Reparacija Turbine???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ned071

#126 Re: Reparacija Turbine???

Post by Ned071 »

passat delfin. tdi 90 konja.
esso_sa

#127 Re: Reparacija Turbine???

Post by esso_sa »

Ned071 wrote:passat delfin. tdi 90 konja.
*ebo ga delfin :lol:
Bez uvrede, samo mi shega ti nadimci.. :-)
E taj od 90 konja bi trebao malo vise da dimi ako je turbina drauf, al' ne drzi me za rijec.. ja se vise bakcem sa "novim tehnologijama" :D
mahalas505

#128 Re: Reparacija Turbine???

Post by mahalas505 »

esso_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ako ne radi turbina,prisutan je crni dim ,jer motor dobija istu kolicinu goriva koju je dobivao i kad je radila turbina.sto je u slucaju kad ne radi visak goriva.
Na ovim novijim autima (elektronska kontrola dizne) nece biti takav simptom. To bude samo na starim autima tipa Golf 3...
Kolicina goriva koja ce biti ubrizgana ide direktno iz mape goriva (u elektronici motora), a koji dio mape ce se citati (koliko goriva ce ubrizgati) zavisi od podatka koji ECU dobije sa senzora pritiska u usisnoj grani, MAF senzora i obrtaja motora.
Ako je turbo crkao i max puse npr 0,5 bar-a (a fabricki bi trebao puhati 1 bar), cita se dio mape i kalkulacija goriva za 0,5 bar-a i obrtaje na kojima se motor vrti u tom trenutku, i ide odgovarajuca kolicina goriva za taj scenario pritisak/obrtaji.
U prevodu, motor vazda dobije tacno onoliko goriva koliko mu treba, ni manje ni vise. Bez obzira jel turbo skroz ispravan ili jedva radi
Nema dima, nema nista. Samo slabija vuca jer turbo ne puse onoliko koliko bi trebao puhnuti, pa ni motor ne moze ostvariti punu snagu
Da nisi bio pod "gasom" kad si ovo pisao :D .
esso_sa

#129 Re: Reparacija Turbine???

Post by esso_sa »

Jok, nego se bavim sa tim dosta u zadnje vrijeme, pa iz iskustva znam kako te stvari ferceraju :thumbup:
began

#130 Re: Reparacija Turbine???

Post by began »

Ja repariro u Strongu garettov turbo promjenjive geometrije i auto vuce extra ne pisti nista malo se samo osjeti ali baci mi ulja na onaj zastitni lim odnekud i ja skinem dovod zraka jebote ima i radijalni i axijalni luft na osovini dali da reklamiram jebem ti turbinu i ko je izmisli
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#131 Re: Reparacija Turbine???

Post by bitanga_sa_otesa »

ako ima ulja u usisnoj cijevi reklamiraj...
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#132 Re: Reparacija Turbine???

Post by Slo Burner »

began wrote:Ja repariro u Strongu garettov turbo promjenjive geometrije i auto vuce extra ne pisti nista malo se samo osjeti ali baci mi ulja na onaj zastitni lim odnekud i ja skinem dovod zraka jebote ima i radijalni i axijalni luft na osovini dali da reklamiram jebem ti turbinu i ko je izmisli
koje auto ?
began

#133 Re: Reparacija Turbine???

Post by began »

Focus mk2 1.6tdci 80kw
Bakir1

#134 Re: Reparacija Turbine???

Post by Bakir1 »

Jesi li gledao vidi li se na lopaticama kakvo ostecenje?
Jesu li ravni vrhovi ili su se zasiljili?
Ne bi smjelo biti ulja nikako oko turbine...
Ako je ulje proslo u usisu dalje od iberlaufa reklamiraj
began

#135 Re: Reparacija Turbine???

Post by began »

Nema ostecenja pa nisam preso ni 500km na njoj ali ima dobrog axijalnog lufta i hladan i zagrijan motor i ima malo ulja na usisu dole u dnu a preventivno je ociscen karter skinuto ono sito koje napravi havariju jer se zacepi a kod mene je bilo cisto jer je ulje mjenjano svakih 10000 ali eto skinuli smo,ociscen dovod i odvod ulja promjenut filter ulja nasuto novo i tek onda ubacena remontovana turbina ali jebga ima taj luft zato cu reklamirat bolje im je da je sad balansiraju i ustimaju nego da poslje mjenjaju sve nanovo.
NecuVise

#136 Re: Reparacija Turbine???

Post by NecuVise »

Je li neko radio reparaciju turbine u ljubuškom? Zamjena srca turbine 280 KM, melett, 1 godina garancije.
kabal1337

#137 Re: Reparacija Turbine???

Post by kabal1337 »

NecuVise wrote: 23/06/2020 16:42 Je li neko radio reparaciju turbine u ljubuškom? Zamjena srca turbine 280 KM, melett, 1 godina garancije.
procitaj stranicu ranije
NecuVise

#138 Re: Reparacija Turbine???

Post by NecuVise »

kabal1337 wrote: 23/06/2020 16:55
NecuVise wrote: 23/06/2020 16:42 Je li neko radio reparaciju turbine u ljubuškom? Zamjena srca turbine 280 KM, melett, 1 godina garancije.
procitaj stranicu ranije
Nisam odgovorio na ovo ranije, ali hvala na odgovoru, odustao sam od ljubuškog, ići će turbina kod gabeljića.
l33t

#139 Re: Reparacija Turbine???

Post by l33t »

Kad smo kod sustanja, da li je to znak da je turbina pri kraju ili... Procitao sam 2 stranice i ispade da to nije tako.. Jednom mi je na hladan motor usao u safe mode jer sam previse stisnuo iz 3 na autoputu. error kod je davao aktuator turbine ili neko crijevo; nista popravljao nisam i prestalo samo bas sam i pisao na forumu. A sad cujem ko neko pijukanje pri vecim obrtajima...
preludezalude

#140 Re: Reparacija Turbine???

Post by preludezalude »

Ni slucajno nemoj. Jebes majstora kojem moras tri puta u mjesec dana nositi turbinu.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#141 Re: Reparacija Turbine???

Post by RagibUzoriti »

Svi su oni u 5 grama.

Samo nova original i miran :thumbup:
Slo Burner

#142 Re: Reparacija Turbine???

Post by Slo Burner »

RagibUzoriti wrote: 05/07/2020 23:25 Svi su oni u 5 grama.

Prodajem ja i nove :D
RagibUzoriti

#143 Re: Reparacija Turbine???

Post by RagibUzoriti »

Slo Burner wrote: 05/07/2020 23:57

Slazes li se sa mnom?

Ovi koji repariraju turbine,svoje greske svaljuju na majstore koji montiraju. Majstori koji montiraju ,svaljuju greske na ove koji repariraju.
Ovi kojima se popravlja,oni su vazda donji :D
Slo Burner

#144 Re: Reparacija Turbine???

Post by Slo Burner »

RagibUzoriti wrote: 06/07/2020 07:56

Slazes li se sa mnom?

Ovi koji repariraju turbine,svoje greske svaljuju na majstore koji montiraju. Majstori koji montiraju ,svaljuju greske na ove koji repariraju.
Ne slazem se, kvalitetno reparirana turbina se ne razlikuje od nove. U principu 90% prodanih novih turbina ide za teretni program. Rijetko ko kupuje novu za automobil, uglavnom su u pitanju drzavne institucije ili kad je nova na nekoj akciji pa bude bas jeftina. S druge strane vrlo je lako utvrditi zasto je turbina otisla, ubjediti mehanicara da mu opiljci sa lezaja na radilici zaista prodju kroz filter ulja je drugi par opanaka :D
Imas situaciju kad mu dajes turbinu i kazes, otisla je zbog stranog tijela koje je kroz izduvne gasove iz motora doslo na turbinu, pregledaj ventile.
Pa sta cu kaze, hocu li mu motor otvarati, nema covjek para ! Pa nemoj care, izbalansiraj mu gume jeftinije je, govorim ti zbog cega je otisla ova, pa ce sljedeca.
Imas i situaciju da ima bas veliki broj servisera turbina koji to rade bez potrebne opreme, da bi oborili cijenu, onda vrse razna piksovanja i prepravljanja kojim bi ustedili na materijalu sto navodi ljude da ovako gledau na reparaciju...
RagibUzoriti

#145 Re: Reparacija Turbine???

Post by RagibUzoriti »

Slo Burner wrote: 06/07/2020 09:15
RagibUzoriti wrote: 06/07/2020 07:56

Slazes li se sa mnom?

Ne slazem se, kvalitetno reparirana turbina se ne razlikuje od nove. U principu 90% prodanih novih turbina ide za teretni program. Rijetko ko kupuje novu za automobil, uglavnom su u pitanju drzavne institucije ili kad je nova na nekoj akciji pa bude bas jeftina. S druge strane vrlo je lako utvrditi zasto je turbina otisla, ubjediti mehanicara da mu opiljci sa lezaja na radilici zaista prodju kroz filter ulja je drugi par opanaka :D
Imas situaciju kad mu dajes turbinu i kazes, otisla je zbog stranog tijela koje je kroz izduvne gasove iz motora doslo na turbinu, pregledaj ventile.
Pa sta cu kaze, hocu li mu motor otvarati, nema covjek para ! Pa nemoj care, izbalansiraj mu gume jeftinije je, govorim ti zbog cega je otisla ova, pa ce sljedeca.
Imas i situaciju da ima bas veliki broj servisera turbina koji to rade bez potrebne opreme, da bi oborili cijenu, onda vrse razna piksovanja i prepravljanja kojim bi ustedili na materijalu sto navodi ljude da ovako gledau na reparaciju...
Ja sam bio uvezao neko vozilo prije godinu i po dole. U roku 3 dana ,2 puta mi turbina vrisnula. Jedni svaljuju na druge.
Istina je da sam ostao na sred Romanije u po noci. Dao malo jaci gas i sudija je svirao kraj turbini.
Osovina pukla na pola. Jos me ubjedjuju vozilo ti chiPovano vele...Na kraju opet ja bio donji za par stoja.

Vozilo je svakako bilo staro i nije mi se dalo ulagati jos vise,jer sam bio podobro popusio na njemu,kad posaljes auto majstorima da ti poprave i da te ceka "popravljeno" dok ti nisi tu.

Na kraju zijanio dobrih par hiljada maraka,dao ga u bescjenje i zavrsio pricu takvih egzibicija jednom za uvjek.

Vazda bih preporucio novu turbinu i ovlasteni servis.

Svaka cast pojedincima,ali ja nisam ekspert za utvrdjivanje kvaliteta materijala koji se koriste prilikom reparacije turbine.Mozda neko stavi kvalitetne dijelove,mozda neko zavari ekser dvadesetku kao osovinu...haj znaj.
JavierBosnia

#146 Re: Reparacija Turbine???

Post by JavierBosnia »

Pojedini ovdje pricaju ko da svi seru parama. Pa da je tako nikad niko ne bi ovdje pitao ni za misljenje ni za prijedlog

Svi bi isli u ovlasteni, kupovali nove original dijelove, stavljali najbolje gume i sl..
artur morgan

#147 Re: Reparacija Turbine???

Post by artur morgan »

Uvijek smo volili više pričati, nego raditi :-D
RagibUzoriti

#148 Re: Reparacija Turbine???

Post by RagibUzoriti »

JavierBosnia wrote: 06/07/2020 10:27 Pojedini ovdje pricaju ko da svi seru parama. Pa da je tako nikad niko ne bi ovdje pitao ni za misljenje ni za prijedlog

Svi bi isli u ovlasteni, kupovali nove original dijelove, stavljali najbolje gume i sl..
Nije to poenta. Poenta je koliko ce te eventualno kostati zamjena turbine u ovlastenom servisu sa original dijelovima ili kod nekog XY lika kojem ces morati 2 ili vise puta reklamirati rad,svaki put placati ponovo i na kraju da bude ili si ti njega ili on tebe stocirao jer niste nasli zajednicki jezik.

Svakako da u ovlastenom masno platis,i to vecina nece ili ne moze sebi priustiti.I to postujem.

Ali jarane moj, koliko kosta i para i zivaca kada popravljas stalno a nikad popravljeno.I jos te ostavi negdje na putu isti kvar 2 ili 3 puta...
Hemel

#149 Re: Reparacija Turbine???

Post by Hemel »

Reparacija turbine ako se odradi kako treba moze godinama trajati ako se koristi kako treba a ako se forsira ni nova nece pomoci.

Nikada ne treba bjezati od reparirane turbine ili alternatora.
530i

#150 Re: Reparacija Turbine???

Post by 530i »

RagibUzoriti wrote: 06/07/2020 09:45 U roku 3 dana ,2 puta mi turbina vrisnula. Jedni svaljuju na druge.
Problem je što "me'anićari" ne znaju odraditi detekciju kvara, najlakše je mijenjati dijelove, to može svako uz odgovarajući alat.
Post Reply