A ipak su nastale. Dakle iako nema te mržnje i iako nije u bliskoj prošlosti vršen genocid ipak su osjetili potrebu da imaju neku "granicu među narodima". A ti si se pitao "Zar se ne ulazi u EU da bi se granice medju narodima brisale". Eto ti primjera da ulazak u EU nema veze sa brisanjem granica među narodima. Oni su granice čak podebljali u Belgiji iako nemaju mržnju i bliski genocid. A ti bi da ih mi brišemo iako smo imali nedavno genocid? Čudnotandmand wrote:U Belgiji te administrativne jedinice nisu nastale tako sto je u bliskoj proslosti na njihovim teritorijama izvrsen genocid, protjerivanje i otimacina imovine.Mister Yes wrote:tandmand wrote:Zar se ne ulazi u EU da bi se granice medju narodima brisale i da bi imali svi ista prava?
Gluposti. Eno ti primjer Belgije koja je "centar EU" a ima unutrašnju administrativnu podjelu i "granicu među narodima". Razmisli malo o Belgiji koja je "EU u malom" i zašto u Belgiji postoje administrativne jedinice?
"Prudski sporazum" ponovo aktivan
- Mister Yes
#126 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
-
daddy-kool
#127 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Distrikt BiH.Mister Yes wrote: BiH je složena zemlja u kojoj djeluju tri političke zajednice. Ako želiš da Bošnjaci imaju političku samostalnost onda se zalažeš za Bošnjakistan i podjelu zemlje. Ako želiš cjelovitu BiH onda naravno da sve tri političke zajednice trebaju učestvovati u vlasti. To se svuda u normalnom svijetu radi tako što se odrede teritorijalne jedinice za svaku od političkih zajednica koje onda daju predstavnike u vlast. Ako postoji teritorija oko koje se ne može dogovoriti ni to nije tragedija jer se to može odrediti kao distrikt (primjer Brčko distrikt).
Zadnji rat je vođen sa jasnim ciljevima razgraničenja naroda, osvajanjem teritorije i razbijanjem države, sve kako bi se dobili jasni, etnički očišćeni 'komadi' spremni za priključenje susjednim državama. Ti sada predlažeš da rezultate tog rata prihvatimo kao konačne, a u međuvremenu, u miru, napravimo etničko čišćenje stanovništva u FBiH povlačenjem još jedne granice?
I ne, BiH ne klizi ka dezintegraciji. Atak na državnost BiH može biti samo u slučaju referenduma za otcjepljenje RS.
- Mister Yes
#128 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Kakve "još jedne granice"?daddy-kool wrote: Ti sada predlažeš da rezultate tog rata prihvatimo kao konačne, a u međuvremenu, u miru, napravimo etničko čišćenje stanovništva u FBiH povlačenjem još jedne granice?
Tačno je istina. Tamo gdje prestaje logika počinje BiH
-
oakville
#129 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Koji god prijedlog da izneseš, prvo kreni s pitanjem zbog čega bi ovaj prijedlog Bošnjaci prihvatili?Mister Yes wrote:Kakve "još jedne granice"?daddy-kool wrote: Ti sada predlažeš da rezultate tog rata prihvatimo kao konačne, a u međuvremenu, u miru, napravimo etničko čišćenje stanovništva u FBiH povlačenjem još jedne granice?Govorimo o spajanju kantona. Dakle o ukidanju granica a ne o uspostavljanju novih. Ako se spoje SK, TK, ZDK i BPK da li je to crtanje novih granica ili ukidanje postojećih? Kako ukrupljavanje može biti doživljeno kao dijeljenje?
Tačno je istina. Tamo gdje prestaje logika počinje BiH
Nemoj samo tu bezveznu mantru "ako se ne dogovorimo Bih će se raspasti" jer znaš da to nije tačno - u Dejtonu je nametnutno pravilo konsenzusa kao osnova svake promjene uključujući podjelu. Tako da ako ostane status quo, nije najgore na svijetu što se može desiti. I zaboravi i mantru o EU - od toga nema ništa, kao što znaš- Znači daj nešto realno
Dakle, imaš li ti (ili srpsko-hrvatske prirodno savezničke stranke) išta da ponudiš(ponudite) bošnjacima u procesu tog cijenkanja? Ako nemaš, odnosno nema svima prihvatljivog konsenzus o poželjnim promjenama, onda smo stanje zacementirali za narednih 50 godina, imamo srbe oko BL i u Bijeljini, i Hrvate oko Širokog Brijega, sve zajedno skupine staraca, a ostalo je prazna zemlja. S tih pozicija više nema cijenkanja kad nemaš čime da se cjenkaš a ni da prijetiš (iz prazne se ne puca
- nikad_vise
#130 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Ja ne mogu da vjerujem da ljudi jos uvijek mastaju o nekim referendumima
Pa sve cesce mozemo vidjeti kako se srbi polahko idenfikuju sa ovom drzavom,kosarkaska repka nam skoro vise od pola Hrvata i Srba,BN je skoro na jednom prilogu izletio i sa "nasa reprezentacija" praveci prilog o BiH,okorjeli SDS-ovci govore kako referendum nije moguc,SDS-ov nacelnik u Doboju izleti kako vodi probosansku politiku i slicnih milion primjera koji se prije par godina nisu mogli ni cuti.Pa nedavno sam gledao u emisiji "indirektno" cini mi se kad Cavic kaze da su 2000 i neke neznam ti sad tacno koje isli u Beograd i da su zajedno na sastanku sa Dodikom i Vucicem pitali Vucica moze li se RS ocjepiti na sto je Vucic odgovorio da ne moze jer RS nebi niko podrzao i priznao kao i da Srbija nema ekonomsku moc kojom bi mogla pomoci RS-u.Voditelj je bas pitao Cavica zbog toga sto je nekako tih dana bila prica o referendumu i lik je poentirao sa tim da je to sve jedno bacanje magle u oci i suplja predizborna prica.
Pa cak se i na stranici BN-a u komentarima sve manje pojavljuju price o nekim referendumima i ljudi se sprdaju sa tim frazama vise.
Pa po Beogradu ih sve cesce zovu Bosancima ove nase "vece srbe od srba samih" a na koncertu jednog Merlina vam dodje 60 000 ljudi za tri dana..Dzaba jedete muda jer je vasa integracija u ovu drzavu svakim danom sve izvjesnija i polahko tece svojim tokom.
Meni je zanimljiva recimo cinjenica da Srbi i Bosnjaci dijele skoro 3 drzave u kojoj su vecina zajedno pa bi se moglo raditi na srpsko-bosnjackim interesima u BiH,Srbiji i Crnoj Gori samo da su Srbi malo pametniji i da prodju proces katarze i shvate pogubnost svih svojih poteza sa Bosnjacima.Nakon svih zla koja su nam nanijeli najmanji pozitivan impuls bi bio da reformisu genocidnu tvorevinu i postuju prava svih Bosnjaka,priznaju genocid u Srebrenici,i okrenu se jednoj normalnoj i pozitivnoj politici prema ovoj drzavi.Tada bi Srbija vjerovatno i mogla da bude na putu da postane jedan regionalni faktor uz Bosnjacku podrsku a to nece biti nikad dok god sa svih strana ima neprijatelje u vidu Bosnjaka,Hrvata,Albanaca i slicno.
Pa sve cesce mozemo vidjeti kako se srbi polahko idenfikuju sa ovom drzavom,kosarkaska repka nam skoro vise od pola Hrvata i Srba,BN je skoro na jednom prilogu izletio i sa "nasa reprezentacija" praveci prilog o BiH,okorjeli SDS-ovci govore kako referendum nije moguc,SDS-ov nacelnik u Doboju izleti kako vodi probosansku politiku i slicnih milion primjera koji se prije par godina nisu mogli ni cuti.Pa nedavno sam gledao u emisiji "indirektno" cini mi se kad Cavic kaze da su 2000 i neke neznam ti sad tacno koje isli u Beograd i da su zajedno na sastanku sa Dodikom i Vucicem pitali Vucica moze li se RS ocjepiti na sto je Vucic odgovorio da ne moze jer RS nebi niko podrzao i priznao kao i da Srbija nema ekonomsku moc kojom bi mogla pomoci RS-u.Voditelj je bas pitao Cavica zbog toga sto je nekako tih dana bila prica o referendumu i lik je poentirao sa tim da je to sve jedno bacanje magle u oci i suplja predizborna prica.
Pa cak se i na stranici BN-a u komentarima sve manje pojavljuju price o nekim referendumima i ljudi se sprdaju sa tim frazama vise.
Meni je zanimljiva recimo cinjenica da Srbi i Bosnjaci dijele skoro 3 drzave u kojoj su vecina zajedno pa bi se moglo raditi na srpsko-bosnjackim interesima u BiH,Srbiji i Crnoj Gori samo da su Srbi malo pametniji i da prodju proces katarze i shvate pogubnost svih svojih poteza sa Bosnjacima.Nakon svih zla koja su nam nanijeli najmanji pozitivan impuls bi bio da reformisu genocidnu tvorevinu i postuju prava svih Bosnjaka,priznaju genocid u Srebrenici,i okrenu se jednoj normalnoj i pozitivnoj politici prema ovoj drzavi.Tada bi Srbija vjerovatno i mogla da bude na putu da postane jedan regionalni faktor uz Bosnjacku podrsku a to nece biti nikad dok god sa svih strana ima neprijatelje u vidu Bosnjaka,Hrvata,Albanaca i slicno.
- Mister Yes
#131 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Koji Bošnjaci? Ne radi se o Borgu pa da svi isto mislimo valjda? Ja znam zašto bih ja prihvatio i to sam već pisao. Znam isto tako da su demonstranti tražili ukidanje kantona. Jasno je da kod Bošnjaka prevladava mišljenje da kantone treba ukidati. Onda je logično da će podržati i smanjenje broja kantona to jest ujedinjenje Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničkodobojskog i Goraždanskog kantona. Zašto da ne? Evo reci ti zašto ne bi ujedinili ta 4 kantona?oakville wrote: Koji god prijedlog da izneseš, prvo kreni s pitanjem zbog čega bi ovaj prijedlog Bošnjaci prihvatili?
- Mister Yes
#132 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
RS i Srbi nisu problem u BiH. Sad je predizborna kampanja pa ćemo slušati svakakvih izjava ali niti će RS iko ukidati niti će gdje ići. Evo i ICG ne navodi RS kao problem već Federaciju. Tu je problem i to treba rješavati.nikad_vise wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi jos uvijek mastaju o nekim referendumima![]()
Pa cak se i na stranici BN-a u komentarima sve manje pojavljuju price o nekim referendumima i ljudi se sprdaju sa tim frazama vise.Pa po Beogradu ih sve cesce zovu Bosancima ove nase "vece srbe od srba samih" a na koncertu jednog Merlina vam dodje 60 000 ljudi za tri dana..Dzaba jedete muda jer je vasa integracija u ovu drzavu svakim danom sve izvjesnija i polahko tece svojim tokom.
-
oakville
#133 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Prodji kroz ICG stranicu i njihove "analize i preporuke" od 1997 pa do danas, pa ćeš naći izričite izjave tipa "RS je stvorena genocidom priznatim u Dejtonu i treba je rasformirati." Koliko vidiš na terenu, bili su u pravu - baš vizionari.Mister Yes wrote:RS i Srbi nisu problem u BiH. Sad je predizborna kampanja pa ćemo slušati svakakvih izjava ali niti će RS iko ukidati niti će gdje ići. Evo i ICG ne navodi RS kao problem već Federaciju. Tu je problem i to treba rješavati.nikad_vise wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi jos uvijek mastaju o nekim referendumima![]()
Pa cak se i na stranici BN-a u komentarima sve manje pojavljuju price o nekim referendumima i ljudi se sprdaju sa tim frazama vise.Pa po Beogradu ih sve cesce zovu Bosancima ove nase "vece srbe od srba samih" a na koncertu jednog Merlina vam dodje 60 000 ljudi za tri dana..Dzaba jedete muda jer je vasa integracija u ovu drzavu svakim danom sve izvjesnija i polahko tece svojim tokom.
Dakle problema nema - postojiš samo ti i Sr-HR stranke u BiH, prirodni saveznici, koji nemaju čime da se cjenkaju, pa danas (kao nekada bošnjaci) hodaju po Americi tražeći reformu Dejtona "jer se srbi i hrvati raseljavaju i nastaje muslimanska ekstremistička država." U tom hodanju su dobacili "čak" i do ICG.
A inače šta ICG kaže, bošnjaci odmah bez pogovora ispune, da se ne bi ne dao bog ICG naljutio na njih, jer onda oho im se oho, kad ICG zagrmi s interneta i organizuje okrugli sto
-
zavrzlama
#134 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Hajmo ovako....
rs ostaje ,s tim da se promijeni ime entiteta u neki geografski pojam,izbaci vjersko iz institucijalnog,,kraj price...
federacija bih se podijeli u dva entiteta,gdje bi hrvati imali entitet gdje bi cinili nadpolovicnu vecinu...
bosnjaci bili u trecem entitetu gdje bi oni cininili nadpolovicnu vecinu...
u sva tri entiteta,jedna policija,jedna obiljezja,jedni zakoni,vladavina proste vecine..jednostavno tri entiteta u kojim vecinu cine po jedan narod,a sve institucijalo obojeno obiljezjima drzave BIH...
evo, ovo sad pred dodika,covica odbijaju u startu....sta je zakjljucak...pa srbima i hrvatima i njihovim politikama ne trebaju entiteti radi njih samih,nego iskljucivo radi rusenja BIH i ubijanja svega sto na drzavu BIH podsjeca u njima...ko preglasava srbe u rs-u pa ruse i ujkidaju sve sto ima prizvuk BIH,to isto zele i hrvati(dio njih)..
rs ostaje ,s tim da se promijeni ime entiteta u neki geografski pojam,izbaci vjersko iz institucijalnog,,kraj price...
federacija bih se podijeli u dva entiteta,gdje bi hrvati imali entitet gdje bi cinili nadpolovicnu vecinu...
bosnjaci bili u trecem entitetu gdje bi oni cininili nadpolovicnu vecinu...
u sva tri entiteta,jedna policija,jedna obiljezja,jedni zakoni,vladavina proste vecine..jednostavno tri entiteta u kojim vecinu cine po jedan narod,a sve institucijalo obojeno obiljezjima drzave BIH...
evo, ovo sad pred dodika,covica odbijaju u startu....sta je zakjljucak...pa srbima i hrvatima i njihovim politikama ne trebaju entiteti radi njih samih,nego iskljucivo radi rusenja BIH i ubijanja svega sto na drzavu BIH podsjeca u njima...ko preglasava srbe u rs-u pa ruse i ujkidaju sve sto ima prizvuk BIH,to isto zele i hrvati(dio njih)..
-
oakville
#135 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Evo jedan kompromisni prijedlog - što ne bi ujedinili svih 10 kantona, nekako mi se tako više dopada, šta kažeš na to? Mislim to ultimativno tražim: ili će se moja želja ispuniti ili nema dalje i moramo potpisati DejtonMister Yes wrote:Koji Bošnjaci? Ne radi se o Borgu pa da svi isto mislimo valjda? Ja znam zašto bih ja prihvatio i to sam već pisao. Znam isto tako da su demonstranti tražili ukidanje kantona. Jasno je da kod Bošnjaka prevladava mišljenje da kantone treba ukidati. Onda je logično da će podržati i smanjenje broja kantona to jest ujedinjenje Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničkodobojskog i Goraždanskog kantona. Zašto da ne? Evo reci ti zašto ne bi ujedinili ta 4 kantona?oakville wrote: Koji god prijedlog da izneseš, prvo kreni s pitanjem zbog čega bi ovaj prijedlog Bošnjaci prihvatili?
- spreca
#136 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
moze ako ce se zvati trecioakville wrote:Evo jedan kompromisni prijedlog - što ne bi ujedinili svih 10 kantona, nekako mi se tako više dopada, šta kažeš na to? Mislim to ultimativno tražim: ili će se moja želja ispuniti ili nema dalje i moramo potpisati DejtonMister Yes wrote:Koji Bošnjaci? Ne radi se o Borgu pa da svi isto mislimo valjda? Ja znam zašto bih ja prihvatio i to sam već pisao. Znam isto tako da su demonstranti tražili ukidanje kantona. Jasno je da kod Bošnjaka prevladava mišljenje da kantone treba ukidati. Onda je logično da će podržati i smanjenje broja kantona to jest ujedinjenje Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničkodobojskog i Goraždanskog kantona. Zašto da ne? Evo reci ti zašto ne bi ujedinili ta 4 kantona?oakville wrote: Koji god prijedlog da izneseš, prvo kreni s pitanjem zbog čega bi ovaj prijedlog Bošnjaci prihvatili?
-
oakville
#137 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Evo može i to, Brčko će se zvati drugi entitet, a federacije treći entitet i da promjeni ime u "herceg bosna". Eto.spreca wrote:moze ako ce se zvati trecioakville wrote:Evo jedan kompromisni prijedlog - što ne bi ujedinili svih 10 kantona, nekako mi se tako više dopada, šta kažeš na to? Mislim to ultimativno tražim: ili će se moja želja ispuniti ili nema dalje i moramo potpisati DejtonMister Yes wrote:
Koji Bošnjaci? Ne radi se o Borgu pa da svi isto mislimo valjda? Ja znam zašto bih ja prihvatio i to sam već pisao. Znam isto tako da su demonstranti tražili ukidanje kantona. Jasno je da kod Bošnjaka prevladava mišljenje da kantone treba ukidati. Onda je logično da će podržati i smanjenje broja kantona to jest ujedinjenje Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničkodobojskog i Goraždanskog kantona. Zašto da ne? Evo reci ti zašto ne bi ujedinili ta 4 kantona?....na to ce pristati
![]()
![]()
- spreca
#138 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
opet majorizacijaoakville wrote:
Evo može i to, Brčko će se zvati drugi entitet, a federacije treći entitet i da promjeni ime u "herceg bosna". Eto.
- Danguba
#139 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Sta to kaze ICG...
a sta stovaoci...

Kazem ja, manje citajte CpHy...Podrška ideji uvođenja tri entiteta u BiH
Podrška ideji uvođenja tri entiteta u BiH
Srna - 29.07.2014 10:12 ⇒ 11:29
BANJALUKA - Međunarodna krizna grupa /ICG/ u posljednjem izvještaju o BiH zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.
Izvještaj Međunarodne krizne grupe, navodi se u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a, pišu "Večernje novosti".
U ranijim izvještajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zuzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH.
Oni sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna, navodi se u analizi mostarskog Instituta.
U analizi se ističe da "još revolucionarnu promjenu" predstavlja tvrdnja da je u BiH "potreban novi poredak : normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana".
U izvještaju ICG navodi se da nema ničeg pogrešnog u vezi sa hrvatskim entitetom, koji bi riješio mnoge probleme - ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između BiH i entiteta, kao i između entiteta i opština mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH.
Međunarodna krizna grupa navodi da je glavna prepreka entitetu sa hrvatskom većinom – politička.
"To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno", ističu analitičari ICG, koji smatraju da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju "hrvatskog entiteta" iz BiH neutemeljen s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.
Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se u izvještaju i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i spriječila preuzimanje njenih nadležnosti od BiH.
Treći entitet nije neminovno konfederalizacija BIH
Republika Srpska trebalo bi da nastavi da insistira na svojim izvornim pravima polazeći od Dejtona, jer eventualno stvaranje trećeg entiteta u BiH ne znači neminovno i konfederalizaciju BiH, rekao je Srni izvršni direktor beogradskog Centra za stratešku saradnju Dragomir Anđelković.![]()
Povodom najnovijeg izvještaja Međunarodne krizne grupe /ICG/ u kome se, prema analizi Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, zagovara uvođenje trećeg entiteta sa hrvatskom većinom, Anđelković je ocijenio da SAD neće tako lako prihvatiti konfederalizaciju BiH,iako je to u suštini bila izvorna ideja Dejtona.
Anđelković je ocijenio da SAD, odnosno centri moći koji stoje iza Kontakt grupe, "na neki način sada vrlo lukavo pokušavaju da pridobiju i Hrvate na svoju stranu tako što im se prije nagovještava nego jasno nudi stvaranje trećeg entiteta".![]()
Napominjući da u njihovom prijedlogu postoje i neka rješenja koja, ipak, govore o centralizaciji, Anđelković je objasnio da bi to bi bila neka vrsta decentralizacije za Hrvate, a s druge strane centralizacija za Srbe, jer je "Republika Srpska prema Dejtonu entitet, znači država, sa vrlo visokim ovlaštenjima".![]()
"Što se našeg pristupa tiče, mi treba da insistiramo na izvornim pravima Republike Srpske, polazeći od Dejtona, a da li će biti trećeg entiteta ili ne to je pre svega stvar Hrvata i muslimana, odnosno njihovog definisanja odnosa u okviru njihove sadašnje federacije",rekao je Anđelković.
On je ukazao da bi Srbi trebalo da štite svoje nacionalne interese i da skeptično prihvataju svaki prijedlog Zapada.
"Mi treba da štitimo svoje nacionalne interese, a ne treba uopšte da se uzdamo da će nam neko sa Zapada pomoći u tome i svaki predlog koji odatle dolazi treba vrlo skeptično prihvatati. Jedino što mi treba da radimo, jeste da uporno insistiramo na Dejtonu i da ne prihvatamo bilo kakvo dalje degradiranje jurisdikcija Republike Srpske", zaključio je Anđelković.
- Mister Yes
#140 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Daj link za tu izjavuoakville wrote: Prodji kroz ICG stranicu i njihove "analize i preporuke" od 1997 pa do danas, pa ćeš naći izričite izjave tipa "RS je stvorena genocidom priznatim u Dejtonu i treba je rasformirati." Koliko vidiš na terenu, bili su u pravu - baš vizionari.
Ma ja sam nebitan. Sad će uskoro sastanak kod Merkelovke. Pa kad žena pita "šta fali da se spoje 4 kantona sa bošnjačkom većinom i 2 kantona sa hrvatskom većinom" šta će Bakir i Zlaja odgovoriti? Odjebi kravo možeš nam se napušit? Ili tako nešto?oakville wrote: Dakle problema nema - postojiš samo ti i Sr-HR stranke u BiH, prirodni saveznici, koji nemaju čime da se cjenkaju, pa danas (kao nekada bošnjaci) hodaju po Americi tražeći reformu Dejtona "jer se srbi i hrvati raseljavaju i nastaje muslimanska ekstremistička država." U tom hodanju su dobacili "čak" i do ICG.
A inače šta ICG kaže, bošnjaci odmah bez pogovora ispune, da se ne bi ne dao bog ICG naljutio na njih, jer onda oho im se oho, kad ICG zagrmi s interneta i organizuje okrugli sto
- Danguba
#141 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Hehee, a sto bi se spajali kantoni po nacionalnom kljucu i ko moze Bosnjake na to prisiliti.Mister Yes wrote:Daj link za tu izjavuoakville wrote: Prodji kroz ICG stranicu i njihove "analize i preporuke" od 1997 pa do danas, pa ćeš naći izričite izjave tipa "RS je stvorena genocidom priznatim u Dejtonu i treba je rasformirati." Koliko vidiš na terenu, bili su u pravu - baš vizionari.
Ma ja sam nebitan. Sad će uskoro sastanak kod Merkelovke. Pa kad žena pita "šta fali da se spoje 4 kantona sa bošnjačkom većinom i 2 kantona sa hrvatskom većinom" šta će Bakir i Zlaja odgovoriti? Odjebi kravo možeš nam se napušit? Ili tako nešto?oakville wrote: Dakle problema nema - postojiš samo ti i Sr-HR stranke u BiH, prirodni saveznici, koji nemaju čime da se cjenkaju, pa danas (kao nekada bošnjaci) hodaju po Americi tražeći reformu Dejtona "jer se srbi i hrvati raseljavaju i nastaje muslimanska ekstremistička država." U tom hodanju su dobacili "čak" i do ICG.
Federacija je zavrsena nekada daaavno a ako ce se i dijeliti odnosno ukidati kantoni, moze to i na drugaciji nacin.
Ustav ove zemlje govori da se zemlja sastoji od dva entiteta a svako raspakivanje toga vodi u velike i korjenite promjene u kojima ce sve strane imati prohtjeva.
Ne ide to tako laHko, od ponedeljka se ukidaju kantoni i stvaraju se dvije jedinice stavi tacku, ne zarez, ma tacku...
-
daddy-kool
#142 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Neka Njemačka izvoli plasirati takvu inicijativu, a trebaju je hladno odbiti.Mister Yes wrote: Ma ja sam nebitan. Sad će uskoro sastanak kod Merkelovke. Pa kad žena pita "šta fali da se spoje 4 kantona sa bošnjačkom većinom i 2 kantona sa hrvatskom većinom" šta će Bakir i Zlaja odgovoriti?
Nego, kako će ovo nama pomoći da se pridružimo NATO paktu?
-
daddy-kool
#143 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Govoriš o spajanju kantona po etničkom principu. Doskora su nam predlagali reformu FBiH zbog ekonomskih razloga, međutim ispostavilo se da to baš i nije pravi razlog.Mister Yes wrote:Kakve "još jedne granice"?daddy-kool wrote: Ti sada predlažeš da rezultate tog rata prihvatimo kao konačne, a u međuvremenu, u miru, napravimo etničko čišćenje stanovništva u FBiH povlačenjem još jedne granice?Govorimo o spajanju kantona. Dakle o ukidanju granica a ne o uspostavljanju novih. Ako se spoje SK, TK, ZDK i BPK da li je to crtanje novih granica ili ukidanje postojećih? Kako ukrupljavanje može biti doživljeno kao dijeljenje?
Šta ovo ustvari rješava, a da nije riješeno kantonalnim uređenjem?
U čemu je problem
Ko su ustvari ti demonstranti koji traže ukidanje kantona?
- Mister Yes
#144 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Imaš cijeli tekst ICG-a na prvoj stranici koji objašnjava zaštoDanguba wrote:Hehee, a sto bi se spajali kantoni po nacionalnom kljucu
Mogu mnogi. Ili smo tek tako stali pred Banja Lukom? Zaduženi smo kod IMF-a i ima da slušamo ili nas neće biti.Danguba wrote:i ko moze Bosnjake na to prisiliti.
I dalje će se sastojati od dva entiteta. Polako mic po mic. Prvo da se spoje 4 kantona sa bošnjačkom većinom i 2 sa hrvatskom većinom. Pa onda se spoje ona dva mješovita (SBK i HNK). Pa onda se ovom bošnjačkom doda i USK a ovom hrvatskom PK. I eto ga 3 kantona koje će se do tada već zvati 3 regije. Onda se ukida Federacija a te tri regije dolaze u razinu RS-a. I eto ga 4 entitetaDanguba wrote:Ustav ove zemlje govori da se zemlja sastoji od dva entiteta a svako raspakivanje toga vodi u velike i korjenite promjene u kojima ce sve strane imati prohtjeva.
Doživjet ćemo akobogda obojica i tada očekujem da otvoriš temu sa naslovom "Mister Yes je bio u pravu"
-
zavrzlama
#145 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
interesuje me gdje bi Orasje pripalo kom kantonu
...ovi zagovornici treceg entiteta,nek skupe hrabrosti i kazu sledece:
Mi hocemo svoj hrvatski entitet sa jasnim teritorijalnim granicama,posto to bosnjaci ne zele ,mi smo spremni se odreci polovice hrvata(ostavit cemo ih da zive sa balijama) ako ne mogu da zive sa bosnjacima u njihovom entitetu,nek se presele u zapadnu hercegovinu,mostar i stolac pa da jednom za svagda zaokruzimo svoju drzavicu u drzavi...ovo je prava istina sta zeli hrvatska politika u BIH..ali nemaju muda da ovo javno i iskreno kazu
Mi hocemo svoj hrvatski entitet sa jasnim teritorijalnim granicama,posto to bosnjaci ne zele ,mi smo spremni se odreci polovice hrvata(ostavit cemo ih da zive sa balijama) ako ne mogu da zive sa bosnjacima u njihovom entitetu,nek se presele u zapadnu hercegovinu,mostar i stolac pa da jednom za svagda zaokruzimo svoju drzavicu u drzavi...ovo je prava istina sta zeli hrvatska politika u BIH..ali nemaju muda da ovo javno i iskreno kazu
- Mister Yes
#146 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Kantoni su i formirani po etničkom principu. Tako se već Washingtonskim sporazumom definisalo 5 kantona sa bošnjačkom većinom, 3 sa hrvatskom većinom i 2 mješovita. Sada samo treba spojiti tih 5, ta 2 i ta zadnja 2.daddy-kool wrote:
Govoriš o spajanju kantona po etničkom principu. Doskora su nam predlagali reformu FBiH zbog ekonomskih razloga, međutim ispostavilo se da to baš i nije pravi razlog.
Šta ovo ustvari rješava, a da nije riješeno kantonalnim uređenjem?
U čemu je problem, u implementaciji presude S-F?
Ko su ustvari ti demonstranti koji traže ukidanje kantona?
Nemoj mi se samo plaho sekirati. Radi se o prirodnom procesu koji se malo odužio iz tehničkih razloga. Ali šta je 20-30 godina in big picture.
- Danguba
#147 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Mister Yes wrote:Imaš cijeli tekst ICG-a na prvoj stranici koji objašnjava zaštoDanguba wrote:Hehee, a sto bi se spajali kantoni po nacionalnom kljucu
Mogu mnogi. Ili smo tek tako stali pred Banja Lukom? Zaduženi smo kod IMF-a i ima da slušamo ili nas neće biti.Danguba wrote:i ko moze Bosnjake na to prisiliti.
Slusamo mi evo 20 god. i svi drhte od straha...ili si mislio samo na Bosnjake?
I dalje će se sastojati od dva entiteta. Polako mic po mic. Prvo da se spoje 4 kantona sa bošnjačkom većinom i 2 sa hrvatskom većinom. Pa onda se spoje ona dva mješovita (SBK i HNK). Pa onda se ovom bošnjačkom doda i USK a ovom hrvatskom PK. I eto ga 3 kantona koje će se do tada već zvati 3 regije. Onda se ukida Federacija a te tri regije dolaze u razinu RS-a. I eto ga 4 entitetaDanguba wrote:Ustav ove zemlje govori da se zemlja sastoji od dva entiteta a svako raspakivanje toga vodi u velike i korjenite promjene u kojima ce sve strane imati prohtjeva.![]()
e ovu akrobaciju ne mozes ni napisati kako treba a kamo li realizovati![]()
ja kako god vidim, 3 regije+ 2 u manjem entitetu+BD= 6 regija![]()
Doživjet ćemo akobogda obojica i tada očekujem da otvoriš temu sa naslovom "Mister Yes je bio u pravu"
- Mister Yes
#148 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Evo ako treba i da nacrtam:zavrzlama wrote:interesuje me gdje bi Orasje pripalo kom kantonu![]()

Ovo je na tragu prudskog sporazuma i četiri teritorijalne jedinice.
BiH would have three levels of government (central, regional and municipal), each with executive, legislative and judicial powers; the middle level would have four regions.
The initiative failed not only because its authors did not secure the support of their parties and potential allies and addressed the most controversial issues too soon, but also because Bosnia was not ready. (čitaj nije dovoljno zadužena i ljudima još nije dogorjelo).
No osnovni cilj je jasno naznačen:
A new design is needed: a normal federation, territorially defined, without a special role for constituent peoples, but responsive to the interests of its three communities and the rights of all citizens. This would represent a fundamental change to the structure of the state, turning it into a normal, European federal system with central, regional and municipal governments.
Ako se možemo dogovoriti kako da se podjele SBK i HNK utoliko bolje. Ako ne onda nek budu četiri entiteta i mirna Bosna
- tandmand
#149 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
Bosnjaci ne smiju dopustiti formiranje bosnjackog entiteta, koji bi nastao ukrupnjavanjem kantona ili formiranjem 3. entiteta. Ako se to jednom desi, tj. definira se bosnjacka teritorija to bi bio kraj BiH a Bosnjaci bi se preko noci nasli u poziciji Palestinaca u pojasu Gaze. Ne treba iskljuciti ni gradnju zidova koji bi okruzivali Bosnjake po uzoru na Izrael.
Onaj Bosnjak koji vjeruje "zapadnim saveznicima" je blago receno naivan.
Onaj Bosnjak koji vjeruje "zapadnim saveznicima" je blago receno naivan.
I ova Merkel treba da bude neki autoritet Bosnjacima i da joj oni vjeruju? Zamislite kakva bi eventualnu podrsku "samoodbrani" od Bosnjaka Merkel dala RS, HRHB, Hrvatskoj ili Srbiji."Obje strane moraju da prihvate bolne kompromise, ali mi smo na strani Izraela kada je riječ o samoodbrani", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.
-
zavrzlama
#150 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan
fali ti pragmatizma,logike i poznavanja svjetskih geo-politickih inetresa...ovo sto ti predlazes ne moze proci jer rs ostaje netaknut,a rs je dobio 45% danasnje teriotrije koja je pripadala bosnjacimna ,zato su ameri 51% BIH (entitet fbih) napravili tako da vlada sistem vecine na cijeloju terityoriji federacije,,,sto to sve...zato sto su hrvati se tokom agresije na bIH spisali sa srbima protiv BIH,a tudjman istjerao srbe u zamjenu za ovakav rs...BIH hrvati ne mnogu danas uciniti nista u BIH,ono sto mogu je trazenje ukidanja oba entiteta i stvaranje ekonomskih regija bez jednonacionalnog prefiksa.,al nemaju ljudi za tako sto..zato ce dalje se rahat patiti...kuzisMister Yes wrote:Evo ako treba i da nacrtam:zavrzlama wrote:interesuje me gdje bi Orasje pripalo kom kantonu![]()
Ovo je na tragu prudskog sporazuma i četiri teritorijalne jedinice.
BiH would have three levels of government (central, regional and municipal), each with executive, legislative and judicial powers; the middle level would have four regions.
The initiative failed not only because its authors did not secure the support of their parties and potential allies and addressed the most controversial issues too soon, but also because Bosnia was not ready. (čitaj nije dovoljno zadužena i ljudima još nije dogorjelo).
No osnovni cilj je jasno naznačen:
A new design is needed: a normal federation, territorially defined, without a special role for constituent peoples, but responsive to the interests of its three communities and the rights of all citizens. This would represent a fundamental change to the structure of the state, turning it into a normal, European federal system with central, regional and municipal governments.
Ako se možemo dogovoriti kako da se podjele SBK i HNK utoliko bolje. Ako ne onda nek budu četiri entiteta i mirna Bosna