gurabija78 wrote:nov auto će kupiti svako kome je cilj da ga vozi duže vremena, da nema previše problema i da mu prezentacija nije primarna svrha auta. neko je već pomenuo da se najviše novca izgubi na novom autu, ali ja smatram da se izgubi najmanje živaca... pa eto, ko voli, nek izvoli...
Sva auta sam kupio nova. I vozio sam ih u prosjeku 3,5-4 godine. Ovo zadnje sam kupio krajem novembra 2010 i dosao mi je pred novu godinu 10/11. Sad mu je četvrta godina tj ide u petu. Razmišljam da ga mjenjam u idućih pola godine, možda i ranije ako nađem ono što tražim.
Nikad nikakav problem nisam imao što se tiče mehanike, mjenjača i motora. Redovan servis, par sijalica, brisači i gume. Međutim ono što sam skontao u svemu tome je da ima logike više kupiti dvije-tri godine starijeg audija ili bmw-a ili merca nego novog megana. Baš iz ovog razloga koji sam naveo gore. Ja prelazim relativno puno km godišnje. Do sada s ovim autom skoro 120 000km. Auto je bukvalno ko novo jer sam ja taj tip, ako vidim da je crkla jedna sijalica, ne čekam da crkne cijeli far pa da mjenjam. To je dobra strana medalje. Loša strana je što sam u 4 godine izgubio 50%vrijednosti novog u najboljem slučaju. Znači debeli minus. Zato iskreno razmisljam o tome da iduće auto koje ću kupovati bude godinu do dvije star model s minimalnom kilomtražom.
Zašto? U te dvije godine auto gore može preći do 100 000km ali isto tako se mogu naći savršeno očuvani primjerci s 25-35k km. Naravno da će biti skuplji nego ovi sa 100k km ali to su opet nova auta gdje se razlika u cijeni tog i aktuelnog novog modela itekako osjeti.
Tako da mislim da je najbolja investicija za nekog ko vozi auto ko ja, 3-4 godine kupiti godinu-dvije staro auto. Za nekog ko ga konta voziti 10 godina, najbolje je kupiti novo auto.