Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fantabox

#126 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by fantabox »

Sijalica koja gori wrote:Pozdrav.
Pitam u mamino ime. Njezin otac je rođen u mjesto Polje kod Stijene u Cazinu. Tada je to mjesto bilo u sastavu NDH, pri rođenju je odmah dobio domovnicu. Da li sad ona ima pravo na hrvatsko državljanstvo i putovnicu iako se nikad nije prije izjasnila kao Hrvatica, nikad nije živjela u istoj, iako sad ima 41 godinu? Bila bih jako zahvalna na odgovorima. :-D
Odgovor ti je u postu br. 10 na prvoj stranici ovog topica:
Cak i da se taj teritorij tretira kao teritorij RH u to vrijeme (vidi ispod Članak 3, stavku 2) ona ne ispunjava ovo iz Članka 4, stavka 2, vidi takodjer ispod.
Dakle, šanse su skoro pa nepostojeće. Zašto "skoro pa"? Nazovi u ambasadu RH, možda postoji neki presedan na koji se možete pozvati.

Ostale stavke izbrisane radi preglednosti.

Članak 3.
Hrvatsko državljanstvo stječe se:
1.
2. rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske;
3.
4.

Članak 4.
Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:
1.
2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj ;
3.
Sijalica koja gori

#127 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Sijalica koja gori »

fantabox wrote:
Pitam u mamino ime. Njezin otac je rođen u mjesto Polje kod Stijene u Cazinu. Tada je to mjesto bilo u sastavu NDH, pri rođenju je odmah dobio domovnicu. Da li sad ona ima pravo na hrvatsko državljanstvo i putovnicu iako se nikad nije prije izjasnila kao Hrvatica, nikad nije živjela u istoj, iako sad ima 41 godinu? Bila bih jako zahvalna na odgovorima. :-D
Odgovor ti je u postu br. 10 na prvoj stranici ovog topica:
Cak i da se taj teritorij tretira kao teritorij RH u to vrijeme (vidi ispod Članak 3, stavku 2) ona ne ispunjava ovo iz Članka 4, stavka 2, vidi takodjer ispod.
Dakle, šanse su skoro pa nepostojeće. Zašto "skoro pa"? Nazovi u ambasadu RH, možda postoji neki presedan na koji se možete pozvati.

Ostale stavke izbrisane radi preglednosti.

Članak 3.
Hrvatsko državljanstvo stječe se:
1.
2. rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske;
3.
4.

Članak 4.
Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:
1.
2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj ;
3.

Hvala puno na odgovoru. :D
fantabox

#129 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by fantabox »

StupskaBitanga wrote:Jel ovo nešto novo?
https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzav ... nstva/1719
Ovdje navedeno postoji u Zakonu o hrvatskom drzavljanstvu, Clanak. 8. Mozda one koji dodju na stranicu zbuni posljednji datum obnove same stranice pri vrhu.
StupskaBitanga

#130 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by StupskaBitanga »

Rekoh da nisu šta novo dodali jer nema osnove samo pri rođenju bez boravka dole
Astrix

#131 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Astrix »

ZAKON
o hrvatskom državljanstvu

II. STJECANJE DRŽAVLJANSTVA

Članak 4.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:,

1. čija su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani;

2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj;

3. čiji je jedan od rodltelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dijete je rođeno u inozemstvu.

Otac mi je prije rata radio u Hrvatskoj, imao prebivalište, dobio je i domovnicu. Da li ja koji nisam rođen tamo imam pravo na osnovu toga tražiti državljanstvo?
Po ovome sto piše imam pravo...
Vidal89

#132 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Vidal89 »

Eh ovako imam jedno pitanje

Imam dokaz da mi je majka na popisu 1991 se izjasnila kao hrvat i dedinu putovnicu imam

meni je 24 god, imam bih drzavljanstvo i sada hocu da ganjam i Hrvatsko.

Kakve su mi sanse i sta bi mi trebalo od papira?

Hvala
TRANCE

#133 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

Vidal89 wrote:Eh ovako imam jedno pitanje

Imam dokaz da mi je majka na popisu 1991 se izjasnila kao hrvat i dedinu putovnicu imam

Hvala
Najsigurnija varijanta ti je da mama prvo dobije državljanstvo na osnovu izjašnjavanja '91. i dedinog državljanstva, pa poslije toga da ti dobiješ na osnovu mame, dede i tvog izjašnjavanja kao 'rvat u međuvremenu negdje u nekom dokumentu. To je procedura od ukupno jedno 2-3 godine (jer jedan zahtjev obrađuju i preko godine nekad), al' eto isplati se na kraju, jer dobijanjem državljanstva možeš poslije izvaditi njihov pasoš i raditi trenutno u 23 države EU, plus Norveškoj i Islandu bez radnih dozvola i ograničenja, a najkasnije od 1. jula 2020. i u preostalih 5 država EU (Austriji, Holandiji, Malti, Sloveniji i Velikoj Britaniji).
Ovdje piše šta ti treba od dokumenata:
http://ba.mvep.hr/hr/konzularne-informa ... vljanstvo/
Imaj u vidu da su poskupili podnošenje zahtjeva sa 70 KM na 285 KM nakon ulaska u EU, jer je vjerovatno bila navala zahtjeva zbog raznih koristi koje sa sobom nosi pasoš EU članice.
Vidal89

#134 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Vidal89 »

TRANCE wrote:

Hvala
Najsigurnija varijanta ti je da mama prvo dobije državljanstvo na osnovu izjašnjavanja '91. i dedinog državljanstva, pa poslije toga da ti dobiješ na osnovu mame, dede i tvog izjašnjavanja kao 'rvat u međuvremenu negdje u nekom dokumentu. To je procedura od ukupno jedno 2-3 godine (jer jedan zahtjev obrađuju i preko godine nekad), al' eto isplati se na kraju, jer dobijanjem državljanstva možeš poslije izvaditi njihov pasoš i raditi trenutno u 23 države EU, plus Norveškoj i Islandu bez radnih dozvola i ograničenja, a najkasnije od 1. jula 2020. i u preostalih 5 država EU (Austriji, Holandiji, Malti, Sloveniji i Velikoj Britaniji).
Imaj u vidu da su poskupili podnošenje zahtjeva sa 70 KM na 285 KM nakon ulaska u EU, jer je vjerovatno bila navala zahtjeva zbog raznih koristi koje sa sobom nosi pasoš EU članice.
Hvala punoooo :)
JanuaryJones

#135 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by JanuaryJones »

Vidal89 wrote:
TRANCE wrote:

Hvala
Hvala punoooo :)
Na osnovu roditelja može dobiti samo dijete mlađe od 18 god. Budući da su njemu 24 bolje je da ganja direktno jer prvim neće ništa postići.
DarkSoul

#136 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Hvala
Nema vise sanse nikako tako dobit drzavljanstvo, prvo kad si rodjen kako sam shvatila nijedan roditelj nije bio Hr drzavljanin, i da jeste to se odnosi na dijete do 18. godine sto kod tebe nije slucaj. Vise ne vrijedi to ko se kako izjasnjavao i kada, jedina solucija je da preselis u Hr i kao stranac trazis posao i boravis 5god tamo ako i to vise dozvoljavaju jer sad su EU pa ne znam jesu li i to promijenili. Sretno u svakom slucaju.
TRANCE

#137 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

JanuaryJones wrote: Na osnovu roditelja može dobiti samo dijete mlađe od 18 god. Budući da su njemu 24 bolje je da ganja direktno jer prvim neće ništa postići.
DarkSoul wrote:Nema vise sanse nikako tako dobit drzavljanstvo, prvo kad si rodjen kako sam shvatila nijedan roditelj nije bio Hr drzavljanin, i da jeste to se odnosi na dijete do 18. godine sto kod tebe nije slucaj. Vise ne vrijedi to ko se kako izjasnjavao i kada, jedina solucija je da preselis u Hr i kao stranac trazis posao i boravis 5god tamo ako i to vise dozvoljavaju jer sad su EU pa ne znam jesu li i to promijenili. Sretno u svakom slucaju.
Uz dužno poštovanje, ali pričate gluposti, vjerovatno ili zbog neinformisanosti ili zbog neke zavisti i ljubomore kako niko drugi ne bi dobio državljanstvo i pobjegao iz ovog jada i bijede.
Prema njihovom zakonu, hrvatsko državljanstvo roditelja ne znači automatski i primanje djece, ali uveliko pomaže u tom procesu. Za početak pročitajte šta piše u njihovom zakonu, član 16. po kojem većina ljudi iz BiH traži njihovo državljanstvo:
http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvat ... avljanstvu
Član 16 kaže:
"Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.
Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu."
Navedeni član 8, stav 1, tačka 5 kaže:
"Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj", što ispunjava svaka osoba koja nije aman javno pričala protiv Hrvatske.
Znači jedini ključni element prema zakonu je pripadnost hrvatskom narodu. Ta pripadnost prema službenim uputstvima njihovog MUP-a se dokazuje na sljedeći način:
"Pripadnici hrvatskog naroda trebaju dostaviti isprave kojima dokazuju osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu - ovjerena preslika radne knjižice, vojne knjižice, svjedodžbe, indeksa, izvatka iz matice rođenih, vjenčanih i dr., ili izvornike istih, ukoliko je u njima upisan podatak o nacionalnosti. Pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se i dostavljanjem dokaza o zaštiti prava i pomicanju interesa hrvatskog naroda i dokaza o aktivnom sudjelovanju u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Ukoliko se stranke pozivaju na pripadnost hratskom narodu njihovih roditelja, uz zahtjev dostavljaju dokaze kojim potvrđuju nacionalno deklariranje roditelja."
http://www.mup.hr/39.aspx
To znači da ako neko prilikom zahtjeva dostavi dokaz gdje se negdje izjašnjavao kao Hrvat, dokaz o hrvatskom državljanstvu barem jednog od roditelja i eventualno dokaz da sudjeluje u nekim društvima Hrvata u BiH (tipa HKD Napredak gdje se svako može učlaniti ako hoće), jako su male šanse prema zakonu da ga odbiju. Čak i ako naleti na službenika koji će mu u konačnici odbiti zahtjev (a ne bi trebalo), može pokrenuti spor na njihovom sudu i glat dobiti slučaj, jer je ispunio sve elemente koje propisuje njihov zakon.
DarkSoul

#138 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Ko pita ne skita, ima konzulat, ode fino tamo i pita sta i kako.

Mnogo srece zelim, ali cisto sumnjam nakon ulaska u EU da ce biti tako jednostavno steci pravo na Hr drzavljanstvo.

Ipak nisu ni oni glupi i znaju da niko ne trazi zbog interesovanja i ljubavi prema Hrvatskoj njihovo drzavljanstvo nego samo da iskoriste prednosti drzave u svoju privatnu korist.

Procedura je jako velika i duga ali bas duga, nije kao 1994 za 3 mjeseca sve gotovo gdje je skoro samo krsni list trebao :thumbup:
Astrix

#139 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Astrix »

Nije bas ni tako tesko dobiti ako imas ono potrebno. Ja sam bio i trazio drzavljanstvo i odbili su me, a znao sam da ce biti tako nego sam htio da mi oni kazu sta mi jos treba. I od svih papira koje sam imao, trebao mi je jos samo dokument na kojem sam se izjasnio kao hrvat, bilo sta, upisnica od faxa, skole, bilo sta. A samo mi otac ima domovnicu i nije rođen tamo nego je radio samo...
JanuaryJones

#140 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by JanuaryJones »

@trance imaš li ti hrv državljanstvo?
ljuspica

#141 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by ljuspica »

Ako imas vise do 25 g. onda ce ici teze za dobijanje Hr. drzvljanstva.
TRANCE

#142 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

JanuaryJones wrote:@trance imaš li ti hrv državljanstvo?
Imam, dobio 2010. na prethodno opisani način (tada sam imao 23 godine, nisam bio maloljetan ako na to ciljaš), a procedura je ostala ista, kao i član zakona po kojem većina ljudi iz BiH traži državljanstvo. Nije ulazak Hrvatske u EU ništa promijenio što se toga tiče, barem bi tako trebalo biti ako ćemo gledati šta piše u zakonu i službenim uputstvima, a da ima poslije ulaska u EU ljudi koji traže državljanstvo bez osnova i potrebne dokumentacije, ima. Bilo je i prije ulaska u EU u periodu kada BiH nije imala bezvizni režim sa državama Šengena, pa su ljudi tražili državljanstvo da mogu putovati bez viza, a danas traže da mogu raditi u EU bez radnih dozvola i drugih ograničenja.
TRANCE

#143 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

Mali off-topic: korisna informacija je da većina punoljetnih građana BiH može dobiti i srbijansko državljanstvo, a budući da bi Srbija ako ne bude komplikacija oko Kosova trebala ući u EU za 5-6 godina, stoga će i njihovo državljanstvo uskoro biti na cijeni. Budući da mi trenutno nismo nidokle u tom procesu pristupanja EU, mogao bi se za par godina desiti paradoks da većina Bošnjaka traži zbog rada u EU državljanstvo države s kojom smo indirektno ratovali prije 20 godina, osim naravno patriJota na budžetu :lol:
Uslov je samo pripadnost srpskom ili nekom od naroda njihovih nacionalnih manjina (Mađara, Roma, Bošnjaka, Hrvata i sl.), a za razliku od hrvatskog državljanstva, ne mora se podnositi dokaz o izjašnjavanju nacionalne pripadnosti, te je procedura besplatna.
Također određeni broj ljudi u BiH ima pravo i na mađarsko državljanstvo ako imaju dokaz da su im preci rođeni na teritoriji nekadašnje kraljevine Mađarske (teritorija današnje Slavonije i Vojvodine, BiH se ne pika, pošto smo bili neka vrsta austrijsko-mađarskog protektorata) i ako znaju osnove mađarskog jezika, što dokazuju na intervjuu u njihovoj ambasadi.
das auto

#144 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by das auto »

.
jao_situacije

#145 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by jao_situacije »

TRANCE wrote:Mali off-topic: korisna informacija je da većina punoljetnih građana BiH može dobiti i srbijansko državljanstvo, a budući da bi Srbija ako ne bude komplikacija oko Kosova trebala ući u EU za 5-6 godina, stoga će i njihovo državljanstvo uskoro biti na cijeni. Budući da mi trenutno nismo nidokle u tom procesu pristupanja EU, mogao bi se za par godina desiti paradoks da većina Bošnjaka traži zbog rada u EU državljanstvo države s kojom smo indirektno ratovali prije 20 godina, osim naravno patriJota na budžetu :lol:
Uslov je samo pripadnost srpskom ili nekom od naroda njihovih nacionalnih manjina (Mađara, Roma, Bošnjaka, Hrvata i sl.), a za razliku od hrvatskog državljanstva, ne mora se podnositi dokaz o izjašnjavanju nacionalne pripadnosti, te je procedura besplatna.
Također određeni broj ljudi u BiH ima pravo i na mađarsko državljanstvo ako imaju dokaz da su im preci rođeni na teritoriji nekadašnje kraljevine Mađarske (teritorija današnje Slavonije i Vojvodine, BiH se ne pika, pošto smo bili neka vrsta austrijsko-mađarskog protektorata) i ako znaju osnove mađarskog jezika, što dokazuju na intervjuu u njihovoj ambasadi.
jarane moj ti si se malo zajebao oko brojeva prije da će trebati nekih 15-16 godina i to u optimalnom slučaju da ih hrvatska ne zajebava i usporava proces, što je ravno naučnoj fantastici
JanuaryJones

#146 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by JanuaryJones »

TRANCE wrote:
JanuaryJones wrote:@trance imaš li ti hrv državljanstvo?
Imam, dobio 2010. na prethodno opisani način (tada sam imao 23 godine, nisam bio maloljetan ako na to ciljaš), a procedura je ostala ista, kao i član zakona po kojem većina ljudi iz BiH traži državljanstvo. Nije ulazak Hrvatske u EU ništa promijenio što se toga tiče, barem bi tako trebalo biti ako ćemo gledati šta piše u zakonu i službenim uputstvima, a da ima poslije ulaska u EU ljudi koji traže državljanstvo bez osnova i potrebne dokumentacije, ima. Bilo je i prije ulaska u EU u periodu kada BiH nije imala bezvizni režim sa državama Šengena, pa su ljudi tražili državljanstvo da mogu putovati bez viza, a danas traže da mogu raditi u EU bez radnih dozvola i drugih ograničenja.
Sve to stoji i sve je to lijepo ali svaki slučaj se tretira individualno. Neko ima hrvatskije ime/prezime...imena roditelja, neko nema. Nekome ide brže, a nekome kome i roditelj i sestra i pola rodbine imaju hrv državljanstvo procedura traje 10 godina. Jedno je zakon, drugo je primjena. Selektivna.
Prolaznick

#147 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Prolaznick »

Micika.st wrote:Pozdrav raja. Naime, rodjena sam u Metkovicima. Trenutno prebivaliste je u BiH. Zanima me da li neko zna koji su uslovi za dobivanje Hrvatskog drzavljanstva, naime procitala sam da Zakonom o hrvatskom državljanstvu ( broj: 53/91, 70/91, 28/92, 113/93-Odluka USRH, 4/94 i 130/11 ) uređuje se hrvatsko državljanstvo, pretpostavke za njegovo stjecanje i prestanak.Hrvatsko državljanstvo stječe se: podrijetlom;rođenjem na području Hrvatske;prirođenjem; po međunarodnim ugovorima. Da li neko zna kako ide procedura trazenja drzavljanstva? Jer, nakon dobivanja Hrvatskog drzavljanstva, zeljela bih predati za putovnicu zahtjev..Ako ko ima neke informacije, savjete. bila bih vam mnogo zahvalna :D

Odi u hrv. veleposlanstvo ( ili u konzulat ) i tamo ćeš sve saznati i riješiti. Nije to nekakva nemoguća misija.
Sudeći po onome što se da izčitati iz tvojega posta, lako ćeš rješiti tu formalnost... Ali - trzni se... i kreni ! :)
U-zap

#148 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by U-zap »

Da li bi u slucaju formiranja treceg entiteta i njegovom pripajanju republici Hrvatskoj svi koji zive tu mogli da dobiju Hrvatske putovnice?
Prolaznick

#149 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Prolaznick »

U-zap wrote:Da li bi u slucaju formiranja treceg entiteta i njegovom pripajanju republici Hrvatskoj svi koji zive tu mogli da dobiju Hrvatske putovnice?

Šta bi bilo, kad bi bilo...?!!! Loooooooooooooooooooooooooooolll ! :lol:
U-zap

#150 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by U-zap »

Prolaznick wrote:
U-zap wrote:Da li bi u slucaju formiranja treceg entiteta i njegovom pripajanju republici Hrvatskoj svi koji zive tu mogli da dobiju Hrvatske putovnice?

Šta bi bilo, kad bi bilo...?!!! Loooooooooooooooooooooooooooolll ! :lol:
Ma dobro, prije ili kasnije ce biti :)
Post Reply