Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Locked
Lincoln-Burrows

#126 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Lincoln-Burrows »

gepard_ wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ima ih koji misle da se hapsi mirne stanovnike ove države, pusti ljude da protestuju.
pa i nemaju oni bas podrsku od bosanske od bosnjacke strane . ali eto .......neka vam se brci smiju da ,, oni ,, imaju svoje ,, ustase i cetnike ,,
Nisam nigdje spominjao ustaše i četnike njih nema od ww2.
Pišem o uhićenima u akciji Damask, nisam siguran da si shvatio.
gepard_

#127 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by gepard_ »

Warped wrote:
gepard_ wrote:nemoj inzistirati na procentima kada je u pitanju uhidbeni nalog za extremizam , fasizam , nacoinalizam , sovinizam ....jer bi ti cijela zapadna ercegovina mogla ostati bez stanovnika :-D
ps ni pas ne bi ostao na slobodi 8-) 8)
Nemoj se ti brinuti za 'ercegovinu, jučer ti braću pohvataše, a ti laprdaš po internetu ;)
Da, 3. ćukenja ustaška brigada je najžešća bila, kakve su ti zločine radili :cry:
hAZNADAR wrote:Gepard_ i Warped
De malo smanjite dozivljaj i prebacite se na drugu temu. Ovdje trolate.
Čovjek traži odgovor, ružno je ne pomoći ;) No okej, nema oftopičarenja više :)

nisu oni moja braca nisam ja srbin ni hrvat odnosno srpski i hrvataski nacionlista niti nacionalista bilo koje fele da nekog koga ocima nisam vidio zovem bratom . moj brat je covjek kojem je moja mater , mater i moj otac , otac . ja sam bosanac , partizan a tebi i takvima .....hmmmmmmmm nisi vrijedan ni rijeci . steta zraka sto ga dises .
gepard_

#128 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by gepard_ »

Lincoln-Burrows wrote:
gepard_ wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ima ih koji misle da se hapsi mirne stanovnike ove države, pusti ljude da protestuju.
pa i nemaju oni bas podrsku od bosanske od bosnjacke strane . ali eto .......neka vam se brci smiju da ,, oni ,, imaju svoje ,, ustase i cetnike ,,
Nisam nigdje spominjao ustaše i četnike njih nema od ww2.
Pišem o uhićenima u akciji Damask, nisam siguran da si shvatio.

:lol: :lol: :lol: :lol: jadnici izgubili se na putu do argentine i paragvaja pa zalutali u cavoglave :lol: :lol: :lol: :lol:
hAZNADAR

#129 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

Sjecam se jedne davne debate gdje je lik pricao o traktorijadi i da sve Srbe treba protjerati jer su genetski takvi,..

Par likova ga kritikovalo i lik upotrijebi provjereni fazon gdje kriticarima spomenu Srebrenicu, ubijanje komsija, grobnice, danasnju diskriminaciju u RS,..i usput da su pizde, bezkicmenjaci, komunjare, stide se porijekla, uvukli bi se zapadu u paksu, izdajnici,... i fakat kriticari usutise. Jedan se kao nesto pravdao da je bio borac i da to ne stoji al galamdija ga nadglasa,.. i stvarno stvori atmosferu gdje kritika ekstremiznu ispade kao naivnost, glupost, patetika,...

I javi se drugi diskutant koji napade ovog ekstremistu da je preblag. :D I napisa da Srbe ne treba protjerati nego pobiti, posebno djecu jer su buduci bioloski rasadnik, da ih treba u krematorije da ne pogane zemlju, i raditi na tome da se isto u buducnosti napravi u Srbiji i svijetu - lov na Srbe i eliminacija. Na tu pricu prethodni ekstrem ipak malo podsjeti da je pretjerano i nerealno - a ovaj ga napada ne isti nacin - spomene Srebrenicu, jame,.. nazva ga izdajnickim kopiletom,.. i na kraju kada ga je usutkao - prizna da ne misli tako vec samo da je upotrijebio isti fazon.

Ono sto moramo priznati je da ekstremizam bilo vjerski ili nacionalisticki ima dobre preduslove za razvoj u bosnjaka samo zato sto ima imunitet da djeluje i precutno odobravanje. To je samo zato sto smo mi Bosnjaci poprilicno blesavi i imamo slabost i bolnu tacku kroz koju nas svako moze manipulusati, Onaj ko spomene zajednicku nam boljku a to je genocid, diskriminacija i nepravda, islamofobija,....taj ima imunitet za svoje radnje i opravdanje.

Pogledajte samo silu komentara na poralu ispod svake vijestu o akciji Damask. Apsolutna dominacija osuda akcije, u vecini postova spomenuti cetnici. U stvarnom zivotu je mnogo gore.

Zar je moguce da ljudi ni jedne sekunde ne razmisle sta traze cetnici na temi o vehabijama, i dali imamo uopce moc da hapsimo cetnike po RS. Zar je moguce da smo toliko glupi?
Lincoln-Burrows

#130 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Lincoln-Burrows »

gepard_ wrote: ja sam bosanac , partizan a tebi i takvima .....hmmmmmmmm nisi vrijedan ni rijeci . steta zraka sto ga dises .
Matereti koliko ti imaš godina? Ti si neki matuzalem.
Alfons Kauders

#131 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
gepard_ wrote: ja sam bosanac , partizan a tebi i takvima .....hmmmmmmmm nisi vrijedan ni rijeci . steta zraka sto ga dises .
Matereti koliko ti imaš godina? Ti si neki matuzalem.
ljudi se fakat primaju ko saucesce

dodju 3-4 srpska trola i furaju da su turbobosnje, i to simpatizeri vehabija, i raja se lozi...

na onim pricama o hapsenju vehabija barem ista komentara napravila ista 2-3 lika, s istom pricom... i onda se smiju na svojim forumima :D

al haj nek se djeca zabave, bolje i to nego da se drogiraju :lol:
Stoner

#132 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Stoner »

Ali koliko je ovih trolova i nickova sa desetak postova, načiiii božeeeeee.....
gepard_

#133 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by gepard_ »

Lincoln-Burrows wrote:
Matereti koliko ti imaš godina? Ti si neki
matuzalem
.

jok miralem :)
York Light 100`s

#134 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by York Light 100`s »

hAZNADAR wrote:Pri tome mislim na dobar dio Bosnjaka koji uvijek spominju cetnike, genocid, Srebrenicu, Tomasicu,... kao opravdanje za ekstremizam u sopstvenim redovima.

Primjerice napad na vehabije ili napad na desnicare tipa Fatmir,... mnogi dozivljavaju kao automatski svrstavanje na stranu agresora i islamofoba.

Pa ce kritika vehabijskom djelovanju, akcije poput ove zadnje Damask,... uvijek proizvesti masu komentara gdje se spominju cetnici i genocid,.. sa jasnom porukom da bilo kakav napad, kritika, hapsenje,... na spomenute domace ekstremiste nema mjesta dok postoje gori od njih - spomenuti cetnici. Pa iz toga vec poznate frazeologija o uvlacenju Amerima u Evropi u paksu, komunjare, stide se vjere, konspiracije i sl

Fatmir jugend ce primjerice ponekad lanuti nesto skoro rasisticki o Srbima i bilo kakva kritika tome se tumaci kao zaborav na sopstvenu golgotu, spomene se Srebrenica i sta su ni nama radili,.... i to ispadne na kraju tako efektno da se kriticari nerjetko usute.

Nije to samo par ekstrema na forumima, - u stvarnom zivotu ce pet prosjecnih Bosnjaka prokomentarisati primjerice hapsenje u akciji Damask - bar ce dvojica opsovati i akciju i nase institucije i podsjetiti na cetnike i to sve za zakljuckom da je hapsenje domacih esktremista nepotrebno i suvisno dokle imamo cetnike u blizini.

Mislio sam prije da je u pitanju foluska kojom se sipmatizeri vjerskog ekstremizma i ultrancioanizma sluze - ali sve mi se cini da je u pitanju nasa opstebosnjacka nezrelost - da ne kazem glupost.

Necemo sad o tome koliko je moguce da federalna policija hapsi ravnogorce po RS.

Ekstremizam bilo koje vrste slobodno djeluje kod Bosnjaka samo zato sto je kriticare lako poklopiti cinjenicom da ima i gorih. Svaki ekstremista i simpatizer ce lako stvoriti atmosferu u kojoj kriticar domaceg ekstremizma ispadne neprijatelj, izdajnik,... To se najbolje vidi na forumima - u stvarnosti je to puno gore. Pitanje je kako efektno srusiti tu antilogiku i taj standard gdje ekstremizam kod drugih nije razlog da se ne cisti u svom dvoristu.
Zašto? Zato što je bošnjački narod još ogorčen kako je se sve ovo završilo. Srbija nije osuđena za genocid, BiH nije dobila nikakvu novčanu naknadu čak ni izvinjenje, genocidna tvorevina još postoji, imamo srpske političare koji otvoreno govore kako je BiH osuđena na propast, koji veličaju genocidnu tvorevinu, ne priznaju genocid. Nacionalizam nije istrebljen iz korijena u medijima kao npr. u njemačkoj., svako ima pravo da izvrće historiju kako njemu paše itd.

To možda zvuči da nema veze sa ovom temom ali sve to doprinosi tome da se bošnjački narod ne može opustiti i zašto je prisutna ogorćenost i cinizam kada uhapse jednog muslimana.
Ja sam prvi za to da ne živim u prošlosti i spreman sam sa svima koji žive u ovoj zemlji u harmoniji da živim za jednu bolju budućnost ali se prvo zato mora riješiti prošlost. Ja ne kažem da nema za Sipu dosta posla vezanog za bošnjake ali prioritet na ovim prostora je sve vezano za 92-95 i tu se zna ko je #1 što se tiče krivičnih dijela a to nije bošnjački narod osim ako neko ne misli da smo svi krivi i da je svako kriv ko je uzeo pušku u ruke, bilo to napad ili odbrana. Zato ne treba nikoga čuditi odgovor na teme kao npr. Damask zašto se prvo nije riješio slučaj sa "četnicima" 92-95?

Iskreno da ti kažem takvi kao ti haznadar mi idete na K...
Ta bošnjačka "zrelost" (pretpostavljam da si bošnjak, čim si napisao "naša opštebošnjačka") ili drugim rječima pametovanje. Dok druga 2 naroda i ne čine ništa šta bi nas zbližilo mi smo prvi koji postavljamo ovakve teme, jedini smo kao dovoljno zreli da bi uočili grešku u načinu razmišljanja sopstvenog naroda i jedini smo spremni da kritikujemo prvo sebe. Sramota
Bodkin

#135 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Bodkin »

Ne znam sta je gore, dati svima nacionalnu grupu predmeta pa da uce iskrivljene historije ili diskriminirati. Tj znam sta je gore, diskriminacija ali s obzirom ko danas prabi plan i program... Treba napraviti jrdinstveni program na nivou drzave

Sent from my Lumia
gepard_

#136 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by gepard_ »

York Light 100`s wrote:
hAZNADAR wrote:Pri tome mislim na dobar dio Bosnjaka koji uvijek spominju cetnike, genocid, Srebrenicu, Tomasicu,... kao opravdanje za ekstremizam u sopstvenim redovima.

Primjerice napad na vehabije ili napad na desnicare tipa Fatmir,... mnogi dozivljavaju kao automatski svrstavanje na stranu agresora i islamofoba.

Pa ce kritika vehabijskom djelovanju, akcije poput ove zadnje Damask,... uvijek proizvesti masu komentara gdje se spominju cetnici i genocid,.. sa jasnom porukom da bilo kakav napad, kritika, hapsenje,... na spomenute domace ekstremiste nema mjesta dok postoje gori od njih - spomenuti cetnici. Pa iz toga vec poznate frazeologija o uvlacenju Amerima u Evropi u paksu, komunjare, stide se vjere, konspiracije i sl

Fatmir jugend ce primjerice ponekad lanuti nesto skoro rasisticki o Srbima i bilo kakva kritika tome se tumaci kao zaborav na sopstvenu golgotu, spomene se Srebrenica i sta su ni nama radili,.... i to ispadne na kraju tako efektno da se kriticari nerjetko usute.

Nije to samo par ekstrema na forumima, - u stvarnom zivotu ce pet prosjecnih Bosnjaka prokomentarisati primjerice hapsenje u akciji Damask - bar ce dvojica opsovati i akciju i nase institucije i podsjetiti na cetnike i to sve za zakljuckom da je hapsenje domacih esktremista nepotrebno i suvisno dokle imamo cetnike u blizini.

Mislio sam prije da je u pitanju foluska kojom se sipmatizeri vjerskog ekstremizma i ultrancioanizma sluze - ali sve mi se cini da je u pitanju nasa opstebosnjacka nezrelost - da ne kazem glupost.

Necemo sad o tome koliko je moguce da federalna policija hapsi ravnogorce po RS.

Ekstremizam bilo koje vrste slobodno djeluje kod Bosnjaka samo zato sto je kriticare lako poklopiti cinjenicom da ima i gorih. Svaki ekstremista i simpatizer ce lako stvoriti atmosferu u kojoj kriticar domaceg ekstremizma ispadne neprijatelj, izdajnik,... To se najbolje vidi na forumima - u stvarnosti je to puno gore. Pitanje je kako efektno srusiti tu antilogiku i taj standard gdje ekstremizam kod drugih nije razlog da se ne cisti u svom dvoristu.
Zašto? Zato što je bošnjački narod još ogorčen kako je se sve ovo završilo. Srbija nije osuđena za genocid, BiH nije dobila nikakvu novčanu naknadu čak ni izvinjenje, genocidna tvorevina još postoji, imamo srpske političare koji otvoreno govore kako je BiH osuđena na propast, koji veličaju genocidnu tvorevinu, ne priznaju genocid. Nacionalizam nije istrebljen iz korijena u medijima kao npr. u njemačkoj., svako ima pravo da izvrće historiju kako njemu paše itd.

To možda zvuči da nema veze sa ovom temom ali sve to doprinosi tome da se bošnjački narod ne može opustiti i zašto je prisutna ogorćenost i cinizam kada uhapse jednog muslimana.
Ja sam prvi za to da ne živim u prošlosti i spreman sam sa svima koji žive u ovoj zemlji u harmoniji da živim za jednu bolju budućnost ali se prvo zato mora riješiti prošlost. Ja ne kažem da nema za Sipu dosta posla vezanog za bošnjake ali prioritet na ovim prostora je sve vezano za 92-95 i tu se zna ko je #1 što se tiče krivičnih dijela a to nije bošnjački narod osim ako neko ne misli da smo svi krivi i da je svako kriv ko je uzeo pušku u ruke, bilo to napad ili odbrana. Zato ne treba nikoga čuditi odgovor na teme kao npr. Damask zašto se prvo nije riješio slučaj sa "četnicima" 92-95?

Ta bošnjačka "zrelost" (pretpostavljam da si bošnjak, čim si napisao "naša opštebošnjačka") ili drugim rječima pametovanje. Dok druga 2 naroda i ne čine ništa šta bi nas zbližilo mi smo prvi koji postavljamo ovakve teme, jedini smo kao dovoljno zreli da bi uočili grešku u načinu razmišljanja sopstvenog naroda i jedini smo spremni da kritikujemo prvo sebe. Sramota
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ps kako jedan prosjecan stanovnik genocidnog entiteta da te razumije . oni bi malo caskao o ,,tvojim ,, grijesima dok hoda po kostima svojih skolskih drugova . ne razumije te haznadar , da te razumije cetnik .
hAZNADAR

#137 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

York Light 100`s wrote: Zašto? Zato što je bošnjački narod još ogorčen kako je se sve ovo završilo. Srbija nije osuđena za genocid, BiH nije dobila nikakvu novčanu naknadu čak ni izvinjenje, genocidna tvorevina još postoji, imamo srpske političare koji otvoreno govore kako je BiH osuđena na propast, koji veličaju genocidnu tvorevinu, ne priznaju genocid. Nacionalizam nije istrebljen iz korijena u medijima kao npr. u njemačkoj., svako ima pravo da izvrće historiju kako njemu paše itd.

Postujem tvoje misljenje iako ti idem na k,... pretpostavljam da imas vec pripremljenu psihoanalizu ili bolje receno kojem tipu pripadam. Da nije slucajno ono u stilu - brine ga sta ce drugi reci o nama, potrebu da dokazujemo da nismo teroristicka baza i uvlacenje svijetu u paksu, stid zbog islamsko porijekla i kompleksi zbog toga koje krijem, komunisticka nostalgija, pateticna multietnicnost i pokusaj zblizavanja, europeizacije kroz nepostovanje svoga, digla zaba nogu, veci katolik od pape, ateisticko kopile, zadojen antislamskom kampanjom, boli ga dzon za genocidom i diskriminacijom, ..... sto sam imao priliku vec cuti od svih kojima ova prica ide na k.....

Sve si ti fino srocio i skroz razumijem o cemu pises - ali sta ciniti?

Da ne hapsimo vehabije koje gomilaju oruzje, novac i rade za IDIS, kaidu i sl, da ne sprijecimo vrbovanje i slanje nasih mladica u rat na B.I.,.. i da policija ne napravi kiks kao u Bugojnu kada je onemogucila napad na Ajvatovicu,.. mislim sta - da im dadnemo politicki i zakonodavni imunitet? Postavljam isto pitanje vise puta na temi i niko, ama niko nece da odgovori sta da radimo.

Prije nego sto pocnes kao mnogi ostali kako cetnike treba hapsiti - podsjecam da cetnici ne djeluju u Sarajevu, Zenici,.. - vec u RS gdje nemamo nikakvu politicku moc da ista uradimo. I ovo hapsenje cetnika u Doboju je premija kako nam je dejtonski sistem postavljen i kolike imamo nadleznosti.

Bosnjaci mogu nesto uraditi samo na podruju gdje imaju moc - a to nije RS ni dio Federacije. Trebamo li stalno gledati na druge sta rade i kako je kod njih pa se ravnati mozda po njima? Da su vehabije prijetnja po Rs i tamosnje ekstremiste - nebih se ni javio nikada po tom pitanju.

Da ne duljimo - sta ciniti sa njima. Znamo svi kakvi su cetnici i sta su radili, znamo svi kakva je Rs i standardi tamo, znamo svi za svu nepravdu prema nama, znamo sve i to nam je svima bolna tacka. I sta onda - sta i kome sta dopustiti ovdje gdje jedino mozemo nesto uciniti?
hAZNADAR

#138 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

gepard_ wrote:
ps kako jedan prosjecan stanovnik genocidnog entiteta da te razumije . oni bi malo caskao o ,,tvojim ,, grijesima dok hoda po kostima svojih skolskih drugova . ne razumije te haznadar , da te razumije cetnik .
OK, da i tebe isto upitam iako vidim da ti je jedini motiv na temi trolanje i provociranje.

Eto zbog kostiju mojih skolskih drugova, a i familije koje sam izgubio od strane cetnika - dali da dadnemo zakonski imunitet nasim ekstremistima da rade sta hoce?

Dali je bila greska nase policije sto je sprijecila bombaski napad na Ajvatovicu gdje je nesretni policajac u Bugojnu slucajno uocio, sto je sprijecila Bektasevica, Cesura,.. da sa prslucima nabijenim eksplozivom izadju u grad i sto je sprijecila Jasarevica da ispuca sve sto je imao?

Dali smo sprijecili to i osudili pojedince da bi zaradili neki poen u svijetu tj. uvukli im se u paksu - ili smo to uradili zbog sopstvene sigurnosti?
York Light 100`s

#139 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

To sa "idete mi na k..." sam mislio ta potreba da se ostalim svidimo sa time kako pokazujemo da jedini razmišljamo logično bez obzira je li "naš" ili "njihov".
U svakom drugom slučaju ja bih podržao to tvoje razmišljanje i ne kažem da nisi u pravu ali ne u ovakvom društvu i sistemu gdje bošnjački narod nije dobio ni jedno "izvini" a kamo li nešto drugo, važnije. Mi smo ti koji smo bili žrtve, mi smo ti koji zaslužuju izvinjenje. Tek onda kada se to desi (i kada se uhapse ratni zločinci 92-95) možemo početi razmišljati kao ti.

Ne zanima me ko je i šta je ko radio 1996-2014 dok se ne riješi 92-95. Mi bošnjaci ne smijemo još početi razmišljati kao ti dok se ne riješi prošlost. Da su druga 2 naroda pokazala bilo kakav znak suživota a mi ostali tvrdoglavi i nabijali im na nos šta je bilo ja bih prvi osudio moj narod i rekao "de popustite malo".
Čini mi se da smo mi jedini narod u historiji koji je doživjeo horor, na kraju dobio šipak od agresora a trudimo se i dalje da nikoga ne naljutimo kao da smo mi krivi.

Da se vratimo na temu, sve dok se ne riješi i zadnji slučaj koji se desio između 92 i 95 ja ću a i većina uvijek komentarisati "zašto ne uhapsiše onog četnika prvo"
Slažem se sa zadnjim dijelom tvog posta i ne branim vehabije. Poenta nije trebamo li hapsiti vehabije ili ne, poenta je zašto smo došli do te tačke da neko ko je uradio krivično djelo 2012 odmah došao na red dok neko iz 1992 još uvjek slobodno se šeta. Onda nije ni čudo zašto tu većini bošnjačkog naroda smrdi nešto i zašto se uglavnom ostavljaju cinični ili ogorčeni komentari kada uhapse muslimana.

Kako bi se ti osjećao da je neko tvog sina ošamario prije 10 godina a još niko ništa ne čini a ti da si prije 2 dana nekoga ošamario i odmah bio uhapšen? Da li bi ti počeo sumnjati u sistem? Da li bi ti kao roditelj uopšte priuštio luksuz da govoriš o tome da je sistem ispravan zato što su te uhapsili dok još nije riješen slučaj tvog sina? Pretpostavljam ne. E tako isto ne smijemo mi kao narod priuštiti taj luksuz praviti ovakve teme dok se ne riješi svaki slučaj vezan 92-95.
Tek kada se to riješi ću sebi priuštiti luksuz da razmišljam o tome da li je ispravno da jedan bošnjak koristi Srebrenicu kao svoju odbranu u diskusijama.
Pokajnik

#140 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Pokajnik »

SmokingMan wrote:
Pokajnik wrote:
SmokingMan wrote:Ako se država obračuna sa jednima,sigurno neće i sa "onim" drugima,to je ipak stvar politike iz vana,i raznih interesa obavještajnih službi,ekstremizam nikako nije dobar za društvo i sa time se treba žestoko obračunati,al...Samo pratim. 8-)
Drugi nemaju tu vrstu ekstremista,bar ne u nekom organizovanom obliku.
Koliko si uvejren u to neznaniče. 8-)

@dalje,nemam namjeru da se tebi pravdam,niti da mi namećeš šta ću i o kome ću da pišem na ovom forumu. 8-)
Do sad niko nije prezentovao kredibilne dokaze da nekakvi pandani na srpskoj i hrvatskoj strani postoje.
hAZNADAR

#141 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

York Light 100`s wrote:To sa "idete mi na k..." sam mislio ta potreba da se ostalim svidimo sa time kako pokazujemo da jedini razmišljamo logično bez obzira je li "naš" ili "njihov".
U svakom drugom slučaju ja bih podržao to tvoje razmišljanje i ne kažem da nisi u pravu ali ne u ovakvom društvu i sistemu gdje bošnjački narod nije dobio ni jedno "izvini" a kamo li nešto drugo, važnije. Mi smo ti koji smo bili žrtve, mi smo ti koji zaslužuju izvinjenje. Tek onda kada se to desi (i kada se uhapse ratni zločinci 92-95) možemo početi razmišljati kao ti.

Ne zanima me ko je i šta je ko radio 1996-2014 dok se ne riješi 92-95. Mi bošnjaci ne smijemo još početi razmišljati kao ti dok se ne riješi prošlost. Da su druga 2 naroda pokazala bilo kakav znak suživota a mi ostali tvrdoglavi i nabijali im na nos šta je bilo ja bih prvi osudio moj narod i rekao "de popustite malo".
Čini mi se da smo mi jedini narod u historiji koji je doživjeo horor, na kraju dobio šipak od agresora a trudimo se i dalje da nikoga ne naljutimo kao da smo mi krivi.

Da se vratimo na temu, sve dok se ne riješi i zadnji slučaj koji se desio između 92 i 95 ja ću a i većina uvijek komentarisati "zašto ne uhapsiše onog četnika prvo"
Slažem se sa zadnjim dijelom tvog posta i ne branim vehabije. Poenta nije trebamo li hapsiti vehabije ili ne, poenta je zašto smo došli do te tačke da neko ko je uradio krivično djelo 2012 odmah došao na red dok neko iz 1992 još uvjek slobodno se šeta. Onda nije ni čudo zašto tu većini bošnjačkog naroda smrdi nešto i zašto se uglavnom ostavljaju cinični ili ogorčeni komentari kada uhapse muslimana.

Kako bi se ti osjećao da je neko tvog sina ošamario prije 10 godina a još niko ništa ne čini a ti da si prije 2 dana nekoga ošamario i odmah bio uhapšen? Da li bi ti počeo sumnjati u sistem? Da li bi ti kao roditelj uopšte priuštio luksuz da govoriš o tome da je sistem ispravan zato što su te uhapsili dok još nije riješen slučaj tvog sina? Pretpostavljam ne. E tako isto ne smijemo mi kao narod priuštiti taj luksuz praviti ovakve teme dok se ne riješi svaki slučaj vezan 92-95.
Tek kada se to riješi ću sebi priuštiti luksuz da razmišljam o tome da li je ispravno da jedan bošnjak koristi Srebrenicu kao svoju odbranu u diskusijama.
Nije mi jasno zasto povezujes 92-95 i genocid sa vehabijama kojih tada usput receno nije ni bilo. Da smo uhapsili Atifa Dudakovica zbog recimo agresije na Sanski Most - e onda bi tvoja prica imala smisla. Kakve veze ima agresija i genocid sa vehabijama? I po cemu su to vehabije simbol naseg stradanja - buduci da se radi o globalnoj sekti.

I ta prica da se drugima svidimo - neznam stvarno odakle crpite tu logiku. Govorim u mnozini jer to cesto cujem. Pa te druge kojima se eto trebamo svidjeti samo vi sto se zestite na hapsenja domacih ekstrema - te druge samo vi spominjete. Ne sjecam se da je i u jednoj akciji sprjecavanja teroristickih aktivnosti i presudama bilo spomenuto da je to od nacionalnog interesa i naseg ugleda u svijetu, sta ce drugi misliti o nama i sl.

Hebote - ima li igdje i vasim glavama mjesta logici da je hapsenje domacih ekstremista zbog nase sopstvene sigurnosti? Da to radimo zbog nas samih a ne da se drugima svidimo. Islamofobi ne vide razliku izmedju vehabija i umjerenih obicnih bosanskih muslimana, dokle god su Bosnjaci pretezito muslimani - nece se nikada dodvoriti i svidjeti islamofobima - makar mi vjesali vehbose na bandere.

Da, cetnici kojima u ovoj temi uopce nije mjesto - se sepure po mojoj Banjaluci, mogu samo plakati kada prodefiluju gradom. Nece ih njihova policija nikad hapsiti, a nasa ne moze ni danas i tesko da ce ikada imati du nadleznost. Nepravda jeste i sa tom nepravdom zivimo, nemozemo je ispraviti, kao sto nemozemo promijeniti nemetnuti dejtonski sistem, ukinuti RS, ne mozemo zastititi nase povratnike i ne mozemo zabraniti sve cetnicke organizacije koje zagovaraju secesiju. Gorak ukus, i valja sa tim zivjeti.

I opet mi ne odgovori na pitanje. Sta raditi onda sa nasim ekstremistima - da ih ne diramo i dopustimo da rade sta hoce jer cetnici nisu pohapseni?

Isto pitanje svima po ko zna koji put. Interesantno je da su svi laki na psovanju, pljuvanju, kritici,.. policiji kada hapsi domace ekstreme - a niko, ama niko ne daje nikakav drugi prijedlog, ideju,...zelju.
oyada

#142 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by oyada »

pitam se kada ce poceti da hapse ovih million I pol cetnika I cetnikkusa u BiH
dalje

#143 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by dalje »

Tema je kreula sa opravdavanjem da bi se u medjuvremenu skrenulo u oftopic i na kraju zavrilo sa podsticanjem ekstremizma.
Dijaspora naravno caruje.
sinuhe

#144 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by sinuhe »

Bosnjaci podijeljenog misljenja. :D
Pokajnik

#145 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Pokajnik »

hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote: Da, cetnici kojima u ovoj temi uopce nije mjesto - se sepure po mojoj Banjaluci, mogu samo plakati kada prodefiluju gradom. Nece ih njihova policija nikad hapsiti, a nasa ne moze ni danas i tesko da ce ikada imati du nadleznost. Nepravda .
Koji bi pravni osnov bio za hapšenje četnika ?
Johnzy

#146 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Johnzy »

Mislim da je hapšenje iznuđeno zbog sadašnje situacije u Iraku i Siriji, pa da se ostavi utisak da država nešto radi po tom pitanju, a sve za oči stranaca. Hapsili su na Kosovu, evo sad kod vas, za par dana očekujem isto i u Srbiji. Razne vehabije, četnici, ustaše, skinsi, navijačke grupe su dobro upraćeni od Službe, i zna im se svaki korak. Čak verujem da su sve pobrojane grupe i vođene od strane Službe, a sa ciljem da se stanje u društvu zamrzne i konzervira u ovom stanju. Da nije tako, ne bi svaki ološ, od onog što krade spomenike i biste za staro gvožđe do onog što pokrade pola države tako lako prolazio kroz pravosudni sistem i posedovao po tri pasoša. Pa ja, bre, ovaj jedan da izvadim treba da se presavijem preko pet šaltera, a svaki krimos ima pet imena, tri državljanstva i sedam različitih pasoša. Svi, od političara do dilera su uvezani k'o creva i jako je teško uhvatiti se za početak i kraj. U tom, zamućenom, matriksu živi "građanin" i gleda kako uopšte da preživi i sačuva razum, a nema ni vremena, ni sposobnosti za neku promenu sistema. Ja uopšte ne vidim izlaz iz ovakvog stanja, bez nekih, na žalost, radikalnih događaja. A to ko šta osuđuje, kome ko smeta, to je irelevantno. Da su temelji ispravni, hapšenje i marginalizacija ovih grupa bi bila institucionalizovana, pa se o ovome i ne bi raspravljalo.
York Light 100`s

#147 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:To sa "idete mi na k..." sam mislio ta potreba da se ostalim svidimo sa time kako pokazujemo da jedini razmišljamo logično bez obzira je li "naš" ili "njihov".

Nije mi jasno zasto povezujes 92-95 i genocid sa vehabijama kojih tada usput receno nije ni bilo. Da smo uhapsili Atifa Dudakovica zbog recimo agresije na Sanski Most - e onda bi tvoja prica imala smisla. Kakve veze ima agresija i genocid sa vehabijama? I po cemu su to vehabije simbol naseg stradanja - buduci da se radi o globalnoj sekti.

I ta prica da se drugima svidimo - neznam stvarno odakle crpite tu logiku. Govorim u mnozini jer to cesto cujem. Pa te druge kojima se eto trebamo svidjeti samo vi sto se zestite na hapsenja domacih ekstrema - te druge samo vi spominjete. Ne sjecam se da je i u jednoj akciji sprjecavanja teroristickih aktivnosti i presudama bilo spomenuto da je to od nacionalnog interesa i naseg ugleda u svijetu, sta ce drugi misliti o nama i sl.

Hebote - ima li igdje i vasim glavama mjesta logici da je hapsenje domacih ekstremista zbog nase sopstvene sigurnosti? Da to radimo zbog nas samih a ne da se drugima svidimo. Islamofobi ne vide razliku izmedju vehabija i umjerenih obicnih bosanskih muslimana, dokle god su Bosnjaci pretezito muslimani - nece se nikada dodvoriti i svidjeti islamofobima - makar mi vjesali vehbose na bandere.

Da, cetnici kojima u ovoj temi uopce nije mjesto - se sepure po mojoj Banjaluci, mogu samo plakati kada prodefiluju gradom. Nece ih njihova policija nikad hapsiti, a nasa ne moze ni danas i tesko da ce ikada imati du nadleznost. Nepravda jeste i sa tom nepravdom zivimo, nemozemo je ispraviti, kao sto nemozemo promijeniti nemetnuti dejtonski sistem, ukinuti RS, ne mozemo zastititi nase povratnike i ne mozemo zabraniti sve cetnicke organizacije koje zagovaraju secesiju. Gorak ukus, i valja sa tim zivjeti.

I opet mi ne odgovori na pitanje. Sta raditi onda sa nasim ekstremistima - da ih ne diramo i dopustimo da rade sta hoce jer cetnici nisu pohapseni?

Isto pitanje svima po ko zna koji put. Interesantno je da su svi laki na psovanju, pljuvanju, kritici,.. policiji kada hapsi domace ekstreme - a niko, ama niko ne daje nikakav drugi prijedlog, ideju,...zelju.
I ne povezujem, samo želim da lakše shvatiš zašto su neki osjetljivi kada država hapsi jednu grupu pa daje odgovor "zašto ne uhapsiše onoga..." Previše se propusta uradilo kada se radi o zločinima koji su se desili prije 20 godina pa se onda većini čini da je država licemjerna kada se ponašaju kao prav(n)a država.
Da li ih treba hapsiti? Da, ali da uporedim sa nekim krajevima u Americi klada uhapse jednog crnca za silovanje. Da li ga treba uhapsiti zato što je silovao? Sigurno ali šta je sa x slučajeva kada uhapse bjelca zbog silovanja pa ga puste ubrzo na slobodu zbog "nedovoljno dokaza"
Siguran sam da i u crnačkoj četvrti isto komentarišu "pa što ne uhapsiše onog bjelca kada se zna da je kriv"
To ne znači da crnci pravdaju silovanje i da brane svakog crnca čak iako je seksualni manijak, samo ukazuju na dvoličnost.

I da, svjestan sam da se neki šetaju slobodno po RS-u jer ih ne mogu pohapsiti ali ima i x drugih primjera jedan od njih je npr. Fatmir koji si naveo
Pokajnik wrote:
hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote: Da, cetnici kojima u ovoj temi uopce nije mjesto - se sepure po mojoj Banjaluci, mogu samo plakati kada prodefiluju gradom. Nece ih njihova policija nikad hapsiti, a nasa ne moze ni danas i tesko da ce ikada imati du nadleznost. Nepravda .
Koji bi pravni osnov bio za hapšenje četnika ?
Četnici o kojima se govori ovdje su oni koji su bili četnici 92-95, ja mislim da ne treba napominjati koji je osnov. Za mene nije četnik neko samo zato što se zove Marko ili Goran nego neko ko je u četnicima bio
nightvision

#148 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by nightvision »

skoro pa je nemoguca misija objasniti ljudima da su vehabizam i cetnicki pokret u bih dvije odvojene stvari. cetnicki zlocini jesu pripomogli "osvjestenju" bosanskih muslimana do te mjere da su neki radikalizovani ali nisu razlog postojanja extremnog vehabizma u bih, dakle bosnjacki vehabisti nisu pandan srpskim cetnicima kako to velika vecina pogresno misli, zapravo oni predstavljaju prijetnju ponajprije samim bosnjacima pa tek onda svima ostalima. Vehabizam u bih nije nista drugaciji od onoga u afganistanu i siriji, ili pak u austriji ili velikoj britaniji. dakle bez obzira gdje bili, ovi extremisti zastupaju radikalne ideale s konacnim ciljem da svoj izopaceni nacin zivota nametnu ostalima, ukljucujuci dakle i bosanskim muslimanima. Hapsenje ove grupe extrema zasigurno nije samo lokalna prevencija protiv nekakvih terorista vec je sigurno dio svjetske i medjunarodne aktivnosti jer vehabizam nije samo lokalna vec globalna prijetnja. upravo tu treba povuci paralelu i traziti odgovor zasto se ne hapse ravnogorski cetnici. jer su isti nas lokalni problem i ne predstavljaju prijetnju po svjetski poredak i sigurnost kao sto je to slucaj sa vehabistima.
hapsenje vehabista ne treba uslovljavati hapsenjem cetnika ali isto tako ne treba odustajati od pravde za one koji su nastradali u ratu. tu na scenu stupaju bosnjacki impotentni i bezmudi politicari i vodje kojima je svejedno sto se kokardasi postrojavaju sve dok oni mogu svoje bratice, sestrice, amidzice uhljebiti u telekom i elektrodistribuciju. to sto cetnici slobodno defiluju banja lukom je dobrim dijelom i njihova krivica i na njihovoj adresi treba traziti odgovor zasto se ne hapsi ravnogorce a ne kriviti sipu. sipa je nakon doboja danas uhapsila dvojicu cetnika u bratuncu radi ratnog zlocina ali to niko ni da spomene.
muzicar_iz_parka

#149 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by muzicar_iz_parka »

sinuhe wrote:Bosnjaci podijeljenog misljenja. :D
To još nismo ustanovili, jesu li Bosanci ili Bošnjaci. :D
Pokajnik

#150 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Pokajnik »

York Light 100`s wrote:[
Četnici o kojima se govori ovdje su oni koji su bili četnici 92-95, ja mislim da ne treba napominjati koji je osnov. Za mene nije četnik neko samo zato što se zove Marko ili Goran nego neko ko je u četnicima bio
To što je neko bio u ratu nije dovoljan osnov da bude uhapšen :mrgreen:
Locked