Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mlad i Nevin

#126 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Mlad i Nevin »

Firma koja se bavi preradom kože Koteks iz Tešnja plaća radnicima u proizvidnji bijednu marku po satu. Gazda Haris Sejdic, hadzija i veliki vjernik kako se predstavlja, je jedan od najbogatijih ljudi u Tesnju pored Hifa grupacije. Pitam se boji li se on Boga...
JThomas

#127 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by JThomas »

ne zna šta će od straha :D
PapakizSarajeva

#128 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by PapakizSarajeva »

Mlad i Nevin wrote:Firma koja se bavi preradom kože Koteks iz Tešnja plaća radnicima u proizvidnji bijednu marku po satu. Gazda Haris Sejdic, hadzija i veliki vjernik kako se predstavlja, je jedan od najbogatijih ljudi u Tesnju pored Hifa grupacije. Pitam se boji li se on Boga...
Neka predju u Granoff ili MITEX imace malo vise od "duple" Koteks satnice ...
York Light 100`s

#129 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by York Light 100`s »

Mlad i Nevin wrote:Firma koja se bavi preradom kože Koteks iz Tešnja plaća radnicima u proizvidnji bijednu marku po satu. Gazda Haris Sejdic, hadzija i veliki vjernik kako se predstavlja, je jedan od najbogatijih ljudi u Tesnju pored Hifa grupacije. Pitam se boji li se on Boga...
Boji li se Boga? Što će se bojati, ne smješ ući bez selama u firmu a napravio je (nije šala) u istoj zgradi sobu za klanjanje za radnike. Tako da mogu klanjati kada rade od ponedeljka do subote 12 sati a često se zna raditi i nedelju i sve to 1km po satu. Ali što bi se bojao da mu neko uvede red? Stalni gosti zadnjih godina su mu Bakir Izetbegović i Cerić kada je bio reis (ne znam kako je sada kada je Sejdić zagužvao sa Mehmedovićem)
Sjećam se prije nekoliko godina za doček nove godine kada je stari Sejdić vodio Koteks, radnici 31. decembra rukaju do 7 naveče (a što bi išli kući ranije? To je za hadžiju ionako vlaška nova godina) dok sin Haris ko mangup noge na sto i dogovara na mobilnom u vezi dočeka nove godine. Fuj
rekla-kazala

#130 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by rekla-kazala »

Izgleda da je Prevent odličan kakvi su ostali u tekstilnoj i kožarskoj industriji.
JThomas

#131 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by JThomas »

uvijek i od svega može gore.
spreca

#132 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by spreca »

JThomas wrote:uvijek i od svega može gore.
zar ne postoji zakon o minimalcu i koliki je?
rekla-kazala

#133 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by rekla-kazala »

spreca wrote:
Da postoji, iznosi 45 % prosječne plaće.
To je oko 380 KM ali lako se sve to zaobiđe. Posebno ako je radnik neprijavljen.
http://www.vecernji.ba/svaki-treci-radn ... lac-918821
prog321

#134 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by prog321 »

hAZNADAR wrote:Slucajno upoznah par dobrih ljudi iz Gornjeg Vakufa koji jedva prezivljavaju radeci teske fizicke poslove na gradjevini samo za jednu marku na sat. Takodjer potvrdise da ih ima mnogo u Vakufu koji tako zaradjuju, i plus u Bugojnu i sire. Neprijavljeni radnici, dakle rad na crno bez godisnjeg, socijalnog, penzionog,... prisiljeni na to jer nemaju drugog izbora.

Vlasnik firme koja izvodi sire gradjevinske poslove je Kasumic. Koliko sam cuo ima ih vise u toj familiji koji raskosno zive, skupa auta, vile, zene okicene zlatom,.. u jednom malom mjestu u Bosni se sepure bogatstvom pored siromaha koje placaju marku na sat.
.

Hmm ..

Meni je nedavno trebala neka pomoc oko kuce. Trazio sam radnika za 50 KM dnevno. Njegov obrok. I nikoga nisam mogao naci. To je u rejonu Sarajeva.
Uglavnom je ista prica. Radije cu dzabe sjediti nego dzabe raditi.
JThomas

#135 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by JThomas »

slabo koja građevinska firma i u sarajevu običnim fizikalcima daje više od minimalca, koji izađe manje od 400 KM mjesečno. van sarajeva da ne govorim. i nijednoj ne fali radnika, čak štaviše. ne znam kako vam više ne dojadi ta floskula.
todd_smith

#136 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by todd_smith »

JThomas wrote:slabo koja građevinska firma i u sarajevu običnim fizikalcima daje više od minimalca, koji izađe manje od 400 KM mjesečno. van sarajeva da ne govorim. i nijednoj ne fali radnika, čak štaviše. ne znam kako vam više ne dojadi ta floskula.
realno ovo je raj za privatnika tj ova situacija u BiH, ne kontaju ljudi
hAZNADAR

#137 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:
hAZNADAR wrote:Slucajno upoznah par dobrih ljudi iz Gornjeg Vakufa koji jedva prezivljavaju radeci teske fizicke poslove na gradjevini samo za jednu marku na sat. Takodjer potvrdise da ih ima mnogo u Vakufu koji tako zaradjuju, i plus u Bugojnu i sire. Neprijavljeni radnici, dakle rad na crno bez godisnjeg, socijalnog, penzionog,... prisiljeni na to jer nemaju drugog izbora.

Vlasnik firme koja izvodi sire gradjevinske poslove je Kasumic. Koliko sam cuo ima ih vise u toj familiji koji raskosno zive, skupa auta, vile, zene okicene zlatom,.. u jednom malom mjestu u Bosni se sepure bogatstvom pored siromaha koje placaju marku na sat.
.

Hmm ..

Meni je nedavno trebala neka pomoc oko kuce. Trazio sam radnika za 50 KM dnevno. Njegov obrok. I nikoga nisam mogao naci. To je u rejonu Sarajeva.
Sarajevo je nesto drugo, vece mogucnosti, vece sanse, veci izbor, veci kriteriji,.. na neki nevjerovatan nacin ljudi tamo bez stalog zaposlenja nekako uspiju jamiti nesto.

U male carsije se nije nikad slijevalo, nikakvih donacija, pomoci, sadake,... vrlo male mogucnosti i daj sta das.
Najgore je sto se ljudi ne smiju pobuniti zbog mizernih satnica, sto niko ne smije javno reci za to. Jer bolje je i 1 Km po satu nego nista.

I sirotinja gleda raskos i razbacivanje, aroganciju elite koja ih placa mizerno,.. i suti jer nije do pravde vec prezivljavanja.

Da te u Sarajevu placa mizerni neki tajkun sto voza bijesna auta i na zenu kaci bizerje i zlato od desetine hiljada i plus arogantni - ti bi ih poslao u p.m. jer uvijek imas neku drugu alternativu koja je isto mizerna - ali je imas. U Vakufu i Tesnju nemas.
spreca

#138 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by spreca »

rekla-kazala wrote:
spreca wrote:
Da postoji, iznosi 45 % prosječne plaće.
To je oko 380 KM ali lako se sve to zaobiđe. Posebno ako je radnik neprijavljen.
http://www.vecernji.ba/svaki-treci-radn ... lac-918821
znaci narod je najvise kriv...zar se nemoze smuckati nekako da dodje neka inspekcija pa da to rijesi......ovdje( u rus) je kazna za na crno oko 30.000S po covjeku....znaci povecati kazne i cesce kontrole
JThomas

#139 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by JThomas »

ljudi bukvalno ginu radeći za minimalac (i manje od njega na crno) na građevini. a forumaši ponavljaju dvije fraze k'o roboti:

1. samo nek' se gradi
2. narod je lijen, posla ima ali ljudi neće da rade
prog321

#140 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by prog321 »

hAZNADAR wrote:
prog321 wrote:

.

Hmm ..

Sarajevo je nesto drugo, vece mogucnosti, vece sanse, veci izbor, veci kriteriji,.. na neki nevjerovatan nacin ljudi tamo bez stalog zaposlenja nekako uspiju jamiti nesto.

U male carsije se nije nikad slijevalo, nikakvih donacija, pomoci, sadake,... vrlo male mogucnosti i daj sta das.
Najgore je sto se ljudi ne smiju pobuniti zbog mizernih satnica, sto niko ne smije javno reci za to. Jer bolje je i 1 Km po satu nego nista.

I sirotinja gleda raskos i razbacivanje, aroganciju elite koja ih placa mizerno,.. i suti jer nije do pravde vec prezivljavanja.

Da te u Sarajevu placa mizerni neki tajkun sto voza bijesna auta i na zenu kaci bizerje i zlato od desetine hiljada i plus arogantni - ti bi ih poslao u p.m. jer uvijek imas neku drugu alternativu koja je isto mizerna - ali je imas. U Vakufu i Tesnju nemas.

Ja imam rodbine i po manjim gradovima u BiH. Posebno Krajina. I mogu samo reci da nije tacno sto to pises.
Znam da je moderno praviti histericne izjave. ali danas niko u BiH nece da radi za jednu marku satnicu.
hAZNADAR

#141 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote: Ja imam rodbine i po manjim gradovima u BiH. Posebno Krajina. I mogu samo reci da nije tacno sto to pises.
Znam da je moderno praviti histericne izjave. ali danas niko u BiH nece da radi za jednu marku satnicu.
Nije nikakva histerija, vec gorcina. I tacno je ovo sto pisem jer govorim specijalno o vakufu i Bugojnu, a vidim da toga ima i u Tesnju.

I da podsjetim - u pitanju je rad na crno - gdje su poslodavci politicari ili tajkuni sa politickim vezama. Za mnoge jedina alternativa da ista zarade jer bolje je i rad na crno nego nikakav posao.
rekla-kazala

#142 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by rekla-kazala »

Mom bratu je prije par mjeseci trebao radnik na par dana za neko čišćenje oko kuće. Čovjek kojeg je našao ( ne znam kako ) je sam rekao da radi za dnevnicu od 10 KM :shock: .
Naravno platio ga je bolje ali očito da ima ljudi koji su voljni da rade za 10 KM i da ima tako bezobraznih koji imaju srce platiti nekog tako malo.
celava_dlaka

#143 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by celava_dlaka »

KajkutSlobodan wrote:E ako je ovako u Doboju, koji spada u grupu srednje razvijenih opstina, kako li je tek medju onim nerazvijenim opstinama?

Zar se ovako vraca ljudima koji su nam stvorili drzavu? SRAMOTA!!!!!

Borac VRS preživljava jedući stočnu hranu

Nasuprot svečanostima koje su ovih dana organizovane širom Republike Srpske povodom Dana boraca, mnogi demobilisani pripadnici VRS, ali i RVI i porodice poginulih žive u teškim uslovima. Jedan od primjera je i Rajko Ilić, borac Prve trebavske brigade, koji sa suprugom Mirjanom živi u dobojskom naselju Donja Paležnica.
Rajko danas sa suprugom Mirjanom jedva sastavlja kraj sa krajem, bez ikakvih primanja nemaju ni za osnovne namjernice, pa se često hrane stočnim brašnom i prekrupom.
Mnogi od demobilisanih boraca, RVI i porodice poginulih, žive u teškim životnim uslovima, kažu iz Odjeljenja za boračko-invalidske zaštitu grada Doboja i navode da Vlada treba više voditi računa o boračkim kategorijama.
Rajko i njegova supruga Mirjana kažu da ih najviše boli to, što su zaboravljeni i prepušteni patnji i golgotama teškog života, koji kao jedan od stvaralaca RS, Rajko sigurno nije zaslužio.

Image

http://www.rtvbn.com/30074/Borac-VRS-pr ... ocnu-hranu
i bez ovog sto ima ostao dabogda :izet:
prog321

#144 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by prog321 »

hAZNADAR wrote:
prog321 wrote: Ja imam rodbine i po manjim gradovima u BiH. Posebno Krajina. I mogu samo reci da nije tacno sto to pises.
Nije nikakva histerija, vec gorcina. I tacno je ovo sto pisem jer govorim specijalno o vakufu i Bugojnu, a vidim da toga ima i u Tesnju.

I da podsjetim - u pitanju je rad na crno - gdje su poslodavci politicari ili tajkuni sa politickim vezama. Za mnoge jedina alternativa da ista zarade jer bolje je i rad na crno nego nikakav posao.

To si ti cuo, Vjeruj mi iskustvo je drugacije.
Vecina njih kaze da ce radije sjediti dzabe nego raditi dzabe. Ja sam Iskusio na svojoj kozi, iako sam 5 put vise placao.
sema911s

#145 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by sema911s »

JThomas wrote:ljudi bukvalno ginu radeći za minimalac (i manje od njega na crno) na građevini. a forumaši ponavljaju dvije fraze k'o roboti:

1. samo nek' se gradi
2. narod je lijen, posla ima ali ljudi neće da rade
prijatelj radi u Sa, povrijedi se poprilicno(pola prsta izgubi), doktori mu nekazu da ima pravo na naknadu, poslodavac presuti da je osiguran i da moze od osiguranja trazit naknadu, dodje na posao sutradan i ako je na bolovanju sve uz izgovor nisam znao,
nek se gradi ali niko od nas ne pogleda da se proturijeci nekim tim gradnjmma jer ima mnogo lopovluka, niko nezna progovorit i ako neko progovori protiv biznismena neko iz mase mu kaze sta seres suti, nek se gradi, tako rec neznalice nas vode,

dal je narod lijen jeste, u firmi gdje radim doslo ih 15-tak na oglas, da ih nebi sve otjerao il pogresnog primio, dam im 2sedmice testnog rada i platicemo im za taj period 200km, znas li koliko ih je doslo sutradan, 1 sve sto je bilo sarajlija na tel rekli jebote tvojih 200KM, ostala cura iz mislim(zavidovica), tada je rekla da nema izbora i nakon 3dana, primljena i sada plata oko 1200KM, ovi ostali ispijaju kaficu i cekaju posao na budzetu
Rizvan

#146 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Rizvan »

sema911s wrote:
dal je narod lijen jeste, u firmi gdje radim doslo ih 15-tak na oglas, da ih nebi sve otjerao il pogresnog primio, dam im 2sedmice testnog rada i platicemo im za taj period 200km, znas li koliko ih je doslo sutradan, 1 sve sto je bilo sarajlija na tel rekli jebote tvojih 200KM, ostala cura iz mislim(zavidovica), tada je rekla da nema izbora i nakon 3dana, primljena i sada plata oko 1200KM, ovi ostali ispijaju kaficu i cekaju posao na budzetu
Ma daj molim te :-) U 95% slučajeva probni rad se ne plaća i nerijetko se desi da ljude šutnu, nakon što ih izmrcvare tokom tih deset, petnaest dana. Ljudi nisu lijeni, samo ne pristaju da budu iskorišteni, pristaju jedino oni koji nemaju izbora.
sema911s

#147 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by sema911s »

Rizvan wrote:
sema911s wrote:
Ma daj molim te :-) U 95% slučajeva probni rad se ne plaća i nerijetko se desi da ljude šutnu, nakon što ih izmrcvare tokom tih deset, petnaest dana. Ljudi nisu lijeni, samo ne pristaju da budu iskorišteni, pristaju jedino oni koji nemaju izbora.

to sto su trebali radit je neki obracuni, nesto oko finansija, jer bolje tako nekome platit nego nekoj revizorskoj kuci 6puta skuplje, potrefilo se oglas za posao i taj problem, i kontao da spojim ugodno sa korisnim kad prc milojko nece, kazu malo, jbte kad se sjetim poceo sam za 250KM, od07-19pauza ako stignem i ako me ne primjete,
Wind

#148 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by Wind »

Pa u zdravstvu je satnica 2,00 KM. Sta bi vi htjeli da fizikaner ima 5 KM?
titinho

#149 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by titinho »

Wind wrote:Pa u zdravstvu je satnica 2,00 KM. Sta bi vi htjeli da fizikaner ima 5 KM?
dok god "fizikaner" ne bude imao bar 100 km na dan, Bosna nece bit sretna drzava
sema911s

#150 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?

Post by sema911s »

titinho wrote:
Wind wrote:Pa u zdravstvu je satnica 2,00 KM. Sta bi vi htjeli da fizikaner ima 5 KM?
dok god "fizikaner" ne bude imao bar 100 km na dan, Bosna nece bit sretna drzava

onda ne preostaje nista drugo da svi postanemo fizikaneri i kopamo samo kanale, a ostatak svijeta neki hod apo mjesecu, ide na izlete na mars, a mi cemo kopat jer to najbolje znamo i krivit druge za neuspjeh,. Bosna ce bit sretna kada se fizikaneri vrate fizekanarenju??? a pametni tamo gdje treba
Post Reply