Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#126 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

kerima1 wrote:
Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.
Tako je,od proslosti se ne zivi,covjek u svom dobu treba da cini sto se moze tada,a iz historije nije lose da se uzme pouka,nista vise.
Problem je sto muslimani se nicega ne odricu, uzimaju sve iz proslosti..takoreci stoje u mjestu..
i zato danas su na zacelju napredni zemalja..
vatrogasac

#127 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

kerima1 wrote:
animals wrote:
fatamorgana wrote:
Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.
Skoro sve drevne civililizacije su imale svoje "zlatno doba" pa tako i Islam.
Nažalost i tu je prolaznost odigrala svoju ulogu.
Svjesni ipak neumoljivog zakona prolaznosti kao ljudska bića onda je razumljivo da priželjkujemo neki bolji, pravedniji svijet koji nije podložan prolaznosti ....

Sanjani Raj .....

Kad ga vec ne mogu uspostaviti na ovome svijetu, neki su te pokusaje ostavili za vrijeme poslije zivota..
valjda je to tamo lakse :D
Neki barem pokusavaju na onom,a neki ni na ovom :mrgreen:
Hm....dobro ti ovo @kerima1. Da se u nečemu i složimo. :mrgreen:
animals

#128 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

kerima1 wrote:]Neki barem pokusavaju na onom,a neki ni na ovom :mrgreen:
E to ne znamo, jel pokusavaju..ja sam samo rekao da su ostavili te pokusaje za drugi zivot..
fatamorgana

#129 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
Tako je,od proslosti se ne zivi,covjek u svom dobu treba da cini sto se moze tada,a iz historije nije lose da se uzme pouka,nista vise.
Mi izgleda kao vrsta, ljudska vrsta nismo u stanju da uzmemo pouku iz historije.
Generacije za generacijama ponavljaju uvijek iste greške, najdrastičniji primjer su ratovi a sad i ovo suludo iscrpljivanje prirodnih resursa koji su ograničeni na ovoj plavoj ljepotici.

Koristimo sve sebično i pohlepno bez odgovornosti i ne mislimo na naše vlastite buduće generacije, djecu naše djece i šta im ostavljamo u amanet .....
vatrogasac

#130 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

animals wrote:
kerima1 wrote:
Problem je sto muslimani se nicega ne odricu, uzimaju sve iz proslosti..takoreci stoje u mjestu..
Gdje vidiš samo prošlost? Zapeli su u nekakvom međuvremenu i međuprostoru između prošlosti i sadašnjosti. Većina faktora poznata već i analizirana na pdf Politika. Ne svi, ali dobar dio ummeta jeste. Teret je kada moraš prednjačiti i valjda došlo do zamora. A opet s druge strane neće biti saučesnici u prljavim stvarima koje su se desile u ovom i prošlom stoljeću. Ne mogu se optužiti za fašizam, komunizam, svjetske ratove, globalno zatopljenje, genetski modificiranu hranu itd.
fatamorgana

#131 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Gdje vidiš samo prošlost? Zapeli su u nekakvom međuvremenu i međuprostoru između prošlosti i sadašnjosti. Većina faktora poznata već i analizirana na pdf Politika. Ne svi, ali dobar dio ummeta jeste. Teret je kada moraš prednjačiti i valjda došlo do zamora. A opet s druge strane neće biti saučesnici u prljavim stvarima koje su se desile u ovom i prošlom stoljeću. Ne mogu se optužiti za fašizam, komunizam, svjetske ratove, globalno zatopljenje, genetski modificiranu hranu itd.
A za ovu poslijeratnu gramzivost i bezobzirnost prema vlastitom narodu te zamazivanje očiju narodu religijom dok se iste pridržavaju formalno i to samo dok su prvim redovima?
vatrogasac

#132 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
A za ovu poslijeratnu gramzivost i bezobzirnost prema vlastitom narodu te zamazivanje očiju narodu religijom dok se iste pridržavaju formalno i to samo dok su prvim redovima?
Ispade retoričko jer si odgovorio sam sebi.
pussysmoke

#133 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 23/01/2020 21:59, edited 1 time in total.
kerima1

#134 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by kerima1 »

animals wrote:
kerima1 wrote:
U pravu si,dok krsnani i zidovi napreduju na svim poljima muslimani dunjaluk smatraju nebitnim koji ne vrijedi krilce musice pa ih ova dva naroda pobise gdje god se ukaze prilika.Da li smo i mi na istom rangu to se ne bi desavalo,jer sa jakim se ne bije,nego slabim.
kerima1

#135 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by kerima1 »

pussysmoke wrote:
fatamorgana wrote:Koristimo sve sebično i pohlepno bez odgovornosti i ne mislimo na naše vlastite buduće generacije, djecu naše djece i šta im ostavljamo u amanet .....
Bogomoljke, da se mole bogu da će sutra biti bolje. Tako će i njihova djeca i djeca te djece i...
:thumbup: vrijedi samo nesto ciniti,moljenje Boga koji je vec sve dao nije sramora samo nepokretnima.
vatrogasac

#136 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

Khilafa wrote: Ja imam dosta para, vjerujem u Allaha, nisam siromasan.
:lol: Ma vala nemam previše, ali nisam ni sirotinja pa Ga opet vjerujem i poštujem.
insomnia78

#137 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by insomnia78 »

Khilafa wrote:Ovo nije istina. Kakva generalizacija ljudi moji, odakle vam da siromasni najvise vjeruju u Boga?

Ja imam dosta para, vjerujem u Allaha, nisam siromasan.

Qatar, UAE, medju najbogatije zemlje na svijetu, imaju šerijat.

Kako amerikanci dozivljavaju ezan u Dubai, oni nisu siromasni:

:D
Kad treba onda je serijat, kad ne odgovara onda nema serijatske drzave na svijetu
Ne bih ja bas ove sa BI stavljao kao primjer islama i serijata

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#138 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by JoseMujica »

kome su arapi civilizacijski vrh danas u bilo čemu tome nije dobro :roll:
animals

#139 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

kerima1 wrote:

U pravu si,dok krsnani i zidovi napreduju na svim poljima muslimani dunjaluk smatraju nebitnim koji ne vrijedi krilce musice pa ih ova dva naroda pobise gdje god se ukaze prilika.Da li smo i mi na istom rangu to se ne bi desavalo,jer sa jakim se ne bije,nego slabim.
Ma ubijaju se i krscani medjusobno, i muslimani medjusobno, zavisi ko je kome u susjedstvu..
samo veci odjek ima religijski rat..vidis da ovdje nikog ne interesuje sukob Rusa i Ukrajinaca..nebitno..ista religija..
dok sukob Izraela i Palestinaca, dozivljavaju kao svoj..
fatamorgana

#140 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
Taman da te pohvalim kako se sad rjeđe koristiš SDA floskulama u zadnje vrijeme kad nuto jedne! :kiss:
vatrogasac

#141 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Taman da te pohvalim kako se sad rjeđe koristiš SDA floskulama u zadnje vrijeme kad nuto jedne! :kiss:
Postat ću Omerija citirajući hazreti Omera. :mrgreen:

Kako se zovu ljudi po islamu koji su samo formalno u njemu? Šta im je obećano?
fatamorgana

#142 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote: Postat ću Omerija citirajući hazreti Omera. :mrgreen:

Turbo vjernici? Vjernici iz 92-ge? SDA biračko tijelo?

Zlatne kašike?
vatrogasac

#143 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:

Zlatne kašike?
Ne znam @fato šta da ti kažem...iskreno. Nisam stranački opredijeljen pa na taj problem ne gledam iz ugla politike nego više psihologije i vjere. Vidim da je tebi SDA i navodna njihova zlatna kašika zapela na pola grla pa ni tam' ni 'vam.

A što si sada zaboravio ovaj... :kiss:
irac300

#144 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by irac300 »

Religija i sex su vazda bili zabava siromašnih. Gledaj u nebo i štancaj djecu, šta 'š drugo.
fatamorgana

#145 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:

Zlatne kašike?
Ne znam @fato šta da ti kažem...iskreno. Nisam stranački opredijeljen pa na taj problem ne gledam iz ugla politike nego više psihologije i vjere. Vidim da je tebi SDA i navodna njihova zlatna kašika zapela na pola grla pa ni tam' ni 'vam.

Pa neznam što nemaš damu da kažeš otvoreno tvoju političku pripadnost kad je ona jasna iz većine tvojih postova, blatiš sistematski bivši sistem govoreći najčešće neistine ili karikiraš , sanjaš vlažne snove na spomen Turske i Erdogana, braniš Vezira aka Cerića, ne vidiš Bosnu u Evropi već na Bosforu ili Bliskom istoku, koristiš vjeru kao sredstvo a ne odredište.
Zna se čiji je ovo credo i politički program i repertoar u Bosni, program fildžan država i feudalni begovat ....
nasa

#146 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nasa »

Joj dobro, imate temu o SDA na politici pa se prozivajte ovako je bas bezveze ...

A @fato ne znam koliko ti imas godina ali mogu ti reci davno smo mi presli te problem o kojim pricas u medjuvremenu ih se namnozilo kilometar novih, a dolaze nove generacije kojim odavno niko ni u obecanju ne prica o zlatnim kasikama, imaju nove metode svi redom bez obzira na boju, stranacku. Shvatas da ce sad u oktobru na izbore oni koji nisu ni pelene skinuli kad su se vodile takve price....
fatamorgana

#147 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Joj dobro, imate temu o SDA na politici pa se prozivajte ovako je bas bezveze ...

A @fato ne znam koliko ti imas godina ali mogu ti reci davno smo mi presli te problem o kojim pricas u medjuvremenu ih se namnozilo kilometar novih, a dolaze nove generacije kojim odavno niko ni u obecanju ne prica o zlatnim kasikama, imaju nove metode svi redom bez obzira na boju, stranacku. Shvatas da ce sad u oktobru na izbore oni koji nisu ni pelene skinuli kad su se vodile takve price....
Pa shvatam al' šta mogu kad sam ja nasjeo na tu priču o zlatnim kašikama, možda imam neki nesvjesni fetiš prema zlatu a volim pojest kašikom što jest' jest'.
A možda i ratne traume .....
nasa

#148 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nasa »

Shvatam ja sve, samo reko da te napomenem... :D Pazi da sad ljudi rodjeni u ratu imaju dvadesetak... oni se kroz maglu sjecaju Alije kao mozda ti Tite :D
vatrogasac

#149 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:

Zlatne kašike?

Pa neznam što nemaš damu da kažeš otvoreno tvoju političku pripadnost kad je ona jasna iz većine tvojih postova, blatiš sistematski bivši sistem govoreći najčešće neistine ili karikiraš , sanjaš vlažne snove na spomen Turske i Erdogana, braniš Vezira aka Cerića, ne vidiš Bosnu u Evropi već na Bosforu ili Bliskom istoku, koristiš vjeru kao sredstvo a ne odredište.
Zna se čiji je ovo credo i politički program i repertoar u Bosni, program fildžan država i feudalni begovat ....
Au ...brate mili. :mrgreen: To izvukao što znam gdje vodi pljuvačka Kazaza, Kukića, Štukana, Žbanićke, Brkana &co. Imam ja ozbiljnih zamjerki ne samo njima dvojici, ali ne na način kako to rade gore spomenuti. Političke dame nemam dok se ne pojavi na BiH sceni, a dotle svoje glasove dajem rođacima i jaranima, a ima ih puno i svuda. Oni me i ne pokušavaju da izlevate kao ostali. Nemoj se igrati ovih psihoanaliza forumaša jer sinoć si pokazao na slučaju @nase da ti to ne ide dobro.
kerima1

#150 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by kerima1 »

animals wrote:
kerima1 wrote:

Ma ubijaju se i krscani medjusobno, i muslimani medjusobno, zavisi ko je kome u susjedstvu..
samo veci odjek ima religijski rat..vidis da ovdje nikog ne interesuje sukob Rusa i Ukrajinaca..nebitno..ista religija..
dok sukob Izraela i Palestinaca, dozivljavaju kao svoj..
Slazem se,tacno je da ima malo ljudi kojima je stalo do covjecanstva sto se pobise,a ne samo do svojih kome pripadaju.
Post Reply