Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post Reply
spreca

#126 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by spreca »

Bystand wrote:
155_mm wrote: ma kakvo pusto vracanje. tako su se i bugari i rumuni vracali pa ih je manje za po milion u domovini. mislis da ce HR ili kojim slucajem SRB bolje proci.
Hoće, isto kao što su se prethodne generacije vraćale.No i u slučaju da većina i ostane, nema problema.To samo znači da će se moći pomagati rodbina u Hercegovini i da će se taj kraj razvijati (kao što je slučaj sada).
a sta cete kad sjebemo korupciju i kradju?
ma jok

#127 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

romeomoraprezivjeti wrote: Oni sto su davali podrsku erdoanu za vrijeme izbora,su turci,al' pravi. Vecinom sa koledza iz Sarajeva,pravih sarajlija tu nije ni bilo,koliko znam.;-) Nismo mi toliko opsjednuti turskom koliko ti mislis
Image
spreca

#128 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by spreca »

Bystand wrote:
Ah, dobra stara fora o Hercegovcima lopovima, never gets old ;)
Na žalost, ako sjebete korupciju i krađu, 70% Bosne neće imati što jesti.
Što se tiče npr. zapadne Hercegovine, to su ionako neke od najrazvijenijih općina u BiH (ne zahvaljujući federaciji http://novovrijeme.ba/wp-content/upload ... 13020a.jpg) sa jako puno stranih predstavništva, jakom dijasporom...
Takodjer je i činjenica da federacija šalje ciljano inspekcije (u Medjugorju i Neumu se dnevno provode provjere), tako da sam uvjeren da ti gradovi/općine posluju po zakonu više nego ostatak BiH
gdje ima vatre ima i dima....stara ali poznata izreka.........a sta ce te kad vam prestanemo finansirati vas sverc.....znaci zatvoriti predstavnistava....tad ce te se baviti onim cim ste se inac bavili.....prodajom kosulja(duhana)
spreca

#129 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by spreca »

Bystand wrote:
Vi prestanete nama financirati?! :-D Ah, da, zaboravih, Bosna je uvijek jako i izdašno pomagala Hercegovinu, nigdje nas ne bi bilo da nas Sarajevo ne financira :( Puno vam hvala raja!
U kojem ti svijetu živiš :sad:
Super, nije problem, mi ćemo se ponovo početi baviti prodajom duhana i košulja.Nije to sramota, Hercegovci su uvijek bili radan narod (koliko samo ljudi ima mirovine koje su zaradili crnčeći po Njemačkoj).
No, ne znam što će onda sa vama biti :( Neće biti zle Hercegovine od koje ćete moći ubirati harač :( Ništa, pravac Baščaršija, sjedite u one radnjice i pomalo kuckajte fidzane i džezve, nije da ste nešto vrijedan narod.

Ovo ode u offtopic, a i da budem iskren, neda mi se raspravljati sa zadrtim ljudima poput tebe.
Ćaos
tu ce Hercegovina biti uvijek.....a kudce? :mrgreen:

cuj sa zadrtima?........znaci ako se neslazem sa tvojim stavovima onda sam zadrt :-) ......sto mi je ovo sve poznato
burger_pasa

#130 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by burger_pasa »

uglavnomja wrote:
burger_pasa wrote:
Bystand wrote:
Zašto misliš da će se to dogoditi?
Svi Hrvati iz Hercegovine imaju HR putovnice i ponovo smo tu, nigdje ne idemo :wink:
Pa jel ti nesto pomogao tvoj HR pasos. Kad odes u Hrvatsku, gledaju te kao Bosanca, tretiraju te kao Bosanca.
Kad ides u Hrvatsku stojis i cekas na granici isto ko oni sa BH pasosom.
Sve u svemu nista nit si dobio nit profitirao od ulaska u EU.
Rezime: mozes njime obrisat zadnjicu :-D
oj, jaro ti si malo pobrkao loncice, nije eu samo hrvatska. sa putovnicom odes napr. u norvesku (ne moras ni otici, sve sredis preko neta) i ako nadjes posao automatski dobijas radnu vizu, nema zeza ni cekanja na papire, ni zahtjeva ni placanja ni maltretiranja za poslodavca.
e moj decko... ti izgleda nikad nisi proputovao zapadom... izgleda da ti je neko platio da nam ovdje palamudis o hrvatskoj u EU i o hrvatskom pasosu...
kakav posao ti mozes naci u Evropi? Mozes da beres jabuke ili sljive ili grozdje po Francuskoj ili pak spargel po Njemackoj... da radis za bijednih 800 eura i spavas u kolektivnom smjestaju...
Ko biva u Njemackoj ili Norveskoj samo cekaju kad ce im doc radna snaga iz Hrvatske sa hrvatskom putovnicom da im pomogne da izadju iz krize...
A glede skolovanja, to skolovanje na zapadu kosta... a onaj ko ima novac za skolovanje na zapadu i namjeru da studira na zapadu ce to i ostvariti pa makar mu i vize trebale
Drinski

#131 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Drinski »

Vi prestanete nama financirati?! :-D Ah, da, zaboravih, Bosna je uvijek jako i izdašno pomagala Hercegovinu, nigdje nas ne bi bilo da nas Sarajevo ne financira :( Puno vam hvala raja!
U kojem ti svijetu živiš :sad:
Ako uzmemo u obzir broj primalaca RVI penzija, stopu uplate poreza i dr. javnih prihoda iz hrvatskih kantona kao i stopu utaje poreza iz istih, lako je skuziti ko koga izdržava.
Last edited by Drinski on 18/08/2014 14:37, edited 1 time in total.
Drinski

#132 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Drinski »

Bystand wrote: Takodjer je i činjenica da federacija šalje ciljano inspekcije (u Medjugorju i Neumu se dnevno provode provjere), tako da sam uvjeren da ti gradovi/općine posluju po zakonu više nego ostatak BiH
:lol: :lol:
Daj da im ja organizujem inspekcijski nadzor, pa da vidis sta je kontrola.
spreca

#133 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by spreca »

ti bi da ih totalno demoralises :lol:
ma jok

#134 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

155_mm wrote:ali jos niko nije dao odgovor konkretno kakvu stetu imaju bosnjaci sto evo hrvati vec sad imaju "EU-papire".
osim sto se hrvati i iz BiH i iz HR mmnogo lakse isele na zapad. posljedice te mogucnosti ce se tek vidjeti
na popisu 2021 i u BiH i u HR.
.
Ja nesto ne vidim da Hrvati idu otkad su dobili EU papire. Naprotiv.
Istorijsko iskustvo je pokazalo da ljudi bježe samo ako su u getu a Bošnjaci su sami sebi stvorili geto i masovno napuštaju BiH.
Inače, Sanski Most je, u odnosu na broj stanovnika, jedan od gradova rekordera u BiH po broju obavljenih vjenčanja i sklopljenih brakova tokom ljetnog perioda.
Prema riječima matičara Besima Delića, samo tokom jula i augusta ove godine zakazano je preko 150 vjenčanja. "U najvećem broju slučajeva riječ je o mladim ljudima iz inostranstva koji nakon sklapanja braka odlaze van granica zemlje", istakao je Delić.
Last edited by ma jok on 18/08/2014 14:46, edited 1 time in total.
Dozer

#135 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Dozer »

@Bystand
P.S Zašto se je**m oko Bosne? Žao mi je onih Hrvata i Srba koji još moraju živjeti na istim prostorima sa vama, kratko jasno.
Ovo je super, Tita mi :D

Njemu, koji ima dvojno drzavljanstvo i "otvorena vrata" za svasta nesto, koji je visoko obrazovan i koji istovremeno ima gazdu u Austriji (ili gdje vec), zao je nesretnih Hrvata i Srba u BiH koji moraju zivjeti sa mrskim Bosnjacima :lol: :lol: :lol: :lol:

Odavno ne procitah vecu budalastinu na ovom forumu :D :D
A i ne vidjeh veceg filantropa od ovog...necega :D

A nisi se upitao zasto i da li ti "nesretni" Hrvati i Srbi MORAJU zivjeti u BiH? Da li ih neko drzi ili im brani da, kao i ti, nadju sebi gazdu negdje vani? Da li to iko brani Bosnjacima?
Naravno da niko nikome to ne brani.

Samim tim, kome god u BiH nije dobro i misli da negdje ima bolje - zna gdje su vrata/granica. Kako bilo koji "nesretni" Hrvat ili Srbin, tako i "sretni" Bosnjak ili jos "sretniji" Bosanac.
Ko mane damu da se oproba negdje drugo, nadje sebi gazdu (kao ti koji se, valjda, smatras kerom pa imas gazdu...), uvijek moze ostati u BiH i izigravati zrtvu ;)

A ovo zadnje od @Drinskog sto si podrzao, ocito, nisi skontao :D :D :D
Drinski

#136 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Drinski »

Bystand wrote: Misliš na one Hrvate koji su bili u HVOu i branili ovu zemlju od Srba (a onda i od vas)? Ili misliš na tone vaših Zlatnih Ljiljana koji stu tko zna kako i zašto dobili penzije?
Što se tiče poreznih dužnika http://www.nolinks/forum.php/viewtopic. ... 1362#p1362 pa uživaj ;)
Prvo, link ti ne radi, ali nije niti bitno.
Drugo, jos bitnije, mislim da ovi sarajevski secijasi nisu sposobni da ove HVOejce izbace iz igre, iako je to očas posla...pa neka se zale kome hoce...
155_mm

#137 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by 155_mm »

Bystand wrote:
155_mm wrote: ma kakvo pusto vracanje. tako su se i bugari i rumuni vracali pa ih je manje za po milion u domovini. mislis da ce HR ili kojim slucajem SRB bolje proci.
Hoće, isto kao što su se prethodne generacije vraćale.No i u slučaju da većina i ostane, nema problema.To samo znači da će se moći pomagati rodbina u Hercegovini i da će se taj kraj razvijati (kao što je slučaj sada).
jest. bas ce hrvati hercegovine i srednje bosne cekati tu tvoju crkavicu a imaju iste mogucnosti da idu trazit posla po EU kao i ti. je li ti sad polako postaje jasno kolike gluposti ovdje prosipas. pa bola' raja ti se smije.
burger_pasa

#138 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by burger_pasa »

155_mm wrote:
Bystand wrote:
jest. bas ce hrvati hercegovine i srednje bosne cekati tu tvoju crkavicu a imaju iste mogucnosti da idu trazit posla po EU kao i ti. je li ti sad polako postaje jasno kolike gluposti ovdje prosipas. pa bola' raja ti se smije.
Slabo mi nesto kopca ova rvatska mladez... ako ti je ovakav stozer Covicu, lose ti se pise :-)
155_mm

#139 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by 155_mm »

ma jok wrote:
155_mm wrote:ali jos niko nije dao odgovor konkretno kakvu stetu imaju bosnjaci sto evo hrvati vec sad imaju "EU-papire".
osim sto se hrvati i iz BiH i iz HR mmnogo lakse isele na zapad. posljedice te mogucnosti ce se tek vidjeti
na popisu 2021 i u BiH i u HR.
.
Ja nesto ne vidim da Hrvati idu otkad su dobili EU papire. Naprotiv.
Istorijsko iskustvo je pokazalo da ljudi bježe samo ako su u getu a Bošnjaci su sami sebi stvorili geto i masovno napuštaju BiH.
Inače, Sanski Most je, u odnosu na broj stanovnika, jedan od gradova rekordera u BiH po broju obavljenih vjenčanja i sklopljenih brakova tokom ljetnog perioda.
Prema riječima matičara Besima Delića, samo tokom jula i augusta ove godine zakazano je preko 150 vjenčanja. "U najvećem broju slučajeva riječ je o mladim ljudima iz inostranstva koji nakon sklapanja braka odlaze van granica zemlje", istakao je Delić.
ti si bola' skroz profulo. tema je izolacija bosne a time i bosnjaka a ti guslaris kako bosnje odose. kud bola' odose
kad nemaju EU papire. daj bola koordiniraj se malo sa temom. gubis nam se bola'.
romeomoraprezivjeti

#140 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by romeomoraprezivjeti »

ma jok wrote:
romeomoraprezivjeti wrote: Oni sto su davali podrsku erdoanu za vrijeme izbora,su turci,al' pravi. Vecinom sa koledza iz Sarajeva,pravih sarajlija tu nije ni bilo,koliko znam.;-) Nismo mi toliko opsjednuti turskom koliko ti mislis
Image
A ko sv ovi,jesu li placeni mozda za ovo?????
ma jok

#141 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/oko-5-00 ... /140423077

155 Kako odlaze. Pa na razne nacine. Neko kao na ovom gore primjeru zeni mladu iz inostranstva, neko ovako, neko onako, snalaze se ljudi. Uglavnom cinjenica je da mladi Bosnjaci iz ove drzave masovno odlaze i taj trend je kratkorocno nemoguce zaustaviti.
tandmand

#142 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by tandmand »

ma jok wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/oko-5-00 ... /140423077

155 Kako odlaze. Pa na razne nacine. Neko kao na ovom gore primjeru zeni mladu iz inostranstva, neko ovako, neko onako, snalaze se ljudi. Uglavnom cinjenica je da mladi Bosnjaci iz ove drzave masovno odlaze i taj trend je kratkorocno nemoguce zaustaviti.
Treba gledati kako odlazak utice na one koji ostaju. Ako "recimo" ode u toku jedne godine 100000 Bosnjaka i isto toliko Hrvata, to u procentima iznosi 6% od ukupnog broja Bosnjaka i 20% od ukupnog broja Hrvata.
Zamisli da ih i iducu godinu ode po 100k. To bi bilo porazno za Hrvate.
JohnnyS

#143 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by JohnnyS »

Normalno da ne čekaju europljani hrvatske državljene s crvenim tepihom, šampanjecem i kavijarom, ali nemojmo se lagati, lakše je na zapadu se snaći s hrvatskom nego s BiH putovnicom...
ma jok

#144 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

tandmand wrote:

Treba gledati kako odlazak utice na one koji ostaju. Ako "recimo" ode u toku jedne godine 100000 Bosnjaka i isto toliko Hrvata, to u procentima iznosi 6% od ukupnog broja Bosnjaka i 20% od ukupnog broja Hrvata.
Moj utisak se odlasci Hrvata i Bosnjake ne mogu ni porediti, Srba pogotovo.
Dovoljno je obici forume i viditi da se svaki drugi Bosnjak javlja iz dijaspore. Neko otisao u ratu, neko odmah poslije rata, neko prije godinu, dvije, tri.... Bosnjaci caruju dijasporom. Stotine hiljada ljudi koji su glavom bez obzira pobjegi iz ovog jada od drzave.
Pogledaj samo broj upisanih prvacica kako se smanjuje.
Umalo popisivac

#145 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Umalo popisivac »

Libor wrote:Procitao sam interesantan post na forumu, koji bi prenio u novu temu jer tu zaista ima prostora za analiziranje. Iskreno o ovome nisam razmisljao ali vrijedi razmisliti
Hendrix wrote:Ovde će velika prekretnica biti kada Srbija uđe u EU, a kako je krenulo uće sigurno. E onda ćemo imati dvije nacije u BiH sa EU pasošima i bošnjake kao palestince sa svojim jadnim BiH pasošem.

Bojim se da nam tek onda slijedi izolacija i belaji, i sve moguće opstrukcije na svim nivoima vlasti. Jer mi nemamo rezervnu državu a u EU nikada ući nećemo dok je RS-a, jer oni ionako ulaze sa srbijanskim pasošima. Dok se narod zabavlja našim lokalnim sranjima mi polako tonemo sve dublje i dublje, na sceni su takvi likovi koji vladaju da me čudi da bilo šta funkcioniše na bilo kom nivou.

Hajd što nas jebe Dodik i ekipa, Čović i ekipa ali mi sami sebe najviše rušimo, i nema tu napretka, jednostavno previše je opstrukcija i zajebancije da bi se nešto konkretno napravilo u budućnosti.

Dakle, kada i Srbija udje u EU, Srbi iz RS ce imati mogucnost uzeti papire Srbije, tu mogucnost imaju vec sada, sto donosi beneficije oko skolovanje u EU, prednosti oko zaposljavanja u EU i slicno.
Citajte to ovako: Srbima i Hrvatima nista nece biti kao prepreka na putu da jos vise opstruisu i koce bilo kakav napredak BIH.

Naravno sto ne znaci da su Bosnjacki politicari zlatni i da sve rade za napredak. Samo Bosnjaci, kako je ovaj gore forumas primjetio, nemaju "rezervnu" drzavu i bice im mnogo teze.

Pa niko ne radi toliko opstrukcija kao Bosnjaci. Upravo rade a dezurni krivci za sve su Dodik i Covic. Sjebi i svali na Dodika i Covica kako ruse Bosnu, i sve ti moze proci. Maltene su krivi njih dvojica od stanja u drzavi pa do toga sto su u KS redukcije vode pa do tog sto nana u Zvorniku vec danima ima tvrdu stolicu. :-)
Last edited by Umalo popisivac on 18/08/2014 19:00, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#146 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

tandmand wrote:

Ako nismo otisli za ovih 20 godina mozes biti siguran da ni danas necemo. :wink: Mislim da upravo broj Bosnjaka najvise opada i uz to se sve vise centrira oko Sarajeva.
Umalo popisivac

#147 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

spreca wrote:
Bystand wrote:
a sta cete kad sjebemo korupciju i kradju?
Prvo je sjebite u Sarajevu, sebi pred nosom.
tandmand

#148 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by tandmand »

JohnnyS wrote:Normalno da ne čekaju europljani hrvatske državljene s crvenim tepihom, šampanjecem i kavijarom, ali nemojmo se lagati, lakše je na zapadu se snaći s hrvatskom nego s BiH putovnicom...
Apsolutno tacno. Tu treba dodati da hrvatska dijaspora ima nemjerljivo vecu podrsku RH.
U buducnosti ce veliki problem iseljenika biti asimilacija. Djeca njihove djece ce biti asimilirana mjesovitim brakovima a tome treba dodati odsustvo povratka onih koji nisu. Zbog dugorocno lose situacije u BiH, oni koji su tamo rodjeni ce svoju djedovinu u BiH prodavati i taj novac ulagati u svoj zivot na zapadu. Dodatak tome ce biti da oni nisu vezani nekom nostalgijom za BiH.
Umalo popisivac

#149 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Stoner wrote:Zapadna Hercegovina i bilo koji drugi dio gdje su Hrvati i Srbi većina je BiH samo formalno-pravno. Tamo gdje nema Bošnjaka nema ni Bosne, mrtva je kulturološki, bosansko se ime briše, bosanske zastave su sasvim "slučajno" zaprljane i poderane.

Ono što Bošnjaci moraju shvatiti je da se takvo stanje nikada neće ni promijeniti, svaki mali Srbin i Hrvat se od rođenja uči da mu je domovina Srbija ili Hrvatska. Lično sam se uvjerio koliko je Bosna nekakav apstraktni pojam za recimo Širokobriježane, Mostarce, Banjalučane - nikakva tu pozitivna emocija ne postoji. Nikakva.

Treba se odreći te politike multietničarenja , okrenuti se sebi i jasno i glasno Bosnu nazivati zemljom Bošnjaka. Naravno, uvažavati i činjenicu da i drugi narodi žive u njoj ali kad već kažu da nije njihova i da im ništa ne znači, da Bosne nema tamo gdje su oni...

Postoji konstrukcija Bošnjaka u srpskohrvatskim medijima gdje smo mi prikazani kao fašisti, unitaristi, faktor nestabilnosti, da do same srži mrzimo i jedne i druge, da smo veliki vjernici i da nam je Islam važniji i od države i od nacije i veliki nacionalisti. Nipošto ne treba učvršćivati tu sliku, ona je laž a onog trenutka kada se mi počnemo ponašati tako i kada počnemo izgledati tako laž će postati istina i sjedaš im na volej.
Ne slazem se kolega. Postoji. Ali Bosnjaci moraju nauciti da vode politiku dijaloga i uvazavanja, a ne podmetanja. Biti ce nam svima bolje. :wink:
Last edited by Umalo popisivac on 18/08/2014 20:14, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#150 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

tandmand wrote:
JohnnyS wrote:Normalno da ne čekaju europljani hrvatske državljene s crvenim tepihom, šampanjecem i kavijarom, ali nemojmo se lagati, lakše je na zapadu se snaći s hrvatskom nego s BiH putovnicom...
Apsolutno tacno. Tu treba dodati da hrvatska dijaspora ima nemjerljivo vecu podrsku RH.
U buducnosti ce veliki problem iseljenika biti asimilacija. Djeca njihove djece ce biti asimilirana mjesovitim brakovima a tome treba dodati odsustvo povratka onih koji nisu. Zbog dugorocno lose situacije u BiH, oni koji su tamo rodjeni ce svoju djedovinu u BiH prodavati i taj novac ulagati u svoj zivot na zapadu. Dodatak tome ce biti da oni nisu vezani nekom nostalgijom za BiH.
Joj sto imate mokre snove. :lol: realniji su moji gdje jebem dvije porno glumice. :D Hrvatska dijaspore je uvijek bila bogata i utjecajna te nikad ne zaboravlja svoje porijeklo, za razliku od drugih. :wink: Imas recimo stipendije za Hrvate RH i BiH od ljudi hrvatskih korijena a koji vise uopce ne govore hrvatskim jezikom. A sve i da se broj Hrvata prepolovi, to vam opet nista nece promijeniti:
A. Jer su Hrvati kontitutivan narod.
B. Jer su faktor, kako u BiH, tako i u EU.
C. Jer ste vi nesposobni. To je zapravo vas (a nazalost tako i nas) najveci problem. Od politicara imate samo budale i lopove. Nema tu niti jedan koji je spreman zrtvovati jedan politicki bod da bi ucinio nesto dobro za BiH. tretiraju vas kao ovce. Svaki pokusaj kritike prema njihovom radu i lopovluku okrecu na "dijeljenje Bosne" a ljudi bez trunke razmisljanja puse tu pricu. Slicno rade i u RS-u o toboze ukidanju RS-a i tako imamo jedan zacarani krug. A kad je za stolice i dijeliti drzavne novce za cas se Zlatko dogovori s Dodom, k'o brat s bratom.. :wink:
Post Reply