Jeste.E d o wrote:onda 6-ta nije dizjanirana kao "štedljiva"
Ne baš.E d o wrote:trebao si gledat broj obrtaja motora, oko toga se sve vrti !!!!
Ne.E d o wrote:što niži broj obrtaja to niža potrošnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Jeste.E d o wrote:onda 6-ta nije dizjanirana kao "štedljiva"
Ne baš.E d o wrote:trebao si gledat broj obrtaja motora, oko toga se sve vrti !!!!
Ne.E d o wrote:što niži broj obrtaja to niža potrošnja
Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu
to su ekonomisti coceinsomnia78 wrote:Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu
'ta ce druga
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
insomnia78 wrote:Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu
'ta ce druga
Znam i ja lika koji je prije rata otis'o na more s Ladom, radile mu samo prva, treca i rikverckakavdanakneiskustvu wrote:insomnia78 wrote:Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu
'ta ce druga
već sam spomenuo da imam druga koji je mrtav hladan iz druge direkt u petu ubacivao i po gradu petom vozio
znam i ja jednog specijalca koji ima vikendicu u dubokoj i kaze da je put od sarajeva do duboke kraci 6 km kad sijece sve krivineinsomnia78 wrote:
Znam i ja lika koji je prije rata otis'o na more s Ladom, radile mu samo prva, treca i rikverc
Doduse taj nije bas referentan posto ga na kruznom smota odmah lijevo, ko ce kae kruziti citav krug:D
bitanga_sa_otesa wrote:taj je za ginisa
insomnia78 wrote:Bio je onaj sto je citavu teoriju razvio o saltanju direkt iz prve u trecu, kae preporodio se_mufljuz_ wrote:najbolje je krenut u 6.oj - tad je potrosnja najmanja i vozit 30 na sat po mogucnosti zagurat malo da ne trza na startu
'ta ce druga
Razumijem ja tebe, i sve bi bilo ok, jos kad na brzina do 85 do 120 auto najmanje troši u 6toj.daxon wrote: Već sam ti objasnio u prethodnom postu, dakle, stepen prijenosa nije adekvatno usklađen sa trenutnom brzinom kretanja, tj. nemaš na raspolaganju najoptimalniji obrtni momenat, u tom slučaju, manji broj obrtaja ne znači i manju potrošnju.
Ovo ćeš najlakše shvatiti ako uradiš sljedeće, probaj s mjesta krenuti u drugom stepenu prijenosa, dakle, uspjeti ćeš pokrenuti vozilo, ali, da bi dostigao 10 ili 15 km/h morat ćeš znatno više dodati gasa, dok će broj obrtaja biti manji nego kada krećeš prvom, znači, manje je obrtaja ali više stisnut gas, što dovodi do povećane potrošnje. Dakle, opet je riječ o neusklađenom stepenu prijenosa i neiskorištenom obrtnom momentu, gdje u višem stepenu prijenosa, znatno više pritišćeš papučicu gasa kako bi postigao optimalni obrtni momenat nego što bi pritiskao kada si u manjem stepenu prijenosa.
Isto je i u tvom slučaju, pri brzini od 140 km/h u petoj, imaš bolje iskorišten obrtni momenat nego pri istoj brzini u šestoj, te samim time manje pritišćeš papučicu gasa kako bi održao željenu brzinu. Vjerovatno je u tvome vozilu mjenjač složen tako da šesta izvlači najoptimalniji obrtni momenat pri brzinama većim od 140 km/h, u tom slučaju, šestu ne bi trebao ni koristiti pri brzinama do 140 km/h.