Patriotizam i Gavrilo terorista

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Bodkin

#126 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
sumnjam da ima 400 tisuca bosanaca u austriji. mozda 100. dalje, sta ili ko je merima? a na kraju, nemam ni malo postovanja prema likovima koji placu za austrijom ili turskom ili bilo kojim drugim okupatorom. imam beskrajno postovanje prema komunistima koji su jednu seljacku razvaljenu zemlju doveli do onoga sto je bila 1990. ljudi koji su rodjeni ovdje i ovdje se skolovali.

a tvoj problem je sto ne mozes razdvojiti vrijeme danas i prije 100 godina. da, tada ih je trebalo nabiti nogom. danas ne treba. danas imamo koristi od njih plus sto ne vladaju nama (direktno). dovoljno

Oh, oprosti ti si Bosanac, nisam znao da si moj sunarodnjak..pa sta onda ne volis Austriju.. :D a volis Gavrila..
nesto se pobrkalo u tebi.. :D
nije da ne volim. ali austrija je bila okupator i trebalo ih je otjerati. to sto ti austriju gledas kroz prizmu danasnje razvijene (ali poprilicno nacisticki naklonjene) zemlje je drugi problem. gavrila postujem kao i partizane. okupatori nam ne trebaju. ni turski ni austrijski ni njemacki
The 51st State

#127 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by The 51st State »

bio je ono sto ce se obiljeziti 28.06.2014. u andricgradu.
KENJAC

#128 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by KENJAC »

Martinez_ wrote:
Lajavikrelac wrote:Malkice ga ustaše polomile i ostavile da krepa ko pas na sred ulice....

Mnogi će zbog toga intimno i pohvaliti ustaše i reći ''ruka im se pozlatila''. Svi oni kojima su Gavrilo i Muhamed teroristi 1941. bi širom raširenih ruku dočekali Nemce.
Sva prica o Gavrilu se moze sazeti u ovaj tvoj komentar ! :thumbup:
P.S Ako moja malenkost moze sta dodati ovom briljantnom komentaru je samo gramaticka opaska. Nije "bi docekali" nego "su docekali".
Havatar

#129 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

KENJAC wrote:
Martinez_ wrote:
Lajavikrelac wrote:Malkice ga ustaše polomile i ostavile da krepa ko pas na sred ulice....

Mnogi će zbog toga intimno i pohvaliti ustaše i reći ''ruka im se pozlatila''. Svi oni kojima su Gavrilo i Muhamed teroristi 1941. bi širom raširenih ruku dočekali Nemce.
P.S Ako moja malenkost moze sta dodati ovom briljantnom komentaru je samo gramaticka opaska. Nije "bi docekali" nego "su docekali".
Koliko su zlocina nad Bosnjacima pocinili Njemci a koliko Gavrilovi "oslobodioci" :?:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#130 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Woody »

Martinez_ wrote:

Ma hajde, bolan @Martinez, pa Sarajlije su ti uvijek bili gostoljubiv svijet:

Image

Image

Ili što bi rekli: "dočekni" ;-)
Havatar

#131 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Havatar »

Woody wrote:
Martinez_ wrote:

Ma hajde, bolan @Martinez, pa Sarajlije su ti uvijek bili gostoljubiv svijet:

Image

Image

Ili što bi rekli: "dočekni" ;-)
I za tebe isto pitanje kao i za ove gore
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#132 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Woody »

@Havatar:

Hoćemo li kalkulacijom obuhvatiti i Bošnjake poginule na Piavi, Monte-Meletti, Staljingradu i Bleiburgu?

Pozdrav domovini :thumbup:
LBVIEW

#133 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by LBVIEW »

KENJAC wrote:
Martinez_ wrote:

Briljantna logika, nema sta. :D Vrijedi li i suprotno,tj. da vi svi oni kojima su Gavrilo i Me'medbasic borci za slobodu, poput ,npr.,onog mastokosnog revolucionara,antiglobaliste i propalog rezisera, pr'cednika Dodicka, Vucica,Noge,Beckovica i donedavno cace nacije Cosica..., po default-u ne mogu biti zagovaraci "humanih preseljenja",etnickog "ciscenja" i genocida, dakle bastiniti nacionalocijalisticke ideje(koje su 40-tih godina proslog stoljeca propagirali ti vasi Nijemci)50 godina kasnije u BiH? I sta se onda moze reci za vas koji ste u tako finom drustvu gore pobrojanih? Da li se i vi, samo zbog toga sto se po pitanju odnosa prema Gavrilovom djelu slazete s ovima gore, mozete svrstati u isti kos s njima i optuziti za propagiranje zlocinackih ideja?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#134 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Truba »

baš čitam u dedijerovoj knjizi sarajevo 1914 kako je gavrilova majka živjela do 1945.
dočekala je slobodu i umrla
a brata mu ubiše ustaše
a ona je ponovo morala biti izbjeglica kao i na početku života

mogu misliti kako je biti majka tako mladog sina koji je bio pokretač tako velikih događanja...
LBVIEW

#135 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by LBVIEW »

KENJAC wrote:
Martinez_ wrote:

Briljantna logika, nema sta. :D Vrijedi li i suprotno,tj. da vi svi oni kojima su Gavrilo i Me'medbasic borci za slobodu, poput ,npr.,onog mastokosnog revolucionara,antiglobaliste i propalog rezisera, pr'cednika Dodicka, Vucica,Noge,Beckovica i donedavno cace nacije Cosica..., po default-u ne mogu biti zagovaraci "humanih preseljenja",etnickog "ciscenja" i genocida, dakle bastiniti nacionalocijalisticke ideje(koje su 40-tih godina proslog stoljeca propagirali ti vasi Nijemci)50 godina kasnije u BiH? I sta se onda moze reci za vas koji ste u tako finom drustvu gore pobrojanih? Da li se i vi, samo zbog toga sto se po pitanju odnosa prema Gavrilovom djelu slazete s ovima gore, mozete svrstati u isti kos s njima i optuziti za propagiranje zlocinackih ideja?
salvatore paradise

#136 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by salvatore paradise »

LBVIEW wrote:
KENJAC wrote: Sva prica o Gavrilu se moze sazeti u ovaj tvoj komentar ! :thumbup:
Ma mozes ti o Kusturici misliti sta hoces, ali propali reziser??? Odvadi druze
KENJAC

#137 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by KENJAC »

Woody wrote:@Havatar:

Hoćemo li kalkulacijom obuhvatiti i Bošnjake poginule na Piavi, Monte-Meletti, Staljingradu i Bleiburgu?

Pozdrav domovini :thumbup:
Od njemaca je vrlo malo Muslimana nastradalo. To je tacno ! A sto bi trebali stradat od Njemaca ???
LBVIEW

#138 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by LBVIEW »

salvatore paradise wrote: Ma mozes ti o Kusturici misliti sta hoces, ali propali reziser??? Odvadi druze
I te se od svega zalijepio za moju opasku o propalom reziseru kojem reziserska karijera jeste strmoglavo krenula nadolje nakon sto se poceo boriti za "srpsku nacionalnu stvar"(za koju je inace vrlo dobro i placen od strane poreskih obveznika Srbije i sumske :D )-bit ce da postoji antikorelacija izmedu stepena nacionalne ostrascenosti i kvaliteta posla, u ovom slucaju reziserskog. :D
No, mastokosni cetnik-monah nije glavni "lik" moje "price"-odgovora kenjcu i drustvu, vec infantilna "logika" po kojoj ako se ne slazes s historijskom interpretacijom Gavrilovog cina, u sustini srpskom, po automatizmu "radis za Nemce" :D i iste bi docekao "rasirenih ruku".
salvatore paradise

#139 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

LBVIEW wrote:
salvatore paradise wrote: Ma mozes ti o Kusturici misliti sta hoces, ali propali reziser??? Odvadi druze
I te se od svega zalijepio za moju opasku o propalom reziseru kojem reziserska karijera jeste strmoglavo krenula nadolje nakon sto se poceo boriti za "srpsku nacionalnu stvar"(za koju je inace vrlo dobro i placen od strane poreskih obveznika Srbije i sumske :D )-bit ce da postoji antikorelacija izmedu stepena nacionalne ostrascenosti i kvaliteta posla, u ovom slucaju reziserskog. :D
No, mastokosni cetnik-monah nije glavni "lik" moje "price"-odgovora kenjcu i drustvu, vec infantilna "logika" po kojoj ako se ne slazes s historijskom interpretacijom Gavrilovog cina, u sustini srpskom, po automatizmu "radis za Nemce" :D i iste bi docekao "rasirenih ruku".
Ma mene ta glupa prica ne zanima. Samo mi je zapelo za oko da neko za Kusturicu moze reci da je propali reziser. Covjek ne mora snimiti vise ni reklamu, bice jedan od najboljih europskih rezisera svih vremena. Bez obzira jel cetnik, srbin, bosnjak, kurac-palac
Martinez_

#140 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

LBVIEW wrote:

A ti misliš da su Nemce raširenih ruku dočekivali isključivo krvoločni fašisti? Ne, dobrim, a možda i većim delom su to bili malograđani koji su se stideli svoje okoline i divili se redu, discplini i čistoti koju su donosili Nemci koji su očistili šljam sa ulice kakav su bili Romi ili prljavi seljačić Gavrilo. Ista ekipa koja se divila bečkom caru i podržavala ga u disciplinovanju balkanskih divljaka, dočekala je švabu i četvrt veka kasnije.

Drugim rečima, izdajnici.

Pogle samo te komentare ljudi koji Gavrila smatraju teroristom. Prljava kaurska seljačina iz Grahova i slično.
Last edited by Martinez_ on 26/06/2014 18:35, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#141 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Domaci izdajnik »

Black swan wrote:baš čitam u dedijerovoj knjizi sarajevo 1914 kako je gavrilova majka živjela do 1945.
dočekala je slobodu i umrla
a brata mu ubiše ustaše
a ona je ponovo morala biti izbjeglica kao i na početku života

mogu misliti kako je biti majka tako mladog sina koji je bio pokretač tako velikih događanja...
Koliko je ta Srbija cijenila Principa i njegov lik i djelo govori činjenica da mu je majka prosila na Terazijama između dva rata...
Grean

#142 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Arata wrote:
Kako uspjevate na sav glas govoriti "Bosna, jedna jedina, prkosna i ponosna" a istovremeno govoriti da je terorista čovjek koji je dao svoj život da bi pokušao da odbrani prethodnu tvrdnju? Koji su argumenti?
Ovo je najobicnija zamjena teza.

Problem sa Gavrilom i tom organizacijom nije bio sta je ucinio ili koje je on nacije vec za kakve ciljeve je to napravio. Bosnjacima je i tada kao i danas najveca prijetnja bila Velika Srbija a to su bili ciljevi za koje je Gavrilo napravio sto je napravio.

Dakle, da mu je cilj bio slobodna Bosna bio bi heroj, kao sto je i Husein Kapetan Gradascevic. Medjutim ova dva lika su se borila za dvije sasvim drugacije stvari sto sam vec objasnio.

Ja na Gavrila ne gledam kao na teroristu vec velikosrbina ali ono najbitnije u prici je da kako god okrenes on je radio protiv interesa BiH pa je time negativna licnost u mojim ocima.
arslanbey

#143 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by arslanbey »

Heroj je,kao i Hadzi Lojo,muftija Semsikadic itd...svi su se oni borili protiv austrijskog okupatora :thumbup:
salvatore paradise

#144 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Grean wrote:
Arata wrote:
Kako uspjevate na sav glas govoriti "Bosna, jedna jedina, prkosna i ponosna" a istovremeno govoriti da je terorista čovjek koji je dao svoj život da bi pokušao da odbrani prethodnu tvrdnju? Koji su argumenti?

Problem sa Gavrilom i tom organizacijom nije bio sta je ucinio ili koje je on nacije vec za kakve ciljeve je to napravio. Bosnjacima je i tada kao i danas najveca prijetnja bila Velika Srbija a to su bili ciljevi za koje je Gavrilo napravio sto je napravio.

Dakle, da mu je cilj bio slobodna Bosna bio bi heroj, kao sto je i Husein Kapetan Gradascevic. Medjutim ova dva lika su se borila za dvije sasvim drugacije stvari sto sam vec objasnio.

Ja na Gavrila ne gledam kao na teroristu vec velikosrbina ali ono najbitnije u prici da je kako god okrenes radio protiv interesa BiH pa je time negativna licnost u mojim ocima.
Koje BiH? Tada BiH nije ni postojala, ako me sjecanje dobro sluzi. A Gavrilo se izjasnjavoa kao Jugoslaven. Zanemarujete osnovne cinjenice.
Martinez_

#145 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Grean wrote:
Arata wrote:

Ja na Gavrila ne gledam kao na teroristu vec velikosrbina ali ono najbitnije u prici da je kako god okrenes radio protiv interesa BiH pa je time negativna licnost u mojim ocima.
Franc Ferdinand je radio u interesu Bosne?

Gavrilo nije bio velikosrbin, bio je Jugosloven do koske. Ako se ideja Jugoslavije kosi sa idejom Bosne, onda u redu.

Ali molim te, budi prvi koji će nam odgovoriti na pitanje: ko je u vreme Gavrilovo veći bosanski patriota od Gavrila? Dakle, isključivo od Gavrilovih savremenika
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#146 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Truba »

mislim da tada nije postojao pojam velikosrbin u današnjem smislu te riječi :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#147 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Domaci izdajnik »

Grean wrote:Ja na Gavrila ne gledam kao na teroristu vec velikosrbina ali ono najbitnije u prici je da kako god okrenes on je radio protiv interesa BiH pa je time negativna licnost u mojim ocima.
Jah....u Mladoj Bosni inače sve bio Srbin do Srbina :-) i zalagali se za sve Srbe u jednoj državi....de ne fekališi :roll:
arslanbey

#148 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by arslanbey »

Hadzi Lojo
muftija Semsikadic
Hadzijamakovic

itd ,svu su oni bili borci protiv okupacije austrijske,i heroji su
Ripicipi

#149 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Ripicipi »

Jasta ba, Gavrilo je bio cetnik :lol:
Grean

#150 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

salvatore paradise wrote: Koje BiH? Tada BiH nije ni postojala, ako me sjecanje dobro sluzi. A Gavrilo se izjasnjavoa kao Jugoslaven. Zanemarujete osnovne cinjenice.
II ti bi palamudio o istoriji a BiH za tebe nije postojala dok se Gavrilo izjasnjavao kao Jugosloven. Ne znam kako da saberem ove nebuloze.

BiH je makar nekad postojala, bila istorijski fakat za razliku od Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca (obrati paznju na ovo, pojam Jugoslavija se pojavio puno kasnije pa ne znam kako se Gavrilo mogao izjasnjavati kao Jugosloven) koja ce nastati nakon I svjetskog rata izazvanog cinom koji je napravio Gavrilo.

Da sam Srbin slavio bih ga, ono sto je on tada zapoceo danas je zavrseno. Tada je Srbija po prvu put presla Drinu, ovim zadnjim ratom to je i opecatila u vidu srpskog entiteta.
Locked