Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post Reply
bella_ciao

#126 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

kompaS1 wrote:
bella_ciao wrote:
kompaS1 wrote:

Zivijela jel? :lol:

Ni pravopis rodjeni se ne zna al hajd, nije to tema. I ne, nisam iz mjesanog braka nit sam komunjara.
Ali Bosnjaci nisu postojali do 1993. Haj dobro.
Evo citaj:

http://www.vkbi.ba/index.php?option=com ... &Itemid=69
IME MUSLIMAN PROMOVISANO U NACIONALNO IME - BOŠNJAK

Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine će ostati u historiji zabilježen po tome što je vratio na javnu scenu staro ime Muslimani - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, što su pratili rad Sabora, zapisao je: ”Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci”. Tako je on označio tada usvojenu Deklaraciju kojom se vraća u opticaj nacionalno ime Muslimana kao Bošnjaka.
Jos te nesto interesuje? Nikad mi nije mrsko da edukujem djecu
Paranoid

#127 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Paranoid »

Prvi put u istoriji da su se mogli izjasnit kako SAMI HOĆE, a ne da im drugi pišu šta su i ko su... Ostatak priče se zna...Nema više kome da se prilagodjavamo, nek se sad oni nama prilagodjavaju... 8-)

(samo da se nadodam)
Ali Kemal

#128 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Ali Kemal »

Paranoid wrote:Prvi put u istoriji da su se mogli izjasnit kako SAMI HOĆE, a ne da im drugi pišu šta su i ko su...
Jedino pravilno, da se svako izjasni slobodno i kako hoce.
Isto bi se trebalo dozvoliti Bosancima, ozvaniciti takvo izjasnjavanje da ne ide pod ostali.
bella_ciao

#129 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

kompaS1 wrote:
bella_ciao wrote:
Jos te nesto interesuje? Nikad mi nije mrsko da edukujem djecu
Haj ti edukuj mene Martina :D . Objasni mi sta je onda ovaj ciko pisao davno prije 160 godina:
Image

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
Mjesanci su mi uvijek bili zanimljivi. No haj mi objasni ovo.

Ja i? Sta je tacno poenta?
Stjui

#130 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Stjui »

bella_ciao wrote: Netacno, bosnjaci, hrvati i srbi su separatisti.
bosnohercegovčanac,ništa ti meni ne odgovori??
Stjui wrote: da mi je samo znati kome bi vi,bosnohercegovčanci bježali pod zaštitu da opet pripuca u bosni ?
tandmand

#131 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by tandmand »

bella_ciao wrote:Bosnjaci nisu postojali 92', postojali su Muslimani. Prvi Bosnjacki Sabor je odrzan 27.09.1993.

Drugo, Bosnu nisu branili samo Bosnjaci.
Bosnjaci su uvijek postojali bez obzira kako se zvali na papiru.
Nakon 1945. bili NeoprEdeljeni, ali i pored toga su postojali kao narod mada su ih partizani ukinuli na papiru.
Sad nisu partizani, vec neki drugi koji bi da ih na popisno ukinu tako sto ce ih navesti da budu neki imaginarni etnicki Bosanci.
I otkud ti to da Bosnjaci zele za sebe "Muslimansku drzavu".
Ako neki i zele onda je to Bosna, nacionalna drzava Bosnjaka, sekularna.
Ne imputiraj Bosnjacima politicki islam.
bella_ciao

#132 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

Stjui wrote:
bella_ciao wrote: Netacno, bosnjaci, hrvati i srbi su separatisti.
bosnohercegovčanac,ništa ti meni ne odgovori??
Stjui wrote: da mi je samo znati kome bi vi,bosnohercegovčanci bježali pod zaštitu da opet pripuca u bosni ?

A kao bjezalo se bosnjacima jel? :lol: Opet tipicna forumaska zamjena teza. Sta ti uopste imam objasnjavati?
bella_ciao

#133 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

tandmand wrote:
bella_ciao wrote:Bosnjaci nisu postojali 92', postojali su Muslimani. Prvi Bosnjacki Sabor je odrzan 27.09.1993.

Nakon 1945. bili NeoprEdeljeni, ali i pored toga su postojali kao narod mada su ih partizani ukinuli na papiru.
Sad nisu partizani, vec neki drugi koji bi da ih na popisno ukinu tako sto ce ih navesti da budu neki imaginarni etnicki Bosanci.
Ne imputiram im ja nista. Sami sebi to rade. Muslimani su sami uzeli ime Bosnjak. Eto ti gore link na Prvi Bosnjacki Sabor, sve je tu jasno. Kakav sekularizam, kakve gluposti. Bosnjak=Islam samo ne znam sto jos i Bosnjacki jezik nema, tu se vec bune kad im Dodik sasvim legitimno spomene da pricaju Bosnjacki.
Stjui

#134 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Stjui »

bella_ciao wrote: A kao bjezalo se bosnjacima jel? :lol: Opet tipicna forumaska zamjena teza. Sta ti uopste imam objasnjavati?
kad već bošnjake izjednačavaš sa srpsko-hrvatskim separatistima,de ti meni fino reci:ako bi pripucalo danas-sutra, bil' na nekom punktu četnika,ili pak bobanovih četnika smio palamudit o svojoj bosanskohercegovčanskoj naciji?
Paranoid

#135 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Paranoid »

tandmand wrote:

iiihhh šta se sve Bošnjaku imputira.... to oko Muslimanske države je sitnica. Hem su krivi za rat, te za lošu ekonomsku situaciju ne samoo u BiH nego i šire, terorizam u svijetu... pa sve do klimatski promjena.

Čeka se još samo kakav meteor pa da neko okrene priču kako je Bošnjo kriv jer je okret'o antenu i sjebo HAARP.
bella_ciao

#136 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

kompaS1 wrote:
bella_ciao wrote:Ja i? Sta je tacno poenta?

Pa poenta je, Martina, da si ti rekla da su Bosnjaci nastali 1993. A zasto onda ovaj ciko 1860. pise o nekim projektima iz Hrvatske i Srbije koji katolicima nastoje oduzeti narodno ime Bosnjak? :D

Znaci nema Bosnjaka do 1993. Ali tamo se neku franjevci prije 200 godina vristali na sva zvona da su Bosnjaci kao i njihovi pradjedovi i kraljevi. :roll:

Martina?
Ne kontam to Martina, jel to neka sala izmedju mene i tebe koju sam ja zabravio il sta?

Bosnjak tad i Bosnjak sad apsolutno veze nemaju. Bosnjak danas je Musliman, tacka.

92' Bosnjaci nisu postojali, niko nije ni znao za taj termin tad, dokazi mi suprtono.
bella_ciao

#137 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

Paranoid wrote:
tandmand wrote:

iiihhh šta se sve Bošnjaku imputira.... to oko Muslimanske države je sitnica. Hem su krivi za rat, te za lošu ekonomsku situaciju ne samoo u BiH nego i šire, terorizam u svijetu... pa sve do klimatski promjena.

Čeka se još samo kakav meteor pa da neko okrene priču kako je Bošnjo kriv jer je okret'o antenu i sjebo HAARP.
Izvini al sta ti znas? Kad si zadnji put bio u BiH?
Hafis

#138 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Hafis »

Valjda oko Uskrsa, k'o i sav pošteni radni svijet iz EU.
A eto ga za naš Božić k'o da gledam :)
bella_ciao

#139 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

kompaS1 wrote:
bella_ciao wrote:
kompaS1 wrote:

Pa poenta je, Martina, da si ti rekla da su Bosnjaci nastali 1993. A zasto onda ovaj ciko 1860. pise o nekim projektima iz Hrvatske i Srbije koji katolicima nastoje oduzeti narodno ime Bosnjak? :D

Znaci nema Bosnjaka do 1993. Ali tamo se neku franjevci prije 200 godina vristali na sva zvona da su Bosnjaci kao i njihovi pradjedovi i kraljevi. :roll:

Martina?
Ne kontam to Martina, jel to neka sala izmedju mene i tebe koju sam ja zabravio il sta?

Bosnjak tad i Bosnjak sad apsolutno veze nemaju. Bosnjak danas je Musliman, tacka.

92' Bosnjaci nisu postojali, niko nije ni znao za taj termin tad, dokazi mi suprtono.
A jesuli Bosanci postojali 1992? :D
Ne, nisu. Zvanicno 'na papiru' nisu. Sta je poenta? Gubim te
Paranoid

#140 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Paranoid »

bella_ciao wrote:
Znam jbg... sve znam što se tiče političke situacije u BiH. Pogled na BH lonac odozgo je bolji nego onih koji se krčkaju unutra.

U BiH sam bio u septembru....obavio gradjansku i još po koju dužnost. :izet:
tandmand

#141 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by tandmand »

bella_ciao wrote: Ne imputiram im ja nista. Sami sebi to rade. Muslimani su sami uzeli ime Bosnjak. Eto ti gore link na Prvi Bosnjacki Sabor, sve je tu jasno. Kakav sekularizam, kakve gluposti. Bosnjak=Islam samo ne znam sto jos i Bosnjacki jezik nema, tu se vec bune kad im Dodik sasvim legitimno spomene da pricaju Bosnjacki.
Tako jednom Harisa Silajdžića, novinar Božo Skoko upita "da li vi u Bosni pravite islamsku drzavu?".
Ovaj mu odgovori "a da li vi u Hercegovini pravite katolicku drzavu?" :)

@bella_ciao iz postova ti izbija islamofobija i pankanje. Ti bi da Bosnjake spasis od Islama ali ne bi Hrvate spasavala od katolickog fundamentalizma. :run:
bella_ciao

#142 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

Paranoid wrote:
bella_ciao wrote:
Znam jbg... sve znam što se tiče političke situacije u BiH. Pogled na BH lonac odozgo je bolji nego onih koji se krčkaju unutra.

U BiH sam bio u septembru....obavio gradjansku i još po koju dužnost. :izet:
Jesi li za nase glaso? To je bitno :D
tandmand wrote:
bella_ciao wrote: Ne imputiram im ja nista. Sami sebi to rade. Muslimani su sami uzeli ime Bosnjak. Eto ti gore link na Prvi Bosnjacki Sabor, sve je tu jasno. Kakav sekularizam, kakve gluposti. Bosnjak=Islam samo ne znam sto jos i Bosnjacki jezik nema, tu se vec bune kad im Dodik sasvim legitimno spomene da pricaju Bosnjacki.
Tako jednom Harisa Silajdžića, novinar Božo Skoko upita "da li vi u Bosni pravite islamsku drzavu?".
Ovaj mu odgovori "a da li vi u Hercegovini pravite katolicku drzavu?" :)

@bella_ciao iz postova ti izbija islamofobija i pankanje. Ti bi da Bosnjake spasis od Islama ali ne bi Hrvate spasavala od katolickog fundamentalizma. :run:
Ne zelim ja nikog da spasavam, ne interesuju me ni jedni ni drugi a ni treci, samo iznosim cinjenice. A vec sam gore napisao sta mislim o sve 3 'konstitutivna'.

Cinjenica je da ne postoje Bosanski nacionalisti, iako sam protiv nacionalizma i uglavnom ljevo opredjeljen ponekad mi bude zao sto ne postoje, cisto radi neke ravnoteze.
bella_ciao

#143 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by bella_ciao »

Ponavljam, duboko sam uvjeren da ce te prije ili kasnije dobiti Bosnjacku drzavu al vam se nikako nece svidjeti kako izgleda. ;-)

LP
reis1

#144 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by reis1 »

bella_ciao wrote:Ponavljam, duboko sam uvjeren da ce te prije ili kasnije dobiti Bosnjacku drzavu al vam se nikako nece svidjeti kako izgleda. ;-)

LP
Bosnjacka drzava nije idealna, ali je jedina moguca u uvjetima kada su bh Hrvati i Srbi vecinski >90% utorovani u hrvatstvo i srpstvo. Kada se medju tim grupacijama pojavi neka ideja zajednickog npr. "bosanstva", onda buducnost BiH mozda(!) i ne bude osudjena na bosnjacku drzavu. Mislim, nije ni BiH kao bosnjacka nacionalna drzava neki bauk, bila bi veoma slicna danasnjoj Hrvatskoj ili Srbiji, bila bi limitirana kao te drzave, arhaicna i nemoderna, ali sta da se radi, nemeRe bosanstvo nasilu.
Lug

#145 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Lug »

bella_ciao wrote:
kompaS1 wrote:
bella_ciao wrote:Ja i? Sta je tacno poenta?

Martina?

gluposti .. znaci 1860-te nisu postojali Bosnjaci-muslimani? :kiss: sad se trebaju i preostali Bosnjaci odreci nacionalnog imena?! cudna neka logika..!
Breathless

#146 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Breathless »

Lug wrote:
gluposti .. znaci 1860-te nisu postojali Bosnjaci-muslimani? :kiss: sad se trebaju i preostali Bosnjaci odreci nacionalnog imena?! cudna neka logika..!
Sto uopste reagujete na ove nadobudne sovinisticke nebuloze, koje dolaze ocito iz tastature jednog frustriranog pubertetlije :)
breuer

#147 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by breuer »

Bošnjaci su jedini narod na svijetu kojem 'neki' navodno nisu dali da se izjašnjavaju kako su htjeli :lol: pa nije mahala majku mu, Nijemac može mrziti Poljaka, može ga i ubit, al mu ne može braniti kako će se zvat :-)

također, jedini narod kojemu se ime jezika ne poklapa sa imenom etniciteta već upravo imenom države ili oblasti na kojoj vijekovima stanuje... :? opet, nekako bi se svarilo i to, da većina Bošnjaka ne izaziva i podrugljivo spočitava svojim sunarodnjacima koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci...

Što bi reko Damir N. - To niđe na svijetu nema :D
Stjui

#148 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Stjui »

breuer wrote:
također,jedini narod kojemu se ime jezika ne poklapa sa imenom etniciteta već upravo imenom države ili oblasti na kojoj vijekovima stanuje... :? opet, nekako bi se svarilo i to, da većina Bošnjaka ne izaziva i podrugljivo spočitava svojim sunarodnjacima koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci...
zato se bosnohercegovčancima poklapa :lol:
breuer

#149 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by breuer »

Stjui wrote:
breuer wrote:
također,jedini narod kojemu se ime jezika ne poklapa sa imenom etniciteta već upravo imenom države ili oblasti na kojoj vijekovima stanuje... :? opet, nekako bi se svarilo i to, da većina Bošnjaka ne izaziva i podrugljivo spočitava svojim sunarodnjacima koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci...
pa koliko god da je smiješno, više se poklapa nego li Bošnjacima :sad:
Lug

#150 Re: Nezvanični rezultati popisa: U BiH živi 54% Bošnjaka

Post by Lug »

breuer wrote:
Stjui wrote:
breuer wrote:
pa koliko god da je smiješno, više se poklapa nego li Bošnjacima :sad:
eto ga sad.. :lol:
Post Reply