Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
stakasa

#126 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:
stakasa wrote:
hrle1976 wrote:Danci ce sami sebe oporeziti do siromastva, upamtite sta vam Hrle kaze. Drzava je uzasno skupa. Norveska 2! PDV 25%. Prosjecni porez na platu 45%. Parking u centru kopenhagena 3,5 sata 120 danskih kruna :run: U Monaku 4 sata parkinga kosta 8,6€, u pola cijene nego u Kopenhagenu. :-) Imamo poznanike blizu Koldinga i sve znam iz prve ruke. A Zviz govori istinu u 99% primjera, tako isto Uglavnomja, Keiko i skaica ostalih.
:D
Momak, Danska radna snaga je strasno skupa. Oni nisu u stanju majmunu bananu prodati koliko su skupi. Prosjecna satnica u javnom sektoru iznosi 239 kruna a kod privatnika 263 krune. Znas o koliko Eura na sat mi pricamo?
Aj lav ju
fidoremilienko

#127 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by fidoremilienko »

U BiH nema računa. Političari su jako bogati, ali većinom su svi na ivici siromaštva.
hrle1976

#128 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Dijaspora vecinom kvari sliku. Prave "pitu od govana". Vjecita ceznja za dokazivanjem.
Itakoto

#129 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Zviz wrote:
hrle1976 wrote:Danci ce sami sebe oporeziti do siromastva, upamtite sta vam Hrle kaze. Drzava je uzasno skupa. Norveska 2! PDV 25%. Prosjecni porez na platu 45%. Parking u centru kopenhagena 3,5 sata 120 danskih kruna :run: U Monaku 4 sata parkinga kosta 8,6€, u pola cijene nego u Kopenhagenu. :-) Imamo poznanike blizu Koldinga i sve znam iz prve ruke. A Zviz govori istinu u 99% primjera, tako isto Uglavnomja, Keiko i skaica ostalih.
Meni mnogo sta jeftinije u Monaku i Svici nego pod nosom. Sve u svemu drzava je bogata a narod vecinom nako. Bolje nego u BiH da kako da ne. Ali kad dodju racuni jedruga prica. Kao stoo sam rekao sutra cu iznjeti u detalj cifre koliko kosta imati kucu u Dansoj ;-) pa se hvatajte za glave. Meni nema nista smjesnije kad neko kaze bolje vam je nego u bih, ja poredbe. Nije lose daleko od tog ali izgleda iz neka razloga ljudi u bih misle da ovdje berremo novac nagranama. To sto nasi se kurce po bih a ovdje na pasteti zive to po rijecima experta naforumu nijemoguce, on nije david koperfield pa da stvori auto, gajbu pive i janje da nama pokaze da ima.
E hajde, napisi sta je to jeftinije u Monaku a pogotovo u Svici? Daj da vidimo, prosvijetli nas ti sveznajuci danski sverceru i smekeru. I mojne mi usporedjivati kruske sa jabukama, dakle Kopenhagen sa Beausoleil (koji btw i nije Monako) ili sa Delémont (vukojebina u Svici). :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#130 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Itakoto wrote:
Zviz wrote:
Meni mnogo sta jeftinije u Monaku i Svici nego pod nosom. Sve u svemu drzava je bogata a narod vecinom nako. Bolje nego u BiH da kako da ne. Ali kad dodju racuni jedruga prica. Kao stoo sam rekao sutra cu iznjeti u detalj cifre koliko kosta imati kucu u Dansoj ;-) pa se hvatajte za glave. Meni nema nista smjesnije kad neko kaze bolje vam je nego u bih, ja poredbe. Nije lose daleko od tog ali izgleda iz neka razloga ljudi u bih misle da ovdje berremo novac nagranama. To sto nasi se kurce po bih a ovdje na pasteti zive to po rijecima experta naforumu nijemoguce, on nije david koperfield pa da stvori auto, gajbu pive i janje da nama pokaze da ima.
E hajde, napisi sta je to jeftinije u Monaku a pogotovo u Svici? Daj da vidimo, prosvijetli nas ti sveznajuci danski sverceru i smekeru. I mojne mi usporedjivati kruske sa jabukama, dakle Kopenhagen sa Beausoleil (koji btw i nije Monako) ili sa Delémont (vukojebina u Svici). :D
D
Nemoj biti bezobrazan. Zajebaji se sa onima sto su te odgojili tako .... ! Sva vrsta peciva u DK je bar za 30% skuplja nego u Svicarskoj! Tri cokoladne kilfice u pekari kostaju 5,5chf po trenutnom kursu. Hljeb u pekari cca. 1kg 6chf. Ima kupiti toast slame za po 2chf! Cokolade i slatko je cca. 20% skuplje u DK. Milka 200gcokolada kosta 6chf! U najobicnijem cafe, dva kolaca ono ko snite, jedna mala kafa i jedan sok na razmucivanje kosta oko 35-40 chf! Alkohol bar 15% jeftinij u Svicarskoj. Odjeca za 15-20% Jeftinija. Nemamo vinjeta ali zato u jednom smjeru prelaz preko mosta od KBH do Malmö ili na Fyn kosta jace nego svicarska godisnja Vinjeta! Parking u najobicnijoj vukojebini Ålborg kosta sat u centru 4chf, Århus 5 pa nadalje u Cph 10chf sat nije izuzetak! Kablovska antena godisnji pausal cca. 30 tv kanala cca 900 do 1.100chf! Riba kosta isto kao u Svici a mora imamo na pasija preskakala! Sabrocajne kazne, bez opasaca 250chf, prekoracenje brzine sa 30% skoro mjesecna plata Itd. Auta bar 2,5x skuplja nego kod Svicaraca. Benzin za 15% skuplji. Jedino sto je jako skupo u ch na sprem danske je meso, pa cak i cigare u zadnje vrijeme vidim da su svicarci nabili cijene. Mozda namjestaj obicni da u svici je skuplji za 10-15% ostale stvar koje nisu nabrojane su tu u kakav % gore dole.

U monaku hrana marketi i parking za 30-50% jeftinije. Kafici u prosjeku 5-10% auta troduplo, restorani i u vecini slucaja smjestaj gotovo identican po cijeni sa danskim. Znaci nocio u nekoj vukojebini hotelu u dk ili u nekom nizem u monaku isto me skoro dodje.

Benzinske pumpe tj hrana i ostalo sto mozes kupiti su bar 25% skuplje nego u svici. Primjer mali hamburges, saka pomfrita i mala kokakola cca. 30chf, sendvic velicine dlana malo veceg zna kostati oko 6,5chf.

Trebas jarane doci i okusiti zivot, a ne citati iz novina i laznih satistika!

Zakljucak svakog svicarca u Danskoj je isti ste kao i mi samo svak na svom cosku. Ono sto je kod nas skupo nije kod vas, a sto je kod vas nije kod nas, sve u svemu isto te opali po dzepu. Dobro jesi i placen ako imas dobar posao. Sad da zadjem pO ulici ili da odem do centra po parking cu nabrojati 50tak auta za 15min. Hoda sva ovogodisnjom svica vinjetom! Ako nisi znao za mnoge dance je svica druga domovina. A svicarci obozavaju dance, dobre musterije, plate zadovoljni i ne boli glava od njih. Svicarci se nama dive po nekim stvarima, a mi njima po nekim, a i zastave su gotovo iste kriz bijeli nako ili vako u crvenom platnu.

Bujrum u DK - svugdje si dobro dosao kao gost!
Itakoto

#131 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

:lol:
Ne znam o kojoj Danskoj ti pises i gdje si bio u Monaku i Svicarskoj. Nemam vremena a ni zivaca da dokazujem da si napisao nonsense. Ali eto, neka ti vjeruju drugi. Da nisam bio i vidio svojim ocima rekao bih da ne lazes ali ovako. :izet:
Zviz

#132 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Itakoto wrote::lol:
Ne znam o kojoj Danskoj ti pises i gdje si bio u Monaku i Svicarskoj. Nemam vremena a ni zivaca da dokazujem da si napisao nonsense. Ali eto, neka ti vjeruju drugi. Da nisam bio i vidio svojim ocima rekao bih da ne lazes ali ovako. :izet:

Bujrum pa se uvjeri, jer lazes samog sebe da si sta vidio!
Itakoto

#133 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Ima tu i istine, poput auta, alkohola i nekih stvari koje uvozi Danska (ciljano izabrani u tvom nabrajanju) ali ostatak je jednostavno netacan.
Itakoto

#134 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Zviz wrote:
Itakoto wrote::lol:

Bujrum pa se uvjeri, jer lazes samog sebe da si sta vidio!
OK :D
hrle1976

#135 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Danska je skoro skupa kao i Norveska. Licno sam vidio da zapravo velike razlike nema. Svak misli da norveska kruna je jedan na prema jedan sa danskom, ali to nije cinjenica. 100 norveskih je 89 danskih kruna. Kruh u norveskoj pekari (Oslo) smo platili 39 norveskih (35 danskih), u danskoj (kopenhagen) 30 danskih (33,5 norveskih) a pleate su znatno vece u Norveskoj.

Prelaz preko mosta Storebealt i Oresund smo platili ukupno 395 danskih kruna u jednom smjeru (53 eura). Koliko kosta godisnja vinjeta u Svicarskoj? 38,50€ ili 40 franki?

Danska je poskupa a plate su nize nego kod susjeda norvezana. Gledao sam cijene u Remi 1000, u Norveskoj i Danskoj skoro identicne. Jedino sto nam je zapalo za oci su cijene alkohola, koje su bile abnormalno velike u Norveskoj. Riba je bila nesto jeftinija kod norvezana nego u danaca. Cijene na benzinskim pumpama su bile skoro identicne.

Neke posebne skupoce u Norveskoj nisam vidio, bar ne poslje posjetje u Danskoj, jer treba racunati i razliku u platama. Ovo pisem bar sto se tice hrane. Vjerujem da servisi i slicne stravi kostaju vise, ali koliko znam norvezani u decembru ne placaju porez. Summa summarum je, i jednima i drugima Svedska dodje kao jako jeftino dvoriste za nabavku, a danci imaju dodatnu prednost zbog granice sa Njemackom.

Nasi koji zive u Svicarksoj vole se diciti, kako zive u skupoj drzavi, jer tako sebi nabijaju vrijednost da imaju, ali istina je da nasi u Danskoj i Norveskoj zive u mnogo skupljim drzavama nego sto je na kraju krajeva Svicarska. Uzmite selo u Svicarksoj, selo u Danskoj i selo u Norveskoj i izracunajte godinu dana postanarstva i cijenu istog auta, ja se smije okladiti da u konacnici ce Svicarska biti najjeftinija.

Znatna prednost Norveske i Danske je zdravstveni sistem, na koji ima svak pravo bez da treba razbijati glavu, dok svicarci imaju zdravstvo po principu koliko para toliko muzike.

I opet kazem, je tacno da u svicarci imaju nize poreze, ali ako pogledamo gdje su ljudi vise opusteni i rastereceni onda to nije Svicarska nego Norveska, Danska i Svedska.
Itakoto

#136 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Svasta napisaste. :-) To sto vi poredite (Hrle i Zviz) je kupovna moc i moguce je da je u Danskoj ona dosta niza od one u Norveskoj, Svicarskoj, Monaku, Luksemburgu, Svedskoj itd. Ali mojne pisati da je Danska skuplja od vecine zemalja jer to nije istina.

To se moze lako provjeriti, googlajte malo tipa "most expensive cities in Europe" ili "least affordable cities in Europe" itd. Ako cemo usporedjivati troskove zivota ili cijenu radne snage onda uzmite za pocetak takozvani Big Mac Index (mada i nije nesto znacajan da objasni razlike u cijenama za identican produkt jer pokazuje samo trenutno stanje na deviznim trzistima, ali ok). I vidi, nigdje Danske ili Kopenhagena na vrhu...
hrle1976

#137 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Svicarska na kraju krajeva nije pretjerano skupa. Sto se tice cijena nisam zapazio drasticne razlike izmedju te dvije drzave. Sve je u pet deka osim auta i mesa.

Po mojoj ocjeni skuplji je zivot u Danskoj nego u Svicarskoj, ili drugacije receno komotnije se zivi u Svicarskoj nego u Danskoj.

Vidim da volis Svicarsku, te si ponosan nato sto zivis u skupoj drzavi, jer prija tvom egu, ali samnji dozivljaje. Gdje u Svicarskoj kosta parking 7 franki sat? Ja sam placao u Kopenhagenu jedan sat 60 danskih kuna, u Oslu 73 norveske sat.
Itakoto

#138 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

:?
Ko je odusevljen Svicarskom ili bilo kojom drugom drzavom na svijetu? Ne bolujem od tog kompleksa poput vecine ovdje.
Ja ti pokazujem statisticke informacije, rezultate ispitivanja, indekse a ti meni odgovaras sa "po mojoj ocjeni".

Hajde nebitno. Neka bude po vasim subjektivnim misljenjima, Danska je najskuplja drzava a Kopenhagen najskuplji grad na svijetu. :D

Edit: I samo da nadodam, vjerujem da se bolje zivi u Svicarskoj, Norveskoj, Luksemburgu, Monaku itd nego u Danskoj jer su plate za identicno radno mjesto dosta vece i porezi dosta manji. To i pokusavam objasniti ali... :roll:
hrle1976

#139 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Plate su iste samo sto porez i PDV su znatno veci u Danskoj. Koliko sam upratio imaju dodatni PDV na PDV za cigare, alkohol, slatko, benzin :-)

Mozda Norveska kao jedina od nabrojanih, koja odskace po pitanju plata.

U Monaku su francuske plate! Bogati hlade muda, dok 40.000 francuza iz okolnih gradica, nesto malo lokalaca i Italijana ide svaki dan na posao trckatarati oko guzonja i njihovih sinova.

Taj Monako treba brate ukinuti.

"Just got back from Copenhagen and had a wonderful time - amazing city - beautiful, lively, filled with great museums. However, it is THE most expensive city i have ever been to, inclduing NYC and Paris. $10 for coffee; $25 for a sandwhich and water at a local pub. Dinners were almost $75/person at local restaurants - nothing special, but the nice restaurants could run $125-150 easily.

"Yes, you can make htings cheaper by eating hot dogs from a stand or smaller, ethnic restaurants but, even so..I've never spent so much money in any city. The trip was totally worth it, but just so people are prepared for the "sticker" shock - i almost fainted the first night at dinner when Sushi ending up costing $100 for 1 plate and 1 beer (usually $40 in NYC)"

I know that some people are doing their best to defend their beautiful city and who could disagree with that. We had a lovely weekend.

However, I have to agree that Copenhagen is by far THE most expensive city for food, drink and accommodation I have ever been to in Europe and I've been to many European cities. We've been to Norway and Switzerland (which by European standards are known to be expensive) for holidays but I've never actually been scared to go in to a restaurant in either of those 2 countries.

We shopped in the supermarkets and saw the prices of food in the markets and still could not understand why food in the restaurants is so expensive? There must be a reason. Our worst experience was going to a cafe in Norrebro and being charged nearly £30 for two bowls of soup and two coffees?? Something like this in London would be approx. £14 and there would be many many places where one could eat for much much less.

I would welcome some logical reason as to why food in restaurants/cafes is SO expensive in Copenhagen?

Meanwhile, we went to the DGI-Byen Spa and at £28 a head it was worth every single penny - a delight and an education - the best sauna I've ever had.

I liked Copenhagen greatly but I could not recommend it as a destination without mentioning the astronomical cost of food. I expected drink to be expensive because of government taxes. The cost of food was prohibitive and we earn well above the average English household.

Mary"

Mozda bolje ili drugacije zvuci prosjecnom Bosancu i Hercegovcu kad englez opise situaciju.
Itakoto

#140 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Dobro covjece, je li ti znas sta znaci subjektivno misljenje? Je li to napisao/la Mary iz Amerike, Meho iz Bosne, David iz Izraela ili Lee iz Kine je nebitno.

Meni je recimo London uzasno skup grad (kad se gledaju svi troskovi zivota a ne samo izlasci u restorane, kafice itd) ali su troskovi zivota u Kopenhagenu izgleda veci nego u Londonu. Nekome je Cirih skuplji od Osla, po statistikama o cijeni prosjecne potrosacke korpe i troskovima zivota generalno pak nisu ni blizu, itd.
hrle1976

#141 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Itakoto wrote:Dobro covjece, je li ti znas sta znaci subjektivno misljenje? Je li to napisao/la Mary iz Amerike, Meho iz Bosne, David iz Izraela ili Lee iz Kine je nebitno.

Meni je recimo London uzasno skup grad (kad se gledaju svi troskovi zivota a ne samo izlasci u restorane, kafice itd) ali su troskovi zivota u Kopenhagenu izgleda veci nego u Londonu. Nekome je Cirih skuplji od Osla, po statistikama o cijeni prosjecne potrosacke korpe i troskovima zivota pak nisu ni blizu, itd.
Gradove jednake populacije cirka 173-183.000

1) Geneva, 2) Odense, 3) Trondheim

Stan od 100m2 (na internetu ponude) Stanovi su jednaki po broju soba itd. Slicni kvartovi ondosno zone grada ...

1) 3,000CHF 2) 8,900DKR 3) 18,000NKR

Cijene u eurima

1) 2.905€ 2) 1.192€ 3) 2.150€

Godinu dana postanarstva

1) 34.860€ 2) 14.302€ 3) 25.800€

Kupiti auto u tim gradovima Audi A7 3,0 TDi 272 SB quattro S 5d - novo (u €)

1) 91.508€ 2) 160.765€ 3) 151.270€

Ukupno: godinu dana boravka i kupovina takog jednog auta

1) 126.368€ 2) 175.067€ 3) 177.070€

Sad usporedi Genevu sa Odense (lici na vece selo) i Trondheim (selo u svom stilu).

Da u Norveskoj i Danskoj dijele dzaba hranu, opet niko u Svicarskoj nece potrositi za godinu dana 50.000€ na hranu!

Ja ti kazem Norveska i Danska su najskuplje zemlje na svijetu za prosejcan zivot. Pusti Svicarce, kad rade statistiku odu u bogataski kvart i prodaju se po svijetu kako imaju vise milionera nego ljudi na socijali.
Last edited by hrle1976 on 17/04/2015 18:14, edited 1 time in total.
Zviz

#142 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Jok ba Tadjikistan je najskuplji. Kod nas Norvezani dolaze da cugaju samo! Auta servisiraju kao i mi u Dojclandiji!
fidoremilienko

#143 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by fidoremilienko »

:( :( :( :(
Itakoto

#144 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

hrle1976 wrote:
Itakoto wrote:Dobro covjece, je li ti znas sta znaci subjektivno misljenje? Je li to napisao/la Mary iz Amerike, Meho iz Bosne, David iz Izraela ili Lee iz Kine je nebitno.

Meni je recimo London uzasno skup grad (kad se gledaju svi troskovi zivota a ne samo izlasci u restorane, kafice itd) ali su troskovi zivota u Kopenhagenu izgleda veci nego u Londonu. Nekome je Cirih skuplji od Osla, po statistikama o cijeni prosjecne potrosacke korpe i troskovima zivota pak nisu ni blizu, itd.
Gradove jednake populacije cirka 173-183.000

1) Geneva, 2) Odense, 3) Trondheim

Stan od 100m2 (na internetu ponude) Stanovi su jednaki po broju soba itd. Slicni kvartovi ondosno zone grada ...

1) 3,000CHF 2) 8,900DKR 3) 18,000NKR

Cijene u eurima

1) 2.905€ 2) 1.192€ 3) 2.150€

Godinu dana postanarstva

1) 34.860€ 2) 14.302€ 3) 25.800€

Kupiti auto u tim gradovima Audi A7 3,0 TDi 272 SB quattro S 5d - novo (u €)

1) 91.508€ 2) 160.765€ 3) 151.270€

Ukupno: godinu dana boravka i kupovina takog jednog auta

Sad usporedi Genevu sa Odense (lici na vece selo) i Trondheim (selo u svom stilu).

Da u Norveskoj i Danskoj dijele dzaba hranu, opet niko u Svicarskoj nece potrositi za godinu dana 50.000€ na hranu!

Ja ti kazem Norveska i Danska su najskuplje zemlje na svijetu za prosejcan zivot. Pusti Svicarce, kad rade statistiku odu u bogataski kvart i prodaju se po svijetu kako imaju vise milionera nego ljudi na socijali.
:thumbup:

Zaboravio si staviti i ovo:

+ cokolada Milka (10kg/ godisnje)
1) 2'232€ 2) 18'621€ 3) 12'274€

+ alkohol (prosjecno 45l po famEliji godisnje)
1) 3'201€ 2) 29'563€ 3)15'942€

+ prelazak Øresundsforbindelsen - most izmedju Kopenhagena i Malmö (2x radnim danom, dakle oko 400x godisnje x 47 €)
1) 0 2) 18'800€ 3) 0

Sve sabrano:
godinu dana boravka i kupovina "takog" jednog auta
+ cokolada
1) 2'232€ 2) 18'621€ 3) 12'274€
+ alkohol
1) 3'201€ 2) 29'563€ 3)15'942€
+ prelazak Øresundsforbindelsen (2x radnim danom, dakle oko 400x godisnje x 47 €)
1) 0 2) 18'800€ 3) 0
=
UKUPNO
1. Odense: 242'051€
2. Trondheim: 205'286€
3. Zeneva: 131'801€

Sto znaci, da je Danska skoro duplo skuplja (oko 80%) od Svicarske i makar 17% od Norveske. :oops: :bih:
Itakoto

#145 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Za vasu kuknjavu imam potpuno razumijevanje, ali tu nisu krive relativno visoke cijene namirnica i veoma visoke cijene auta, alkohola, cokolade itd vec nesto drugo.

Evo zasto je lakse zivjeti u Norveskoj, Svicarskoj, Monaku, Lihtenstajnu i Luksemburgu od Danske...

1a) prosjecne plate u Danskoj su dosta nize (-44% vs Lihtenstajna, -33% vs Svicarske, -28% vs Norveske i Monaka)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wage

1b) Median plate u Danskoj takodjer znatno nizi (-41% vs Svicarske, -34% vs Norveske, za Monako i Lihtenstajn nema podataka o medianu)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... edian_wage

2) Porez na dohodak i ostali socijalni odbici su dosta veci (primjer: family with two children with one average salary, including tax credits and allowances)
Danska: 27%
Norveska: 23%
Svicarska/ Lihtenstajn: 4%
Luksemburg: 5%
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wage

3) PDV:
Danska i Norveska: 25%
Luksemburg: 17%
Lihtenstajn i Svicarska: 8%
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe

itd, itd...
:run:
Zviz

#146 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

I sta si potvrdio, da je skupa drzava za ziviti! Dobro teba se u Svici iskeseriti za zdravstveno, dok u DK to ide preko poreza tako da % o razliki plate, iz prezentiranih procjena je, nesto manja na odnos DK i SUI.

Sve u svemu, jednom dancu u Svicarskoj nije skupo. Jer da je, nebi Svica i Norveska bile destinacije brojnih Danaca. Vecina Danaca ide na skijanje u Norvesko, jedan dio u Svicarsku, a u poluranim krajevima po Austriji gotovo Danci pokupovali sve birtije i pubs. :oops: gule austrijance u vlastitoj drzavi ko bananu :oops:

Idemo dalje, Francuska juzna i Spanija pokupovali Danci i Norvezani. Jbt u Spaniji blizu Gibraltara imaju danske skole, doktori etc. gotovo danske kolonije. Slicna slika u Francuskoj. Znaci i pokraj skupog zivota ljudi nekako imaju drugu adresu van drzave!

Ovdje dobijes kredit za kucu u Francuskoj za 1-3% kamate. U hr kod njihovih banka kao stranac ispod 6% mozes samo da sanjas.

Zivot je ovdje skup, a prosjecne netto plate od 3.700€ gdje porez je 50% na taku platu nije bog zna cemu ako imas bilo kakve ambicije, prosjecna brutto plata je cca 7.400€
Itakoto

#147 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Nebitno zviz. :-)

Normalno da je relativno skupa kad su Dancima primanja niza od navedenih drzava a i porezi su im znatno veci od ostalih (osim Norveske).
Nego mi ide na zivce kad pocnete pisati da je najskuplja, da je u Kopenhagenu nemoguce prezivjeti itd iako su primanja slicna ostalim drzava (kolega hrle navede da su primanja samo u Norveskoj veca), bla, bla... odselite se u Norvesku ako vam je tako lose. :D
Last edited by Itakoto on 23/04/2015 10:41, edited 2 times in total.
Zviz

#148 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

citao sam tvoje postove na drugim temama brate mlataras ko maksim po diviziji. I onda nebitno ono ovo, nego duval ili pusel kod tebe... bi stari grci se zapitali kod tebe
Itakoto

#149 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Kolega, ja moram i za hljeba zaraditi tokom dana. Nemam vremena da se zaj€bajem po citav dan na forumu poput tebe. :roll:
Zviz

#150 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Itakoto wrote:Kolega, ja moram i za hljeba zaraditi tokom dana. Nemam vremena da se zaj€bajem po citav dan na forumu poput tebe. :roll:
pa idi igraj sportske jer vidim da na fudbalskim temama si i uzduz i poprijeko se raspiso.
Post Reply