Najekonomicnija brzina na autoputu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#126 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by 530i »

E d o wrote:onda 6-ta nije dizjanirana kao "štedljiva"
Jeste.
E d o wrote:trebao si gledat broj obrtaja motora, oko toga se sve vrti !!!!
Ne baš.
E d o wrote:što niži broj obrtaja to niža potrošnja
Ne.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#127 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by bitanga_sa_otesa »

sto manje pritisnuta pedala-manja potrosnja
obrtaji sto blize najvecem obrtnom momentu -manja potrosnja
_mufljuz_

#128 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _mufljuz_ »

najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu :lol:
insomnia78

#129 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu :lol:
Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se
'ta ce druga :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
_mufljuz_

#130 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _mufljuz_ »

insomnia78 wrote:
_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu :lol:
Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se

to su ekonomisti coce :mrgreen: stede i mjenjace :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#131 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by kakavdanakneiskustvu »

insomnia78 wrote:

već sam spomenuo da imam druga koji je mrtav hladan iz druge direkt u petu ubacivao i po gradu petom vozio
bitanga_sa_otesa

#132 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

taj je za ginisa :D
_mufljuz_

#133 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _mufljuz_ »

sad ja kontam sto mercedes i ostali uvode 6-7 stepeni mjenjaca - to je da zajebu tog lika. :mrgreen:
insomnia78

#134 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
insomnia78 wrote:

već sam spomenuo da imam druga koji je mrtav hladan iz druge direkt u petu ubacivao i po gradu petom vozio
Znam i ja lika koji je prije rata otis'o na more s Ladom, radile mu samo prva, treca i rikverc :D
Doduse taj nije bas referentan posto ga na kruznom smota odmah lijevo, ko ce kae kruziti citav krug:D

bitanga_sa_otesa

#135 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

insomnia78 wrote:
Znam i ja lika koji je prije rata otis'o na more s Ladom, radile mu samo prva, treca i rikverc :D
Doduse taj nije bas referentan posto ga na kruznom smota odmah lijevo, ko ce kae kruziti citav krug:D

znam i ja jednog specijalca koji ima vikendicu u dubokoj i kaze da je put od sarajeva do duboke kraci 6 km kad sijece sve krivine :lol: :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#136 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

Hahaha

kakavdanakneiskustvu

#137 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

bitanga_sa_otesa wrote:taj je za ginisa :D

i vozio ti on tako iz druge u petu audija starog 25 godina i poslije godinu dana proda ga na otpad
kakavdanakneiskustvu

#138 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

[quote="insomnia78"
insomnia78 wrote:

već sam spomenuo da imam druga koji je mrtav hladan iz druge direkt u petu ubacivao i po gradu petom vozio[/quote]

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk[/quote]

:lol: :lol:
_Reds_

#139 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _Reds_ »

daxon wrote: Već sam ti objasnio u prethodnom postu, dakle, stepen prijenosa nije adekvatno usklađen sa trenutnom brzinom kretanja, tj. nemaš na raspolaganju najoptimalniji obrtni momenat, u tom slučaju, manji broj obrtaja ne znači i manju potrošnju.

Ovo ćeš najlakše shvatiti ako uradiš sljedeće, probaj s mjesta krenuti u drugom stepenu prijenosa, dakle, uspjeti ćeš pokrenuti vozilo, ali, da bi dostigao 10 ili 15 km/h morat ćeš znatno više dodati gasa, dok će broj obrtaja biti manji nego kada krećeš prvom, znači, manje je obrtaja ali više stisnut gas, što dovodi do povećane potrošnje. Dakle, opet je riječ o neusklađenom stepenu prijenosa i neiskorištenom obrtnom momentu, gdje u višem stepenu prijenosa, znatno više pritišćeš papučicu gasa kako bi postigao optimalni obrtni momenat nego što bi pritiskao kada si u manjem stepenu prijenosa.

Isto je i u tvom slučaju, pri brzini od 140 km/h u petoj, imaš bolje iskorišten obrtni momenat nego pri istoj brzini u šestoj, te samim time manje pritišćeš papučicu gasa kako bi održao željenu brzinu. Vjerovatno je u tvome vozilu mjenjač složen tako da šesta izvlači najoptimalniji obrtni momenat pri brzinama većim od 140 km/h, u tom slučaju, šestu ne bi trebao ni koristiti pri brzinama do 140 km/h.
Razumijem ja tebe, i sve bi bilo ok, jos kad na brzina do 85 do 120 auto najmanje troši u 6toj.

Mada na 120, nesto malo manje nego 5ta.
Magarece_godine

#140 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Magarece_godine »

Najoptimalnije je voziti u najvećem stepenu prenosa, na min. broju obrtaja na kojima je raspoloživ maksimalni obrtni momenat ... :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#141 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Truba »

kakve vi to likove poznajete
samo vas čitam :D
bitanga_sa_otesa

#142 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu