a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MedenoSrce

#126 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by MedenoSrce »

Ne bavim se insuinacijama.
StupskaBitanga

#127 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Fazon je sto Konzum ima različitu cjenovnu politiku od tipa prodavnice
insomnia78

#128 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by insomnia78 »

PerfidnaMisao wrote:
mayab wrote:Dok u BiH ne udje neki od renomiranih zapadnoevropskih jeftinih lanaca tipa LIDL, ALDI, neće biti poštene igre!
Ako je istina da ce BINGO preuzeti Interex, nisam bas ni sa time presretan.Vec sam na nekoj forumskoj temi pisao, da se kod nas sve svodi na iste proizvode samo po nesto razlicitijim cijenama, zavisno koliko ko hoce da zavrne musterije, nema tu raznovrsnosti robe!!!
Nego otkuda te glasine, dajte mi barem jedan relevantan izvor te vijesti da Bingo kupuje Interex??!

LIDL i ALDI su hardiscount i to je simbol smeca i najlosijeg kvalita na zapadu. Smece. Od kontrukcije samih objekata, kvaliteta proizvoda do uslova rada. Maksimalna eksploatacija osoblja.

Ti hardiscount imaju udio od oko 50% na njemackom trzistu jer su Njemci skrti i nemaju ukusa za hranu(kobasica i kuposova salata) i kulinarstvo uopste i mogu zderati krv i kamenje. U Francskuoj nikad nisu presli udio od 12% jer su Francuzi rafinirani kada je ishrana u pitanju i zahtjevni kada je i sama estetika objekata u pitanju. Nisu presli 12% ni u doba najgore krize i nezaposlenosti. Tu jedino idu socijalni slucajevi i azilanti.

Francuzi vise idu u Carrefour.

Uz to Njemci su k'o roboti na poslu. Ne znaju se zaliti vec samo izvrsavaju naredbe sto nije slucaj sa drugim narodima koji imaju razvijeniju svijest. To se moze povezati i sa WWII i sa milgramovim eksperimentom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

INakon WWII. Ispitivani njemacki vojnici su tvrdili da se ne osjecaju krivim jer su samo izvrsivali naredbe. Tako je dva pita vrsen ovaj milgramov experiment u Njemackoj i oba puta je dokazano da se nije promjenila svijest Njemaca. Samo su izvrsavali naredbe i to po pitanju ljudskih patnji.

No da ne idemo previse daleko. To su razlozi uspjeha tog smeca kod Njemaca(gdje radnici rade kao robovi, u uzasnim uslovima za crkvacicu). To ne prolazi u Francuskoj npr.

Dolazak tih bandita u BiH ne bi bio nikakav napredak vec nazadak. Po svim parametrima.
Da potvrdim ovo
Kad stavi LIDL i kvalitet u istu recenicu
Bingo je za njih nivo
Fakat u Fr u LIDL-u kupuju samo "najgori"

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
NeenaSa

#129 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by NeenaSa »

Pojedini brkaju ; babe i zhabe.
Zashto kupovati domace kad kvalitet nije isti k'o inozemni.
Primjer; Klas vs. Barilla tjestenina. Nebo i zemlja. :D
Ne velim da su svi domaci produkti losi. Simptomaticno je kod domacih, krenu kvalitetno i valjda hoce "preko noci" , da se obogate. Svi koji zagovaraju Aldi (Hofer), Lidl, Penny , etc. nemaju ni oni bogzna :D kakav kvalitet. Al', uvijek ovo hebeno :D al', kotiraju bolje od domacih.
A mogli bi imati domace proizvode, resursi su tu, samo treba nac' tko bi realizirao.
VjecitiStudent

#130 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

Evo vam zakona, papire u ruke i pišite žalbe gdje treba, protestujte, radite bilo šta osim ove nepodnošljive i neprestane virtualne kuknjave.
Ĉlan 27.
(Pokretanje postupka)
(1)
Konkurencijsko vijeće pokreće postupak, u smislu ovog zakona, po službenoj dužnosti ili na osnovu zahtjeva
stranke.
(2)
Konkurencijsko vijeće pokrenut će postupak po službenoj dužnosti ako postoji osnovana sumnja da se značajno
sprečava, ograničava i narušava tržišna konkurencija.
(3)
Zahtjev za pokretanje postupka pred Konkurencijskim vijećem, u skladu s odredbama ovog zakona, može
podnijeti:
a) svako pravno ili fizičko lice koje za to ima pravni ili ekonomski interes;
b) privredne komore, udruženja poslodavaca i preduzetnika;
c) udruženja potrošača;
d) organi izvršne vlasti u Bosni i Hercegovin
strong69

#131 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by strong69 »

VjecitiStudent wrote:Evo vam zakona, papire u ruke i pišite žalbe gdje treba, protestujte, radite bilo šta osim ove nepodnošljive i neprestane virtualne kuknjave.
Napisa neko sa 12.000 postova zaleci se na virtuelnu kuknjavu... I dade im virtuelni savjet.
L u c i f e r

#132 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by L u c i f e r »

I to naravno pogresan.
KV je vec donijelo odluku o tome.
vješalica

#133 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by vješalica »

Naravno vijece je smatralo da nema monopola Konzuma.
Domaca bagra lako potkupljiva
VjecitiStudent

#134 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

L u c i f e r wrote:I to naravno pogresan.
KV je vec donijelo odluku o tome.
(5)
Konkurencijsko vijeće, na zahtjev stranke ili po služenoj dužnosti, može ponovo preispitati
rješenje u sljedećim slučajevima:
a) gdje je bila stvarna promjena u činjenicama na kojima je bilo za snovano to rješenje, a od značajnog su utjecaja na
tržišnu konkurenciju;
b) gdje stranke u postupku djeluju u suprotnosti s obavezama koje je utvrdilo Konkurencijsko vijeće;
c) gdje je rješenje zasnovano na nepotpunim, netačnim ili lažnim informacijama koje su dale
stranke u postupku.
U ovom slučaju, nije ni bilo preispitivanja bilo kakvih činjenica, rješenje je donešeno zahvaljujući namjernoj rupi u zakonu.
http://bihkonk.gov.ba/saopcenje-za-medi ... ovine.html
L u c i f e r

#135 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by L u c i f e r »

Poenta je da je donijelo odluku.
A nikakvih novih cinjenica nema u odnosu na vrijeme donosenja odluke.
dječak sa šibicama

#136 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by dječak sa šibicama »

Odem danas da parkiram u Mercatoru, u onoj garazi, oko 13h dakle, nisam isao u Konzum vec mislio do apoteke svratiti.

Ljudi, ne pretjerujem nista, kolona je dole od buvljaka, na parkingu ne mozes naci mjesto da si madzionicar, to se vuku kolica, to lete ljudi, guzvara, hiljadu dusa.

Ja fakat ne znam o cemu vi ovdje polemizirate, narod navalio u Konzum ko mahnit. Samo dok sam napravio krug po parkingu i digao sidro vidjevsi da nema sanse naci parking, vidio sam brat bratu 30 kolica krcatih do vrha. Ludilo koja guzva, ja ne kontam, sta je tom narodu... na stranu pitanje odakle pare za toliki luksuz. To auta boli glava, sve novo, blista, to milja maraka u jednim kolicima, prekipilo sve.

Nevjerovatno.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#137 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by sabina1 »

dječak sa šibicama wrote:Odem danas da parkiram u Mercatoru, u onoj garazi, oko 13h dakle, nisam isao u Konzum vec mislio do apoteke svratiti.

Ljudi, ne pretjerujem nista, kolona je dole od buvljaka, na parkingu ne mozes naci mjesto da si madzionicar, to se vuku kolica, to lete ljudi, guzvara, hiljadu dusa.

Ja fakat ne znam o cemu vi ovdje polemizirate, narod navalio u Konzum ko mahnit. Samo dok sam napravio krug po parkingu i digao sidro vidjevsi da nema sanse naci parking, vidio sam brat bratu 30 kolica krcatih do vrha. Ludilo koja guzva, ja ne kontam, sta je tom narodu... na stranu pitanje odakle pare za toliki luksuz. To auta boli glava, sve novo, blista, to milja maraka u jednim kolicima, prekipilo sve.

Nevjerovatno.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nisam bila i nisam to vidjela.
Ali kao da jesam.
Svakim danom sve više žalim što nisam pobjegla odavde milion kilometara daleko.....
mayab

#138 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by mayab »

Bio sam ja danas tamo, ludnica, mrtva glava, ne pamtim takvu guzvu u tom objektu!
Kontam, mozda ljudi dosli iz radoznalosti, uz ove koji su tu stalni, i iz navike!
I mi smo kupovali kojesta kao svake subote, i mogu vam reci, neke stvari su sada kad je to Konzum , jeftinije, nego za vakta Mercatora.
Ali opet, Bingo je kralj cijena, nema dileme
StupskaBitanga

#139 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Trojne pike
karanana

#140 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by karanana »

haj reko i ja da odem da vidim to cudo, bio prije jedno sat, ludnica. nisam ni imao neki plan nista posebno za kupit, konto uzet wc papir i kondome, ali kad sam vidio ono ludilo odustao sam. sta ti je narod, pa i ja sam. radoznalost da vide to cudo. malo proshnjuho, uglavnom mene nece tamo vise vidjeti. odjeli koji su se meni svidjali su skroz promjenjeni. voce i povrce i peciva. frizideri sa smrznutom ribom, slabo lede, vidi se da su namirnice bile odmznute pa se ponovo zamrzle pa ih inje uhvatilo. ali narod je nvejrovatan. svaka kasa radi i na svakoj rulja sa punim kolicima ne ispod 200-300 maraka vrijednosti. stvarno se ima. ili se nema nego raja samo trosi za hranu i ove osnovne konzum potrepstine. i ja ostavim korpu i poselamim se. e jesam jednu u redu za placanje sa fenomenalnim tijelom odnosno dupetom vidio i to mi je vrhunac posjete.
daxon

#141 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by daxon »

StupskaBitanga wrote:Trojne pike
Ma kakve pike, konta raja besplatan roštilj od Lijana ili Bajre i besplatno točeno pivo, kako to obično bude u takvim prilikama :D
Btw
je li bilo išta od toga?
Alhemicarkaa

#142 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Alhemicarkaa »

dječak sa šibicama wrote:Odem danas da parkiram u Mercatoru, u onoj garazi, oko 13h dakle, nisam isao u Konzum vec mislio do apoteke svratiti.

Nevjerovatno.
Ako je milja maraka u kolicima - sa trojnim pikama to je 1500 pika ili 110 KM uštede - možda više govori koliko raja nema nego ima, pa se lomi u tim gužvama, naročito ako je tih milju maraka potrošeno na fasungu.

Ono što me najviše nerviralo u konzumu što je sve raštrkano i ništa ne možeš naći - tipa u jednom kraju su kisele paprike u drugom kiseli krastavci, neorganizovano totalno.
Mercator je bio najbolje snabdijeven i pregledan hipermarket i to je ono što će teško ko dostići.
Ja priželjkujem da nam dođe Spaar, njihovi marketi u Sloveniji su boli glava, a imaju i odlične akcije.
dječak sa šibicama

#143 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by dječak sa šibicama »

Spar, da :thumbup:

Odlicni.
starii

#144 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by starii »

veceras bi u ex merkatoru...jadni bosnjaci opet su dozivjeli genocid al po svojim novcanicima od todorica i kompanije...
Mis mekinjas

#145 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Mis mekinjas »

Ispade, ko da narod tjera neko da kupuje. :lol:
Sto svaki narod voli jaukati nad svojom sudbom i nista ne radi.
Ja kupujem svugdje, ali Todoric za razliku od mnogih, RADI. Nije on preko noci kupio sve sto ima, to traje vec 40 godina.
Svi sad na njega grakcu, a niko na one koji sami sebi naprave propast, pa mole Boga da Todoric dodje da kupi.

Izvinjavam se, sto nisam znala za Konkurencijsko vijece, valjda sto se primijeti da nista ne rade.
supercali

#146 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by supercali »

to ne traje 40 godina nego traje 23-24 godine
tacnije kako je tudjman i kompanija na celu hrvatske al to je druga tema
Mis mekinjas

#147 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Mis mekinjas »

supercali wrote:to ne traje 40 godina nego traje 23-24 godine
tacnije kako je tudjman i kompanija na celu hrvatske al to je druga tema
Najtacnije 1976. Dakle da izracunamo 14 godina prije Tudjmana. I to je samo Agrokor, inace je pocelo sa Agrokor cvijecem i prije. Dakle 40 godina.
supercali

#148 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by supercali »

ne uzimaj kad je poceo nego kad se poceo siriti i pod kojim uslovima
Mis mekinjas

#149 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Mis mekinjas »

Aj dobro. Ne da mi se o ovome. Vjerovatno znas sta mu je i ukinuto i oduzeto za vrijeme Tudjmana.
Zakoni o djelatnostima, otudjene licence itd...
Haris.ba

#150 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Haris.ba »

Demokratija, neka narod bira gdje će kupovati.Pa ako hoće i u rupu - neka.

Ali toliko nipodaštavanje našega je nevjerovatno. Šta znači dizajn? Ja vjerujem kad bi domaću stvar zapakovali u pakovanje sa stranjskim slovima da bi bila odmah bolja.

Podsjeti me na istraživanje kad su ženama dali najlon čarape pakovane u različite omote u pet serija da nađu razlike. Nema kakvih razlika nisu našle. Te ove tamnije, ove elastičnije, ove mekše...
Kad ono na kraju dali im sve iste čarape.

I da, nemojte molim Vas da su germanske prodavnice tipa lidl, hofer, aldi...vrhunac masovne kupovine namirnica.

Umjesto što bezveze trošite snagu na žal za jednim prodavačem, dajte da se priča zašto je toliko namirnica skuplje nego u zapadnim zemljama. Naročito higijena. Znam da kupovni standard/mogućnost nema veze sa cijenama u globariziranom tržištu (ne otvorenom) , ali kako ista stvar da je jeftinija i u Njemačkoj, i u Austriji, i u Italiji,Sloveniji, Hrvatskoj, a kod nas najskuplja? A carine su nam minimalne ili nepostojeće na proizvode iz EU. Ili još kad vidim da su to stvari koje su napravljene za zapadno tržište, a te iste stvari skuplje, a dolaze iz Poljske, Slovačke i slično(što ne bi treblo da utiče na proizvod, al' eto utiče).

Sve misterije. Jedino meso jeftinije kod nas.

Je li se distributeri toliko ugrađuju, ili šta?
Post Reply