Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Googlerica

#126 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Kalajdzija wrote:
hrusta wrote:dok mi pljujemo po nasoj dijaspori na svakom cosku, u isto vrijeme se SRB i HR dice svojom dijasporom jer ih zastupaju u svijetu tj. ogledalo domicilne drzave gdje god bili, pa sa ponosom kazu koliko ih ima u Australiji, Kanadi , Americi itd. nikad kraja nasem primitivizmu...... :?
potpisujem

PS: neki ovdje pricaju o 'dijasporcima' kao o nekoj posebnoj grupi, kao da ti ljudi nisu odavde.
iskreno receno, dijapospora pripada grupi u kojoj zivi,svakodnevno :-D
jahhjer

#127 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Kalajdzija wrote:
hrusta wrote:dok mi pljujemo po nasoj dijaspori na svakom cosku, u isto vrijeme se SRB i HR dice svojom dijasporom jer ih zastupaju u svijetu tj. ogledalo domicilne drzave gdje god bili, pa sa ponosom kazu koliko ih ima u Australiji, Kanadi , Americi itd. nikad kraja nasem primitivizmu...... :?
potpisujem

PS: neki ovdje pricaju o 'dijasporcima' kao o nekoj posebnoj grupi, kao da ti ljudi nisu odavde.
Jesu grupa i nisu odavde.
Kalajdzija

#128 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Kalajdzija »

Googlerica wrote:
Kalajdzija wrote:
potpisujem

Svako je individua za sebe, draga Googlerice. Nadam se da ces ti i ostala djeca na ovom forumu jednog dana to shvatiti...

A tvoja definicija o tome ko kojoj grupi pripada nidje veze. Recimo da odes poslovno iz Bosne u Njemacku i sad radis tamo. Po tvojoj definiciji prestaje biti domaci odmah na granicnom prelazu?????

PS: svi smo mi Hercegovci i Bosanci gdje god bili ;-)
jahhjer

#129 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Kalajdzija wrote:
Googlerica wrote:
Kalajdzija wrote:
potpisujem

Svako je individua za sebe, draga Googlerice. Nadam se da ces ti i ostala djeca na ovom forumu jednog dana to shvatiti...

A tvoja definicija o tome ko kojoj grupi pripada nidje veze. Recimo da odes poslovno iz Bosne u Njemacku i sad radis tamo. Po tvojoj definiciji prestaje biti domaci odmah na granicnom prelazu?????

PS: svi smo mi Hercegovci i Bosanci gdje god bili ;-)
Ne nismo, dijaspora se kulturoloski razlikuje od domacih, stali su tamo negdje 90ih pa su onda to izmjesali sa kulturom mjesta gdje sad zive pa su sad ni tamo - ni ovamo. Iz aviona mozes vidjeti kad je neko dijasporac.
Googlerica

#130 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

svaka osoba moze ,istovrmeno pripadati u vise grupa :-D

dio sam dijaspore,ali sam dio i sredine u kojoj zivim :-D
Googlerica

#131 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

jahhjer wrote: Ne nismo, dijaspora se kulturoloski razlikuje od domacih, stali su tamo negdje 90ih pa su onda to izmjesali sa kulturom mjesta gdje sad zive pa su sad ni tamo - ni ovamo. Iz aviona mozes vidjeti kad je neko dijasporac.
ja sam ovdje,nisam tamo :-D kod mene nema "ni tamo-ni vamo" problem :-D
jahhjer

#132 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Googlerica wrote:
jahhjer wrote: Ne nismo, dijaspora se kulturoloski razlikuje od domacih, stali su tamo negdje 90ih pa su onda to izmjesali sa kulturom mjesta gdje sad zive pa su sad ni tamo - ni ovamo. Iz aviona mozes vidjeti kad je neko dijasporac.

Ne znam za tebe, govotim za ove bezzemljase :D
Googlerica

#133 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

jahhjer wrote:
Googlerica wrote:

Ne znam za tebe, govotim za ove bezzemljase :D
ko su i sto su bezzemljasi :lol:
prometheus

#134 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by prometheus »

Itakoto wrote:
Miss RX wrote:
Itakoto wrote:Ima li jos koja prica pa da generalno zakljucimo da dijaspora kuka i da je skrta a ovi sto su ostali u BiH "iscu", ne rade, ispijaju kafe... :roll:
Imas pravo ...gdje ode ova tema.Mislim da sad nije vrijeme da se ovakve teme ni otvaraju.Dobro je da ima jos i pozitivnih ljudi ,dijasporaca koji ne kukaju i pomazu,a ima i vrijednog naroda u BiH koji rade i ne ispijaju kafe po cijeli dan.Sreca je da ima vise pozitivnog naroda.A negativaca ce uvijek biti.
Neoptereceni ljudi bez predrasuda, bili oni iz dijaspore, Bosne ili Hercegovine, Sarajeva, Sydneya, Mostara ili Berlina ce uvijek naci zajednicki jezik dok se oni drugi i dalje nece moci pogledati u oci ni sa sopstvenim bratom ili sestrom.
:thumbup:

Kada s ponosom govorim o svojoj Bosni mislim na takve ljude, kojih je na zalost manje nego sto bih osobno zelio. A Bosna kao geografska basta ljepote i bogatstva je dovoljna sama sebi, ne treba je niko hvaliti.

Ta nekolicina ljudi i nasa "sexy" Bosna su meni dovoljan razlog da volim, postujem, ceznem... Ali ekonomija i zivotne perspektive su, na zalost, takodjer bitni faktori. Taj dio "bosne" (sa malim b), ne zelim u svom zivotu. Medjutim, na zalost (ili na srecu), Bosna nije izuzetak. Zato svak sebi treba da izvaga i odabere ukoliko ima mogucnost da bira.
Miss RX

#135 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Miss RX »

Mislim da smo svi mi ponekad razocaranim sa nasim ljudima.Duboko u sebi nasi ljudi su plemeniti i dobri i znaju me vise obradovati sa svojim ponasanjem.Ganuti...cesto budem i ponosna na nase ljude.Medjutim,zlo se vise cuje,valjda je to u prirodi covjeka.I ruzno je da se ne postujemo ,jer svoji smo i ako se necemo postovati i pomagati ,ne znam ko ce nam pomoci....Cesto cujem i ovdje ,kako nasi ljudi izbjegavaju jedne druge,a ja se pitam odakle to....Kad dodje u BiH razocara me odnos prema dijaspori,osjeti se neka netrpeljivost,opet se pitam ,zasto...Valjda ljudi maju takva iskustva.
Uvijek je bilo i biti ce ljudi i neljudi.I svako bira svoj put...Po tome ce se pamtiti,pa eto,neka svako izabere svoj put...
dobojlija81

#136 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by dobojlija81 »

de ba ljudi koji vam je racku,sto se prepucavat zbog par procenata debila i sa jedne i sa druge strane,nit su dijasporci neki super ljudi nit smo mi ovamo niža bića,ovi koji medjusobno pljuju brzo isplivaju pa nemaju mjesta ni kod jednih nit kod drugih to teba odhebat,aj bok i selam sada :kiss: :run:
El malagueño

#137 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

Avijonom ici za BiH je manje vise iz nekih drzava jako neprakticno! Iz Danske je skoro i nemoguce brez presedanja a sa presedanjem izgubis citav dan. Nekad je bila neka kvalitetna direkt linija ali te vise skoro i nema. Sa Norveskom kompanijom je samo rijec o sezonskom letu i nije svaki dan u tom periodu. Jednostavno oni koji imaju auto u BiH i koji imaju kod koga da ga ostave ti ce doputovati avijonom.
Avijonom je najjeftinija varijanta. Pitao bi ja ljude kako je kad potrosis 800-1.000 litara 95ce odnosno 1.500€ samo na putne troskove.

Sa avtobusom bar ove agencije iz danske su sve pod kontrolom policije i svaka mora da preda spisak putnila policiji. Poznanik isao sa autobusom na tri mjesta ih kopali do gole koze. Austrijanci, Njemci i Danci kaze putovali nazad iz BiH do Kopenhagena 42 sata :roll:[/quote]

Hem jeftinije hem se upises u akademsku zajednicu. AviJon rulz[/quote]

Da su vam knjizvenici malo pismeniji izbaicli bi i pred j pa bi bilo kao kod slovenaca samo j ili i a ne i j i i koje je skoro jedno te isto. Zato je u Sloveniji Sebastjan a ne Sebastijan - Marjan a ne Marijan, Bostjan a ne Bostijan. Nek bude avjon ili avion ali postoj je sve kod vas ij ij ij a nisam tu 30 i kusur godina onda meni ga vise po vasem pravopisu zaboli i neka stvar jel avijon ili avion ili avjon.[/quote]

Haj ti lutko malo ocjeni koliko su nam pismeni nasi knjizevnici. Ima te na svakoj temi, non stop pises koliko si pismen, pametan, koliko jezika govoris itd. A ima jedna kljucna razlika izmedju pomenutih primjera iz slovenackog jezika i rijec avion na bosanskom. Haj, linguisto i danski globetrotteru - objasni nam koja je razlika i zasto tvoj prijedlog da se pise avjon ne pali? Cekam odgovor. Jer postajes tako naporan na svakoj temi sa svojom danskom i pametovanjem . Al ono fakat.
jahhjer

#138 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Zviz wrote:Avijonom ici za BiH je manje vise iz nekih drzava jako neprakticno! Iz Danske je skoro i nemoguce brez presedanja a sa presedanjem izgubis citav dan. Nekad je bila neka kvalitetna direkt linija ali te vise skoro i nema. Sa Norveskom kompanijom je samo rijec o sezonskom letu i nije svaki dan u tom periodu. Jednostavno oni koji imaju auto u BiH i koji imaju kod koga da ga ostave ti ce doputovati avijonom.
Avijonom je najjeftinija varijanta. Pitao bi ja ljude kako je kad potrosis 800-1.000 litara 95ce odnosno 1.500€ samo na putne troskove.

Sa avtobusom bar ove agencije iz danske su sve pod kontrolom policije i svaka mora da preda spisak putnila policiji. Poznanik isao sa autobusom na tri mjesta ih kopali do gole koze. Austrijanci, Njemci i Danci kaze putovali nazad iz BiH do Kopenhagena 42 sata :roll:

Nije tacno, npr Norwegian Air nudi jako povoljne letove drito iz Sarajeva i nazad, i za Dansku i za Svedsku i za Norvesku a i ostale zemlje. Pa znamo i mi koristiti internet jbg...I nije avijon 'bo ga led..
Last edited by jahhjer on 29/05/2014 20:40, edited 1 time in total.
Itakoto

#139 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

:D
Napade bola' covjeka bez razloga. Nije on to pisao. :oops:
Itakoto

#140 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

El malagueño wrote:
Haj ti lutko malo ocjeni koliko su nam pismeni nasi knjizevnici. Ima te na svakoj temi, non stop pises koliko si pismen, pametan, koliko jezika govoris itd. A ima jedna kljucna razlika izmedju pomenutih primjera iz slovenackog jezika i rijec avion na bosanskom. Haj, linguisto i danski globetrotteru - objasni nam koja je razlika i zasto tvoj prijedlog da se pise avjon ne pali? Cekam odgovor. Jer postajes tako naporan na svakoj temi sa svojom danskom i pametovanjem . Al ono fakat.
Kolega Zviz zna i francuski. Sad ce on tebi objasniti. :izet:
jahhjer

#141 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Itakoto wrote::D
Napade bola' covjeka bez razloga. Nije on to pisao. :oops:
pa kad ste ovo izkvotali pogresno nemam pojma ko je sta rekao, hajd valjda ce se pronaci ovaj/ova sto rece ovo :D
BFD_Yoe

#142 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by BFD_Yoe »

Pa imam neko viđenje toga zašto kukaju?
Jednostavno znam da većina kuka ove starije populacije, koji su otišli tamo sa dva osnovne, i ne mogu nigdje da rade osim u rudniku ili baušteli, a boli ga što ne može da bude direktor, šef ili ostali fazoni, ne zna dvije povezati i tebi sa fakultetom, pošteno završenim zato što ima više para počene da pametuje, ne s*ri ba, dosta mi je mojih problema.

Ako se ko našao uvrijeđenim, ja se izvinjavam, ali tako kod mene stvari stoje

Hvala
Istina boli

#143 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

Miss RX wrote:Mislim da smo svi mi ponekad razocaranim sa nasim ljudima.Duboko u sebi nasi ljudi su plemeniti i dobri i znaju me vise obradovati sa svojim ponasanjem.Ganuti...cesto budem i ponosna na nase ljude.Medjutim,zlo se vise cuje,valjda je to u prirodi covjeka.I ruzno je da se ne postujemo ,jer svoji smo i ako se necemo postovati i pomagati ,ne znam ko ce nam pomoci....Cesto cujem i ovdje ,kako nasi ljudi izbjegavaju jedne druge,a ja se pitam odakle to....Kad dodje u BiH razocara me odnos prema dijaspori,osjeti se neka netrpeljivost,opet se pitam ,zasto...Valjda ljudi maju takva iskustva.
Uvijek je bilo i biti ce ljudi i neljudi.I svako bira svoj put...Po tome ce se pamtiti,pa eto,neka svako izabere svoj put...
Bravo za komentar. Jedno pitanje za sve ove koji generalizuju ljude i govore na nacin "dijaspora", urodjenici itd. Isto mislim i za generalizovanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Jesu li svi u dijaspori isti bilo losi ili dobri i jesu li svi u domovini dobri ili losi???

A gdje pripadaju ljudi koji su npr postali dijaspora mnogo godina iza ratnih desavanja??? Ljudi koji su otisli npr iz Sarajeva jer su u svom Gradu postali stranci zbog onih koji su se u voljenu otadzbinu vratili kad je svo sranje proslo???? itd. Prestanite sa generalizovanjem ljudi jer to nas je dovelo do ovog dna gdje se trenutno nalazimo.
El malagueño

#144 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

Itakoto wrote:
El malagueño wrote:
Kolega Zviz zna i francuski. Sad ce on tebi objasniti. :izet:
Moze ako hoce i francuski, njemacki, holandski, papiamentu, spanski, talijanski i portugalski da koristi. Jedino ako bude koristio danski, svedski, norveski itd. - najeb'o sam :P
Istina boli

#145 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

Kalajdzija wrote:
potpisujem

:thumbup:

A zasto nismo otvorili temu na forumu "zasto ljudi u Bosni samo kukaju"??? Da se ne lazemo zivim ovdje i okruzena sam kukanjem svakodnevno ili ce sada neki reci izmisljam???? Dobro je nama dok god nas na ulicama nebude par stotina hiljada. Bavimo se sobom a ne dijasporom jer da nam nema dijapore nebi nam godisnje ulazilo preko milijardu eura na ovaj ili onaj nacin.
BFD_Yoe

#146 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by BFD_Yoe »

Istina boli wrote:Bavimo se sobom a ne dijasporom jer da nam nema dijapore nebi nam godisnje ulazilo preko milijardu eura na ovaj ili onaj nacin.
Možda ti ulazi na onaj način, ali na ovaj što ti spominješ....Hahaah
Ali nema veze.
be highirly

#147 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by be highirly »

razumijem I jedne I druge ako se tako moze rec... rat stao, mi iz sarajeva se odusevljavamo sto mozemo napokon otici na jablanicko na kupanje a te 96 dijasporasi stidljivo dolaze I kupuju kuce po 20 000 maruna, poslove za par hiljada, plus kukaju kako im je bilo tesko :-) normala da ti je vuna , da ne kazem koliko mi je bilo mrsko viditi maskirne sorceve koji su oni tad furali tj. bila moda u svijetu a mi je isfurali 4 godine prije :D pride godina jna neposredno pred rat...onda lagano bez posla par godina pa ko nebi svisno, da bi na kraju balade 2004 I sam postao dijasporas :D pa iz suprotne strane sagledo situaciju....uglavnom svima je zajebano, trebamo se vise cijeniti I postovati da bi nam bilo nekad svima bolje
Pol_Pot

#148 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

Googlerica wrote:
veze s vezom wrote:Pa veci ste vi ludjaci sto ispunjavate zelje :D
ja nikome ne kupujem poklone, bila sam u BiH tri puta :D

pare se trose za hodanje po svijetu,a ne na BiH :-D
Al zato dane i dane provodiš na BiH forumu. Ja bi od tolkog hodanja po svijetu dosad našao neke internacionalne prijatelje i forume, Al džaba, ne možete vi bez Bosne ni virtualno, a duša vam se postavljat nadmeno kao "ma jebeš Bosnu, ja hodam po svijetu".
animals

#149 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by animals »

Niti svi dijasporci kukaju, niti su svi skrti..glupo je generalizirati..
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#150 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Evo ja cu vam navesti jedan primjerj iz prve ruke gdje ljubomora seze u dubinu dubine.

Kao prvu moja porodica je bila a vjerovatno je i dan danas meta ogromnog ogovaranja izmedju ljudih sa tih prostora. Prvo sto smo u prosjeku nekoliko godina duze ovdje od ostalih, drugo sto od nas niko ne lezi kod kuce nego svak radi a svak zivi svoj zivot, a sto se zna da ipak imamo debele dzepove itd. Sto skoro nikako ne idemo u BiH. Kako to da neko od nas moze sebi piustiti 3-4 mjeseca godisnjeg odmora itd. itd. itd. odakle njima toliko para, sigurno se bave kriminalitetom, ono ovo, cudni so to ljudi, samo se pozdrave, naki su vaki su, imaju cudna imena, imaju cudna prezimena, sigurno su masoni ono ovo bla bla bla bla bla bla, skrti su nece nikome da izadju novcano u susret a vidi se da su ima se moze se.

Najzalostnije je sto niko nece da prizna, da ipak mi svi radimo od jutra do sutra (bukvalno).

Ovdje je vecina kupila kuce a zatim otisla u penziju misleci, da mogu sve podnjeti sa invalidskim penzijama. Treba ipak biti realan covjek i zato neki kukaju, jer su kuce otisle na licitaciju te se prodale za budi posto, a i dalje je ostalo duga pa sad placaju dug a zive u smislu rentanja stana ili kuce. Svak odgovara za svoje poteze isto kao i ja za svoje...

Onda su ljudi od nekih dosada poceli da se bave kriminalitetom. Htjeli vjerovati ili ne samo na poluotoku Jylland je vise od 1.500 ljudi (tacnije 1.648 - od obicnih kradja u prodavnicama preko trgovine oruzijem i dorgom do silovanja i ubistva) iz BiH registrovano kao kriminalci u registru policije od svega 7.000 koji zive na tom dijelu. Znaci svak je bio na jedan ili vise nacina kaznjavan i gonjen kriminalno na sudu. Oni vecini poslje 5 godina ili karace izbirsu iz javne dosije kartoteke mrlju ali to iz sistema policije nece nikada nestati!
Locked