanja rijeci "zena"...meni to odrazava sliku ljepote, njeznosti, inteligencije :D pismenosti...al' eto... :D
...zao mi sto u tvom okruzenju nema profinjenih ljudi...koji bi rijec zena znali izgovoriti s postovanjem...

Uhhh sto me narezili kulturno :D:D
Toozla

Post by Toozla »

zena wrote:
Zox wrote:@ zena: i ja sam primijetio neke slicnosti zen budizma kako sa sufizmom tako i sa drugim pokretima u sklopu velikih religija.
Ja smatram da je zen budizam nacin spoznaje NE SAMO BUDIZMA, vec da se moze primijeniti, kao princip traganja za istinom, na bilo koju drugu vjeru. To je vise pristup nego objasnjenje. Izreka Muhameda as koju navodis je zapanjujuce slicna nekim zen izrekama.
Znaci, mislim da se zenom kao pristupom mogu baviti i osobe koje su se prepoznale i u vjerama drugacijim od budizma.
Tim prije sto se navodi da su jednom zen ucitelju (zen ucitelj je covjek koji je dozivio satori, bilo koji prosvijetljeni covjek govori sa pozicije, da ne kazem u ime, svih drugih, jer je, po definiciji, istina koju je spoznao jednaka za sviju) procitali Novi zavjet, i da je on nakon sto je to poslusao rekao da je "to napisao neko vrlo inteligentan". To je ujedno i tipican zen komentar, bez puno filozofije i mistificiranja.
Posto ja, naravno, nisam dozivio satori nemam pojma KOJA se istina na kraju spozna, ali sam kroz koane i zen izreke otprilike shvatio STA SE TRAZI.
Zen pokusava da nas oslobodi dogmi i predrasuda u procesu gledanja na svijet koji nas okruzuje. Za zen su cak i rijeci konvencija i predrasuda, zato postoji izreka "pogledaj kako se more naginje nad oblacima".
Neki je zen ucitelj pozvao dva svoja ucenika i pokazao im zemljanu posudu, trazeci od njih da mu kazu sta vide ali BEZ koristenja rijeci "zemljana posuda". Prvi je odgovorio "to nije komad drveta" i dobio je batina (to se dogadja u svakoj drugoj zen prici :) ) Drugi je razbio posudu, dokazavsi da je dozivio satori.
Jedan od prvih koana koji ucitelji daju pocetnicima je sljedeci: mozes li reci ko si bez koristenja svog imena i profesije? Mozes li opisati ko si bio prije nego sto si se rodio?
...lijepo...mene kao vjernika (bar se nadam milosti) ovakav pristup oslobađanja covjeka raduje...posto je tema budizam...ne bih da izgleda kao da "poturam" neke ideje iz islama...ali sva ta bliskost u nacinu traganja, mene itekako osvjescuje da je ta neprekinuta nit Bozije milosti ili religia perennis...doticala i dotice ljude, ma kako se zvali...gore si spomenuo da je budizam vjera, ipak...ima li neko vrhovno bozanstvo? mislim da li bi u zen budizmu mogao prepoznati monoteizam? i nisu li ucenja o bozanstvima nesto kao podrucje angeologije kod velikih monoteistickih religija?

...koliko je meni poznato zen budizam nastaje u Japanu sredinom 12. vijeka...svoje korijene nalazi u spajanju elemenate "taoizma" i budizma koji se do tada praktikovao u Kini (davno sam ovo citao, pa se izvinjavam jer ne mogu da se sjetim imena kineskog budizma...)....
....zen budizam spada u grupu dualistickih religija...sustinski , smatra se da na ovome svijetu postoji balans za sve....dobro, lose...crno, bijelo...zivot, smrt....itd...jing i jang....iste sile suprotnih predznaka se preplicu i u takvom svijetu covjekov zadatak je da pronadje svoj put kroz ili pored njih...
...osnovna razlika u poredjenju sa monoteistickim religijama je u pristupu i tretiranju relacije "religija - covjek"....
...poenta monoteistickih religija je propisana strogim vjerskim pravilima i ne dopusta odstupanja od istih...ako pretpostavimo da se svi radjamo sa razlicitim duhovno-intelektualnim kapacitetima i potrebama onda dolazimo do zkljucka da monoteisticke religije od vjernika zahtijevaju prilagodjavanje pravilima religije kojoj pripadaju, a na stetu razvoja individualizma licnosti...

...dualisticke religije (budizam nije jedina) u sustini propovjedaju individualni put do pronalaska "boga"...ovo je pod navodnicima, posto se pronalaskom boga smatra stanje apsolutne spoznaje ili tzv. nirvane....(sustinski, apsolutni sklad sa okolinom u kojoj obitavas jer se smatra da odatle i dolazis)....prema tome po dualizmu, osoba je slobodna izabrati nacin kako ce tragati za bogom u okviru vlastitih intelektualno-duhovnih kapaciteta postujuci generalne religiske upute....

...eto...ovo je bilo shvatanje koncepciskih razlika monoteizma i dualizma iz ugla ateizma (da me Rambo cuje....na pivu bi me odma' zvao).... :D :D :D

ps- jos jednom napominjem da sam o ovome citao prije par godina i ako sam napravio neke greske u tumacenju dualistickih religija unaprijed se izvinjavam....
Zox

Post by Zox »

@Toozla: jako dobro i sazeto opisano.
@zena: neprekinuta nit bozije istine, ili sile, ili mudrosti, religia perennis koja dotice neke ljude kroz istoriju, o tome ja trubim vec GODINAMA na forumu, jos od slavne teme "Ateizam" na starom forumu, teme za koju su sve ostale (bezbrojne) teme "ateizam vs teizam" samo blijeda kopija i isprazno prepucavanje :) .
Hm... pitanje monoteizma u zen budizmu je vrlo delikatno, zen budizam izvan svoje forme "pristupa i tehnike", znaci iz tacke gledista vjere ili filozofije, bi se mogao posmatrati kao pomalo neuobicajen balans izmedju monoteizma i animizma (Bog, ili Sila, ili Istina je samo jedan, njegov dah, ili vibracija je u svemu), dok sasvim sigurno nema puno dodirnih tacaka sa politeizmom.

@mnogi drugi: tema nije amina, vec budizam!!!
bosniak

Post by bosniak »

da niste tracali aminu ne bi se niko ni javio :-D
koga to jos u bosni zanima :D
Zox

Post by Zox »

Tipicno. U bosni su interesantni samo tracevi.
A da dignes pogled preko granica svoje mahale?
Toozla

Post by Toozla »

bosniak wrote:da niste tracali aminu ne bi se niko ni javio :-D
svi se radjamo sa razlicitim duhovno-intelektualnim kapacitetima ... :D
pitt

Post by pitt »

Toozla wrote:
bosniak wrote:da niste tracali aminu ne bi se niko ni javio :-D
svi se radjamo sa razlicitim duhovno-intelektualnim kapacitetima ... :D
ili manjkom tj. nedostatkom istih :roll:
amina22

Post by amina22 »

Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
ne trebaju vam istocne religije,to je samo za japance hinduse i kineze :D :-) :D :-)
Semjon Semjonovic

Post by Semjon Semjonovic »

amina22 wrote:Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
ne trebaju vam istocne religije,to je samo za japance hinduse i kineze :D :-) :D :-)
A dali je Islam samo za Arape?
bosniak

Post by bosniak »

kakav budizam,kakvi bakraci
sta ce nam tudje losije kad imamo svoje bolje
beri gljivice oko svoje njivice
:-D
Toozla

Post by Toozla »

amina22 wrote:Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
...sad je demokratija....prema tome ....CUTI!
:D :D :D
Zox

Post by Zox »

bosniak wrote:kakav budizam,kakvi bakraci
sta ce nam tudje losije kad imamo svoje bolje
beri gljivice oko svoje njivice
:-D
Sjetio si se da imamo svoje bolje kojih pet stoljeca prekasno...
CiCiban

Post by CiCiban »

Toozla wrote:ovo je pod navodnicima, posto se pronalaskom boga smatra stanje apsolutne spoznaje ili tzv. nirvane....(sustinski, apsolutni sklad sa okolinom u kojoj obitavas jer se smatra da odatle i dolazis)...
.. sta smatras apsolutnim skladom s okolinom..?kako to za tebe treba izgledati
Last edited by CiCiban on 08/04/2005 23:01, edited 1 time in total.
Post Reply