Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post Reply
mirsek

#126 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by mirsek »

Pokajnik wrote:
mirsek wrote: Po intervjuu sa Petričem ovaj argument o slozenosti drzavne tvorevine je bila vadiona da ne bi bilo pravljenja efikasnije drzavne aparature i unutrasnjeg uredjenja.
Taj argument u medjunarodnim krugovima vise NE VAZI.
Moram priznati da nisam shvatio vašu poruku ?
Petrič dao intervju gdje pise da je unutrasnje uredjenje FBIH neekonomicno i neprakticno a takodjer da se koci napredak drzave blokiranjem nekih odluka koje se pravdaju SLOZENOSTI DRZAVE BIH sto aludira na srpske blokade jacanje drzavnih organa kao i odluka koje nas priblizavaju EU i NATO-u.
I da je medjunarodna zajednica odlucna da se to pitanje mora rijesiti odmah poslije opstih izbora.
Jel sad jasnije ?
Pokajnik

#127 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Pokajnik »

mirsek wrote:
Pokajnik wrote:
mirsek wrote: Po intervjuu sa Petričem ovaj argument o slozenosti drzavne tvorevine je bila vadiona da ne bi bilo pravljenja efikasnije drzavne aparature i unutrasnjeg uredjenja.
Taj argument u medjunarodnim krugovima vise NE VAZI.
Moram priznati da nisam shvatio vašu poruku ?
Petrič dao intervju gdje pise da je unutrasnje uredjenje FBIH neekonomicno i neprakticno a takodjer da se koci napredak drzave blokiranjem nekih odluka koje se pravdaju SLOZENOSTI DRZAVE BIH sto aludira na srpske blokade jacanje drzavnih organa kao i odluka koje nas priblizavaju EU i NATO-u.
I da je medjunarodna zajednica odlucna da se to pitanje mora rijesiti odmah poslije opstih izbora.
Jel sad jasnije ?
Jeste sad je jasnije šta želiš da kažeš ali ostaje nejasno zašto vjeruješ da je mišljenje Petriča bitno,da Petrič o nečemu odlučuje ?
mirsek

#128 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by mirsek »

Pokajnik wrote:
Jeste sad je jasnije šta želiš da kažeš ali ostaje nejasno zašto vjeruješ da je mišljenje Petriča bitno,da Petrič o nečemu odlučuje ?
Petrič ne odlucuje, on nagovjestava sta se prica po kuloarima i koji su planovi medjunarodne zajednice za ovaj prostor.
gepard_

#129 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

Fact wrote:
jamesB wrote: Pa cekaj, tako ti je i u vijecu ministara BiH, vecina zastupnika populacije BiH u vijecu ministara, sto znaci ministri iz reda Bosnjaka + Ostali, su redovno preglasavani od srpsko-hrvatske manjine koja ima 60% ministarskih mjesta i glasova u vijecu ministara, a u populaciji ih nikad nije bilo vise od 45%? Redovno ministri koji zastupaju manjinu u vijecu ministara preglasavaju ministre koji predstavljaju vecinu populacije BiH.

45% BiH populacije (Srbi i Hrvati) u vijecu ministara ima 60% glasova i ministarskih fotelja, a 55% BiH populacije (Bosnjaci i ostali) u vijecu ministara ima 40% glasova.

Znaci ne treba ti referendum, manjina svakodnevno preglasava vecinu u vijecu ministara BiH i u opste nema problema to raditi. To ne zovu preglasavanjem ili majorizacijom?
Prvo,odakle ti znaš koliko koga ima,kada rezultati popisa još nisu izašli.Tvoj osobne procjene su apsolutno nevažne u čitavoj priči.
Drugo,dakle svi ostali su politički istomišljenici sa Bošnjacima i glasati će za bošnjačke političke interese.Interesantno,ali da,samo još jedna tvoj osobna procjena i vlažni san.
Te treće,kakve sve to ima veze sa Kosovom i NATO savezom i ostalom o čemu si pričao u svojim prošlim postovima.
Priča o tome koliko koga ima je nemoguća,jer nemamo rezultate popisa,te u svezi s tim ne baratamo činjenicama.
:? :shock: ja kako je pametan ,, coek ,, :sad: 8-) 8) uhhhhhhhhhhhhhhhhh haaaaaaa
gepard_

#130 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

Hafis wrote:Ima i druge "vrste" ostalih. Recimo Radojcic.
Je li i on "po
deafultu
" za BiH.

Sent from my SM-G350 using Tapatalk
jes ti onaj sto ljude ispravlja i cijeni po gramatici , pravopisu a trpa ih u ladice po smislu za humor , IQ , znanju , obrazovanju, vokabularu , retorici , elokvenciji , izricaju , poznavanju tudjica i tsl . je sil ti onaj sto pise ,, javno mijenje ,, :o i sta velis ,, deafultu ,, :lol: :lol: idi bre da ti keva pase soder ispred dragstor :cry: :lol:
gepard_

#131 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

Fact wrote:
jamesB wrote: Bas si klaun, hoces da ja tu sliku obojim za par minuta svu u zelenu boju? Sta ti to saranje dokazuje? Nista. Entiteti u BiH nisu federalne jedinice, jer BiH nije federacija. BiH je po Daytonu nista, jer nista ne znaci, kao ni entitet, cijeli daytonski "sporazum", je hrpa napisanog smeca koji je kontradiktoran sam sebi, ukratko to je silovanje koje ne znaci nista, niti moze kao takvo i funkcionirati i zato je danas u BiH kako jeste, manjina vlada vecinom i sve je nakaradno, i nefunkcionalno, a jedan dio je cak i apartheid, gdje fasisticka vlast apartheid metodama potlacuje nesrbe, kao i za vrijeme rata, eto samo ih direktno ne ubija.
Nije,ali će biti ili je neće biti.

Sharanje dokazuje da je to uspješan model,eto šta.

Dakle,sve te zemlje su federacije po uređenju,ali njima valja,a kod nas to nije dobro riješenje,ma ja bolja nam je ova rahat patnja.
blago tebi sigurno su komsije ponosne na tebe . imas li drugova ? imas sigurno elde ....ma super resenje ortak da ti cale brije celavog glavonju , daklem ----Socijalisticka Pederativna Republika Bosna i Hercegovina koja se sastoji od sest federalnih jedinica . Dodikovac , Babovac , Alijanac , Bobanovac , Covovo i Kuracbegovac iznad Jajca . 6 baklji plamte punom zestinom . Stafeta iz Dodikovca krece prema Bobanovcu . Prilikom primopredaje stafete predstavnik dodikovca je htio poljubiti 3 puta mjestana susjednog Bobanovca , nasto se ovaj sav protreso i zatrazio referendum o otcjepljenju i prikljucenje EU u skaldu sa krscankim zakonom o samo dva poljupca . Treci moze ali ravno u prkno federalnom partneru Alijanac . Nastavak slijedi .....kupite na kiosku
gepard_

#132 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

Fact wrote:
jamesB wrote: Ovaj direktno sa Marsa. Cuj federalnih jedinica? Ma kakvih "federalnih jedinica, suverenih drzava"? :lol: :lol:
Evo ovakvih.Zehlenom bojom označene sve zemlje koje u su u
ovome ili onome
obliku sačinjene od federalnih jedinica.

Image
u kojeme matere ti . daj mi za pocetak objasni ovo ,, onome ,, deder ako si hator . uvijek sam se lozio na federaciju vise nego na heidi klum .
gepard_

#133 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

Pokajnik wrote:
jamesB wrote:
Pokajnik wrote: Jeste,konstitutivnost je korektiv osnovnog principa demokratije - jedan covjek jedan glas ali taj korektiv u politickom sistemu BiH ima svoje opravdanje.BiH je slozena drzavna tvorevina sastavljena od FBiH i RS a sama Federacija,sastavljena je od 10 kantona ili kako ih Hrvati nazivaju zupanije.
Konstitutivnost naroda je svakako jedan anahronizam koji je nepotrebno prezeut iz ustava nekadasnje SR BiH i treba ga zamijeniti konstitivnoscu federalnih jedinica kojih za sad ima 2 a po misljenju nekih treba da ih bude 3.
Ovaj direktno sa Marsa. Cuj federalnih jedinica? Ma kakvih "federalnih jedinica, suverenih drzava"? :lol: :lol:

Znam za tu novu foru gdje se srpski fasizam krije iza entiteta, ono "RS donjela odluku", kao da Dodik licno Bosnjacima i Hrvatima ne bira naziv jezika?

Sto se tice Daytona, to je pravno i svakakvo drugo smece gdje se samo gledalo da se sto prije potpise jer cu Clintonu bili izbori mjesec ili dva nakon toga, tako da sa opijalo, zavrtalo ruke i sta sve ne, samo da Clinton ima adut za izbore, ono "eto rijesio sam Bosnu". Bolje da se prikljucio Srbima u bombanju Sarajeva, manje bi stete uradio. Medjutim gledajuci Dayton pravno, logicki, historijski, cak i etnicki, totalno smece, pa oni ni teritoriju nisu djelili barem po etnickom principu na osnovu popisa iz 1991, nego odfrljoke. Jos prije konferencije se znalo, 51% Bosnjacima i Hrvatima, 49% Srbima, sto je apsolutni nonsens.
Kaže se bombardovanje ili bombardiranje.Bombanje koliko znam,ne postoji kao književni pojam.

kako bre ne postoji . beograd se od 1999 zove Bombaj a Srbi se od tada pozdravlaju sa bombar dan . Nemoj da podmeces , ljudi smo nismo pirocanci . :izet: ma cuj ti vragolana kako se u gramatiku i pravopis razumije kao da mu je forumas iz Gruda @Hafis nesto u rodu .
Adriatic

#134 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:
Adriatic wrote:
Ne treba novi rat, dovoljna su i postojeća rješenja. I sad se u predsjedništvo biraju kandidati sa najviše glasova. A svaka izmjena Dejtona moguća je zna se kako.
Toliko o trećem 8)
Sto nisi odgovorio za ovo 5:1 u vrijednosti glasova. Tvrdio si da,to nema nigdje :D
Ma gdje je to boga ti?
I da je istina, koliko je zemalja sa tim a koliko sa drugim rješenjima?
Mnogo mi se ti praviš naivan.
To pravilo prvo primijeni na sebi, pa da vidimo koliko si iskren :izet:
Ja sam za rješenja kao u Srbiji i Hrvatskoj :izet:
Da ne idemo dalje.
Hafis

#135 Re: Odg: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BI

Post by Hafis »

Kad će to ukidanje konstitutivnosti :cry:

Adriatic

#136 Re: Odg: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BI

Post by Adriatic »

Hafis wrote:Kad će to ukidanje konstitutivnosti :cry:

Kad bude i treći 8)
Bodkin

#137 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Bodkin »

Adriatic wrote:
Bodkin wrote:
Adriatic wrote:
Ne treba novi rat, dovoljna su i postojeća rješenja. I sad se u predsjedništvo biraju kandidati sa najviše glasova. A svaka izmjena Dejtona moguća je zna se kako.
Toliko o trećem 8)
Sto nisi odgovorio za ovo 5:1 u vrijednosti glasova. Tvrdio si da,to nema nigdje :D
Ma gdje je to boga ti?
Da ne idemo dalje.
Ovo nije ni sr ni hr tako da toga ovdje nema ;) ovo nije zapadna evropa nego zemlja mrznje. Ovdje je stabilnost moguca jedino sa zastitom od preglasavanja i nametanja. A da si imalo pametan skontao bi da bi time sto hrvatima das 3:1, ukinuo bi hdz jer bi se sda morala dobro alomiti da privuce hrvatake glasove koji ne vrijede malo u tom slucaju
Adriatic

#138 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:
Adriatic wrote:
Ma gdje je to boga ti?
Da ne idemo dalje.
Ovo nije ni sr ni hr tako da toga ovdje nema ;) ovo nije zapadna evropa nego zemlja mrznje. Ovdje je stabilnost moguca jedino sa zastitom od preglasavanja i nametanja. A da si imalo pametan skontao bi da bi time sto hrvatima das 3:1, ukinuo bi hdz jer bi se sda morala dobro alomiti da privuce hrvatake glasove koji ne vrijede malo u tom slucaju
Jest, jest, pokolješ bruku Bošnjaka, stjeraš ih na 20 i kusur teritorije i još im kažeš da su tri puta manje vrijedni :-)
Da si ti imalo pametan, znao bi da su Bošnjaci toliko isfrustrirani tragedijom koju su im priredile te komšije, da se samo čeka gdje će pući.
Rješenja u stilu 3:1 zaista vode miru :-)
Dejton, pa ko izdrži.
Svaka izmjena zna se kako jedino može ići.
Bodkin

#139 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Bodkin »

Pa i ja sam to napisao da se jesino ratom mijenja ali se ti nisi slozio

Sent from my Lumia
Hafis

#140 Re: Odg: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BI

Post by Hafis »

Znaci da zakljucimo: rahat patnja.

Sefe kljucaj temu, rijesili smo slucaj :D

madner

#141 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by madner »

Teska situacija za Hrvate, malo im ih je zao. :(
Adriatic

#142 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:Pa i ja sam to napisao da se jesino ratom mijenja ali se ti nisi slozio

Sent from my Lumia
Naravno da nisam.
Svaki međunarodni sud će oboriti pravo nekome da ima veća prava od drugog, samo na osnovu nacionalne pripadnosti.
Sejdić-Finci je samo početak.
Mislim da je i jedan Bošnjak takođe pokrenuo apelaciju u Strazburu da ne može biti biran iz RS ili tako nešto.
Jednostavno, to je iz domena osnovnih ljudskih prava: nacionalna pripadnost ne može biti ni prednost ni prepreka.
Hafis

#143 Re: Odg: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BI

Post by Hafis »

madner wrote:Teska situacija za Hrvate, malo im ih je zao. :(
Dobro i kazes.
Evo meni se srce kidalo gledajuci one nerede po Tuzli, Sarajevu i dr. A jos mi se vise kida kada znam da ce se opet ponoviti.
A nisu svjesni koliko im je dobro i kako mi ovdje patimo.

madner

#144 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by madner »

Ma znam, neugodno skroz bilo u ovim Bosnjackim sredinama.
Hafis

#145 Re: Odg: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BI

Post by Hafis »

madner wrote:Ma znam, neugodno skroz bilo u ovim Bosnjackim sredinama.
Ako ti je lakse - uz vas smo u mislima :)

madner

#146 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by madner »

Hvala ti mnogo, mozda bude sta sljedeci put u Sirokom jer je to sada postao grad. :D
Bodkin

#147 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Bodkin »

Indijanac srbi i hrvati niau manjina u bosni. Manjinom ces ih napraviti jedino kao hrvati srbe u hrvatskoj. Bujrum probaj

Sent from my Lumia
Seoskivaralica

#148 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Seoskivaralica »

Procitajte malko vise o sporazumu parafiranom sorrrrry potpisanom u Parizu te cete malo vise znati o glupostima koje zive dvaestak godina , ko je sta trazio i kome je sta trebalo............ :wink: ali polako , nista nije vjecno.....
Last edited by Seoskivaralica on 10/09/2014 11:50, edited 1 time in total.
dudlov

#149 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by dudlov »

Bodkin wrote:Indijanac srbi i hrvati niau manjina u bosni. Manjinom ces ih napraviti jedino kao hrvati srbe u hrvatskoj. Bujrum probaj

Sent from my Lumia
ne prizivaj katastrofu.
Fact

#150 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Fact »

Na popisu stanovništva 1910. nije bilo niti Bošnjaka.Zapravo popisivala je se vjerska pripadnost.

Rezultati kažu da je pravoslavaca bilo najviše.
Post Reply