Linux

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mokra_carapa

#126 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

ganjgo wrote:
mokra_carapa wrote:
ganjgo wrote:Izgled nam je svima bitan, ja sam našao za većinu potrebnog softvera zamjenske aplikacije.
Ai eto npr. VLC više ne radi kako treba, onda ponekad imam problem sa touchpadom, pa moram da ga popravljam, i nemam automatsko skaliranje kad spojim laptop na dodatne monitore.

Šta je po vama obavezan linux softver?
Vidis tu ti je bitnija fukncionalnost nego izgled. Sta ce lijep desktop ako ne radi kako treba :P
Vjerovatno kernel ne prepoznaje touchpad ili ima problema. U tom slucaju ili probaj promjeniti kernel ili distribuciju koja u sebi sadrzi vecu podrsku za hardware. Mislim da Debian derivati imaju tu dobar prolaz. Ja koristim samo VLC nisam nikad imao problema a za spajanje sa dodatnim monitorima takodje. (koristim Arch GNU/Linux).
Preporucio bih ti da pogledas xrandr po forumima i da odredis opcije koje ti najbolje podesavaju sliku na drugom monitoru.

Obavezan linux softver je "man" kad zapne :lol:
Funkcionalnost je razlog zbog kojeg smo vjerovatno na linuxu. Koristim KDE, najbolje mi radi touchpad kad zapravo skroz isključim synaptic :-D
Nemam problem sa spajanjem na dodatne monitore, ali volio bih da ima neki softver koji 'pamti' kada mi je monitor, kada je sam laptop, jer ovako moram svaki puta da podesim skaliranje ručno. Mijenjanje veličine fonta i sl.
VLC je šit, ne radi mi fino kad radim network streaming, a neke baš dobre alternative za VLC i nema.
Umjesto VLC, probaj Banshee ili Miro :wink:
CrniSA

#127 Re: Linux

Post by CrniSA »

Ja koristim centos na servercicu http://status.bostel.net
febo_acm

#128 Re: Linux

Post by febo_acm »

ja moram uzeti jos jedan ssd da nabacim arch na njega. ne zelim dual boot, radije bih da biram na početku koji disk :D
Hakiz

#129 Re: Linux

Post by Hakiz »

febo_acm wrote:ja moram uzeti jos jedan ssd da nabacim arch na njega. ne zelim dual boot, radije bih da biram na početku koji disk :D
Pa, dual boot je dual boot. Svejedno da li su ti oba OS-a na jednom disku ili svaki na svom disku. Stvar je samo u tome da ti je boot records na master disku, ali OS-ovi ne moraju biti na tom disku. Da li je single boot, dual boot itd je određeno time koliko bootabile sistema (OS-ova) imaš, ne gdje su, dakle ne po tome da li su ti sistemi na jednom ili više diskova. To ne uključuje virtualnu mašinu, to je nešto drugo.

Kod mene je triple boot (na jednom disku): Windows i dva Linuxa.

Znam da nećeš koristiti Ubuntu, ali možda nije loše pročitati: https://askubuntu.com/questions/231306/ ... -with-uefi
mokra_carapa

#130 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

Ja vrtim jedan OS, ne kontam poentu dva ili vise a da ne moze kroz virtualnu. Bezveze moram misliti hoce li mi update sta zeznuti, hoce li zakazati glavni disk pa da moram onda gubiti vrijeme na konfiguraciji boot managera... (a da ne govorim jos i LVM i enkripcija i multiboot)
2 odvojena diska ok ako mozes brzinski mijenjati jedan ili drugi :thumbup:
febo_acm

#131 Re: Linux

Post by febo_acm »

To i ja hocu, dva odvojena diska. Ustvari ovaj ce biti treci. Inam SSD za Win 10 i ostale programe i 1 TB na kojem su muzika, slike i igre... Sada hocu jos jedan SSD za Arch Linux koji bih koristio za multiemediju i surfanje.

Da ne igram WoW i Fifu vjerovatno bih imao samo Arch... Dual boot ne zelim jer mi se desavalo par puta da grub poludi ili neki update nesto sjebe. Ovako cu imati dva OS na dva diska i birati koji cu da koristim.
Hakiz

#132 Re: Linux

Post by Hakiz »

.
Hakiz

#133 Re: Linux

Post by Hakiz »

febo_acm wrote:To i ja hocu, dva odvojena diska. Ustvari ovaj ce biti treci. Inam SSD za Win 10 i ostale programe i 1 TB na kojem su muzika, slike i igre... Sada hocu jos jedan SSD za Arch Linux koji bih koristio za multiemediju i surfanje.

Da ne igram WoW i Fifu vjerovatno bih imao samo Arch... Dual boot ne zelim jer mi se desavalo par puta da grub poludi ili neki update nesto sjebe. Ovako cu imati dva OS na dva diska i birati koji cu da koristim.
Stavljanje OS-ova na posebne diskove neće sprečiti da nešto ne krene loše. Naročito ako se problem desi u GRUB-u ili sa updateom GRUB-a. Svakako je GRUB na C disku, a na njemu ti je sigurno Windows. Ako je to tako, a sigurno jeste, onda ti i Arch može biti na C disku.

Da me ne shvatiš pogrešno, super je imati svaki OS na njegovom posebnom disku. Ali izbor dva OS-a da bootaš ti jeste dual boot, i ako krene loše krenuće loše, bez obzira na to da li su ti OS-ovi na jednim disku ili na posebnim diskovima.
febo_acm

#134 Re: Linux

Post by febo_acm »

Sinoc sam instalirao Manjaro na dodatni disk. Nacin je bio slijedeci. Imao sam vec na ssd Win 10. Iskopcao taj disk i instalirao na dodatni disk Manjaro. Nakon toga ukljucio primarni ssd. Sada sa F12 biram koji cu disk pokrenuti prilikom boota. Po drfaultu se pali Win 10.
mokra_carapa

#135 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

febo_acm wrote:Sinoc sam instalirao Manjaro na dodatni disk. Nacin je bio slijedeci. Imao sam vec na ssd Win 10. Iskopcao taj disk i instalirao na dodatni disk Manjaro. Nakon toga ukljucio primarni ssd. Sada sa F12 biram koji cu disk pokrenuti prilikom boota. Po drfaultu se pali Win 10.
To je maksinalna sigurica, kao da imas dva odvojena racunara. Manjario je super stabilan. Malo sporije idu ispravke od Archa ali zato su manje sanse da neka ispravka pobudali :mrgreen:
febo_acm

#136 Re: Linux

Post by febo_acm »

Ma ovo sam uzeo malo da probam, zeza me RX 480 sa driverima na Mint i Ubuntu. Nisam ja sad neki expert, ali poprilicno se razumijem u komande i terminal. Medjutim uvijek nakon install ide u fallback mode i nema gpu support. Probat cu i na Manjaru danas.
Kada uzmem dodatni ssd on ce biti maksuz za Arch, to mi je zelja :D Koristio sam ga pola godine na laptopu i bio sam prezadovoljan.

Ovo sam i uradio jer ne zelim da mi grub ima bilo sta sa C: :D
kiligonzales

#137 Re: Linux

Post by kiligonzales »

Zagrebao sam povrsinski po linuxu jer sam prolazio osnovni kurs racunarske forenzike. Imali ko savjet kakvu literaturu na nasem jeziku? Način korištenja terminala sam malo učio, sad me zanima malo više.

Digao sam jednu verziju linuxa koji sluzi za penetraciju sigurnosnih sistema na virtuelnoj mašini.Radi dobro.
supercali

#138 Re: Linux

Post by supercali »

kiligonzales wrote:Zagrebao sam povrsinski po linuxu jer sam prolazio osnovni kurs racunarske forenzike. Imali ko savjet kakvu literaturu na nasem jeziku? Način korištenja terminala sam malo učio, sad me zanima malo više.

Digao sam jednu verziju linuxa koji sluzi za penetraciju sigurnosnih sistema na virtuelnoj mašini.Radi dobro.
Sta te zanima na kali-ju?
kiligonzales

#139 Re: Linux

Post by kiligonzales »

supercali wrote:
kiligonzales wrote:Zagrebao sam povrsinski po linuxu jer sam prolazio osnovni kurs racunarske forenzike. Imali ko savjet kakvu literaturu na nasem jeziku? Način korištenja terminala sam malo učio, sad me zanima malo više.

Sta te zanima na kali-ju?
Imam literaturu za kali linux, samo mi treba neka literatura da premostim te osnove linuxa i uđem u malo naprednije poznavanje istog. Terminal koristim guzovace, komande sudo, cd, md, te neke osnovne, treba mi nesto da me malo uvede u njegovu strukturu jer se lako pogubim kada slijedim neki primjer iz Kalija. Vidio si da Kali ko Kali ima more različitih alata. Sve je dobro dok im pristupam kroz korisnicki interface, kad krenem kroz terminal tu nastupi patnja, pogotovo kad ih trebam kombinovati.
supercali

#140 Re: Linux

Post by supercali »

Koristi bilo koju literaturu jer je kod svih isti fazon ako mislimo na isto
Da docaram i kod dacije i kod mereceda da bi promjenio kocnice moras skidati tocak
Tako je i u linuxu generalno e sada da ti objasnjavam pojedinosti a ne znas osnove ne ide jos
asdf1

#141 Re: Linux

Post by asdf1 »

febo_acm wrote:Ma ovo sam uzeo malo da probam, zeza me RX 480 sa driverima na Mint i Ubuntu. Nisam ja sad neki expert, ali poprilicno se razumijem u komande i terminal. Medjutim uvijek nakon install ide u fallback mode i nema gpu support. Probat cu i na Manjaru danas.
Kada uzmem dodatni ssd on ce biti maksuz za Arch, to mi je zelja :D Koristio sam ga pola godine na laptopu i bio sam prezadovoljan.

Mislim da ce ti kod prvog updatea grub naci Windows i dodati ga na boot menu. Bar je tako meni bilo.
mokra_carapa

#142 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

asdf1 wrote:
febo_acm wrote:Ma ovo sam uzeo malo da probam, zeza me RX 480 sa driverima na Mint i Ubuntu. Nisam ja sad neki expert, ali poprilicno se razumijem u komande i terminal. Medjutim uvijek nakon install ide u fallback mode i nema gpu support. Probat cu i na Manjaru danas.

Mislim da ce ti kod prvog updatea grub naci Windows i dodati ga na boot menu. Bar je tako meni bilo.
Zavisi koja je distribucija i kako je postavljena. Ove distribucije tipa ubuntu cesto po cijenu jednostavnosti zakomplikuju sistem. Moze uvijek nakon ispravke izmijeniti GRUB i izbrisati upis na Windows
febo_acm

#143 Re: Linux

Post by febo_acm »

nema kod mene nikakvih problema, sa f12 mogu uci u Linux prilikom boota... Inace ide u Win 10.
TAFKAP

#144 Re: Linux

Post by TAFKAP »

hoće reći, direktno iz BIOSa bira sa kojeg drivea da boota, tako da nema GRUBa :thumbup:

Samo mora u BIOSu da našteluje da mu ne starta defaultni OS odmah nego da mu ostavi vremena da izabere sa kojeg drivea da boota.
febo_acm

#145 Re: Linux

Post by febo_acm »

Ja ne znam da li se ja nisam dobro izrazio ili me ljudi nisu skontali. Grub imam, on je na disku na kojem se nalazi Linux. Taj Grub nije imao pristup SSD disku na kojem se nalazi Windows jer je bio fizicki otkacen. Default disk mi je ovaj SSD i on se pali ako ne diram nista, a ako pritisnem F12 ili esc onda imam boot menu i tu biram diskove i izaberem Linux. Restartujem Linux i on ulazi automataski u Windows.
mokra_carapa

#146 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

Grub ili Lilo je sastavni dio linux operativnog sistema. Da nema toga ne bi se mogao polrenuti.
Windows ima isto svoj loader, fazon je sto je linuxov loader fleksibilniji i zato ide kao glavni jer windows ne vidi ostale operativne sisteme
febo_acm

#147 Re: Linux

Post by febo_acm »

ja sam dobio ono sto sam htio. Dva OS na da odvojena diska, Win default, Linux po potrebi. Grub ne vidi Win.

Tako ce biti i kada instaliram Arch ;)
asdf1

#148 Re: Linux

Post by asdf1 »

Meni je Win10 dosao uz laptop na HDD-u. Ja sam onda jos nabavio SSD i na njega instalirao Manjaro, dok je HDD bio iskopcan. Na pocetku je i meni jedini nacin da odem na drugi OS, u mom slucaju Win10, jest pritisnuti F12 prije GRUB-a, pa da onda odaberem sa kojeg drajva cu bootati. Onda je dosao update na Manjaru, ne sjecam se tacno da li je bio redovni update ili je bio i novi kernel, i onda je GRUB nasao Win10 i dodao ga na boot meni. Et, hocu da kazem da, ako sad GRUB ne vidi Win10, nije iskljuceno da ce se to desiti kasnije.

Iskreno, ne znam u cemu je fazon, jer ja imam ovakav setup vec skoro godinu, plus prije toga na starom laptopu jos godinu, dvije, ali nikad do sad nisam imao problem sa GRUB-om, ili da mi on zezne Windows. Opet, nisam ni nekakav ekspert za to, samo govorim iz iskustva.
ganjgo

#149 Re: Linux

Post by ganjgo »

Primijetio sam da mi nakon update-a KDE-a laptop radi malo drugačije, ovo skaliranje meee baš zeza. Pa sam istraživao o tome kako treba laptop 'spremiti' za linux. Preporučuju zadnji update biosa, da se ovisno od modela riješe neki problemi u terminalu i bla bla bla. Uglavnom, nije mi riješilo sve probleme, mislio sam promijeniti distro. Šta preporučujete? Samo Linux, bez WIN10.
daors

#150 Re: Linux

Post by daors »

ganjgo wrote:Primijetio sam da mi nakon update-a KDE-a laptop radi malo drugačije, ovo skaliranje meee baš zeza. Pa sam istraživao o tome kako treba laptop 'spremiti' za linux. Preporučuju zadnji update biosa, da se ovisno od modela riješe neki problemi u terminalu i bla bla bla. Uglavnom, nije mi riješilo sve probleme, mislio sam promijeniti distro. Šta preporučujete? Samo Linux, bez WIN10.
Update BIOS-a bi se trebao raditi na svakom racunaru bez obzira koji je OS instaliran. A zasto ne instaliras neki drugi DE umjesto da mijenjas citav OS? Na login screenu ces moci birati koji DE hoces pokrenuti
Post Reply