Ja sam pocetnik isto vozim 1god, uredno vozim evo sad po primorju a dosao sam iz SA pa cu sad nazad. Najgore od svega mi je kretanje na uzbrdici, hvala Bogu barem toga nema ovde kao u SA. Jer kad spustim rucnu nekako refleksno opadne malo intenzitet pritiskanja gasa nogom ( valjda posledica borbe sa spustanjem rucne
Instruktori voznje - cemu vas uce...?
- dzemaludin007
#126 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Dje ste sumaheri 
Ja sam pocetnik isto vozim 1god, uredno vozim evo sad po primorju a dosao sam iz SA pa cu sad nazad. Najgore od svega mi je kretanje na uzbrdici, hvala Bogu barem toga nema ovde kao u SA. Jer kad spustim rucnu nekako refleksno opadne malo intenzitet pritiskanja gasa nogom ( valjda posledica borbe sa spustanjem rucne
) i krene trzuckanje auta, bori se sam sa sobom hoce/nece i potencijalno gasenje je moguce. Kretanje pod noznom mi je lakse nekako. Ostalo manje/vise nema problema.
- pojedinac
#127 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
npr. Njemačkainsomnia78 wrote:U kojim to 'ljeba t'?pojedinac wrote:Kako u kojoj zemlji!?insomnia78 wrote:Na ulasku u kruzni tok se i daje zmigavac
Ako ulazis u unutrasnju lijevi a na izlazu desni
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Davanje žmigavca u kružnom toku je u nekim zemljama zabranjeno i kažnjivo.
- insomnia78
#128 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
I bas zabranjeno i pride kažnjivo dati lijevi zmigavac kad ulazis u unutrasnju traku kruznog toka ili desni kad izlazis iz istog?pojedinac wrote:npr. Njemačkainsomnia78 wrote:U kojim to 'ljeba t'?pojedinac wrote: Kako u kojoj zemlji!?
Davanje žmigavca u kružnom toku je u nekim zemljama zabranjeno i kažnjivo.
-
casanova123
#129 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Prije neke dvije godine kad sam ja polagao bile su one neke rute kao i po tome sam svaki dan ucio i vozio.. Instruktor mi je bio odlican, ali valjda ima i toga koliko ko ima onog nekog feelinga i afiniteta za voznju.. Sjecam se prva 4 casa po 1,5h nisam mogao sebi da dodjem tokom i poslije voznje.. Ruke mi se tresle itd itd.. A na polaganju mi je instruktor tamo negdje kod socijalnog rekao, da ubacim malo i u 4-tu kao da pokazem onom iz komisije da znam i to 
Do tog polaganja nisam nikad ubacio u cetvrtu.. A evo djevojka trenutno ide na casove, i njoj je njen stari davao ranije kao da vozi i kao pokazivao joj, i sada dok "uci" kod instruktorice ona drzi volan s jednom rukom, uvaljuje se itd, a instruktorica joj nista ne govori i cak je i ohrabruje da to radi..
Ima uvijek instruktora sa svakakvim nebulozama.. Na primjer jaranica koja kad je polozila, vozila se sa nom u autu, i sad kako sam vozio nesto malo brze i ubacim u manju brzinu da kocim motorom, kaze ona meni sto ubacujes u manju brzinu prije nego sto si kocio normalno.. objasnim ja njoj, i rece ona kao meni instruktor rekao da to nikad ne smijem da radim.. Ili kad mi je ta ista rekla da joj je instruktor rekao da ubaci u ler ponekad kad silazi niz brdo i da kontrolise kocnicom samo.. wtf?? Hem sto trosi gorivo tako, hem sto nema kontrole xd.. I ona dan danas ubijedjena da treba ubaciti u ler kad ide niz brdo.. Kako nije stid tim instruktorima da nekoga tako nesto nauce.. Hajd sad da to kaze nekom ko se zanima za voznju i za auta, i ko ce samo da odmahne glavom kad cuje takvu nebulozu, ali nekome ko je prirodno smotan i ko nema afiniteta, takvo nesto ubacti u glavu.. mislim...
Do tog polaganja nisam nikad ubacio u cetvrtu.. A evo djevojka trenutno ide na casove, i njoj je njen stari davao ranije kao da vozi i kao pokazivao joj, i sada dok "uci" kod instruktorice ona drzi volan s jednom rukom, uvaljuje se itd, a instruktorica joj nista ne govori i cak je i ohrabruje da to radi..
Ima uvijek instruktora sa svakakvim nebulozama.. Na primjer jaranica koja kad je polozila, vozila se sa nom u autu, i sad kako sam vozio nesto malo brze i ubacim u manju brzinu da kocim motorom, kaze ona meni sto ubacujes u manju brzinu prije nego sto si kocio normalno.. objasnim ja njoj, i rece ona kao meni instruktor rekao da to nikad ne smijem da radim.. Ili kad mi je ta ista rekla da joj je instruktor rekao da ubaci u ler ponekad kad silazi niz brdo i da kontrolise kocnicom samo.. wtf?? Hem sto trosi gorivo tako, hem sto nema kontrole xd.. I ona dan danas ubijedjena da treba ubaciti u ler kad ide niz brdo.. Kako nije stid tim instruktorima da nekoga tako nesto nauce.. Hajd sad da to kaze nekom ko se zanima za voznju i za auta, i ko ce samo da odmahne glavom kad cuje takvu nebulozu, ali nekome ko je prirodno smotan i ko nema afiniteta, takvo nesto ubacti u glavu.. mislim...
- Dozer
#130 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Recept za udes i havariju, a od nizbrdice zavise i ostale posljedice... Mislim da sam ranije objasnio sta i kako, a nizbrdica, uzbrdica ili ravnica se ne razlikuju skoro ni u cemu, osim kolicine sile kocenja 
- dzemaludin007
#131 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ja pod kvacilom vozim i na kocnicu (ili izbacim iz brzine) nizbrdo kad mi trebaju precizni pokreti, kad se provlacim i sl. to je vrlo tesko iskontrolisati "u brzini" a da se ne ugasi auto. A na otvorenom putu ne treba, mada sve zavisi od situacije, kvacilo tek onda kad padne broj obrtaja cirka 800-1000 da se ne bi ugasio...
Isto tako kad se koci pritiskati kocnicu lagano i kad padne broj obrtaja pritisnuti kvacilo i kociti a ne kociti sa kvacilom i kocnicom...
Isto tako kad se koci pritiskati kocnicu lagano i kad padne broj obrtaja pritisnuti kvacilo i kociti a ne kociti sa kvacilom i kocnicom...
- alkalna_baterija
#132 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Opet ja s pitanjem 
Zanima me zašto mi je instruktor rekao da nikad u nizbrdici ne držim kočnicu previše dugo, a blago, već da prikočim malo više i pustim kočnicu barem na sekundu i onda opet kontroišem auto kočnicom i popustim je, i sve tako?
Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem. Ako se penjem prvom, silazim prvom pri čemu kad god pređe 2000 obrtaja malo prikočim i smanjim broj, i onda opet... je li ovo ispravno? Nisam imala priliku probati kako se auto ponaša.
Zanima me zašto mi je instruktor rekao da nikad u nizbrdici ne držim kočnicu previše dugo, a blago, već da prikočim malo više i pustim kočnicu barem na sekundu i onda opet kontroišem auto kočnicom i popustim je, i sve tako?
Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem. Ako se penjem prvom, silazim prvom pri čemu kad god pređe 2000 obrtaja malo prikočim i smanjim broj, i onda opet... je li ovo ispravno? Nisam imala priliku probati kako se auto ponaša.
- dzemaludin007
#133 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Pa to i jeste u sustini ispravno.alkalna_baterija wrote: Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem.
- pojedinac
#134 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Richtig blinken im Kreisverkehrinsomnia78 wrote:I bas zabranjeno i pride kažnjivo dati lijevi zmigavac kad ulazis u unutrasnju traku kruznog toka ili desni kad izlazis iz istog?pojedinac wrote:npr. Njemačkainsomnia78 wrote:
U kojim to 'ljeba t'?
- bingov buraz
#135 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
jedna stvar mi je nepoznata
recimo dolazim pred ostru krivinu cetvrtom a trebam u drugu da je prodjem,ja sam ucen da idem cetvrta treca pa druga dok sad vidim da ide iz cetvrte u drugu,doduse to sam vidio na zapadu a ja polagao prije petnaest ljeta
jesam li ja pogresno ucen ili se nesto promijenilo u medjuvremenu
a ovo sa prolaskom na kvacilu u raskrsnici je haos,zamisljam kamion pun cigle i taj rad
recimo dolazim pred ostru krivinu cetvrtom a trebam u drugu da je prodjem,ja sam ucen da idem cetvrta treca pa druga dok sad vidim da ide iz cetvrte u drugu,doduse to sam vidio na zapadu a ja polagao prije petnaest ljeta
a ovo sa prolaskom na kvacilu u raskrsnici je haos,zamisljam kamion pun cigle i taj rad
- alkalna_baterija
#136 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
ja ako se ne varam, možeš komotno zakočit toliko da možeš prešaltat u drugu i drito iz četvrte u drugubingov buraz wrote:jedna stvar mi je nepoznata
ili kočit motorom pa iz četvrte u treću pa onda u drugu, al ti za ovo treba više vremena i puta, pa će ti svirat ovi iskusni vozači što im zaustavljaš promet, on je mogao već izaći iz krivine da ti nisi usporio
- Capajebo
#137 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Moze ba, samo moras usporiti da ti ne bi motor izletio
Npr. testirano podavno, iz 5te u 3cu....

Npr. testirano podavno, iz 5te u 3cu....
- alkalna_baterija
#138 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
ko u tvojoj mahali nauči da vozi, smije i na mjesecCapajebo wrote:Moze ba, samo moras usporiti da ti ne bi motor izletio![]()
Npr. testirano podavno, iz 5te u 3cu....![]()
- Capajebo
#139 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Znam, zato sam i naucioalkalna_baterija wrote:ko u tvojoj mahali nauči da vozi, smije i na mjesecCapajebo wrote:Moze ba, samo moras usporiti da ti ne bi motor izletio![]()
Npr. testirano podavno, iz 5te u 3cu....![]()
- bingov buraz
#140 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Znam da moze,isprobao samalkalna_baterija wrote:ja ako se ne varam, možeš komotno zakočit toliko da možeš prešaltat u drugu i drito iz četvrte u drugubingov buraz wrote:jedna stvar mi je nepoznata
ili kočit motorom pa iz četvrte u treću pa onda u drugu, al ti za ovo treba više vremena i puta, pa će ti svirat ovi iskusni vozači što im zaustavljaš promet, on je mogao već izaći iz krivine da ti nisi usporio
ipak je meni lakse onako kako sam ucen
- shiljak
#141 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Kako smotati u krivinu (kad se već krećeš), kad prolaziš kroz naselje, sporednom cestom skroz.. Ideš drugom do krivine, i sad treba smotati desno, ali krivina je oštra.. ne možeš drugom jer je malo prebrzo i nepregleno, može biti auto iz suprotog smjera.. a nije toliko ni strašna da ti moraš stat da bi smotao u prvoj.. dakle je li normalno da držiš kvačilo pritisnuto u drugoj brzini, pa da ti taman uspori još malo dodatno (jer je ravnica) da savladaš krivinu? 
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#142 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Moj instruktor mene uopce nije peglao oko upravljanja niti oko pravila i znakova, valjda to sam skontas, naučiš i urođeno je kod ljudi, već se fokusirao da osjećaj u prostoru, osjećaj brzine, a posebno na retrovizore da non stop gledam u retrovizore, bukvalno da naučiš voziti naprijed po magistrali samo gledajući nazad u retrovizor
. Poslije su parkiranje, rikverc i guzve, postale smiješne, auto mogu uvalit bilo gdje, jer je upravljački sistem hajmo reći skoro savršen, treba ti minimalno praznog hoda da se parkiraš. Na ovome bi žene posebno trebale poraditi, moja mati npr. vozi karavan i kada se parkira izlazi vani da vidi koliko ima prostora, što pokazuje da uopće nema osjećaja auta u prostoru. Zato se žena uglavnom i bojim na cesti, te ih prestižem što prije, ili ako ne mogu radije držim razmak.
Također dosta mi je pričao o kvarovima na autu, gdje se šta nalazi, smatram da je i to veoma bitno.
Također dosta mi je pričao o kvarovima na autu, gdje se šta nalazi, smatram da je i to veoma bitno.
- Jack Be Nimble
#143 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Citajuci temu ubijedjen sam da bi pao na ispitu iako imam 10 godina staza iza volana 
- Alfons Kauders
#144 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
bitan detaljDozer wrote:A ovaj clanak svi dobro zapamtite, jer upravo na ovome nam svima pisu redovne kazne, i to protivzakonito.
Clan/Clanak 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Drugim rijecima, ako i kad vam dodje kazna da ste vozili MAGISTRALNIM putem brzinom 61-70, na kojem je ogranicenje 50 (ovakvih primjera je krcata cijela drzava), slobodno napisite zalbu i idite na sud s tim. Dobijate 100%, i to samo na osnovu ovog clana zakona.
Za one koji ne znaju, nasa glavna dzada u Sarajevu, od kina Radnik pa sve do Ilidze, i obratno, nije cesta u naseljenom mjestu, nego magistralni put. Zato i jeste ogranicenje 60, a ne 50, i zato i jesu promijenjeni cak i znakovi pored skola (Pofalici) koji su bili 40.
Masa ljudi se zalila, murija gubila sporove, i onda promijenili znakove.
Takodjer, radarska tolerancija je +10 na svim cestama, pa ako je ogranicenje 50, kazna ide tek na 61. Ako je 60, ide na 71, ako je 110, ide na 121, itd.
raja se boji radara... kontaju da ce ih slikati i kad idu ispod ogranicenja... jebiga tehnicki nepismen svijet
prodjes kraj radara, ogranicenje 60, kolona vozi 50... nerijetko svi uspore na 40 ili manje, ono za svaki slucaj
posto vecina ljudi ne drzi odstojanje, to je problem - jer ako neko sa 60 naglo zakoci na 40 na pravcu radi radara, postoji sansa da ga neko pokupi zguza
ah odstojanje... 2 sekunde je ko fol pravilo... ja najcesce drzim i malo vise, osim ako ne kontam krenuti u preticanje... odstojanje od 1s je recept za udes na svim terenima i nevjerovatno je koliko se ljudi "lijepi" za vozila ispred sebe... jedno naglo kocenje i eto belaja
- madner
#145 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ja zato preticem svakog, da se ne zaljepim. 
-
Bellica
#146 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ja sam položila prije sedam godina, sestra tek polaže. Neuporediva je moja obuka s njenom, ako samo pođemo od testova u kojem stoji da vozilo koje se nalazi u kružom toku mora pustiti sva vozila koja se uključuju u kružni tok, do tako loše objašnjenog pravila desne strane, skoro da se svako vozilo koje dolazi iz nekog puteljka s desne strane mora pustiti. Što se vožnje tiče, ja sam prvo dobro uvježbala poligon, vožnju unazad, parkiranje, "vagu", nakon nekoliko časova tamo sam "izašla" i počela voziti na ulici, instruktor je cijelo vrijeme objašnjavao, davao upute, svemu dobrom me naučio dok je po novom, dođe instruktor ispred zgrade pokupi kandidata i kandidat se sam doveze kući već prvi dan bez obzira što nikada ranije nije vozio. I to usred gužve, po Dobrinji uglavnom voze oko 16h. Realno, u zadnjih nekoliko godina je došlo do porasta saobraćajnih nesreća, a sve to zbog gore navedenih razloga, ako se vozi po pravilima ne može nikome ništa biti. A ova pravila očito nisu uredu.Dozer wrote:Vec u par slucajeva cujem razne nebuloze kojima instruktori voznje uce danasnje vozace-pocetnike.
Izmedju mase idiotarija, poput one da se "za svaki slucaj vozi bar 10km/h ispod ogranicenja" ( cime se buduci vozac u startu uci da slobodno ometa saobracaj kad god mu to padne na pamet), preko nebuloze "da se sa semafora krece i ubrzava vrlo polako", ili "da se u raskrsnicu ne ulazi preduboko i preblizu pravcu u koji se skrece, kao i da se raskrsnica mora proci polako", zaista moram izdvojitit zadnju glupost koju cuh, a to je kada instruktor uci kandidatkinju "da se prilikom voznje nizbrdicom kvacilo mora drzati pritisnuto"?!
Zaista nije ni cudo sto se vozi kako se vozi i sto je ne cestama haos i krkljanac....
Kakva su vasa iskustva, pogotovo vas koji ste polagali u zadnjih 4-5 godina?
Last edited by Bellica on 27/08/2014 10:20, edited 1 time in total.
- alkalna_baterija
#147 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Zar nije pravilo za odstojanje - brzinu podijeli sa dva i dobiješ metre koji su idealno rastojanje...
mislim to mi je instruktor govorio, s tim da jest malo bezveze ako voziš 60 držat 30 metara razmaka... ali kad skontaš koliko ti treba da se bezbjedno zaustaviš, bez naglog kočenja, onda ovo i nije puno, samo što bi se kod nas uvalilo 5 auta između
mislim to mi je instruktor govorio, s tim da jest malo bezveze ako voziš 60 držat 30 metara razmaka... ali kad skontaš koliko ti treba da se bezbjedno zaustaviš, bez naglog kočenja, onda ovo i nije puno, samo što bi se kod nas uvalilo 5 auta između
- O'zone
- Globalni moderator
#148 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Bellica wrote:Ja sam položila prije sedam godina, sestra tek polaže. Neuporediva je moja obuka s njenom, ako samo pođemood testova u kojem stoji da vozilo koje se nalazi u kružbom toku mora pustiti sva vozila koja se uključuju u kružni tok, do tako loše objašnjenog pravila desne strane, skoro da se svako vozilo koje dolazi iz nekog puteljka s desne strane mora pustiti. što se vožnje tiče, ja sam prvo dobro uvježbala poligon, vožnju unazad, parkiranje, "vagu", nakon nekoliko časova tamo sam "izašla" i počela voziti na ulici, instruktor je cijelo vrijeme objašnjavao, davao upute, svemu dobrom me naučio dok je po novom, dođe instruktor ispred zgrade pokupi kandidata i kandidat se sam doveze kući već prvi dan bez obzira što nikada ranije nije vozio. I to usred gužve, po Dobrinji uglavnom voze oko 16h. Realno, u zadnjih nekoliko godina je došlo do porasta saobraćajnih nesreća, a sve to zbog gore navedenih razloga, ako se vozi po pravilima ne može nikome ništa biti. A ova pravila očito nisu uredu.Dozer wrote:Vec u par slucajeva cujem razne nebuloze kojima instruktori voznje uce danasnje vozace-pocetnike.
Izmedju mase idiotarija, poput one da se "za svaki slucaj vozi bar 10km/h ispod ogranicenja" ( cime se buduci vozac u startu uci da slobodno ometa saobracaj kad god mu to padne na pamet), preko nebuloze "da se sa semafora krece i ubrzava vrlo polako", ili "da se u raskrsnicu ne ulazi preduboko i preblizu pravcu u koji se skrece, kao i da se raskrsnica mora proci polako", zaista moram izdvojitit zadnju glupost koju cuh, a to je kada instruktor uci kandidatkinju "da se prilikom voznje nizbrdicom kvacilo mora drzati pritisnuto"?!
Zaista nije ni cudo sto se vozi kako se vozi i sto je ne cestama haos i krkljanac....
- dzemaludin007
#149 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Po meni je to normalno i sam nekad radim. Znaci pod inercijom prodjes skretanje, da ne bi prebacivao u prvu jer si toliko usporio, posle samo lagano gas i pustanje kvacila, i moze da izvuce.shiljak wrote:Kako smotati u krivinu (kad se već krećeš), kad prolaziš kroz naselje, sporednom cestom skroz.. Ideš drugom do krivine, i sad treba smotati desno, ali krivina je oštra.. ne možeš drugom jer je malo prebrzo i nepregleno, može biti auto iz suprotog smjera.. a nije toliko ni strašna da ti moraš stat da bi smotao u prvoj.. dakle je li normalno da držiš kvačilo pritisnuto u drugoj brzini, pa da ti taman uspori još malo dodatno (jer je ravnica) da savladaš krivinu?
Sto se tice saltanja brzina skolski je da se postepeno mijenja, jedino ako si u toj situaciji da moras brze usporavati pa preskocis malo...
Mada sve su to gluposti koje vremenom dodju po osjecaju, ali glavno je pratiti saobracaj, osjecaj za prostor, retrovizori i tako to.
- pink floydd
#150 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
nije valjda da vjeruješ u ovo, hoće ljudi i slagati, i pogrešno skontati šta im se kaže. Pogotovo pod pritiskom kojeg, budimo realni, ima previše kod pojedinih kandidata. To ako je stvarno reko instruktor nekom od kandidata onda ga treba pregaziti s njegovim autom, ali sumnjam da jeste, ipak je to previše.Dozer wrote:Vec u par slucajeva cujem razne nebuloze kojima instruktori voznje uce danasnje vozace-pocetnike.