Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Moderator: anex
- @mba
#126 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
isto zato sto smo spremi uzeti svacije smece i konzumirati a svoje zaobilaziti, evo samo jedan primjer VODA a dalje da se ne prica!
http://prijedor24.com/mesici-uzgoj-bije ... -isplativ/
- stakasa
#127 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Da, to bi bilo to. Bravo detroitdetroit-mercy wrote:Preskupi smo za ono sto smo u mogucnosti trenutno da radimo (sivanje odijela i kosulja i pravljenje cipela) a nemamo kopetentnosti za neku malo komplikovaniju proizvodnju (npr. masinogradnja), pored toga dodati losu infrastrukuturu kao i skolostvo (proizvodnju kadrova).
Za neke kompleksnije proizvode (proizvodi inzinjeringa, dizajna, programiranja, kreiranja proizvoda i usluga) gdje se u principu vrti prava lova, e tu niti imamo kadrova, niti imamo sluha niti poticaja/potenicijala za to.
Zbog toga cemo jos dugo tavoriti na dnu i kontemplirati kako drzava treba da otvara fabrike a ne dzamije ili crkve ili shopping centre i velika vijest i privredni uspijeh ce nam biti kada Italijan preseli strikanje carapa iz Kine kod nas.
- OldMayor
#128 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ja se ne bih bas slozio sa ovim u potpunosti. Mozda i bi da nisam uzivo vidio da i nismo toliko nesposobni. Jer u ovom postu vidjeh samo to nemamo kadrova, nismo kompetentni jbg...ispade sve nam sjajno, ali glupi smo i ne znamo nista, zato nas nema nigdje.
Ok, nemamo sad sansi u masinogradnji, normalno koja je to drzava odmah pocela praviti masineriju, ali imamo sansi da polako ulazimo u to podrucje. Danas napravi jedan dio, sutra drugi, prekosutra treci i jbg za 10 godina ces fakticki ti pravit citavu masinu.
Pa sta eto Bekto radi? Pravi dijelove za najpoznatije brendove svijeta. Znaci moze se.
Nema kompetentnih ljudi, pa dovedes ih jbt? Jel to mora bit bosnjo, jel mora bit iz regije, jel mora bit iz evrope? Dovedes brate strucnjaka i nek obucava ljude. Znaci ta prica o kompetentnosti u danasnjem svijetu i globalizaciji jednostavno nema smisla niti pije vode. Imamo toliko sposobne dijaspore koji bi mozda i htjeli ovamo investirati, prenijeti svoja iskustva i mi to ne iskoristvamo. A i ti ljudi kad dodju ovdje, dovoljno im je jednom otici na salter da mi se smuci zivot.
Glavni problem je politika i drzava koja planski unistava ekonomiju, jer pola drzave zivi u svojim nekim mislima. Mi nemamo ministarstvo privrede, sve je rastrkano, svak svoju politiku vodi. I kad ti nemas sistem, kad se sve radi stihijski, sta ocekivati? Imamo takav evo poljoprivredni potencijal, a opet u marketima lupom moras traziti domaci krompir, kupus, paradajz... jer drzavu boli neka stvar, bitno je klepit PDV, a njima je svejedno hocel pdv klepit od domaceg krompira il stranog, isto im... kratkorocno, jer samo tako i gledamo.
Ok, nemamo sad sansi u masinogradnji, normalno koja je to drzava odmah pocela praviti masineriju, ali imamo sansi da polako ulazimo u to podrucje. Danas napravi jedan dio, sutra drugi, prekosutra treci i jbg za 10 godina ces fakticki ti pravit citavu masinu.
Pa sta eto Bekto radi? Pravi dijelove za najpoznatije brendove svijeta. Znaci moze se.
Nema kompetentnih ljudi, pa dovedes ih jbt? Jel to mora bit bosnjo, jel mora bit iz regije, jel mora bit iz evrope? Dovedes brate strucnjaka i nek obucava ljude. Znaci ta prica o kompetentnosti u danasnjem svijetu i globalizaciji jednostavno nema smisla niti pije vode. Imamo toliko sposobne dijaspore koji bi mozda i htjeli ovamo investirati, prenijeti svoja iskustva i mi to ne iskoristvamo. A i ti ljudi kad dodju ovdje, dovoljno im je jednom otici na salter da mi se smuci zivot.
Glavni problem je politika i drzava koja planski unistava ekonomiju, jer pola drzave zivi u svojim nekim mislima. Mi nemamo ministarstvo privrede, sve je rastrkano, svak svoju politiku vodi. I kad ti nemas sistem, kad se sve radi stihijski, sta ocekivati? Imamo takav evo poljoprivredni potencijal, a opet u marketima lupom moras traziti domaci krompir, kupus, paradajz... jer drzavu boli neka stvar, bitno je klepit PDV, a njima je svejedno hocel pdv klepit od domaceg krompira il stranog, isto im... kratkorocno, jer samo tako i gledamo.
- stakasa
#129 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ne glupi. Ali u svakom slucaju nedovoljno obrazovani.OldMayor wrote:Ja se ne bih bas slozio sa ovim u potpunosti. Mozda i bi da nisam uzivo vidio da i nismo toliko nesposobni. Jer u ovom postu vidjeh samo to nemamo kadrova, nismo kompetentni jbg...ispade sve nam sjajno, ali glupi smo i ne znamo nista, zato nas nema nigdje.
Prica o kompetentnosti nema smisla u danasnjem svijeti i globalizaciji???????????
Pa i nema
-
zippoo87
#130 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
evo zasto...jedan od razloga
procitajte teksta ovo je klasicni primjer unistavanja predzeca u BiH
http://www.tuzlanski.ba/world/74-vijest ... emlju.html
- OldMayor
#131 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
*Mislio sam o NEkompetentnosti.
- OldMayor
#132 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ma to su ti, sitni, kratkoročni interesi koji nas unistavaju evo 20 godina.zippoo87 wrote:evo zasto...jedan od razloga
Nije problem prodati atraktivnu lokaciju, nego je problem sto nasi korupmirani dorati planski uniste firmu i onda rasprodaju za badava parcele, objekte itd.
A ove prijaratne firme imaju nekretnine boli glava. Evo dovoljno je u Sarajevu pogledati o kakvim lokacijama se radi/radilo.
- stakasa
#133 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Pa mi jesmo nekompetentni, to je jasno ko dan.OldMayor wrote:*Mislio sam o NEkompetentnosti.
I to se moze rjesit samo sistemski - porodica, skola osnovna, srednja, fakultet, istrazivacki institut. Kakav uvoz stranaca da poducavaju na licu mjesta (pred piljarom!?), o cemu pricas...
-
zippoo87
#134 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
tema je bas opsirna i nije samo par razloga...mozda bi se samo kao zajednicki sadrzilac mogao spomenuti KVARAN COVJEK (UPRAVITELJ)...jer...
sve sto je uradjeno,i dobro i lose,uradio je covjek...a ovi nasi sijaci sudbine su toliko kvarni,truhli su a i vec su "odhranili" jos jednu generaciju truhlih ljudi,citaj politicara u pokusaju a to su ovi "mladi" kadrovi vrlih nam stranaka...ili narodski nazvani "procenat politicari"
nama konkretno nisu zakoni problem,mi imamo dobre zakone ali nemamo nikoga da ih provodi,sto rezultira kao da i nemamo zakona
evo vecina je napisala negativne stvari a da probamo malo temu okrenuti,da vidimo sta se moze popraviti
najveca sansa BiH je u poljoprivredi ali dok je ono govno (lijanovic) i njemu slicni na scenu,toga nece biti u vecem kapacitetu...ovi manji proizvodjaci se muce i pate a i ono sto proizvedu,tesko prodaju
ko god se cesto vozi autom,moze vidjeti prostranstva obradive a neobradjene zemlje a samo sa jednog hektara se moze ogromna kolicina nekog usjeva proizvesti
neko prica da raja nece da radi...ima takvih ali to su oni sto i ne moraju,djeca raznoraznih hostaplera i onih koji sisaju ovaj sistem ,obicna raja hoce raditi
evo drug mi je prije 2 mjeseca pokrenuo firmu za proizvodnju obuce,zaposlio 20ak radnika i plata je ispod 400 KM ali radi raja a plus na spisku ima prijavljenih jos 80ak radnika i jos se prijavljuju
neko je fino rekao,nemojte gledati sta rade oni besposlicari,od marijin dvora do sebilja...ti su prica za sebe...gledajte usiroko...evo recimo prekucer sam prolazio kroz kladanj,olovo,...pa gore u tim mjestima,gdje nema bas nista,mislim da bi radili i za 250 KM...slazem se ja da ne treba totalno obespravljivati radi ,ali nisu radnici ti koji mogu nato uticati,nego sistem,zakoni,udruzenja za zastitu potrosaca i drugi a oni nista ne rade
evo klasican primjer je trenutna cijena psenice i cijena hljeba...psenica jeftinija 60% u odnosu na poskupljenja ona a cijena hljeba ista...znaci pekari sada imaju 60% vecu zaradu,nego prije 2 godine a to niko sa vrha nece da regulise i da provodi zakon,da posalje inspekcije i da cijenu vrati na normalnu ,trenutno bi hljeb trebao biti oko 50 feninga (naravno sa marzom proizvodjaca)
nisu samo problem politicari,problem je i tuzlilastvo/sudstvo...niti jedan covjek jos nije osudjen zbog kradje i zloupotreba...vazda neke optuznice,nikada presude ...znaci korupcija cvjeta u sudstvu
nemam kad sada sve pisati ,mozda nastavim...
sve sto je uradjeno,i dobro i lose,uradio je covjek...a ovi nasi sijaci sudbine su toliko kvarni,truhli su a i vec su "odhranili" jos jednu generaciju truhlih ljudi,citaj politicara u pokusaju a to su ovi "mladi" kadrovi vrlih nam stranaka...ili narodski nazvani "procenat politicari"
nama konkretno nisu zakoni problem,mi imamo dobre zakone ali nemamo nikoga da ih provodi,sto rezultira kao da i nemamo zakona
evo vecina je napisala negativne stvari a da probamo malo temu okrenuti,da vidimo sta se moze popraviti
najveca sansa BiH je u poljoprivredi ali dok je ono govno (lijanovic) i njemu slicni na scenu,toga nece biti u vecem kapacitetu...ovi manji proizvodjaci se muce i pate a i ono sto proizvedu,tesko prodaju
ko god se cesto vozi autom,moze vidjeti prostranstva obradive a neobradjene zemlje a samo sa jednog hektara se moze ogromna kolicina nekog usjeva proizvesti
neko prica da raja nece da radi...ima takvih ali to su oni sto i ne moraju,djeca raznoraznih hostaplera i onih koji sisaju ovaj sistem ,obicna raja hoce raditi
evo drug mi je prije 2 mjeseca pokrenuo firmu za proizvodnju obuce,zaposlio 20ak radnika i plata je ispod 400 KM ali radi raja a plus na spisku ima prijavljenih jos 80ak radnika i jos se prijavljuju
neko je fino rekao,nemojte gledati sta rade oni besposlicari,od marijin dvora do sebilja...ti su prica za sebe...gledajte usiroko...evo recimo prekucer sam prolazio kroz kladanj,olovo,...pa gore u tim mjestima,gdje nema bas nista,mislim da bi radili i za 250 KM...slazem se ja da ne treba totalno obespravljivati radi ,ali nisu radnici ti koji mogu nato uticati,nego sistem,zakoni,udruzenja za zastitu potrosaca i drugi a oni nista ne rade
evo klasican primjer je trenutna cijena psenice i cijena hljeba...psenica jeftinija 60% u odnosu na poskupljenja ona a cijena hljeba ista...znaci pekari sada imaju 60% vecu zaradu,nego prije 2 godine a to niko sa vrha nece da regulise i da provodi zakon,da posalje inspekcije i da cijenu vrati na normalnu ,trenutno bi hljeb trebao biti oko 50 feninga (naravno sa marzom proizvodjaca)
nisu samo problem politicari,problem je i tuzlilastvo/sudstvo...niti jedan covjek jos nije osudjen zbog kradje i zloupotreba...vazda neke optuznice,nikada presude ...znaci korupcija cvjeta u sudstvu
nemam kad sada sve pisati ,mozda nastavim...
- @mba
#135 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
OldMayor wrote:*Mislio sam o NEkompetentnosti.
hoces haman reci da smo generalno svi budale?
- OldMayor
#136 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Procitaj sta sam napisao? Mislim upravo suprotno. Ovo sam izdvoji jer sam pogresno napisao.@mba wrote:hoces haman reci da smo generalno svi budale?OldMayor wrote:*Mislio sam o NEkompetentnosti.
Nema kompetentnih ljudi, pa dovedes ih jbt? Jel to mora bit bosnjo, jel mora bit iz regije, jel mora bit iz evrope? Dovedes brate strucnjaka i nek obucava ljude. Znaci ta prica o nekompetentnosti u danasnjem svijetu i globalizaciji jednostavno nema smisla niti pije vode.
- stakasa
#137 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Protekcionizam neki? Pa zasto da ne, BiH je jako trziste...@mba wrote:isto zato sto smo spremi uzeti svacije smece i konzumirati a svoje zaobilaziti, evo samo jedan primjer VODA a dalje da se ne prica!
-
detroit-mercy
#138 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Onda je pitanje sto nismo do sada napravili te masineOldMayor wrote:Ja se ne bih bas slozio sa ovim u potpunosti. Mozda i bi da nisam uzivo vidio da i nismo toliko nesposobni. Jer u ovom postu vidjeh samo to nemamo kadrova, nismo kompetentni jbg...ispade sve nam sjajno, ali glupi smo i ne znamo nista, zato nas nema nigdje.
-
Blizanac
#139 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Pa ne očekuješ valjda da za nekoliko godina BiH napravi npr vlastiti automobilski brend tipa VW ili MB?detroit-mercy wrote: Onda je pitanje sto nismo do sada napravili te masinei drugo nebih da ispadne da kudim ali, Bekto je gigant kod nas i svaka mu cast sta radi (donosi radna mjesta ovoj zemlji) ali realno, koliko su slozeni (tehnoloski) proizvodi/dijelovi koje on izradjuje. Ima tu jos dosta toga
.
- stakasa
#140 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Pa kako ovako non stop iz krajnosti u krajnost nikako mi nije jasno.Blizanac wrote:Pa ne očekuješ valjda da za nekoliko godina BiH napravi npr vlastiti automobilski brend tipa VW ili MB?detroit-mercy wrote: Onda je pitanje sto nismo do sada napravili te masinei drugo nebih da ispadne da kudim ali, Bekto je gigant kod nas i svaka mu cast sta radi (donosi radna mjesta ovoj zemlji) ali realno, koliko su slozeni (tehnoloski) proizvodi/dijelovi koje on izradjuje. Ima tu jos dosta toga
.
BiH nikada nece napravit automobilski brand ali eto valjalo bi da ima pedesetak fabrika sto prave odljevke za ispusne cjevi, semeringe, onu izolaciju ispod motora... Tako to. Pa nekad pocet sklapat kakvu Kiu u Vogosci...
-
Blizanac
#141 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Slažem se, naravno, ali treba početi od jednostavnijih proizvoda, jer bh ekonomija nakon rata faktički kreće sa nule.stakasa wrote: Pa kako ovako non stop iz krajnosti u krajnost nikako mi nije jasno.
BiH nikada nece napravit automobilski brand ali eto valjalo bi da ima pedesetak fabrika sto prave odljevke za ispusne cjevi, semeringe, onu izolaciju ispod motora... Tako to. Pa nekad pocet sklapat kakvu Kiu u Vogosci...
Ko zna koliko će još vode Miljackom proteći da dostignemo prijeratni nivo, sa ovakvim 'struĆnjacima' u vlasti...
- stakasa
#142 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Tako je. Ali procitaj temu od pocetka. Niko nije mislio da ce se u BiH Mercedesi osmisljavatBlizanac wrote:Slažem se, naravno, ali treba početi od jednostavnijih proizvoda, jer bh ekonomija nakon rata faktički kreće sa nule.stakasa wrote: Pa kako ovako non stop iz krajnosti u krajnost nikako mi nije jasno.
Ko zna koliko će još vode Miljackom proteći da dostignemo prijeratni nivo, sa ovakvim 'struĆnjacima' u vlasti...
-
Blizanac
#143 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Nemam ja za to vremena, nažalost. Osvrnuo sam se samo na ono što je napisao kolega @detroit, i iznio mišljenje da BiH mora ekonomiju razvijati postupno, od jednostavnijeg ka složenijem.stakasa wrote: Tako je. Ali procitaj temu od pocetka. Niko nije mislio da ce se u BiH Mercedesi osmisljavat
- stakasa
#144 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Tako i ja mislimBlizanac wrote:Nemam ja za to vremena, nažalost. Osvrnuo sam se samo na ono što je napisao kolega @detroit, i iznio mišljenje da BiH mora ekonomiju razvijati postupno, od jednostavnijeg ka složenijem.stakasa wrote: Tako je. Ali procitaj temu od pocetka. Niko nije mislio da ce se u BiH Mercedesi osmisljavat
-
detroit-mercy
#145 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ne uopste, ali je zar nije realno za ocekivati da postane dobavljac malo slozenijih sistema za VW ili MB sa velikom ucescem inzinjerskog/dizajnerskog rada u tom proizvodu, ili cemo i dalje da pravimo rucice za podizanje stakala na autu po semi koju nam posalje Svabo iz Stutgarta ili WolfsburgaBlizanac wrote:Pa ne očekuješ valjda da za nekoliko godina BiH napravi npr vlastiti automobilski brend tipa VW ili MB?detroit-mercy wrote: Onda je pitanje sto nismo do sada napravili te masinei drugo nebih da ispadne da kudim ali, Bekto je gigant kod nas i svaka mu cast sta radi (donosi radna mjesta ovoj zemlji) ali realno, koliko su slozeni (tehnoloski) proizvodi/dijelovi koje on izradjuje. Ima tu jos dosta toga
.
Btw, ne mora da bude autoindustrija, neka bude bilo koja industrija.
Osim toga, vidim da dosta komentatora vidi svijet kao staticnu cjelinu u kojoj je samo BiH dinamicna. Pa eto, malo po malo, za dvaest godina ce mo bit u stanju napraviti glodalicu
Gdje su ideje, koncepti, osmisljeni proizvodi
-
Blizanac
#146 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Napisao si nešto što svi znamo, a zbog čega smo u blatu kakvom jesmo i ptice na grani znaju.detroit-mercy wrote:Ne uopste, ali je zar nije realno za ocekivati da postane dobavljac malo slozenijih sistema za VW ili MB sa velikom ucescem inzinjerskog/dizajnerskog rada u tom proizvodu, ili cemo i dalje da pravimo rucice za podizanje stakala na autu po semi koju nam posalje Svabo iz Stutgarta ili WolfsburgaBlizanac wrote:Pa ne očekuješ valjda da za nekoliko godina BiH napravi npr vlastiti automobilski brend tipa VW ili MB?detroit-mercy wrote: Onda je pitanje sto nismo do sada napravili te masinei drugo nebih da ispadne da kudim ali, Bekto je gigant kod nas i svaka mu cast sta radi (donosi radna mjesta ovoj zemlji) ali realno, koliko su slozeni (tehnoloski) proizvodi/dijelovi koje on izradjuje. Ima tu jos dosta toga
.
.
Btw, ne mora da bude autoindustrija, neka bude bilo koja industrija.
Osim toga, vidim da dosta komentatora vidi svijet kao staticnu cjelinu u kojoj je samo BiH dinamicna. Pa eto, malo po malo, za dvaest godina ce mo bit u stanju napraviti glodalicudio po dio, samo je problem sto ce ti ljudi za dvaest godina isprintati glodalicu na 3D printeru
.
Gdje su ideje, koncepti, osmisljeni proizvodi. Od carapa i gaca se necemo usreciti, to ti je do 500km na mjesec i vjecni kokuzluk
. Valjda sada vidis zasto proizvodnj i fabrike u BiH ne mogu raditi.
Hoće li naši unuci dočekati da na prava mjesta dođu pravi ljudi ili će nam i tada (uz dužno poštovanje) muzičari i pjevači zauzimati ministarska mjesta u resorima privrede, teško je iz ove perspektive prognozirati...