MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Locked
mO k3

#126 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by mO k3 »

haluga wrote:
Hostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.

Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?

Recimo ko iz Berlina uplati 300 eura dobija orden na kome pise "najveci Bosnjak Berlina i sjeveroistocne Njemacke"
Ko uplati 500$ iz St Louisa da dobije mali orden na kom pise "najveci Bosnjak centralnih dijelova sjeverno americkog kontinenta"
Ko uplati 3000 kruna iz Jönköpinga da dobije orden "najveci Bosnjak Smålanda i juznih teritorija svedske"
Ko uplati 250 funti iz Londona da dobije orden "najveci Bosnjak sa ostrva ukljucujuci i teritorije Farskih Ostrva"
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".
koji si ti moron ..."Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?" ...hoces ti odredjivat sta je korisno a sta ne? jeb'la te zavist koje te grize iznutra

e ovako cu da kazem:
Draga moja dijasporo, svaka čast. Toliko vas pljuvaše, toliko istjeravaše iz majke Bosne rečenicama punim zavisti i zlobe...
"Lahko je vama, vi imate" - i šalju šakom i kapom
"Glumite face sa skupim autima" - sad ta auta voze hranu u Bosnu
"Nosate najnovije mobitele" - sad ti mobiteli zovu humanitarne brojeve
"Pravite velike kuće" - u tim kućama su smješteni ljudi koji su ostali bez krova
"Mješate bosanski i njemački" - sad ti ljudi i na njemačkom pozivaju druge u akciju
Neka vas sa takvim srcem, ne dajte da vas slomi crnilo iz nečijih zlobnih usta.
Nema to veze kako nas prozivaju , jeli smo supci ili nismo .... Vazno je da smo tu kada je najgore .... :bih:
rekla-kazala

#127 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by rekla-kazala »

To šta manjina priča o dijaspori nije bitno niti treba obraćati pažnju na takve komentare. "Nažalost" ( jer bi bilo bolje da je drugačije) dijaspora je naša najprofitabilnija "FIRMA" jer nam svake godine donese 4 do 5 milijardi čiste dobiti.
Od 95" do danas je u BiH stiglo od dijaspore minimalno 100 milijardi i bez dijaspore i bez tog novca život u BiH bi bio mnogo teži i lošiji nego u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori,...
Čak i ljudi koji nikad ni marke iz dijaspore nisu dobili su imali indirektnu korist jer se taj novac vrtio tu, u BiH.
Karadoz

#128 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Karadoz »

Procitao sam temu i muka mi je. Prije svega zbog naslova, zasto naslov ne glasi moze li BIH da aplicira za medjunarodnu pomoc na taj nacin da na drzavni nivo postavi odredjenu vlast koja je sad u rukama entiteta, a zna se da entitet ne moze da aplicira kod medjunarodne zajednice. Zasto se tema ne zove kako i da se izvucemo iz ovog jada.
Javljam se iz dijaspore, do '96 sam bio u BiH. A sad me vode kao veceg dijasporca od onih sto su otisli '91. Sa obitelji sam primao humanitarnu kao i ostali stanovnici ono na kasike kako su nam i davali za to vrijeme su u "Merhametu" lagerovali datule i pravili rakiju pa je prodavali po 50 DM. Vidjao sam ja i konzerve od 5 kg u kojima je bila janjetina a koje su dobijali zaslusni . Znam da su se i baklave za Bajrame pravile i somuni jeli...... Obitelj iz vana me se nije sjecala ni kad sam molio da mi pomognu izvuci zenu i dijete.
Sad je vrijeme neko drugo. Sad me se obitelj sjeti.Ne pitaju kako sam i kako zaradjujem nego "iscu"za ljecenje, za kupovinu stanova za ovo i ono. I bio sam dobar do momenta kad sam rekao pa dosta imam i ja svoj zivot. Naravno sad sam opet onaj koji nikada nije ni valjao.
Sto se tice pomoci ne dam ni jednoj humanitarnoj organizaciji, ne uplacujem ni na jedan ziro racun... ne vjerujem onima koji time rukovode. Kad dodjem znam kome trebam dati uradit cu to onako kao su stari uvijek radili da niko ne zna jer to radim zbog onih kojima pomazem i svog dusevnog mira a ne zbog zahvalnosti.
Ovim ne kazem nikome kako treba da se ponasa svako ce se vec na svoj nacin odrediti prema tome.

Koga su zmije ujedale i gustera se plasi.
pearlica

#129 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by pearlica »

Ova tema je neukusna od pocetka do kraja. Dosta neukusnije teme na ovom forumu se zakljucavaju jos u startu. Ali kada je dijaspora u pitanju moze se, mogu oni, udri Mujo...

U kontaktu sa prijateljima cujem da se skupljaa humanitarna pomoc od Austrije, Svicarske i Njemacke preko Skandinavskih zemalja do Amerike i Australije. Ljudi u jednom danu u samo jednom gradu u dijaspori skupe po 20 000 KM, kamioni se spremaju. Sve to nas narod organizuje, odvaja od svojih usta i usta svoje djece.

Sto se tice sadaka mentaliteta (to su neki spominjali u ovoj temi) ja mislim da u ovom trenutku to ne treba da se spominje jer nema nikakve veze momentalnom situaciom. Ovakve stvari mogu svugdje da se dese tu ljudi nisu nista krivi. Ako ne mozete ili ne zelite pomoci onda barem nemojte da stajete ljudima na muku. Dosta njih je zivjelo od ono malo sto posade i prodaju i sada im je to sve unisteno :bih:
touch brain

#130 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by touch brain »

haluga wrote:
koji si ti moron ..."Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?" ...hoces ti odredjivat sta je korisno a sta ne? jeb'la te zavist koje te grize iznutra

e ovako cu da kazem:
Draga moja dijasporo, svaka čast. Toliko vas pljuvaše, toliko istjeravaše iz majke Bosne rečenicama punim zavisti i zlobe...
"Lahko je vama, vi imate" - i šalju šakom i kapom
"Glumite face sa skupim autima" - sad ta auta voze hranu u Bosnu
"Nosate najnovije mobitele" - sad ti mobiteli zovu humanitarne brojeve
"Pravite velike kuće" - u tim kućama su smješteni ljudi koji su ostali bez krova
"Mješate bosanski i njemački" - sad ti ljudi i na njemačkom pozivaju druge u akciju
Neka vas sa takvim srcem, ne dajte da vas slomi crnilo iz nečijih zlobnih usta.

kao sto majka voli svoje dijete bez obzira sta uradio tako i mi uvijek volimo svoju zemlju bez obzira na sve
stakasa

#131 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by stakasa »

luckylaka wrote:
stakasa wrote:
todd_smith wrote:Ma ovi sto placu ovdje i govore da nece da plate ni centa, njima je zapravo krivo sto im propada godisnji odmor. Nema vise gdje otici malo kafica ovo ono, sve zatrpano vodom i muljem. Nema ni raja vise sjebana, nema kuce pa kako ce se tebi diviti sto dolazis pun para, kada ima precih stvari na umu, a gdje ces jos novi novcati rent-a-car po sljunku voziti :(
Kvalitetno sublimirano. Ovako misli vecina. Dodaj jos kaljuzu od zavisti, neobrazovanosti, primitivizma, ljenosti...
Kroz to ne moze tenk proc
Daj bolan glupa su vam razmisljanja.1% levata iz dijaspore dodje dole da se qrci sad hocete reci da se vecina dijaspore tako ponasa.Ne branim dijasporu znam da su upravo najveca govna u dijaspori ali izjednacavati veliki dio onih koji bar nesto daju za tu Bosnu i mali dio koje boli qrac za tom Bosnom je neumjesno.,,Uvredzen sam i iznenadzen,, :sad:
Evo sam ti poso crtat ali mi dode malka snaga. Valjda proljece, alergija, sta li
Havatar

#132 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Havatar »

stakasa wrote: Evo sam ti poso crtat ali mi dode malka snaga. Valjda proljece, alergija, sta li
Zbog cega ides i na svakoj temi siris negativnost :?: Jel ti to neki zadatak :?:
Googlerica

#133 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Googlerica »

staradis wrote:Ovo je drzavni problem
:thumbup:

Dijaspora daje novac,a sto ce drzava uraditi !!!
BHCluster

#134 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by BHCluster »

Googlerica wrote:

Klepiti lovu!!!
Edin H.

#135 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Edin H. »

BHCluster wrote:
Googlerica wrote:

Klepiti lovu!!!
Sto ste malodusni :-)
todd_smith

#136 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by todd_smith »

Joj sto ne mogu na rende kora sa tom pricom kako dijaspora drzi ekonomiju i ulaze sline pare. Da donese se, ali nije to dodje, kaze eh evo ti 3 milijarde odoh ja. Nego se kupuju kuce, stanovi, auta, ide se zubaru, doktoru, frizeru, na more, i tako se ulazu pare. Znaci dobijes nesto nazad, nije samo kes 3 milijarde i eto ti drzi ekonomiju. Dodje ovdje zubaru, jer nece da placa u inostranstvu, jer mu je tamo skupo. Ne jer hoce da drzi BiH ekonomiju, da ima u Njemackoj jeftinije, malo morgen bi tebi dolazio da trosi. Stipu suplju.
mO k3

#137 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by mO k3 »

BHCluster wrote:
Googlerica wrote:

Klepiti lovu!!!
Ne očekujemo mi ništa od države , mi smo dužni zavičaju dokle smo živi ..
Drinski

#138 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Drinski »

pearlica wrote:Ova tema je neukusna od pocetka do kraja. Dosta neukusnije teme na ovom forumu se zakljucavaju jos u startu. Ali kada je dijaspora u pitanju moze se, mogu oni, udri Mujo...

U kontaktu sa prijateljima cujem da se skupljaa humanitarna pomoc od Austrije, Svicarske i Njemacke preko Skandinavskih zemalja do Amerike i Australije. Ljudi u jednom danu u samo jednom gradu u dijaspori skupe po 20 000 KM, kamioni se spremaju. Sve to nas narod organizuje, odvaja od svojih usta i usta svoje djece.

Sto se tice sadaka mentaliteta (to su neki spominjali u ovoj temi) ja mislim da u ovom trenutku to ne treba da se spominje jer nema nikakve veze momentalnom situaciom. Ovakve stvari mogu svugdje da se dese tu ljudi nisu nista krivi. Ako ne mozete ili ne zelite pomoci onda barem nemojte da stajete ljudima na muku. Dosta njih je zivjelo od ono malo sto posade i prodaju i sada im je to sve unisteno :bih:
Vidi, ne znam da li si u BIH ili van, ali mislim da bi bilo bolje:
1. da dijaspora poveze nase i ino privrednike,
2. da transferisu svoja znanja (ili da pomognu transferu znanja) sa ino fakulteta ovamo.
mO k3

#139 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by mO k3 »

todd_smith wrote:Joj sto ne mogu na rende kora sa tom pricom kako dijaspora drzi ekonomiju i ulaze sline pare. Da donese se, ali nije to dodje, kaze eh evo ti 3 milijarde odoh ja. Nego se kupuju kuce, stanovi, auta, ide se zubaru, doktoru, frizeru, na more, i tako se ulazu pare. Znaci dobijes nesto nazad, nije samo kes 3 milijarde i eto ti drzi ekonomiju. Dodje ovdje zubaru, jer nece da placa u inostranstvu, jer mu je tamo skupo. Ne jer hoce da drzi BiH ekonomiju, da ima u Njemackoj jeftinije, malo morgen bi tebi dolazio da trosi. Stipu suplju.
Drugar ima istine u tvome postu , ali recimo sta ti misliš da mi ne dojdemo dole potrošimo pare kod zubara i recimo ti si prodavač ,pekar neki odakle znam , da li bi taj zubar dolazio kod tebe u kupovinu ??da nema para ... Nemoj tako jer griješiš
amidzazeher

#140 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by amidzazeher »

todd_smith wrote:Joj sto ne mogu na rende kora sa tom pricom kako dijaspora drzi ekonomiju i ulaze sline pare. Da donese se, ali nije to dodje, kaze eh evo ti 3 milijarde odoh ja. Nego se kupuju kuce, stanovi, auta, ide se zubaru, doktoru, frizeru, na more, i tako se ulazu pare. Znaci dobijes nesto nazad, nije samo kes 3 milijarde i eto ti drzi ekonomiju. Dodje ovdje zubaru, jer nece da placa u inostranstvu, jer mu je tamo skupo. Ne jer hoce da drzi BiH ekonomiju, da ima u Njemackoj jeftinije, malo morgen bi tebi dolazio da trosi. Stipu suplju.

Od 00:29 ;)

I bogati nemoj ti u ekonomiju nije to za tebe ;)
Ne branim niti kudim nekoga, a i tema je svakako glupa, jedini dobar prijedlog dade covjek
Drinski wrote:
Vidi, ne znam da li si u BIH ili van, ali mislim da bi bilo bolje:
1. da dijaspora poveze nase i ino privrednike,
2. da transferisu svoja znanja (ili da pomognu transferu znanja) sa ino fakulteta ovamo.

Ovakvih primjera ima vec odavno, a isto tako ima i onih koji su probali otvoriti neku firmu ali komplikacija oko otvaranja firmi i sl. ih je u tome uveliko omela. Kad ova generacija dijaspore umre svakako ce prestati i ta "pomoc" ali do tada treba je iskoristiti na najbolji nacin ne samo kao glasacko tijelo nego i u pravom ekonomskom pravcu. Tog vremena nije jos puno ostalo!
Last edited by amidzazeher on 19/05/2014 16:01, edited 1 time in total.
todd_smith

#141 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by todd_smith »

mO k3 wrote:
Drugar ima istine u tvome postu , ali recimo sta ti misliš da mi ne dojdemo dole potrošimo pare kod zubara i recimo ti si prodavač ,pekar neki odakle znam , da li bi taj zubar dolazio kod tebe u kupovinu ??da nema para ... Nemoj tako jer griješiš
Jarane da ti imas jeftinijeg zubara gdje se ti nalazis, da li bi dolazio ovome u BiH? Necemo se lagati sada. Platis i dobijes. Ovdje slusam pricu kao da nam cinite uslugu jer ovdje dolazite, jer eto kao vama ne treba nego radi nas i sevapa to radite.
Googlerica

#142 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Googlerica »

mO k3 wrote: Ne očekujemo mi ništa od države , mi smo dužni zavičaju dokle smo živi ..
niko vise ne ocekuje od drzave koju nije ni briga o sigurnosti njenog stanovnistva ,ali drzava,sluzbeno MORA prakticirati brigu o svojim stanovnicima ,a dijaspora ce uvijek pomoci ,ali ne moze biti iskljuciv izvor pomoci
noiserr

#143 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by noiserr »

todd_smith wrote:
mO k3 wrote:
Jarane da ti imas jeftinijeg zubara gdje se ti nalazis, da li bi dolazio ovome u BiH? Necemo se lagati sada. Platis i dobijes. Ovdje slusam pricu kao da nam cinite uslugu jer ovdje dolazite, jer eto kao vama ne treba nego radi nas i sevapa to radite.
Kakve veze ima sta kupuje kad dodje tamo. Opet te pare koje nisu bile tu dolaze u Bosnu. Licno meni je jeftiniji zubar u Americi, jer imam osiguranje, a nemogu dobiti dovoljno slobodnog da odem u Bosnu, pa od mene nista ne dobijas. Pa eto uporedi.
Šunj

#144 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Šunj »

todd_smith wrote:
mO k3 wrote:
Ja za moje pare radim sta ja hocu, trosim ih gdje ja hocu, jer sam ih ja zaradio!
Juce su voda, pelene i hrana za bebe, koje sam ja kupio od zaradjenih para u Njemackoj, i natovario u kamion, krenule za Bosnu. Nisam trazio da to ide mojoj familiji i komsijama, iako ce kamion proci na 500 metara od moje kuce, bitno mi je samo da dodje u ruke onima kojima treba, nije bitno gdje.
Last edited by Šunj on 19/05/2014 16:11, edited 1 time in total.
stakasa

#145 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by stakasa »

Havatar wrote:
stakasa wrote: Evo sam ti poso crtat ali mi dode malka snaga. Valjda proljece, alergija, sta li
Zbog cega ides i na svakoj temi siris negativnost :?: Jel ti to neki zadatak :?:
Po zadatku burazeru, stranka trazi
todd_smith

#146 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by todd_smith »

Cuj kakve veze ima. Pa rekao sam. Jer se prica ovdje kao da se te pare daju radi sevapa ili da nekome ucinis uslugu. Ti platis, i ti dobijes. A ne dodjes, dajes pare iz dzepa, nista ne primis nazad i odes samo. I eto drzis ekonomiju drzave radi sevapa.

Koliko samo stanova godisnje dijaspora kupi, zemlje, kuca? I sta izgovor je pa ako ja ne kupim ko ce? I Dzeko kupi zgradu od 4 miliona i on je dijaspora, je li on drzi ekonomiju eto onako jer je njegova domovina ili dobije zgradu sebi?

Kupuj, trosi nemam ja apsolutno nikakav problem sa tim, ali odvadi od price da ulazes u drzavu i ekonomiju. Trosis sam radi sebe, jer sebi popravljas zube i sebi uzimas stanove, ne radi mene i drzave.
Drinski

#147 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by Drinski »

prvo, jebali vas zubari. ljudi za svoje pare ide gdje hoce a u BIH dolaze jer je jeftinije i to je tako.

amidzazeher wrote:
Ovakvih primjera ima vec odavno, a isto tako ima i onih koji su probali otvoriti neku firmu ali komplikacija oko otvaranja firmi i sl. ih je u tome uveliko omela. Kad ova generacija dijaspore umre svakako ce prestati i ta "pomoc" ali do tada treba je iskoristiti na najbolji nacin ne samo kao glasacko tijelo nego i u pravom ekonomskom pravcu. Tog vremena nije jos puno ostalo!
drugo, znam da ima takvih, ali mislim da je bolje nauciti ljude da pecaju nego da im saljete ribu.
stakasa

#148 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:Cuj kakve veze ima. Pa rekao sam. Jer se prica ovdje kao da se te pare daju radi sevapa ili da nekome ucinis uslugu. Ti platis, i ti dobijes. A ne dodjes, dajes pare iz dzepa, nista ne primis nazad i odes samo. I eto drzis ekonomiju drzave radi sevapa.

Koliko samo stanova godisnje dijaspora kupi, zemlje, kuca? I sta izgovor je pa ako ja ne kupim ko ce? I Dzeko kupi zgradu od 4 miliona i on je dijaspora, je li on drzi ekonomiju eto onako jer je njegova domovina ili dobije zgradu sebi?

Kupuj, trosi nemam ja apsolutno nikakav problem sa tim, ali odvadi od price da ulazes u drzavu i ekonomiju. Trosis sam radi sebe, jer sebi popravljas zube i sebi uzimas stanove, ne radi mene i drzave.
Poenta je da je destruktivno dijasporu odbijat od sebe. Slabo sta je u Bosni jeftinije nego negdje drugo (kad se uzme u obzir omjer cjene i kvaliteta). U Bosnu se ne ide zbog cjena, odlazak i kupovine u Bosni su neka sasvim druga prica
seln

#149 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by seln »

todd_smith wrote:Joj sto ne mogu na rende kora sa tom pricom kako dijaspora drzi ekonomiju i ulaze sline pare. Da donese se, ali nije to dodje, kaze eh evo ti 3 milijarde odoh ja. Nego se kupuju kuce, stanovi, auta, ide se zubaru, doktoru, frizeru, na more, i tako se ulazu pare. Znaci dobijes nesto nazad, nije samo kes 3 milijarde i eto ti drzi ekonomiju.
Nista, napisi nam adresu i broj racuna, pa cemo te pare ubuduce dati tebi, a mi necemo ni dolaziti u Bosnu. Ionako ne znamo da se ponasamo, samose qurcimo sa nasim autima na kredit, ha ja...
todd_smith

#150 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?

Post by todd_smith »

Pa to, tako odmah kreni sa pricom. Ne daj Boze da bi bio kakav normalan argument.
Locked