IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#126 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

uglavnomja wrote:
darius_maximus wrote: Mislim da si replicirao pogrešnoj osobi... :D
.

dobro mislis :oops:
darius_maximus wrote: Ovi sto placaju barem socijalno i zdravstveno radnicima neka odj... u skokovima jer im je sjediste u Stockholmu... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:

i redovnu platu.
Jebo te redovna plata od četiri - pet stoja.
Radio Sarajevo

#127 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

darius_maximus wrote:
Radio Sarajevo wrote: Platiće poreze kroz PDV barem, to ne može niko izbjeći, pogotovo pri trošenju novca, i opet će se lova vrtiti u našoj zemlji.
Ti si svjestan da ti ljudi koje ti opisujes vise ostave para vani nego u BiH?
Radio sam koju godinu kod takve osobe i nema gdje se nije bilo, od Maldiva do Amerike.
To sto ovdje potrose u fensi kaficu neciju mjesecnu zaradu na provod ne znaci da vracaju drzavi ono sto su pokrali od nje.
Ne mogu da vjerujem koji model je postao "samoodrziv".
Neka nas klepa, on kod nas trosi pare.
Ovi sto placaju barem socijalno i zdravstveno radnicima neka odj... u skokovima jer im je sjediste u Stockholmu... :lol:
Dobro, to se slažem, ali se takve stvari mogu riješiti mnogo prije i efikasnije nego što se korporacije poput Ikee mogu otjerati iz BiH.
Gray

#128 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Radio Sarajevo wrote:
uglavnomja wrote:
darius_maximus wrote: Mislim da si replicirao pogrešnoj osobi... :D
.

dobro mislis :oops:
darius_maximus wrote: Ovi sto placaju barem socijalno i zdravstveno radnicima neka odj... u skokovima jer im je sjediste u Stockholmu... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:

i redovnu platu.
Jebo te redovna plata od četiri - pet stoja.

Pa ja, bolja je neredovna od četiri - pet stoja, bez penzionog i zdravstvenog, dok gazda voza s klasu.
Radio Sarajevo

#129 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

a ja, bolja je neredovna od četiri - pet stoja, bez penzionog i zdravstvenog, dok gazda voza s klasu.
Nisam to rekao i mislim da je neuporedivo, jer nema veze jedno s drugim. Mi ovdje pričamo o navali stranog kapitala, a ti o sitnim kriminalcima koji drže kafiće.
Ljakan

#130 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

Jebes holivud ako si u njemu go i bos.....
Dovodit imena a narod da im robuje......
Pa sta,znaci, ako nas nije jedan mogo oruzjem unistit sad ce stranac ovako?Nema nikom u drzavu dok ne obeca platu minimalnu 1000km mjesecno i cao.
darius_maximus

#131 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Gray wrote:
Pa ja, bolja je neredovna od četiri - pet stoja, bez penzionog i zdravstvenog, dok gazda voza s klasu.
Kad ono vidim kod nas u granapima zimi kada je vani -15 a gazda ne pali grijanje nego radnice sa 5 slojeva stoje za pultom dok on hadzija lagano u novom autu staje pred radnjom.
Mi smo generalno bukvalno za posmatranja, kada za takve ljude nalazimo opravdanje a "stranci" su nam problem...
fortaleza

#132 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by fortaleza »

Ljakan wrote:E vidis ja da se pitam u bosnu nebi vise nikog pustio da klepa pare od jadnog naroda koji nema za kifle,ko uso doso dobro i jest ko nije nek ostane đe bio....
Veći je problem Shell koji je dobio koncesiju na par desetljeća za istraživanje mogućih nalazišta, a radi se o milijunima barem za sada (zahvali se našim izdajnicima) nego IKEA koja bi se "pod zakonima otvorenog tržišta" pojavila kod nas.
darius_maximus

#133 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:Jebes holivud ako si u njemu go i bos.....
Pa sta,znaci, ako nas nije jedan mogo oruzjem unistit sad ce stranac ovako?Nema nikom u drzavu dok ne obeca platu minimalnu 1000km mjesecno i cao.
Jel' to vazi i za domace, mislim da plata mora biti barem 1000 KM i da placa socijalno i zdravstveno?
Gray

#134 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Radio Sarajevo wrote:
a ja, bolja je neredovna od četiri - pet stoja, bez penzionog i zdravstvenog, dok gazda voza s klasu.
Nisam to rekao i mislim da je neuporedivo, jer nema veze jedno s drugim. Mi ovdje pričamo o navali stranog kapitala, a ti o sitnim kriminalcima koji drže kafiće.

Nije samo stvar kafića, nego svake naše industrije, koliko ima fabrika gdje radnici nisu dobili platu godinama? Radi se o gazdama domavije, udoibnosti i sličnih salona koji bi mogli i nešto da nauče od IKEA-e, alli jok, nema potrebe kada nema konkurencije.
Radio Sarajevo

#135 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

darius_maximus wrote:
Gray wrote:
Kad ono vidim kod nas u granapima zimi kada je vani -15 a gazda ne pali grijanje nego radnice sa 5 slojeva stoje za pultom dok on hadzija lagano u novom autu staje pred radnjom.
Mi smo generalno bukvalno za posmatranja, kada za takve ljude nalazimo opravdanje a "stranci" su nam problem...
Sve dok je ovaca, neće falit' vune. Isti ti stranci iskorištavaju dječicu u Bangladešu za dolar dnevno, pod još gorim uslovima.

Niko ne pravda te likove, ali kad već znaš da nema države, nemoj raditi za takvog robovlasnika, nego se potrudi da ti bude drugačije u životu. Najlakše je navaljati petoro djece i onda kukati kako nema posla, a ljudi kod nas misle da ništa u životu ne treba planirati, nego će se vazda od nafake živjeti.
Radio Sarajevo

#136 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

Gray wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Nije samo stvar kafića, nego svake naše industrije, koliko ima fabrika gdje radnici nisu dobili platu godinama? Radi se o gazdama domavije, udoibnosti i sličnih salona koji bi mogli i nešto da nauče od IKEA-e, alli jok, nema potrebe kada nema konkurencije.
Opet je to lakše riješiti nego sada jedan Konzum recimo, koji nećeš istjerati iz zemlje dok ne propadne. Nadam se da kontaš o čemu govorim.

Ali jebiga, nema toga više, potpisali smo prodaju države i sad nam je tako, nema carine, nema ničega, navalite stranci i sjebite ovo malo što je ostalo. Samo smo to iskali.
darius_maximus

#137 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Radio Sarajevo wrote:
Da se razumijemo, jedno ne iskljucuje drugo.
Nas je mentalitet generalno da gazda ujedno predstavlja i sitnog (ili nekad i malo krupnijeg) kriminalca.
Ljakan

#138 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote:
Jel' to vazi i za domace, mislim da plata mora biti barem 1000 KM i da placa socijalno i zdravstveno?
Tacno,ispod nema smisla radit,dok poplacas rezije dok jedes pijes,moras sta zasladit :D ode lova i cim poslje da kupujes u ikei?
Gray

#139 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Radio Sarajevo wrote:
Gray wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Opet je to lakše riješiti nego sada jedan Konzum recimo, koji nećeš istjerati iz zemlje dok ne propadne. Nadam se da kontaš o čemu govorim.

Ali jebiga, nema toga više, potpisali smo prodaju države i sad nam je tako, nema carine, nema ničega, navalite stranci i sjebite ovo malo što je ostalo. Samo smo to iskali.

Ako ćeš tjerati strance onda ćeš postati kao Sjeverna Koreja. je li najbolje tako, hajmo se zatvoriti, ne dati nikome da uđe. Da li bi onda vozio neki domaći sklepani auto (ala yugo), ili bi radije golfa? Ko će ti mobitel praviti, tv, i slično? Ne može i jare i pare.

Odgovor nije da izbacuješ strance, nego da i ti imaš proizvodnju, da i ti izvoziš, da i ti imaš jake firme. Ali ispada sada da našu nesposobnost trebamo braniti umjesto da pokušamo i mi nešto da postignemo. E ne može tako, dosta sadaka mentaliteta, borit se treba.

Isto kao štoo ne možeš očekivati da bude kod nas minimalac 1000 maraka kada imaš toiko nezaposlenih. Prvo gledaš da sve nezaposlene zaposliš na minimalac, pa onda da taj minimalac povećavaš.
Keiko

#140 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:
Tacno,ispod nema smisla radit,dok poplacas rezije dok jedes pijes,moras sta zasladit :D ode lova i cim poslje da kupujes u ikei?
Rekoh ja, razmislite, glasajte! Minimalna placa, inspekcije koje provjeravaju iskljucivo postivanje zakona o radu, sudovi koji se bave iskljucivo prekrsajima i nepostivanjem istih su sasvim normalna i dobro uhodana pojava. Ili je to jos jedna utopija koja 'ne moze to kod nas'?
darius_maximus

#141 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Radio Sarajevo wrote:
darius_maximus wrote:
Gray wrote:
Sve dok je ovaca, neće falit' vune. Isti ti stranci iskorištavaju dječicu u Bangladešu za dolar dnevno, pod još gorim uslovima.

Niko ne pravda te likove, ali kad već znaš da nema države, nemoj raditi za takvog robovlasnika, nego se potrudi da ti bude drugačije u životu. Najlakše je navaljati petoro djece i onda kukati kako nema posla, a ljudi kod nas misle da ništa u životu ne treba planirati, nego će se vazda od nafake živjeti.
To sto neko nekog iskoristava u Bangladesu je opet problem Bangladesa cije je politicko rukovodstvo, bas kao i ovo nase ovdje, nesposobno (ili nezainteresovano) da uspostavi osnovne uslove za zivot.
Ovdje te ne pita niko hoces li ili neces raditi u granapu, ako moras.
Moju rodicu, koja ima zdravstvenih problema (slabo srce od rodjenja) nece niko da zaposli kada cuje da mora s vremena na vrijeme malo odmoriti i doci sebi. Jedino je uspjela jednom naci posao u granapu odakle je zbog gore navedenih uslova morala otici jer nije mogla to izdrzati. Sada, 7-8 godina kasnije je i dalje bez posla i tako zivot ide dalje... Majka u penziji, otac u penziji, a ona nekad cuva djecu.

Valjanje djece je skroz drugi par opanaka i nema nikakve veze s tim da je nas sistem (politicki, ali i sistem vrijednosti u drustvu) postavljen tako da sto si veci lopov, bolje ces proci u zivotu.
I onda se mi nadjemo pametovati i kukati kako ce nam IKEA raskuciti drzavu.
Ne treba nama niko drugi za to, ako smo za nesto sposobni, za to smo i vise nego sposobni sami.
darius_maximus

#142 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:
Pa da onda pocnemo od sebe...
Ako kod nas igdje prodavac u salonu namjestaja ima 1000 KM neto + topli obrok + kartu + socijalno + zdravstveno, javi da znam...
Ljakan

#143 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

Sad se opet postavlja pitanje koliko mi uopste uticemo na to da biramo one na vlasti ili to rade mozda stranci koji ce na ovaj ili onaj nacin ih iskoristiti...pa poslje dovest svoje da nam ovde prodaju muda pod bubrege.....
Tonemo sve dublje i dublje a dna niđe.
Last edited by Ljakan on 04/10/2014 01:01, edited 1 time in total.
Radio Sarajevo

#144 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

Gray wrote:Ako ćeš tjerati strance onda ćeš postati kao Sjeverna Koreja. je li najbolje tako, hajmo se zatvoriti, ne dati nikome da uđe. Da li bi onda vozio neki domaći sklepani auto (ala yugo), ili bi radije golfa? Ko će ti mobitel praviti, tv, i slično? Ne može i jare i pare.

Odgovor nije da izbacuješ strance, nego da i ti imaš proizvodnju, da i ti izvoziš, da i ti imaš jake firme. Ali ispada sada da našu nesposobnost trebamo braniti umjesto da pokušamo i mi nešto da postignemo. E ne može tako, dosta sadaka mentaliteta, borit se treba.

Isto kao štoo ne možeš očekivati da bude kod nas minimalac 1000 maraka kada imaš toiko nezaposlenih. Prvo gledaš da sve nezaposlene zaposliš na minimalac, pa onda da taj minimalac povećavaš.
Ako je minimalac u Holandiji 1500€, a cijene iste ili niže nego u Bosni, onda tu nešto nije u redu, ili država, ili šta već. Dakle, može se minimalac povećati bez da se smanji nezaposlenost, jer neko mora raditi u tim firmama, a porez se može drugačije rasporediti, pa uvesti veću stopu onima koji zarađuju više.

Jake firme ne možeš imati jer si mala država, i još usto puna korupcije, kriminala i nesposobnih idiota na vlasti, te još glupljeg naroda. Dakle, to nije opcija. Pogledaj po Evropi pa ćeš vidjeti da, što je država veća, to je i jača, i konkurentnija na tržištu EU. Veliki jedu male, pa ti se dešava da je u Bugarskoj i Rumuniji, bez obzira što su u EU, plata smiješna i standard grozan.

Mi nismo u EU, i ne moramo prihvatiti pravila EU po svaku cijenu, sve dok ne uđemo u tu zajednicu (ako ikad uđemo). Sa ovakvim ustavom nećemo vjerovatno nikad ući, a dok je tako, bolje bi nam bilo da se pozabavimo ekonomijom i zaštitom domaće proizvodnje. Međutim, imamo tu dva problema, prvi je podanički mentalitet, a drugi je nesposobnost domaćih političara da se uopšte bave ekonomijom, te zbog toga i imaš svu ovu fucking nacionalnu priču pred izbore, i ništa drugo.

Jbg, njima je u interesu siromašan narod, jer je lakše upravljati. To opet ne znači da ti i ja ne možemo osnovati firmu koja će dobro poslovati, to me država ne može spriječiti ako ja to hoću i znam raditi.
Ljakan

#145 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote: Pa da onda pocnemo od sebe...
Ako kod nas igdje prodavac u salonu namjestaja ima 1000 KM neto + topli obrok + kartu + socijalno + zdravstveno, javi da znam...
Tesko da to ima a tako ce ti isto bit kad dodje ikea i na kraju sta se desava nista nismo napredovali,u svakom pogledu sve vise nazadujemo.Tome se mora nekako stat u kraj ako zelimo bolje sutra a ne pustat svakojake dusebriznike da dolaze kod nas jer zele da mi imamo kvalitetno za male pare....
Kurceva politika je sve to...
Keiko

#146 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

Radio Sarajevo wrote:
Ako je minimalac u Holandiji 1500€, a cijene iste ili niže nego u Bosni, onda tu nešto nije u redu, ili država, ili šta već. Dakle, može se minimalac povećati bez da se smanji nezaposlenost, jer neko mora raditi u tim firmama, a porez se može drugačije rasporediti, pa uvesti veću stopu onima koji zarađuju više.

Jake firme ne možeš imati jer si mala država, i još usto puna korupcije, kriminala i nesposobnih idiota na vlasti, te još glupljeg naroda. Dakle, to nije opcija. Pogledaj po Evropi pa ćeš vidjeti da, što je država veća, to je i jača, i konkurentnija na tržištu EU. Veliki jedu male, pa ti se dešava da je u Bugarskoj i Rumuniji, bez obzira što su u EU, plata smiješna i standard grozan.

Mi nismo u EU, i ne moramo prihvatiti pravila EU po svaku cijenu, sve dok ne uđemo u tu zajednicu (ako ikad uđemo). Sa ovakvim ustavom nećemo vjerovatno nikad ući, a dok je tako, bolje bi nam bilo da se pozabavimo ekonomijom i zaštitom domaće proizvodnje. Međutim, imamo tu dva problema, prvi je podanički mentalitet, a drugi je nesposobnost domaćih političara da se uopšte bave ekonomijom, te zbog toga i imaš svu ovu fucking nacionalnu priču pred izbore, i ništa drugo.

Jbg, njima je u interesu siromašan narod, jer je lakše upravljati. To opet ne znači da ti i ja ne možemo osnovati firmu koja će dobro poslovati, to me država ne može spriječiti ako ja to hoću i znam raditi.
Kako ti planiras povecavat' minimalac bez smanjenja stope nezaposlenosti i 'pumpanja' kapitala u domacu ekonomiju? Naj jednostavniji nacin je smanjenje nezaposlenosti te snizavanje stopa poreza i prireza zbog povecanog broja poreskih obveznika i smanjenog broja budzetskih korisnika (nezaposlenih). To bi automatski povecalo netto dohodak svih zaposlenih i direktno povecalo kupovnu moc te protok novca u trzisnoj ekonomiji.

To sto je u Holandiji sve jeftinije je rezultat otvorenog trzista i jake konkurencije o kojoj ovdje indirektno raspravljamo.
amidzazeher

#147 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by amidzazeher »

Šveđanin wrote:Ništa ljepše nego rane zore u IKEU, istovariš porodicu da ide birati namještaj, a ti sjedneš u restoran u sklopu objekta, niko ti ne dosađuje. :D Oko tebe samo penzioneri, mir i tišina..

Mjera... :zzzz: :)

Image

A vidim da i u HR ikei ima restoran sa skandinavskim specijalitetima.. :-D
http://www.ikea.com/ms/hr_HR/restaurant/index.html
http://www.independent.co.uk/life-style ... 21690.html

:D

Ja fakat ne znam kako ljudi mogu jesti tu smrznutu hranu po njihovim restoranima?!!
Hajde kontam skoro pa dzaba je ali majkumu nije valjda dotle doslo da na hrani stedis?
uglavnomja

#148 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

kaje 'vako:

"Prema pisanju hrvatskog Tportala, magacioner će u Ikei zarađivati oko 3.700 kuna neto, a njegov rukovodilac primaće mesečnu zaradu od oko 4.950 kuna. U odeljenju prodaje prosečna plata će biti 4.720 kuna.

Za radno mesto logističkog koordinatora prosečna plata je 5.900 kuna, a voditelj logistike u maloprodaji zarađuje oko 7.100 kuna."
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#149 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Zviz »

U Danskoj Ikea i nije najjeftinija opcija po pitanju namjestaja, ali ako hoces bolji dizajn onda se zna gdje i sta ali isto ide po narodnoj >>koliko para toliko muzike<<.

Sve u svemu, ima finih stvari a i za srednje porodice je sasvim uredu.

Ja inace vise obozavam 100% danski ili francuski dizajn kad je u pitanju namjestaj, tako da u Ikeju samo idem po neke sitnice. Sve u svemu ako nije rijec o nekom B izvozu za BiH onda je sasvim dobro za neki prosjecan nivo. Ali ja isto licno nisam za nacin na koji Ikeja posluje. No to je druga prica.
stakasa

#150 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

Nista ne brini niko ti nece ni doc
Post Reply