e to objasnjava mnogo stvari.preludezalude wrote:DAAAAAAAAatorniji putnik wrote:eeej ba.
jel bitanga sorcerer ustvari
Zar ga nisi skontao po rijecniku i znanju.
Usla voda u motor??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Tuzla111
#126 Re: Usla voda u motor??
-
mefistofilis
#127 Re: Usla voda u motor??
kontam ko je sad ovaj padobranac. sve zna sta se desavalo i sta se desava a nema 20 postova. reko kad stize procitati sve 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#128 Re: Usla voda u motor??
padobranac zna i sta se pisalo 2004

-
channel10
#129 Re: Usla voda u motor??
I sta je bilo s pokretacem teme i njegovim autom? Kakav je kvar?
-
negredo
#130 Re: Usla voda u motor??
Nista, znaci cekam popravku, jedna se klipnjaca iskrivila znaci to i ravnanje glave na tom dijelu, nisu vise nista spominjali. krajem slj sedmice bi moglo biti gotovo
Sent from my HTC One using Tapatalk
- golfiista
#131 Re: Usla voda u motor??
ko' da gledam, na Pik-u, pojeftino B klasa, zbog preseljenja 
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
-
TDi Power
#132 Re: Usla voda u motor??
Neka ti OPET PROVJERE SVE KLIPNJACE, jer su u tom momentu su 2 klipnjaće bile u DMT.negredo wrote:Nista, znaci cekam popravku, jedna se klipnjaca iskrivila znaci to i ravnanje glave na tom dijelu, nisu vise nista spominjali. krajem slj sedmice bi moglo biti gotovo
Provjeriti radilicu jer je pretrpila preveliko opterećenje u tom momentu..
Obavezno mjenjanje ulja nakon toga, naravno i filter ulja, filter zraka.
- bitanga_sa_otesa
#133 Re: Usla voda u motor??
mislis u GMT?,sta ima veze sto su oba gore kad su samo na jednom klipu u to vrijeme zatvorena oba ventila ...TDi Power wrote: jer su u tom momentu su 2 klipnjaće bile u DMT.
-
TDi Power
#134 Re: Usla voda u motor??
Kralju, auto mu se ugasilo kada je izašao iz bare, a ne kada je uletio u baru
Jesi li razmisljao koliko je motor odradio u tih 5-6 metara
Jesi li razmisljao koliko je motor odradio u tih 5-6 metara
- bitanga_sa_otesa
#135 Re: Usla voda u motor??
kralju jesil ti razmisljao da li dizel motor radi na vodu?
isao je dok je bilo zraka u usisu ,kad je usla voda u jednu komoru i kad je nije mogao sabiti doslo je do gasenja ,a siguran sam da je isao polako i na normalnim obrtajima .da se motor vrtio preko 3000 obrtaja tek tada moze doci do krivljenja vise klipnjaca .....
isao je dok je bilo zraka u usisu ,kad je usla voda u jednu komoru i kad je nije mogao sabiti doslo je do gasenja ,a siguran sam da je isao polako i na normalnim obrtajima .da se motor vrtio preko 3000 obrtaja tek tada moze doci do krivljenja vise klipnjaca .....
-
TDi Power
#136 Re: Usla voda u motor??
Usis zraka se brže odvija nego što ti mislišbitanga_sa_otesa wrote:kralju jesil ti razmisljao da li dizel motor radi na vodu?![]()
btw, nije na štetu pregledati sve klipnjaće...
Evo još sam zaboravio da se karike znaju pokidati zbog te hladne vode koja je u tom momentu ošla u vrući motor, taj motor više sigurno neće upaliti bez polugeneralke..
Last edited by TDi Power on 29/04/2014 17:19, edited 2 times in total.
- bitanga_sa_otesa
#137 Re: Usla voda u motor??
ja ne mislim...ja to znam...mozes lako vidjet koja je kriva klipnjaca i bez rastavljanja ...postoji spravica i izmjeri se kompresija
a covjek nije odvukao nekim sarlatanima vec u servis ,tako da ne bi trebao imati brige ,vjerovatno im nije prvi motor koji rastavljaju
a covjek nije odvukao nekim sarlatanima vec u servis ,tako da ne bi trebao imati brige ,vjerovatno im nije prvi motor koji rastavljaju
-
TDi Power
#138 Re: Usla voda u motor??
To si upravu, al ovo za servis. Ima svakavih jaro servisa, malo je danas dobri starih i iskusnih majstora.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne mislim...ja to znam...mozes lako vidjet koja je kriva klipnjaca i bez rastavljanja ...postoji spravica i izmjeri se kompresija![]()
Najgori su oni majstori sto mjenjaju sve redom pa dok ne potrefe, a takvih je danas mnogo.
- bitanga_sa_otesa
#139 Re: Usla voda u motor??
naravno,tu dolazimo do one stare : bez obzira na sve ,majstor je uvijek kriv 
-
TDi Power
#140 Re: Usla voda u motor??
hahhahabitanga_sa_otesa wrote:naravno,tu dolazimo do one stare : bez obzira na sve ,majstor je uvijek kriv
-
Googlerica
#141 Re: Usla voda u motor??
voda IN,das Motor KAPUT
dzaba trositi novac i zivce na "ciscenje" motora
dzaba trositi novac i zivce na "ciscenje" motora
-
jefferson
#142 Re: Usla voda u motor??
Sto se tice temperature, ja sam to odmah rekao, ali je odmah vika bila kakve veze to ima sa problemom.TDi Power wrote:Usis zraka se brže odvija nego što ti mislišbitanga_sa_otesa wrote:kralju jesil ti razmisljao da li dizel motor radi na vodu?![]()
isao je dok je bilo zraka u usisu ,kad je usla voda u jednu komoru i kad je nije mogao sabiti doslo je do gasenja ,a siguran sam da je isao polako i na normalnim obrtajima .da se motor vrtio preko 3000 obrtaja tek tada moze doci do krivljenja vise klipnjaca .....![]()
btw, nije na štetu pregledati sve klipnjaće...
Evo još sam zaboravio da se karike znaju pokidati zbog te hladne vode koja je u tom momentu ošla u vrući motor, taj motor više sigurno neće upaliti bez polugeneralke..
- bitanga_sa_otesa
#143 Re: Usla voda u motor??
voda dok dodje do karike vise nije hladna....prosla je kroz turbinu,usisne cijevi,intercooler,usisnu granu.....a i kolicina koja dodje do karike je neznatna ,valjda znate koji je zazor izmedju klipa i stubline...
-
negredo
#144 Re: Usla voda u motor??
Mah jutros svratio do servisa nisu im jos ni dijelovi stigli sto su porucili
-
citroen xm
#145 Re: Usla voda u motor??
Batali, vozi auto na drugo mjesto.
-
jefferson
#146 Re: Usla voda u motor??
Naravno, a sta je sa turbinom i ostalim djelovima koja su najednom izlozeni temperaturnom soku?bitanga_sa_otesa wrote:voda dok dodje do karike vise nije hladna....prosla je kroz turbinu,usisne cijevi,intercooler,usisnu granu.....a i kolicina koja dodje do karike je neznatna ,valjda znate koji je zazor izmedju klipa i stubline...
Zato sam odmah govorio, da sam vlasnik tog auta, sredio bi koliko se moze srediti, i prodaja.
-
TDi Power
#147 Re: Usla voda u motor??
Baš tako, nece taj motor biti kao što je bio ako se ne uradi generalka. Ja sam rastavljao 10ak teretnih motora i na 2 motora su pukle karike na 2 klipa, rijec je o motoru om402 mercedesov. Ja samo sumljam da pukne od naglog hlađenja tj prodora hladne vode, jer klip nema toliki zazor desno-lijevo da polomi karike. A za turbinu, nisam se nalazio u takvoj situaciji jer niti jedan motor od urađenih 10 nije imao turbinu. Nakon polugeneralke mjenanje 2 klipnjace motor je poćeo trošiti ulje i pregrijavao se. Ja sam prije toga šefu naglasivao da ce se grijati jer na oba mjesta na radilici su otišli ležajevi, mislim vide se 4-5 parnica i to ne mali. Međutim nakon toga je motor ponovno rastavljen i urađena je kompletna generalka. Čak sam imao situaciju da se na klipu od siline udara poremetila komora za sagorijevanje. Zvašta može biti, zato bolje detaljno pregledati motor. Ništa se ne treba nagađati, na šta se god sumnja treba se pogledati. Govorim sa iskustvom, nisam balavac koji procita nešto na internetu i pametuje starim mehanicarima
.. Možda je ćovjeku samo klipnjaca stradala, možda nije ništa više ali vrijedi pogledati sve vitalne djelove, da ne bude cile mile kad poćne prvo paljenje
..
-
negredo
#148 Re: Usla voda u motor??
Pa normalno, rastavice ga i pogledati sve moguce, a poslije tog novo ulje i svi filteri, vidjecemo kako se bude ponasalo auto posle popravke pa cu odlucit sta cu. Al sad nek prvo ga urade.
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#149 Re: Usla voda u motor??
Halo tetka,
Voda nece bas ta se komprimira. Zbog toga mora nesto da se savije/pukne/popusti kan voda uleti u komoru za sagorijevanje. Benzinci obicno imaju leptir i manju kompresiju, pa ne bude toliko stete kad ih "nalijes".
Dizelasi cesto imaju kompresiju preko 16:1, i vrlo snazne/krupne klipnjace/blokove (sto je u ovom slucaju losa stvar, buduci da bude visi pritisak prije nego se nesto polomi).
U najboljem slucaji, imas samo jednu savijenu klipnjacu i (mozda) jedan ogreban leteci lezaj. U svakom slucaju vjerujem da se kompresija mora prvo premjeriti. Ako je samo jedan cilindar los, onda motor izvaditi, lezajevi premjeriti, ravnost glave provjeriti itd. U tom slucaju su dijelovi "samo" klipnjaca, jedan lezaj, dihtung (+ eventualno ravnjanje glave). T.j. vecina posla ce biti "ruke". U najgorem slucaju, par klipnjaca je savijeno i radilica je mozda iskrivljena. I to se moze srediti sa polovnim dijelovima. Ali kako god okrenes, motor mora ici vani za premjerivanje radilice, glave itd.
(Naravno, ulje, antifriz i filter se mora mijenjati...)
Sa novim lezajevima, ravnom radilicom, novim dihtungom i zamjenjenom klipnjacom ne vidim nikakvog razloga zasto motor ne bi bio i perfektnom stanju poslije remonta. Nadam se da se samo radi o savijenoj klipnjaci. Za srecom!
P.S.
U svakom slucaju, ne daj da ti auto dugo stoji sa vodom u cilindrima buduci da zidovi cilindra mogu da korodiraju, i onda ces imati losu kompresiju bez obzira sto je sve ostalo OK.
Voda nece bas ta se komprimira. Zbog toga mora nesto da se savije/pukne/popusti kan voda uleti u komoru za sagorijevanje. Benzinci obicno imaju leptir i manju kompresiju, pa ne bude toliko stete kad ih "nalijes".
Dizelasi cesto imaju kompresiju preko 16:1, i vrlo snazne/krupne klipnjace/blokove (sto je u ovom slucaju losa stvar, buduci da bude visi pritisak prije nego se nesto polomi).
U najboljem slucaji, imas samo jednu savijenu klipnjacu i (mozda) jedan ogreban leteci lezaj. U svakom slucaju vjerujem da se kompresija mora prvo premjeriti. Ako je samo jedan cilindar los, onda motor izvaditi, lezajevi premjeriti, ravnost glave provjeriti itd. U tom slucaju su dijelovi "samo" klipnjaca, jedan lezaj, dihtung (+ eventualno ravnjanje glave). T.j. vecina posla ce biti "ruke". U najgorem slucaju, par klipnjaca je savijeno i radilica je mozda iskrivljena. I to se moze srediti sa polovnim dijelovima. Ali kako god okrenes, motor mora ici vani za premjerivanje radilice, glave itd.
(Naravno, ulje, antifriz i filter se mora mijenjati...)
Sa novim lezajevima, ravnom radilicom, novim dihtungom i zamjenjenom klipnjacom ne vidim nikakvog razloga zasto motor ne bi bio i perfektnom stanju poslije remonta. Nadam se da se samo radi o savijenoj klipnjaci. Za srecom!
P.S.
U svakom slucaju, ne daj da ti auto dugo stoji sa vodom u cilindrima buduci da zidovi cilindra mogu da korodiraju, i onda ces imati losu kompresiju bez obzira sto je sve ostalo OK.
- golfiista
#150 Re: Usla voda u motor??
hebeš mercedesa, kedi sa početka priče vozi perfektno sa perfektnom kompresijom, hehehe--