Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rekla-kazala

#126 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: U Kini nije bio rat pa su u zadnjih 10 godina imali rast između 7,5 i 14,5% svake godine. Brazil također, .
Pojma nemas.
BiH je u 2013 imala veci ekonomski rast od Brazila :D
Ne baš, mi smo imali 1,6% ( izvor centralna banka BiH) a oni 2,3%.., malo su podbacili zadnjih godina ali su u 2010. imali rast od 7,5% što je više nego mi od 2008. do danas.
Jadan Brazil BDP 2500 milijardi $, po glavi stanovnika 13.000 $ samo tri puta više nego BiH.
prog321

#127 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

rekla-kazala wrote: Jadan Brazil BDP 2500 milijardi $, po glavi stanovnika 13.000 $ samo tri puta više nego BiH.
Prestani se blamirati.
Nije mi cilj da te ispreskachem ovdje, ali stvarno nemas osnovnog znanja.
BDP po glavi ima veci i Srbija od nas. I da li to znaci da Srbijanci bolje zive od BiH stanovnika ? :lol:
Pogledaj plate. Pogledaj inflaciju.
U Srbiji je inflacija izmedju 6 - 8%. U Brazilu je izmedju 5-7% , a kod nas 0-2%.
Plate u Brazilu variraju mnogo vise nego kod nas. Obican NKV radnik dobija manje od 100 dolara mjesecno.
Pa uslovi zivota: Putevi, Vodovodi, Kuce, i slicno.
Brazil nam nije ni blizu.
GDP je varljiva sorta. Moras znati chitati izvan tog broja.
rekla-kazala

#128 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: Jadan Brazil BDP 2500 milijardi $, po glavi stanovnika 13.000 $ samo tri puta više nego BiH.
Prestani se blamirati.
Nije mi cilj da te ispreskachem ovdje, ali stvarno nemas osnovnog znanja.
BDP po glavi ima veci i Srbija od nas. I da li to znaci da Srbijanci bolje zive od BiH stanovnika ? :lol:
Pogledaj plate. Pogledaj inflaciju.
U Srbiji je inflacija izmedju 6 - 8%. U Brazilu je izmedju 5-7% , a kod nas 0-2%.
Plate u Brazilu variraju mnogo vise nego kod nas. Obican NKV radnik dobija manje od 100 dolara mjesecno.
Pa uslovi zivota: Putevi, Vodovodi, Kuce, i slicno.
Brazil nam nije ni blizu.
GDP je varljiva sorta. Moras znati chitati izvan tog broja.
I kakve veze ima inflacija sa BDP-om od 13.000 $ ?
Inflacija znači rast cijena, troškova života.
Prosječna plata u Brazilu je 620 eura.
Nisi odgovorio na pitanje,... zašto je došlo do pada prodaje automobila u BiH sa 16.790 na 5.087.
Nemoj da mi skrećeš temu na Brazil.
Šalim se, odustajem od dalje rasprave.
Super nam je, dobro nam je, dok SDA postavi svoje ljude na sva bitna mjesta iz izvlačenje novca bit će nam još bolje. ;-)
Last edited by rekla-kazala on 27/10/2014 23:55, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#129 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Bog te jebo,poredi Brazil i Bosnu.
Pa ljudi nas mogu kupiti kompletne.
Dzontra_Volta

#130 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Dzontra_Volta »

Kako neki ljudi znaju s*ebat temu, nevjerovatno!
rekla-kazala

#131 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

Dzontra_Volta wrote:Kako neki ljudi znaju s*ebat temu, nevjerovatno!
Evo da malo popravim stvar.
Lijepo je prvi sjesti u auto, probao, osjetio, ali,... kad sračunam da me nov auto košta mjesečno 1000 maraka (gubitak vrijednosti, kasko osiguranje, servis, gorivo za 1200 km mjesečno) onda je pitanje da li taj osjećaj vrijedi toliko.
Sljedeći put kad budem kupovao auto onda ću tražiti nešto od 4 godine starosti, do 100.000 km, nezanimljivo za lopove. Cijena upola manja od cijene novog. Vozit ću ga 4 do 5 godina, dok je još siguran i pouzdan i noga.
Ušteda u odnosu na prve 4 godine 15.000 KM ( za novo auto od 40.000 KM) što je 6 tona dizela ili 80.000 km "besplatne" vožnje.
Last edited by rekla-kazala on 28/10/2014 09:19, edited 1 time in total.
ime123

#132 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Neko gore rece, auto nije investicija ! Ko moze i ko hoce uzet ce novo auto, ja licno ne bi uzimao ako ga ne namjeravam vozit najmanje 5 godina. Ko cesto mijenja auta, za njega je to veliki gubitak. Fino je uzet auto 2-3 godine staro, jos u garantnom roku, koje ce te sluzit maltene ko novo a koje je je puno manje od cijene novog. Jer je poznato da auto najvise izgubi poslije prve godine, a onda postepeno pada cijena.
staradis

#133 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by staradis »

Osim u BiH xD
prog321

#134 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

rekla-kazala wrote: I kakve veze ima inflacija sa BDP-om od 13.000 $ ?
Nisi odgovorio na pitanje,... zašto je došlo do pada prodaje automobila u BiH sa 16.790 na 5.087.
Doslo je do pada jer je ukinut porez na uvoz koristenih auta iz Evrope.

Nego se mi vratimo na Brazil. Interesantnije je.
Vazno je da razumijes neke stvari (kad se vec kachish sa mnom :D )
GDP je varljiva sorta. U BiH se ne zna koliko imamo stanovnika. Na zadnjem popisu su se brojali oni Hercegovci koji zive stalno u Zagrebu. Brojali su se oni Srbi koji imaju prebivaliste u Beogradu i brojali oni Bosnjaci koja im je stalna adresa u Malmou i Kopenhagenu.
Tako je ispalo da imamo vise stanovnika nego sto je stvaran broj. Zbog toga je nas GDP manji cak i od Makedonskog. :lol:
Zato kazem uvijek pazi sta ti GDP govori. Stvarna slika stanja govore plate i inflacija. I faktori kao izvoz i uvoz.

U Brazilu je prosjecna plata 620 dolara.Ne Eura. Bruto. Ali je velika disproporcija plata. Obican radnik zaradjuje manje od 100 dolara mjesecno. A to kod nas nigdje nema.
Image
rekla-kazala

#135 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: I kakve veze ima inflacija sa BDP-om od 13.000 $ ?
Doslo je do pada jer je ukinut porez na uvoz koristenih auta iz Evrope.

Nego se mi vratimo na Brazil. Interesantnije je.
Vazno je da razumijes neke stvari (kad se vec kachish sa mnom :D )
GDP je varljiva sorta. U BiH se ne zna koliko imamo stanovnika. Na zadnjem popisu su se brojali oni Hercegovci koji zive stalno u Zagrebu. Brojali su se oni Srbi koji imaju prebivaliste u Beogradu i brojali oni Bosnjaci koja im je stalna adresa u Malmou i Kopenhagenu.
Tako je ispalo da imamo vise stanovnika nego sto je stvaran broj. Zbog toga je nas GDP manji cak i od Makedonskog. :lol:
Zato kazem uvijek pazi sta ti GDP govori. Stvarna slika stanja govore plate i inflacija. I faktori kao izvoz i uvoz.

U Brazilu je prosjecna plata 620 dolara.Ne Eura. Bruto. Ali je velika disproporcija plata. Obican radnik zaradjuje manje od 100 dolara mjesecno. A to kod nas nigdje nema.
Image
"Starker Anstieg der Löhne und Gehälter

Im Januar 2014 wurde der monatliche Mindestlohn (salário mínimo) von 678 brasilianischen Real (R$; etwa 271 Euro; 1R$ = rund 0,40 Euro) auf 724 R$ heraufgesetzt. Die bundesstaatlichen und gewerkschaftlichen Mindestlöhne liegen stets etwas höher."
Minimalna plaća 271 euro
Al eto nek si sve u pravu za Brazil,.. jesi li zadovoljan ?
E sad odgovori na pitanje.
Ako nam je u 2013. bilo bolje nego u 2008. god kao što ti tvrdiš zašto je pala prodaja novih automobila sa 16.790 na 5.087 i prodaja cementa Cementare Kakanj sa 770.000 tona na 400.000 tona ( uključujući 100.000 tona potrošenih na gradnji autoputa), zašto su direktna strana ulaganja sa 2,5 milijardi KM ( u 2007. god.) pala na 400 miliona u 2013. god.
Last edited by rekla-kazala on 28/10/2014 10:23, edited 1 time in total.
madner

#136 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Rekoh vec, zbog carina je kupovina automobile 2007 bila znatno bolja odluka nego danas.

Psiha je bitan faktor u ekonomiji, ljudi kada misle da su u krizi nece ulagati, nego ce stediti. Sto produbljuje krizu. :D
rekla-kazala

#137 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

madner wrote:Rekoh vec, zbog carina je kupovina automobile 2007 bila znatno bolja odluka nego danas.

Psiha je bitan faktor u ekonomiji, ljudi kada misle da su u krizi nece ulagati, nego ce stediti. Sto produbljuje krizu. :D
E to je pravi odgovor !
Kad je u Njemačkoj nezaposlenost bila visoka, preko 4 miliona tadašnji ministar finansija je rekao da bi privredu pokrenulo kad bi svakom stanovniku dali po 100 maraka da ih potroši.
Nema potrošnje nema potrebe ni za proizvodnjom i vražiji krug se zatvara. Zato je deflacija mogo opasnija od inflacije od 6% što prog321 ne razumije.
Umjerena inflacija je čak korisna jer potiče potrošnju.
Last edited by rekla-kazala on 28/10/2014 10:38, edited 1 time in total.
madner

#138 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Naravno, no kazem da je pad prodaje novih automobila nevezan za to.
Ljudi vise vole polovnog passata nego novu octaviju.
zmajadaH

#139 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by zmajadaH »

madner wrote:Ljudi vise vole polovnog passata nego novu octaviju.
A to su bilmezi na kvadrat :mrgreen:
prog321

#140 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

rekla-kazala wrote: "Starker Anstieg der Löhne und Gehälter

Im Januar 2014 wurde der monatliche Mindestlohn (salário mínimo) von 678 brasilianischen Real (R$; etwa 271 Euro; 1R$ = rund 0,40 Euro) auf 724 R$ heraufgesetzt. Die bundesstaatlichen und gewerkschaftlichen Mindestlöhne liegen stets etwas höher."
Minimalna plaća 271 euro
.
Nisam :D

Ovo nije tacno: 1R$ = rund 0,40 Euro
1 brazilski real = 0,40 Dolara. Znaci mindestlohn bi trebao biti podignut na 271 dolar mjesecno , ne euro.
madner

#141 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

zmajadaH wrote:
Eki to.
Kako si dosao do tog zakljucka? :D
gurabija78

#142 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by gurabija78 »

nov auto će kupiti svako kome je cilj da ga vozi duže vremena, da nema previše problema i da mu prezentacija nije primarna svrha auta. neko je već pomenuo da se najviše novca izgubi na novom autu, ali ja smatram da se izgubi najmanje živaca... pa eto, ko voli, nek izvoli...
rekla-kazala

#143 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: "Starker Anstieg der Löhne und Gehälter

Minimalna plaća 271 euro
.
Nisam :D

Ovo nije tacno: 1R$ = rund 0,40 Euro
1 brazilski real = 0,40 Dolara. Znaci mindestlohn bi trebao biti podignut na 271 dolar mjesecno , ne euro.
Šta je sa odgovorom na pitanja:
"Ako nam je u 2013. bilo bolje nego u 2008. god kao što ti tvrdiš zašto je pala prodaja novih automobila sa 16.790 na 5.087 i prodaja cementa Cementare Kakanj sa 770.000 tona na 400.000 tona ( uključujući 100.000 tona potrošenih na gradnji autoputa), zašto su direktna strana ulaganja sa 2,5 milijardi KM ( u 2007. god.) pala na 400 miliona u 2013. god.
zmajadaH

#144 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by zmajadaH »

madner wrote:
zmajadaH wrote:
Eki to.
Kako si dosao do tog zakljucka? :D

Ono kad kaže ''pašan'' umjesto ''passat'' pa se zaključak sam nameće :D
prog321

#145 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

rekla-kazala wrote: Šta je sa odgovorom na pitanja:
"Ako nam je u 2013. bilo bolje nego u 2008. god kao što ti tvrdiš zašto je pala prodaja novih automobila sa 16.790 na 5.087 i prodaja cementa Cementare Kakanj sa 770.000 tona na 400.000 tona ( uključujući 100.000 tona potrošenih na gradnji autoputa), zašto su direktna strana ulaganja sa 2,5 milijardi KM ( u 2007. god.) pala na 400 miliona u 2013. god.
Rekao sam da je ukidanje poreza na uvoz koristenog auta iz EU napravilo cijenu novih auta u BiH manje primamljivom. Zato pad.
A manjak ulaganja je ocigledan u svakoj drzavi na svijetu. Zar ti ne znas o krahu koji se dogodio 2008?
Padom maklerskog napumpavanja cijena imovine odmah je pao i jeftin novac.
milojicabrzi

#146 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by milojicabrzi »

gurabija78 wrote:nov auto će kupiti svako kome je cilj da ga vozi duže vremena, da nema previše problema i da mu prezentacija nije primarna svrha auta. neko je već pomenuo da se najviše novca izgubi na novom autu, ali ja smatram da se izgubi najmanje živaca... pa eto, ko voli, nek izvoli...
Upravo tako!

Kupe ljudi polovnjaka, daju 15-ak hiljada, pa kad im neki majstor kaze da bi trebali promijeniti set kvacila, koji je oko 1000 KM, nekako im krivo, jer su dali tolike pare za auto.

Kod novoga toga nema, zato taj ceif i jeste skup :-D
madner

#147 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Pa sad, poslje 5 godina je razlika u cijeni takva da moze zamjeniti vise setova kvacila a vozio je auto vise klase.
Ima sve svoje.
emko1234

#148 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

gurabija78 wrote:nov auto će kupiti svako kome je cilj da ga vozi duže vremena, da nema previše problema i da mu prezentacija nije primarna svrha auta. neko je već pomenuo da se najviše novca izgubi na novom autu, ali ja smatram da se izgubi najmanje živaca... pa eto, ko voli, nek izvoli...
Sva auta sam kupio nova. I vozio sam ih u prosjeku 3,5-4 godine. Ovo zadnje sam kupio krajem novembra 2010 i dosao mi je pred novu godinu 10/11. Sad mu je četvrta godina tj ide u petu. Razmišljam da ga mjenjam u idućih pola godine, možda i ranije ako nađem ono što tražim.
Nikad nikakav problem nisam imao što se tiče mehanike, mjenjača i motora. Redovan servis, par sijalica, brisači i gume. Međutim ono što sam skontao u svemu tome je da ima logike više kupiti dvije-tri godine starijeg audija ili bmw-a ili merca nego novog megana. Baš iz ovog razloga koji sam naveo gore. Ja prelazim relativno puno km godišnje. Do sada s ovim autom skoro 120 000km. Auto je bukvalno ko novo jer sam ja taj tip, ako vidim da je crkla jedna sijalica, ne čekam da crkne cijeli far pa da mjenjam. To je dobra strana medalje. Loša strana je što sam u 4 godine izgubio 50%vrijednosti novog u najboljem slučaju. Znači debeli minus. Zato iskreno razmisljam o tome da iduće auto koje ću kupovati bude godinu do dvije star model s minimalnom kilomtražom.
Zašto? U te dvije godine auto gore može preći do 100 000km ali isto tako se mogu naći savršeno očuvani primjerci s 25-35k km. Naravno da će biti skuplji nego ovi sa 100k km ali to su opet nova auta gdje se razlika u cijeni tog i aktuelnog novog modela itekako osjeti.
Tako da mislim da je najbolja investicija za nekog ko vozi auto ko ja, 3-4 godine kupiti godinu-dvije staro auto. Za nekog ko ga konta voziti 10 godina, najbolje je kupiti novo auto.
alanx

#149 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by alanx »

Naslov ove teme je iritantan.
Sugerise se da automobil ima kupovnu moc.
gurabija78

#150 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by gurabija78 »

emko1234 wrote:
Sva auta sam kupio nova. I vozio sam ih u prosjeku 3,5-4 godine. Ovo zadnje sam kupio krajem novembra 2010 i dosao mi je pred novu godinu 10/11. Sad mu je četvrta godina tj ide u petu. Razmišljam da ga mjenjam u idućih pola godine, možda i ranije ako nađem ono što tražim.
Nikad nikakav problem nisam imao što se tiče mehanike, mjenjača i motora. Redovan servis, par sijalica, brisači i gume. Međutim ono što sam skontao u svemu tome je da ima logike više kupiti dvije-tri godine starijeg audija ili bmw-a ili merca nego novog megana. Baš iz ovog razloga koji sam naveo gore. Ja prelazim relativno puno km godišnje. Do sada s ovim autom skoro 120 000km. Auto je bukvalno ko novo jer sam ja taj tip, ako vidim da je crkla jedna sijalica, ne čekam da crkne cijeli far pa da mjenjam. To je dobra strana medalje. Loša strana je što sam u 4 godine izgubio 50%vrijednosti novog u najboljem slučaju. Znači debeli minus. Zato iskreno razmisljam o tome da iduće auto koje ću kupovati bude godinu do dvije star model s minimalnom kilomtražom.
Zašto? U te dvije godine auto gore može preći do 100 000km ali isto tako se mogu naći savršeno očuvani primjerci s 25-35k km. Naravno da će biti skuplji nego ovi sa 100k km ali to su opet nova auta gdje se razlika u cijeni tog i aktuelnog novog modela itekako osjeti.
Tako da mislim da je najbolja investicija za nekog ko vozi auto ko ja, 3-4 godine kupiti godinu-dvije staro auto. Za nekog ko ga konta voziti 10 godina, najbolje je kupiti novo auto.
mislim da ne bi bio ni blizu rahat sa polovnim (makar i 2-3 god starim) autom kao što si bio dosad. razmisli: svaki put kad kreneš na neki duži put, a očito si dosta na točkovima, koliko se može platiti rahatluk da ne razmišljaš hoće li ti auto stati na pola puta, u nekoj našoj vukojebini ili još gore u inostranstvu gdje nemaš pojma ni koji je br telefona šlep službe ili pomoći na putu a o troškovima da ne govorim...
Post Reply