Turska ulazi u rat

Post Reply

Vase misljenje?

Pozitivno
48
51%
Negativno
26
27%
Nemam stav
21
22%

Total votes: 95

cyprus

#126 Re: Turska ulazi u rat

Post by cyprus »

doodloo wrote:Generalno, boli me taki za ratne zarobljenike i za Ženevku konvenciju...
Ma ja...
madner

#127 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Challenger__ wrote:
madner wrote:Nije to pitanje smjeti ili ne, nego sta nakon toga. Sutra da sklone Asada, treba vrsiti okupaciju i izgraditi naciju. Hem to kosta, hem niko ne voli mrtve regrute svaki dan.

Vidjeti pod Irak.
To je mnogo kompleksnija priča od Iraka i Irak ne može biti adekvatno poređenje. Šta više, nikako ne može biti poređenje. Jednostavno, u tuđe države se ne ulazi mimo valjanog međunarodnog pravnog osnova. Njega nema niti će ga biti. Sve protivno tome je agresija sa nesagledivim posljedicama.

A posljedica koliko hoćeš, zato do sada nisu smjeli, osim posredno, preko proksija.
Eh to je jak argument, nije tako i opste nije tako. :D

Pravni osnov vec postoji, svaka drzava ima pravo da sebe zastiti od agresije od strane druge drzave. To sto Asad nije u stanju kontrolisati svoj dio je njegov problem i odgovornost.

Malo je teze izvesti aneksiju, to vec ima ozbiljne posljedice. No ako si spreman da platis cijenu, kao Rusija, mozes krsiti medjunarodne norme ponasanja.
VjecitiStudent

#128 Re: Turska ulazi u rat

Post by VjecitiStudent »

Pokolj se sprema u Kobaniju, ispred nezainteresovane turske vojske.
Hoće li Sarajevo protestovati ispred turske ambasade?
madner

#129 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

meni serbe wrote:
madner wrote:Tu su negdje, drzave ne prave vojsku da bi se kurcili nego da bi sprovodili svoju politiku. Turska je veci igrac, Izreal je ogranicen populacijom.
I jedni i drugi bi bili u Damasku za par sedmica da hoce.

Tomahawci su dobri protiv regularnih oruzanih snaga, no posto je ovo na nizem nivou, nema strateskih ciljeva da se uniste. ISIS je sem toga trenirao godinama protiv US army i marinaca, ovo im je sada banja.
To jeste, ovi amateri ne mogu ih prisiliti da se ukrupne dovoljno da ih mogu fino tuci iz zraka, a istovremeno nemaju obucene ljude da markiraju ciljeve.

Sve u svemu, nije ISIS toliko jak koliko su im protivnici slabi.

Evo u Kobanu, kurdi kažu da is napreduje samo radi premoći u teškom naoružanju, posebice tenkovima.... Koaliciji barem to ne bi trebalo biti teško srokati...
Tako i ja kazem da je sudija kriv kada mi tim izgubi :D

Tenkovi bez ljudi za markiranje nisu nimalo laka meta. Mozda kada bi koalicija letila nize, no to je onda i rizik.
Challenger__

#130 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

madner wrote:Eh to je jak argument, nije tako i opste nije tako. :D

Pravni osnov vec postoji, svaka drzava ima pravo da sebe zastiti od agresije od strane druge drzave. To sto Asad nije u stanju kontrolisati svoj dio je njegov problem i odgovornost.

Malo je teze izvesti aneksiju, to vec ima ozbiljne posljedice. No ako si spreman da platis cijenu, kao Rusija, mozes krsiti medjunarodne norme ponasanja.
Ko ugrožava Izrael i Tursku? Njihovi proksiji u Siriji?

:mrgreen:

Ipak, implicite si se složio: nije do "htjeti", nego do "smjeti" i "moći".
madner

#131 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Ko god da je, Asadova je odgovornost da osigura granicu. Posto ocito nije u stanju za to, Turska ima pravo da udje i stvori sigurnu zonu i ako je potrebno skide ovog lika bez brade.

Do htjeti je, omjer ulozeno dobiveno nije dobar.
meni serbe

#132 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:
meni serbe wrote:
madner wrote:Tu su negdje, drzave ne prave vojsku da bi se kurcili nego da bi sprovodili svoju politiku. Turska je veci igrac, Izreal je ogranicen populacijom.
I jedni i drugi bi bili u Damasku za par sedmica da hoce.

Tomahawci su dobri protiv regularnih oruzanih snaga, no posto je ovo na nizem nivou, nema strateskih ciljeva da se uniste. ISIS je sem toga trenirao godinama protiv US army i marinaca, ovo im je sada banja.
To jeste, ovi amateri ne mogu ih prisiliti da se ukrupne dovoljno da ih mogu fino tuci iz zraka, a istovremeno nemaju obucene ljude da markiraju ciljeve.

Sve u svemu, nije ISIS toliko jak koliko su im protivnici slabi.

Evo u Kobanu, kurdi kažu da is napreduje samo radi premoći u teškom naoružanju, posebice tenkovima.... Koaliciji barem to ne bi trebalo biti teško srokati...
Tako i ja kazem da je sudija kriv kada mi tim izgubi :D

Tenkovi bez ljudi za markiranje nisu nimalo laka meta. Mozda kada bi koalicija letila nize, no to je onda i rizik.
Možda u šumovitim predjelima... Al' u pustinji??? Ili je ova vrsta borbe totalno neučinkovita ili menscini njima treba ovaj genocid u Kobanu... Al' zašto?
Challenger__

#133 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

madner wrote:Ko god da je, Asadova je odgovornost da osigura granicu. Posto ocito nije u stanju za to, Turska ima pravo da udje i stvori sigurnu zonu i ako je potrebno skide ovog lika bez brade.
Ma kakvo pravo. Samo provizorni izgovor.
madner

#134 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Komplikujes :D , ne tuku se u pustinji. To je brdovito urbano podrucje.

Ne treba im, nego je jedna strana nesposobna a druga sposobna.
sumirprimus

#135 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

imas kurde s kojim si decenijama u ratu,imas sad isil i imas asada...i sve to na svojoj granici...i svi oni ratuju i izmedju se...a svi su ti prijetnja... i sta radis?
madner

#136 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Challenger__ wrote:
madner wrote:Ko god da je, Asadova je odgovornost da osigura granicu. Posto ocito nije u stanju za to, Turska ima pravo da udje i stvori sigurnu zonu i ako je potrebno skide ovog lika bez brade.
Ma kakvo pravo. Samo provizorni izgovor.
Ti se tu dogovori sa sobom, maloprije si zastupao tu tezu.

Ja jos uvijek tvrdim da je racun previse skup. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#137 Re: Turska ulazi u rat

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sumirprimus wrote:imas kurde s kojim si decenijama u ratu,imas sad isil i imas asada...i sve to na svojoj granici...i svi oni ratuju i izmedju se...a svi su ti prijetnja... i sta radis?
Sjediš i posmatraš naravno. Pitanje je koliko je to moralno ali u ratu ko te pita za moral.
Challenger__

#138 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

Moja teza od početka je da nema pravnog osnova. Da, račun je preskup. Ali svi koji su nasilno rušili vladu u Damasku su se preračunali.

Osim... Izraela.
sumirprimus

#139 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sumirprimus wrote:imas kurde s kojim si decenijama u ratu,imas sad isil i imas asada...i sve to na svojoj granici...i svi oni ratuju i izmedju se...a svi su ti prijetnja... i sta radis?
Sjediš i posmatraš naravno. Pitanje je koliko je to moralno ali u ratu ko te pita za moral.
samo druze interes...jebiga osjetli smo to i sami ,ne?
fino rece onaj cikica brkica sinoc,da kobane ne mogu spasit sam iz zraka,nego im trebaju i snage na zemlji,a turci to kako on uvi uslovljavaju sa nfz,i ne samo napadom na isil...interes...
sumirprimus

#140 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

Kobani is about to fall to Isis, according to the Turkish president. Recep Tayyip Erdogan said air strikes alone may not be enough to stop the militants and called for support of opposition forces. Turkey previously said it would not let the border town be captured by Isis.
evo radzip prica isto ko i cikica brkica...
Drvosjeca iz Dejcica

#141 Re: Turska ulazi u rat

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sumirprimus wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
samo druze interes...jebiga osjetli smo to i sami ,ne?
fino rece onaj cikica brkica sinoc,da kobane ne mogu spasit sam iz zraka,nego im trebaju i snage na zemlji,a turci to kako on uvi uslovljavaju sa nfz,i ne samo napadom na isil...interes...
Naravno. I ja da sam na mjestu Turske ne bih mrdn'o k***** osim ako ne bi napali direktno Tursku a onda za vratom bi imali cijeli NATO. Svakako da iz zraka ne možeš osvojiti i odbraniti ništa. Jedan vojni analitičar (ako nije bivši general) u Americi je ove napade nazvao seksom bez obaveza i fakat je čovjek u pravu.
Challenger__

#142 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jedan vojni analitičar u Americi je ove napade nazavao seksom bez obaveza i fakat je čovjek u pravu.
Da, jer za razliku od deklarativnog pristupa, SAD uopšte nisu zainteresovane za uništenje tzv. "Islamske države". Naprotiv.
sumirprimus

#143 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jedan vojni analitičar u Americi je ove napade nazavao seksom bez obaveza i fakat je čovjek u pravu.
Da, jer za razliku od deklarativnog pristupa, SAD uopšte nisu zainteresovane za uništenje tzv. "Islamske države". Naprotiv.
ma jok oni su vise za suradnju sa njima...
Challenger__

#144 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

Kakva saradnja. Šta god da urade (tzv. "IS"), navođeno ili nenavođeno, odgovara aktuelnom američkom pristupu "što gore to bolje".
sumirprimus

#145 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:Kakva saradnja. Šta god da urade (tzv. "IS"), navođeno ili nenavođeno, odgovara pristupu "što gore to bolje".
pa kako onda objasnjavas americki pritisak na turke?
naravno da su zainteresovani,al ne zele sami da plate racun...
madner

#146 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Chelija jebe sto ne zna dovoljno o mogucnostima da ocjeni kada se neko trudi a kada ne.
VCorp

#147 Re: Turska ulazi u rat

Post by VCorp »

VjecitiStudent wrote:Pokolj se sprema u Kobaniju, ispred nezainteresovane turske vojske.
Hoće li Sarajevo protestovati ispred turske ambasade?
Neće. Moguće da će nosati slike Erdogana i turske zastave mladi Turci. Pardon, Bošnjaci. Hocu reci, Muslimani 92.
Challenger__

#148 Re: Turska ulazi u rat

Post by Challenger__ »

madner wrote:Chelija jebe sto ne zna dovoljno o mogucnostima da ocjeni kada se neko trudi a kada ne.
Pogrešna pretpostavka sa kojom pravda svoju pogrešnu percepciju "glede" aktuelnih dešavanja na BI.

:cry:

Ne mogu sada više, čitamo se popodne. Ćaos.
madner

#149 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Nije predpostavka nego zakljucak izveden na osnovu postova. Caos :D
sumirprimus

#150 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

za razliku od ostalih ukljucenih,mi smo itekako imali koristi od americkih intervencija...
Post Reply