Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post Reply
LBVIEW

#126 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:
Drinski wrote: Komsica ne simpatisem, ali bi ovo sto ti pricas: da svako mora glasati za svog, bio fasizam. A i Komisic je u pravu: ja svakoga pozivam da glasa za mene. To je jedna od osnovnih teza svakog politicara: traziti sto vece biracko tijelo.
MORAJU Hrvati glasati za svoga shupka u u Predsjednistvu i tacka!

Kako vec jednom ne shvatite - to predsjednistvo NIJE GRADJANSKO predjsjednisto, da smo gradjani imali bi Predsjednika!
O tome zaista vise ne treba diskutovati.

Ali da nastavim na temu DOPADLJIVOSTI. Zar vi zaista ne mozete skontati zasto je bh Srbima dopadljiviji Beograd od Sarajeva i hrvatima Zagreb. Pogotovo nakon ovih postratnih transformacija sto urbanih sto populacijskih. Pa ne moze se praviti dzamija u po petlje i pitati se sta im je, sto se ne vracaju u svoj grad?! Ne mozete se ne zapitati to isto kad vam vehabije i full covered hanume preplave grad. To nije onaj grad u kojemu je vladalo zajednistvo svake vrste, ukljucujuci i VIZUELNO. Naravno, slicne religijske AGRESIVNE RENESANSE su pogodile i druge balkanske narode i sredine. ALi pitanje je sta je tu manje iritantno u kontekstu NAPRETKA i famoznog priblizavanja evropi?!

Ali jebes Evropu, mi se prvenstveno moramo dopasti jedni drugima i sami sebi. A to mozemo postici jedino VRACANJEM na NAS ZAJEDNICKI NAZIVNIK, tj. vracanje na oprobani oblik zajednice gdje SE POTISKUJE ONO STO NAS RAZDVAJA. Ne mozete se zaboga pitati sta je to sa Srbima i Hrvatima, masuci ratnim zastavama na repki, a drzavnim zastavama u dzamiji!

Cekaj,ti bi odredivao k'o se se kako oblaciti, na koji ce nacin ispoljavati religioznu pripadnost, koji ce "pravac" u istoj slijediti i tako to.Drugar, malo si se zajebo, nije ovo Staljinova Rusija ili danasnja Sjeverna Koreja.Da sad ne spominjem dvostruke standarde, jer ni osvrnuo se nisi u tom famoznom "vracanjem na zajednicki nazivnik" na puno veca i ekstremnija odstupanja od istog kod "brace" Srba, znas one smotre smrdljivih bradonja tik uz masovne grobnice s porukama "mira i tolerancije" i crnim zastavama,morbidne "pjesmice" u kojima se slave pocinjeni i najavljuju novi zlocini od privatnih slava,svadbi pa do javnih manifestacija pod pokroviteljstvom crkvenih i politickih prvaka, zivljenje uz masovne grobnice bolujuci od kolektivne amnezije poput onog slucaj u Tomasici, itd. itd.
nemampojma0

#127 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by nemampojma0 »

dustaban wrote:
nemampojma0 wrote:@Dustaban,ne znam odakle si,al te pozivam da dodjes u RS,imam dvije kuce dajem ti jednu da zivis u njoj,odmah pored mene i da siris te ideje o bratstvu i jedinstvu,pa bujrum.
U svim zemljama se zna ko je autohtoni i drzavotvorni narod koji je garant opstojnosti te zemlje.Puna Europa stranaca i svima lijepo sve dok ne bi poceli srati o podjeli zemlje i odvajanju njenih dijelova,nek neko to pokusa u Njemackoj il Francuskoj,pa ces vidjeti onda sta ce biti.
Dzaba se umaras pisanjem gluposti,utrosi vrijeme na nesto pametnije,a Bosnju vise ne mogu zajebati ni mnogo pametniji od tebe.Zivio.
Zaista ne znam sta da covjek odgovori na ovakav post... koji je sav u ZABLUDI!

Ti zaista nisi skontao KARAKTER i stvarni PROBLEM ove drzave. Ti dakle smatras da su Bosnjaci autohtoni i drzavotvorni narod a Hrvati i Srbi stranci u BiH. Ja bih se s tobom cak i slozio kad bi smo se slozili oko toga sta su Bosnjaci...ali to je druga tema stotinama puta zvakana, nikad sazvakana.

Dakle, no sikiriki, NE DAJ SE ZAYEBATI. Zivio i ti meni.
Sta bi s mojom ponudom da dodjes u RS i siris bratstvo i jedinstvo?Hajd makar samo 3 mjeseca,evo ljeto je,Drina lijepa,nece ti biti nimalo dosadno.
A mi jesmo autohtoni i drzavotvorni narod,za razliku od ostala dva koji su samo konstitutivni,a ta konstitutivnost izvire iz nametnutog Ustava,koji se kao i svaki drugi propis moze mijenjati.I naravno narod koji ne zeli drzavu,radi protiv nje,rusi je,ubija njeno stanovnistvo nije autohton i drzavotvoran,valjda je to jasno.
Objektivni navijac

#128 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Objektivni navijac »

daddy-kool wrote:
Objektivni navijac wrote: :lol: :lol: :lol:
Mi ocito zivimo u paralelnim svemirima. Posto u mom Sarajevu ,ne postoji nikakva ruka pomirenja,niti je kada postojala niti je tako sta uopste u razmatranju :D
O kakvoj sili i moranju ti govoris :-) 2 miliona Bosnjaka,naspram 1,5 miliona Srba ne predstavlja nikakvu silu i ne mogu sprovesti nikakvo moranje. :D
Vecina drzava postoji iz ljubavi i zajednistva.Samo par drzava na svijetu postoji na sili a te su uglavnom kratkovjecne i nestabilne.
Za pomirenje se zakasnilo, ali postoji pružena ruka u smislu izgradnje države, i uključivanja u EU i NATO.

Trebaš razlikovati indoktrinaciju od ljubavi, Amerika ne postoji zbog ljubavi. Rusija ne postoji zbog ljubavi... Što se tiče sile, možda se nismo razumjeli, ali šta po tebi sprečava otcjepljenje RS-a?
Sa pomirenjem se kasnilo i kasni se ali nikada nije prekasno. Dok ne dodje do pomirenja,nema napredka. Ne bude li pomirenja,nece biti ni drzave. Da bi gradio drzavu,ukljucivao je u NATO,EU ili bilo sta moras imati minimalni nacionalni koncenzus. A minimalnoga nacionalnoga koncenzusa opet nema bez pomirenja. Nema napredne i prosperitetne BiH dok je Bosanski Srbi ne prihvate za svoju drzavu. A to ne moze silom,samo milom. Ne treba nama izgradnja suzivota,bratstva i jedinstva,nego prihvatanje osnovnih evropskih civilizacijskih normi,evropskih normi tolerancije. Tu je primjer sto @ dustaban pise ,njemu smeta Zeljko,covjek koji je osvojio najvise glasova :-) ,smetaju mu dzamije i bule :-) . Ne ide se tako u Evropu. Gledam prije neki dan na youtube,intervju sa ovim Imamovicem ( cini mi se ) vodjom vehabija u Maoci,on u tom klipu,10-ak puta ponavlja kako danas muslimani u BiH nemaju ni blizu prava kakva su imali u AU. Slusam ga,razmislim i shvatim da je covjek u pravu. Mi danas u BiH smo ispod evropskih normi tolerancije. Ovdje niko nema prava kao u Evropi,ni muslimani,ni pravoslavci,ni Srbi,ni Bosnjaci,apsolutno niko. Zivimo u zemlji segregacije,ustavne segregacije i mrznje i to je nas najveci problem,dok njega ne rijesimo,nema nam naprijed.
Amerika mozda nije nastala na ljubavi,Rusija sigurno jeste. Ljudi imaju nacionalno jedinstvo,svijest o zajednickom porijeklu,jeziku,tradiciji,nacinu zivota,zajednistvu ,o jednoj zemlji. To je vrsta nacionalne svijesti koja odredjuje jednu zemlju a koju mi u Bosni nemamo,no dala bi se razvijati. Medjutim prvi Bosnjaci,kojima je to u interesu,ne rade nista po tom pitanju.
Nista ne sprijecava otcepljenje RS-a to otcjepljenje nije uopste realna kategorija,ni opcija. Suvise su jadni,suvise su bedni :D Mada smo i mi u 5 deka. :D
nemampojma0

#129 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by nemampojma0 »

Mi nikada nismo bili iskljucivi,ponuda za izgradnju drzave i zivota u njoj se odnosi na sve one koji zele to.A za one druge stvar je jasna,samo nek probaju ovo o cemu pricaju :wink:
Objektivni navijac

#130 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

nemampojma0 wrote:@Dustaban,ne znam odakle si,al te pozivam da dodjes u RS,imam dvije kuce dajem ti jednu da zivis u njoj,odmah pored mene i da siris te ideje o bratstvu i jedinstvu,pa bujrum.
U svim zemljama se zna ko je autohtoni i drzavotvorni narod koji je garant opstojnosti te zemlje.Puna Europa stranaca i svima lijepo sve dok ne bi poceli srati o podjeli zemlje i odvajanju njenih dijelova,nek neko to pokusa u Njemackoj il Francuskoj,pa ces vidjeti onda sta ce biti.
Dzaba se umaras pisanjem gluposti,utrosi vrijeme na nesto pametnije,a Bosnju vise ne mogu zajebati ni mnogo pametniji od tebe.Zivio.

P.S. Pises gore u jednom postu kako treba "secesioniste uvjeriti da im je bolje u ovoj zemlji nego u njihovoj".
Krenucu straga,kojoj njihovoj,nekoj imaginarnoj,nekoj u njihovim glavama???
Sto da ih mi uvjeravamo,jel to njima lose zbog nas il su oni nama napravili lose stanje kako bi ih mi pustili da otkinu pola zemlje???
Njima je Bosna prihvatljiva samo ukoliko u njoj nema Bosnjaka,eto vidis kako vole ono pola Bosne sto su okupirali,a Bosnjake pobili i protjerali.Mozda je tvoj prijedlog da i iz ostatka zemlje nestanemo,kako bi ih uvjerili da im je u ovoj zemlji dobro i da ne prave neku novu,jel?
Hajd zdravo.
:D :-) :D :-)
Po cemu su Bosnjaci 'autohtoniji i drzavotvorniji' od Srba u Bosni :? :D :D
Ja koliko me sjecanja sluzi,kada se ova drzava pravila,na zasjedanju u Mrkonjicu,vecina ,velika vecina poslanika su bili Srbi :D Sto se tice te drzavotvornosti,Bosnjacima bas i ne ide sa istom,docim kada bi se Srbi prihvatili pravljenja BiH drzavotvornosti ,vrlo brzo bi imali cakum-pakum drzavu,kao sto je bila SRBiH :D
Imas arogantan nastup sa pozicija sile a sa ozbzirom da sile uopste nemas,ispadas pravo smijesan :D :izet:
dustaban

#131 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by dustaban »

LBVIEW wrote:
dustaban wrote:
Drinski wrote: Komsica ne simpatisem, ali bi ovo sto ti pricas: da svako mora glasati za svog, bio fasizam. A i Komisic je u pravu: ja svakoga pozivam da glasa za mene. To je jedna od osnovnih teza svakog politicara: traziti sto vece biracko tijelo.
MORAJU Hrvati glasati za svoga shupka u u Predsjednistvu i tacka!
Kako vec jednom ne shvatite - to predsjednistvo NIJE GRADJANSKO predjsjednisto, da smo gradjani imali bi Predsjednika!
O tome zaista vise ne treba diskutovati.
Ali da nastavim na temu DOPADLJIVOSTI. Zar vi zaista ne mozete skontati zasto je bh Srbima dopadljiviji Beograd od Sarajeva i hrvatima Zagreb. Pogotovo nakon ovih postratnih transformacija sto urbanih sto populacijskih. Pa ne moze se praviti dzamija u po petlje i pitati se sta im je, sto se ne vracaju u svoj grad?! Ne mozete se ne zapitati to isto kad vam vehabije i full covered hanume preplave grad. To nije onaj grad u kojemu je vladalo zajednistvo svake vrste, ukljucujuci i VIZUELNO. Naravno, slicne religijske AGRESIVNE RENESANSE su pogodile i druge balkanske narode i sredine. ALi pitanje je sta je tu manje iritantno u kontekstu NAPRETKA i famoznog priblizavanja evropi?!
Ali jebes Evropu, mi se prvenstveno moramo dopasti jedni drugima i sami sebi. A to mozemo postici jedino VRACANJEM na NAS ZAJEDNICKI NAZIVNIK, tj. vracanje na oprobani oblik zajednice gdje SE POTISKUJE ONO STO NAS RAZDVAJA. Ne mozete se zaboga pitati sta je to sa Srbima i Hrvatima, masuci ratnim zastavama na repki, a drzavnim zastavama u dzamiji!
Cekaj,ti bi odredivao k'o se se kako oblaciti, na koji ce nacin ispoljavati religioznu pripadnost, koji ce "pravac" u istoj slijediti i tako to.Drugar, malo si se zajebo, nije ovo Staljinova Rusija ili danasnja Sjeverna Koreja.Da sad ne spominjem dvostruke standarde, jer ni osvrnuo se nisi u tom famoznom "vracanjem na zajednicki nazivnik" na puno veca i ekstremnija odstupanja od istog kod "brace" Srba, znas one smotre smrdljivih bradonja tik uz masovne grobnice s porukama "mira i tolerancije" i crnim zastavama,morbidne "pjesmice" u kojima se slave pocinjeni i najavljuju novi zlocini od privatnih slava,svadbi pa do javnih manifestacija pod pokroviteljstvom crkvenih i politickih prvaka, zivljenje uz masovne grobnice bolujuci od kolektivne amnezije poput onog slucaj u Tomasici, itd. itd.
Nismo se razumjeli. NECU JA NIKOME NISTA ODREDJIVATI. Ja sam samo pokusao objasniti fenomen PRIVLACNOSTI pojedinih sredina.
Meni je afganistanski ambijent jednostavno NAZADAN i NEPRIVLACAN i ja cu svakako nastojati da ga zaobidjem, s tim, to ti mora biti jasno da izbjegavanje neprivlacnog ambijenta ne znaci odricanje od grunta! Pa ti sad skontaj ako mozes.

Uostalom, o cemu mi pricamo. Ja ne bih rekao ovo sta sam rekao kad bih govorio kontra jednog naroda. "Neprivlacnost vehabija i full covered hanuma" je najmanje problem nebosnjaka. To je trenutno jedan od najvecih unutarbosnjackih problema. Multi-kulti zajednice su naravno moguce, to smo uostalom zivjeli i prozivjeli u bivsoj drzavi, ali nemojte pobogu kulturom proglasavati nekulturu! I onda se pitati sta je to, sto nece s nama?!
Da se razumijemo, VIZUELNO su neprivlacni svi ekstermisti, fanatici i ostali egzibicionisti kojima je cilj da izmedju ostalog provociraju i svojim vizuelnim izgledom. Ali neko ko sve ovo posmatra izvana stvara neki sumarni utisak o svemu. Moguce je da ostatak svijeta, vise od krscanskog primitivizma, iritira "afganistan look" ali zasto bi smo uopce dopustali takve prizore, ne zbog iritiranja svijeta, vec zbog iritiranja nas samih. To naprosto ne pripada ovom prostoru i mnogo veci problem od odbojnosti Bosne od strane nebosnjaka ima to sto sami Bosnjaci, zeljni NORMALNE drzave i normalnog zivota ce uciniti (i vec cine) to isto.

Ja dakle nemam problem (niti frustraciju) o kojoj govorite. Ova sredina mi je prihvatljiva sve dotle dok je prihvatljiva normalnim Bosnjacima, kao sto su mi NEPRIHVATLJIVE sredine koje mi "logicno pripadaju" prema mom imenu i prezimenu.
To bi ujedno bio i odgovor ovom prijatelju koji mi nudi kucu na Drini "da tamo sirim bratstvo i jedinstvo". Zahvaljujem na ponudi, ali moram ga ujedno i ispraviti - JA NE SIRIM NISTA. Ja svojim zivotom svjedocim ovo sta govorim, brak mi je mjesovit, ateista sam i VEOMA OTVOREN za drugo i drugacije.
I zbog toga sam, mislim, izgradio veoma pouzdan senzibilitet prema onome sto zovem PRIVLACNOST/NEPRIVLACNOST jedne sredine.
PM72

#132 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by PM72 »

Pojedinci moraju shvatiti da je Patrijarh Irinej VRHOVNI POGLAVAR SPC i svaka njegova izjava ima svoje značenje i težinu.Nimalo slučajno,nimalo naivno niti je ovo lapsus ili nesmotrenost.

Predsjednik susjedne države je četnički vojvoda.Predsjednik vlade njegov ratni haver,učenik i saborac.Poglavar SPC nastavlja sa velikosrpskom politikom.Vjerovati takvima? Ni slučajno.Barem ja lično.

Predsjednik entiteta RS je njihova produžena ruka,marioneta i klovn.Onaj koji pokreće marionetu u lutkarskoj predstavi zna da; ako samo prstom mrdne konopac - lutki se ruka pokreće.Patrijarh SPC da citiranu izjavu a to se već osjeti na terenu,u svim eparhijama SPC.Kao što i kod nas hodže tumače i bistre politiku tako i popovi prenesu na stado ono što glava misli.
Drinski

#133 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

Treba zabraniti rad SPC, jer je ocito ista postala politicka i teroristicka organizacija.
Vjerovatno ima i onih kojima je ovo smijesno, ali dok god ne budemo ovako razmisljali, bicemo nezobiljni.
Objektivni navijac

#134 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Drinski wrote:Treba zabraniti rad SPC, jer je ocito ista postala politicka i teroristicka organizacija.
Vjerovatno ima i onih kojima je ovo smijesno, ali dok god ne budemo ovako razmisljali, bicemo nezobiljni.
:-) :D Zabraniti SPC :-) Pa gdje nece biti smijesno :D :D
Mada je zalosno. Upravo ovo je najveci problem u Bosni,netolerancija. Neprihvatanje drugacijih stavova i misljenja. Daleko,jako daleko smo od evropskih i zapadnih civilizacijskih normi. Daleko od onoga sto smo bili krajem 80-ih.
Na primjer tamo 89-e ili 90-e je Seseljeva SRS pocela izdavati svoje glasilo ,koje se naravno zvalo : Velika Srbija :D
Elem taj casopis se mogao kupiti na vecini trafika u Sarajevu,kao sto se pored njega mogao kupiti i VOX,glasilo bosnjacke omladine stranke MBO sa veoma radikalnim stavovima :D To se zove pluralizam,multikulturalnost,tolerancija.
Pop sere,jbg,to mu je posao ali ima pravo da sere. Svaki politicki/vjerski/eticki stav koji ne krsi zakone,treba imati pravo da bude izrazen. Samo je zakon iznad slobode.
Drinski

#135 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote:
Drinski wrote:Treba zabraniti rad SPC, jer je ocito ista postala politicka i teroristicka organizacija.
Mada je zalosno. Upravo ovo je najveci problem u Bosni,netolerancija. Neprihvatanje drugacijih stavova i misljenja. Daleko,jako daleko smo od evropskih i zapadnih civilizacijskih normi. Daleko od onoga sto smo bili krajem 80-ih.
Na primjer tamo 89-e ili 90-e je Seseljeva SRS pocela izdavati svoje glasilo ,koje se naravno zvalo : Velika Srbija :D
Elem taj casopis se mogao kupiti na vecini trafika u Sarajevu,kao sto se pored njega mogao kupiti i VOX,glasilo bosnjacke omladine stranke MBO sa veoma radikalnim stavovima :D To se zove pluralizam,multikulturalnost,tolerancija.
Pop sere,jbg,to mu je posao ali ima pravo da sere. Svaki politicki/vjerski/eticki stav koji ne krsi zakone,treba imati pravo da bude izrazen. Samo je zakon iznad slobode.
Ma ti si smijesan.
To je vjerska organizacija, nije politicka. Po tebi bi se trebale osnovati vjerske organizacije, pa se baviti uvozom i prodajom robe siroke potrošnje.
UPRavo je ovo krsenje zakona od strane SPC.
I ti listovi da su bili zabranjeni ne bi niti jedan zakon krsili, a nisu zabranjeni jer smo i tada i sada bili neozbiljni.
Evo, neka u RH predloze podjelu RH, bili bi isti dan zabranjeni. Vjera moze, ali politika nikako. Ili onaj Zukorlic neka izađe i kaze stav Mesihata je da se Sandzak treba otcijepiti i to je zvanican stav IZ.

I nije problem BiH netolerancija, to je problem SPC.
PM72

#136 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by PM72 »

E pretjera ga vala...to je nebuloza.

da te podsjetim da je SDS u RBiH 1992 bio proglašen "terorističkom organizacijom" kojoj je bio zabranjen rad na teritoriji pod kontrolom legalnih organa :lol: Republike Bosne i Hercegovine.Koliko je to pilo vode - vidi se u sred Sarajeva,u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj radi podosta "terorista".

Ne možeš nikom braniti djelovanje pogotovo vjerskim zajednicama ali se pojedinci iz istih daju "utjerati u suru".Da je IVZ dala ovu Patrijarhovu izjavu na "nivo" pa poslala Reisa u Beograd da javno objasni svoje stavove...to bi već nešto bilo.Ovako,svaki seoski pop ili hodžica može srati šta mu je volja,bez straha za posljedice.

Svako od nas je poznavao ili poznaje nekog "nezgodnog" tipa iz familije,komšiluka,razreda,posla.Tip koji fizički nije nešto i za kojeg smatramo da bi ga "pojeli za ručak" ali nećemo da kuhamo s njim jer je nezgodan,opaliće te kamenom,flašom,nožem jer on udara na prvu...čak smo i fini s njim jer je "nezgodan i kratak mu je fitilj".

E o tome ja pričam.Mi smo kao narod nula za globalne pojmove,toliko Kineza stanuje u nekoj četvrti Šangaja.Ali,onima koji nas nevole i koji nas mrze nisu jasni pojmovi kako smo nenaoružani letjeli na tenkove i nismo ih se bojali.Oni to nisu smjeli ni pomisliti.Ili kako smo napravili haos od svog sopstvenog grada u proljetnim neredima a šta bi tek napravili sa recimo krsta na Zlatištu ako nas izazovu.Toga je njih strah i od toga zaziru.samo naš inat stoji između mira i separatističkih ideja.Bošnju je najteže uplašiti prijetnjom.

Mi moramo skontati kako dalje.Na svaku provokaciju imati odgovore pod A.B.C...Jasno odrediti šta hoćemo i šta nećemo.Napraviti donji prag tolerancije ispod kojeg se ne ide.
Drinski

#137 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

PM72 wrote:
E pretjera ga vala...to je nebuloza.

da te podsjetim da je SDS u RBiH 1992 bio proglašen "terorističkom organizacijom" kojoj je bio zabranjen rad na teritoriji pod kontrolom legalnih organa :lol: Republike Bosne i Hercegovine.Koliko je to pilo vode - vidi se u sred Sarajeva,u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj radi podosta "terorista".
To samo govori o nasoj ozbiljnosti. Iz politickih razloga se ne postuju propisi.
Ne možeš nikom braniti djelovanje pogotovo vjerskim zajednicama ali se pojedinci iz istih daju "utjerati u suru".Da je IVZ dala ovu Patrijarhovu izjavu na "nivo" pa poslala Reisa u Beograd da javno objasni svoje stavove...to bi već nešto bilo.Ovako,svaki seoski pop ili hodžica može srati šta mu je volja,bez straha za posljedice.
A ne, vjerske organizacije se mogu baviti vjerskim poslovima, to im niko ne moze zabraniti. Ja sam prvi protiv toga.
Međutim, očito je da se SPC bavi politickim i teroristickim djelatnostima, to je ipak nedopustivo.
Drzava koja drzi do sebe, takve stvari ne dozvoljava.

Osim toga, kada OSA može "pokriti" vehabije, onda treba i moze "pokriti" i SPC. Nisu to dzabe nadzirali u SDB-u.

EDIT: Neka papa predloži podjelu Rusije, bila bi jako zanimljiva reakcija.
Objektivni navijac

#138 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote:
Ma ti si smijesan.
To je vjerska organizacija, nije politicka. Po tebi bi se trebale osnovati vjerske organizacije, pa se baviti uvozom i prodajom robe siroke potrošnje.
UPRavo je ovo krsenje zakona od strane SPC.
I ti listovi da su bili zabranjeni ne bi niti jedan zakon krsili, a nisu zabranjeni jer smo i tada i sada bili neozbiljni.
Evo, neka u RH predloze podjelu RH, bili bi isti dan zabranjeni. Vjera moze, ali politika nikako. Ili onaj Zukorlic neka izađe i kaze stav Mesihata je da se Sandzak treba otcijepiti i to je zvanican stav IZ.

I nije problem BiH netolerancija, to je problem SPC.
Cuj SRBiH bila neozbiljna :-) SRBiH je bila policijska drzava,jaka k'o beton,sa kojom nije bilo zajebancije ali je bila civilizovana,postovala je svoje zakone i bila ih sposobna provesti u djelo. Ti listovi nisu bili zakonom zabranjeni i tu je kraj price,sve sto nije zakonom zabranjeno je dozvoljeno.
RH nije dobar primjer,oni su polucivilizovana balkanska drzava,5 deka bolji od nas. Uzmes Englesku i ostale Zapadne drzave na primjer,mozes ti pricati sta hoces i pozivati na raspad i podjelu zemlju,sto da ne. To je samo jedna politicka opcija a sve politicke opcije su jednakopravne.
Tolerancija je da prihvatis da zivis sa ljudima koji imaju dijametralno drugacije politicke/vjerske/sexualne i druge stavove od tebe i da podrzavas njihovo pravo da te stavove javno izrazavaju.
SPC i IZBiH se bave prodajom,svega i svacega ionako :D
Drinski

#139 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Cuj SRBiH bila neozbiljna :-) SRBiH je bila policijska drzava,jaka k'o beton,sa kojom nije bilo zajebancije ali je bila civilizovana,postovala je svoje zakone i bila ih sposobna provesti u djelo. Ti listovi nisu bili zakonom zabranjeni i tu je kraj price,sve sto nije zakonom zabranjeno je dozvoljeno.
Ma kakvi, pa SRBIH je bila ozbiljna do 90, pa jel bilo takvih listova, pa znas li ti da je SSUP isti dan kada bi se u stranoj stampi pojavio neki "neodgovarajući" članak zabranivao unos i rasturanje tog lista u SFRJ! Ovo poslije 90 je logika sitnih piljara i seoskih kokosara.
RH nije dobar primjer,oni su polucivilizovana balkanska drzava,5 deka bolji od nas. Uzmes Englesku i ostale Zapadne drzave na primjer,mozes ti pricati sta hoces i pozivati na raspad i podjelu zemlju,sto da ne. To je samo jedna politicka opcija a sve politicke opcije su jednakopravne.
pa dobro, ajd jel u Engleskoj hapse one imame a u USA salju u Gvanatnamo?
I to se vrsi na osnovu nekih, u najmanju roku, čudnih standarda dokazivanja.
Tolerancija je da prihvatis da zivis sa ljudima koji imaju dijametralno drugacije politicke/vjerske/sexualne i druge stavove od tebe i da podrzavas njihovo pravo da te stavove javno izrazavaju.
ma nije tacno, oni mogu raditi i ispoljavati sto god zele dok ne krse zakon.

EDIT: ne znam ima li ko iz SR Njemačke, da nam prenese tamošnja pravosudna i policijska iskustva sa javnim isticanjem nacistickih obiljezja.
Objektivni navijac

#140 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Cuj SRBiH bila neozbiljna :-) SRBiH je bila policijska drzava,jaka k'o beton,sa kojom nije bilo zajebancije ali je bila civilizovana,postovala je svoje zakone i bila ih sposobna provesti u djelo. Ti listovi nisu bili zakonom zabranjeni i tu je kraj price,sve sto nije zakonom zabranjeno je dozvoljeno.
Ma kakvi, pa SRBIH je bila ozbiljna do 90, pa jel bilo takvih listova, pa znas li ti da je SSUP isti dan kada bi se u stranoj stampi pojavio neki "neodgovarajući" članak zabranivao unos i rasturanje tog lista u SFRJ! Ovo poslije 90 je logika sitnih piljara i seoskih kokosara.
pa dobro, ajd jel u Engleskoj hapse one imame a u USA salju u Gvanatnamo?
I to se vrsi na osnovu nekih, u najmanju roku, čudnih standarda dokazivanja.
ma nije tacno, oni mogu raditi i ispoljavati sto god zele dok ne krse zakon.
Za SRBiH nije bio nadlezan SSUP. Krajem 80-ih je krenula liberalizacija stampe. Kao i politicki pluralizam. Politicke opcije ,koje nisu pozivale na eksplicitno nasilje poput opcija ujedinjenih srpskih zemalja ili ostvarivanje pune nezavisnosti BiH pod bosnjackom dominacijom,naravno nisu mogle biti zabranjene.
Prava i slobode muslimana u Engleskoj i BiH su neuporedive. U Engleskoj muslimani imaju sva vjerska prava,za razliku od BiH.
To smo vec rekli,politicka opcija koja zagovara ujedinjenje RS i Srbije nije i ne moze biti zakonski zabranjena,sve dok pri tome ne poziva na explicitno nasilje,kao i bilo koja druga politicka opcija. Problem je kao sto rekoh u nasoj netoleranciji,naucenosti na mrznju,nasilje,bezakonje i silu. U Bosni niko ne moze raditi ni ispoljavati nista,jer ga fizicki jaca strana u tome toru,na toj teritoriji primjenom sile,nasilja i bezakonja onemogucuje.
Drinski

#141 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Za SRBiH nije bio nadlezan SSUP.
a zasta je bio nadležan SSUP? :lol:
Krajem 80-ih je krenula liberalizacija stampe. Kao i politicki pluralizam. Politicke opcije ,koje nisu pozivale na eksplicitno nasilje poput opcija ujedinjenih srpskih zemalja ili ostvarivanje pune nezavisnosti BiH pod bosnjackom dominacijom,naravno nisu mogle biti zabranjene.
Tacno, te su onda krseni zakoni na racun nekakave priče o demokratiji, klanjalo se u skupstini i sl. folovi. O tome ti ja i govorim.
Prava i slobode muslimana u Engleskoj i BiH su neuporedive. U Engleskoj muslimani imaju sva vjerska prava,za razliku od BiH.
Malo mi je ovo nejasno, ali nije tema pa necemo o tome.
Dakle, kazao si da uzmemo neku zapadnu drzavu, evo uzećemo USA i Englesku. u USA ljude salju u Gvantanamo a u Britaniji se ljudi hapse na osnovu standarda dokzivanja koje prema AI znace povredu ljudskih prava. Da je to BIH kojim slucajem uvela, davno bi zavrsila na Evropskom sudu za ljudska prava.
To smo vec rekli,politicka opcija koja zagovara ujedinjenje RS i Srbije nije i ne moze biti zakonski zabranjena,sve dok pri tome ne poziva na explicitno nasilje,kao i bilo koja druga politicka opcija. Problem je kao sto rekoh u nasoj netoleranciji,naucenosti na mrznju,nasilje,bezakonje i silu. U Bosni niko ne moze raditi ni ispoljavati nista,jer ga fizicki jaca strana u tome toru,na toj teritoriji primjenom sile,nasilja i bezakonja onemogucuje.
To smo vec rekli, ali ti neces da percipiras, nego se uporno ponavljas:
1. nije u BIH problem netolerancija, nego je problem netolerancija u SPC.
2. ja mislim da oni krse zakon, jer se bavi politickim i teroristickim aktivnostima. a cim krse zakon, to je osnov za zabranu.
i da dodam: u SPC je davno trebalo preduzeti obavjestajne prodore, ali Dzuvo je ovako, kako da kazem, jedan bezveznjak koji ni bi mogao biti pripravnik u OSA-i.
Last edited by Drinski on 23/05/2014 14:16, edited 1 time in total.
Objektivni navijac

#142 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Za SRBiH nije bio nadlezan SSUP.
a zasta je bio nadležan SSUP? :lol:
Krajem 80-ih je krenula liberalizacija stampe. Kao i politicki pluralizam. Politicke opcije ,koje nisu pozivale na eksplicitno nasilje poput opcija ujedinjenih srpskih zemalja ili ostvarivanje pune nezavisnosti BiH pod bosnjackom dominacijom,naravno nisu mogle biti zabranjene.
Tacno, te su onda krseni zakoni na racun nekakave priče o demokratiji, klanjalo se u skupstini i sl. folovi. O tome ti ja i govorim.
Malo mi je ovo nejasno, ali nije tema pa necemo o tome.
Dakle, kazao si da uzmemo neku zapadnu drzavu, evo uzećemo USA i Englesku. u USA ljude salju u Gvantanamo a u Britaniji se ljudi hapse na osnovu standarda dokzivanja koje prema AI znace povredu ljudskih prava. Da je to BIH kojim slucajem uvela, davno bi zavrsila na Evropskom sudu za ljudska prava.
To smo vec rekli, ali ti neces da percipiras, nego se uporno ponavljas:
1. nije u BIH problem netolerancija, nego je problem netolerancija u SPC.
2. ja mislim da oni krse zakon, jer se bavi politickim i teroristickim aktivnostima. a cim krse zakon, to je osnov za zabranu.
SSUP je bio nadlezan za zakone i stvari na saveznom nivou. Glasila su registrovana na republickom nivou.
Vidis ,kako si netolerantan,smeta ti sto muslimani klanjaju u parlamantu. :D Ne mozes po nicemu porediti Englesku i BiH,oni su na ovom nasem nivou ljudskih i vjerskih prava bili vjerovatno tamo u 17 stoljecu za vrijeme Kromvelovih ratova,dok je vladalo bezakonje i anarhija :D
Samo slijepcu nije jasno da je osnovni problem u BiH netolerancija i nepostovanje evropskih standarda ljudskih prava.
Na stranu sto je SPC netolerantna a jeste,to je okostala prastara crkvena organizacija i logicno je da je takva ali BiH kao ( pokusaj ) evropske drzave ne moze biti takva.
Jedno je misliti a drugo je dokazati da neko krsi zakon. Osim toga za krsenje zakona postoje razne kazne osim zabrane. SPC je ( nazalost ) jedan od stubova srpskoga drustva a Srbi su konstitutivni narod u BiH,tako da je svaka prica o zabrani neozbiljna. Popa treba potkupiti,modernim rijecima ,izlobirati :D Obecati mu povratak Dvora u Strosmajerovoj i izgradnju sabornog hrama Svetoga Save na podrucju opstine Centar,pa da druka za BiH :D
Drinski

#143 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Drinski »

Hajde da se prvo dogovorimo, nema potrebe da se izmotavas, ja tebe cijenim.
Objektivni navijac wrote: SSUP je bio nadlezan za zakone i stvari na saveznom nivou.
SSUP ti je bio uzet kao primjer aktivnosti SFRJ u oblasti medija.
Takvih primjera imas i na republickim nivoima, a i u ostalim sektorima djelovanja (emigracija i sl.). SSUP je radio i na republickim nivoima, i to je namjerno tako bilo postavljeno.
Vidis ,kako si netolerantan,smeta ti sto muslimani klanjaju u parlamantu. :D Ne mozes po nicemu porediti Englesku i BiH,oni su na ovom nasem nivou ljudskih i vjerskih prava bili vjerovatno tamo u 17 stoljecu za vrijeme Kromvelovih ratova,dok je vladalo bezakonje i anarhija :D
Mene ne zanimaju vjerska prava muslimana u Engleskoj, jer to nije predmet rasprave. Kada budemo o tome pricali, onda ceme to zanimati.
Rijec je ovdje o setu antiteroristickih propisa i stepenu dokazanosti. Kako smo vec ranije naveli, nema potreba za izmotavanjem.
Samo slijepcu nije jasno da je osnovni problem u BiH netolerancija i nepostovanje evropskih standarda ljudskih prava.
Na stranu sto je SPC netolerantna a jeste,to je okostala prastara crkvena organizacija i logicno je da je takva ali BiH kao ( pokusaj ) evropske drzave ne moze biti takva.
Jedno je misliti a drugo je dokazati da neko krsi zakon. Osim toga za krsenje zakona postoje razne kazne osim zabrane. SPC je ( nazalost ) jedan od stubova srpskoga drustva a Srbi su konstitutivni narod u BiH,tako da je svaka prica o zabrani neozbiljna. Popa treba potkupiti,modernim rijecima ,izlobirati :D Obecati mu povratak Dvora u Strosmajerovoj i izgradnju sabornog hrama Svetoga Save na podrucju opstine Centar,pa da druka za BiH :D
Nije nikakav problem niti dokazati da je SPC politicka i teroristicka organizacija.
Ali da bi se to dokazalo moras donijeti takvu odluku a potom imati kadrove to znaju uraditi, a ovi Dzuvini se igraju tajnih agenata.
......
Last edited by Drinski on 23/05/2014 15:12, edited 1 time in total.
LBVIEW

#144 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by LBVIEW »

dustaban wrote: Nismo se razumjeli. NECU JA NIKOME NISTA ODREDJIVATI. Ja sam samo pokusao objasniti fenomen PRIVLACNOSTI pojedinih sredina.
Meni je afganistanski ambijent jednostavno NAZADAN i NEPRIVLACAN i ja cu svakako nastojati da ga zaobidjem, s tim, to ti mora biti jasno da izbjegavanje neprivlacnog ambijenta ne znaci odricanje od grunta! Pa ti sad skontaj ako mozes.

Uostalom, o cemu mi pricamo. Ja ne bih rekao ovo sta sam rekao kad bih govorio kontra jednog naroda. "Neprivlacnost vehabija i full covered hanuma" je najmanje problem nebosnjaka. To je trenutno jedan od najvecih unutarbosnjackih problema. Multi-kulti zajednice su naravno moguce, to smo uostalom zivjeli i prozivjeli u bivsoj drzavi, ali nemojte pobogu kulturom proglasavati nekulturu! I onda se pitati sta je to, sto nece s nama?!
Da se razumijemo, VIZUELNO su neprivlacni svi ekstermisti, fanatici i ostali egzibicionisti kojima je cilj da izmedju ostalog provociraju i svojim vizuelnim izgledom. Ali neko ko sve ovo posmatra izvana stvara neki sumarni utisak o svemu. Moguce je da ostatak svijeta, vise od krscanskog primitivizma, iritira "afganistan look" ali zasto bi smo uopce dopustali takve prizore, ne zbog iritiranja svijeta, vec zbog iritiranja nas samih. To naprosto ne pripada ovom prostoru i mnogo veci problem od odbojnosti Bosne od strane nebosnjaka ima to sto sami Bosnjaci, zeljni NORMALNE drzave i normalnog zivota ce uciniti (i vec cine) to isto.

Ja dakle nemam problem (niti frustraciju) o kojoj govorite. Ova sredina mi je prihvatljiva sve dotle dok je prihvatljiva normalnim Bosnjacima, kao sto su mi NEPRIHVATLJIVE sredine koje mi "logicno pripadaju" prema mom imenu i prezimenu.
To bi ujedno bio i odgovor ovom prijatelju koji mi nudi kucu na Drini "da tamo sirim bratstvo i jedinstvo". Zahvaljujem na ponudi, ali moram ga ujedno i ispraviti - JA NE SIRIM NISTA. Ja svojim zivotom svjedocim ovo sta govorim, brak mi je mjesovit, ateista sam i VEOMA OTVOREN za drugo i drugacije.
I zbog toga sam, mislim, izgradio veoma pouzdan senzibilitet prema onome sto zovem PRIVLACNOST/NEPRIVLACNOST jedne sredine.
To sto je tebi "vizuelno neprivlacno" je u domenu subjektivne percepcije, dakle nije relevantno za utrvrdivanje kakav stil oblacenja,ispoljavanje vjere je prikladan,tako da o tome "da li bi nekome trebali nesto dopustiti", mozez fino izmedu 4 zida. Dalje, licemjerno je to fokusiranje na bosnjacko dvoriste kojim,kako bilo, ne hodaju ratni zlocinci i njihovi jataci i simpatizeri, dok ono srpsko u kojem tog tvog famoznog "zajednickog nazivnika" nema ni na mapi ni ne spominjes i to sve u kontekstu nekakvog "pruzanja ruke jedni drugima". :-)
A pokrivene zene, oficijelna zastava drzave koja se vijorlia i pred UN-om koju nazivas "ratnom"... nisu nikakav primjer krsenja prava onih drugih vec pitanje slobode vjeroispovijesti, misljenja, ovo zadnje i poznavanje elementarnih historijskih cinjenica, jedino sto se iz takvog stava da nazrijeti je islamofobija, kao i nejolanost drzavi za koju se k'o fol boris.
sanjin_1

#145 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by sanjin_1 »

Ovi ex-yugosloveni bi haman pristali i da žive u velikoj srbiji, pristali bi i na novi rat ali samo da napakoste Bošnjacima.. :-)

Šta je u stvar vaš izvor frustracija? Boli li vas što su se Bošnjaci odrekli yugoslovenstva? Frustrira li vas što su glasali za nezavisnost i izlazak iz federacije s velikom Srbijom ? Smeta li vam što ljudi koji idu u džamiju (i to još javno..možeš mislit bRezobrazluka) obnašaju odgovorne funkcije u državi?
Samo ću vam reći jednu stvar, da ste bili bar u pola agresivini u osudi srbskog šovinizma i hrvatskog nacizma krajem osamdesetih--početkom devedesetih, koliko ste sada ojađeni Bošnjačkom samosvješću o vlastitom identitetu...yugolavija bi vam i danas postojala..ali jok tad ste prdili o bratstvu i jedinstvu dok su nevin narod klali po Bjeljini, Doboju, Prijedoru, Višegradu..itd..
Gledaj vamo i pazi dobro šta ću vam reći..nikad više Bošnju nećete zajebat---nikad više!
dustaban

#146 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by dustaban »

sanjin_1 wrote:Ovi ex-yugosloveni bi haman pristali i da žive u velikoj srbiji, pristali bi i na novi rat ali samo da napakoste Bošnjacima.. :-)
Šta je u stvar vaš izvor frustracija? Boli li vas što su se Bošnjaci odrekli yugoslovenstva? Frustrira li vas što su glasali za nezavisnost i izlazak iz federacije s velikom Srbijom ? Smeta li vam što ljudi koji idu u džamiju (i to još javno..možeš mislit bRezobrazluka) obnašaju odgovorne funkcije u državi?
Samo ću vam reći jednu stvar, da ste bili bar u pola agresivini u osudi srbskog šovinizma i hrvatskog nacizma krajem osamdesetih--početkom devedesetih, koliko ste sada ojađeni Bošnjačkom samosvješću o vlastitom identitetu...yugolavija bi vam i danas postojala..ali jok tad ste prdili o bratstvu i jedinstvu dok su nevin narod klali po Bjeljini, Doboju, Prijedoru, Višegradu..itd..
Gledaj vamo i pazi dobro šta ću vam reći..nikad više Bošnju nećete zajebat---nikad više!
Ja taman kreno da te zayebem, kad ono naletih na ovaj tvoj post i skontah da nema potrebe, ti si vec zayeban, da zayebaniji nemozes bit!
:lol:
palermo

#147 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by palermo »

sanjin_1 wrote: Gledaj vamo i pazi dobro šta ću vam reći..nikad više Bošnju nećete zajebat---nikad više!
Predmijevam da misliš, sami će se zajebati.......
Last edited by palermo on 23/05/2014 17:37, edited 1 time in total.
Basvod

#149 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by Basvod »

Kako? Gdje?
Zabrani rad SPC u Sarajevu, bice ti zabranjen rad IZ u Banja Luci.
Ne kontas ti kako funkcionise BiH...

Elem, pop rece ono sto misli a vjerovatno se i vecina Srba slaze sa njim. Logicno, svoji su. Prica ko prica, daleko od djela. Kad se vec prica i masta, neka neki od bosniackih predstavnika kaze zasto se RS ne treba pripojiti Srbiji i zasto Bosnjacima trebaju Srbi. Ako ikako zna odgovoriti bez zveckanja oruzjem.
hizo ramidovic

#150 Re: Patrijarh Irinej: Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Post by hizo ramidovic »

Basvod wrote: Kako? Gdje?
Zabrani rad SPC u Sarajevu, bice ti zabranjen rad IZ u Banja Luci.
Ne kontas ti kako funkcionise BiH...

Elem, pop rece ono sto misli a vjerovatno se i vecina Srba slaze sa njim. Logicno, svoji su. Prica ko prica, daleko od djela. Kad se vec prica i masta, neka neki od bosniackih predstavnika kaze zasto se RS ne treba pripojiti Srbiji i zasto Bosnjacima trebaju Srbi. Ako ikako zna odgovoriti bez zveckanja oruzjem.
pripojit ce se i to mirnim putem, dogovorom. samo kazes od 'danas smo mi dio srbije' i to je to...
mrska i nametnuta bih (koja je usput i medjunarodni eksperiment) jednog se dana mora raspasti i tako donijeti slobodu srpskome narodu sa obe strane drine...
Post Reply